প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ সানন্দত চিজি ছেমি অ’এছএটি প্ৰকল্প উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 JUL 2026 9:01PM by PIB Guwahati
আপোনালোক সকলোৱে কেনে আছা, ভালেই আছা হয়নে? গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, শক্তিশালী উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী হৰ্ষ সংঘৱী, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়কসকল, চিজি পাৱাৰৰ অধ্যক্ষ ভেল্লায়ন চুব্বাইয়া জী, ৰেনেছাছ ইলেক্ট্ৰনিকছৰ অধ্যক্ষ মালিনী জী, চিজি ছেমিৰ চেয়াৰমেন গিৰীশ জী, ইয়াত উপস্থিত থকা অন্যান্য উদ্যোগৰ নেতা, ভদ্ৰলোকগণ।
ভাৰতে যি কৰিবলৈ সংকল্প লয়, সেয়া যে সাধন কৰে তাৰ প্ৰমাণ আজিৰ এই কাৰ্যসূচী। পাঁচ বছৰ পূৰ্বে ভাৰতে দেশখনক অৰ্ধপৰিবাহী হাব হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল। ডিজাইন ইন ইণ্ডিয়া, মেক ইন ইণ্ডিয়া মন্ত্ৰ লৈ আমি আগবাঢ়িলোঁ আৰু আজি দেশৰ তৃতীয়টো অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগত চিপ পেকেজিঙৰ বাণিজ্যিক উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে।
বন্ধুসকল,
২০২৪ চনত এই প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। ২০২৫ চনৰ আগষ্ট মাহলৈকে ইয়াত চিপ পৰীক্ষণৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল আৰু আজি এই উদ্যোগটো উদ্বোধন কৰা হৈছে। ভেটি স্থাপনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি উৎপাদনলৈ কৰা যাত্ৰা নিঃসন্দেহে বহু সহকৰ্মীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফল আৰু চুব্বাইয়া জীৰ দৰে লোকৰ নেতৃত্বৰ ফল। মঞ্চত উঠাৰ পূৰ্বে এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত বহুতৰে সৈতে মত বিনিময় কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। এনে লাগিল যেন এই কেম্পাছত এখন মিনি ইণ্ডিয়াই বাস কৰে - প্ৰতিটো ভাষা, সাজ-পোছাক, আৰু খাদ্যৰ মানুহ আছে ইয়াত । মোৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত বহু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীৰ সৈতেও কথা পাতিলোঁ। আৰু এটা কথা মই গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰিব লাগিব যে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাসৰ স্তৰ অতি উচ্চ । তেওঁলোকে যি দৃঢ়তাৰে কথা কৈছিল, প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ বিশ্বাস - মই সঁচাকৈয়ে আপ্লুত হৈছিলো।
বন্ধুসকল,
এই চিজি ছেমি উদ্যোগটো ভাৰত, জাপান, আৰু থাইলেণ্ডৰ আমাৰ উদ্যোগ অংশীদাৰসকলৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতীক। ই কেৱল ব্যৱসায়িক উদ্যোগ নহয়, প্ৰযুক্তি, বিশ্বাস, আৰু অংশীদাৰিত্বৰ আৰ্হি , যিয়ে ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী যাত্ৰাক ত্বৰান্বিত কৰিব। দুবছৰৰ অলপ বেছি সময়ৰ ভিতৰতে আপোনালোকে এই সুবিধাটো শূন্যৰ পৰা এতিয়াৰ অৱস্থালৈকে গঢ়ি তুলিছে। আজি আমি ইয়াৰ বাণিজ্যিক উৎপাদন আৰম্ভ কৰিছো। মোক কোৱা হৈছে যে ইয়াত বছৰি ২০ কোটি চিপ উৎপাদন হ’ব। ২০ লাখ নহয়, ২০ কোটি। আৰু মোক কোৱা হৈছে যে আপোনালোক ইয়াতেই ৰৈ নাথাকিব। আপোনালোকে বছৰি ৫ বিলিয়ন চিপৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে - প্ৰতিদিনে ১৫ মিলিয়নতকৈ অধিক চিপ। মোৰ বিশ্বাস আপোনালোকে অতি সোনকালে এইখিনি লাভ কৰিব। এয়া আৰু এটা প্ৰমাণ যে ছেমিকন ইণ্ডিয়া প্ৰগ্ৰেমে গতি লাভ কৰিছে - ষ্টেপ বাই ষ্টেপ, ইটাৰ পিছত ইটা, আৰু এতিয়া চিপ বাই চিপ। সমগ্ৰ চিজি ছেমি দল, ৰাজ্য চৰকাৰ, আৰু দেশলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি এক বিশেষ আনন্দ অনুভৱ কৰিছো। আপোনালোকে হয়তো ভাবিব পাৰে কিয়। কাৰণ বিশ বছৰ আগতে - হয়তো ইয়াৰ আগতেও - গুজৰাটত এটা অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰিছিলোঁ। গান্ধীনগৰ আৰু প্ৰান্তিজৰ ওচৰত আমি ৩৫০–৪০০ একৰ মাটি আবণ্টন দিছিলোঁ। আনকি কিছুমান কোম্পানীৰ সৈতেও আমি আলোচনা কৰিছিলো। সেই সময়ত ভাৰত চৰকাৰে ডাঙৰ ডাঙৰ বক্তব্য দি আছিল, কিছুমান কোম্পানী আলোচনাৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছিল। কিন্তু কেনেবাকৈ চৰকাৰখনক তেতিয়া বেণ্ডেজেৰে বান্ধি থোৱা যেন লাগিল, বিষয়টো আগবাঢ়ি নাযায়হে নাযায়। আজি সেয়া সফল হোৱা দেখি মোৰ গভীৰ সুখ অনুভৱ হৈছে।
২০–২২ বছৰ আগতে দেখা এটা সপোনৰ পূৰ্ণতা এয়া। তেতিয়া দেশত এই বিষয়বোৰ কোনেও আলোচনা কৰা নাছিল। ইয়াৰ বিষয়ে কওঁতে সংবাদ মাধ্যমে মোক উপহাস কৰিছিল। তেতিয়া নহ’ল, কিন্তু আজি যিদৰে হৈ আছে, অপৰিসীম সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰিছো। মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ আগতে এটা খবৰ আহিছিল যিয়ে মোক আচৰিত কৰি তুলিছিল - আৰু মই আচৰিত হৈছিলো যে সংবাদ মাধ্যমে এই বিষয়ত মনোযোগ নিদিলে। বদোদৰাত নিৰ্মিতচি ২৯৫ বিমানখন ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰি উৰণ আৰম্ভ কৰিলো। এটা সময়ত চাইকেল ফেক্টৰীৰ নিৰ্মাণকো মিঠাইৰে উদযাপন কৰা হৈছিল। আজি ভাৰতে বিমান নিৰ্মাণ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত থকা আপোনালোক সকলোৱে জ্ঞানী আৰু বহু যুৱ সহকৰ্মী উপস্থিত দেখিছোঁ। যদি আমি বিশ্বৰ ঔদ্যোগিক ইতিহাসলৈ চাওঁ তেন্তে এটা কথা স্পষ্ট যে কোনো বিশ্বব্যাপী ঔদ্যোগিক শক্তি এটা এটা কাৰখানাৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা হোৱা নাছিল। ঔদ্যোগিক শক্তিৰ ভেটি ক্লাষ্টাৰত নিহিত হৈ আছে। আমেৰিকাৰ ছিলিকন ভেলী, টাইৱানৰ ছিনচু বিজ্ঞান উদ্যান, জাপানৰ ছিলিকন দ্বীপ, চুকুবা বিজ্ঞান চহৰ - এই সকলোবোৰেই ক্লাষ্টাৰৰ গুৰুত্ব প্ৰদৰ্শন কৰে। আজি সানন্দেও সেই দিশত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কেইমাহমানৰ ভিতৰতে ইয়াত মাইক্ৰন, কেইনেছ, আৰু চি জি ছেমিৰ উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। ভাৰতত জন্ম হৈছে এটা অৰ্ধপৰিবাহী ক্লাষ্টাৰ। আজি ইয়াত চিপ পেকেজিং হৈ আছে। কাইলৈ বিশেষ কোম্পানী আহিব, ৰাসায়নিক পদাৰ্থ উৎপাদন হ’ব, নতুন টেষ্টিং লেব নিৰ্মাণ হ’ব, উদ্যোগ চাৰ্ভিচিং মেচিনৰ উত্থান হ’ব, ডিজাইন চেণ্টাৰ খোল খাব, ষ্টাৰ্টআপৰ জন্ম হ’ব। এইটোৱেই হৈছে একেলগে কাম কৰাৰ শক্তি। এটা উদ্যোগে জন্ম দিয়ে শ শ উদ্যোগ । শ শ উদ্যোগে লাখ লাখ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰে। আৰু লাখ লাখ চাকৰিয়ে এটা সমগ্ৰ অঞ্চলৰ অৰ্থনীতিক ৰূপান্তৰিত কৰে। আৰু এইটো কেৱল সানন্দতে হোৱা নাই - সমগ্ৰ ভাৰতৰ বহু ৰাজ্যত অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগসমূহৰ উত্থান ঘটিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ উত্থানে সকলোকে আনন্দিত কৰি তুলিছে। সমগ্ৰ দেশৰ লগতে বিশ্বজুৰি ইয়াৰ চৰ্চা চলি আছে। বহুতে ইয়াক পৃথকে পৃথকে চাইছে, কিন্তু সেয়া নহয়। ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহীৰ সম্প্ৰসাৰণ হঠাৎ নহয় - বিগত দশকত ইয়াত উন্মোচিত হোৱা ইলেক্ট্ৰনিকছ বিপ্লৱৰ পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ এয়া ।
বন্ধুসকল,
আমি আৰম্ভ কৰিছিলো মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ পৰা। এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতে নিজৰ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনতকৈও অধিক স্মাৰ্টফোন আমদানি কৰিছিল। আজি ভাৰতত পূৰ্বৰ তুলনাত মোবাইল ফোনৰ উৎপাদন ৩৩ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতে ফোন আমদানি কৰিছিল। আপুনি মোক গুজৰাটৰ পৰা দিল্লীলৈ পঠোৱাৰ পিছত ভাৰতে সেইবোৰ ৰপ্তানি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল নিৰ্মাতা আৰু দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল ৰপ্তানিকাৰক দেশ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়া বছৰবোৰত আমি সমগ্ৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ উৎপাদন পৰিৱেশতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিছো। ২০১৪ চনৰ তুলনাত ভাৰতৰ মুঠ ইলেক্ট্ৰনিকছ উৎপাদন প্ৰায় সাতগুণ বৃদ্ধি পাইছে।ইলেক্ট্ৰনিকছৰ ৰপ্তানি প্ৰায় এঘাৰগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ প্ৰচেষ্টা কেৱল চূড়ান্ত সামগ্ৰীৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাতে সীমাবদ্ধ নহয়। আমি উপাদানসমূহৰ ক্ষেত্ৰতো আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আগবাঢ়িছো। সেইবাবেই ভাৰতৰ পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ স্পষ্ট হৈ পৰিছে। আমি কেৱল মোবাইল নহয়, কেৱল ইলেক্ট্ৰনিকছ নহয়, সমগ্ৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ জগতখনক শক্তি প্ৰদান কৰা চিপবোৰো নিৰ্মাণ কৰিম। এইটোৱেই আমাৰ কৌশল - প্ৰথমে উৎপাদন, তাৰ পিছত উপাদান, আৰু এতিয়া অৰ্ধপৰিবাহী। সমগ্ৰ ইলেক্ট্ৰনিকছৰ মূল্য শৃংখল ভাৰতত হ’ব। এয়াই হৈছে এখন উন্নত ভাৰতৰ ৰোডমেপ। এইটোৱেই হৈছে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়।
বন্ধুসকল,
অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ হ’ল গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ আৰু উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ সামগ্ৰীৰ ওপৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা গঢ়ি তোলা। মাত্ৰ অলপ আগতে চুব্বাইয়া জীয়ে গুজৰাটী ভাষাত কথা ক’লে আৰু এটা ফকৰা ভাগ কৰিলে: চিন হেৰুৱাই পেলোৱাটো ক্ষমাৰ যোগ্য, কিন্তু নিম্ন লক্ষ্য ৰখাটো ক্ষমাৰ যোগ্য নহয়। মোৰো স্বভাৱ সেয়াই - মই সৰু সৰু লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ নকৰো, কোনোটোকেই সৰু বুলি নাভাবো। মূৰ্তি এটা সাজিলে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ মূৰ্তিটো বনাওঁ। চুব্বাইয়া জীয়ে কোৱাৰ দৰে কথাতকৈ কামে বেছিকৈ কথা কয়। আজি আমি যি অগ্ৰগতি দেখিবলৈ পাইছো, আমি উদযাপন কৰা কৃতিত্বৰ সৈতে যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰিব লাগিব। সেয়াও আমাৰ লক্ষ্য। আজি ভাৰতে এই দিশত ব্যাপক প্ৰচেষ্টা চলাইছে। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ - চিপ ডিজাইনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ফেব্ৰিকেশনলৈকে পেকেজিঙলৈকে বিকশিত কৰা। ভাৰতে কেৱল চিপ নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে মেড ইন ইণ্ডিয়া চিপৰ দ্বাৰা চালিত পৰৱৰ্তী প্ৰযুক্তিগত বিপ্লৱ - এআই, ৰবটিক্স, আৰু নেক্সট-জেন টেকত - আগুৱাই নিব। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি, তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা আৰু তেওঁলোকৰ শক্তিৰ ওপৰত মোৰ অদম্য বিশ্বাস আছে। মোৰ সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ক্ষমতাৰ ওপৰত।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক পোনপটীয়াকৈ এটা কথা ক’ব বিচাৰিছো। যেতিয়াই পৃথিৱীলৈ নতুন ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ আহে তেতিয়াই যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সৰ্বাধিক সুযোগৰ সৃষ্টি হয়। যেতিয়া আই টি বিপ্লৱ আহিছিল, তেতিয়া লাখ লাখ ভাৰতীয় যুৱকে নিজৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ সুযোগ পাইছিল। তাৰ পিছত আহিল স্মাৰ্টফোন আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ নিৰ্মাণৰ যুগ, যিয়ে লাখ লাখ নতুন সুযোগো সৃষ্টি কৰিলে। এতিয়া অৰ্ধপৰিবাহী বিপ্লৱ আৰু এআই বিপ্লৱৰ এই যুগে অগণন সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে। গৱেষণা আৰু ডিজাইনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ষ্টাৰ্টআপ উদ্ভাৱন আৰু যোগান শৃংখল ব্যৱস্থাপনালৈকে সকলোতে সুযোগ আছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰয়োজন হৈছে নতুন দক্ষতা আৰু নতুন ধাৰণাৰ। এতিয়া গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল আপোনালোকৰ নতুন ধাৰণা আছে নে নাই, শিকিবলৈ আৰু নতুন কিবা এটা কৰাৰ আবেগ আছে নে নাই। আজি ঝাৰখণ্ড, বালাঘাট, মধ্যপ্ৰদেশ, কেৰালা, ছত্তীশগড়ৰ বহু কন্যা সন্তানক লগ পালোঁ - আৰু আমাৰ কথা-বতৰা আৰম্ভ হ’ল। কাৰণ মই সেই অঞ্চলত বাস কৰি আহিছো, মই ভালদৰে জানো। এই ছোৱালীকেইজনীয়ে যি উদ্যমেৰে শিকিছে, আৰু তাত তেওঁলোকে যিদৰে কামবোৰ চলাই আছিল, সেই কথাই মোক মোৰ দেশৰ যুৱ শক্তিৰ প্ৰতি মন গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে।
বন্ধুসকল,
অনাগত সময়ত এআইয়ে আপোনালোকৰ সন্মুখত নতুন দক্ষতা আৰু নতুন বিশেষজ্ঞতাৰ এক সমগ্ৰ পৃথিৱী মুকলি কৰিব। সেইবাবেই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই সুযোগ হেৰুৱাব নালাগে৷ আৰু মই যুৱক-যুৱতীসকলক কওঁ - ধাৰণা আপোনালোকৰ, সমৰ্থন মোৰ থাকিব।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰকল্পটো ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৈতে কেনেদৰে সংযোগ স্থাপন কৰিছে তাৰ এক প্ৰমাণো। ইয়াত কাম কৰা কন্যাসকলে - মই কোৱাৰ দৰে ঝাৰখণ্ড, ছত্তীশগড়, মধ্যপ্ৰদেশৰ পৰা অদা, সমগ্ৰ জনজাতি বেল্টৰ পৰা অহা- মোক ফেক্টৰীটো তেওঁলোকে দেখুৱাই দিলে। অতি উৎসাহেৰে তেওঁলোকে প্ৰতিটো সবিশেষ বুজাই দিলে। সাধাৰণ পৰিয়াল, সাধাৰণ বিদ্যালয়, আই টি আই শিক্ষাৰে দক্ষ তেওঁলোক। আমাৰ দেশত কোনোবাই আই টি আইত যোগদান কৰিলে অভিভাৱকে প্ৰায়ে আনকো নকয়, লাজ কৰে। কিন্তু সময় সলনি হৈছে - এয়া আই টি আই স্নাতকসকলৰ যুগ। তেওঁলোকৰ শিক্ষা আই টি আইৰ পৰা হ’ব পাৰে, কিন্তু তেওঁলোকৰ সপোন অসাধাৰণ। এই কন্যাসকলৰ বহুতৰে পৰিয়ালে কেতিয়াও পাছপ’ৰ্ট বনোৱা নাছিল, কেতিয়াও দেখাও নাছিল। কিছুমানে বিদেশতো দূৰৰ কথা, দিল্লী বা মুম্বাইলৈও যোৱা নাছিল। তথাপিও এই একেখিনি কন্যাই প্ৰশিক্ষণৰ বাবে মালয়েছিয়ালৈ গৈছে, বিশ্বৰ আটাইতকৈ উন্নত অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰযুক্তি শিকিছে আৰু আজি তেওঁলোক মেড ইন ইণ্ডিয়া চিপ নিৰ্মাণ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হৈ পৰিছে। মনত আছে যেতিয়া চুব্বাইয়া জীয়ে মোক এবাৰ দিল্লীত এটা ভিডিঅ’ দেখুৱাইছিল - এই কন্যাসকলৰ জীৱনৰ তিনি মিনিটৰ ভিডিঅ’ । কেনেকৈ তেওঁলোকে হাবিত বাস কৰিছিল, বিচনাত বহি অধ্যয়ন কৰিছিল আৰু তাৰ পিছত বিমানবন্দৰত চেক-ইনৰ বাবে থিয় হৈছিল, মালয়েছিয়ালৈ উৰা মাৰিবলৈ ইমিগ্ৰেচন ক্লিয়াৰ কৰিছিল। মই লগে লগে তেওঁক ক’লোঁ যে যেতিয়াই গুজৰাটলৈ আহিম তেতিয়াই এই কন্যাসকলক ৰাজ্যপালৰ ঘৰলৈ মাতিম আৰু তেওঁলোকৰ লগত কথা পাতিম৷ তেতিয়া মই সেয়া কৰিব নোৱাৰিলোঁ, কিন্তু আজি সেই সুযোগ পালোঁ। ধন্যবাদ চুব্বাইয়া জী। এই সকলো কন্যা সন্তান আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতবৰ্ষক বিকশিত কৰিবলৈ আমি কিমান অধৈৰ্য্য হৈ পৰিছো তাৰো আজিৰ অনুষ্ঠানটো এক প্ৰমাণ। এই বছৰৰ আৰম্ভণিতে মই কৈছিলোঁ যে ২০২৬ চনৰ ভিতৰত চাৰিটা অৰ্ধপৰিবাহীৰ সুবিধা আৰম্ভ হ’ব। আৰু আজি মোৰ মন্ত্ৰীয়ে কৈছে - চাৰি নহয়, পাঁচটা হৈছে। আৰু মই সুখী যে মাত্ৰ ছমাহৰ ভিতৰতে ইতিমধ্যে তিনিটা প্ৰজেক্টৰ উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে আজিৰ ভাৰতে কেৱল ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰাই নহয়, সময়মতে সেইবোৰো সাধন কৰে। এই আস্থা ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক, প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰীক দিয়ে। আমাৰ নীতি সুস্থিৰ, আমাৰ সিদ্ধান্ত স্পষ্ট, আৰু আমাৰ নিষ্পাদন দ্ৰুত। চি জি চেমি আৰু অন্যান্য বিনিয়োগকাৰীৰ পৰিচালনাক আশ্বাস দিছো - ভাৰতে যি সংস্কাৰৰ পথ বাছি লৈছে, আমি চলাই নিয়া ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত সেয়া আৰু অধিক ত্বৰান্বিত হ’ব। আজিৰ ভাৰত ব্যৱসায় সহজ কৰি তোলাৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ই ভাৰতক উন্নত কৰি তুলিব।আৰু আজিৰ ১৮–২০ বছৰীয়া ল’ৰা-ছোৱালীয়ে যাতে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰে, যাতে আপোনালোকে ৪০–৪৫ বছৰ বয়সত, যেতিয়া আপোনালোকৰ সন্তান ডাঙৰ হ’ব, তেতিয়া আপোনালোকে তেওঁলোকক উন্নত ভাৰতত ডাঙৰ-দীঘল কৰিব পাৰে। সেইবাবেই মই মোৰ জীৱনটো উৎসৰ্গা কৰিছো - আপোনালোকৰ সন্তানৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে।
বন্ধুসকল,
আমি উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছো। আমি প্ৰগতিৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছো। আৰু এই যাত্ৰাত অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডটো এক বৃহৎ শক্তি হৈ পৰিছে, নতুন আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰিছে। আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। উচ্চ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়ি যাওক। আমি আগবাঢ়ি যাব লাগিব। আপোনালোক সকলোকে মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু ধন্যবাদ জনালো।
ঘোষণাঃ -এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ ভাবানুবাদ। মূল ভাষণ তেওঁ হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of the CG Semi OSAT facility in Sanand, Gujarat
04 JUL 2026 9:01PM by PIB Delhi
How are you all, doing well? Gujarat’s popular Chief Minister Bhupendra Bhai Patel, my colleague in the Union Cabinet Ashwini Vaishnaw, the energetic Deputy Chief Minister Harsh Sanghvi, ministers of the Gujarat government, MPs and MLAs, CG Power Chairman Vellayan Subbaiah ji, Renesas Electronics President Malini ji, CG Semi Chairman Girish ji, other industry leaders present here, ladies and gentlemen!
Today’s program is proof that whatever India resolves to do, India achieves. Five years ago, India pledged to make the nation a semiconductor hub. We moved forward with the mantra of Design in India, Make in India. And today, commercial production of chip packaging has begun at the country’s third semiconductor plant.
Friends,
In 2024, I had the opportunity to lay the foundation stone of this plant. By August 2025, chip testing work had begun here, and today, this plant has been inaugurated. The journey from foundation to production is undoubtedly the result of the hard work of many colleagues, and the leadership of people like Subbaiah ji. Before coming on stage, I had the chance to interact with many associated with this project. It felt as though a mini India resides in this campus - people of every language, attire, and cuisine. During my exhibition visit, I also spoke with many young boys and girls. And one thing I must proudly mention is their confidence level. The conviction with which they spoke, their faith in technology - I was truly impressed.
Friends,
This CG Semi plant is also a symbol of the joint efforts of our industry partners from India, Japan, and Thailand. It is not just a business venture, but a model of technology, trust, and partnership that will accelerate India’s semiconductor journey. In just over two years, you have built this facility from scratch to scale. Today, we are beginning its commercial production. I am told that 200 million chips will be produced here annually. Not 20 lakh, but 20 crore. And I am told you will not stop here. You have set a target of 5 billion chips annually - more than 15 million chips every single day. I am confident you will achieve this soon. This is further proof that the Semicon India Program is gaining momentum - step by step, brick by brick, and now chip by chip. I extend my heartfelt congratulations to the entire CG Semi team, the state government, and the nation.
Friends,
I feel a special joy today. You may wonder why. The reason is that twenty years ago - perhaps even earlier - I had prepared plans to set up a semiconductor plant in Gujarat. Near Gandhinagar and Prantij, we had earmarked 350–400 acres of land. We even held talks with some companies. At that time, the Government of India was making big statements, and some companies came forward for discussions. But somehow, the government then seemed shackled, and the matter did not move forward. Today, when I see this happening, I feel the deepest happiness within me. It is the fulfillment of a dream I had 20–22 years ago. Back then, no one even discussed these subjects in the country. When I spoke about them, the media mocked me. It did not happen then, but today, as it is happening, I feel immense satisfaction. Just a few weeks ago, there was news that surprised me - and I was surprised the media did not give it the attention it deserved. The C295 aircraft, made in Vadodara, was built in India and took flight. There was a time when even the arrival of a bicycle factory was celebrated with sweets. Today, India is building airplanes.
Friends,
All of you here are knowledgeable, and I see many young colleagues present. If we look at the industrial history of the world, one thing is clear: no global industrial power was built by a single factory. The foundation of industrial power lies in clusters. America’s Silicon Valley, Taiwan’s Hsinchu Science Park, Japan’s Silicon Island, Tsukuba Science City - all demonstrate the importance of clusters. Today, Sanand too is moving in that direction.
Friends,
Within just a few months, Micron, Kaynes, and CG Semi have started production here. A semiconductor cluster is being born in India. Today, chip packaging is happening here. Tomorrow, specialized companies will come, chemicals will be produced, new testing labs will be built, industries servicing machines will emerge, design centers will open, and startups will be born. This is the strength of clusters. One industry gives birth to hundreds. Hundreds of industries create millions of jobs. And millions of jobs transform the economy of an entire region. And this is not happening only in Sanand - semiconductor clusters are emerging in many states across India.
Friends,
Today, the rise of the semiconductor sector in India has everyone excited. It is being discussed across the country and the world. Many people see it in isolation, but that is not the case. The expansion of semiconductors in India is not sudden - it is the next step in the electronics revolution that has unfolded here over the past decade.
Friends,
We began with mobile phone manufacturing. There was a time when India imported most of its smartphones, even more than its own domestic needs. Today, mobile phone production in India has increased 33 times compared to earlier. Before 2014, India was importing phones. After you sent me from Gujarat to Delhi, India began exporting them. Today, India is the world’s second-largest mobile manufacturer and the second-largest mobile exporter.
Friends,
In recent years, we have strengthened the entire electronics manufacturing ecosystem. India’s total electronics production has increased nearly sevenfold compared to 2014. Electronics exports have grown nearly elevenfold.
Friends,
Our effort is not limited to self-reliance in final products. We are also moving towards self-reliance in components. That is why India’s next step is clear. We will not only make mobiles, not only electronics, but also the chips that power the entire electronics world. This is our strategy - first products, then components, and now semiconductors. The entire electronics value chain will be in India. This is the roadmap for a developed India. This is the next phase of Make in India.
Friends,
The next step in the semiconductor ecosystem is self-reliance in critical minerals and high-tech materials. Just now, Subbaiah ji spoke in Gujarati and shared a proverb: Missing the mark is forgivable, but aiming low is not. That is my nature too - I do not set small targets, I do not think small. If I build a statue, I make it the largest in the world. As Subbaiah ji said, work speaks louder than words. The progress we see today, the achievements we celebrate, must be matched by strengthening the supply chain. That too is our goal. Today, India is making broad efforts in this direction. Our aim is to develop the entire ecosystem in India - from chip design to fabrication to packaging. India will not only make chips, but India’s youth will drive the next technological revolution - in AI, robotics, and next-gen tech - powered by Made in India chips. I have unwavering faith in the youth of India, in their talent and their strength. My complete trust lies in the power of my nation’s young people.
Friends,
On this occasion, I want to say something directly to the youth of our nation. Whenever a new industrial revolution comes to the world, the greatest opportunities are created for young people. When the IT revolution came, millions of Indian youth got the chance to show their talent. Then came the era of smartphones and electronics manufacturing, which also created millions of new opportunities. Now this era of the semiconductor revolution and AI revolution is bringing countless opportunities. From research and design to startup innovation and supply chain management, opportunities are everywhere.
Friends,
What is needed are new skills and new ideas. What matters now is whether you have a new idea, whether you have the passion to learn and to do something new. Today I met daughters from Jharkhand, Balaghat, Madhya Pradesh, Kerala, Chhattisgarh - and our conversation began with “Jai Johar.” Because I have lived in that region, I know it well. The speed with which these daughters have learned, and the way they were conducting things there, fills me with pride in the youth power of my country.
Friends,
In the coming times, AI will open up an entire world of new skills and new expertise before you. That is why India’s youth must not miss this opportunity. And I say to the young people - the idea is yours, the support is mine.
Friends,
This facility, this project, is also proof of how India’s youth are connecting with new possibilities. The sisters and daughters working here - as I said, from Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, the entire tribal belt - showed me the factory. With great enthusiasm, they explained every detail. Ordinary families, ordinary schools, ITI education. In our country, when someone joins ITI, parents often don’t even tell others, they feel embarrassed. But times have changed - this is the era of ITI graduates. Their education may be from ITI, but their dreams are extraordinary. Many of these daughters’ families had never even made a passport, never seen one. Some had never even been to Delhi or Mumbai, let alone abroad. Yet these same daughters went to Malaysia for training, learned the world’s most advanced semiconductor technology, and today they are part of the Made in India chip manufacturing process. I remember when Subbaiah ji once showed me a video in Delhi - a three-minute film about these daughters’ lives. How they lived in forests, studied sitting on cots, and then stood at the airport for check-in, clearing immigration to fly to Malaysia. I immediately told him that whenever I came to Gujarat, I would invite these daughters to the Governor’s House and talk to them. I could not do it then, but today I got that opportunity. Thank you, Subbaiah ji. I congratulate all these daughters and their families.
Friends,
Today’s occasion is also proof of how impatient we are to make India developed. At the beginning of this year, I had said that by 2026, four semiconductor facilities would start. And today my minister has said - not four, but five. And I am happy that in just six months, production has already begun in three projects. This shows that today’s India not only sets big goals but also achieves them on time. This is the confidence India gives to the whole world, to every investor. Our policies are stable, our decisions are clear, and our execution is fast. I assure the management of CG Semi and other investors - the path of reforms that India has chosen, the Reform Express we have boarded, will only accelerate further. Today’s India is fully committed to ease of doing business. With this commitment, 1.4 billion Indians will make India developed by 2047. And today’s 18–20-year-olds - I work hard so that when you are 40–45, when your children are growing up, you will raise them in a developed India. That is why I dedicate my life - for the future of your children.
Friends,
We have set out on the path of development. We are reaching new heights of progress. And in this journey, the semiconductor sector is becoming a great strength, creating new confidence. I extend my best wishes to all of you. Move forward with high goals. If we miss the mark, we will see, but we must march ahead. My heartfelt congratulations and thanks to all of you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.