ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମରିସସର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28 JUN 2026 8:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିକ୍ଟୋରିଆ, ମାହେରେ ମରିସସର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଡକ୍ଟର ନବୀନଚନ୍ଦ୍ର ରାମଗୁଲାମଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି। ସେଚେଲ୍ସର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଜାତୀୟ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ନେତାମାନେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଗୁଲାମ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ ରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସହ ଚତୁର୍ଥ ସାକ୍ଷାତ ଥିଲା।
ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ ଏବଂ ମରିସସ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ବିସ୍ତାରିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ୟାକେଜର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମରିସସର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପ୍ରତି ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଉଥିବା ମହତ୍ତ୍ବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଚାଲୁଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମରିସସର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ସଂଯୋଗୀକରଣ, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମହାସାଗର ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ପ୍ରଥମ ନୀତି ଅଧୀନରେ ଭାରତ-ମରିସସ ବର୍ଦ୍ଧିତ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍‌ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଓ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।