রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুনা মহাক্কী রাস্ত্রপতি ওইবগী চহি মরি মপুং ফাবা নিংশিংনবগীদমক্তা রাস্ত্রপতি ভবনদা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং হৌদোকখ্রে
28 JUL 2026 10:07PM by PIB Imphal
ভারতকি রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা জুলাই ২৫, ২০২৬তা ওফিস পুরকপা চহি মরি মপুং ফারে, থৌরম অসিবু নিংশিংবা ওইনা রাস্ত্রপতিনা ঙসি (জুলাই ২৮, ২০২৬) রাস্ত্রপতি ভবন অমসুং রাস্ত্রপতিগী ইস্তেতশিংদা তোঙান তোঙানবা মরুওইবা থৌরাংশিং শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
মসিদা য়াওরিবশিংদি:
ভিজিতরশিংগী এক্সপরিয়েন্স হেঙ্গৎহন্নবা রাস্ত্রপতি ভবন্দা ভিজিতরশিংগীদমক ই-ওদিও গাইদ হৌদোকপা। এপ্লিকেসন্দা য়ুমফম ওইবা ই-ওদিও গাইদ অসি হিন্দী, ইংলিশ অমসুং অতৈ ভারতকি লোল ১৪দা ফংগনি। মসিগী সাইন লেঙ্গুয়েজ মোদ্যুল অসি ভিজিতরশিংগীদমক্তসু ফংহনগনি।
মীয়ামগী ওক্সন লাওবগীদমক ক্যুরেৎ তৌরবা রাস্ত্রপতিগী খুদোল ৩০০ য়াওবা ই-উপহারগী অহুমসুবা এদিসন হৌদোকপা। নিলাম লাওবা অসি ওগস্ত ৫দগী সেপ্তেম্বর ৫, ২০২৬ ফাওবা হাংদোক্কনি (অহেনবা অকুপ্পা মরোলশিং upahaar.rashtrapatibhavan.gov.in দা)
রাস্ত্রপতিগী ইস্তেত্তা লৈবা অঙাংশিংগীদমক বচপন ‘বাল পরিসর’ শঙ্গাবা। ইনিসিয়েতিব অসিদা অঙাংশিংগী প্লে জোন অমা ওইরিবা ‘কিলকারি’ অমসুং মখোয়গী গ্রোথ অমসুং দিব্লপমেন্তকিদমক শাফবা অমসুং য়োকখত্‍‌পা এনভাইরনমেন্ত অমা পিরিবা ‘সমর্থ অঙ্গনৱাদি-কম-পালনা’ য়াওরি।
গ্রীন অমসুং ইনক্লুসিব মোবিলিতি প্রমোত তৌনবা ভারা ফ্রী ইলেক্ত্রিক বশ সর্ভিস অমা ওইরিবা রাহি(রাস্ত্রপতি ভবন এক্সেস এন্দ হেরিতেজ ইন্তরকনেক্তর) হৌদোকপা। রাস্ত্রপতিগী ইস্তেতকি স্তাফশিং অমসুং রেসিদেন্তশিংগীদমক বশ সর্ভিস অসি নুপী দ্রাইভরশিং অমসুং কন্দক্তরশিংনা চলায়রি। মসিনা মরুওইনা নুপীশিং, অঙাংশিং, সেনিয়র সিতিজনশিং অমসুং শোইনাইরবা মীওইশিংগীদমক্তা রাস্ত্রপতিগী ইস্তেতকি মনুংদা অমসুং খ্বাইদগী নকপা মেত্রো স্তেসনফাওবা শাফবা, খুদোংচাবা অমসুং ইনক্লুশিব ওইবা মোবিলিতি ফংহনগনি।
নেৎ জিরো ইনর্জি স্ত্রেতেজিগী শরুক অমা ওইনা সর্ভিস ব্লোক শানবা উরেপ উয়ুং তম্বা।
রাস্ত্রপতি নিকেতন, দেহরাদুন অমসুং রাস্ত্রপতি নিলায়ম, সিকন্দরবাদতা লৈফমগী খুদোংচাবশিং হাংদোকপগা লোয়ননা রাস্ত্রপতিগী ইস্তেত্তা স্তাফ ক্বারতরশিং শঙ্গাবা।
তোঙান-তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংলদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি রাস্ত্রপতি ভবন অসি ভারতকি ইনাক খুল্লবা চৎনবিশিং, গনতন্ত্রগী মতিক-ময়ায়শিং অমসুং জাতিগী ৱাখল্লোনশিংগী থৱাই য়াওবা মশক অমা ওইনা লেপ্নবা লেপ্পা লৈতনা হোত্‍‌নখি। হৌখিবা চহি অমদা ভারতকি সিভিলাইজেসনগী ইথোস য়োকখৎনবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি, মদুগী মনুংদা চক্রবর্তি রাজাগোপালাচারিজিগী নুংগী মীতম মায়খুম হাংদোকপা, পরম বির দির্ঘা অমসুং গ্রন্থ কুতির শঙ্গাবা, স্তেত রুমশিং ইন্দিয়ানাইজেসন তৌবা অমসুং রাজ্যগী রিসেপসনশিংদা ভারতকি কলা অমসুং চৎনবিশিং ফোঙদোকপা য়াওরি।
মসিগী মতুংদা রাস্ত্রপতি ভবন্দা তোঙানবা থৌরম অমদা ভারতকি উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী সি.পি. রাধাকৃষ্ণন্না শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা প্রসিদেন্ত ওইবগা মরি লৈনবা পব্লিকেসনশিং ফোংখি অমসুং মখোয়গী অহানবা কোপিশিং অদু ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তরি এফেয়রসকি রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল. মুরুগন্দা পীখি।
ঙসি ফোঙখিবা পব্লিকেসনশিং অদুদি - রাস্ত্রপতি ভবন: রাস্ত্রপতি কা ভবন (রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুগী রাস্ত্রপতিগী অহানবা চহি); সেবা ঔর সম্বেদনা (রাস্ত্রপতি দ্রোপদি মুর্মুগী রাস্ত্রপতিগী অনিসুবা চহি); সমাবেসি সহভাঘিতা (রাস্ত্রপতি দ্রোপদি মুর্মুগী রাস্ত্রপতিগী অহুমসুবা চহি); ভারতিয়তা কা উতসব (রাস্ত্রপতি দ্রোপদি মুর্মুগী রাস্ত্রপতিগী মরিসুবা চহি); অমসুং আমা রাস্ত্রপতি - মমিং লৈরবা মীওইশিংনা ইবা ওদিয়াগী আর্তিকলশিংগী খোমজিনবা অমা ওইরিবা আমা গৌরব।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি লায়রিকশিং অসিগী মিংথোলশিং অসিনা ইনক্লুসিব দেমোক্রেসিদা ঐখোয়গী থাজবা অদু উৎলি। মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি মদুদি মসিগী ইল স্ত্রেতেদ কম্পাইলেসনশিং অসিনা পারিবশিংদা রাস্ত্রপতি ভবনগী চৎনবিশিং, থবক থৌরমশিং অমসুং মশিং য়াম্লবা মশকশিং খঙহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী অশেংবা মরুওইবা অসি মখোয়গী হেরিতেজদা চাওথোকচবা পোকহন্দুনা মখোয়গী মরুপশিংবু খুমাং চাউশিনবগী লম্বিদা মাংলোমদা চঙশিন্নবা ইথিল পিবা ঙম্বদা লৈরি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ২০২২গী জুলাই ২৫দা মহাক্না ভারতকি রাস্ত্রপতিগী ওফিশ পায়রকপা মতমদা মহাক্কীদমক্তা ইকায় খুম্নবদগীসু হেন্না থৌদাংনা হেন্না লুম্না লৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি মরি অসিদা মহাক্না মহাক্কী থৌদাংশিং অসি য়াম্না লুবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা পাংথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না রাস্ত্রপতি ভবন্দা মীশিংগা উনরকপা মতম খুদিংদা – মরু ওইনা নহাশিংগা – মহাক্না তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা চৎপা মতমদা, মহাক্না মখোয়বু ইথিলগী মতিক-ময়ায়শিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈহন্নবা অমসুং জাতি অমসুং খুন্নাইগী খুমাং চাউশিনবগী মায়কৈদা থবক তৌনবা পুক্নিং থৌগত্‍‌লি। মহা্ক্না হায়খি মদুদি মহাক্না নুপীশিংবু মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং মশাদা থাজবা থমদুনা থুমাং চাউশিনবগী লম্বিদা মাংলোমদা চঙশিন্নবা তকশিনখি। ত্রাইবেল খুন্নাইশিংগী মীহুৎশিংগা ৱারি শানরকপা মতমদা মহাক্না মখোয়দা মখোয়গী কলচরেল হেরিতেজ অদু ঙাক্তুনা থম্নবা হায়জখি অমসুং মসিগা লোয়ননা দিবেলপমেন্তকি মেন স্ত্রিমদসু য়াওবনবা হায়খি। মহাক্না মপান লৈবাক্তা চৎপা মতম খুদিংদা লৈবাকশিং অদুদা লৈরিবা ভারতকি মীয়ামগা উন্নখি অমসুং ভারতকি চাওখৎ-থৌরাংগী খোঙচত্তা মতেং পাংনবা পুক্নিং থৌগত্‍খি।
মহাক্কী ৱারোলদা উপ রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি মরিগী মনুংদা রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুনা অৱাংবা থাক্কী ওফিশ অসিবু থৌজাল, ইচম চম্বা, লৌশিং অমসুং সংবিধানগী ময়েক অমসুং স্পিরিৎকা লোয়ননা মপাঙ্গল কলহনখ্রে। মহাক্কী শিংথানিংঙায় ওইরবা পুন্সীগী খোঙচৎ অসি অচম্বা অমদি য়াম্না থৱাই য়াওবা অমনি। ওরিশাগী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা ত্রাইবেল খুঙ্গং অমগী ইচম চম্বা অকোয়বগী ফীভম অমদগী ঐখোয়গী অথোয়বা জাতিগী খ্বাইদগী ৱাংবা কন্সতিত্যুস্নেল ওফিসতা মহাক্না য়ৌরকপা অসি ভারতকি গনতন্ত্রগী পাঙ্গল অমসুং ইনক্লুসিবনেসকি খুদম-চাংদম অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না ঝারখন্দগী রাজ্যপাল ওইরিঙৈ মতমদা রাজ্য শিনবা থুংনা মহাক্না উন্নখিবা মীওইশিংনা মহাক্কী রাজ্যপাল ওইবগী মতম অদু য়াম্না নুংঙায়বা অমদি থাগত্‍‌পা ফোঙদোকখি।
রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুগী রাস্ত্রপতি ওইরিঙৈ মতমদা মরু ওইবা থৌরাংশিং ফোঙদোক্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা অমৃত উদ্যান, রাস্ত্রপতি নিকেতন অমসুং রাস্ত্রপতি তপোবন মীয়ামদা হাংদোকপা, হেন্না শোইনাইরবা মীশিংগা মরি লৈনবা রাস্ত্রপতি ভবন অমা, অমসুং রাস্ত্রপতি ভবন্দা চক্রবর্তি রাজাগোপালাচারিগী নুংগী মীতম থম্বগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খোঙথাংশিং অসিনা কোলোনিএলগী ৱাখল্লোন অদু থুগাইবগা লোয়ননা রাস্ত্রপতিবু মীয়ামগা নক্নহনবগী মীত্‍‌য়েং অদু উৎলি।
ওল চিকি ময়েক্তা শন্থালি লোন্দা ভারতকি সংবিধান ফোংখিবা অদু নিংশিংলদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা মসিবু ত্রাইবেল খুন্নাইদা চাওথোকচবা পোকহনখিবা মশক থোকপা থৌরাং অমনি হায়না ফোঙদোকখি অমসুং ভারতকি লোল অমসুং নাৎকী পারী-পুরী ঙাক্তুনা থম্নবা জাতি অসিগী ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি মদুদি ঙসি ফোঙলিবা লায়রিকশিং অসিনা চহি মরি অসিবু লেপথোকখ্রবা ভেল্যুশিং – কন্সতিত্যুস্নেলিতি, সর্ভিশ, কম্পেসন, ইনক্লুসিবিতি, কলচরেল কন্ফিদেন্স অমসুং নেস্নেল য়ুনিতি – ঙাক্তুনা থম্বদা মতেং পাংগনি।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোল য়েংনবগীদমক মফম অসিদা ক্লিক তৌবিয়ু-

President's Secretariat
PRESIDENT DROUPADI MURMU LAUNCHES VARIOUS INITIATIVES AT RASHTRAPATI BHAVAN TO MARK THE COMPLETION OF FOUR YEARS OF HER PRESIDENCY
28 JUL 2026 10:07PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu completed four years in the Office on July 25, 2026. To mark this occasion, the President graced the inauguration and laying of foundation stones for various important initiatives undertaken in Rashtrapati Bhavan and the President’s Estates today (July 28, 2026).
These include:
• Launch of e-Audio Guide for visitors to Rashtrapati Bhavan to enhance visitors' experience. The application-based e-Audio Guide will be available in Hindi, English and 14 other Indian languages. Its sign language module will also be available for visitors.
• Launch of the third edition of e-Upahaar, featuring 300 curated Presidential gifts for public auction. The auction will be open from 5 August to 5 September 2026 (more details at upahaar.rashtrapatibhavan.gov.in)
• Inauguration of Bachpan 'Bal Parisar' for the children in the President’s Estate. The initiative includes 'Kilkari', a play zone for children, and 'Samarth Anganwadi-cum-Palna', which provides a safe and nurturing environment for their growth and development.
• Launch of RAAHI (Rashtrapati Bhavan Access And Heritage Interconnector), a fare-free electric bus service to promote green and inclusive mobility. This bus service for the staff and residents of the President's Estate is being operated by women drivers and conductors. This will provide safe, convenient and inclusive mobility, particularly for women, children, senior citizens and Divyang persons within the President’s Estate and up to the nearest Metro station.
• Laying of foundation stone for the construction of service block as part of Net Zero Energy Strategy
• Inauguration of accommodation facilities at Rashtrapati Niketan, Dehradun and Rashtrapati Nilayam, Secunderabad as well as laying of foundation stone for the redevelopment of staff quarters in the President’s Estate.
Speaking on the occasion of launch of various initiatives, the President said that it has been a constant endeavour to ensure that Rashtrapati Bhavan stands as a vibrant symbol of India's rich traditions, democratic values, and national ideals. In the last one year, various steps were taken to promote India’s civilizational ethos, which include unveiling of the bust of Chakravarti Rajagopalachari Ji, inauguration of Param Vir Dirgha and Granth Kutir, Indianization of State Rooms and highlighting the Indian art and traditions in State Receptions.
Later in a separate function at Rashtrapati Bhavan, the Vice President of India, Shri C.P. Radhakrishnan, released publications pertaining to the Presidency of Smt Droupadi Murmu and presented their first copies to the President in presence of Dr L. Murugan, Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs and other dignitaries.
The publications which were released today are - Rashtrapati Bhavan: Rashtra Ka Bhavan (President Droupadi Murmu's first year of Presidency); Seva Aur Samvedana (President Droupadi Murmu's second year of Presidency); Samaveshi Sahbhaghita (President Droupadi Murmu's third year of Presidency); Bharatiyata Ka Utsav (President Droupadi Murmu's fourth year of Presidency); and Ama Rashtrapati - Ama Gourav, a collection of articles in Odia, written by eminent persons.
Speaking on the occasion, the President said that the titles of these books reflect our faith in inclusive democracy. She expressed confidence that these illustrated compilations will introduce readers to the traditions, functioning and multiple facets of Rashtrapati Bhavan. She stated that their true significance lies in their ability to inspire fellow citizens to move forward on the path of progress while taking pride in their heritage.
The President said that when she assumed the office of the President of India on July 25, 2022, it was a matter of responsibility for her, even more than an honour. She stated that over the past four years, she had discharged her duties with this very sense of obligation. She said that whenever she meets people—especially the youth— at Rashtrapati Bhavan or during her visits to various states, she encourages them to remain rooted in ethical values and to work towards the progress of the nation and society. She said that she urges women to become self-reliant and to move forward on the path of progress with self-confidence. When interacting with members of tribal communities, she requests them to preserve their cultural heritage while also joining the mainstream of development. Whenever she travels abroad, she meets the Indian community in those countries and encourages them to contribute to India's journey of development.
In his remarks, the Vice President said that during the past four years, President Droupadi Murmu has enriched the high office with grace, humility, wisdom and commitment to the letter and spirit of the Constitution. Her remarkable life journey is extraordinary and deeply inspiring. Her rise from the modest surroundings of a remote tribal village in Odisha to the highest constitutional office of our great nation, is a testimony to the strength and inclusiveness of Indian democracy. He said that during his tenure as Governor of Jharkhand, the people he met across the state remembered her tenure as Governor with great warmth and admiration.
Highlighting key initiatives during President Droupadi Murmu’s Presidency, the Vice-President referred to Amrit Udyan, the opening of Rashtrapati Niketan and Rashtrapati Tapovan to the public, a more Divyangjan-friendly Rashtrapati Bhavan, and the installation of the bust of Chakravarti Rajagopalachari at Rashtrapati Bhavan. He said these initiatives reflected the vision of bringing the Presidency closer to the people while shedding the colonial mindset.
Recalling the release of the Constitution of India in the Santhali language in the Ol Chiki script, the Vice-President described it as a landmark initiative that filled the tribal community with pride and reaffirmed the nation’s commitment to preserving India’s linguistic and cultural heritage. He expressed confidence that books released today will help in preserving values that have defined the four years — constitutionality, service, compassion, inclusivity, cultural confidence and national unity.
Please click here to see the President's Speech-