ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ସିସିଏସ୍ ବୈଠକ
ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରଗତିର ନିୟମିତ ତଦାରଖ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଏକୀକୃତ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
ନାବିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସମୟୋଚିତ ସୂଚନା, ଜରୁରୀକାଳୀନ ସହାୟତା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ଆଗାମୀ ରବି ଋତୁ ପାଇଁ ସାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଆକଳନ କରାଯାଇଛି , ସାରର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରଭାବରୁ ନାଗରିକ ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବଙ୍କ ସୂଚନା
30 JUL 2026 7:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଚାଲିଥିବା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି (ସିସିଏସ୍)ର ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ନେଇ ଏହା ଚତୁର୍ଥ ବିଶେଷ ସିସିଏସ୍ ବୈଠକ ଥିଲା।
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ସିସିଏସକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏଲଏନଜି/ ପିଏନଜି ଏବଂ ସାର ସମେତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ଏଲପିଜି କ୍ରୟ ପାଇଁ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକରେ ପୂର୍ବରୁ ବିବିଧତା ଅଣାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସାମଗ୍ରିକ ଷ୍ଟକ୍ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି ସନ୍ତୋଷଜନକ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳର ଉପଲବ୍ଧତା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ (ସିପିଏସଇ) ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଏହା ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ନିରନ୍ତର ଉତ୍ପାଦନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ (ପିଏନଜି) ସଂଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ପାଇପଲାଇନ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଅର୍ଡର, ୨୦୨୬ ଅଧୀନରେ ଜାତୀୟ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଏଲଏନଜି ଆମଦାନୀ ଏବଂ ପୁନଃଗ୍ୟାସୀକରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବୃଦ୍ଧି, ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ପାଇପଲାଇନ୍ ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ ଅନୁମୋଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ଏଲପିଜିର ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିସ୍ଥାପନକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରୁଛନ୍ତି।
ବୈଠକରେ ଆଗାମୀ ରବି ଋତୁ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସାରର ପରିମାଣ ଉପରେ ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସାରର ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ।
ସଂଘର୍ଷପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ପତାକା ଲାଗିଥିବା ଜାହାଜରେ ସେବା କରୁଥିବା ନାବିକମାନଙ୍କ ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାବିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସମୟୋଚିତ ସୂଚନା, ଜରୁରୀକାଳୀନ ସହାୟତା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରଭାବରୁ ନାଗରିକ ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଶକ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ସୌର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ-ଇନ୍ଧନ ଆଧାରିତ ଉତ୍ସ ସମେତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଉପୁଜିଥିବା ଆହ୍ଵାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବିକାଶର ନିୟମିତ ତଦାରଖ ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।

Prime Minister's Office
PM chairs CCS Meeting to review the situation in context of ongoing West Asia Conflict
PM calls for a unified and coordinated mechanism for regular monitoring of all developments to ensure expeditious implementation of measures safeguarding citizens' interests
PM asks to establish a mechanism to provide timely information, emergency assistance and counselling to seafarers and their families
Requirement for fertilizers for the ensuing Rabi season assessed; PM says that all measures be taken for ensuring uninterrupted supply of fertilizers
PM says all efforts must be made to safeguard citizens as well as the Indian Diaspora from the impact of this conflict
PM emphasises usage of renewable energy sources
Cabinet Secretary briefs about initiatives taken to ensure adequate supply of petroleum products
30 JUL 2026 7:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today chaired a meeting of the Cabinet Committee on Security (CSS) to review the situation in the context of ongoing West Asia conflict and measures taken by various Ministries and Departments. This was the 4th special CCS meeting on the issue.
Cabinet Secretary briefed the CCS about the present geo-political situation. He spoke about the initiatives taken to ensure adequate supply of petroleum products, including LNG/LPG and fertilizers. He said that sources for procurement of LPG have already been diversified and the overall stock and supply position of major petroleum products remain adequate. Availability of adequate crude oil has enabled Central Public Sector Enterprise (CPSE) refineries to operate at utilisation levels exceeding 100%, ensuring continued production of petrol, diesel and other petroleum products. Initiatives have also been taken to expand Piped Natural Gas (PNG) connections which have resulted in substantial increase in PNG connections. The Government is also facilitating industrial substitution of LPG through expansion of the National Gas Grid, augmentation of LNG import and regasification infrastructure, expansion of City Gas Distribution networks, and time-bound pipeline and last-mile connectivity approvals under the Pipeline Infrastructure Order, 2026.
During the meeting, requirements for the fertilizers for the ensuing Rabi season was assessed and alternate sources of fertilizers were also discussed. Prime Minister said that all measures be taken for ensuring uninterrupted supply of fertilizers.
The situation of Seafarers serving on domestic as well as foreign-flagged vessels in conflict zones was also deliberated. Prime Minister directed to establish a mechanism to provide timely information, emergency assistance and counselling to seafarers and their families.
Prime Minister said that all efforts must be made to safeguard the citizens as well as the Indian Diaspora from the impact of this conflict.
Prime Minister said that in order to ensure energy independence, emphasis should be made on renewable energy sources including solar energy and other non-fossil-fuel based sources.
Prime Minister said that a whole of government approach be continued to be adopted to tackle the challenges arising due to the crisis. He said that a unified coordinated mechanism be put in place for regular monitoring of all the developments to ensure expeditious implementation of appropriate measures to safeguard the interests of the citizens.