ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ "ଭିବି-ଜି ରାମ ଜି ଯୋଜନା"ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ମିଳିଲା ନୂଆ ଗତି; ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ‘ବିକଶିତ ଭାରତ-ଜି ରାମ୍ ଜି ଯୋଜନା’
‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ହାତକୁ କାମ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପେଟକୁ ଖାଦ୍ୟ’ ସଂକଳ୍ପ ସାକାର ହୋଇଛି: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ମନରେଗା ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢି ‘ଭିବି - ଜି ରାମ ଜି’ ଏବେ ୧୨୫ ଦିନର ନିଶ୍ଚିତ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବ : ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
02 JUL 2026 6:53PM by PIB Bhubaneswar
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ତିରୁପତି ଜିଲ୍ଲାର ମୁକ୍କାବରିପାଲି ଗ୍ରାମରୁ ଆଜି ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ "ବିକଶିତ ଭାରତ - ଜି ରାମ ଜି ଯୋଜନା" ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବନ କଲ୍ୟାଣ, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର ପେମାସାନି ଏବଂ ଶ୍ରୀ କମଲେଶ ପାସୱାନଙ୍କ ସହିତ ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ନାଗରିକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏମିତି ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସାରା ଦେଶରେ ଗରିବ ଶ୍ରମିକ, ଚାଷୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଗ୍ରାମ ବିକାଶ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଭଗବାନ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱରଙ୍କ ପାଦପଦ୍ମରେ ପ୍ରଣାମ କରି 'ଭିବି – ଜି ରାମ ଜି 'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ "ନମଃ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱରାୟ" ଏବଂ "ଗୋବିନ୍ଦ, ଗୋବିନ୍ଦ" ଧ୍ୱନି ସହିତ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି' ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଗରିବ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ଦିବ୍ୟ କୃପା ବର୍ଷା ସହିତ ସମାନ। ଦେଶର କୌଣସି ଗରିବ ଶ୍ରମିକ କାମ ବିନା ଯେପରି ନ ରହନ୍ତି, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହାତ ଯେପରି ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପେଟ ଖାଦ୍ୟ ପାଇବ ସେଥିପାଇଁ ସେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ । ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ମନରେଗା ଠାରୁ ଆଗକୁ 'ଭିବି – ଜି ରାମ ଜି ': ୧୦୦ ରୁ ୧୨୫ଦିନର ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଲମ୍ଫ
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମନରେଗା ଯୋଜନା କେବଳ ୧୦୦ ଦିନର ନିଯୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନୂତନ ରଣନୀତି ଅନୁସାରେ, 'ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି ' ଯୋଜନା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୧୨୫ ଦିନର କାମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ଏହା କେବଳ ଦିନ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ନୁହେଁ ବରଂ ମାନସିକତାରେ ଏକ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ବର୍ତ୍ତମାନ‌ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କୌଣସି ହାତ ଯେପରି ଖାଲି ନ ରହେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ନୂତନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ, ସାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିଛି, ଯାହା ମନରେଗାକୁ ଉନ୍ନତ 'ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି' ଢାଞ୍ଚାରେ ପରିଣତ କରିଛି।
ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ୧.୫୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାବଧାନ ; ୫ ବର୍ଷରେ ୭.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଲକ୍ଷ୍ୟ
ଏହି ଯୋଜନାର ଆର୍ଥିକ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି' ର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ , କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଂଶ ୯୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରହିବ ; ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ୪୦% ଅଂଶ ସହିତ ମିଶିଲେ, ମୋଟ ବାର୍ଷିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରାୟ ୧.୫୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୭.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ପାଣ୍ଠି ଦେଶର ୨.୮୬ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ନିଯୁକ୍ତିର ଆଇନଗତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି : ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କାମ, ନଚେତ୍ ବେକାରୀ ଭତ୍ତା
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି' ଯୋଜନା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ଆଇନଗତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଜଣେ ଶ୍ରମିକ ଅନୁରୋଧ କରିବାର ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହେବ; ଯଦି ଏହି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାମ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ ନାହିଁ, ତେବେ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ବେକାରୀ ଭତ୍ତା ଦେବାକୁ ପଡିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏବେ କେହି ବି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପରିଶ୍ରମକୁ ତୁଚ୍ଛ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ବିଳମ୍ବିତ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ଯୋଜନାରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସୁଧ ସହିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବକେୟା ମଜୁରୀ ପାଇବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଶ୍ରମିକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଝାଳ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ସେବାକୁ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ପୂଜା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଥିବା "ମୋଦୀ ମନ୍ତ୍ର" ସାକାର ହେବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ।
ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୯% ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ; କ୍ଷେତ୍ର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦରମା
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ୬% ରୁ ୯% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଗ୍ରାମ ରୋଜଗାର ସହାୟକ, ମାଟ୍ସ (କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦରମା ଏବଂ ସୁବିଧା ପାଇଁ ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଗାଁରେ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା କର୍ମଚାରୀମାନେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦରମା ପାଇବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ରଖିବାକୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ । ତେଣୁ, ଏହି ଯୋଜନା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଶାସନିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଗାଁ ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗାଁ ରେ - କାମ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ସଭା
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗାଁରେ କେଉଁ କାମ କରାଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦିଲ୍ଲୀ କିମ୍ବା ଅମରାବତୀରେ ନିଆଯିବ ନାହିଁ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଅଧିକାର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସଭା ପାଖରେ ରହିବ। ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଁ ଲୋକେ ନିଜେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଙ୍ଗନୱାଡି, ସ୍କୁଲ, ହସ୍ପିଟାଲ କିମ୍ଵା ରାସ୍ତା ଦରକାର କି ନାହିଁ, କିମ୍ବା କ୍ଷେତକୁ ସଂଯୋଗ ରାସ୍ତା ଆବଶ୍ୟକ କି ନାହିଁ; ଏଫପିଓ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ କି ନାହିଁ; କିମ୍ବା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପୋଖରୀ, ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ୍, ବନ୍ଧ କିମ୍ବା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଚୀର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ କି ନାହିଁ - ଏହି ସମସ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରାମ ଭିତରେ ଗ୍ରାମସଭା ଦ୍ୱାରା ନିଆଯିବ। ଗ୍ରାମ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ ନିଆଯିବ; ଏହା 'ଜି ରାମ ଜି' ଯୋଜନାର ଆତ୍ମା।
ପଛୁଆ ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା ; ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ୭,୭୦୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଣ୍ଟନ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଗ ଏ, ବି ଏବଂ ସି ରେ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ ପଛୁଆ ପଞ୍ଚାୟତରେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ ପଛୁଆ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶର ଗତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସମ୍ପର୍କରେ, ସେ ନଅ ମାସ ପାଇଁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ- ଜି ରାମ ଜି' ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୭,୭୦୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆବଣ୍ଟନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଂଶ ସହିତ ମିଶି, ଏହି ପ୍ୟାକେଜ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶକୁ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ଦେବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବନ କଲ୍ୟାଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ନୂତନ ମଜୁରୀ ହାର
ଏବେଠାରୁ, କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ମଜୁରୀ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ, ଶ୍ରମିକମାନେ ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ହାର ୩୧୨ - ୩୧୫ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ - ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା -ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା - ୪ ଅଧୀନରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଗରିବ ପରିବାର ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ଗରିବ ପରିବାର ଯେପରି କଚ୍ଚା (ଅସ୍ଥାୟୀ) ଘରେ ନ ରୁହନ୍ତି। ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ବାସସ୍ଥାନକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ୭୪,୨୧୨ ନୂତନ ପକ୍କା (ସ୍ଥାୟୀ) ଘର ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ସେ ସବୁଦିନିଆ ରାସ୍ତା ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ ହୋଇନଥିବା ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ସମସ୍ୟା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିପରି ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୪୬ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଏବଂ ୧୯ ଟି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମୋଟ ୪୨୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ମଞ୍ଚ ଉପରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବା ସମୟରେ, ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ "ଯଦି ଗାଁଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତି ହୁଏ, ତେବେ ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ,"। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବ୍ୟାପକ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ।
ତୋଟାପୁରୀ ଆମ୍ବ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହାୟତା - ବଜାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ତୋଟାପୁରୀ ଆମ୍ବ ଚାଷୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ହେତୁ ଚାଷୀମାନେ ପ୍ରବଳ କ୍ଷତି ସହୁଛନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଚାଷୀମାନେ ଉଚିତ୍ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବଜାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ତୋଟାପୁରୀ ଆମ୍ବ କ୍ରୟ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଆଇସିଏଆର୍ ର ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦଳ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦଳ ସହିତ ସହଯୋଗ କରି ବଗିଚା ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ବିବିଧ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ କୌଶଳ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଆମ୍ବ ବଗିଚାର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବଜାରରେ ଉନ୍ନତ କିସମ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ହେଉଛି ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଙ୍କଳ୍ପ
ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେବାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେ ପ୍ରତିଦିନ ନିଜେ ଗଛ ଲଗାନ୍ତି। ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଗଛ ଲଗାଇବାକୁ ନିବେଦନ କରନ୍ତି। ମଞ୍ଚରୁ, ସେ ଏକ ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ, ଏକ ବିକଶିତ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେବାରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ।
ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି ' ଯୋଜନା ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନ ସ୍ତରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି ' ଯୋଜନାକୁ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମନରେଗା ପୂର୍ବରୁ ରାୟଲସୀମାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଦେଶକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। 'ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି ' ଯୋଜନା ସେହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ଅଧିକ ଦୃଢ଼ ରୂପରେ - ଏକ 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ' ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା, କ୍ଷେତ ସଡକ, ପୋଖରୀ ଏବଂ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ସହିତ ୧୨୫ ଦିନର ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସହିତ ଭୂମିହୀନ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ସିଧାସଳଖ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ।
ଡିଜିଟାଲ ତଦାରଖ ମାଧ୍ୟମରେ ଠକେଇ ରୋକିବା ; ଗ୍ରାମସଭା ମାଧ୍ୟମରେ ବିକାଶ ଯୋଜନା
ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଯୋଜନାରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ମଷ୍ଟର ରୋଲ୍, ଆଧାର - ଆଧାରିତ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ, ବାସ୍ତବ ସମୟ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଜିଓ - ଟ୍ୟାଗିଂ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି କାର୍ଯ୍ୟ ତଦାରଖ କରାଯିବ। ଏହା ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ରୋକିବ - ଯେପରିକି ପ୍ରକୃତ କାମ ନକରି କେବଳ କାଗଜପତ୍ରରେ ହିସାବ ରଖିବା - ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ପାଣ୍ଠି ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ପବନ କଲ୍ୟାଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗ୍ରାମସଭା, ସିସି ରାସ୍ତା, ଗୋଶାଳା (ଗୋ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ), ପାଣି ଟାଙ୍କି, ପମ୍ପ ପୋଖରୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ରାସ୍ତା ସମେତ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ରାଜ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ – ଜି ରାମ ଜି ' ଯୋଜନା ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ୍ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା।
ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ନିବେଶ
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରାୟଲସୀମା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ସେୟାର କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ପୂର୍ବୋଦୟ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାଧାରଣ ନିବେଶ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୬୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଘରୋଇ ନିବେଶ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ନିବେଶଗୁଡ଼ିକ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ରାସ୍ତା ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଗୋଦାମ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ମାଧ୍ୟମରେ ରାୟଲସୀମାକୁ ଫଳ ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିକଶିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ' ଆଡ଼କୁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ଶିଳ୍ପ ନିବେଶ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମସ୍ତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବେ।
ଅମରାବତୀ, ପୋଲାଭରମ୍ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ
ଅମରାବତୀକୁ "ଦେବତାଙ୍କ ରାଜଧାନୀ" ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନ ସହିତ, ରାଜଧାନୀ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପୋଲାଭରମ୍, ବିଶାଖାପାଟଣା ଇସ୍ପାତ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତିଛବିକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ "ସଠିକ ନେତା, ସଠିକ ସ୍ଥାନ, ସଠିକ ସମୟ" ମନ୍ତ୍ରକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ନମ୍ବର ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ' ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ' କୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ହେଉଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ପେମାସାନି କହିଥିଲେ ଯେ ଭିବି – ଜି ରାମ ଜି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ନିଶ୍ଚିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ରୁ ୧୨୫ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଯଦି କାମ ଯୋଗାଇ ଦିଆ ନ ଯାଏ ତେବେ ବେକାରୀ ଭତ୍ତାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏହି ସମୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କମଳେଶ ପାସୱାନ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭିବି – ଜି ରାମ ଜି ଯୋଜନା 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ରୋହିତ କଂସଲ ଏବଂ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ରୋହିଣୀ ଆର. ଭାଜିଭାକରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମର୍ଥନରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ମଜବୁତ
ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବନ କଲ୍ୟାଣ କହିଛନ୍ତି, "ଶିବରାଜ - ଜୀ, ଆପଣଙ୍କର ୪୯ ବର୍ଷର ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନ ଜନସେବା, କୃଷକ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଆପଣ ଛଅ ଥର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଚାରି ଥର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦେଶ ସେବା କରି ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣଙ୍କର ଜେଲଦଣ୍ଡ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ। ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୨,୮୪୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁମୋଦନ ପାଇଛି। ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ରାଜ୍ୟରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିଛି ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆଗେଇ ନେଇଛି - ଯାହା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ଆରଜିଏସଏ ଜାତୀୟ ରାଙ୍କିଂରେ ୨୪ତମ ସ୍ଥାନରୁ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇଛି।" ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭିବି – ଜି ରାମ ଜି ର ଜାତୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ଚୟନ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆରମ୍ଭରେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଏକ କୃଷି ପୋଖରୀ ସ୍ଥଳକୁ ପୂଜା ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ; ସେମାନେ ଚାରା ରୋପଣ କରିଥିଲେ, ଯାଦୁକରୀ ଡ୍ରେନ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ସଫଳତା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖିଥିଲେ।

Ministry of Rural Development
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan launches nationwide ‘Viksit Bharat – G-Ram G Act’ from Andhra Pradesh with Chief Minister Shri Chandrababu Naidu and Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan
“Every hand should have work, every stomach should have food”: Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan says that Prime Minister Shri Narendra Modi’s resolve is being implemented on the ground
“Moving beyond MGNREGA to VB - G Ram G, now a firm guarantee of employment for 125 days”: Shri Shivraj Singh
“Target of Rs. 7.5 lakh crore in five years, more than Rs. 2 crore per panchayat every year for development”: Union Minister of Rural Development
“Full value for the labourer’s sweat, legal provision for payment of delayed wages with interest”: Shri Shivraj Singh
“Special package of Rs. 7,707 crore for Andhra Pradesh in nine months, a new model of village development”: Shri Shivraj Singh Chouhan
Shivraj Ji’s gift to Andhra Pradesh – Relief to Totapuri mango farmers along with big approvals for housing and roads
“Not three capitals, but one permanent capital for a golden Andhra Pradesh”: Shri Chandrababu Naidu
Rs 1 lakh crore investment to make it a horticulture hub, Shri Chandrababu Naidu’s plan
“Shri Shivraj ji’s 49 years of public life is a symbol of dedication to public service, farmers and rural India”: Shri Pawan Kalyan
02 JUL 2026 6:53PM by PIB Delhi
The nationwide launch of ‘Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) Yojana’ took place today from Mukkavaripalli village in Tirupati district of Andhra Pradesh. Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan, Andhra Pradesh Chief Minister Shri Chandrababu Naidu, Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan, Union Ministers of State Dr. Chandrashekhar Pemmnasani and Shri Kamlesh Paswan, along with MPs, MLAs and thousands of people from the public were present. During this programme, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a new model was presented for employment guarantee for poor labourers, farmers and villages across the country, along with large financial allocations for village development and a transparent system.
Starting with salutations at the feet of Lord Venkateswara – VB - G Ram G
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan began his address with ‘Namah Venkateswaraya’ and chants of ‘Govinda, Govinda’, stating that launching the ‘Viksit Bharat G - Ram G Yojana’ from this sacred land is like a shower of divine blessings for the poor and labourers. He prayed that no poor labourer in the country should remain without work, and that every hand should get work and every stomach should get food. He thanked Prime Minister Shri Narendra Modi from the heart for implementing this resolve on the ground.
From MGNREGA to VB - G Ram G – A leap to guaranteed employment for 125 days
Shri Shivraj Singh Chouhan reminded that the MGNREGA (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act) started during the former UPA government provided a guarantee of only 100 days of employment. He said that under Prime Minister Shri Narendra Modi’s new strategy, the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’ provides a firm guarantee of a full 125 days of work for labourers. He said that this is not just an increase in the number of days but a change in thinking, with the goal now that no hand should remain empty. He proudly stated that on the very first day of the new scheme’s implementation, lakhs of labourers across the country have received work, and MGNREGA has been transformed into the improved form of VB - G Ram G Yojana.
Provision of Rs. 1.51 lakh crore in the first year, target of Rs. 7.5 lakh crore in five years
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan spoke in detail about the financial aspects of the scheme and said that in the very first year of the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’, the Centre’s share will be more than Rs. 95,000 crore and adding the states’ 40 per cent share, the annual expenditure will reach around Rs. 1.51 lakh crore. Shri Shivraj Singh informed that the target is to spend a total of Rs. 7.5 lakh crore under this scheme over the next five years. This money will reach the country’s 2.86 lakh panchayats, giving each panchayat an average of more than Rs. 2 crore per year, which will increase employment in villages and also create permanent assets.
Legal guarantee of employment – Work within 15 days, otherwise unemployment allowance
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that under the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’, labourers’ rights have been given legal strength. Upon any labourer demanding work, it will be mandatory to provide employment within 15 days, and if work is not provided within the stipulated time, the concerned labourer will have to be given unemployment allowance. He emphasised that now no one can play with the labourer’s sweat. To end the old problem of delay in wage payment, the scheme includes a provision that if wages are delayed, the labourer will be paid the delayed wages along with interest. This is so that the labourer gets the full value of his sweat and the ‘Modi Mantra’ of considering service to the poor as worship of God is visible on the ground.
Strengthening the system with 9 per cent administrative expenditure, full salary for field staff
Union Minister of Rural Development Shri Shivraj Singh informed that administrative expenditure has been increased from 6 per cent to 9 per cent for effective implementation of the scheme. Under this, more than Rs. 13,000 crore have been kept for the salaries and facilities of Gram Rozgar Sahayaks (contractual workers at Gram Panchayats), mates and other field-level employees. He said that it is necessary for the employees who handle the work of labourers and development in villages to get their full salary on time so that they do not get distracted and the system remains strong. In this way, this scheme will work to strengthen the administrative structure along with the labourers.
Village’s decision in the village – Gram Sabha will decide the works
Shri Shivraj Singh Chouhan said in clear words that which work will be done in which village will not be decided from Delhi or Amaravati (in Andhra Pradesh). The right to decide works will remain with the gram panchayat and gram sabha. Giving an example, he said that the people of the village themselves will decide whether they want an Anganwadi, school, hospital or road, whether they want to build farm roads, structures for FPOs (Farmer Producer Organisations), ponds, check dams, dams or safety walls for protection from natural disasters – all these decisions will be taken by the gram sabha sitting in the village. The village’s decision will be in the village; this is the soul of the G-Ram-G Yojana.
Additional help for backward panchayats, special amount of Rs. 7,707 crore for Andhra Pradesh
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan told the states that they can grade their panchayats into A, B, C categories and give more funds to those panchayats that are lagging in development so that the pace of development in interior and backward areas increases. In the context of Andhra Pradesh, he informed that a special amount of Rs. 7,707 crore from the Centre is being given under the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’ for a period of only nine months. Along with the state government’s share, this package will bring Andhra Pradesh among the top states in the country and give great strength for employment and development in villages. He expressed confidence that under the leadership of Chief Minister Shri Chandrababu Naidu and Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan, Andhra Pradesh will emerge as a model of village development.
New wage rates
Shri Shivraj Singh Chouhan announced that now the wage in any state will not be less than Rs. 300. In Andhra Pradesh, this rate has been kept between Rs. 312-315 so that labourers get the full value of their sweat.
Big gifts for Prime Minister’s housing and rural roads – Approval letters handed over from the stage
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan announced big gifts for poor families and villages of Andhra Pradesh under the Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G) and Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana – IV (PMGSY). He informed that 74,212 new pucca houses have been sanctioned for Andhra Pradesh under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) so that no eligible poor family remains in a kachcha house and everyone gets honourable housing. Along with this, he also addressed the concern of those villages that are not yet connected by pucca roads. Union Minister Shri Shivraj Singh said that for such areas, 146 new roads and 19 bridges have been sanctioned with a total amount of more than Rs. 422 crore. Shri Shivraj Singh Chouhan handed over the approval letters for these sanctions from the stage to the Chief Minister and Deputy Chief Minister and assured that if villages progress, India will change and the Central Government will leave no stone unturned in the complete rural development of Andhra Pradesh.
Relief for Totapuri mango farmers – Market intervention to guarantee fair prices
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan referred to the problems of Totapuri mango producing farmers of Andhra Pradesh and said that due to falling prices of Totapuri mango, farmers are suffering heavy losses, therefore the Central Government has decided to purchase large quantities of Totapuri mango under the Market Intervention Scheme (MIS) so that farmers get fair prices and their hard work is protected. Along with this, he informed that the ICR scientific team will work with the state government team on drafting and variety change techniques so that the productivity of mango orchards increases and better varieties are available in the market.
Resolve for environmental protection
Shri Shivraj Singh Chouhan appealed to the people to take a pledge for environmental protection and said that he himself plants trees every day and urged the public to plant at least one tree on their birthday. From this stage, he made the people take a collective pledge for developed villages, developed Andhra Pradesh and developed India (Viksit Bharat).
Viksit Bharat – G Ram G Yojana is transformative for villages and rural life standards
Chief Minister Shri Chandrababu Naidu, in his address, described the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’ as a programme that will bring change in villages and rural life standards. He said that earlier MGNREGA had started from Rayalaseema and given a model to the country, now on the same base but in a more empowered form, the ‘VB - G RAM G Yojana’ is starting and is a big step towards Swarna (golden) Andhra Pradesh and Viksit Bharat. He said that with the guarantee of 125 days of employment along with works like farm roads, ponds, drainage and other facilities and social security for landless labourers, there will be direct improvement in rural life standards.
Digital monitoring to curb corruption, planning of development from Gram Sabhas
Shri Chandrababu Naidu informed that in this new scheme, digital master roll, payments based on Aadhaar, real-time monitoring and geo-tagging technologies will be used for monitoring of works. This will stop the old practice of accounting on paper without doing the work and money will be spent at the right place. Referring to the Gram Sabhas held in the state in recent years under the leadership of Shri Pawan Kalyan, CC (cement concrete) roads, goshalas, water tanks, pump-ponds and roads built in tribal areas, he said that on the basis of these experiences, the ‘VB - G Ram G Yojana’ will now be implemented in the best way and Andhra Pradesh will be made a model state of the country.
Big investment for horticulture hub
The Chief Minister also shared his vision to make the Rayalaseema region a horticulture hub. He said that under the Purvodaya programme, a target of about Rs. 40,000 crore of public or government investment and about Rs. 60,000 crore of private investment has been set so that through irrigation projects, road connectivity, warehouses and infrastructure, Rayalaseema can be made a major centre of fruits and horticulture in the country. He described this vision as a decisive step towards Swarna Andhra Pradesh and said that rural employment, horticulture, industry investment and infrastructure – all together will contribute to making Andhra Pradesh a leading state.
Amaravati, Polavaram and industry investment for Swarna Andhra Pradesh
Shri Chandrababu Naidu described Amaravati as the ‘Capital of the Gods’ and said that with the help of the Central Government, through projects like the capital project, Polavaram, Visakhapatnam Steel Plant, data centres and fighter jet project, the brand image of Andhra Pradesh has been raised again. He said that right leader, right place, right time – that is Prime Minister Shri Narendra Modi and along with the vision of making India the number one country by 2047, work is progressing rapidly towards Swarna Andhra Pradesh.
In the programme, Union Minister of State for Rural Development Dr. Chandrashekhar Pemmnasani said that in ‘VB - G Ram G’, not only have the days of work been increased from Rs. 100 to 125, but there is also a provision for unemployment allowance in case of non-availability of work. This will ensure that every worker gets work. On the other hand, Union Minister of State for Rural Development Shri Kamlesh Paswan said that the ‘VB - G Ram G Yojana’ will become the foundation of Viksit Bharat. Under this scheme, more than 300 types of works will be done which will play a very important role in making rural India empowered and prosperous. Rural Development Department Secretary Shri Rohit Kansal and Joint Secretary Smt. Rohini R. Bhajibhakare were also present in the programme.
Andhra Pradesh gets strength from Centre’s cooperation
Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan said that Shivraj Ji, your 49 years of public life is a symbol of public service and dedication towards farmers and rural India. As a six-time MP and four-time Chief Minister of Madhya Pradesh, you have served the country and set an inspiring example. Your struggle and jail journey during the Emergency to protect democracy is a source of inspiration for all of us. Under your guidance and the leadership of Prime Minister Ji, Andhra Pradesh has received approval of Rs. 12,845 crore for rural development. With your cooperation, the panchayati raj system in the state has been strengthened and many important development works including plantation in tribal areas have progressed and Andhra Pradesh has reached the first position in the national ranking of RGSA (Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan) from the 24th position. He said that by choosing Andhra Pradesh for the national launch of VB - G RAM G, you have increased the honour of every citizen of our state.
At the beginning of the programme, Chief Minister Shri Naidu and Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan reached the farm pond activity site, performed puja and ground breaking, planted saplings, saw the ‘Magic Drain’ demonstration and observed the exhibition of Andhra Pradesh’s achievements and initiatives.