প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২০২৬কী মোন্সুন সেসন হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা ৱারোল
সেসন অসিনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎ অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রোদক্তিব ওইবা খন্ন-নৈনবগী খুদম ওইরসনু: প্রধান মন্ত্রী
মোন্সুন ওইগেরা নত্রগা মোন্সুন সেসন ওইগেরা, অনীমক্না প্রোএক্তিব ওইরকপা মতমদা, মখোয় অসি য়াম্না প্রদক্তিব ওই অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা থৌদাং লৌই। মরম অসিনা ঐখোয়না লাইথোকচরি মদুদি মোন্সুন অসি প্রোএক্তিব ওইদুনা লৈহন্নবা অমসুং মোন্সুন সেসন অসি প্রদক্তিব ওইদুনা লৈহন্নবা: পি.এম.
হৌখিবা থা অসিদা, লৈবাক অসিনা ভারত মচা খুদিংমকপু চাউথোকচবা পোকহনগদবা মাইলস্তোন কয়া অমা ফংলে। নেস্নেল থাক্তা ওইরবসু, ইন্তর্নেস্নেল থাক্তা ওইরবসু অমসুং হৌজিক্না স্পেসতা ওইরবসু, ভারতনা চাউথোকচবগী তাঞ্জা কয়া অমা উবা ফংলে: পি.এম.
নোংচুপ এসিয়াগী লান অসিনা মশাগী ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং ফংনবা ইম্পোর্ততা মখা পোনবা ভারতকুম্বা লৈবাক অমগীদমক অচৌবা শিংনবা অমা ওইরে; অদুম ওইনমক, শিংনবশিং অসি লৈরবসু, ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমী অমা ওইনা লেপ্তনা চাউখৎলক্লি। মসিনা ভারতকী শক্তি অমসুং থৌনা অদু উৎলি: পি.এম.
পার্লিয়ামেন্ত ফজনা মথৌ তৌহনবা, ৱাহন্থোক লৈবা খন্ন-নৈনবা অমসুং লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎনবগী অপুনবা ৱারেপ লৌবা হায়বা অসি হৌজিক্কী মতম অসিগী তঙাইফদবনি; মসি এম্বিসননা থল্লবা অমসুং লৈবাক অসিবু লেপ্তনা খুমাং চাউশিনবা পাম্লিবা ভারতকী নহারোলশিংগী এস্পিরেসনসু ওইরি: পি.এম.
20 JUL 2026 12:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৬কী মোন্সুন সেসন হৌদ্রিঙৈ মমাংদা ঙসি পার্লিয়ামেন্তকী প্রেমিসতা মীদিয়াদা ৱা ঙাংখ্রে। অনৌবা পার্লিয়ামেন্তরী সেসন হৌরকপদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহৌশাগী নোং-চিংগী ফিভম অমসুং লেজিস্লেতিব প্রদক্তিবিতীগী মরক্তা মান্নবা ৱাফম অমা পনখি। লৈবাক অসিগী অপুনবা য়াইফ-থৌরাংগীদমক প্রোএক্তিব অমসুং ফোরৱার্দ-থিংকিং এক্সনশিংনা অচৌবা শাফু পীবদা মরুওইবা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অখন্ননা কন্সত্রক্তিব ওইবা মহৈশিং ফংলগনি হায়না আশা তৌখি। মসিনা জিব পানবা খুদিংমক্তা কান্নবা ফংহল্লগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মোন্সুন অসি প্রোএক্তিব ওইদুনা লৈনবা অমসুং মোন্সুন সেসন অসিসু প্রদক্তিব ওইদুনা লৈনবা ঐখোয়না থৌনিজরি।"
হৌখিবা থা অসিদা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেলদা শিংথানিংঙাই ওইরবা মায়পাকপগী পরিং অমা লেপ্তনা উবা ফংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা মালেমগী থাক্তা শক খঙবা হেনগৎলক্লিবা অসিদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মমাং চহিগী সেসনগী মমাংদা ভারতকী নাগরিক অমনা মতৌ করম্না ইন্তর্নেস্নেল স্পেস স্তেসনদা য়ৌখিবগে হায়বদু নীংশিংলদুনা মহাক্না প্রাইভেত স্পেস স্তার্তঅপ স্কাইরুতকী হৌখিবা পুৱারী ওইরবা মাইলস্তোন অদু পাংথোকখিবগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি। চাংচত্তা মশাগী চহি ২৮ শুবা তীম অমনা লৈবাক অসিবু প্রাইভেত স্পেস এক্সপ্লোরেশনগী অনৌবা য়ুগ অমদা মায়পাক্না পুখৎলকপগী থোইদোক-হেন্দোকপা ফীভম অদু থাগৎলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী এচিবমেন্তশিং অসিনা নেস্নেল কনফিদেন্স য়াম্না হেনগৎহল্লি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা লমজিংলিবা স্তার্তঅপশিং অসিনা স্পেসতা ভারতকী ফিরাল চেৎনা য়ুংলরে, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী প্রোফাইল অসি মালেম পুম্বদা তাক্লে অমসুং মালেম শিনবা থুংনা শকখঙহল্লে।"
হন্দক্তা তেক্নোলোজীগী লমদা পুরক্লিবা মায়পাকপশিং অসিবু লৈবাক অসিগী ঙমখৈ লৈত্রবা তৌবা ঙম্বগী খুদম্নি হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা জেনরেসন অসিগী তৌবা ঙম্বশিং অসি ঙমখৈ লৈতে। মহাক্না পুৱারী ওইরবা মায়পাকপশিং অসি লৈবাক পুম্বনা মাংলোমদা চংশিন্নবগী খ্বাইদগী চাউবা মোতিবেসনগী সোর্সনি হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসি ঐখোয়গী নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বা অমসুং অপাম্বা অসি স্পেস মশামক্না ঙমখৈ লৈতবা অদুগুম্না মপাঙ্গল কনবা পাউজেল অমনি।"
মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা এন্ত্রপ্রেনরশিপকী মায়পাকপগী মরুওইবা মরমশিং অদু থিদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা খোঙজেল য়াংনা লৌখৎলিবা অমসুং অহোংবা পুরকপা পোলিসীগী অহোংবশিং অদুদা ক্রেদিৎ পীখি। মহাক্না য়াম্না মরুওইনা পনখি মদুদি প্রোগ্রেসিভ এনভাইরনমেন্ত অসিনা নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংদা অচৌবা রিস্ক লৌবা অমসুং চাউনা মায়পাকপা ঙমহনবদা হকথেংননা মতেং পাংই। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি “ঙসি ঐখোয়গী নহারোলশিংনা অসিগুম্বা চাউরবা থৌনা অমসুং মায়পাকপা উৎপা ঙম্লিবা অসি লৈবাক অসিনা পায়খৎলিবা রিফোর্ম এক্সপ্রেসকী মহৈনি”।
ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা মরুওইবা থবক কয়া হৌদোকখিবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজস্থানদা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা অচৌবা ওইল রিফাইনরী অমা, লৈবাক অসিগী অহুমশুবা সেমিকন্দক্তর প্লান্ত অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা অমসুং খ্বাইদগী শক্তি লৈবা গ্রীন হাইদ্রোজেন ত্রেন অমা হৌদোকখ্রে। মহাক্না লমদম অসিগী য়াম্না এদভান্স ওইরবা নেস্নেল এসেতশিং অসিগী ক্রেদিৎ অসি লৈবাক অসিগী হৈথোই-শিংথোইরবা সাইন্তিস্তশিং, ইঞ্জিনীয়রশিং অমসুং শিন্মীশিংগী অমত্তা ওইনা কত্থোকপগা লোয়ননা নিংহন্নবা লেতনা কন্না হোৎনখিবগী মপালননি হায়খিখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসি লৈবাক অসিগীদমক্তা পান্দম অমখক্তদা হিংলিবা অমসুং থবক তৌরিবা ঐখোয়গী ইন্নোবেতরশিং, এন্ত্রপ্রেনরশিং অমসুং শিন্মীশিংগী হকথেংননা ওইরকপা মহৈনি।"
নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরিবা চয়েৎনবশিং অসিনা মরম ওইদুনা মালেম পুম্বদা অৱাবা কয়া লৈরে হায়বা খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পেত্রোল, দিজেল, এল.পি.জি., ফর্তিলাইজর অমসুং কেমিকেল সপ্লাই চেনশিংদা য়াম্না চাউনা খুদোংচাদবশিং অসিনা ইনর্জীগী মখা পোনবা লৈবাক অসিদা য়াম্না চাউনা খুদোংচাদবা অমা ওইহল্লকপগী মতাংদা পনখি। অসিগুম্বা অকনবা ইন্তর্নেস্নেলগী ওইবা অৱাবা কয়া লৈজরবসু, মহাক্না লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী চাং চাদা ৭.৭ ওইরিবা অসি লৈবাক অসিগী রেজিলিয়েন্স অমসুং কেপাসিতীগী খুদম অমনি হায়না চাউথোক্না হায়খি। লেজিস্লেতিব এজেন্দাদা ওন্থোক্লদুনা, মহাক্না য়াম্না এক্সপরিয়েন্স লৈবা পার্লিয়ামেন্তরী পুম্নমক্তা লৈবাক অসিগী খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লিবা অসি শীজিন্ননবা হায়খি। পেত্রিতিজমদা মরুওইবা থম্বা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী ৱা অমসুং ৱাখল্লোনবু ইকায় খুম্নবা ফংহনগদবা কন্সত্রক্তিব ওইবা, ফেক্ততা য়ুম্ফম ওইবা দিবেৎশিং পাংথোক্নবা মহাক্না হায়খি। স্পিকরনা অয়ুক্কী সোসিয়েল মীদিয়াদা এম.পি.শিংবু তরাম্না ওকপগী ৱারোল পল্লদুনা মহাক্না অরোইবদা, মহাক্না অপনবা-অথিংবা লৈতবা ৱাহন্থোক লৈবা মওংদা খন্ন-নৈনবগীদমক হায়জখি। "করিগুম্বা মপাঙ্গল কনবা ফেক্তশিং অমসুং লোজিক লৈরবদি, অথিংবা-অপনবা থোকহন্নবগী মরম অমত্তা লৈতে; লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনবা মওংদা মাংলোমদা চংশিন্নবগীদমক্তা ইং তপ্পা ৱাখল্লোন অমগা লোইননা শক্তি লৈরবা খোঞ্জেল অমা থাংগৎলকপা য়াই।"

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's statement at the start of the Monsoon Session of 2026
May this session witness productive discussions that strengthen India's development journey: PM
Whether it is the monsoon or the Monsoon Session, when both are proactive, they become highly productive and contribute to the welfare of the nation. That is why we pray that the monsoon remains proactive and the Monsoon Session remains productive: PM
Over the past month, the country has achieved several milestones that have filled every Indian with pride; whether at the national level, international level or now even in space, India has witnessed moments of immense pride: PM
The war in West Asia posed a major challenge for a country like India, which depends on imports to meet its energy needs; yet, despite the challenges, India continued to grow as the fastest-growing major economy in the world; this reflects India's strength and determination: PM
Smooth functioning of Parliament, meaningful discussions and a collective resolve to take the country forward are the need of the hour; This is also the aspiration of India's youth, who are filled with ambition and want the nation to keep progressing: PM
20 JUL 2026 12:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the media before the start of the Monsoon Session of 2026 at the Parliament premises today. Welcoming the attendees to the commencement of the new parliamentary session, the Prime Minister drew a thoughtful parallel between natural weather patterns and legislative productivity. Emphasizing the profound impact of proactive and forward-thinking actions on the nation's overall well-being, the Prime Minister expressed hopes for highly constructive outcomes that ultimately benefit every living being. "We pray that the monsoon remains proactive, and the monsoon session also remains productive," remarked Shri Modi.
Highlighting a continuous series of extraordinary national and international achievements over the past month, the Prime Minister expressed immense pride in the country's rising global stature. Recalling how an Indian citizen reached the International Space Station just prior to last year's session, he celebrated the recent historical milestone by the private space startup Skyroot. Lauding the incredible fact that a team with an average age of merely 28 successfully propelled the nation into a new era of private space exploration, he emphasized how these achievements significantly boost national confidence. "These startups driven by our youth have firmly embedded India's flag in space, making our country's profile universal and accepted across the globe," noted Shri Modi.
Framing these recent technological milestones as deliberate indicators of the nation's boundless potential, the Prime Minister declared that the current generation's capabilities are completely unrestrained. He positioned these historical successes as the ultimate source of motivation for the entire country moving forward. "This is a very strong message that the capacity and aspiration of our youth are as limitless as space itself," asserted Shri Modi.
Tracing the root cause of these unprecedented entrepreneurial triumphs, the Prime Minister credited the government's rapid and transformative policy changes. He emphasized that this progressive environment directly enables young innovators to take massive risks and achieve groundbreaking victories. "It is the result of the reform express the country has embarked upon today that our youth are able to show such great courage and succeed," affirmed Shri Modi.
Detailing a rapid succession of massive infrastructural and technological inaugurations, the Prime Minister cited the recent dedication of a major oil refinery in Rajasthan, the country's third semiconductor plant, and the launch of the world's longest and most powerful green hydrogen train. He attributed these highly advanced national assets strictly to the unified dedication and relentless hard work of the nation's brilliant scientists, engineers, and laborers. "This is the direct result of our innovators, entrepreneurs, and workers who are living and working for the country with a singular, unified goal," observed Shri Modi.
Acknowledging the severe global anxieties stemming from the ongoing conflicts in West Asia, the Prime Minister highlighted how massive disruptions across petrol, diesel, LPG, fertilizer, and chemical supply chains posed a profound threat to the energy-dependent nation. Despite these intense international obstacles, he proudly cited the country's phenomenal 7.7 percent growth rate as a testament to its resilience and capability. Transitioning to the legislative agenda, he urged all highly experienced parliamentarians to harness this rapid national momentum, pleading for deeply constructive, fact-based debates that prioritize patriotism and ensure every single voice and thought receives respect. Concluding by echoing the Speaker's morning social media welcome to the MPs, he called for meaningful discussions devoid of disruptive storms. "Where there are strong facts and logic, there is absolutely no place for disruptions; a powerful voice can be raised even with a calm mind to confidently guide the nation forward," affirmed Shri Modi.