কেবিনেট
৮৪,০৮৪ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ ‘সমুদ্ৰ মন্থন’ (ৰাষ্ট্ৰীয় উপকূলীয় অন্বেষণ আঁচনি)ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
31 JUL 2026 4:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত ২০৩০-৩১ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে ৰূপায়ণৰ বাবে ৮৪,০৮৪ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ ‘সমুদ্ৰ মন্থন’ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উপকূলীয় অন্বেষণ আঁচনিত অনুমোদন জনোৱা হয়।
এই আঁচনিখনে ২০২৫ চনৰ স্বাধীনতা দিৱসত লালকিল্লাৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী, ভাৰতৰ বিশাল সাগৰীয় শক্তি সম্ভাৱনা মুকলি কৰাৰ বাবে আধুনিক সময়ৰ সমুদ্ৰ মন্থনৰ বৰ্ণনা কৰে। ই ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষাক শক্তিশালী কৰা, ঘৰুৱা অন্বেষণ আৰু উৎপাদন ত্বৰান্বিত কৰা, প্ৰযুক্তিগত নেতৃত্বৰ প্ৰসাৰ আৰু বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াৰ দিশত এক যুগান্তকাৰী পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত হৈছে।
এই আঁচনিখনে সমগ্ৰ সাগৰীয় অন্বেষণ মূল্য শৃংখলাত এক বিস্তৃত হস্তক্ষেপ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। আঁচনিখনত উচ্চ মানৰ ভূমিকম্পৰ তথ্যৰ বৃহৎ অধিগ্ৰহণ, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু ব্যাখ্যা, গভীৰ আৰু অতি গভীৰ পানী দ্ৰুত অন্বেষণমূলক ড্ৰিলিং, সীমান্ত অৱবাহিকাত বৈজ্ঞানিক ড্ৰিলিং, সাধাৰণ উপকূলীয় উৎপাদন আৰু স্থানান্তৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ, আৰু এক সংহত তেল আৰু গেছ উৎপাদন তথা সেৱা অঞ্চল স্থাপনৰ ব্যৱস্থা আছে। ইয়াত ডিজিটেল কাৰ্যসূচী ব্যৱস্থাপনা, ক্ষমতা নিৰ্মাণ, প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ, অংশীদাৰসকলৰ অংশগ্ৰহণ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰসাৰৰ বাবে সমৰ্পিত ব্যৱস্থাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে আৰু দেশত সাগৰৰ পাৰত অন্বেষণ তথা উৎপাদন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ এক সংহত পৰিবেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
সমুদ্ৰ মন্থনে ৬০০ নিযুত মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক তেল সমতুল্য (এম এম টি অ’ ই)ৰ সংৰক্ষণ বৃদ্ধি দ্ৰুততৰ কৰিব, উপকূলীয় অন্বেষণ কাৰ্যকলাপ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব, ঘৰুৱা তেল আৰু গেছ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিব, বৃহৎ পৰিমাণৰ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব, মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অধীনত থলুৱা উৎপাদন শক্তিশালী কৰিব আৰু সাগৰীয় প্ৰযুক্তি আৰু সেৱাৰ বাবে এক গোলকীয় প্ৰতিযোগিতামূলক পৰিবেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই আঁচনিখনে উদ্যোগ, উদ্ভাৱন আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী সুযোগ সৃষ্টি কৰি অন্বেষণ আৰু উৎপাদন মূল্য শৃংখলাত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ভাৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত সমুদ্ৰ মন্থনে এক পৰিবৰ্তনমূলক ৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, যি দেশৰ সাগৰৰ পাৰৰ শক্তি সম্পদ মুকলি কৰিব, দীৰ্ঘম্যাদী শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিব, প্ৰযুক্তিগত সামৰ্থ্য গভীৰ কৰিব আৰু অৰ্থনীতি তথা ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে স্থায়ী মূল্য সৃষ্টি কৰিব।
যোৱা দশকত, চৰকাৰে সমগ্ৰ উজনি খণ্ডত পৰিবৰ্তনমূলক সংস্কাৰ সাধন কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে অন্বেষণৰ বাবে প্ৰায় সমগ্ৰ উপকূলীয় মাটিকালিৰ পৰিমাণ মুকলি কৰা, আইনী আৰু চুক্তিগত পৰিকাঠামোৰ আধুনিকীকৰণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্য ভাণ্ডাৰ শক্তিশালী কৰা। এই সংস্কাৰসমূহৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সমুদ্ৰ মন্থনে কৌশলগত ৰাজহুৱা বিনিয়োগ, অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে দ্ৰুত উপকূলীয় অন্বেষণৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves 'Samudra Manthan' (National Offshore Exploration Scheme) with an outlay of Rs.84,084 crore
31 JUL 2026 4:17PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved 'Samudra Manthan' – the National Offshore Exploration Scheme, a Central Sector Scheme of the Ministry of Petroleum & Natural Gas with an approved outlay of Rs.84,084 crore for implementation up to FY 2030–31.
The Scheme translates the Prime Minister's vision, articulated from the Red Fort on Independence Day 2025, of a modern-day Samudra Manthan to unlock India's vast offshore energy potential. It marks a landmark step towards strengthening India's energy security, accelerating domestic exploration and production, promoting technological leadership, and advancing the vision of Viksit Bharat.
The Scheme encompasses a comprehensive set of interventions across the offshore exploration value chain. It provides for large-scale acquisition, processing and interpretation of high-quality seismic data, accelerated deepwater and ultra-deepwater exploratory drilling, scientific drilling in frontier basins, development of common offshore production and evacuation infrastructure, and establishment of an integrated Oil & Gas Manufacturing and Services Zone. It also includes dedicated provisions for digital programme management, capacity building, technology adoption, stakeholder engagement and international outreach, creating an integrated ecosystem to accelerate offshore exploration and production in the country.
Samudra Manthan is expected to catalyse reserve accretion of over 600 Million Metric Tons of Oil Equivalentv(MMTOE), substantially increase offshore exploration activity, promote higher domestic oil and gas production, generate large-scale employment, strengthen indigenous manufacturing under Make in India and Atmanirbhar Bharat, and foster a globally competitive ecosystem for offshore technologies and services. The Scheme is also expected to stimulate significant investments across the exploration and production value chain, creating long-term opportunities for industry, innovation and economic growth.
As India progresses towards becoming a developed nation, Samudra Manthan represents a transformational national initiative that will unlock the country's offshore energy resources, strengthen long-term energy security, deepen technological capabilities, and create enduring value for the economy and future generations.
Over the past decade, the Government has undertaken transformative reforms across the upstream sector, including opening almost the entire offshore acreage for exploration, modernising the legislative and contractual framework, and strengthening the National Data Repository. Building on these reforms, Samudra Manthan will usher in a new era of accelerated offshore exploration through strategic public investment, cutting-edge technologies and world-class infrastructure.