Ministry of Science & Technology
Dr. Harsh Vardhan inaugurates a 10- Bedded Hospital at NDRF 8th Battalion Centre, Ghaziabad
The hospital has been set up by CSIR-Central Building Research Institute, Roorkee in collaboration with National NDRF
Dr. Harsh Vardhan: “It demonstrates a modern, durable, fast installable, safe and geographically as well as all-weather compatible fast deployable technology useful ‘for disaster recovery stage as well as long pandemic or emergency situation”
Dr. Harsh Vardhan: “The country now has the capacity of carrying out over ten lakh tests for Covid-19 everyday”
“Three Covid-19 vaccine candidates are in advanced stages of phased trials”—Dr. Harsh Vardhan
22 AUG 2020 8:20PM by PIB Delhi
A modern, durable, portable, fast installable, safe and varying weather compatible 10- Bedded Make-Shift Hospital was inaugurated by Dr. Harsh Vardhan, Minister (S&T, ES and H&FW) at NDRF 8th Battalion Centre, Ghaziabad. The make-shift hospital has been set up by CSIR constituent laboratory, namely, CSIR-Central Building Research Institute, Roorkee in collaboration with National Disaster Response Force (NDRF), Ministry of Home Affairs for demonstration purpose as well as use of NDRF. It would serve the purpose for disaster recovery stage including for use in long pandemic or emergency situation. Dr Shekhar Mande, DG, CSIR; Shri S.N. Pradhan, DG, NDRF ; Dr Gopalakrishnan, Director CSIR-CBRI were among the dignitaries present on the occasion.
Dr. Harsh Vardhan visited various units of the Make-shift hospital, interacted with hospital staff and witnessed Exhibition and Photo Gallery and also the Demonstration on Collapsed Structure Search & Rescue. Later, he planted a sapling on the occasion as well.
Speaking on the occasion, Dr. Harsh Vardhan said, “The makeshift hospital solution is designed to provide primary healthcare facilities with safety and security in a comfortable living environment and has a long life span of up to 20 years”. “It demonstrates a modern, durable, fast installable, safe as well as all-terrain and all-weather deployable technology useful for disaster recovery as well as pandemic or emergency situation”, he added.
The Minister also pointed out that the country now has the capacity of carrying out over ten lakh tests for Covid-19 everyday and also boasts of more than 1500 laboratories. He said the work is currently progressing on three vaccine candidates and these are in advanced stages of trials with one of these being in the third phase of trials. Dr. Harsh Vardhan expressed the hope that our country will have a vaccine soon after the phased trials are over.
Director General, CSIR, Dr. Shekhar C. Mande said, after COVID pandemic outbreak, CSIR constituent laboratories, namely CSIR-Central Building Research Institute (CSIR-CBRI), Roorkee and CSIR-Structural Engineering Research Institute (CSIR-SERC) worked on the concept of a make-shift hospital and made modifications on its post-disaster shelter design. The laboratory introduced a foldable and framed steel structure, such that a single person can carry a couple of frames on his shoulder and assemble these at any site without much loss of time. Towards achieving a high technology readiness level, it was decided that CSIR-CBRI shall demonstrate the concept of this make-shift hospital through setting up of a 10-bedded facility, in a modular form at the NDRF's 8th Battalion, Ghaziabad.
Director General, NDRF, Shri S. N. Pradhan said that CSIR-CBRI and NDRF worked together with great synergy and completed the assembly of the structure within 3 days. It has been named as ‘Karuna Bhawan’. Later on, NDRF has completed the furnishing of the hospital set up including the exteriors, he said.
Shri Pradhan also pointed out that National Disaster Response Force (NDRF) is a multi-disciplinary, high-tech specialist force trained to respond to disasters. NDRF has repeatedly proved its determination in the realm of disaster response and disaster risk reduction in India. He said, NDRF has contributed in a big way in COVID-19 pandemic management since January 2020 itself. NDRF conducted 473 campaign at various international airports, land ports &sea ports to train all the stakeholders including staff form security, airlines, cargo handlers, immigration etc. It has also conducted numerous COVID-19 awareness and sensitization programmes for the community across all the states, which benefited millions of our countrymen. Apart from training and awareness generation campaigns, NDRF has been assisting the state governments in various aspects of pandemic management also.
The system at Ghaziabad is designed to have features like rapid erection, foldability, light weight, safety, comfort, economicy, re-buildability, with adequate thermal insulation and water proofing and it makes use of locally available skills. The additional features include ultraviolet ray protection capability, multipurpose usage of space, high structural performance with adequate water and wind resistance, fire retardant, durability, renewable and anti-bacterial materials.
The Disaster Management authorities can keep such frame shelters ready and transport them to the site of disaster for immediate need in different states. By modularly adding more bays, shelters can be constructed for medical teams, godowns, schools, rest houses and also tourist huts in peace time.
View of the Makeshift Hospital, 8thBattalion NDRF, Ghaziabad
Outside View
Entrance of the Hospital Facility
Interior View
A quick glance at the facilities available in the makeshift Hospital are:
1) 10 bedded air-conditioned ward which may be expanded to 20 beds, if required.
2) Each bed is having oxygen supply through central pipeline which is connected to 21 oxygen supply points that can be used in case of increase in number of Covid patients.
3) For critical patient, there are paramonitors which measure vitals of patients including oxygen saturation.
4) AED/defibrillators, which are used for cardiac arrest patients.
5) ECG facility.
6) One dressing room, where minor surgical work like abscess drainage /stitching/dressing of wound can be performed.
7) Small lab for routine investigations.
8) Reception /waiting area with touch-less hand sanitizing facility.
8) Washrooms with sensor-based touch-less water taps in wash basin.
9) Doctor chambers
10) Record room
11)Medicine store and dispensary with all required medicines.
12) Refrigerator for storage of essential medicines and injections.
13) Separate donning and doffing area for medical staff engaged in the treatment and care of Covid positive patients.
14) Space for parking of ambulances and emergency vehicles.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না গাজিয়াবাদকী এন.দি.আর.এফ.কী ৮শুবা বত্তালিয়ন সেন্তরদা ফমুং ১০গী হোসপিতাল অমা শঙ্গাখ্রে
হোসপিতাল অসি নেস্নেল এন.দি.আর.এফ.কা খুৎশম্নরগা সি.এস.আই.আর.-সেন্ত্রেল বিল্দিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত রুরকীনা শেমগৎখিবনি
দা. হর্শ বর্ধনঃ “মসি অমাং-অতাশিং অমুক ফগৎহন্নবগী থাক্কী ওইনা অমসুং মতম শাংলবা লায়চৎ নত্রগা তঙাই ফদবা অথুবগী মওং লাকপগীদমক্তা অনৌবা, মতম কুইনা চৎপা, য়াম্না থুনা শেমগৎপা ঙম্বা, শোক্নিংঙাই ওইদবা অমসুং জিওগ্রাফিকেল ওইবগা লোয়ন-লোয়ননা অইং-অশা পুম্বগী ওইনা চান্নবা মওংদা থবক পাংথোকহনবা য়াবা তেক্নোলোজীগী ওইনা কান্নবা অমা ওইনা উত্তুনা তাক্লি, ”
দা. হর্শ বর্ধনঃ “লৈবাক অসিদা হৌজিক নুমিৎ খুদিংগী ওইনা কোবিদ-১৯ ওইনা লাক্ষ তরাগী মথক্তা তেস্ত তৌবা ঙম্লে”
“কোবিদ-১৯গী ভেক্সিনগী কেন্দিদেৎ অহুম চাংয়েং তৌবগী তাঙ্কক নাইবা খুমাং চাউশিনবা তাঙ্ককশিংদা লৈরে”
22 AUG 2020 8:20PM by PIB Imphal
এস.তি., ই.এস. অমসুং এফ.দব্লয়ু.গী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না গাজিয়াবাদকী এন.দি.আর.এফ.কী ৮শুবা বত্তালিয়ন সেন্তরদা অনৌবা, মতম কুইনা চৎপা, পুথোক-পুশিন য়াবা, য়াম্না থুনা শেমগৎপা ঙম্বা, শোক্নিংঙাই ওইদবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা অইং-অশাদা চান্নবা ফমুং ১০গী মতম খরগী ওইবা হোসপিতাল অমা শঙ্গাখ্রে।
মতম খরগী ওইবা হোসপিতাল অসি সি.এস.আই.আর.দা লৈবা লেবোরেতরী সি.এস.আই.আর.-সেন্ত্রেল বিল্দিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত রুরকীনা এন.দি.আর.এফ. অসি উত্তুনা তাক্নবগা লোয়ন-লোয়ননা সিজিন্ননবগীদমক্তা হোম এফেয়র্স মন্ত্রালয়গী নেস্নেল দিজাস্তর রেসপোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.)কা খুৎশম্নরগা শেমগৎখিবনি। মসিনা অমাং-অতাশিং অমুক ফগৎহন্নবগী থাক্কী ওইনা অমসুং মতম শাংলবা লায়চৎ নত্রগা তঙাই ফদবা অথুবগী মওং লাকপগীদমক্তা থৌগল তৌবদা শিজিন্নগনি। সি.এস.আই.আর.গী দি.জি. দা. শেখর মান্দে, এন.দি.আর.এফ.কী দি.জি. দা. শ্রী এন. প্রধান, সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.গী দিরেক্তর দা. গোপালকৃষ্ণনন্নচিংবশিংনা ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা মীওইশিংনা থৌরম অদুদা য়াওখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না মতম খরগী ওইনা শেমগৎখিবা হোসপিতালশিং অসিগী তোঙান-তোঙানবা য়ুনিৎশিংদা চত্তুনা হোসপিতালগী স্তাফশিংগা উন্নখি অমসুং একজিবিসন অমদি ফোতো গেলরী অমসুং কিন্থরবা স্ত্রকচর থিবা অমসুং কন্ননবগী তাক্তুনা উৎপা অদু য়েংখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “মতম খরগী ওইনা শেমগৎখিবা হোসপিতাল অসি নুংঙাইনা হিংনবগী এনভাইরোন্মেন্ত অমসুং তুং-কোইনা চহি ২০ ফাওবা চৎকদবা অমদা অশোক-অপন অমসুং শোই-ঙামদবা প্রাইমরী হেল্থকেয়রকী খুদোংচাবশিং পীননবা দিজাইন শেমখিবনি। মহাক্না মখা তানা “মসি অমাং-অতাশিং অমুক ফগৎহন্নবগী থাক্কী ওইনা অমসুং মতম শাংলবা লায়চৎ নত্রগা তঙাই ফদবা অথুবগী মওং লাকপগীদমক্তা অনৌবা, মতম কুইনা চৎপা, য়াম্না থুনা শেমগৎপা ঙম্বা, শোক্নিংঙাই ওইদবা অমসুং জিওগ্রাফিকেল ওইবগা লোয়ন-লোয়ননা অইং-অশা পুম্বগী ওইনা চান্নবা মওংদা থবক পাংথোকহনবা য়াবা তেক্নোলোজীগী ওইনা কান্নবা অমা ওইনা উত্তুনা তাক্লি” হায়না হায়খি।
লৈবাক অসিদা হৌজিক নুমিৎ খুদিংগী ওইনা কোবিদ-১৯ ওইনা লাক্ষ তরাগী মথক্তা তেস্ত তৌবা ঙম্লে অমসুং লেবোরেতরী ১৫০০দগী হেন্না লৈহল্লে হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। থবক অসি হৌজিক-হৌজিক ভেক্সিন কেন্দিদেৎ অহুমগী থবক চত্থরি অমসুং চাংয়েংশিংগী অহুমশুবা তাঙ্কক্তা লৈদুনা খুমাং চাউশিনবা থাক্তা লৈরে হায়না মহাক্না হায়খি। তাঙ্কক নাইবা চাংয়েংশিং অসি হেক লোইবগা য়াম্না থুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ভেক্সিন লৈরগনি হায়না দা. হর্শ বর্ধন্না ফোংদোকখি।
সি.এস.আই.আর.গী দিরেক্তর জেনরেল দা. শেখর সি. মান্দেনা কোবিদ লায়চৎ অসি থোরকখিবা মতুংদগী সি.এস.আ.আর.-সেন্ত্রেল বিল্দিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.) রুরকী অমসুং স্ত্রকচরেল ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(সি.এস.আই.আর.-এস.ই.আর.সি.) কৌবা সি.এস.আই.আর কন্সতিত্যুএন্ত লেবোরেতরীশিংনা মতম খরগী ওইবা মওংগী হোসপিতাল অমসুং অমাং-অতা থোক্লবা মতুংদা চংজফম লৌনবগী মওং শেম্বগী ৱাখল্লোন্দা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা শেমগৎখিবনি হায়না ফোংদোকখি। লেবোরেতরী অসি থুপচিনবা য়াবা অমসুং স্তীলনা ফ্রেম পানবা স্ত্রকচরদা মীওই অমখক্তংনা মাগী লেংবান্দা পুংবা অমা পুবা ঙম্বা মওংদা অমসুং মতম য়াম্না লৌদনা মফম অমদা হেক্তা পানখৎপা য়াবা মওং অমা হৌদোকখ্রে। থাক ৱাংবা তেক্নোলোজীদা শেমদুনা থম্বা য়াবা অমদা য়ৌবা ঙম্নবগী মায়কৈরোমদা সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.না ফমুং ১০গী খুদোংচাবা পীননবগী ৱাখল্লোন্দা গাজিয়াবাদকী এন.দি.আর.এফ.কী ৮শুবা বত্তালিয়ন্দা মোদুলর অমদা মতম খরগী ওইবা হোসপিতাল অসি তাক্তুনা উৎকনি হায়না লেপ্নখি।
এন.দি.আর.এফ.কী দিরেক্তর জেনরেল শ্রী এস.এন. প্রধান্না সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই. অমসুং এন.দি.আর.এফ.না থৌনা অমগা লোয়ননা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা নুমিৎ ৩গী মনুংদা স্ত্রকচর অসি পানখৎপা ঙমখি। মসি ‘করুনা ভবন’ হায়না মমিং থোনখ্রে। মসিগী মতুংদা মপান থংবগী শরুকশিং য়াওনা হোসপিতাল অসি মপুং ফানা শেমজিনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
নেস্নেল দিজাস্তর রেসপোন্স ফোর্স(এন.দি.আর.এফ.) অসি মল্তী-দিসিপ্লিনরী ওইবা, অমাং-অতাশিং অসিগীদমক্তা শেমজিনবা ঙম্নবা ত্রেন তৌরবা থাক ৱাংবা তেক্নোলোজীগী স্পিসিএলিস্ত অমনি। এন.দি.আর.এফ.না ভারত্তা অমাং-অতা থোকপশিংগীদা অমসুং অমাং-অতাগী খুদোংথিবশিং অসি হন্থহনবদা লমদা মাগী অকনবা ৱাশক অদু অমুক হন্না খুদম পীদুনা উৎখ্রে। জনুৱারী ২০২০দগী হৌনা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি য়েংশিনবদা এন.দি.আর.এফ.না য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌদুনা লাকখি হায়না মহাক্না হায়খি। এন.দি.আর.এফ.না তোঙান-তোঙানবা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তশিং, লমগী হিথাংফমশিং অমসুং সমুদ্রগী হিথাংফমশিংদা সেক্যুরিতী, এয়রলাইন, কার্গো শেন্নরিবা, ইম্মিগ্রেসন্নচিংবশিং ত্রেন তৌনবা কেম্পেন ৪৭৩ পাংথোকখ্রে। মসিনা ঐখোয়গী ইরৈবাক মচা মিলিয়ন কয়াদা খুদোং চাবা পীখ্রাবরাজ্য পুম্নমক্কী মীওই কাংলুপশিংগীদমক্তা কোবিদ-১৯গী এৱেয়রনেস অমসুং সেন্সিতাইজেসন প্রোগ্রাম কয়া অমসু পাংথোকখ্রে। ত্রেনিং অমসুং এৱেয়রনেস জেনরেসন কেম্পেনশিংদা নত্তনা এন.দি.আর.এফ.না লায়চৎ অসি য়েংশিন্নবগী মখল-মখা কয়াগী হিরমশিংদসু মতেং পাংখ্রে।
গাজিয়াবাদকী সিস্তেম অসি থর্মেল ইন্সুলেসন অমসুং ৱাতর প্রুফ ওইবা মওংদা য়াম্না থুনা তিংথোকপা, থুপচিনবা য়াবা, য়াংবা, শোক্নিংঙাই ওইদবা, অশোই-অঙাম য়াওরোইদবা, কম্ফোর্ত, শেল ফংহনগদবা, অমুক হন্না শাগৎপা য়াবা অমসুং লৈরিবা লম-লমদুগী হৈথোই-শিংথোইবশিং অদু শিজিন্নদুনা দিজাইন তৌখিবনি। অতোপ্পা ফীচরশিংদা অলত্রাভাইওলেৎ রে ঙাকথোকপা ঙম্বা, অহাংবা মফমশিং মরম কয়াদা শিজিন্নবা ঈশিং অমসুং নুংশিৎ অসি মতিক চানা চংহন্দবা থাক ৱাংবা স্ত্রকচরেল ওইনা তৌবা ঙম্বা, মৈ হন্থহল্লকপা ঙম্বা, কুইনা চৎপা, রিন্যুএবল অমসুং এন্তি-বেক্তরিএল ওইবা মচাকশিং য়াওই।
দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীশিংনা অসিগুম্বা ফ্রেমগী মফমশিং অদু থৌরাং তৌদুনা অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা খুদক্কী ওইনা মথৌ তাবগী ওইনা অমাং-অতা তোক্লবা মফমশিংদা থাই। য়াম্লবদগী য়াম্লবা শরুকশিং অদু শমজিন্নদুনা মেদিকেলগী তীমশিং, গোদামশিং, মহৈলোয়শঙশিং, রেস্ত হাউসশিং অমসুং ইংনা-চিক্না পোথাবা মতমদা তুরিস্তকী খাংপোকশঙ শেম্বদসু শাবা য়াই।
গাজিয়াবাদকী এন.দি.আর.এফ.কী ৮শুবা বত্তালিয়নগী মতম খরগী ওইবা হোসপিতালগী শক্তম
মপানগী শক্তম
হোসপিতালগী চংফমগী শক্তম
মনুংগী শক্তম
মতম খরগী ওইবা হোসপিতাল অসিদা লৈরিবা খুদোংচাবা অসিদা হেক য়েংবদা উবা ফংবশিং অসিঃ
1) মথৌ তারবদি ফমুং ২০ ফাওবা পাক-শন্না থাবা য়াবা ফমুং ১০ লৈবা এয়র কন্দিসন ৱার্দ
2) ফমুং খুদিংমক্কী কোবিদগী অনাবশিং মশিং হেনগৎলকপদা শিজিন্নবা য়াবা ওক্সিজেন পীফম পোইন্ত ২১দা শম্লবা সেন্ত্রেল পাইপলাইন্দগী ওক্সিজেন পীফম লৈ।
3) অরুবা অনাবগী ওইনা ওক্সিজেন সেচুরেসন য়াওবা অনাবশিংগী মরুওইবা পাম্লৈশিংগী পেরামোনিতরশিং লৈ।
4) কার্দিএক এরেস্তকী অনাবশিংগী ওইনা শিজিন্নবা এ.ই.দি./দিফাইব্রিলেতরশি।
5) ই.সি.জি.গী খুদোংচাবা।
6) ঈশিং লৌথোকপা/ফোৎপা/অশোকপশিং দ্রেসিং তৌবনচিংবা অপিকপা সর্জরী তৌবা য়াবা দ্রেশিং রুম অমা।
7) মতম নাইনা ইনভেস্তিগেসনশিং তৌবগীদমক্তা অপিকপা লেবোরেতরী
8) খুৎ শোক্নদনা সেনিতাইজেসন তৌনবা য়াওবা রিসেপসন/ঙাইফম।
8) সেন্সরগী ওইবা ৱাশ বেসিন্দা খুৎ শোক্নদবা ঈশিংগী কোঞ্জিনশিং পানবা ৱাশরুম
9) দোক্তরশিংগী চেম্বরশিং
10) রেকোর্দ রুম
11)মথৌ তাবা হিদাকশিং লৈবা সেদিসিন স্তের অমসুং দিসপেন্সরী
12) মরুওইনা চংবা হিদাকশিং অমসুং ইঞ্জেক্সনশিং থম্নবা রিফ্রিজিরেতর
13) কোবিদকী অনাবশিংগী লায়েং চত্থনবা অমসুং চেকশিন্না য়েংশিন্নবগী থবক্তা মেদিকেল স্তাফশিংগী ওইনা তোঙানবা ফি হোংদোক-হোংজিনফম।
14) এম্বুলেন্স অমসুং খুদক্কী অথুবগী গারীশিংগী পার্কিংগী মফম।