Ministry of Health and Family Welfare
Update on Leprosy cases in the country
National Strategic Plan & Roadmap for Leprosy (2023-27) to achieve zero transmission of leprosy by 2027
21 MAR 2023 2:55PM by PIB Delhi
The Government of India has launched National Strategic Plan (NSP) & Roadmap for Leprosy (2023-27) on 30th January, 2023, to achieve zero transmission of leprosy by 2027 i.e. three years ahead of the Sustainable Development Goal (SDG) 3.3. The NSP and Roadmap contains implementation strategies, year-wise targets, public health approaches and overall technical guidance for the programme. The strategy and roadmap focuses on awareness for zero stigma & discrimination, promotion of early case detection, prevention of disease transmission by prophylaxis (Leprosy Post Exposure Prophylaxis) and roll out of web-based information portal (Nikusth 2.0) for reporting of leprosy cases.
After achieving elimination status at national level, National Leprosy Eradication Programme (NLEP) has taken a number of initiatives to encourage early case detection of leprosy patients to prevent Grade 2 Disabilities, and to ensure free of cost treatment of leprosy patients. There are few districts within States/UTs, where leprosy is endemic. With various intervention introduced under NLEP in the last few years, number of new leprosy cases detected have come down to 75,394 in 2021-22 from 1,25,785 in 2014-15, accounting for 53.6% of global new leprosy cases. The current NLEP State-wise data is annexed.
India has achieved the elimination of leprosy as a public health problem as per WHO criteria of less than 1 case per 10,000 population at the National level in 2005.
State wise NLEP data FY 2022-23 (up to Jan’2023)
S.No.
State/UT
Prevalence Rate (PR)/ 10000 population
1
Andhra Pradesh
0.5
2
Arunachal Pradesh
0.1
3
Assam
0.2
4
Bihar
0.9
5
Chhattisgarh
2.3
6
Goa
0.2
7
Gujarat
0.4
8
Haryana
0.1
9
Himachal Pradesh
0.2
10
10 Jharkhand
1.4
11
11 Jammu & Kashmir
0.1
12
Karnataka
0.3
13
Kerala
0.1
2314
14 Madhya Pradesh
0.9
15
15 Maharashtra
1.2
16
16 Manipur
0.1
17
17 Meghalaya
0.0
18
18 Mizoram
0.1
19
19 Nagaland
0.1
20
20 Odisha
1.2
21
21 Punjab
0.2
22
22 Rajasthan
0.1
23
23 Sikkim
0.2
24
24 Tamil Nadu
0.3
25
25 Telangana
0.7
26
26 Tripura
0.0
27
27 Uttar Pradesh
0.4
28
28 Uttarakhand
0.3
29
29 West Bengal
0.5
30
30 A & N Islands
0.1
31
31 Chandigarh
1.4
32
32 D & N Haveli
1.0
33
33 Daman & Diu
0.1
34
34 Delhi
0.8
35
35 Lakshadweep
0.0
36
36 Ladakh
0.3
37
37 Puducherry
0.1
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা লেপ্রোসি কেসশিংগী অনৌবা পাউ
২০২৭ ফাওবগী মনুংদা লেপ্রোসি শন্দোকপা অমতা লৈহন্দনবা লেপ্রোসিগী নেসনেল স্ত্রাতেজিক প্লান অমসুং রোদমেপ(২০২৩-২৭) হৌদোক্লে
21 MAR 2023 2:55PM by PIB Imphal
২০২৭ ফাওবগী মনুংদা লেপ্রোসি শন্দোকপা অমতা লৈহন্দনবা ভারত সরকারনা জনুৱারি ৩০,২০২৩দা লেপ্রোসিগী নেসনেল স্ত্রাতেজিক প্লান(এন এস পি) অমসুং রোদমেপ(২০২৩-২৭) হৌদোক্লে। মসি স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোল(এস দি জি)গী পান্দমগী চহি ৩ ঙনখৎনবা পান্দম ফংনবা হোৎনবনি। এন.এস.পি অমসুং রোদমেপ অদুদা লাল্লোংশিং, চহি-চহিগী ওইনা থম্বা পান্দমশিং, মীয়ামগী হকশেলগী থবকশিং অমসুং তেক্নিকেলগী পাউতাকশিং থবক ওইনা পাংথোকপা য়াওরি। লাল্লোং অমসুং রোদমেপ অদুদা নোক্নবা অমসুং হন্থনা য়েংবা লৈহন্দবা ৱাখল তাহনবা, ঙল্লিঙৈদা খঙদোক্নবা থবকশিং পায়খৎপা, প্রোফাইলেক্সিসনা লায়না শন্দোকপা মাঙজৌন্না ঙাকথোকপা অমসুং লেপ্রোসিগী কেসশিংগী পাউ পীরক্নবা ৱেব-বেজ ইনফোর্মেসন পোর্তেল(নিকুস ২.০)হৌদোকপা য়াওরি।
জাতিগী থাক্তা লেপ্রোসি মুৎথৎপা ঙম্নবা, গ্রেদ ২ দিসএবিলিতিশিং মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা লেপ্রোসি অনাবশিং ঙন্না খঙদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং লেপ্রোসি অনাবশিং লেম্না লায়য়েংনবা নেসনেল লেপ্রোসি ইরাদিগেসন প্রোগ্রাম্না থবক কয়া পায়খৎলে। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী জিলা খরদা লেপ্রোসি পাক-শন্না মায়োক্নরি। নেসনেল লেপ্রোসি ইরাদিগেসন প্রোগ্রামগী মখাদা থবক কয়া পায়খৎতুনা হৌখিবা চহি খর অসিদা লেপ্রোসি কেস ১,২৫,৭৮৫(২০১৪-১৫)দগী কেস মশিং ৭৫,৩৯৪(২০২১-২২)দা হন্থরক্লে। মসি মালেমগী ওইনা অনৌবা কেসশিংগী চাদা ৫৩.৬ নি। হৌজিক লৈরিবা নেসনেল লেপ্রোসি ইরাদিগেসন প্রোগ্রামগী রাজ্যশিং দেতা মখা পীরে।
জাতিগী থাক্তা অপুনবা মীশিং ১০,০০০গী মনুংদা কেস ১গী মখাদা লৈহন্নবা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী পান্দম অদু ভারতনা লেপ্রোসি মুৎথৎপা অসি মীয়ামগী হকশেলগী অৱাবা অমা ওইনা লৌদুনা ২০০৫দা ফংবা ঙমখ্রে।
শেনবা চহি ২০২২-২৩দা লৈখিবা রাজ্যশিংগী নেসনেল লেপ্রোসি ইরাদিগেসন প্রোগ্রামগী দেতা(জনুৱারি ২০২৩ ফাওবগী)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
প্রিভালেন্স রেত(আর আর)/মীশিং ১০০০০
১
অন্ধ্র প্রদেস
০.৫
২
অরুনাচল প্রদেস
০.১
৩
অসাম
০.২
৪
বিহার
০.৯
৫
ছতিসগর
২.৩
৬
গৱা
০.২
৭
গুজরাত
০.৪
৮
হরিয়ানা
০.১
৯
হিমাচল প্রদেস
০.২
১০
ঝারখান্দ
১.৪
১১
জম্মু অমসুং কাস্মির
০.১
১২
কর্নাতকা
০.৩
১৩
কেরলা
০.১
১৪
মধ্য প্রদেস
০.৯
১৫
মহারাস্ত্রা
১.২
১৬
মনিপুর
০.১
১৭
মেঘালয়
০.০
১৮
মিজোরম
০.১
১৯
নাগালেন্দ
০.১
২০
ওরিসা
১.২
২১
পঞ্জাব
০.২
২২
রাজস্থান
০.১
২৩
সিক্কিম
০.২
২৪
তামিল নাদু
০.৩
২৫
তেলঙ্গানা
০.৭
২৬
ত্রিপুরা
০.০
২৭
উত্তর প্রদেস
০.৪
২৮
উত্তরখান্দ
০.৩
২৯
নোংচুপ বেঙ্গাল
০.৫
৩০
এ অমসুং এন ইথৎশিং
০.১
৩১
চান্দিগর
১.৪
৩২
দি এন্দ এন হাভেলি
১.০
৩৩
দমন অমসুং দিয়ু
০.১
৩৪
দিল্লি
০.৮
৩৫
লাক্ষদ্বিপ
০.০
৩৬
লাদাখ
০.৩
৩৭
পুদুচেরি
০.১
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা ফোঙদোকখিবনি।