Ministry of Railways
Rail Safety Strengthened Through Technology, Infrastructure Upgrades and Enhanced Maintenance; Only 2 Consequential Train Accidents So Far in 2026-27
Kavach 4.0 Successfully Commissioned on 2,569 Route Kilometres Covering High-Density Delhi-Mumbai and Delhi-Howrah Routes
29 JUL 2026 2:46PM by PIB Delhi
Safety is accorded the highest priority on Indian Railways. As a consequence of various safety measures taken over the years, there has been a steep decline in the number of accidents.
Number of Consequential Train Accidents has reduced as shown in the table below:-
Year
Consequential Accidents
2014-15
135
2025-26
16 (88% lesser)
2026-27 ( upto June 2026)
2
Another important index showing improvement in safety in train operations is Consequential Accident Index, the details of which are as under:-
Consequential Accident Index:-
Year
Accident Index
2014-15
0.11
2025-26
0.01(91% lesser)
This index measures number of consequential accidents as a ratio of total running kilometers of all trains.
Accident Index = No. of consequential accidents / No. of trains X million kilometers
The various safety measures taken to enhance safety in train operations are as under:-
1. On Indian Railways, the expenditure on Safety related activities has increased over the years as under:-
Year
Expenditure/Budget on Safety related activities (Rs. in Cr.)
2013-14
39,200
2022-23
87,336
2023-24
1,01,662
2024-25
1,14,022
2025-26
1,17,693
2026-27
1,20,389
2. Electrical/Electronic Interlocking Systems with centralized operation of points and signals have been provided at 6,671 stations up to 30.06.2026 to reduce accidents due to human failure.
3. Interlocking of Level Crossing (LC) Gates has been provided at 10,395 Level Crossing Gates up to 30.06.2026 for enhancing safety at LC Gates.
4. Complete Track Circuiting of stations to enhance safety by verification of track occupancy by electrical means has been provided at 6,671 stations up to 30.06.2026.
5. Detailed instructions on issues related with safety of Signalling, e.g. mandatory correspondence check, alteration work protocol, preparation of completion drawing, etc. have been issued.
6. System of disconnection and reconnection for S&T equipment as per protocol has been re-emphasized.
7. All locomotives are equipped with Vigilance Control Devices (VCD) to improve alertness of Loco Pilots.
8. Retro-reflective sigma boards are provided on the mast which is located two OHE masts prior to the signals in electrified territories to alert the crew about the signal ahead when visibility is low due to foggy weather.
9. A GPS based Fog Safety Device (FSD) is provided to loco pilots in fog affected areas which enables loco pilots to know the distance of the approaching landmarks like signals, level crossing gates, etc.
10. Modern track structure consisting of 60kg, 90 Ultimate Tensile Strength (UTS) rails, Prestressed Concrete Sleeper (PSC) Normal/Wide base sleepers with elastic fastening, fan shaped layout turnout on PSC sleepers, Steel Channel/H-beam Sleepers on girder bridges is used while carrying out primary track renewals.
11. Mechanisation of track laying activity through use of track machines like PQRS, TRT, T-28 etc. to reduce human errors.
12. Maximizing supply of 130m/260m long rail panels for increasing progress of rail renewal and avoiding welding of joints, thereby improving safety.
13. Ultrasonic Flaw Detection (USFD) testing of rails to detect flaws and timely removal of defective rails.
14. Laying of longer rails, minimizing the use of Alumino Thermic Welding and adoption of better welding technology for rails i.e., Flash Butt Welding.
15. Monitoring of track geometry by OMS (Oscillation Monitoring System) and TRC (Track Recording Cars).
16. Patrolling of railway tracks to look out for weld/rail fractures.
17. The use of Thick Web Switches and Weldable CMS Crossing in turnout renewal works.
18. Inspections at regular intervals are carried out to monitor and educate staff for observance of safe practices.
19. Web based online monitoring system of track assets viz. Track database and decision support system has been adopted to decide rationalized maintenance requirement and optimize inputs.
20. Detailed instructions on issues related with safety of Track, e.g. integrated block, corridor block, worksite safety, monsoon precautions, etc. have been issued.
21. Preventive maintenance of railway assets (Coaches & Wagons) is undertaken to ensure safe train operations.
22. Replacement of conventional ICF design coaches with LHB design coaches is being done.
23. All unmanned level crossings (UMLCs) on Broad Gauge (BG) route have been eliminated by January 2019.
24. Safety of Railway Bridges is ensured through regular inspection of Bridges. The requirement of repair/rehabilitation of Bridges is taken up based upon the conditions assessed during these inspections.
25. Indian Railways has displayed Statutory “Fire Notices” for widespread passenger information in all coaches. Fire posters are provided in every coach so as to educate and alert passengers regarding various Do’s and Don’ts to prevent fire. These include messages regarding not carrying any inflammable material, explosives, prohibition of smoking inside the coaches, penalties etc.
26. Production Units are providing Fire detection and suppression system in newly manufactured Power Cars and Pantry Cars, Fire and Smoke detection system in newly manufactured coaches. Progressive fitment of the same in existing coaches is also underway by Zonal Railways in a phased manner.
27. Regular counselling and training of staff is undertaken.
28. Concept of Rolling Block introduced in Indian Railways (Open Lines) General Rules vide Gazette notification dated 30.11.2023, wherein work of integrated maintenance/ repair/replacement of assets is planned up to 52 weeks in advance on rolling basis and executed as per plan.
The details of the Safety related works related to better maintenance practices, Technological improvements, better infrastructure and rolling stock etc. undertaken by Railways are tabulated below:-
SN
Item
2004-05 to 2013-14
2014-15 to
2025-26
2014-26 Vs. 2004-14
Technological Improvements
1.
Use of high-quality rails
(60 Kg) (Km)
57,450 Km
1.63 Lakh Km
More than 2.8 times
2.
Longer Rail Panels
(260m) (Km)
9,917 Km
87,219 Km
Nearly 9 times
3.
Electronic Interlocking (Stations)
837 Stations
3,691 Stations
More than 4 times
4.
Fog Pass Safety Devices (Nos.)
As on 31.03.14:
90 Nos.
As on 31.03.26: 31,693 Nos.
352 times
5.
Thick Web Switches (Nos.)
Nil
35,971 Nos.
Better Maintenance Practices
1.
Primary Rail Renewal (Track Km)
32,260 Km
57,583 Km
1.78 times
2.
USFD (Ultra Sonic Flaw detection) Testing of Welds (Nos.)
79.43 Lakh
2.25 Crore
More than 2.8 times
3.
Weld failures (Nos.)
In 2013-14: 3,699 Nos.
In 2025-26:
272 Nos.
93 % reduction
4.
Rail fractures (Nos.)
In 2013-14: 2,548 Nos.
In 2025-26:
208 Nos.
92% reduction
Better Infrastructure and Rolling Stock
1.
New Track KM added (Track Km)
14,985 Km
36,429 Km
Almost 2.5 times
2.
Flyovers (RoBs)/Underpasses (RUBs) (Nos.)
4,148 Nos.
14,362 Nos.
More than 3 times
3.
Unmanned Level crossings
(Nos.) on BG
As on 31.03.14:
8,948
As on 31.03.26: Nil
(All eliminated by 31.01.19)
Removed
4.
Manufacture of LHB Coaches (Nos.)
2,337 Nos.
49,366
More than 21 times
Kavach Implementation
1. Kavach is an indigenously developed Automatic Train Protection (ATP) system. Kavach is a highly technology intensive system, which requires safety certification of highest order (SIL-4).
2. Kavach aids the Loco Pilot in running of trains within specified speed limits by automatic application of brakes in case Loco Pilot fails to do so and also helps the trains to run safely during inclement weather.
3. The first field trials on the passenger trains were started in February 2016. Based on the experience gained and Independent Safety Assessment of the system by Independent Safety Assessor (ISA), three firms were approved in 2018-19, for supply of Kavach Ver 3.2.
4. Kavach was adopted as National ATP system in July, 2020.
5. Implementation of Kavach System involves following Key Activities:
a. Installation of Station Kavach at each and every station, block section.
b. Installation of RFID Tags throughout the track length.
c. Installation of telecom Towers throughout the section.
d. Laying of Optical Fibre Cable along the track.
e. Provision of Loco Kavach on each and every Locomotive running on Indian Railways.
6. Based on deployment of Kavach version 3.2 on 1,465 RKm on South Central Railway and experience gained, further improvements were made. Finally, Kavach specification version 4.0 was approved by RDSO on 16.07.2024.
7. Kavach version 4.0 covers all the major features required for the diverse railway network. This is a significant milestone in safety for Indian Railways. Within a short period, IR has developed, tested and started deploying Automatic Train Protection System.
8. Major improvement in Version 4.0 includes increased Location Accuracy, Improved Information of Signal Aspects in bigger yards, Station to Station Kavach interface on OFC and Direct Interface to existing Electronic Interlocking System. With these improvements, Kavach Ver.4.0. is planned for large scale deployment over Indian Railways.
9. After extensive and elaborate trials, Kavach Version 4.0 has been successfully commissioned on 2,569 Route Kilometres as on 20.07.26, covering the high density Delhi- Mumbai and Delhi-Howrah routes as below:
SN
Section
Progress (Route Km)
(1)
Delhi-Mumbai route: 1,423 Rkm
i
Tilak Bridge - Junction cabin - Palwal - Mathura - Kota - Nagda - Ratlam - Vadodra - Virar section
1,327
ii
Vadodara – Ahmedabad section
96
(2)
Delhi – Howrah route: 1,146 Rkm
i.
Chipyana - Tundla - Kanpur - Subedarganj section
563
ii.
Kanpur – Lucknow section
71
iii.
DDU(FOC)-Bhabua Road section
50
iv.
Sasaram - Pheser section
43
v.
Gaya -Sarmatarn- Nimiaghat section
159
vi.
Chota Ambana - Bardhaman – Howrah section
260
10. In addition, track side Kavach implementation work has been taken up on 21,858 RKM covering all GQ,GD,HDN and identified sections of Indian Railways including sections (Gudur – Chennai Central – Arakkonaum – Renigunta, Arakkonaum – Jolarpettai, Shoranur – Ernakulam sections) passing through Southern Railway.
11. The total Progress of key items of Kavach on Indian Railway sections are as under:-
SN
Item
Progress
i
Laying of Optical Fibre Cable
11,253 Km
ii
Installation of Telecom Towers
1,668 Nos.
iii
Station Data Centre
988 station
iv
Installation of Track side equipment
7,726 RKm
v
Provision of Kavach in Loco
6,153 Nos.
12. In addition, work for installation of Kavach in 7,327 Locomotives and 1,200 EMU/MEMU has been taken up.
13. Specialized training programmes on Kavach are being conducted at centralized training institutes of Indian Railways to impart training to all concerned officials. By now more than 94,000 technicians, operators and engineers have been trained on Kavach technology. This includes about 57,000 Loco Pilots & Assistant Loco Pilots. Courses have been designed in collaboration with IRISET.
14. The funds utilized on Kavach works so far up to Jun'26 is Rs. 3,874 Crores. The allocation of funds during the year 2026-27 is Rs. 2066 Crores. Kavach work is going at good pace in the entire country. Requisite funds are made available as per the progress of works.
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a reply to a question in the Lok Sabha today.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଉନ୍ନତ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣରେ ସୁରକ୍ଷିତ ହେଉଛି ରେଳ ଯାତ୍ରା; ୨୦୨୬–୨୭ରେ କେବଳ ୨ଟି ଗୁରୁତର ଦୁର୍ଘଟଣା
‘କବଚ ୪.୦’ ସହ ରେଳ ସୁରକ୍ଷାକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି; ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଓ ଦିଲ୍ଲୀ-ହାୱଡ଼ା ରୁଟ୍‌ର ୨,୫୬୯ କିଲୋମିଟରରେ ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ
29 JUL 2026 2:46PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟାରେ ଦ୍ରୁତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି।
ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ: ଟ୍ରେନ୍ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଛି: -
ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଦର୍ଶାଉଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚକାଙ୍କ ହେଉଛି ପାରିପାର୍ଶ୍ବିକ ଦୁର୍ଘଟଣା ସୂଚକାଙ୍କ, ଯାହାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି: -
Year
Consequential Accidents
2014-15
135
2025-26
16 (88% lesser)
2026-27 ( upto June 2026)
2
ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାରେ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଦର୍ଶାଉଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚକାଙ୍କ ହେଉଛି ପାରିପାର୍ଶ୍ବିକ ଦୁର୍ଘଟଣା ସୂଚକାଙ୍କ, ଯାହାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି: -
ପାରିପାର୍ଶ୍ବିକ ଦୁର୍ଘଟଣା ସୂଚକାଙ୍କ: -
ଏହି ସୂଚକାଙ୍କ ସମସ୍ତ ଟ୍ରେନର ମୋଟ ଚାଲୁଥିବା କିଲୋମିଟରର ଅନୁପାତ ଭାବରେ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟାକୁ ମାପ କରେ ।
ଦୁର୍ଘଟଣା ସୂଚକାଙ୍କ = ଫଳସ୍ୱରୂପ ଘଟୁଥିବା ଦୁର୍ଘଟଣାର ସଂଖ୍ୟା/ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା-୧୦ ନିୟୁତ କିଲୋମିଟର
ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାରେ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା: -
1. ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ, ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ନିମ୍ନମତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି: -
Year
Expenditure/Budget on Safety related activities (Rs. in Cr.)
2013-14
39,200
2022-23
87,336
2023-24
1,01,662
2024-25
1,14,022
2025-26
1,17,693
2026-27
1,20,389
1. ମାନବକୃତ ବିଫଳତା ହେତୁ ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ୬,୬୭୧ ଷ୍ଟେସନରେ ୩୦.୦୬.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଏଣ୍ଟ ଏବଂ ସିଗନାଲର କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ପରିଚାଳନା ସହିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ/ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଇଣ୍ଟରଲକିଙ୍ଗ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
2. ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ (ଏଲସି) ଫାଟକରେ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୧୦,୩୯୫ ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଗେଟରେ ୩୦.୦୬.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଣ୍ଟରଲକିଙ୍ଗ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
3. ବୈଦ୍ୟୁତିକ ମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାକ୍ ଦଖଲ ଯାଞ୍ଚ ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରାକ୍ ସର୍କିଟ୍ ୬,୬୭୧ ଷ୍ଟେସନରେ ୩୦.୦୬.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
4. ସିଗନାଲିଂର ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଯେପରିକି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଚିଠିପତ୍ର ଯାଞ୍ଚ, ପରିବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନକ୍ସା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଇତ୍ୟାଦି।
5. ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନୁଯାୟୀ ଏସ୍ ଆଣ୍ଡ ଟି ଉପକରଣ ପାଇଁ ସଂଯୋଗ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ପୁନଃ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ପୁନର୍ବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି।
6. ସମସ୍ତ ଲୋକୋମୋଟିଭରେ ସତର୍କତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଉପକରଣ (ଭି.ସି.ଡି.) ରହିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଲୋକୋ ପାଇଲଟମାନଙ୍କ ସତର୍କତାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିପାରିବ।
7. ରେଟ୍ରୋ-ରିଫ୍ଲେକ୍ଟିଭ୍ ସିଗମା ବୋର୍ଡ ମାସ୍ଟ ଉପରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ଯାହା ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ସିଗନାଲ ପୂର୍ବରୁ ଦୁଇଟି ଓଏଚଇ ମାସ୍ଟ ଅବସ୍ଥିତ, କୁହୁଡ଼ି ପାଗ ହେତୁ ଦୃଶ୍ୟମାନତା କମ୍ ଥିବାବେଳେ ଆଗକୁ ସିଗନାଲ ବିଷୟରେ ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ସତର୍କ କରିବାକୁ ।
8. କୁହୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଲୋକୋ ପାଇଲଟମାନଙ୍କୁ ଏକ ଜିପିଏସ୍ ଆଧାରିତ କୁହୁଡ଼ି ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ (ଏଫ୍ଏସଡି) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଲୋକୋ ପାଇଲଟମାନଙ୍କୁ ସିଗନାଲ, ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଗେଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ପରି ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଲ୍ୟାଣ୍ଡମାର୍କର ଦୂରତା ଜାଣିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ ।
9. ୬୦ କେଜି, ୯୦ ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ଟେନସାଇଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରେନ୍ଥ (ୟୁ. ଟି. ଏସ୍.) ରେଳ, ପ୍ରେଷ୍ଟ୍ରେସଡ୍‍ କଂକ୍ରିଟ୍ ସ୍ଲିପର (ପି. ଏସ୍. ସି.) ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକ ବନ୍ଧନ ସହିତ ସାଧାରଣ/ପ୍ରଶସ୍ତ ବେସ୍ ସ୍ଲିପର, ପି. ଏସ୍. ସି. ସ୍ଲିପରରେ ଫ୍ୟାନ୍ ଆକୃତିର ଲେଆଉଟ୍ ଟର୍ଣ୍ଣଆଉଟ୍‍, ଗର୍ଡର୍ ବ୍ରିଜ୍ ଉପରେ ଷ୍ଟିଲ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍/ଏଚ୍-ବିମ୍ ସ୍ଲିପରକୁ ନେଇ ଗଠିତ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରାକ୍ ସଂରଚନା ପ୍ରାଥମିକ ଟ୍ରାକ୍ ନବୀକରଣ କରିବା ସମୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ।
10. ମାନବ ତ୍ରୁଟିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପିକ୍ୟୁଆରଏସ, ଟିଆରଟି, ଟି-୨୮ ଇତ୍ୟାଦି ଟ୍ରାକ୍ ମେସିନ୍ ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରାକ୍ ବିଛାଇବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ।
11. ରେଳ ନବୀକରଣର ଅଗ୍ରଗତି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜଏଣ୍ଟ ଗୁଡ଼ିକର ୱେଲ୍ଡିଂ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ୧୩୦ ମିଟର/୨୬୦ ମିଟର ଲମ୍ବ ରେଳ ପ୍ୟାନେଲର ଯୋଗାଣକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇଥାଏ।
12. ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ହଟାଇବା ପାଇଁ ରେଳର ଅଲଟ୍ରାସୋନିକ୍‍ ଫ୍ଲ ଡିଟେକସନ୍‍ (ୟୁ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଡି.) ପରୀକ୍ଷଣ।
13. ଲମ୍ବା ରେଳ ଚଳାଇବା, ଆଲୁମିନୋ ଥର୍ମିକ ୱେଲ୍ଡିଂର ବ୍ୟବହାରକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ କରିବା ଏବଂ ରେଳ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ୱେଲ୍ଡିଂ ଅର୍ଥାତ୍ ଫ୍ଲାସ୍ ୱେଲ୍ଡିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗ୍ରହଣ କରିବା।
14. ଓ. ଏମ୍. ଏସ୍. (ଅସିଲେସନ୍ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍) ଏବଂ ଟି. ଆର୍. ସି. (ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡିଂ କାର୍) ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାକର ତଦାରଖ।
15. ୱେଲ୍ଡ/କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ରେଳ ଲାଇନ୍‍ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ରେଳପଥରେ ପାଟ୍ରୋଲିଂ।
16. ନବୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୋଟା ୱେବ୍ ସୁଇଚ୍ ଏବଂ ୱେଲଡେବଲ୍ ସି. ଏମ୍. ଏସ୍. କ୍ରସିଂର ବ୍ୟବହାର।
17. ନିରାପଦ ଅଭ୍ୟାସ ପାଳନ ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଏ ।
18. ଟ୍ରାକ୍ ସମ୍ପତ୍ତିର ୱେବ୍ ଆଧାରିତ ଅନଲାଇନ୍ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍। ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକତା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାକ୍ ଡାଟାବେସ୍ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
19. ଟ୍ରାକ୍ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଯେପରିକି ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ବ୍ଲକ୍, କରିଡର ବ୍ଲକ୍, କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ ସୁରକ୍ଷା, ମୌସୁମୀ ସତର୍କତା ଇତ୍ୟାଦି।
20. ସୁରକ୍ଷିତ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ସମ୍ପତ୍ତି (କୋଚ୍ ଏବଂ ୱାଗନ୍) ର ପ୍ରତିଷେଧକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ହାତକୁ ନିଆଯାଏ ।
21. ପାରମ୍ପରିକ ଆଇ. ସି. ଏଫ୍. ଡିଜାଇନ୍ କୋଚ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଏଲ୍. ଏଚ୍. ବି. ଡିଜାଇନ୍ କୋଚ୍ ସହିତ ବଦଳାଯାଉଛି।
22. ୨୦୧୯ ଜାନୁଆରୀ ସୁଦ୍ଧା ବ୍ରଡ୍ ଗେଜ୍ (ବିଜି) ମାର୍ଗରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ମାନବବିହୀନ ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ (ୟୁଏମଏଲସି) କୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଦିଆଯାଇଛି।
23. ସେତୁଗୁଡ଼ିକର ନିୟମିତ ଯାଞ୍ଚ ଜରିଆରେ ରେଳ ସେତୁଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଯାଞ୍ଚ ସମୟରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଆଧାରରେ ସେତୁଗୁଡ଼ିକର ମରାମତି/ପୁନର୍ବାସନର ଆବଶ୍ୟକତା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥାଏ।
24. ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସମସ୍ତ କୋଚରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ସୂଚନା ପାଇଁ ବୈଧାନିକ "ଅଗ୍ନି ସୂଚନା" ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି। ନିଆଁକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ 'ଣ କରିବେ ଏବଂ କ' ଣ କରିବେ ନାହିଁ ସେ ବିଷୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ସତର୍କ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଚରେ ଫାୟାର ପୋଷ୍ଟର ଲଗାଯାଇଛି। ଏଥିରେ କୌଣସି ଦହନଶୀଳ ସାମଗ୍ରୀ ନ ନେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବାର୍ତ୍ତା, ବିସ୍ଫୋରକ, କୋଚ୍ ଭିତରେ ଧୂମପାନ ନିଷେଧ, ଜରିମାନା ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
25. ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ପାୱାର କାର୍ ଏବଂ ପ୍ୟାଣ୍ଟ୍ରି କାରରେ ଅଗ୍ନି ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ମିତ କୋଚରେ ଅଗ୍ନି ଏବଂ ଧୂଆଁ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଜୋନାଲ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବିଦ୍ୟମାନ କୋଚରେ ଏହାର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି।
26. କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ।
27. ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ (ଓପନ ଲାଇନ୍ସ) ରେ ରୋଲିଂ ବ୍ଲକର ପରିକଳ୍ପନା ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ୩୦.୧୧.୨୦୨୩ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଧାରଣ ନିୟମରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସମ୍ପତ୍ତିର ସମନ୍ୱିତ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ/ମରାମତି/ପ୍ରତିସ୍ଥାପନ କାର୍ଯ୍ୟ ରୋଲିଂ ଆଧାରରେ ୫୨ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି।
ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଉନ୍ନତ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଅଭ୍ୟାସ, ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି, ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ଜଡିତ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ସାରଣୀବଦ୍ଧ ହୋଇଛି: -
SN
Item
2004-05 to 2013-14
2014-15 to
2025-26
2014-26 Vs. 2004-14
Technological Improvements
1.
Use of high-quality rails
(60 Kg) (Km)
57,450 Km
1.63 Lakh Km
More than 2.8 times
2.
Longer Rail Panels
(260m) (Km)
9,917 Km
87,219 Km
Nearly 9 times
3.
Electronic Interlocking (Stations)
837 Stations
3,691 Stations
More than 4 times
4.
Fog Pass Safety Devices (Nos.)
As on 31.03.14:
90 Nos.
As on 31.03.26: 31,693 Nos.
352 times
5.
Thick Web Switches (Nos.)
Nil
35,971 Nos.
Better Maintenance Practices
1.
Primary Rail Renewal (Track Km)
32,260 Km
57,583 Km
1.78 times
2.
USFD (Ultra Sonic Flaw detection) Testing of Welds (Nos.)
79.43 Lakh
2.25 Crore
More than 2.8 times
3.
Weld failures (Nos.)
In 2013-14: 3,699 Nos.
In 2025-26:
272 Nos.
93 % reduction
4.
Rail fractures (Nos.)
In 2013-14: 2,548 Nos.
In 2025-26:
208 Nos.
92% reduction
Better Infrastructure and Rolling Stock
1.
New Track KM added (Track Km)
14,985 Km
36,429 Km
Almost 2.5 times
2.
Flyovers (RoBs)/Underpasses (RUBs) (Nos.)
4,148 Nos.
14,362 Nos.
More than 3 times
3.
Unmanned Level crossings
(Nos.) on BG
As on 31.03.14:
8,948
As on 31.03.26: Nil
(All eliminated by 31.01.19)
Removed
4.
Manufacture of LHB Coaches (Nos.)
2,337 Nos.
49,366
More than 21 times
କବଚ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା
1. କବଚ ହେଉଛି ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକଶିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଟ୍ରେନ୍ ସୁରକ୍ଷା (ଏଟିପି) ବ୍ୟବସ୍ଥା। କବଚ ହେଉଛି ଏକ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନିବିଡ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହା ସର୍ବୋଚ୍ଚ କ୍ରମ (ଏସ୍. ଆଇ. ଏଲ୍.-୪) ର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଆବଶ୍ୟକ କରେ।
2. କବଚ ଲୋକୋ ପାଇଲଟଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବେଗ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯଦି ଲୋକୋ ପାଇଲଟ୍ ଏହା କରିବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ବ୍ରେକ୍ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଏବଂ ଖରାପ ପାଗ ସମୟରେ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଚଳାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
3. ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନରେ ପ୍ରଥମ କ୍ଷେତ୍ର ପରୀକ୍ଷଣ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୧୬ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନ ସୁରକ୍ଷା ଆକଳନକାରୀ (ଆଇ. ଏସ୍. ଏ.) ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ୱାଧୀନ ସୁରକ୍ଷା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଆଧାରରେ, କବଚ ଭର୍ ୨୦୧୮-୧୯ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ୩.୨ ରେ ତିନୋଟି ସଂସ୍ଥାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା।
4. ୨୦୨୦ ଜୁଲାଇରେ କବଚକୁ ଜାତୀୟ ଏ. ଟି. ପି. ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା।
5. କବଚ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସାମିଲ ରହିଛି:
1. ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେସନ, ବ୍ଲକ ବିଭାଗରେ ଷ୍ଟେସନ କବଚ ସ୍ଥାପନ।
2. ସମଗ୍ର ଟ୍ରାକରେ ଆର. ଏଫ୍. ଆଇ. ଡି. ଟ୍ୟାଗ୍ ସ୍ଥାପନ।
3. ସମଗ୍ର ସେକ୍ସନରେ ଟେଲିକମ୍ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ।
4. ଟ୍ରାକ୍ ସହିତ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ ବିଛାଇବା।
5. ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକୋମୋଟିଭରେ ଲୋକୋ କବଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା।
1. ଦକ୍ଷିଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇରେ ୩.୨ ଆରକେଏମ୍‍ ରେ କବଚ ସଂସ୍କରଣ ୧,୪୬୫ ର ନିୟୋଜନ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ ଆଧାରରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି କରାଯାଇଥିଲା। ପରିଶେଷରେ, କବଚ ସଂସ୍କରଣ ୪.୦ କୁ ଆର. ଡି. ଏସ୍. ଓ. ଦ୍ୱାରା ୧୬.୦୭.୨୦୨୪ ରେ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା।
2. କବଚ ସଂସ୍କରଣ ୪.୦ ବିବିଧ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସୁରକ୍ଷାରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଆର ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଟ୍ରେନ୍ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀର ବିକାଶ, ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
3. ସଂସ୍କରଣ ୪.୦ ରେ ପ୍ରମୁଖ ଉନ୍ନତି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ସଠିକତା ବୃଦ୍ଧି, ବ୍ରଡ଼ ଗଜରେ ସିଗନାଲ ଦିଗଗୁଡିକର ଉନ୍ନତ ସୂଚନା, ଓଏଫ୍‍ସି ରେ ଷ୍ଟେସନରୁ ଷ୍ଟେସନ କବଚ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଇଣ୍ଟରଲକିଙ୍ଗ୍ ସିଷ୍ଟମକୁ ଡାଇରେକ୍ଟ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ଉନ୍ନତିକରଣଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ କବଚ୍ ଭର୍ ୪.୦ କୁ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
4. ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ପରୀକ୍ଷଣ ପରେ, କବଚ ସଂସ୍କରଣ ୪.୦ କୁ ୨,୫୬୯ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରରେ ୨୦.୦୭.୨୦୨୬ ରେ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ନିମ୍ନରେ ଭିଡ ବହୁଳ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ-ହାଓଡ଼ା ମାର୍ଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି:
SN
Section
Progress (Route Km)
(1)
Delhi-Mumbai route: 1,423 Rkm
i
Tilak Bridge - Junction cabin - Palwal - Mathura - Kota - Nagda - Ratlam - Vadodra - Virar section
1,327
ii
Vadodara – Ahmedabad section
96
(2)
Delhi – Howrah route: 1,146 Rkm
i.
Chipyana - Tundla - Kanpur - Subedarganj section
563
ii.
Kanpur – Lucknow section
71
iii.
DDU(FOC)-Bhabua Road section
50
iv.
Sasaram - Pheser section
43
v.
Gaya -Sarmatarn- Nimiaghat section
159
vi.
Chota Ambana - Bardhaman – Howrah section
260
1. ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଦକ୍ଷିଣ ରେଳବାଇ ଦେଇ ଯାଉଥିବା ସମସ୍ତ ଜିକୁ, ଜି. ଡି., ଏଚ. ଡି. ଏନ୍. ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ବିଭାଗ (ଗୁଡୁର-ଚେନ୍ନାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ-ଆରାକ୍କୋନମ୍-ରେନିଗୁଣ୍ଟା, ଆରାକ୍କୋନମ୍-ଜୋଲାରପେଟ୍ଟାଇ, ଶୋରାନୁର-ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ୍ ବିଭାଗ) କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ୨୧,୫୮୫ ଆର. କେ. ଏମ୍. ରେ ଟ୍ରାକ୍ ପାର୍ଶ୍ୱ କବଚ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି।
2. ଭାରତୀୟ ରେଳ ବିଭାଗରେ 'କବଚ "ର ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ଅଗ୍ରଗତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା: -
SN
Item
Progress
i
Laying of Optical Fibre Cable
11,253 Km
ii
Installation of Telecom Towers
1,668 Nos.
iii
Station Data Centre
988 station
iv
Installation of Track side equipment
7,726 RKm
v
Provision of Kavach in Loco
6,153 Nos.
1. ଏହାବ୍ୟତୀତ, ୭,୩୨୭ ଲୋକୋମୋଟିଭ ଏବଂ ୧,୨୦୦ ଇ. ଏମ୍. ୟୁ./ମେମୁ ରେ କବଚ ସ୍ଥାପନ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି।
2. ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ କବଚ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୯୪,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଟେକ୍ନିସିଆନ୍, ଅପରେଟର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ କବଚ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୫୭,୦୦୦ ଲୋକୋ ପାଇଲଟ୍ ଏବଂ ସହକାରୀ ଲୋକୋ ପାଇଲଟ୍ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଆଇ. ଆର୍. ଆଇ. ଏସ୍. ଇ. ଟି. ସହଯୋଗରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
3. ଜୁନ୍ ୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କବଚ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ପାଣ୍ଠି ହେଉଛି ୩,୮୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କା। ୨୦୨୬-୨୭ ବର୍ଷରେ ୨୦୬୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କବଚ କାର୍ଯ୍ୟ ଭଲ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। କାର୍ଯ୍ୟର ଅଗ୍ରଗତି ଅନୁଯାୟୀ ଆବଶ୍ୟକ ପାଣ୍ଠି ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଏ ।
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।