গৃহ মন্ত্ৰালয়
সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে মোদী চৰকাৰৰ শূণ্য সহনশীলতা নীতিৰ অধীনত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে আৰু ২৩জন ব্যক্তিক 'সন্ত্ৰাসবাদী' বুলি ঘোষণা কৰিছে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ মোদী চৰকাৰ প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী মডিউল উৎখাত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
এই নিৰ্ধাৰিত সন্ত্ৰাসবাদীবোৰ ভাৰত বিৰোধী কাৰ্যকলাপ, সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ, সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰসাৰ, অস্ত্ৰ সৰবৰাহ, সীমান্তইদি অনুপ্ৰৱেশ, সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনক সহায় কৰা, ধন সংগ্ৰহ কৰা আৰু সন্ত্ৰাসবাদী নিযুক্তিৰ সৈতে জড়িত
এই ২৩টা সন্ত্ৰাসবাদীৰ ভিতৰত ১৭টা পাকিস্তানী আৰু ৬টা ভাৰতীয় নাগৰিক; তেওঁলোকে পাকিস্তান আৰু পাক-অধিকৃত কাশ্মীৰৰ পৰা সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপ চলাই আছে
এই সিদ্ধান্তই সন্ত্ৰাসবাদীবোৰৰ ধন সংগ্ৰহৰ ব্যৱস্থা, চলাচল, নিযুক্তিৰ ক্ষমতা আৰু সন্ত্ৰাসবাদ সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপত বাধা দি সন্ত্ৰাসবাদী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ উৎখাত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰমাণিত হ’ব
04 JUL 2026 12:38PM by PIB Guwahati
সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে মোদী চৰকাৰৰ শূণ্য সহনশীলতা নীতিৰ অধীনত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে আৰু ২৩জন ব্যক্তিক 'সন্ত্ৰাসবাদী' হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ মোদী চৰকাৰ প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী মডিউল উৎখাত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
'X' যোগে কৰা এটা পোষ্টত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূণ্য সহনশীলতাৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ গৈ গৃহ মন্ত্ৰালয়ে আজি বেআইনী কাৰ্যকলাপ (প্ৰতিৰোধ) আইন (UAPA)ৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত নিষিদ্ধ সংগঠনৰ সৈতে জড়িত হৈ কূটাঘাট সংঘটিত কৰি অহা ২৩জন ব্যক্তিক দুৰ্ধৰ্ষ সন্ত্ৰাসবাদী বুলি ঘোষণা কৰিছে। এই নিৰ্ধাৰিত সন্ত্ৰাসবাদীবোৰ ভাৰত বিৰোধী কাৰ্যকলাপ, সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ চলোৱা, সন্ত্ৰাসবাদত উচটনি দিয়া, অস্ত্ৰ সৰবৰাহ, সীমান্তইদি অনুপ্ৰৱেশ কৰা, সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনক সুবিধা প্ৰদান কৰা, ধন সংগ্ৰহ কৰা আৰু সন্ত্ৰাসবাদী নিযুক্তিৰ সৈতে জড়িত। আজি ঘোষণা কৰা ২৩টা সন্ত্ৰাসবাদীৰ ভিতৰত ১৭টা পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু ৬টা ভাৰতীয় নাগৰিক। অৱশ্যে, বৰ্তমান তেওঁলোক সকলোৱে পাকিস্তান আৰু পাকিস্তান-অধিকৃত জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ পৰা সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপ পৰিচালনা কৰি আছে।"
এই ব্যক্তিসকলক আনুষ্ঠানিকভাৱে সন্ত্ৰাসবাদী হিচাপে চিহ্নিত কৰিলে তেওঁলোকৰ বিত্তীয় নেটৱৰ্ক, চলাচল, নিযুক্তিৰ ক্ষমতা আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যকলাপ হ্ৰাস কৰি সন্ত্ৰাসবাদী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ উৎখাত কৰাত সহায় কৰাই নহয়, লগতে দেশবিৰোধী আৰু সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যৰ বিৰুদ্ধে এক কঠোৰ বাৰ্তাও প্ৰেৰণ কৰিব। তদুপৰি, ই ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উভয় পৰ্যায়তে সমন্বিত আইনী, তদন্তমূলক আৰু প্ৰতিৰোধমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ সুৰক্ষা আৰু আইন বলবৎকাৰী সংস্থাসমূহৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা বেআইনী কাৰ্যকলাপ (প্ৰতিৰোধ) আইন, ১৯৬৭ (UAPA)ৰ সংশোধনীৰ পিছত এতিয়ালৈকে উক্ত আইনখনৰ ৩৫ নম্বৰ ধাৰাৰ অধীনত মুঠ ৫৭ জন ব্যক্তিক ‘সন্ত্ৰাসবাদী’ হিচাপে চিহ্নিত কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ চতুৰ্থ অনুসূচীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এতিয়া তলত উল্লেখ কৰা অতিৰিক্ত ২৩ জন ব্যক্তিক ‘সন্ত্ৰাসবাদী’ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে আৰু তেওঁলোকক সংশ্লিষ্ট চতুৰ্থ অনুসূচীত তালিকাভুক্ত কৰিছে:
ক্ৰমিক নং
নাম
মাছুদ ইলিয়াছ কাশ্মীৰী ওৰফে মুফতি মাছুদ ইলিয়াছ ওৰফে মাছুদ ইলিয়াছ ওৰফে আবু মহম্মদ ওৰফে এম. মাছুদ ইলিয়াছ
মহম্মদ মুছাদ্দিক ওৰফে ডাক্তৰ ওৰফে আব্দুল মান্নান ওৰফে সাজ্জাদ ওৰফে হামজা ওৰফে ৱাহিদ খান
মুফতি মহম্মদ আছগৰ খান ওৰফে আবু চাদ ওৰফে চাদ জিমী
হাফিজ আব্দুল শ্বাকুৰ ওৰফে কাৰী জাৰাৰ
আব্দুল্লাহ জিহাদী ওৰফে শ্বাহনৱাজ ওৰফে আল-হিজামা
ফিৰদৌছ আহমেদ ভাট
গোলাম ফৰিদ ওৰফে গুলচন কুমাৰ ওৰফে ফৰিদ
হাৰুণ ৰছিদ গানাই ওৰফে ছুনু
বিলাল আহমেদ মীৰ ওৰফে আহমেদ ভাই
১০
আবিদ কয়ুম লোন
১১
নাজিৰ আহমেদ গুজ্জাৰ ওৰফে আবু মানাজিল
১২
আব্দুল ৰৌফ ওৰফে হাফিজ আব্দুল ৰৌফ ওৰফে হাফিজ আব্দুল ৰৌফ ওৰফে হাফিজ আব্দুৰ ৰৌফ
১৩
আশফাক আহমেদ ওৰফে ইশফাক আহমেদ
১৪
হাফিজ খালিদ ৱালিদ ওৰফে হাফিজ খালিদ নায়ক ওৰফে খালিদ ৱালিদ
১৫
মৌলানা ইমদাদ উল্লাহ মক্কী ওৰফে মৌলানা ইমদাদ ওৰফে ইমদাদ ভাই ওৰফে মৌলানা ইমদাদুল্লাহ
১৬
মৌলানা ছাইফুল্লাহ খালিদ ওৰফে ৱালিউল ওৰফে মহম্মদ ছালিম ওৰফে ৱাজিদ
১৭
মহম্মদ য়াকুব ওৰফে আবু সুমামা ওৰফে সমামা ইলিয়াছ ওৰফে ৱাৰিছ আলী
১৮
মৌলানা ইউছুফ তৈবী ওৰফে মহম্মদ ইউছুফ
১৯
ওৱাইছ ফাৰুজ ওৰফে ওৱাইছ আহমেদ মীৰ ওৰফে ওৱাইছ ফাৰুজ মীৰ
২০
কাৰী য়াকুব শ্বেখ ওৰফে কাৰী মহম্মদ য়াকুব শ্বেখ ওৰফে য়াকুব শ্বেখ ওৰফে কাৰী শ্বেখ মুহাম্মদ য়াকুব ওৰফে মহম্মদ য়াকুব
২১
ৰাণা ইফতিকাৰ ওৰফে ৰাণা ৱালীদ আতিফ ওৰফে ৰাণা ইফতিকাৰ হাইদৰ ওৰফে ৰাণা ইফতিকাৰ আহমেদ ওৰফে হাইদৰ খান
২২
ৱাছিম নুৰ জাট ওৰফে কাৰী ৱাছিম
২৩
মহম্মদ শ্বাহিদ ফৈজল ওৰফে ওস্তাদ ওৰফে মুহান্দিছ ওৰফে জাকিৰ
সন্ত্ৰাসবাদীবোৰৰ সবিশেষ তথ্য:
১।মাছুদ ইলিয়াছ কাশ্মীৰী (মুফতি মাছুদ ইলিয়াছ, মাছুদ ইলিয়াছ, আবু মহম্মদ, ওৰফে এম. মাছুদ ইলিয়াছ নামেৰেও জনাজাত) এজন কাশ্মীৰী নাগৰিক আৰু জৈশ-এ-মহম্মদ (JeM)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ মৌলানা মাছুদ আজহাৰৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগী আৰু কাশ্মীৰত অনুপ্ৰৱেশৰ মুখ্য সমন্বয়ক। তেওঁ ছচিয়েল মিডিয়াৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলক সন্ত্ৰাসবাদী দলত নিযুক্তি দিয়া আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে ধন সংগ্ৰহ কৰাত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত। ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল মাহত জম্মুৰ সুঞ্জৱানৰ পিডিপি কাৰ্যালয়ৰ সমীপত থকা আৰক্ষী চকী এটাত হোৱা আক্ৰমণৰ তেওঁ মাষ্টাৰমাইণ্ড আছিল।
২। মহম্মদ মুছাদ্দিক (ওৰফে ডাক্তৰ, আব্দুল মান্নান, সাজ্জাদ, হামজা, ৱাহিদ খান) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু জৈশ-এ-মহম্মদ (JeM)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ লাচিয়াকোট খণ্ডৰ মুকলি কমাণ্ডাৰ হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰে, সুৰংগৰ জৰিয়তে সীমান্ত পাৰ হৈ অনুপ্ৰৱেশৰ সুবিধা কৰি দিয়ে। ড্ৰোন ব্যৱহাৰ কৰি ভাৰতলৈ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু গোলাবাৰুদ প্ৰেৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ জড়িত আছিল। ইয়াৰ উপৰিও অযোধ্যাৰ আৰজেবি চৌহদ, নাগপুৰৰ আৰএছএছৰ মুখ্য কাৰ্যালয় আৰু পানীপটৰ আইঅ’চিএল শোধনাগাৰৰ দৰে কৌশলগত স্থানসমূহৰ চিনাক্ত কৰাত তেওঁ জড়িত আছিল।
৩। মুফতি মহম্মদ আছগৰ খান, ওৰফে আবু চাদ বা চাদ জিমী, এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু জৈশ-এ-মহম্মদ (JeM)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ পিঅ’কে (PoK)ত জৈশৰ 'আমিৰ' (প্ৰধান) আৰু ইয়াৰ সামৰিক শাখাৰ মুৰব্বী হিচাপে কাম কৰে। তেওঁজম্মুৰ নাগ্ৰোটাৰ ভাৰতীয় সেনাৰ শিবিৰত হোৱা সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ অন্যতম মূল ষড়যন্ত্ৰকাৰী। সন্ত্ৰাসবাদীবোৰক জেহাদী আৰু সামৰিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ বাবে তেওঁ মুজাফ্ফৰাবাদত শিবিৰ চলায়।
৪। হাফিজ আব্দুল শ্বাকুৰ ওৰফে কাৰী জাৰাৰ এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু জৈশ-এ-মহম্মদ (JeM) তথা হৰকত-উল-মুজাহিদীন (HuM)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ নাগ্ৰোটা সেনা শিবিৰত আক্ৰমণৰ বাবে চাম্বা-কাঠুৱা খণ্ডৰে তিনিজন升াকিলী সন্ত্ৰাসবাদীৰ অনুপ্ৰৱেশৰ সুবিধা কৰি দিছিল। তেওঁ ১৯৯৫-৯৬ চনত আফগান যুদ্ধত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু আইএছআই (ISI)ৰ সহায়ত সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপৰ সমন্বয় কৰে। তেওঁ জৈশৰ পৰিচালনা পৰিষদ (শুৰা)ৰ সদস্য।
৫। আব্দুল্লাহ জিহাদী ওৰফে শ্বাহনৱাজ ওৰফে আল-হিজামা এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু জৈশ-এ-মহম্মদ (JeM)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ মুফতি আছগৰ খানৰ সহ-ষড়যন্ত্ৰকাৰী আৰু উত্তৰ কাশ্মীৰ অঞ্চলত সন্ত্ৰাসবাদীৰ অনুপ্ৰৱেশৰ সুবিধা কৰি দিয়ে। তেওঁ ভাৰত চৰকাৰৰ বিৰুদ্ধে ঘৃণা আৰু অসন্তুষ্টি জগাই তুলিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে। তেওঁ কুপৱাৰা আৰু বাৰামুলা জিলাত অৱস্থিত কেইবাটাও লঞ্চিং কেম্প পৰিচালনা কৰিছিল।
৬। ফিৰদৌছ আহমদ ভাট এজন ভাৰতীয় নাগৰিক (বৰ্তমান পাকিস্তানত অৱস্থিত) আৰু লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ এই গোটটোৰ বাবে 'লঞ্চিং কমাণ্ডাৰ' হিচাপে কাম কৰে। তেওঁ ২০১৮ চনত বৈধ ভ্ৰমণ নথিপত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি ৱাঘা সীমান্তৰে পাকিস্তানলৈ গৈছিল। তেওঁ নিয়ন্ত্ৰণ ৰেখা (LoC) পাৰ হৈ বিদেশী সন্ত্ৰাসবাদীবোৰৰ সুৰক্ষিত যাতায়তৰ সুবিধা কৰি দিয়ে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ অভাৰ গ্ৰাউণ্ড ৱৰ্কাৰ্ছক অস্ত্ৰ সৰবৰাহ কৰা আৰু দক্ষিণ কাশ্মীৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপত নিযুক্তি দিবলৈ উগ্ৰপন্থী কৰি তোলাৰ সৈতে জড়িত।
৭।গোলাম ফৰিদ (ওৰফে গুলচন কুমাৰ) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু জৈশ-এ-মহম্মদৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ ২০০১ চনৰ পৰা ২০০৫ চনলৈ পাকিস্তান সেনাবাহিনীত সেৱা আগবঢ়াইছিল। ইয়াৰ পিছত ২০০৮ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত তেওঁ বাংলাদেশৰ হৈ অবৈধভাৱে ভাৰতত প্ৰৱেশ কৰে। ২০০৮ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত জম্মুত তেওঁক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হয় আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত ২০১৯ চনৰ জুলাই মাহত পাকিস্তানলৈ প্ৰত্যাৰ্পণ কৰা হয়।
৮।হাৰুণ ৰছিদ গানাই ওৰফে ছুনু এজন ভাৰতীয় নাগৰিক (বৰ্তমান পাকিস্তানত বসবাস কৰা) আৰু লস্কৰ-এ-তৈবাৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ ২০১৮ চনৰ মাৰ্চ মাহত বৈধ নথিপত্ৰ লৈ পাকিস্তানলৈ গৈছিল আৰু তাত লস্কৰ-এ-তৈবাত যোগদান কৰিছিল। তেওঁ কাশ্মীৰ উপত্যকাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সন্ত্ৰাসবাদীৰ দলত যোগদান কৰিবলৈ উচটনি দিয়ে আৰু সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপ চলাবলৈ অভাৰ গ্ৰাউণ্ড ৱৰ্কাৰ্ছক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু গোলাবাৰুদ যোগান ধৰে।
৯। বিলাল আহমেদ মীৰ, ওৰফে 'আহমেদ ভাই', এজন ভাৰতীয় নাগৰিক (বৰ্তমান পিঅ’কেৰ মুজাফ্ফৰাবাদত বসবাস কৰা) আৰু লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT) আৰু দ্য ৰেজিষ্টেন্স ফ্ৰণ্ট (TRF)ৰ সৈতে জড়িত। সীমান্তৰ সিপাৰৰ (পাকিস্তান/পিঅ’কে) পৰা কাম কৰি তেওঁ স্থানীয় কাশ্মীৰী যুৱকসকলক জেহাদত লিপ্ত হ’বলৈ উচটনি আৰু প্ৰৰোচিত কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ ৰচনা কৰে। তদুপৰি কাশ্মীৰ উপত্যকাত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, গোলাবাৰুদ আৰু লজিষ্টিকছৰ অবৈধ যোগান শৃংখল পৰিচালনাৰ সৈতে তেওঁ প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত।
১০। আবিদ কয়ুম লোন এজন ভাৰতীয় নাগৰিক (বৰ্তমান পিঅ’কেত বসবাস কৰা) আৰু লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ ২০২০ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত আটাৰী চেক পোষ্টৰ জৰিয়তে পাকিস্তানলৈ গৈছিল আৰু ঘূৰি অহা নাছিল। তেওঁ জম্মু-কাশ্মীৰত নিৰাপত্তা বাহিনীৰ ওপৰত আক্ৰমণৰ পৰিকল্পনা কৰা আৰু লস্কৰৰ বাবে ধন সংগ্ৰহ কৰাত জড়িত। তেওঁ নিয়ন্ত্ৰণ ৰেখা (LoC)ৰ কাষেৰে পৰিচালিত এক সংগঠিত চিণ্ডিকেটৰ জৰিয়তে পাকিস্তানৰ পৰা ভাৰতলৈ বৃহৎ পৰিমাণৰ নিচাজাতীয় দ্ৰব্য সৰবৰাহ কৰে, যাৰ উপাৰ্জন সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপৰ বিত্তীয় যোগান ধৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়।
১১। নাজিৰ আহমেদ গুজ্জাৰ ওৰফে আবু মানাজিল এজন ভাৰতীয় নাগৰিক (বৰ্তমান পাকিস্তান ৰ ইছলামাবাদত বসবাস কৰা) আৰু লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ ২০০৬ চনত নিয়ন্ত্ৰণ ৰেখা পাৰ হৈ পিঅ’কেত প্ৰৱেশ কৰিছিল। ডোডো আৰু কিষ্টৱাৰ অঞ্চলত সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপ পুনৰুজ্জীৱিত কৰিবলৈ তেওঁ স্থানীয় যুৱকসকলক নিযুক্তি দিছিল। চাম্বা আৰু আৰ এছ পুৰা খণ্ডৰ ড্ৰোনৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ভূখণ্ডলৈ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু গোলাবাৰুদ প্ৰেৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ এজন অন্যতম মূল অপাৰেটৰ আছিল।
১২। আব্দুল ৰৌফ (হাফিজ আব্দুল ৰৌফ বা হাফিজ আব্দুৰ ৰৌফ নামেৰেও জনাজাত) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক, যি লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT), জামাত-উদ-দাৱা (JuD), আৰু ফালাহ-ই-ইনচানিয়াত ফাউণ্ডেচন (FIF)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ ১৯৯৯ চনৰ পৰা লস্কৰৰ জ্যেষ্ঠ নেতা হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি আহিছে আৰু সন্ত্ৰাসবাদী হাফিজ ছৈয়দৰ প্ৰত্যক্ষ নিৰ্দেশত কাম কৰে। তেওঁ 'ফালাহ-ই-ইনচানিয়াত ফাউণ্ডেচন' (FIF) আৰু আল-মদিনা ৱেলফেয়াৰ ট্ৰাষ্টৰ দৰে দাতব্য সংস্থাৰ ছদ্মবেশত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত লস্কৰৰ বাবে ধন আৰু জনসাধাৰণৰ সমৰ্থন একত্ৰিত কৰাৰ কাম কৰে। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই তেওঁক 'বিশেষভাৱে নিৰ্ধাৰিত গোলকীয় সন্ত্ৰাসবাদী' (SDGT) বুলি ঘোষণা কৰিছে।
১৩। আশফাক আহমেদ (ওৰফে ইশফাক আহমেদ) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু জৈশ-এ-মহম্মদ (JeM)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ ২০০০ চনত জৈশত যোগদান কৰিছিল আৰু বাহাৱালপুৰত 'শুৱাবা হাদীছ' আৰু আল-ৰেহমত ট্ৰাষ্ট (জৈশৰ দাতব্য শাখা)ৰ দায়িত্বত আছে। তেওঁ পাক-অধিকৃত কাশ্মীৰত জেহাদী প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিছিল। ২০১৬ চনৰ জানুৱাৰী মাহত পাঠানকোঠ বিমান ঘাটিত হোৱা আক্ৰমণৰ সময়ত ব্যৱহৃত পাকিস্তানী ম’বাইল নম্বৰসমূহৰ এজন গ্ৰাহক হিচাপে তেওঁক চিনাক্ত কৰা হৈছিল।
১৪। হাফিজ খালিদ ৱালিদ (ওৰফে হাফিজ খালিদ নায়ক ওৰফে খালিদ ৱালিদ) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক, যি লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT) আৰু জামাত-উদ-দাৱা (JuD)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ লস্কৰ প্ৰধান হাফিজ মহম্মদ ছৈয়দৰ জোঁৱায়েক আৰু ২০০৩ চনৰ পৰা এই সংগঠনটোৰ কেন্দ্ৰীয় উপদেষ্টা সমিতিৰ সদস্য হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি আহিছে। তেওঁ ২০১৬ চনৰ জুন মাহৰ পাম্পোৰ আক্ৰমণৰ মূল মাষ্টাৰমাইণ্ড আছিল, য’ত কেন্দ্ৰীয় সংৰক্ষিত আৰক্ষী বাহিনী (CRPF)ৰ আঠজন জোৱান শ্বহীদ হৈছিল। ২০১২ চনৰ আগষ্ট মাহত আমেৰিকাৰ বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে তেওঁক গোলকীয় সন্ত্ৰাসবাদী হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল।
১৫। মৌলানা ইমদাদ উল্লাহ মক্কী (মৌলানা ইমদাদ, ইমদাদ ভাই, বা মৌলানা ইমদাদুল্লাহ নামেৰেও জনাজাত) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু জৈশ-এ-মহম্মদ (JeM)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ জৈশৰ কাৰাবন্দী শাখাৰ (শোবা-ই-আচীৰান) 'আমিৰ' (প্ৰধান) হিচাপে কাম কৰে আৰু সংগঠনটোৰ আইনী পৰিক্ৰমাৰ মুৰব্বী। তেওঁ মৌলানা মাছুদ আজহাৰ আৰু তেওঁৰ ডেপুটী মুফতি আব্দুল ৰৌফ আছগৰৰ অতি ঘনিষ্ঠ সহযোগী। ২০১৬ চনৰ জানুৱাৰী মাহত পাঠানকোঠ বিমান ঘাটিত আক্ৰমণ কৰা সন্ত্ৰাসবাদীবোৰৰ সৈতে ৰিয়েল-টাইম সমন্বয়ত তেওঁ জড়িত আছিল।
১৬। মৌলানা ছাইফুল্লাহ খালিদ (ওৰফে ৱালিউল, মহম্মদ ছালিম, ৱাজিদ) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT) তথা পাকিস্তান মৰ্কাজী মুছলিম লীগ (PMML)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ পাকিস্তান মাৰ্কাজী মুছলিম লীগৰ সাধাৰণ সম্পাদক হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছে আৰু পূৰ্বে মিল্লি মুছলিম লীগ (MML)ৰ সভাপতিৰ পদত অধিষ্ঠিত আছিল। তেওঁ লস্কৰ আৰু জামাত-উদ-দাৱাৰ প্ৰচাৰ বিভাগ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ তথা সংস্কাৰ শাখাৰ দৰে কেইবাটাও শাখাৰ মুৰব্বী আছিল। ২০১৮ চনৰ এপ্ৰিল মাহত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই তেওঁক বিশেষভাৱে নিৰ্ধাৰিত গোলকীয় সন্ত্ৰাসবাদী (SDGT) হিচাপে ঘোষণা কৰে।
১৭। মহম্মদ য়াকুব (ওৰফে আবু সুমামা, সমামা ইলিয়াছ, ৱাৰিছ আলী) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ বৰ্তমান ইছলামাবাদ (চাট্টা বাখটাৱাৰ)ত থকা এজন লস্কৰ কাৰ্যবাহী কমাণ্ডাৰ হিচাপে কাম কৰে। ভাৰতত সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপ চলাবলৈ কাশ্মীৰ উপত্যকাত সক্ৰিয় হৈ থকা অন্যান্য লস্কৰ কেডাৰসকলৰ বাবে বিত্তীয় আৰু লজিষ্টিক সমৰ্থনৰ সমন্বয়ক হিচাপে তেওঁ কাম কৰে। শ্ৰীনগৰৰ চিআই কাশ্মীৰ আৰক্ষী থানাত তেওঁৰ বিৰুদ্ধে বেআইনী কাৰ্যকলাপ (প্ৰতিৰোধ) আইন (UAPA)ৰ অধীনত এটা গোচৰ ৰুজু কৰা হৈছে।
১৮। মৌলানা ইউছুফ তৈবী (ওৰফে মহম্মদ ইউছুফ) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক, যি লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT) আৰু জামাত-উদ-দাৱা (JuD)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ লস্কৰ/জেইউডিৰ ভিতৰত এজন গুৰুত্বপূৰ্ণ নেতা, বৰ্তমান সংগঠনটোৰ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু সংস্কাৰ (দাৱাত-অ-ইছলাহ) শাখাৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ পূৰ্বে কৰাচীভিত্তিক লস্কৰ/জেইউডিৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিষ্ঠান 'জামিয়া আল-দিৰাছাত আল-ইছলামীয়া ট্ৰাষ্ট' (JADIAT)ৰ মুৰব্বী আছিল। বৰ্তমান তেওঁ লাহোৰৰ 'আল-কাদছিয়া ইছলামিক চেন্টাৰ'ৰ সৈতে জড়িত আৰু পঞ্জাৱৰ সৰগোধা মৰ্কাজত শুকুৰবাৰৰ ধৰ্মীয় ধৰ্মোপদেশ (খুতবা) প্ৰদান কৰে।
১৯। ওৱাইছ ফাৰুজ (ওৰফে ওৱাইছ আহমেদ মীৰ ওৰফে ওৱাইছ ফাৰুজ মীৰ) এজন ভাৰতীয় নাগৰিক, যি লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ ২০১৮ চনৰ এপ্ৰিল মাহত বৈধ ভাৰতীয় পাছপৰ্ট লৈ ৱাঘা সীমান্তৰে পাকিস্তানলৈ গৈ লস্কৰৰ সন্ত্ৰাসবাদী দলত যোগদান কৰিছিল। ২০২৩ চনৰ জানুৱাৰী মাহত তেওঁৰ ভাতৃ ফাৰজান ফেৰোজক শ্ৰীনগৰ আৰক্ষীয়ে ৪৫০ গ্ৰাম হেৰোইন (যাৰ মূল্য প্ৰায় ৯.৯৫ লাখ টকা) আৰু লস্কৰৰ লেটাৰহেডসহ গ্ৰেপ্তাৰ কৰিছিল। পুলৱামাৰ এনআইএ (NIA) আদালতে তেওঁৰ বিৰুদ্ধে CrPCৰ ৮২ নম্বৰ ধাৰাৰ অধীনত এক ঘোষণা জাৰি কৰিছে।
২০। কাৰী য়াকুব শ্বেখ (কাৰী মহম্মদ য়াকুব শ্বেখ, য়াকুব শ্বেখ, কাৰী শ্বেখ মুহাম্মদ য়াকুব, আৰু মহম্মদ য়াকুব নামেৰেও জনাজাত) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক আৰু পাকিস্তান মৰ্কাজী মুছলিম লীগ (PMML) তথা জামাত-উদ-ਦਾৱা (JuD)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ জেইউডিৰ এজন কেন্দ্ৰীয় নেতা আৰু ইয়াৰ কেন্দ্ৰীয় 'দাৱাতী দল' (ধৰ্ম প্ৰচাৰক দল)ৰ সদস্য। তেওঁ ২০১৮ চনৰ পাকিস্তানৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত মিল্লি মুছলিম লীগ (MML)ৰ প্ৰাৰ্থী হিচাপে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিছিল। চৌদি আৰৱত লস্কৰ আৰু জেইউডিৰ বাবে ধন সংগ্ৰহৰ অভিযানত তেওঁ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ২০১২ চনৰ আগষ্ট মাহত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই তেওঁক গোলকীয় সন্ত্ৰাসবাদী হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল।
২১। ৰাণা ইফতিকাৰ (ৰাণা ৱালীদ আতিফ, ৰাণা ইফতিকাৰ হাইদৰ, ৰাণা ইফতিকাৰ আহমেদ, বা হাইদৰ খান নামেৰেও জনাজাত) এজন পাকিস্তানী নাগৰিক, যি লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT) আৰু জামাত-উদ-দাৱা (JuD)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ লস্কৰ প্ৰধান হাফিজ ছৈয়দৰ এজন ঘনিষ্ঠ সহযোগী আৰু সংগঠনটোৰ কাশ্মীৰ অপাৰেশ্যনৰ বিত্ত পৰিচালনাৰ মুখ্য মেনেজাৰ হিচাপে কাম কৰে। তেওঁ ভাৰতীয় কাৰাগাৰত নিহত হোৱা বা বন্দী হৈ থকা সন্ত্ৰাসবাদীৰ পৰিয়ালৰ কল্যাণৰ বাবে দায়বদ্ধ শাখা 'শোবা-ই-আচীৰান'ৰ মুৰব্বী। ১৯৯৩ চনত জম্মু-কাশ্মীৰৰ মেণ্ঢাৰ খণ্ডত এক সংঘৰ্ষৰ সময়ত আহত হোৱাৰ পিছত তেওঁক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছিল আৰু ২০০৪ চনলৈকে তেওঁ ভাৰতীয় কাৰাগাৰত বন্দী হৈ আছিল।
২২। ৱাছিম নুৰ জাট ওৰফে কাৰী ৱাছিম এজন পাকিস্তানী নাগৰিক, যি জৈশ-এ-মহম্মদ (JeM)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ কোটলি অঞ্চলৰ কাৰ্যকলাপৰ বাবে দায়বদ্ধ এজন জৈশৰ 'লঞ্চিং কমাণ্ডাৰ'। ২০২১-২২ বৰ্ষৰ ভিতৰত ড্ৰোনৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ভূখণ্ডলৈ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু গোলাবাৰুদ পেলোৱা কাৰ্যৰ সৈতে তেওঁ জড়িত আছিল। নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে তেওঁক পূৰ্বে ২০০৮ চনৰ অক্টোবৰ মাহত গ্ৰেপ্তাৰ কৰিছিল আৰু ২০১২ চনৰ পৰা ২০১৫ চনলৈ জম্মুর কোট ভালৱাল কেন্দ্ৰীয় কাৰাগাৰত বন্দী কৰি ৰাখিছিল; মুকলি হোৱাৰ পিছত তেওঁক পাকিস্তানলৈ প্ৰত্যাৰ্পণ কৰা হয়।
২৩। মহম্মদ শ্বাহিদ ফৈজল (ওৰফে ওস্তাদ, মুহান্দিছ, জাকিৰ) পাকিস্তানী নাগৰিকত্ব লাভ কৰিছে (মূলতঃ ভাৰতীয়, বৰ্তমান ৰাৱালপিন্ডীত সক্ৰিয়) আৰু লস্কৰ-এ-তৈবা (LeT), আল-কায়দা, আৰু আইএছআইএছ (ISIS)ৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ ২০১২ চনৰ বেংগালুৰু লস্কৰ ষড়যন্ত্ৰ গোচৰ আৰু ২০১৩ চনৰ নান্দেদ লস্কৰ গোচৰৰ মূল মাষ্টাৰমাইণ্ড আৰু হেণ্ডলাৰ আছিল, য’ত সোঁপন্থী ৰাজনীতিবিদ আৰু সাংবাদিকসকলক লক্ষ্য কৰি হত্যা কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। ২০১৩ চনত সন্ত্ৰাসবাদী ফাৰহাতুল্লাহ ঘূৰীৰ সহায়ত তেওঁ পাকিস্তানলৈ পলাই গৈছিল। তদন্তৰ পৰা পোহৰলৈ আহিছে যে তেওঁ ৰামেশ্বৰম কেফে বিস্ফোৰণ গোচৰ (২০২৪), মংগালুৰু কুকাৰ বিস্ফোৰণ আৰু আল-হিন্দ আইএছআইএছ মডিউল গোচৰত অনলাইন হেণ্ডলাৰ হিচাপে জড়িত আছিল। তেওঁ ছচিয়েল মিডিয়া আৰু ইউটিউব/টেলিগ্ৰাম চেনেল (যেনে 'ছাৱাত-আল-হক')ত শ্বেয়াৰ কৰা দেশবিৰোধী আৰু জেহাদী ভিডিঅ’ৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলক নিযুক্তি দিয়ে।

Ministry of Home Affairs
Taking another significant step under Modi government's 'Zero Tolerance Policy' against terrorism, Ministry of Home Affairs, under guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, has declared 23 more individuals as 'terrorists'
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah say Modi government is committed to eliminating every terror module to ensure safety of India and its people
These designated terrorists are involved in anti-India activities, terrorist attacks, promoting terrorism, arms smuggling, cross-border infiltration, aiding terrorist organizations, fundraising, and recruiting terrorists
Of these 23 terrorists, 17 are Pakistani and 6 are Indian nationals; they are carrying out terrorist activities from Pakistan and PoK
This decision will prove crucial in dismantling terror ecosystem by curbing these terrorists' fundraising mechanisms, movement, recruitment capabilities, and terror-related activities
04 JUL 2026 12:38PM by PIB Delhi
Taking another significant step under the Modi government's 'Zero Tolerance Policy' against terrorism, the Ministry of Home Affairs, under the guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, has designated 23 more individuals as 'terrorists'. Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Modi government is committed to dismantling every terror module to ensure the safety of India and its people.
In a post on X, Shri Amit Shah said “Pursuing PM Shri Narendra Modi Ji's vision of zero tolerance against terror: the MHA today declared 23 dreaded terror functionaries affiliated with banned organisations as terrorists under the provisions of the Unlawful Activities (Prevention) Act. The designated terrorists are involved in anti-India activities, carrying out terror attacks, inciting terror, trafficking arms, infiltrating through the border, facilitating terrorist organisations, raising funds and recruiting terrorists. Out of the 23 terrorists announced today, 17 are Pakistani nationals and 6 are Indian nationals. However, all of them at present operate terrorist activities from Pakistan and Pakistan-occupied Jammu and Kashmir.”
Formally designating these individuals as terrorists will not only help dismantle the terror ecosystem by curbing their financial networks, movements, recruitment capabilities, and terror-linked activities, but will also send a strong message of deterrence against anti-national and terrorist acts. Furthermore, it will enhance the capacity of security and law enforcement agencies to initiate coordinated legal, investigative, and preventive actions at both national and international levels.
Following the amendment to the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967 (UAPA) by the Central Government in 2019, a total of 57 individuals have so far been designated as ‘terrorists’ under Section 35 of the said Act and listed in its Fourth Schedule.
The Central Government has now designated the following 23 additional individuals as ‘terrorists’ as well, listing them in the aforementioned Fourth Schedule:
S No.
Name
1
Masood Ilyas Kashmiri @ Mufti Masood Ilyas @ Masood Ilyas @ Abu Mohammad @ M. Masood Ilyas
2
Mohammad Musadiq @ Doctor @ Abdul Mannan @ Sajjad @ Hamza @ Wahid Khan
3
Mufti Mohammad Asghar Khan @ Abu Saad @ Saad Jimmy
4
Hafiz Abdul Shakoor @ Qari Jarrar
5
Abdullah Jihadi @ Shahnawaz @ Al-Hijama
6
Firdous Ahmed Bhat
7
Ghulam Farid @ Gulshan Kumar @ Farid
8
Haroon Rashid Ganai @ Shunu
9
Bilal Ahmed Mir @ Ahmed Bhai
10
Abid Qayoom Lone
11
Nazir Ahmed Gujjar @ Abu Manazil
12
Abdul Rauf @ Hafiz Abdul Rauf @ Hafiz Abdul Rauf @ Hafiz Abdur Rauf
13
Ashfaq Ahmed @ Ishfaq Ahmed
14
Hafiz Khalid Walid @ Hafiz Khalid Naik @ Khalid Walid
15
Maulana Imdad Ullah Makki @ Maulana Imdad @ Imdad Bhai @ Maulana Imdadullah
16
Maulana Saifullah Khalid @ Waliul @ Mohammad Salim @ Wajid
17
Mohammad Yaqoob @ Abu Sumama @ Samama Ilyas @ Waris Ali
18
Maulana Yusuf Taibi @ Mohammad Yusuf
19
Owais Farooz @ Owais Ahmed Mir @ Owais Farooz Mir
20
Qari Yaqub Sheikh @ Qari Mohammad Yaqub Sheikh @ Yaqub Sheikh @ Qari Sheikh Muhammad Yaqub @ Mohammad Yaqub
21
Rana Iftikhar @ Rana Waleed Atif @ Rana Iftikhar Haider @ Rana Iftikhar Ahmed @ Haider Khan
22
Wasim Noor Jat @ Qari Wasim
23
Mohammad Shahid Faisal @ Ustad @ Muhandis @ Zakir
1. Masood Ilyas Kashmiri (also known as Mufti Masood Ilyas, Masood Ilyas, Abu Mohammad, or M. Masood Ilyas) is a Pakistani national affiliated with Jaish-e-Mohammed (JeM). He is a close confidant of Maulana Masood Azhar and the key coordinator for infiltration into Kashmir. He is actively involved in recruiting youth into terrorist groups via social media and raising funds for terrorism. He orchestrated the attack on a police checkpoint near the PDP office in Sunjwan, Jammu, in April 2022.
2. Mohammad Musaddiq (alias Doctor, Abdul Mannan, Sajjad, Hamza, Wahid Khan) is a Pakistani national affiliated with Jaish-e-Mohammed (JeM). He serves as the launching commander for the Lasiyakot sector, facilitating infiltration across the border via tunnels. He has been involved in sending consignments of arms and ammunition to India using drones. Additionally, he was involved in conducting reconnaissance of strategic locations such as the RJB complex in Ayodhya, the RSS headquarters in Nagpur, and the IOCL refinery in Panipat.
3. Mufti Mohammad Asghar Khan, alias Abu Saad or Saad Jimiki, is a Pakistani national affiliated with Jaish-e-Mohammed (JeM). He serves as the JeM 'Amir' (chief) and head of its military wing in PoK. He is one of the key conspirators behind the terrorist attack on the Indian Army camp in Nagrota, Jammu. He runs camps in Muzaffarabad to provide jihadist and military training to terrorists.
4. Hafiz Abdul Shakoor alias Qari Jarrar is a Pakistani national and is affiliated with Jaish-e-Mohammed (JeM) and Harkat-ul-Mujahideen (HuM). He facilitated the infiltration of three Pakistani terrorists via the Samba-Kathua sector for the attack on the Nagrota Army camp. He participated in the Afghan war during 1995–96 and coordinates terrorist activities with the assistance of the ISI. He is a member of the JeM's governing council (Shura).
5. Abdullah Jihadi alias Shahnawaz alias Al-Hijama is a Pakistani national and is affiliated with Jaish-e-Mohammed (JeM). He is a co-conspirator of Mufti Asgar Khan and facilitates the infiltration of terrorists into the North Kashmir region. He has attempted to incite hatred and disaffection against the Government of India. He used to manage several launching camps located in the Kupwara and Baramulla districts.
6. Firdous Ahmad Bhat is an Indian national (currently based in Pakistan) associated with Lashkar-e-Taiba. He serves as a 'launching commander' for the group, having crossed into Pakistan via the Wagah border in 2018 using valid travel documents. He facilitates safe passage for foreign terrorists across the Line of Control (LoC). Additionally, he is involved in supplying weapons to Over Ground Workers (OGWs) and radicalizing the youth of South Kashmir to recruit them into terrorist activities.
7. Ghulam Farid (alias Gulshan Kumar) is a Pakistani national and is affiliated with Jaish-e-Mohammed. He served in the Pakistan Army from 2001 to 2005. Subsequently, in September 2008, he entered India illegally via Bangladesh. He was arrested in Jammu in December 2008 and was later deported to Pakistan in July 2019.
8. Haroon Rashid Ganai alias Shunu is an Indian national (currently residing in Pakistan) and is affiliated with Lashkar-e-Taiba. He traveled to Pakistan with valid documents in March 2018 and joined Lashkar-e-Taiba there. He incites youths from the Kashmir Valley to join terrorist ranks and supplies arms and ammunition to Over Ground Workers for carrying out terrorist activities.
9. Bilal Ahmed Mir, alias 'Ahmed Bhai', is an Indian national (currently residing in Muzaffarabad, PoK) and is affiliated with Lashkar-e-Taiba (LeT) and The Resistance Front (TRF). Operating from across the border (Pakistan/PoK), he conspires to incite and instigate local Kashmiri youth to engage in jihad. Furthermore, he is directly involved in managing the illicit supply chain of arms, ammunition, and logistics into the Kashmir Valley.
10. Abid Qayoom Lone is an Indian national (currently residing in PoK) and is affiliated with Lashkar-e-Taiba (LeT). He traveled to Pakistan via the Attari check post in February 2020 and did not return. He is involved in planning attacks on security forces in Jammu and Kashmir and raising funds for LeT. He smuggles narcotics on a large scale from Pakistan into India through an organized syndicate operating along the Line of Control (LoC), with the proceeds used to finance terrorist activities.
11. Nazir Ahmed Gujjar alias Abu Manazil is an Indian national (currently residing in Islamabad, Pakistan) and is affiliated with Lashkar-e-Taiba (LeT). He crossed the Line of Control into PoK in 2006. He recruited local youths to revive terrorist activities in the Doda and Kishtwar regions. He has been a key operator in sending consignments of arms and ammunition into Indian territory via drones across the Samba and R.S. Pura sectors.
12. Abdul Rauf (also known as Hafiz Abdul Rauf or Hafiz Abdur Rauf) is a Pakistani national associated with Lashkar-e-Taiba (LeT), Jamaat-ud-Dawa (JuD), and Falah-e-Insaniyat Foundation (FIF). He has been a senior leader of Lashkar since 1999 and operates under the direct command of the terrorist Hafiz Saeed. He works to mobilize funds and public support for Lashkar at an international level under the guise of charitable organizations such as the 'Falah-e-Insaniyat Foundation' (FIF) and Al-Madina Welfare Trust. The United States has designated him a 'Specially Designated Global Terrorist' (SDGT).
13. Ashfaq Ahmed (alias Ishfaq Ahmed) is a Pakistani national associated with Jaish-e-Mohammed (JeM). He joined JeM in 2000 and is in charge of 'Shuaba Hadith' and the Al-Rehmat Trust (JeM's charity wing) in Bahawalpur. He received jihadi training in Pakistan-occupied Kashmir. He was identified as one of the subscribers of the Pakistani mobile numbers used during the January 2016 attack on the Pathankot Air Force Station.
14. Hafiz Khalid Waleed (alias Hafiz Khalid Naik/Khalid Waleed) is a Pakistani national associated with Lashkar-e-Taiba (LeT) and Jamaat-ud-Dawa (JuD). He is the son-in-law of LeT chief Hafiz Mohammad Saeed and has been a member of the organization's Central Advisory Committee since 2003. He was the key mastermind behind the June 2016 Pampore attack, in which eight Central Reserve Police Force (CRPF) personnel were killed. He was designated as a global terrorist by the US Department of the Treasury in August 2012.
15. Maulana Imdad Ullah Makki (also known as Maulana Imdad, Imdad Bhai, or Maulana Imdadullah) is a Pakistani national and is affiliated with Jaish-e-Mohammed (JeM). He serves as the *Amir* (chief) of Jaish's prisoners' wing (*Shoba-e-Aseeran*) and heads the organization's legal affairs. He is a very close associate of Maulana Masood Azhar and his deputy, Mufti Abdul Rauf Asghar. He was involved in real-time coordination with the terrorists who attacked the Pathankot airbase in January 2016.
16. Maulana Saifullah Khalid (alias Waliul, Mohammad Salim, Wajid) is a Pakistani national and is affiliated with Lashkar-e-Taiba (LeT) and the Pakistan Markazi Muslim League (PMML). He serves as the General Secretary of the Pakistan Markazi Muslim League and previously held the position of President of the Milli Muslim League (MML). He has headed several wings of Lashkar and Jamaat-ud-Dawa, such as the propaganda department and the control and reform wing. In April 2018, the United States designated him as a Specially Designated Global Terrorist (SDGT).
17. Mohammad Yaqoob (alias Abu Sumama, Samama Ilyas, Waris Ali) is a Pakistani national affiliated with Lashkar-e-Taiba (LeT). He currently operates as an LeT operational commander based in Islamabad (Chatta Bakhtawar). He coordinates financial and logistical support for other LeT cadres active in the Kashmir Valley to carry out terrorist activities in India. A case has been registered against him under the Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) at the CI Kashmir Police Station in Srinagar.
18. Maulana Yusuf Taibi (alias Mohammad Yusuf) is a Pakistani national associated with Lashkar-e-Taiba (LeT) and Jamaat-ud-Dawa (JuD). He is a key leader within LeT/JuD, currently affiliated with the organization's control and reform (*Dawat-o-Islah*) wing. He previously headed the 'Jamia Al-Dirasat Al-Islamia Trust' (JADIAT), a Karachi-based entity linked to LeT/JuD. Currently, he is associated with the 'Al-Qadsia Islamic Center' in Lahore and delivers Friday religious sermons (*Khutba*) at the Sargodha *Markaz* in Punjab.
19. Owais Farooz (alias Owais Ahmed Mir / Owais Farooz Mir) is an Indian national associated with Lashkar-e-Taiba (LeT). He traveled to Pakistan via the Wagah border on a valid Indian passport in April 2018 and joined the terrorist ranks of the LeT. In January 2023, his brother, Farzan Feroz, was arrested by the Srinagar Police with 450 grams of heroin (valued at approximately ₹9.95 lakh) and an LeT letterhead. The NIA Court, Pulwama, has issued a proclamation order against him under Section 82 of the CrPC.
20. Qari Yaqub Sheikh (also known as Qari Mohammad Yaqub Sheikh, Yaqub Sheikh, Qari Sheikh Muhammad Yaqub, and Mohammad Yaqub) is a Pakistani national and is affiliated with the Pakistan Markazi Muslim League (PMML) and Jamaat-ud-Dawa (JuD). He is a central leader of JuD and a member of its central 'Dawati team' (proselytization team). He contested the 2018 Pakistani general election as a candidate for the Milli Muslim League (MML). He has played a prominent role in missions to raise funds for Lashkar and JuD in Saudi Arabia. In August 2012, the United States designated him as a global terrorist.
21. Rana Iftikhar (also known as Rana Waleed Atif, Rana Iftikhar Haider, Rana Iftikhar Ahmed, or Haider Khan) is a Pakistani national associated with Lashkar-e-Taiba (LeT) and Jamaat-ud-Dawa (JuD). He is a close associate of LeT chief Hafiz Saeed and serves as the key manager of finances for the organization's Kashmir operations. He heads 'Shoba-e-Aseeran,' the wing responsible for the welfare of the families of terrorists who have been killed or are imprisoned in Indian jails. He was arrested in 1993 after being wounded during an encounter in the Mendhar sector of Jammu & Kashmir and remained incarcerated in an Indian prison until 2004.
22. Wasim Noor Jat alias Qari Wasim is a Pakistani national associated with Jaish-e-Mohammed (JeM). He is a JeM 'launching commander' responsible for operations in the Kotli area. During 2021–22, he was involved in activities related to dropping weapons and ammunition into Indian territory via drones. He was previously arrested by security forces in October 2008 and was incarcerated at Kot Bhalwal Central Jail, Jammu, from 2012 to 2015; following his release, he was deported to Pakistan.
23. Mohammad Shahid Faisal (alias Ustad, Muhandis, Zakir) holds Pakistani nationality (originally Indian, currently active in Rawalpindi) and is affiliated with Lashkar-e-Taiba (LeT), Al-Qaeda, and ISIS. He is the key mastermind and handler behind the 2012 Bengaluru LeT conspiracy case and the 2013 Nanded LeT case, which involved plots for the targeted killings of right-wing politicians and journalists. He fled to Pakistan in 2013 with the assistance of terrorist Farhatullah Ghori. Investigations reveal his involvement as an online handler in the Rameshwaram Cafe blast case (2024), the Mangaluru cooker blast, and the Al-Hind ISIS module case. He recruits youth through anti-national and jihadist videos shared on social media and YouTube/Telegram channels (such as 'Sawat-al-Haq').