গৃহ মন্ত্ৰালয়
২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ অংশ হিচাপে তামিলনাডু আৰু ত্ৰিপুৰাত স্ব-গণনা আৰম্ভ
কেৰালা আৰু নাগালেণ্ডত গৃহ তালিকাভুক্তি আৰু গৃহপিয়লৰ বাবে ক্ষেত্ৰভিত্তিক কাম অব্যাহত আছে
২৯খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত গৃহ তালিকাভুক্তি আৰু গৃহপিয়লৰ কাম সম্পূৰ্ণ
ডিজিটেল মাধ্যম ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনুষ্ঠিত লোকপিয়ল ২০২৭
এটা নিবেদিত মোবাইল এপ্লিকেচনৰ জৰিয়তে তথ্য সংগ্ৰহ কৰাৰ লগতে পৰম্পৰাগতভাৱে ঘৰে ঘৰে গণনাৰ ব্যৱস্থাও অব্যাহত
১৯৪৮ চনৰ লোকপিয়ল আইন অনুসৰি সংগ্ৰহ কৰা সকলো তথ্য কঠোৰভাৱে গোপনীয় কৰি ৰখা হৈছে আৰু কেৱল পৰিসংখ্যা বিশ্লেষণ তথা উন্নয়ন পৰিকল্পনাৰ বাবেহে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে
17 JUL 2026 3:17PM by PIB Guwahati
তামিলনাডু আৰু ত্ৰিপুৰাত আজিৰে পৰা ২০২৭ চনৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ লোকপিয়লৰ অধীনত গৃহ তালিকাভুক্তি আৰু গৃহপিয়ল (HLO)ৰ বাবে স্ব-গণনা আৰম্ভ হৈছে। এই সুবিধা ২০২৬ চনৰ ৩১ জুলাইলৈকে উপলব্ধ হ’ব। ইয়াৰ পিছত গণনাকাৰীসকলে ২০২৬ চনৰ ১ আগষ্টৰ পৰা ৩০ আগষ্টলৈকে ঘৰে ঘৰে ক্ষেত্ৰ গণনা কৰিব।
তামিলনাডু আৰু ত্ৰিপুৰাৰ বাসিন্দাসকলে চৰকাৰী স্ব-গণনা পৰ্টেল (se.census.gov.in)ৰ জৰিয়তে নিজৰ স্ব-গণনা সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰিব। স্ব-গণনা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত লাভ কৰা স্ব-গণনা আইডি (এছ ই আই ডি) সংৰক্ষণ কৰক আৰু গণনাকাৰীক তেওঁলোকৰ ক্ষেত্ৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত সেয়া প্ৰদান কৰক, যাতে এইচ এল অ’ প্ৰক্ৰিয়াটো সহজ হয়।
ইফালে, কেৰালা আৰু নাগালেণ্ডত গৃহ তালিকাভুক্তি আৰু গৃহপিয়লৰ বাবে ক্ষেত্ৰভিত্তিক কাম চলি আছে আৰু ২০২৬ চনৰ ৩০ জুলাইলৈকে এয়া অব্যাহত থাকিব। যিবোৰ পৰিয়ালে স্ব-গণনাক বাছি লোৱা নাই, সেইসকলক গণনাকাৰী ঘৰে ঘৰে যোৱাৰ সময়ত সামৰি লোৱা হ’ব।
এই পৰ্যন্ত ২৯খন ৰাজ্য বা কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ কাম সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, অৰুণাচল প্ৰদেশ, বিহাৰ, চণ্ডীগড়, ছত্তীচগড়, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু ডিউ, দিল্লী, গোৱা, গুজৰাট, হাৰিয়ানা, হিমাচল প্ৰদেশ, জম্মু-কাশ্মীৰ, লাডাখ, ঝাৰখণ্ড, কৰ্ণাটক, লক্ষদ্বীপ, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, ওড়িশা, পুডুচেৰী, পঞ্জাৱ, ৰাজস্থান, ছিকিম, তেলেংগানা, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ড।
ডিজিটেল মাধ্যম ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰথমবাৰৰ বাবে বৃহৎ পৰিসৰত লোকপিয়ল ২০২৭ৰ কাম চলি আছে। তথ্য সংগ্ৰহ এটা নিৰ্দিষ্ট মোবাইল এপ্লিকেচনৰ জৰিয়তে কৰা হৈছে। আনহাতে সম্পূৰ্ণ আৰু সঠিক পৰিসৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ পৰম্পৰাগতভাৱে ঘৰে ঘৰে গৈ গণনা কৰা ব্যৱস্থা অব্যাহত ৰখা হৈছে। এই পৰ্যায়ত ঘৰৰ অৱস্থা, পৰিয়ালৰ সবিশেষ, উপলব্ধ সুবিধা আৰু পৰিয়ালৰ মালিকানাধীন সম্পত্তিকে ধৰি ৩৩টা অধিসূচিত প্ৰশ্নৰে গঠিত এলানি গাঁথনিগত প্ৰশ্নাৱলীৰ জৰিয়তে তথ্য সংগ্ৰহ কৰা হৈছে।
১৯৪৮ চনৰ লোকপিয়ল আইন অনুসৰি সংগ্ৰহ কৰা সকলো তথ্য কঠোৰভাৱে গোপনীয় কৰি ৰখা হৈছে আৰু কেৱল পৰিসংখ্যা বিশ্লেষণ তথা উন্নয়ন পৰিকল্পনাৰ বাবেহে সেয়া ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। অধিসূচিত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সকলো বাসিন্দাক লোকপিয়ল প্ৰক্ৰিয়াত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু গণনাকাৰীসকলক প্ৰয়োজনীয় তথ্য প্ৰদান কৰি সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।

Ministry of Home Affairs
Self-Enumeration Begins in Tamil Nadu and Tripura under Phase 1 of Census 2027
Field Operations for Houselisting and Housing Census Underway in Kerala and Nagaland
29 States/UTs complete Houselisting and Housing Census
Census 2027 is being conducted using digital tools for the first time
Data is being collected through a dedicated mobile application while retaining the traditional door-to-door enumeration process
All information collected under the Census Act, 1948, remains strictly confidential and is used solely for statistical purposes and development planning
17 JUL 2026 3:17PM by PIB Delhi
The Self-Enumeration (SE) facility for Houselisting and Housing Census (HLO) under Phase I of Census 2027 has commenced today in Tamil Nadu and Tripura, marking the beginning of Census operations in these two States. The facility will remain available till 31st July, 2026, following which the corresponding house-to-house field enumeration will be undertaken from 1st to 30th August, 2026.
Residents of Tamil Nadu and Tripura may complete Self-Enumeration through the official Self-Enumeration portal (se.census.gov.in). Households, completing Self-Enumeration, are requested to keep their generated Self-Enumeration ID (SE ID) ready and share the same with the Enumerator during the subsequent field visit to facilitate completion of the HLO process.
Meanwhile, the Houselisting and Housing Census field operations are currently underway in Kerala and Nagaland and will continue till 30th July, 2026. Households that have not opted for Self-Enumeration will be covered during the physical door-to-door visit by Enumerators.
The first phase of Census 2027 has now been completed in 29 States/UTs namely, Andaman & Nicobar Islands, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Delhi, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Ladakh, Lakshadweep, Madhya Pradesh, Maharashtra, Meghalaya, Mizoram, Odisha, Puducherry, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Telangana, Uttar Pradesh and Uttarakhand.
Census 2027 is being conducted using digital tools for the first time, with data collection being undertaken through a dedicated mobile application while retaining the traditional door-to-door enumeration process to ensure comprehensive and accurate coverage. During the Houselisting and Housing Census phase, information relating to housing conditions, household details, amenities available and assets possessed by households is being collected through a structured questionnaire comprising 33 notified questions.
All information collected under the Census Act, 1948, remains strictly confidential and is used solely for statistical purposes and development planning. Residents in the notified States and Union Territories are requested to actively participate in the Census process and extend full cooperation to Enumerators during field visits.