ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ କାନାଡାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ କାର୍ନିଙ୍କୁ ଭେଟିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
16 JUN 2026 10:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ କାନାଡାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ କାର୍ନି ୧୬ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ଏଭିଆନ୍‌ରେ ଆୟୋଜିତ ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତକାନାଡା ସମ୍ପର୍କରେ ସକାରାତ୍ମକ ଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ କାର୍ନିଙ୍କ ସଫଳ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପରଠାରୁ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ସନ୍ତୋଷର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗିତା ଗଠନ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୋହରାଇ ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ ଓ କାନାଡାର ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପରସ୍ପର ପରିପୂରକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବୈଶ୍ୱିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥିର ଓ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗର ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି, ଏଲ୍‌ପିଜି ଏବଂ ଧାତୁବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୋଇଲା ସହ ଜଡ଼ିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଗ୍ରଗତି ସାମିଲ ଥିଲା।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗସ୍ତର ନିରନ୍ତର ଧାରାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲଙ୍କର ସମ୍ପ୍ରତି କାନାଡା ଗସ୍ତକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ୨୦୨୬ରେ କାନାଡାର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ଆସିବାକୁ ଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗିତା ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାର ପ୍ରଗତିରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଆଲୋଚନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାର ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୁନଃ ସୁଦୃଢ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଅନୁଷ୍ଠିତ ମିଳିତ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କମିଟି ବୈଠକ ଏବଂ କନସୁଲାର ଆଲୋଚନା ସାମିଲ ଥିଲା। ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଅର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ରବାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗାମୀ ଆଲୋଚନାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେରାଲ୍ ସିକ୍ୟୁରିଟି ଅଫ୍ ଇନଫର୍ମେସନ୍ ଏଗ୍ରିମେଣ୍ଟ (GSOIA) ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଭାରତର ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଡିଫେନ୍ସ କଲେଜର କାନାଡା ଗସ୍ତ ସମେତ ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା କାନାଡାଭାରତ ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜି ଅଧୀନରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହା ଅଧୀନରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ନବସୃଜନ ସହଭାଗିତା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ‘ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓସେନ୍ ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ (IORA)’ର ଡାଏଲଗ୍ ପାର୍ଟନର ଭାବେ କାନାଡାର ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଭାରତର ସମର୍ଥନ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ଆଲାଚନା, ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ରୈସିନା ଆମେରିକାସ୍ନାମକ ଏକ ନୂତନ ମଞ୍ଚ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୨୬ରେ କାନାଡା ଗସ୍ତ ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ କାର୍ନିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ପାରସ୍ପରିକ ସୁବିଧାଜନକ ତାରିଖ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ କୂଟନୈତିକ ମାଧ୍ୟମରେ ନିରନ୍ତର ସମ୍ପର୍କରେ ରହିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets Prime Minister Mark Carney of Canada on the sidelines of the G7 Summit
16 JUN 2026 10:36PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister Mark Carney of Canada met on the sidelines of the G7 Summit in Evian, France, on 16 June 2026.
The two Prime Ministers welcomed the positive momentum in India–Canada relations and noted with satisfaction the progress achieved since Prime Minister Carney’s successful visit to India in March 2026.
Reaffirming their commitment to building a forward-looking strategic partnership, the Leaders underscored the complementarities between the Indian and Canadian economies and highlighted the importance of resilient and reliable supply chains in strengthening global energy and food security.
The Leaders reviewed progress in bilateral economic cooperation, including developments in commercial arrangements relating to LNG, LPG and metallurgical coal.
The Prime Ministers welcomed the ongoing momentum in the exchange of high-level visits between the two countries. They noted the recent visit by the Indian Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal to Canada and looked forward to the forthcoming Canadian trade mission to India, to be led by the Minister of International Trade, later in 2026.
Both sides expressed satisfaction with the progress in negotiations towards a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) and reaffirmed their shared objective of concluding the negotiations in 2026.
The Prime Ministers welcomed the strengthening of institutional engagement between the two governments, including the recent meetings of the Joint Science and Technology Committee and the Consular Dialogue. They also looked forward to forthcoming dialogues in the areas of defence, finance and migration.
To further deepen defence and security cooperation, the Prime Ministers agreed to launch negotiations on a General Security of Information Agreement (GSOIA). They also welcomed recent exchanges between defence institutions, including the visit of the National Defence College of India to Canada.
The Leaders noted ongoing collaboration under the Canada–India Talent and Innovation Strategy, including initiatives to strengthen skill development, innovation partnerships, and educational cooperation between institutions in the two countries.
Prime Minister Modi expressed India’s support for Canada becoming a Dialogue Partner of the Indian Ocean Rim Association (IORA).
The Leaders announced the establishment of Raisina Americas as a platform to further strengthen dialogue, exchanges and cooperation.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Carney for his invitation to visit Canada in 2026. Both sides agreed to remain engaged through diplomatic channels to work towards a mutually convenient date for the visit.