প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসিএল ওইনা ৱারী শাখ্রে
07 JUL 2026 2:51PM by PIB Imphal
মহাক্কী ইন্দোনেসিয়াগী স্তেত ভিজিৎকী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু ইস্তানা মরদেকা (প্রেসিদেন্সিএল পেলেস)দা ঙসি রিপব্লিক ওফ ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতি শ্রী প্রাবোৱো সুভিয়ান্তোনা তরাম্না ওকখ্রে অমসুং সেরেমোনিএল ৱেলকম উৎখ্রে। ভারতকী ৭৬শুবা রিপব্লিক দেগী থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ২০২৫গী জনুৱারীদা রাস্ত্রপতি প্রাবোৱোনা ভারত্তা লাকখিবা স্তেত ভিজিৎ অদুগী মতুং, মসিনা লুচিংবা অনিগী মরক্তা অহানবা মীফম ওইরি।
লুচিংবশিংনা রেস্ত্রিক্তেদ অমসুং দেলিগেসন থাক্কী ফোর্মেৎশিংদা ওফিসিএল ওইনা ৱারী শানখি। ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী, মেরিতাইম কোওপরেসন, দিজিতেল অমসুং ফাইনান্সিএল তেক্নোলোজী, ইনর্জী, হেল্থকেয়র অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল্স, স্পেস, ক্রিতিকেল মিনরেলস অমসুং রিয়র আর্থস, কলচর, তুরিজম, এগ্রিকলচর অমসুং পিপল-তু-পিপল এক্সচেঞ্জশিং য়াওনা মখোয়না কম্প্রেহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী হীরম পুম্নমক য়েংশিনখি। লুচিংবা অনিনা ভারতকী ওপন নেৎৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স (ও.এন.দি.সি.) দা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দোনেসিয়া ওপন নেৎৱার্ক (আই.ও.এন.) হৌদোকপবু তরাম্না ওকখি। ২০২৭দা গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরগী ইন্দোনেসিয়া খোঙচৎকী চহি চাম্মা শুবা মপোক কুমওন লাকপদা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক অনিমক্না থৌরম অসিবু 'তেগোর-দেৱান্তারা চহিগী ওইবা কলচরেল অমসুং এজুকেস্নেল দিপ্লোমসী' ওইনা পুন্না পাংথোক্কনি হায়না লাউথোকখি।
লুচিংবা অনিনা ম্যুচুএল ইন্তরেস্তকী রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ইসুশিংদা ৱাখল্লোনশিংসু এক্সচেঞ্জ তৌখি। মখোয়না আসিয়ান-ইন্দিয়া কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খন্নখি। মখোয়না ফ্রী, ওপন অমসুং রুলস-বেজ ইন্দো-পেসিফিক অমগীদমক মখোয়গী কম্মিতমেন্ত অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। মতাং অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মহাসাগর (ম্যুচুএল এন্দ হোলিস্তিক এদভান্সমেন্ত ফোর সেক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ওভর রিজন্স) ভিজনগী মতাংদা পনখি। ২০২৬তা ভারতনা ব্রিক্সকী প্রসিদেন্সী ওইগদৌরিবা অসিদা ইন্দোনেসিয়ানা মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না রাস্ত্রপতি প্রাবোৱোনা ফোংদোকখি।
ৱারী শারবা মতুংদা লুচিংবশিংনা ঙাকশেল, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং অমসুং রিয়র আর্থশিং, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, এজুকেসন, ইলেক্তোরেল প্রেক্তিসশিং, তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স, এগ্রিকলচর, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, স্পেস, স্তীল সপ্লাই চেন, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, মেদিকেল প্রদক্তশিংগী রিগ্যুলেসন, হেল্থ ৱার্কফোর্সকী কোলাবোরেসনগী লমশিংদা এম.ও.য়ু.শিং/এগ্রীমেন্তশিং এক্সচেঞ্জ তৌবা য়েংখি। য়োজ্ঞাকর্তাদা লৈবা প্রামবানন তেম্পল কমপ্লেক্সকী য়ুনেস্কো ৱার্লদ হেরিতেজ সাইৎকী কঞ্জর্বেসন অমসুং রিস্তোরেসনগীদমক ভারতনা শৌগৎপগী লেত্তর ওফ ইন্তেন্ত অমসু এক্সচেঞ্জ তৌনখি। মসিদা এম.ও.য়ু.শিং/এগ্রীমেন্তশিংগী মপুং ফাবা লিস্ত য়েংবা য়াগনু। [Link]
ৱারী শারবা মতুংদা রাস্ত্রপতি প্রাবোৱোনা প্রধান মন্ত্রীবু ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা অয়ুক্কী চাকলেন অমা শিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতি প্রাবোৱোবু মহাক্কী মীয়োক মীচান ফবা মতৌগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মহাকপু ভারত্তা লাক্নবা বর্তন তৌখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister holds official talks with President of Indonesia
07 JUL 2026 2:51PM by PIB Delhi
As part of his State Visit to Indonesia, Prime Minister Shri Narendra Modi was today warmly received by the President of the Republic of Indonesia, H.E. Mr. Prabowo Subianto at the Istana Merdeka (Presidential Palace) and accorded a ceremonial welcome. This was the first meeting between the two leaders since President Prabowo’s State Visit to India in January 2025 as the Chief Guest for India’s 76th Republic Day celebrations.
The leaders held official talks in both restricted and delegation-level formats. They reviewed the entire gamut of the Comprehensive Strategic Partnership encompassing trade and investment, defence and security, maritime cooperation, digital and financial technology, energy, healthcare and pharmaceuticals, space, critical minerals and rare earths, culture, tourism, agriculture and people-to-people exchanges. The two leaders welcomed the launch of Indonesia Open Network (ION) based on Open Network for Digital Commerce (ONDC) of India. To mark the centenary of Gurudev Rabindranath Tagore’s visit to Indonesia in 2027, Prime Minister Modi announced that the two countries would jointly celebrate the occasion as “Tagore-Dewantara Year for Cultural and Educational Diplomacy”.
The leaders also exchanged perspectives on regional and global issues of mutual interest. They discussed further strengthening of the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership. They reaffirmed their commitment towards a free, open and rules-based Indo-Pacific. In this context, Prime Minister underlined India’s MAHASAGAR (Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions) vision. President Prabowo conveyed Indonesia’s full support for India’s ongoing Presidency of the BRICS in 2026.
Following the talks, the leaders witnessed the exchange of MoUs/agreements in the fields of defense, critical minerals and rare earths, science and technology, education, electoral practices, telecommunications, agriculture, maritime security, space, steel supply chain, disaster management, medical products regulation, health workforce collaboration, among others. A Letter of Intent on India’s support for the conservation and restoration of UNESCO World Heritage Site of the Prambanan Temple Complex, Yogyakarta was also exchanged. The full list of MoUs/ agreements exchanged may be seen here [Link]
Following the talks, President Prabowo hosted a luncheon in honour of Prime Minister. Prime Minister thanked President Prabowo for his gracious hospitality and invited him to visit India.