প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তৃতীয় ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া বাৰ্ষিক সন্মিলনত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক সাক্ষাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
09 JUL 2026 12:29PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৯ জুলাই, ২০২৬ত মেলবৰ্ণত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এন্থনী আলবানিজৰ আতিথ্যত অনুষ্ঠিত তৃতীয় ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া বাৰ্ষিক সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে। গৱৰ্ণমেণ্ট হাউচত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজে উষ্ম আদৰণি জনায় আৰু আনুষ্ঠানিকভাৱে আদৰণি জনোৱা হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰথমে একান্ত আলোচনাত মিলিত হোৱাৰ পিছতে প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। তেওঁলোকে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ সফল ছবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাটোক আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সকলো দিশতে লাভ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰাৰ লগতে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ, চাইবাৰ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, মহাকাশ, অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি, স্বচ্ছ শক্তি, শিক্ষা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ পাৰস্পৰিক সম্পৰ্ককে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰমূলক ক্ষেত্ৰসমূহৰ সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰাৰ উপায় সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰমবৰ্ধমান অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ লগতে এখন অভিলাষী, সন্তুলিত তথা পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ব্যাপক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তি চমুকৈ চিকা অতি সোনকালে চূড়ান্ত কৰাৰ বাবে নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ ব্যক্ত কৰে। তেওঁলোকে অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াৰ ফ’ৰামৰ ফলাফল আৰু দিনটোৰ আৰম্ভণিতে অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক ব্যৱসায়িক ৰোডমেপ অনুষ্ঠানৰ আলোচনাক আদৰণি জনায়। লগতে দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰাপ্ত খণ্ডসমূহত বিনিয়োগৰ নতুন সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ মাজত শিক্ষা খণ্ডৰ সহযোগিতাৰ ক্ৰমাগত সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। এনে প্ৰেক্ষাপটত, ভাৰতত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ ক্ৰমবৰ্ধমান উপস্থিতি আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সষ্টম কৰ্মবাহিনী গঢ়ি তোলা, উদ্ভাৱনক উদগনি দিয়া তথা জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ দিশত শৈক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ অৱদানক তেওঁলোকে সন্তোষেৰে উল্লেখ কৰে।
নেতাদ্বয়ে অষ্ট্ৰেলিয়াত থকা প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলক অষ্ট্ৰেলিয়াৰ আৰ্থসামাজিক দিশলৈ আগবঢ়োৱা উল্লেখনীয় অৱদান আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত এক জীৱন্ত সেতু হিচাপে কাম কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে ক্ৰমবৰ্ধমান সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিয়ে পাৰস্পৰিক বুজাবুজি অধিক গভীৰ কৰি তুলিছে। ইয়াৰ লগতে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠানত থকা কেইবাটাও সাংস্কৃতিক শিল্পাকৃতি স্বেচ্ছামূলকভাৱে ভাৰতলৈ ঘূৰাই দিয়াৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়। তামিলনাডুৰ মূলৰ এই শিল্পাকৃতিসমূহৰ ভিতৰত আছে পৱিত্ৰ নন্দীৰ এটা শিলৰ ভাস্কৰ্য, ভদ্ৰকালীৰ ছবি থকা ধাতুৰ ত্ৰিশূল আৰু শিলৰ এটা ছয়মূখীয়া কাৰ্তিকৰ মূৰ্তি। এইসমূহ যথাসময়ত ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হ’ব।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বহুমুখী ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবে নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ ব্যক্ত কৰে। তেওঁলোকে আঞ্চলিক তথা গোলকীয় পৰিস্থিতিৰ ওপৰতো মতামত বিনিময় কৰে আৰু এখন মুক্ত, মুকলি তথা সমৃদ্ধিশালী ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলৰ বাবে নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোঁহাৰে।
ভ্ৰমণকালত দুয়োপক্ষই সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা, অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি, দক্ষতা বিকাশ, উদীয়মান প্ৰযুক্তি, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজিৰ চুক্তি তথা চুক্তিসমূহ চূড়ান্ত কৰে। তদুপৰি তেওঁলোকে প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, শক্তি নিৰাপত্তা, শিক্ষা, সাংস্কৃতিক সম্পত্তিৰ প্ৰত্যাৱৰ্তন, সৌৰ শক্তি আৰু পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰতো দ্বিপাক্ষিক নথিপত্ৰসমূহ সম্পন্ন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁক আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলক জনোৱা উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with the Prime Minister of Australia at the 3rd India-Australia Annual Summit
09 JUL 2026 12:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 3rd India-Australia Annual Summit hosted by the Prime Minister of Australia, the Hon. Anthony Albanese MP, in Melbourne on 9 July 2026. On arrival at Government House, Prime Minister Modi was warmly received by Prime Minister Albanese and accorded a ceremonial welcome.
The Prime Ministers held one-on-one discussions followed by delegation level talks. They welcomed the successful completion of six years of the India-Australia Comprehensive Strategic Partnership. The two leaders reviewed the significant progress achieved across the full spectrum of bilateral relations and discussed ways to further deepen cooperation in priority areas, including trade and investment, defence and security, critical minerals, cyber and emerging technologies, space, civil nuclear, clean energy, education, and people-to-people ties.
The two Prime Ministers noted the expanding economic partnership and reaffirmed their commitment to early finalization of an ambitious, balanced and mutually beneficial Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA). They welcomed the outcomes of the Australia-India CEOs Forum and the discussions of the Economic Business Roadmap event held earlier in the day and encouraged businesses from both countries to explore new investment opportunities in priority sectors. They also highlighted the continued expansion of education cooperation between the two countries. In this context, they noted with satisfaction the growing presence of Australian universities in India and the contribution of educational partnerships towards building a future-ready workforce, fostering innovation, and strengthening people-to-people ties.
The leaders appreciated the vibrant Indian diaspora in Australia for its significant contribution to Australian society and for serving as a living bridge between the two countries. They also noted the growing cultural exchanges that continue to deepen mutual understanding and welcomed the voluntary return to India of several cultural artefacts held by Australian institutions. These artefacts of Tamil Nadu origin – a stone sculpture of sacred Nandi, a metal Trident with the image of Bhadrakali, and a six headed Karthikeya statue in stone - will be transported back to India in due course.
The two Prime Ministers reaffirmed their commitment to further deepen the multifaceted India-Australia Comprehensive Strategic Partnership. They also exchanged views on regional and global developments and reaffirmed their commitment to a free, open, and prosperous Indo-Pacific.
On the occasion of the visit, the two sides finalised MoUs/ agreements in the fields of maritime security, civil nuclear energy, skill development, emerging technologies, science and technology and film making. In addition, they also concluded bilateral documents in the fields of defence and security, energy security, education, repatriation of cultural properties, solar energy, traditional knowledge and education. The full list of outcomes may be seen here [link].
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Albanese for the warm hospitality extended to him and his delegation.