গৃহ মন্ত্ৰালয়
এনএফআইইএছলৈ পূঁজি আবণ্টন
28 JUL 2026 3:26PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৮-২৯ চনলৈকে মুঠ ২২৫৪.৪৩ কোটি টকা বিত্তীয় ব্যয়ৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি আঁচনি (এনএফআইইএছ)ত অনুমোদন জনাইছে। এই আঁচনিৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় (এন এফ এছ ইউ)ৰ ৯টা কেম্পাছ স্থাপনৰ বাবে ১৩০৯.১৩ কোটি আৰু ০৭টা কেন্দ্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ (চি এফ এছ এল) স্থাপনৰ বাবে ৮৬০.৩ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে। এন এফ এছ ইউ কেম্পাছ আৰু চি এফ এছ এলৰ বাবে আঁচনিৰ অধীনত ১১৯.০৯ কোটি টকাৰ ধন মুকলি কৰি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। চিনাক্তকৃত স্থানত ফৰেনছিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এই আঁচনিখন কেন্দ্ৰীয়ভাৱে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
এই আঁচনিৰ অধীনত নাগপুৰ (মহাৰাষ্ট্ৰ), ৰায়পুৰ (চত্তীশগড়), খোৰ্ধা (ওড়িশা), চেংগালপট্টু (তামিলনাডু), ৰাজস্থান, বিহাৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, আৰু পশ্চিম বংগত ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ০৯টা কেম্পাছ স্থাপনৰ অনুমোদন লাভ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ৰায়পুৰ (ছত্তীশগড়), খোৰ্ধা (ওড়িশা), চেংগালপট্টু (তামিলনাডু), ৰাজস্থান, বিহাৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ, আৰু কেৰালাতো ০৭টা কেন্দ্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ (চিএফএছএল) স্থাপনৰ অনুমোদন লাভ কৰা হৈছে। ছত্তীশগড়, ওড়িশা, ৰাজস্থান, তামিলনাডু, উত্তৰ প্ৰদেশ, আৰু বিহাৰৰ ০৬টা চিএফএছএল এনএফএছইউ কেম্পাছৰ সৈতে সহ-অৱস্থিত হ’ব। এতিয়ালৈকে এন এফ এছ ইউ কেম্পাছ / চি এফ এছ এলৰ বাবে নাগপুৰ (মহাৰাষ্ট্ৰ), ৰায়পুৰ (চত্তীশগড়), খোৰ্ধা (উড়িশা), চেংগালপট্টু (তামিলনাডু) আৰু বাৰাণসী (উত্তৰ প্ৰদেশ)ত মাটি আবণ্টন দিয়া হৈছে।বৰ্তমান এন এফ এছ ইউৰ চৌহদসমূহ নাগপুৰ (মহাৰাষ্ট্ৰ), ৰায়পুৰ (চত্তীশগড়), খোৰ্ধা (ওড়িশা), চেংগালপট্টু (তামিলনাডু), আৰু জয়পুৰ (ৰাজস্থান)ত আবণ্টিত ট্ৰেনজিট বিল্ডিঙৰ পৰা কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত চি এফ এছ এল স্থাপনৰ কোনো প্ৰস্তাৱ নাই।এই কথা কয় গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত বন্দি সঞ্জয় কুমাৰে লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত উল্লেখ কৰে।

Ministry of Home Affairs
FUNDS TO NFIES
28 JUL 2026 3:26PM by PIB Delhi
The Government of India has approved the National Forensic Infrastructure Enhancement Scheme (NFIES) with a total financial outlay of ₹2254.43 crore from financial year 2024-25 to 2028-29. Under the scheme, ₹1309.13 crore have been allocated for setting up of 09 campuses of the National Forensic Sciences University (NFSU) and ₹860.3 crore for setting up of 07 Central Forensic Science Laboratories (CFSLs). Funds to the tune of ₹119.09 crore have been released and utilized under the scheme for the NFSU campuses and for CFSLs. The Scheme is being implemented centrally for creation and strengthening of forensic infrastructure at identified locations.
Under the scheme, setting up of 09 campuses of the National Forensic Sciences University (NFSU) has been approved in Nagpur (Maharashtra), Raipur (Chhattisgarh), Khordha (Odisha), Chengalpattu (Tamil Nadu), Rajasthan, Bihar, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, and West Bengal. Further, setting up of 07 Central Forensic Science Laboratories (CFSLs) has also been approved in Raipur (Chhattisgarh), Khordha (Odisha), Chengalpattu (Tamil Nadu), Rajasthan, Bihar, Uttar Pradesh, and Kerala. 06 CFSLs at Chhattisgarh, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, and Bihar are to be co-located with the NFSU campus. So far, land for NFSU campus / CFSL has been allotted in Nagpur (Maharashtra), Raipur (Chhattisgarh), Khordha (Odisha), Chengalpattu (Tamil Nadu) and Varanasi (Uttar Pradesh).
The NFSU campuses are currently operational from Transit buildings allotted in Nagpur (Maharashtra), Raipur (Chhattisgarh), Khordha (Odisha), Chengalpattu (Tamil Nadu), and Jaipur (Rajasthan). There is no proposal for setting up of CFSL in Andhra Pradesh.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar in a written reply to a question in the Lok Sabha.