প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২০২৬চনৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ বিবৃতি
এই অধিৱেশন ভাৰতৰ উন্নয়নমুখী যাত্ৰাক শক্তিশালী কৰা ফলপ্ৰসূ আলোচনাৰ সাক্ষী হওকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বাৰিষা হওক বা বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনেই হওক, যেতিয়া দুয়োটাই সক্ৰিয় হয়, তেতিয়া ই অত্যন্ত উৎপাদনশীল হৈ পৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ কল্যাণত অৰিহণা যোগায়। সেয়েহে আমি প্ৰাৰ্থনা কৰোঁ যে বাৰিষা সক্ৰিয় হৈ থাকক আৰু বৰ্ষাকালীন অধিৱেশন ফলপ্ৰসূ হওকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত মাহত দেশখনে কেইবাটাও মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে যিয়ে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক গৌৰৱেৰে ভৰাই তুলিছে; ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তে হওক, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তে হওক বা এতিয়া মহাকাশতো, ভাৰতে অপৰিসীম গৌৰৱৰ মুহূৰ্তৰ সাক্ষী হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
পশ্চিম এছিয়াৰ যুদ্ধই ভাৰতৰ দৰে দেশৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছে, যিবোৰে ইয়াৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল; তথাপি প্ৰত্যাহ্বান সত্বেও ভাৰতে বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল মুখ্য অৰ্থনীতি হিচাপে বিকাশ অব্যাহত ৰাখিছে; ই ভাৰতৰ সামৰ্থ্য আৰু সংকল্পক প্ৰতিফলিত কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সংসদৰ কাম-কাজ সুষম, অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা আৰু দেশক আগুৱাই নিয়াৰ সামূহিক সংকল্প হৈছে সময়ৰ প্ৰয়োজন; এয়া ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰো আকাংক্ষা, যিসকলৰ মন উচ্চাকাংক্ষাৰে ভৰি আছে তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰই আৰু আগবাঢ়ি যোৱাটো বিচাৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
20 JUL 2026 12:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ২০২৬ চনৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশন আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে সংসদ চৌহদত সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰে। সংসদৰ নতুন অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক আদৰণি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰাকৃতিক বতৰ আৰু বিধায়িনী উৎপাদনশীলতাৰ মাজত এক চিত্তাকৰ্ষক সমান্তৰাল ধাৰণা উল্লেখ কৰে। দেশৰ সামগ্ৰিক কল্যাণৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় আৰু অগ্ৰগামী চিন্তাধাৰাৰ ব্যাপক প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অত্যন্ত গঠনমূলক ফলাফলৰ আশা প্ৰকাশ কৰে যি অৱশেষত সকলো জীৱকে উপকৃত কৰে। "আমি প্ৰাৰ্থনা কৰোঁ যে বাৰিষা সক্ৰিয় হৈ থাকক আৰু বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনো ফলপ্ৰসূ হওক", শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
যোৱা মাহৰ কেইবাটাও অসাধাৰণ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দেশৰ বৰ্ধিত গোলকীয় মৰ্যাদাৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। যোৱা বছৰৰ অধিৱেশনৰ ঠিক পূ্ৰ্বে এগৰাকী ভাৰতীয় নাগৰিকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ কেন্দ্ৰত উপস্থিত হোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ ব্যক্তিগত মহাকাশ ষ্টাৰ্টআপ স্কাইৰুটৰ শেহতীয়া ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে। মাত্ৰ ২৮ বছৰ গড় বয়সৰ এটা দলে ৰাষ্ট্ৰখনক ব্যক্তিগত মহাকাশ অন্বেষণৰ এক নতুন যুগলৈ সফলতাৰে আগুৱাই নিয়াৰ অবিশ্বাস্য সত্যটোক প্ৰশংসা কৰি তেওঁ এই সাফল্যই কেনেদৰে ৰাষ্ট্ৰীয় আত্মবিশ্বাস যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই ষ্টাৰ্টআপসমূহে মহাকাশত ভাৰতৰ পতাকাক দৃঢ়ভাৱে উত্তোলন কৰিছে, যাৰ ফলত আমাৰ দেশৰ পৰিচয় সাৰ্বজনীন হৈ পৰিছে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বতে গ্ৰহণযোগ্য হৈ পৰিছে", শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
এই শেহতীয়া প্ৰযুক্তিগত মাইলৰ খুঁটিবোৰক ৰাষ্ট্ৰৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ সূচক হিচাপে বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ সামৰ্থ্য সম্পূৰ্ণৰূপে বাধাহীন। তেওঁ এই ঐতিহাসিক সফলতাবোৰক সমগ্ৰ দেশৰ আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ চূড়ান্ত উৎস হিচাপে স্থান দিয়ে। "এইটো এটা অতি শক্তিশালী বাৰ্তা যে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্য আৰু আকাংক্ষা মহাকাশৰ দৰেই অসীম", শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
এই অভূতপূৰ্ব উদ্যমশীলতাৰ সাফল্যৰ মূল কাৰণ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰৰ দ্ৰুত আৰু পৰিৱৰ্তনশীল নীতিকে কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই প্ৰগতিশীল পৰিৱেশে প্ৰত্যক্ষভাৱে যুৱ উদ্ভাৱকসকলক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু যুগান্তকাৰী বিজয় সাব্যস্ত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে। "দেশখনে আজি আৰম্ভ কৰা সংস্কাৰৰ ফলস্বৰূপে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ইমান বিশাল সাহস দেখুৱাবলৈ আৰু সফল হ’বলৈ সক্ষম হৈছে", শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰযুক্তিগত উদ্বোধনৰ দ্ৰুত ক্ৰমৰ বিশদ বিৱৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শেহতীয়াকৈ ৰাজস্থানত এটা বৃহৎ তেল শোধনাগাৰ, দেশৰ তৃতীয় ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰকল্প, আৰু বিশ্বৰ দীৰ্ঘতম আৰু আটাইতকৈ শক্তিশালী সেউজ হাইড্ৰ’জেন ৰে’লৰ শুভাৰম্ভৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ এই অতি উন্নত ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদৰ বাবে দেশৰ প্ৰতিভাশালী বিজ্ঞানী, অভিযন্তা আৰু শ্ৰমিকসকলৰ একত্ৰিত সমৰ্পণ আৰু নিৰন্তৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমকে স্বীকৃতি দিয়ে। "এইটো আমাৰ উদ্ভাৱক, উদ্যমী আৰু শ্ৰমিকসকলৰ প্ৰত্যক্ষ ফল, যিসকলে এক একক, একত্ৰিত লক্ষ্যৰে দেশৰ বাবে জীয়াই আছে আৰু কাম কৰি আছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাতৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা গুৰুতৰ গোলকীয় উদ্বেগৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পেট্ৰ’ল, ডিজেল, এলপিজি, সাৰ আৰু ৰাসায়নিক যোগান শৃংখলাত হোৱা ব্যাপক ব্যাঘাতেই কেনেদৰে শক্তি-নিৰ্ভৰশীল ৰাষ্ট্ৰখনৰ বাবে এক গভীৰ ভাবুকিৰ সৃষ্টি কৰিছে সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰে। এই তীব্ৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাধা সত্বেও তেওঁ গৌৰৱেৰে দেশখনৰ অভূতপূৰ্ব ৭.৭ শতাংশ বৃদ্ধিৰ হাৰক ইয়াৰ সহনশীলতা আৰু সামৰ্থ্যৰ সাক্ষ্য হিচাপে উল্লেখ কৰে। আইনী কার্যসূচীৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি তেওঁ সকলো অভিজ্ঞ সাংসদক ৰাষ্ট্ৰৰ এই দ্ৰুত গতিবেগৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, গভীৰভাৱে গঠনমূলক, তথ্য-ভিত্তিক বিতৰ্কৰ বাবে অনুৰোধ জনায় যিয়ে দেশপ্ৰেমক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে আৰু প্ৰতিটো কণ্ঠ তথা চিন্তাই সন্মান লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰে। সাংসদসকলক অধ্যক্ষৰ পুৱাৰ সামাজিক মাধ্যমৰ আদৰণিক প্ৰতিধ্বনিত কৰি সামৰণিত তেওঁ বিনাশকাৰী ধুমুহা নোহোৱাকৈ অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনাৰ আহ্বান জনায়। "য’ত দৃঢ় তথ্য আৰু যুক্তি আছে, তাত বাধাৰ কোনো স্থান নাই; শান্ত মনেৰে ৰাষ্ট্ৰক আত্মবিশ্বাসেৰে আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক শক্তিশালী কণ্ঠেৰে সকলো উত্থাপন কৰিব পাৰি", শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's statement at the start of the Monsoon Session of 2026
May this session witness productive discussions that strengthen India's development journey: PM
Whether it is the monsoon or the Monsoon Session, when both are proactive, they become highly productive and contribute to the welfare of the nation. That is why we pray that the monsoon remains proactive and the Monsoon Session remains productive: PM
Over the past month, the country has achieved several milestones that have filled every Indian with pride; whether at the national level, international level or now even in space, India has witnessed moments of immense pride: PM
The war in West Asia posed a major challenge for a country like India, which depends on imports to meet its energy needs; yet, despite the challenges, India continued to grow as the fastest-growing major economy in the world; this reflects India's strength and determination: PM
Smooth functioning of Parliament, meaningful discussions and a collective resolve to take the country forward are the need of the hour; This is also the aspiration of India's youth, who are filled with ambition and want the nation to keep progressing: PM
20 JUL 2026 12:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the media before the start of the Monsoon Session of 2026 at the Parliament premises today. Welcoming the attendees to the commencement of the new parliamentary session, the Prime Minister drew a thoughtful parallel between natural weather patterns and legislative productivity. Emphasizing the profound impact of proactive and forward-thinking actions on the nation's overall well-being, the Prime Minister expressed hopes for highly constructive outcomes that ultimately benefit every living being. "We pray that the monsoon remains proactive, and the monsoon session also remains productive," remarked Shri Modi.
Highlighting a continuous series of extraordinary national and international achievements over the past month, the Prime Minister expressed immense pride in the country's rising global stature. Recalling how an Indian citizen reached the International Space Station just prior to last year's session, he celebrated the recent historical milestone by the private space startup Skyroot. Lauding the incredible fact that a team with an average age of merely 28 successfully propelled the nation into a new era of private space exploration, he emphasized how these achievements significantly boost national confidence. "These startups driven by our youth have firmly embedded India's flag in space, making our country's profile universal and accepted across the globe," noted Shri Modi.
Framing these recent technological milestones as deliberate indicators of the nation's boundless potential, the Prime Minister declared that the current generation's capabilities are completely unrestrained. He positioned these historical successes as the ultimate source of motivation for the entire country moving forward. "This is a very strong message that the capacity and aspiration of our youth are as limitless as space itself," asserted Shri Modi.
Tracing the root cause of these unprecedented entrepreneurial triumphs, the Prime Minister credited the government's rapid and transformative policy changes. He emphasized that this progressive environment directly enables young innovators to take massive risks and achieve groundbreaking victories. "It is the result of the reform express the country has embarked upon today that our youth are able to show such great courage and succeed," affirmed Shri Modi.
Detailing a rapid succession of massive infrastructural and technological inaugurations, the Prime Minister cited the recent dedication of a major oil refinery in Rajasthan, the country's third semiconductor plant, and the launch of the world's longest and most powerful green hydrogen train. He attributed these highly advanced national assets strictly to the unified dedication and relentless hard work of the nation's brilliant scientists, engineers, and laborers. "This is the direct result of our innovators, entrepreneurs, and workers who are living and working for the country with a singular, unified goal," observed Shri Modi.
Acknowledging the severe global anxieties stemming from the ongoing conflicts in West Asia, the Prime Minister highlighted how massive disruptions across petrol, diesel, LPG, fertilizer, and chemical supply chains posed a profound threat to the energy-dependent nation. Despite these intense international obstacles, he proudly cited the country's phenomenal 7.7 percent growth rate as a testament to its resilience and capability. Transitioning to the legislative agenda, he urged all highly experienced parliamentarians to harness this rapid national momentum, pleading for deeply constructive, fact-based debates that prioritize patriotism and ensure every single voice and thought receives respect. Concluding by echoing the Speaker's morning social media welcome to the MPs, he called for meaningful discussions devoid of disruptive storms. "Where there are strong facts and logic, there is absolutely no place for disruptions; a powerful voice can be raised even with a calm mind to confidently guide the nation forward," affirmed Shri Modi.