PIB Backgrounder
Vikram-1: Charting India’s Cosmic Future
Reforms, Progress and Liftoff
18 JUL 2026 10:09AM by PIB Delhi
A New Era: India Emerging as a Global Space Hub
India’s space sector is undergoing a historic transformation through the Government of India’s forward-looking reforms. As Skyroot Aerospace prepares to launch Vikram-1, India’s first privately developed orbital rocket, the country’s growing private space ecosystem is demonstrating the impact of these reforms. The Indian Space Policy 2023 has opened the entire space value chain to private participation, fostering innovation, investment and enterprise across the space ecosystem. Indian industry is now participating in satellite manufacturing, launch services, space applications and downstream services.
The impact of these reforms is already visible in the numbers. India’s space startup ecosystem has grown from just one startup in 2014 to over 400 in 2026, reflecting the rapid expansion of private participation and innovation across the space sector.
Government reforms are also accelerating the growth of India’s space economy. Valued at approximately USD 8.4 billion today, the sector is projected to grow five-fold to USD 40–45 billion by 2030. It is further aimed to reach USD 100 billion by 2040. Sustained Government support, enabling regulations and strong public-private partnerships continue to drive this growth, positioning India as a global hub for space technology, manufacturing, innovation and commercial space activities. Read More on Building India's Space Future: INDIA'S SPACE ODYSSEY
Mission Aagaman: Vikram-1
• Vikram-1, developed by Skyroot Aerospace, is India's first privately developed orbital launch vehicle, capable of placing 350 kg into Low Earth Orbit (LEO). Orbital launch vehicles deploy satellites into stable Earth orbits, supporting communication, navigation, Earth observation and scientific research.
• It is built with an all-carbon composite structure, reliable solid-fuel boosters and a 3D-printed liquid engine, Vikram-1 showcases India's growing private-sector launch capabilities.
• Vikram-1 is scheduled to launch under Mission Aagaman between 12 July and 4 August 2026. A successful mission will validate the country's indigenous commercial launch capability and the success of the Government of India's space sector reforms.
• The mission will deploy multiple customer payloads into LEO at an altitude of 450 kilometres (280 miles). These include Skyroot's SCOPE satellite, DCUBED's technology demonstration payload, Grahaa Space's SOLARAS S3 satellite, and Cosmoserve Space's Embrace, a robotic arm designed to capture orbital debris.
• The maiden flight will also carry two symbolic payloads"Cosmic Bloom", a floral-shaped artwork, and an 18-karat gold micro-rocket. The micro-rocket features microscopic sculptures of C. V. Raman, Vikram Sarabhai and A. P. J. Abdul Kalam, each smaller than a grain of rice, paying tribute to India's pioneering scientists.
Key Reforms Enabling Private Participation in India's Space Sector
The Government of India has taken profound steps by introducing key reforms in the space sector to expand private sector participation and unlock new opportunities for innovation.
Indian Space Policy 2023
The Government notified the Indian Space Policy 2023, allowing Non-Government Entities (NGEs) to take part across the entire space value chain. This move opened doors for private players to space-related activities in India. The policy aims to drive innovation in technology, encouraging fresh ideas and advancements within the sector. Alongside this, the policy also encourages international collaboration, fostering partnerships that support peaceful exploration of space. Collectively, these steps mark a significant shift toward a more open and inclusive space ecosystem in India.
Single-Window Space Regulator
The Indian National Space Promotion and Authorisation Centre (IN-SPACe) is acting as an autonomous single-window agency to authorise and promote space activities by Government entities and NGEs. Strengthened by the Indian Space Policy 2023, IN-SPACe also provides a stable and predictable regulatory framework and facilitates end-to-end industry participation, Additionally, it enables access to ISRO facilities, technologies and technical expertise, and streamlines approvals through transparent guidelines. As of June 2026, IN-SPACe has registered over 4,500 organisations, issued 133 authorisations, and signed 106 Memoranda of Understanding.
Additionally, as of February 2026, IN-SPACe facilitated USD 150 million in investments into Indian space startups during CY 2025, with the top 10 startups securing a confirmed order book of the same value. By June 2026, IN-SPACe had also facilitated 118 technology transfer agreements and signed 189 Joint Project Implementation Plans (JPIPs), Technology Partnership Agreements (TPAs) and Business Partnership Agreements (BPAs), accelerating technology commercialisation and industry collaboration.
Catalysing Private Investment
1. IN-SPACe Seed Fund Scheme: This scheme provides early-stage financial assistance to space startups and Micro and Small Enterprises. It supports them in developing innovative space technologies and practical applications for various uses. Moreover, the scheme offers grants of up to ₹1 crore to eligible applicants working in this space. Along with funding, it also provides mentorship, training, and networking support to help startups grow. Additionally, the scheme grants funds to Indian space startups working on agriculture-related technologies. It supports solutions for disaster management and urban development that rely on space technology.
1. 1,000 crore Venture Capital (VC) Fund: A VC under IN-SPACe aims to accelerate private participation in the space sector. This fund provides early-stage capital to promising startups working in space technology and related fields. It also attracts private investment into the sector while supporting the production of domestic space startups. The initiative aims to expand India's space economy five-fold over the coming decade. The fund will be deployed over five years, starting from FY 2025-26 through FY 2029-30. Annual investments under this fund will range between ₹100 crore and ₹250 crore.
1. 500 crore Technology Adoption Fund (TAF): IN-SPACe introduced the Technology Adoption Fund (TAF). This fund aims to accelerate the deployment of indigenous space technologies developed by NGEs. It also supports the transformation of early-stage technologies into commercially viable products for the market. The scheme offers funding of up to 60% of project cost for startups and MSMEs. Large industries can receive funding of up to 40% of their project cost. This funding is subject to a maximum limit of ₹25 crore per project.
Commercialisation of India's Space Programme
The Indian Space Policy 2023 defined the role of NewSpace India Limited (NSIL) as ISRO's commercial arm. NSIL manufactures and procures space systems on commercial principles. It also delivers end-to-end space solutions to both Government entities and NGEs. NSIL further expands private participation through PSLV productionisation and small satellite technology transfer. It also supports satellite services while marketing space products and spin-off technologies.
Over the years, NSIL has witnessed a tenfold increase in revenue, reflecting its expanding commercial footprint in the global space sector. As of December 2025, over 70 Technology Transfer Agreements had enabled the transfer of ISRO-developed technologies to industry, accelerating their commercialisation. As of July 2026, NSIL has launched a total of 141 satellites, including 138 international/customer satellites and 3 Indian satellites, reinforcing India's position as a trusted global launch service provider.
Liberalised FDI Policy for Space
The Foreign Direct Investment (FDI) policy for the space sector was liberalised to make it more investor-friendly. The revised policy permits up to 74% automatic FDI in satellite manufacturing and operations, 49% automatic FDI in launch vehicles and spaceports, and 100% automatic FDI in the manufacturing of satellite components and subsystems. The reform is expected to accelerate investments, promote technology transfer and collaborative research, and further improve the ease of doing business in India's space sector.
Sector/Activity
Sectoral Cap
Entry Route
Satellites-Manufacturing & Operation
100%
Up to 74%: Automatic
Beyond 74%: Government route
Satellite Data Products
Ground Segment & User Segment
Launch Vehicles and associated systems or subsystems
100%
Up to 49%: Automatic
Beyond 49%: Government route
Creation of Spaceports for
launching and receiving Spacecraft
Manufacturing of components and systems/ sub-systems for satellites, ground segment and user segment
100%
Up to 100%: Automatic
These reforms reflect the government’s commitment to building a stronger, more dynamic space ecosystem that encourages enterprise, accelerates growth, and strengthens India’s global standing.
From Policy to Progress
Government reforms have unlocked innovation, private participation and commercial opportunities across India’s space ecosystem. These reforms have translated into tangible outcomes in launch services, indigenous technology development, public-private partnerships and technology transfer.
• NSIL strengthened India’s commercial launch capabilities by executing India’s first dedicated commercial LVM3 mission in October 2022, launching 36 OneWeb satellites into Low Earth Orbit and reinforcing India’s position in the global launch services market.
• Vikram-S, launched under Mission Prarambh in November 2022. Vikram-S was India's first privately developed rocket and the country's first private launch authorised by IN-SPACe. The technology demonstration mission carried three customer payloads equipped with sensors to validate critical launch technologies for future orbital missions.
• Agnikul Cosmos became the first NGE to launch a rocket from India’s first private launch pad (‘Dhanush’) at Sriharikota in May 2024. The mission also demonstrated the world’s first single-piece 3D-printed semi-cryogenic rocket engine.
• IN-SPACe approved a Public-Private Partnership for an Earth Observation satellite constellation, led by Pixxel with Dhruva Space, SatSure Analytics India and Piersight Space, to strengthen applications such as agriculture, disaster management, climate monitoring and urban planning.
• Technology commercialisation has also accelerated. In February 2026, IN-SPACe facilitated the 511 crore, 10-year transfer of SSLV technology to Hindustan Aeronautics Limited (HAL), enabling industry-led production and launch services. Bellatrix Aerospace also successfully demonstrated an indigenous Green Propulsion System under DRDO’s Technology Development Fund, strengthening indigenous capabilities through cleaner propulsion technologies.
This collaborative ecosystem is shaping India's emergence as a global space technology hub.
The Road Ahead
India's space sector stands at the threshold of a new era, driven by Government-led reforms and a vibrant private ecosystem. The Indian Space Policy 2023, liberalised FDI norms, and dedicated funding initiatives have opened the entire space value chain to any potential players. These reforms have fostered a dynamic ecosystem marked by growing startups, indigenous innovation, and expanding commercial activities. Moreover, as Vikram-1 prepares for liftoff under Mission Aagaman, it would represent more than a technological milestone. It reflects the growing confidence and capabilities of India's private space industry. The journey from ISRO-led missions to a thriving space ecosystem demonstrates the success of the Government's reform agenda. With sustained policy support, public-private partnerships, and technological innovation, India is well positioned to emerge as a leading global space power and a key driver of the future space economy.
References
Department of Space
Lok Sabha Secretariat
Indian Space Research Organization
In-SPACe
NewSpace India Ltd (NSIL)
Skyroot Aerospace (X)
The European Space Agency
Click here to see pdf

PIB Backgrounder
ବିକ୍ରମ-୧: ଭାରତର ମହାକାଶ ଭବିଷ୍ୟତର ନୂତନ ଦିଗ
ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା
18 JUL 2026 10:09AM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ: ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାକାଶ ହବ୍ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି ଭାରତ
ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ସଂସ୍କାରଦ୍ୱାରା ଐତିହାସିକ ରୂପାନ୍ତରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏଥିରେ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀ ସଶକ୍ତ ହୋଇଛି। ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବେସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ସ୍କାଏରୁଟ୍ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ କକ୍ଷପଥ ରକେଟ୍ 'ବିକ୍ରମ-୧' ଉତକ୍ଷେପଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚଳାଇଥିବା ବେଳେ, ଦେଶର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେସରକାରୀ ମହାକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ନୀତି ୨୦୨୩ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମହାକାଶ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବେସରକାରୀ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି, ଯାହା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବୋନ୍ମେଷ, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ଜଗତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଗ୍ରହ ନିର୍ମାଣ, ଉତକ୍ଷେପଣ ସେବା, ମହାକାଶ ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ସେବାଗୁଡ଼ିକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ସଂଖ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଉଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ଥିଲା। ଏବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୬ରେ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ଯାହା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେସରକାରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷର ଦ୍ରୁତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ଆଜି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୮.୪ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିବାବେଳେ, ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୪୦-୪୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ହେବାର ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି। ୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଅଧିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ନିରନ୍ତର ସରକାରୀ ସହାୟତା, ଅନୁକୂଳ ନିୟମାବଳୀ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ ସହଭାଗିତା ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ଭାରତକୁ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନିର୍ମାଣ, ନବୋନ୍ମେଷ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରୁଛି।
ମିଶନ ଆଗମନ: ବିକ୍ରମ-୧
• ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବେସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ନିର୍ମିତ କକ୍ଷପଥ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନବିକ୍ରମ-୧ ନିମ୍ନ ପୃଥିବୀ କକ୍ଷପଥକୁ ୩୫୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଓଜନ ପଠାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ। କକ୍ଷପଥ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନଗୁଡ଼ିକ ଉପଗ୍ରହଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥିର ପୃଥିବୀ କକ୍ଷପଥରେ ସ୍ଥାପିତ କରିଥାନ୍ତି, ଯାହା ଯୋଗାଯୋଗ, ନେଭିଗେସନ, ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।
• ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ବନ କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଗଠନ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ କଠିନ-ଇନ୍ଧନ ବୁଷ୍ଟର୍ ଏବଂ ଏକ ୩ଡି-ପ୍ରିଣ୍ଟେଡ୍ ତରଳ ଇଞ୍ଜିନ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ। ବିକ୍ରମ-୧ ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେସରକାରୀ ଶିଳ୍ପର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉତକ୍ଷେପଣ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି।
• ମିଶନ ଆଗମନ ଅଧୀନରେ ବିକ୍ରମ-୧ ର ଉତକ୍ଷେପଣ ୧୨ ଜୁଲାଇ ରୁ ୪ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ ହେବାକୁ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି। ଏହି ମିଶନର ସଫଳତା ଦେଶର ସ୍ୱଦେଶୀ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତକ୍ଷେପଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ସଂସ୍କାରର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବ।
• ଏହି ମିଶନ ୪୫୦ କିଲୋମିଟର (୨୮୦ ମାଇଲ୍) ଉଚ୍ଚତାରେ ଥିବା ନିମ୍ନ ପୃଥିବୀ କକ୍ଷପଥରେ ଏକାଧିକ ଗ୍ରାହକ ପେଲୋଡ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବ। ଏହା ମଧ୍ୟରେ ସ୍କାଏରୁଟ୍‌ର ସ୍କୋପ ଉପଗ୍ରହ, DCUBEDର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଦର୍ଶନ ପେଲୋଡ୍, ଗ୍ରାହା ସ୍ପେସ୍ ର SOLARAS S3 ଉପଗ୍ରହ ଏବଂ କସମୋସର୍ଭ ସ୍ପେସର 'ଏମ୍ବ୍ରେସ୍' ସାମିଲ ଅଛି, ଯାହାକି କକ୍ଷପଥରେ ଥିବା ଆବର୍ଜନା ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ଏକ ରୋବୋଟିକ୍ ଅଙ୍ଗ।
• ଏହି ପ୍ରଥମ ଉଡ଼ାଣରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ପେଲୋଡ୍ ମଧ୍ୟ ନିଆଯିବ-"କସମିକ୍ ବ୍ଲୁମ୍" ନାମକ ଏକ ପୁଷ୍ପ ଆକୃତିର କଳାକୃତି ଏବଂ ଏକ ୧୮-କ୍ୟାରେଟ୍ ସୁନାର ମାଇକ୍ରୋ-ରକେଟ୍। ଏହି ମାଇକ୍ରୋ-ରକେଟ୍‌ରେ ସି. ଭି. ରମଣ, ବିକ୍ରମ ସାରାଭାଇ ଏବଂ ଏ. ପି. ଜେ. ଅବଦୁଲ କଲାମଙ୍କର ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ସ୍ମାରକୀ ମୂର୍ତ୍ତି ରହିଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏକ ଚାଉଳ ଦାନା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ସାନ।
ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର
ଭାରତ ସରକାର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବା ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସକାଶେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଆଣି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ନୀତି ୨୦୨୩
ସରକାର ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ନୀତି ୨୦୨୩ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ (NGEs) ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମହାକାଶ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତରେ ମହାକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ବେସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଏହି ନୀତିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନବୋନ୍ମେଷ ଆଣିବା, ଯାହା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଏହି ନୀତି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଯାହା ମହାକାଶର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ଏକ ଅଧିକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ମହାକାଶ ବାତାବରଣ ଆଡ଼କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସୂଚାଉଛି।
ସିଙ୍ଗଲ୍-ୱିଣ୍ଡୋ ମହାକାଶ ନିୟନ୍ତ୍ରକ
ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସ୍ପେସ୍ ପ୍ରମୋସନ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଅଥରାଇଜେସନ୍ ସେଣ୍ଟର୍ (IN-SPACe) ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ (NGEs) ଦ୍ୱାରା ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସିଙ୍ଗଲ୍-ୱିଣ୍ଡୋ ଏଜେନ୍ସି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ନୀତି ୨୦୨୩ ଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଥିବା IN-SPACe ଏକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଯୋଗ୍ୟ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହା ଇସ୍ରୋର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ମାଧ୍ୟମରେ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, IN-SPACe ୪,୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସଂଗଠନକୁ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଛି, ୧୩୩ ଟି ଅନୁମତି ପତ୍ର ଜାରି କରିଛି ଏବଂ ୧୦୬ ଟି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି।
ଏହା ସହିତ, ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, IN-SPACe କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ବର୍ଷ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ୧୫୦ ମିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ସହଜ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଶୀର୍ଷ ୧୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମାନ ମୂଲ୍ୟର ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ଅର୍ଡର ବୁକ୍ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛନ୍ତି। ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, IN-SPACe ୧୧୮ଟି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସହଜ କରିଛି ଏବଂ ୧୮୯ ଟି ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଜନା (JPIPs), ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗିତା ଚୁକ୍ତିନାମା (TPAs) ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଭାଗିତା ଚୁକ୍ତିନାମା (BPAs) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି, ଯାହା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବାଣିଜ୍ୟିକରଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି।
ବେସରକାରୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା
1. IN-SPACe ସୀଡ୍ ଫଣ୍ଡ୍ ସ୍କିମ୍: ଏହି ଯୋଜନା ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଅଭିନବ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଯୋଗ୍ୟ ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଦାନ (ଗ୍ରାଣ୍ଟ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବା ସହିତ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ପରାମର୍ଶ (ମେଣ୍ଟରସିପ୍), ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ନେଟୱର୍କିଂ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ସହିତ, କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନା ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସହରୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଆଧାରିତ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ସହଯୋଗ କରିଥାଏ।
2. ,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲ୍ ପାଣ୍ଠି: IN-SPACe ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏହି ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲ୍ ପାଣ୍ଠିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେସରକାରୀ ସହଭାଗିତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା। ଏହି ପାଣ୍ଠି ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପୁଞ୍ଜି ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହା ଦେଶୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନକୁ ସହଯୋଗ କରିବା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବେସରକାରୀ ନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଥାଏ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆସନ୍ତା ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫-୨୬ ରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୯-୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ପାଣ୍ଠିକୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ। ଏହି ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ବାର୍ଷିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ୧୦୦ କୋଟିରୁ ୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ରହିବ।
3. ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ ପାଣ୍ଠି (ଟିଏଏଫ୍‍): IN-SPACe ଦ୍‍ୱାରା ଏହି ପାଣ୍ଠି ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ପାଣ୍ଠିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ସ୍ୱଦେଶୀ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା। ଏହା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାର ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭାବେ ଉପଯୋଗୀ ଉତ୍ପାଦରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହି ଯୋଜନା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଏମଏସ୍‍ଏମ୍‍ଇ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୬୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ବୃହତ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୪୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇପାରିବେ। ଏହି ସହାୟତା ପ୍ରତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପିଛା ସର୍ବାଧିକ ୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ସୀମା ଅଧୀନରେ ରହିବ।
ଭାରତର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବାଣିଜ୍ୟିକରଣ
ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ନୀତି ୨୦୨୩ ରେ ନ୍ୟୁସ୍ପେସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ (ଏନ୍‍ଏସ୍‍ଆଇଏଲ୍‍)ର ଭୂମିକାକୁ ଇସ୍ରୋର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଶାଖା ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସଂସ୍ଥା ବାଣିଜ୍ୟିକ ନୀତି ଆଧାରରେ ମହାକାଶ ପ୍ରଣାଳୀଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ କରିଥାଏ। ଏହା ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା (NGEs) ଉଭୟଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମହାକାଶ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ପିଏସଏଲଭିର ବ୍ୟାବସାୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ଏନ୍‍ଏସ୍‍ଆଇଏଲ୍‍ ବେସରକାରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆହୁରି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରୁଛି। ମହାକାଶ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏହାର ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ଏହା ଉପଗ୍ରହ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଏନ୍‍ଏସ୍‍ଆଇଏଲ୍‍ର ରାଜସ୍ୱ ଦଶ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରଭାବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ୭୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର ଚୁକ୍ତିନାମା ମାଧ୍ୟମରେ ଇସ୍ରୋ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଶିଳ୍ପ ଜଗତକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସେଗୁଡ଼ିକର ବାଣିଜ୍ୟିକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ଏନ୍‍ଏସ୍‍ଆଇଏଲ୍‍ ମୋଟ ୧୪୧ ଟି ଉପଗ୍ରହ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୩୮ ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ/ଗ୍ରାହକ ଉପଗ୍ରହ ଏବଂ ୩ ଟି ଭାରତୀୟ ଉପଗ୍ରହ ସାମିଲ ଅଛି, ଯାହା ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତକ୍ଷେପଣ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉଦାରୀକୃତ ଏଫଡିଆଇ ନୀତି
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ (ଏଫଡିଆଇ) ନୀତିକୁ ନିବେଶକ-ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଉଦାରୀକୃତ କରାଯାଇଛି। ସଂଶୋଧିତ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ଉପଗ୍ରହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନାରେ ୭୪% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଏଫଡିଆଇ, ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନ ଏବଂ ସ୍ପେସ୍‌ପୋର୍ଟ ନିର୍ମାଣରେ ୪୯% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଏଫଡିଆଇ ଏବଂ ଉପଗ୍ରହର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶ ଓ ସବ୍‌ସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣରେ ୧୦୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଏଫଡିଆଇର ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର ଏବଂ ମିଳିତ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବା ସହ ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଜତା ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କ୍ଷେତ୍ର/କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୀମା
ପ୍ରବେଶ ପଥ
ଉପଗ୍ରହ-ନିର୍ମାଣ ଅପରେସନ
୧୦୦%
୭୪% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ: ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ
୭୪%ରୁ ଅଧିକ ସରକାରୀ ମାର୍ଗ
ଉପଗ୍ରହ ଡେଟା ଉତ୍ପାଦ
ଗ୍ରାଉଣ୍ଟ ସେଗମେଣ୍ଟ ଓ ୟୁଜର ସେଗମେଣ୍ଟ
ମହାକାଶଯାନ ଉତକ୍ଷେପଣ ବା ଏହା ସଂଲଗ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଉପ ବ୍ୟବସ୍ଥା।
୧୦୦%
୪୯% ସ୍ୱୟଚାଳିତ
୪୯% ଅଧିକ ସରକାରୀ ମାର୍ଗ
ଉହାକାଶଯାନ ଉତ୍‍କ୍ଷେପଣ ବା ଗ୍ରହଣ ଲାଗି ମହାକାଶ କ୍ରୀଡ଼ାସୃଷ୍ଟି
ଉପଗ୍ରହ, ଗ୍ରାଉଣ୍ଟ ସେଗମେଣ୍ଟ ଓ ୟୁଜର ସେଗମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଉପକରଣ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବା ଉପ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ
୧୦୦%
୧୦୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ ମହାକାଶ ବାତାବରଣ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ କରେ।
ନୀତିରୁ ପ୍ରଗତି
ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କାର ଭାରତର ମହାକାଶ ବାତାବରଣରେ ନବୋନ୍ମେଷ, ଘରୋଇ ସହଭାଗିତା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଉତକ୍ଷେପଣ ସେବା, ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ, ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ ସହଭାଗିତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାସ୍ତବିକ ପରିଣାମରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି।
• ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବାଣିଜ୍ୟିକ LVM3 ମିଶନ ସଫଳତାର ସହ ପରିଚାଳନା କରି NSIL ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତକ୍ଷେପଣ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ୩୬ ଟି OneWeb ଉପଗ୍ରହକୁ ନିମ୍ନ ପୃଥିବୀ କକ୍ଷପଥରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଉତକ୍ଷେପଣ ସେବା ବଜାରରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ କରାଯାଇଥିଲା।
• ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ 'ମିଶନ ପ୍ରାରମ୍ଭ' ଅଧୀନରେ 'ବିକ୍ରମ-ଏସ୍' ଉତକ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଥିଲା। ବିକ୍ରମ-ଏସ୍ ଥିଲା ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବେସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ବିକଶିତ ରକେଟ୍ ଏବଂ IN-SPACe ଦ୍ୱାରା ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବେସରକାରୀ ଉତକ୍ଷେପଣ। ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଦର୍ଶନ ମିଶନରେ ସେନ୍ସର ଯୁକ୍ତ ତିନୋଟି ଗ୍ରାହକ ପେଲୋଡ୍ ସାମିଲ ଥିଲା, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର କକ୍ଷପଥ ମିଶନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତକ୍ଷେପଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲା।
• ଅଗ୍ନିକୁଲ୍ କସମୋସ୍ ମଇ ୨୦୨୪ ରେ ଶ୍ରୀହରିକୋଟାସ୍ଥିତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବେସରକାରୀ ଉତକ୍ଷେପଣ ସ୍ଥଳ ('ଧନୁଷ') ରୁ ରକେଟ୍ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିବାରେ ପ୍ରଥମ ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ହୋଇପାରିଥିଲା। ଏହି ମିଶନ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସିଙ୍ଗଲ୍-ପିସ୍ ଥ୍ରୀଡି-ପ୍ରିଣ୍ଟେଡ୍ ସେମି-କ୍ରାୟୋଜେନିକ୍ ରକେଟ୍ ଇଞ୍ଜିନର ସଫଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲା।
• କୃଷି, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ଜଳବାୟୁ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସହରୀ ଯୋଜନା ଭଳି ପ୍ରୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ IN-SPACe ଏକ ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଉପଗ୍ରହ ନେଟୱର୍କ ପାଇଁ ଏକ ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ ସହଭାଗିତାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି, ଯାହାର ନେତୃତ୍ୱ ପିକ୍ସେଲ୍ ସହିତ ଧ୍ରୁବ ସ୍ପେସ୍, ସ୍ୟାଟସ୍ୟୁର୍ ଆନାଲିଟିକ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ପିଅରସାଇଟ୍ ସ୍ପେସ୍ ନେଉଛନ୍ତି।
• ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବାଣିଜ୍ୟିକରଣ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି। ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ, IN-SPACe ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଏରୋନେଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ କୁ ୫୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ, ୧୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏସଏସଏଲଭି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ହସ୍ତାନ୍ତରକୁ ସହଜ କରିଥିଲା, ଯାହା ଶିଳ୍ପ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉତକ୍ଷେପଣ ସେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି। ବେଲାଟ୍ରିକ୍ସ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ମଧ୍ୟ ଡିଆରଡିଓର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରୀନ୍ ପ୍ରୋପଲସନ ସିଷ୍ଟମର ସଫଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଣୋଦନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି।
ଏହି ସହଯୋଗୀ ବାତାବରଣ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହବ୍ ଭାବରେ ଗଢ଼ି ତୋଳୁଛି।
ଆଗାମୀ ପଦକ୍ଷେପ
ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ବେସରକାରୀ ବାତାବରଣ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ନୀତି ୨୦୨୩, ଉଦାରୀକୃତ ଏଫଡିଆଇ ନିୟମ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମହାକାଶ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଗତିଶୀଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ସ୍ୱଦେଶୀ ନବୋନ୍ମେଷ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମିଶନ ଆଗମନ ଅଧୀନରେ ବିକ୍ରମ-୧ ଉତକ୍ଷେପଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଏହା କେବଳ ଏକ ବୈଷୟିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଠାରୁ ଅଧିକ କିଛି ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବ। ଏହା ଭାରତର ବେସରକାରୀ ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଇସ୍ରୋ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ମିଶନରୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ମହାକାଶ ବାତାବରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯାତ୍ରା ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କାର ଏଜେଣ୍ଡାର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରେ। ନିରନ୍ତର ନୀତିଗତ ସହାୟତା, ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ ସହଭାଗିତା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ନବୋନ୍ମେଷ ସହିତ, ଭାରତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାକାଶ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ।