প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিক্সিত ভারতকী পান্দমগী মায়কৈদা খুঙ্গং চাওখৎ থৌরাং, লৌউ-শিংউ, খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং এলাইদ সেক্তরশিংগী খোঙজেল য়েংশিন্নবগীদমক সেক্রেতরীশিংগী অৱাংবা থাক্কী মীফম পাঙথোকখ্রে
রিফোর্ম পুম্নমক্কী মরুমদা মীয়ামগী য়াইফনবা হায়বা ৱাফমসি লৈগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে
লৈঙাক্লোনগী থৌওংসু হোংলক্লিবা মতমগী মতুং ইন্না অওনবা পুরকপা মথৌ তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক পুম্বা হোৎনদুনা চঙশিন্নবা অমসুং লৈবাক্কী চাওখৎ থৌরাংগী পান্দম ফংনবা পলশিং নমখায়নবা ৱাফম থমখ্রে
ভিক্সিত ভারত অমা শেম্নবা মঙলান অসি মীয়ামগী ইহৌ ওইহনগদবনি অমসুং নহাশিংনা মসিগী য়ুম্ফম ওইগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি
প্রধান মন্ত্রীনা দ্রগ লান্না শীজিন্নবা অমসুং নহাশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপু মালেমগী শান্ন-খোৎনবগী মফম অমা ওইহন্নবা পুন্না চঙশিনমিন্ননবা ৱাফম থমখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা PM-KUSUM গী অওনবা পুরক্নবা মতিং অমসুং গ্লোবেল স্কিল মেপ্পিংগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং থমখ্রে
সেক্রেতরীশিংনা মখোয় মখোয়গী লমশিংগী তোঙান তোঙানবা থৌশিলশিং অমসুং শিংনবশিংগী মতাঙদা মখোয়না থেংনরকখিবশিং অমসুং মীৎয়েঙ ফোঙদোক্নখি
22 JUL 2026 7:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ৭, লোক কল্য়ান মার্গতা লৈবা মহাক্কী ময়ুমদা ভিক্সিত ভারতকী পান্দমশিং ফংনবগীদমক খুঙ্গং চাওখৎ থৌরাং, লৌউ-শিংউ, খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং এলাইদ সেক্তরশিংগী ফীভম য়েংশিন্নবা সেক্রেতরীশিংগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্কী মীফম পাঙথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা রিফোর্ম পুম্নমক্কী মরুমদা মীয়ামগী য়াইফনবা হায়বা ৱাখল্লোনসি লৈগদবনি হায়না ফোঙদোকখি। মীয়ামগী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা পুরকপা রিফোর্মশিংনা তশেংবা খোঙজেল লৈহনগদবনি অমসুং ৱাহন্থোক লৈবা মওংদা অওনবা পুরক্কদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। রিফোর্মগী পান্দমদি লৈঙাক্কী থবক তৌবগী মওং মতৌ ফগৎহনবখক্তা নত্তে, ভারতকী চাওখৎপা লৈবাক অমা ওইরক্নবগী লম্বীদা ভারতকী খোঙজেল য়াঙ্খৎহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক্কী থৌওংশিং খোঙলৈ থুনা হোংলক্লি হায়রদুনা ইচঙ থৌবা অমসুং হোংলক্লিবা ফীভমগী মথৌ তাবশিংবু মতিক চানা ফংহন্নবগীদমক লৈঙাক্কী থৌওংশিংবু চুশিন্নহনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি। মহাক্না তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্তশিংদা লাক্লিবা মথৌ তাবশিং মপুং ফানা মেপ্পিং তৌনবা ৱাফম হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী চাওখৎ থৌরাংগী পান্দমশিং ফংহন্নবগীদমক লৈঙাক পুন্না চঙশিনমিন্নবগী মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। ভিক্সিত ভারত অমা শেমগৎপগী মঙলান অসি মীয়ামগী ঈহৌ ওইহনগদবনি অমসুং ভারতকী নহাশিংনা মঙলান অসিগী য়ুম্ফম ওইহনগদবনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগী মরক্তা থেংনরিবা দ্রগ লান্না শীজিন্নবগী শাথিরবা ৱাফম অসি লাকশিনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি। দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা লৈরিবা পলশিং নমখায়নবা অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং নহাশিংদা য়ুম্ফম ওইবা থৌশিলশিং পুনশিন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা শেমগৎনবা হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শান্ন-খোৎনবা চাওখৎহন্নবা অপুনবা পরম অমা শীজিন্নবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং মখা তানা ফোঙদোকখি। স্পোর্তস তুরিজম্না মরুওইবা ফোকস এরিয়া অমা ওইরকপগা লোয়ননা, ভারতনা মালেমগী শান্ন-খোৎনবগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবগীদমক মালেমগী থাক্কী অচৌবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং পাঙথোক্নবা মঙলান থমগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না শান্ন-খোৎনবগী সেক্তরদা স্তার্ত-অপশিংগী খুত্থাঙদা তেক্নোলোজী য়োকখৎপা অমসুং ইনোভেসন পুরকপগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংনা PM KUSUM স্কীমগুম্বা থৌশিলশিং শীজিন্নবনা লৌউ-শিংউগী লমদা অওনবা পুরক্কনি হায়না ফোঙদোকখি। মালেমগী খুদোংচাবশিং অমসুং তুংগী মথৌ তাবশিংগী পরিংদা চৎননবগীদমক স্কিলগী মথৌ তাবশিংগী মালেমগী ওইবা মেপ্পিং অমগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং মখা তানা ফোঙদোকখি।
সেক্রেতরীশিংনা মখোয় মখোয়গী লমশিংদা লৈরিবা থৌশিলশিং অমসুং শিংনবশিংগী মতাঙদা মখোয়না থেংনরকপশিং অমসুং মীৎয়েঙশিং পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা তুংদা পায়খৎকদবা থবকশিংগী মতাঙদা মহাক্কী ৱাখল্লোন অমসুং মীৎয়েঙশিং থমখি। মীফম অদুদা ভিক্সিত ভারতকী পান্দমশিংগী মায়কৈদা হেন্না মতিং লৈনা থবক পায়খৎপা, হেন্না ফবা মওংদা পুনশিনবা, অমসুং চাওখৎ থৌরাংশিংগী খোঙজেল য়াঙ্খৎহনবদা মীৎয়েঙ থমদুনা সেক্তর পুম্বদা মপুং ফানা অমসুং কান্নবা মওংদা খন্ন-নৈনখি।
মীফম অদুদা কেবিনেত সেক্রেতরী, মরুওইবা মন্ত্রালয়শিংগী সেক্রেতরীশিং লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী ওফিসতগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM Chairs High-Level Meeting of Secretaries to Review Progress of Rural Development, Agriculture, Social Welfare and Allied Sectors towards Viksit Bharat Goals
PM emphasises that the welfare of citizens must remain at the heart of all reforms
PM Stresses the Need to Evolve Governance Processes in Line with Changing Times
PM Calls for a Whole-of-Government Approach and breaking silos to achieve the nation's development goals
PM says that dream to build a Viksit Bharat should become a Jan Andolan and Youth should be it’s foundation
PM underscores the Need for Coordinated Action to Combat Drug Abuse and Empower Youth
PM Stresses Integrated Approach to Position India as a Global Sports Hub
PM Highlights Transformative Potential of PM-KUSUM and Need for Global Skill Mapping
Secretaries share their experiences and perspectives on various initiatives and challenges in their respective domains
22 JUL 2026 7:37PM by PIB Delhi
Prime Minister today chaired a high-level meeting with Secretaries to review progress of rural development, agriculture, social welfare and allied sectors towards Viksit Bharat Goals, at his residence at 7, Lok Kalyan Marg earlier today.
Prime Minister emphasised that the welfare of citizens must remain at the heart of all reforms. He said that reforms designed around people's needs should gather real momentum and deliver meaningful transformation. He emphasised that the objective of reforms is not merely to improve the functioning of the Government, but to accelerate India's journey towards becoming a developed nation.
Prime Minister highlighted that governance systems are witnessing rapid changes and stressed the importance of adapting and strengthening governance processes to effectively meet the needs of a dynamic and evolving environment. He suggested undertaking a comprehensive mapping of emerging requirements across various Ministries and Departments.
Prime Minister stressed the need for a whole-of-government approach to achieve the nation's development goals. He further emphasised that the dream to build a Viksit Bharat should become a Jan Andolan and that India's youth should form the foundation of this vision.
Prime Minister underscored the importance of tackling the serious issue of drug abuse among youth. He suggested that efforts should be made to develop an institutional mechanism to break departmental silos and foster greater inter-departmental coordination and convergence in youth-centric initiatives.
Prime Minister further emphasized the need to adopt an integrated approach for the development of sports. He noted that, with sports tourism emerging as a key focus area, India should aspire to host major international sporting events to establish itself as a global sports hub. He stressed the importance of promoting technology and fostering innovation through startups in the sports sector.
Prime Minister highlighted that the widespread adoption of initiatives such as the PM KUSUM Scheme by farmers can bring transformative changes to the agriculture sector. He further stressed the need for a global mapping of skill requirements to ensure better alignment with international opportunities and future needs.
The Secretaries shared their experiences and perspectives on various initiatives and challenges in their respective domains. The Prime Minister shared his suggestions and his vision for the future course of action. The meeting was marked by comprehensive and productive discussions across the sectors, focusing on effective implementation, greater convergence and accelerated progress towards the goals of Viksit Bharat.
The meeting was attended by the Cabinet Secretary, Secretaries of key Ministries as well as senior officials from the Prime Minister's Office.