গৃহ মন্ত্ৰালয়
কাইলৈ কেন্দ্ৰীয় গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নিত্যানন্দ ৰায়ৰ অধ্যক্ষতাত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হ'ব দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস সম্পৰ্কীয় ব্ৰিকছৰ মন্ত্ৰীসভাৰ বৈঠক
23 JUL 2026 5:38PM by PIB Guwahati
২০২৬ চনত ভাৰতৰ ব্ৰিকছৰ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষই ২০২৬ চনৰ ২৪ জুলাইত নতুন দিল্লীত ব্ৰিকছৰ দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস (ডি আৰ আৰ) মন্ত্ৰীসভাৰ আয়োজন কৰিছে। ডি আৰ আৰ গ্ৰুপৰ মন্ত্ৰীসভাৰ সভাপতিত্ব কৰিব ৰাজ্য মন্ত্ৰী (গৃহ) শ্ৰীযুত নিত্যানন্দ ৰায়ে। এই মন্ত্ৰীসভাই দুৰ্যোগৰ বিপদ হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰিকছৰ সহযোগিতাৰ বিৱৰ্তনৰ এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰে, যিয়ে দুৰ্যোগে বহনক্ষম উন্নয়ন, জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতা, অৰ্থনৈতিক স্থিতিশীলতা আৰু মানৱ সুৰক্ষাৰ বাবে ব্যৱস্থাগত বিপদৰ সৃষ্টি কৰে বুলি ক্ৰমাৎ স্বীকৃতি প্ৰতিফলিত কৰে। ডি আৰ আৰৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ব্ৰিকছৰ ১০খন সদস্য দেশৰ মন্ত্ৰী আৰু প্ৰতিনিধি দলৰ মুৰব্বীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ব্ৰিকছৰ দুৰ্যোগৰ বিপদ হ্ৰাসৰ সহযোগিতা উদয়পুৰ ঘোষণা (২০১৬)ৰ পৰা দুৰ্যোগৰ বিপদ ব্যৱস্থাপনাৰ যুটীয়া টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰা কাজান ঘোষণা (২০২৪)লৈকে ক্ৰমান্বয়ে বিকশিত হৈছে, যিয়ে ব্ৰিকছ দুৰ্যোগৰ বিপদ হ্ৰাস গোট (ডি আৰ আৰ জি)ক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰি ব্ৰিকছ ডি আৰ আৰ কৰ্ম পৰিকল্পনা (২০২৫–২০২৮) গ্ৰহণ কৰে। এই শক্তিশালী ভেটিৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাই ব্যৱহাৰিক, ৰূপায়ণমুখী আৰু কাৰ্য্য-চালিত এজেণ্ডাৰ জৰিয়তে সহযোগিতাক আৰু অধিক উন্নীত কৰিছে, উদীয়মান অৰ্থনীতিসমূহৰ মাজত দুৰ্যোগৰ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ব্ৰিকছক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ হিচাপে শক্তিশালী কৰিছে।"স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন, সহযোগিতা আৰু বহনক্ষমতাৰ বাবে নিৰ্মাণ" বিষয়বস্তুৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই মন্ত্ৰীসভাৰ বৈঠকে ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহৰ মাজত নিবিড় কাৰিকৰী আলোচনা আৰু ঐকমত্য গঠনৰ বছৰজোৰা প্ৰক্ৰিয়াৰ শিখৰত উপনীত হয়।জলবায়ুৰ সৈতে খাপ খোৱা আৰু দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থা আগবঢ়াই নিয়া: স্থিতিস্থাপক উন্নয়নৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব, উদ্ভাৱন আৰু বিত্তীয় সাহায্য বিষয়ক উচ্চ পৰ্যায়ৰ নীতি আলোচনা অধিবেশনৰ সময়ছোৱাত অনুষ্ঠিত হ’ব। ব্ৰিকছৰ সদস্য মন্ত্ৰীসভাৰ গোলটেবুলৰ বিষয়বস্তু: ব্ৰিকছৰ দুৰ্যোগ বিপদ হ্ৰাস কৰ্ম পৰিকল্পনা (২০২৫–২০২৮)ৰ ৰূপায়ণ ত্বৰান্বিত কৰাই মন্ত্ৰীসকলক ব্ৰিকছ ডি আৰ আৰ কৰ্ম পৰিকল্পনাৰ ৰূপায়ণ ত্বৰান্বিত কৰা, প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা আৰু ভৱিষ্যতৰ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্তকৰণৰ ওপৰত মতামত বিনিময় কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।দুৰ্যোগৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰা, সহযোগিতা বৃদ্ধি, উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰা, বহনক্ষম উন্নয়নক সমৰ্থন কৰা আৰু ব্ৰিকছ ডি আৰ আৰ কৰ্ম পৰিকল্পনা (২০২৫–২০২৮) ৰূপায়ণৰ দিশত ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশসমূহৰ সামূহিক প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰি মন্ত্ৰীসকলে দুৰ্যোগৰ বিপদ হ্ৰাসৰ বিষয়ত ব্ৰিকছৰ যৌথ বিবৃতি গ্ৰহণ কৰিব।
ভাৰতৰ নেতৃত্ব
ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাই সৰ্বাংগীন শাসন, প্ৰতিষ্ঠানিক সামৰ্থ্য, বিজ্ঞান ভিত্তিক নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ জৰিয়তে বিশ্ব দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দীৰ্ঘদিনীয়া দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।

Ministry of Home Affairs
BRICS Ministerial Meeting on Disaster Risk Reduction (DRR) under the Chairmanship of Union Minister of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai, to be held in New Delhi tomorrow
23 JUL 2026 5:38PM by PIB Delhi
Under India's BRICS Chairmanship in 2026, the National Disaster Management Authority (NDMA), Ministry of Home Affairs, Government of India, is hosting the BRICS Ministerial Meeting on Disaster Risk Reduction (DRR) on 24 July 2026 in New Delhi. The Ministerial Meeting of DRR Group will be chaired by Minister of State (Home) Shri Nityanand Rai. This Ministerial Meeting marks a significant milestone in the evolution of BRICS cooperation on disaster risk reduction, reflecting the growing recognition that disasters pose systemic risks to sustainable development, climate resilience, economic stability and human security. The Ministers and Head of Delegations from 10 of the BRICS Member countries are participating for showing their commitment for DRR.
The BRICS Disaster Risk Reduction cooperation has progressively evolved from the Udaipur Declaration (2016), which established a Joint Task Force on Disaster Risk Management, to the Kazan Declaration (2024), which institutionalized the BRICS Disaster Risk Reduction Group (DRRG) and adopted the BRICS DRR Work Plan (2025–2028). Building upon this strong foundation, India's Chairship has further elevated cooperation through a practical, implementation-oriented and action-driven agenda, reinforcing BRICS as an important platform for advancing disaster resilience among emerging economies.
Guided by the theme "Building for Resilience, Innovation, Cooperation and Sustainability," the Ministerial Meeting culminates a year-long process of intensive technical consultations and consensus-building among BRICS Member Countries.
The High-Level Policy Dialogue on the theme Advancing Climate Smart and Disaster Resilient Infrastructure Systems: Partnerships, Innovation and Financing for Resilient Development will be conducted during the session.
BRICS Member Ministerial Roundtable on the theme: Accelerating Implementation of the BRICS Disaster Risk Reduction Work Plan (2025–2028) will provide an opportunity for Ministers to exchange views on accelerating implementation of the BRICS DRR Work Plan, strengthening institutional cooperation and identifying future areas of collaboration.
The Ministers will adopt the BRICS Joint Statement on Disaster Risk Reduction, reaffirming the collective commitment of BRICS Member Countries towards strengthening disaster resilience, enhancing cooperation, promoting innovation, supporting sustainable development and implementing the BRICS DRR Work Plan (2025–2028).
India's Leadership
India's Chairship reflects its long-standing commitment to strengthening global disaster resilience through inclusive governance, institutional capacity, science-based policymaking and international cooperation.