ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ ଏଆଇର ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ; ‘ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍’ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ବିପଦ-ଆଧାରିତ ଓ ଅନୁପାଳନ ଅଡିଟ୍‌କୁ ଏକାଠି କରିବ ‘ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍’
28 JUN 2026 2:36PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସା କ୍ୟାମ୍ପସରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ସମ୍ମିଳନୀରେ ରୁରାଲ ଇଣ୍ଟର୍ନାଲ୍ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ର (ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍) ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା -ଚାଳିତ ଶାସନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏଆଇ - ସକ୍ଷମ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ପାରମ୍ପରିକ ଅଡିଟ୍ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବିକଶିତ କରିଛି। ଏହା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଥମ ଏକୀକୃତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ଉଭୟ ବିପଦ-ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ଅଡିଟ୍ କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମୁଖ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ସ ନିୟନ୍ତ୍ରକ (ସିସିଏ)ଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୂଚନା ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନଆଇସି) ସହିତ ସହଯୋଗରେ ବିକଶିତ, ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଶାସନିକ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍‌କୁ ଏକ ଏପଟସେପଟ ହୋଇ ରହିଥିବା, କାଗଜ ଉପରେ ବହୁତ ନିର୍ଭର ହେଉଥିବା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟତଃ ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ଏବଂ ତଥ୍ୟ-ଚାଳିତ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ମଧ୍ୟରେ ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନା, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ରିପୋର୍ଟିଂ, ଅନୁପାଳନ ପରିଚାଳନା, ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣକୁ ଏକୀକୃତ କରି, ପୋର୍ଟାଲ୍ ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ଉତ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ଯାତ୍ରା
ପାରମ୍ପରିକ ଅଡିଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହିତ ଜଡିତ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାରୁ ଏକ ଏକୀକୃତ ଅଡିଟ୍ ପରିଚାଳନା ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ରେ ପ୍ରାୟତଃ ରେକର୍ଡ ଏପଟସେପଟ ହୋଇ ରହୁଥିଲା, ମାନୁଆଲ୍ ପତ୍ରଯୋଗାଯୋଗ, ବିଳମ୍ବ ରିପୋର୍ଟିଂ, ସୀମିତ ତଦାରଖ କ୍ଷମତା ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ଅଡିଟ୍ ସୂଚନାର ଅପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ଭଳି ସମସ୍ୟା ରହୁଥିଲା। ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଅନୁପସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ବାରମ୍ଵାର କରାଯାଉଥିବା ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣକୁ ଟ୍ରାକ୍ କରିବା, ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ବିପଦ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ଅନୁପାଳନ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା କଷ୍ଟକର କରିଦେଇଥିଲା।
ଏହି ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନର ବିକାଶ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦାୟିତ୍ୱବୋଧତା ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ମେମୋରିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଅଡିଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରିବ। ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରବାହକୁ ଜାଣିବା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଭିତ୍ତିକ ପୁନଃ-ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଅଡିଟର, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଭାଗ, କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ପରାମର୍ଶ କରାଯାଇଥିଲା।
୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଚନ୍ଦୌଲି ଜିଲ୍ଲାରେ ପୋର୍ଟାଲର ଏକ ପାଇଲଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ପାଇଲଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟର ସଫଳ ସମାପ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର କ୍ଷମତାକୁ ବୈଧ କରିଥିଲା ଏବଂ ଅଡିଟ୍ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ନେଇ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା। ପାଇଲଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରେ, ପୋର୍ଟାଲ୍‌କୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ମଡ୍ୟୁଲ୍‌ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା।
ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର କିଛି ସମୟ ପରେ, ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅଡିଟ୍ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଲା। ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଡିଟ୍ ଜୀବନଚକ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ, ଯାହା ମଧ୍ୟରେ ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଅନୁମୋଦନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଡିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ ରିପୋର୍ଟ (ଏଟିଆର୍), ପାରା ସମାଧାନ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ଅଭିଲେଖାଗାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ପୋର୍ଟାଲର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି:
ଦକ୍ଷତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ ଏବଂ ସରଳୀକରଣ କରିବା। ଅଡିଟ୍ ୟୁନିଟ୍, ଅଡିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ଅଡିଟ୍ ରେକର୍ଡର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଅଡିଟ୍ ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିପଦ-ଆଧାରିତ ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା। ଅଡିଟ୍ ରିପୋର୍ଟ ସୃଷ୍ଟିକୁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ କରିବା ଏବଂ ଅଡିଟ୍ ତଥ୍ୟକୁ ମାନକୀକରଣ କରିବା। କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ବିପଦ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଦୁର୍ବଳତା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରିବା। ଅଡିଟ୍ ପ୍ରଗତି, ଅନୁପାଳନ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରବାହର ପ୍ରକୃତ - ସମୟ ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ସୁଗମ କରିବା। ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ହସ୍ତକ୍ଷେପର ଫଳାଫଳ ଏବଂ ଫଳାଫଳକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା। କାଗଜବିହୀନ ଏବଂ ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସ୍ଥାୟୀ ଶାସନ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆର୍କିଟେକଚର ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଢାଞ୍ଚା
ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏକ ଆଧୁନିକ, ପରିମାପଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆର୍କିଟେକଚର ବ୍ୟବହାର କରି ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମଟି ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଫର୍ମେଟିକ୍ସ ସେଣ୍ଟର (ଏନଆଇସି) ର ବୈଷୟିକ ସହାୟତାରେ ହୋଷ୍ଟ ଏବଂ ପରିଚାଳିତ। ଏହା ଆଧୁନିକ ସଫ୍ଟୱେର୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ, ଯେପରିକି ଜିଆଇଟି-ଆଧାରିତ ସଂସ୍କରଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟ/ନିରନ୍ତର ନିୟୋଜନ (ସିଆଇ/ସିଡି) କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରଣାଳୀ। ପୃଥକ ବିକାଶ, ଉପଭୋକ୍ତା ସ୍ୱୀକୃତି ପରୀକ୍ଷା (ୟୁଏଟି), ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ପରିବେଶ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଅପଡେଟ୍ଗୁଡ଼ିକ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଉପାୟରେ ନିୟୋଜନ କରାଯାଏ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିନା ବାଧାରେ ଜାରି ରହେ।
ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆର୍କିଟେକଚରରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସୁରକ୍ଷା ଢାଞ୍ଚା ସଂହତ କରାଯାଇଛି। ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଭୂମିକା-ଆଧାରିତ ପ୍ରବେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଯାଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସୁରକ୍ଷିତ ଏପିଆଇ - ଆଧାରିତ ସମନ୍ୱୟ, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ପରିଚାଳନା, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଡିଟ୍ ଲଗିଂ, ସାମୟିକ ସୁରକ୍ଷା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ଦୈନିକ ବ୍ୟାକଅପ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ବ୍ୟବସାୟ ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଡିଟ୍ ତଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ଏହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ବିପଦ ମୂଲ୍ୟାୟନ, ଅଡିଟ୍ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକୁ ଏକୀକୃତ କରିପାରିବ।
ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ
ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଅଡିଟ୍ ଜୀବନଚକ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସହାୟତା କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅଡିଟ୍ ପରିଚାଳନା
ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ, ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନା, ଅଡିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଅଡିଟ୍ ମେମୋରେଣ୍ଡା ଜାରି, ଅଡିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣର ରେକର୍ଡିଂ, ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ସମେତ ଅଡିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନଲାଇନ୍ ପରିଚାଳନାକୁ ସହଜ କରିଥାଏ।
କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ପାରା ସମାଧାନ
ଅଡିଟିମାନେ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ତଥ୍ୟ ସହିତ 'କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରିପୋର୍ଟ' ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ଅଡିଟରମାନେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସମୀକ୍ଷା କରିପାରିବେ, ମତାମତ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ଆଧାରରେ ଅଡିଟ୍ ପାରାଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅଡିଟ୍ ସଂଗ୍ରହାଳୟ
ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଡିଟ୍ ରେକର୍ଡ, ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଡିଜିଟାଲ ଡାଟାବେସ୍ ବଜାୟ ରଖେ। ଭବିଷ୍ୟତର ସନ୍ଦର୍ଭ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଧାରାର ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ଅଡିଟ୍ ତଥ୍ୟ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଥାଏ।
ଭୂମିକା - ଆଧାରିତ ଶାସନ ଢାଞ୍ଚା
ଅଡିଟର, ଅଡିଟି, ଅନୁମୋଦନକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଜିଲ୍ଲା-ସ୍ତରୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରମାଣିତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟରଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରବେଶ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ଏହା ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଂଗଠିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ପ୍ରକୃତ - ସମୟ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ
ପାରସ୍ପରିକ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଅଡିଟ୍ କଭରେଜ୍, ବିଚାରାଧୀନ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, ଏଟିଆର୍ ଅନୁପାଳନ, ଆର୍ଥିକ ଅନିୟମିତତା, ଅଡିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଧାରା ଉପରେ ପ୍ରକୃତ - ସମୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି। ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ବହୁ ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱିତ ସୂଚନା ପାଇପାରିବେ।
ମାନଚିତ୍ର ଦୃଶ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭୂସ୍ଥାନିକ ନିରୀକ୍ଷଣ
ପୋର୍ଟାଲର ସବୁଠାରୁ ଅଭିନବ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ମାନଚିତ୍ର ଦୃଶ୍ୟ ମଡ୍ୟୁଲ୍, ଯାହା ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଅଡିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଭୂସ୍ଥାନିକ ଦୃଶ୍ୟକରଣ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଏକ ସହଜ ମାନଚିତ୍ର-ଆଧାରିତ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଡିଟ୍ କଭରେଜ୍, ଅଡିଟ୍ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ନିୟୋଜନ, ପାରା ସମାଧାନ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ନିରୀକ୍ଷଣ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ, ଏହି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଏପରି ଅଡିଟ୍ ୟୁନିଟ୍ ଚିହ୍ନଟ କରେ ଯାହା କେବେ ବି ଅଡିଟ୍ ହୋଇନାହିଁ, ଯାହା ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ସମ୍ବଳର ସର୍ବୋତ୍ତମ ନିୟୋଜନ ଏବଂ ଅଡିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବିପଦ - ଆଧାରିତ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ବହୁଭାଷୀ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରକାରୀ - ଅନୁକୂଳ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍
ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ଏକ ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରଣାଳୀ, ସଂଗଠିତ ନାଭିଗେସନ୍ ଏବଂ ଏକ ବ୍ୟବହାରକାରୀ - ଅନୁକୂଳ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବହାରର ସହଜତା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପହଞ୍ଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ଳେଷଣ
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କ୍ରମଶଃ ପୋର୍ଟାଲ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏଆଇ - ସକ୍ଷମ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସଂଯୋଜିତ କରୁଛି। ଏହି କ୍ଷମତାଗୁଡ଼ିକ ବୁଦ୍ଧିମତାପୂର୍ଣ ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନା, ଉଚ୍ଚ-ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଚିହ୍ନଟ, ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ବିଶ୍ଳେଷଣ, ପ୍ୟାଟର୍ନ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ - ଆଧାରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅଡିଟ୍ ଶାସନର ବିକାଶର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ଅଡିଟ୍ ସହାୟତାର ପ୍ରଚଳନ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।
ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଫଳାଫଳ
ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଦ୍ୱାରା ଅଡିଟ୍ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ଶାସନ ଫଳାଫଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି।
ପୋର୍ଟାଲ୍ ଅଡିଟ୍ ରିପୋର୍ଟିଂ ଅଭ୍ୟାସକୁ ମାନକୀକରଣ କରିଛି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ଅଡିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଅଡିଟ୍ ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ରଖାଯାଉଛି, ଯାହା ସଂସ୍ଥାଗତ ଜ୍ଞାନର ଉତ୍ତମ ନିରୂପଣଯୋଗ୍ୟ, ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ପ୍ରକୃତ-ସମୟ ଯାଞ୍ଚ କ୍ଷମତାଗୁଡ଼ିକ ତଦାରଖରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। କାର୍ଯ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ପାରା ସମାଧାନ ସ୍ଥିତିର ଡିଜିଟାଲ ଟ୍ରାକିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁପାଳନ ପରିଚାଳନା ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହୋଇଛି।
ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଫିଜିକାଲ ରେକର୍ଡ (ପାର୍ଥିବ ଦଲିଲ୍), ମାନୁଆଲ୍ ପତ୍ରଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଏପଟସେପଟ ହୋଇ ରହିଥିବା ଯୋଗାଯୋଗ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିଛି। ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରବାହ ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି, ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ବିଳମ୍ବକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି।
ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡର ଉପଲବ୍ଧତା ଧାରାଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ବିପଦ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଗୁଣବତ୍ତା ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ଏକ ଅନୁପାଳନ - କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅଭ୍ୟାସରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଭାବଶାଳୀତା ଏବଂ ଶାସନ ସଂସ୍କାରକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଏକ ରଣନୈତିକ ପରିଚାଳନା ଉପକରଣରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି।
ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ଗ୍ରହଣ
ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲର ସଫଳତା ଏହାକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ମଡେଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଏହାର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବ୍ୟୟ ବିଭାଗର ନିୟନ୍ତ୍ରକ ମହାଲେଖ (ସିଜିଏ) କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ୦୯ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ମେମୋରାଣ୍ଡମ୍ ନମ୍ବର I-104/3/2024-ITD-CGA/E-19878/621A ଜାରି କରିଛି। ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ମଡ୍ୟୁଲ୍ କୁ ବେସାମରିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ମୁଖ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରକ (ପ୍ରିନସିପାଲ ସିସିଏ), ମୁଖ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରକ (ସିସିଏ) ଏବଂ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରକ (ସିଏ) କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ନୀତିଗତ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ମେମୋରାଣ୍ଡମ 'ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ'କୁ ବିପଦ-ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ଉଭୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଏକୀକୃତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି। ଏହା ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନା, ନିବେଶ ଅନୁମୋଦନ, ଅଡିଟ୍ ମେମୋରେଣ୍ଡା, ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣର ପ୍ରକୃତ - ସମୟ ପରିଚାଳନା, ପାରା - ଅନୁସାରେ ଆର୍ଥିକ ଟ୍ରାକିଂ, ଅଡିଟ୍ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ 'କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଗ୍ରହଣ ରିପୋର୍ଟ'ର ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ପୋର୍ଟାଲର କ୍ଷମତାକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଛି।
ଏହି ମାନ୍ୟତା ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନାର ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ ହୁଏ। ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍‌କୁ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରେ।
ଆଗକୁ ରହିଥିବା ରାସ୍ତା
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍‌କୁ ଏକ ନିରନ୍ତର ବିକଶିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରୁଛି ଯାହା ଶାସନ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ କ୍ରମଶଃ ବ୍ୟବହାର କରିବ।
ଭବିଷ୍ୟତର ଉନ୍ନତିରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟ, ଉନ୍ନତ ବିପଦ-ସ୍କୋରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ବିଶ୍ଳେଷଣ, ବୁଦ୍ଧିମତାପୂର୍ଣ ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନା ଉପକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପରିଚାଳନା ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ନବସୃଜନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ଶାସନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟର ଗୁଣବତ୍ତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବ।

Ministry of Rural Development
Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan Launches AI-Enabled 'Rural Internal Audit Portal' at “Rashtriya Gramin Vikas Sammelan”
“Rural Internal Audit Portal”: A First-of-its-Kind Unified Digital Platform for End-to-End Management of Internal Audits Covering Both Risk-Based and Compliance Audits
28 JUN 2026 2:36PM by PIB Delhi
Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan today launched the 'Rural Internal Audit Portal' during the Rashtriya Gramin Vikas Sammelan at Pusa Campus in New Delhi. The AI-enabled portal marks a significant step towards enhancing transparency, accountability and technology-driven governance in the Ministry of Rural Development.
Recognizing the need to modernize conventional audit practices and leverage emerging digital technologies, the Ministry of Rural Development developed the Rural Internal Audit Portal -a first-of-its-kind unified digital platform for end-to-end management of internal audits covering both risk-based and compliance audits. Conceived by the Office of the Chief Controller of Accounts (CCA), Ministry of Rural Development, and developed in collaboration with the National Informatics Centre (NIC), the Portal represents a significant milestone in the Ministry's digital governance journey.
The Rural Internal Audit Portal has transformed internal audit from a fragmented, paper-intensive and largely manual exercise into a transparent, technology-enabled and data-driven management system. By integrating audit planning, execution, reporting, compliance management, monitoring and analytics within a single digital ecosystem, the Portal has strengthened governance and enhanced the effectiveness of internal audit across Rural Development programmes.
Genesis and Development Journey
The idea of a unified audit management platform emerged from the need to overcome challenges associated with traditional audit processes. Internal audits were often characterized by dispersed records, manual correspondence, delayed reporting, limited monitoring capabilities and inadequate availability of historical audit information for analysis and decision-making. The absence of a centralized repository also made it difficult to track recurring observations, assess systemic risks and monitor compliance over time.
To address these challenges, the Ministry initiated the development of a comprehensive digital solution that would streamline audit processes while promoting transparency, accountability and institutional memory. Extensive consultations were undertaken with auditors, programme divisions, field functionaries and other stakeholders to map existing workflows and identify opportunities for process re-engineering.
A pilot implementation of the Portal was launched in Chandauli District of Uttar Pradesh on 1 April 2025. The successful completion of the pilot validated the platform's capabilities and demonstrated its potential to transform audit administration. Following the pilot phase, the Portal was progressively expanded, and all core modules became operational from October 2025.
Within a short span of implementation, the platform emerged as a comprehensive audit management system capable of supporting the complete audit lifecycle- from audit planning and engagement approvals to audit observations, Action Taken Reports (ATRs), para settlement and archival of records.
Objectives of the Portal
The Rural Internal Audit Portal has been developed with the following objectives:
Digitize and simplify the entire internal audit process to improve efficiency, transparency and accountability. Create a centralized repository of audit units, audit observations, Action Taken Reports and audit records. Enable risk-based audit planning through systematic identification and prioritization of audit units. Automate the generation of audit reports and standardize audit documentation. Leverage analytics and emerging technologies to identify implementation risks and systemic weaknesses. Facilitate real-time monitoring of audit progress, compliance status and approval workflows. Evaluate outputs and outcomes of internal audit interventions. Promote paperless and environmentally sustainable governance practices.
Technology Architecture and Security Framework
The Rural Internal Audit Portal has been developed using a modern, scalable and secure technology architecture aligned with Government of India standards for digital governance.
The platform is hosted and managed with the technical support of the National Informatics Centre (NIC) and incorporates contemporary software engineering practices, including Git-based version control systems and Continuous Integration/Continuous Deployment (CI/CD) workflows. Separate Development, User Acceptance Testing (UAT) and Production environments ensure controlled deployment of updates and uninterrupted operations.
A comprehensive security framework has been integrated into the Portal architecture. Key elements include role-based access control, centralized monitoring systems, secure API-based integrations, automated exception handling, complete audit logging, periodic security assessments and daily backup mechanisms. Disaster recovery protocols have also been incorporated to ensure business continuity and protection of critical audit data.
The architecture has been designed as a future-ready platform capable of integrating Artificial Intelligence, advanced analytics and machine learning tools for risk assessment, audit prioritization and decision support.
Key Features
The Rural Internal Audit Portal offers a comprehensive suite of functionalities that support every stage of the audit lifecycle.
End-to-End Digital Audit Management
The Portal facilitates complete online management of audit activities, including user registration, audit planning, audit engagement preparation, issuance of audit memoranda, audit observations, report preparation, approvals and record management.
Action Taken Reports and Para Settlement
Auditees can submit Action Taken Reports along with supporting documents through the Portal. Auditors can examine responses, communicate observations and digitally settle audit paras based on compliance achieved.
Centralized Audit Repository
The platform maintains a comprehensive digital repository of audit records, observations, reports and compliance responses. Historical audit information remains readily accessible for future reference, institutional learning and trend analysis.
Role-Based Governance Framework
Dedicated access is provided to auditors, auditees, approving authorities, programme divisions, State Governments, district-level users and certified internal auditors. This ensures secure and structured participation by all stakeholders.
Real-Time Monitoring and Analytics
Interactive dashboards provide real-time information on audit coverage, pending observations, ATR compliance, financial irregularities, audit performance and implementation trends. Decision-makers can access consolidated information at multiple administrative levels.
Geospatial Monitoring through Map View
One of the most innovative features of the Portal is the Map View Module, which provides a geospatial visualization of audit activities across India. The module enables monitoring of audit coverage, deployment of audit teams, para settlement status and compliance responses through an intuitive map-based interface.
Importantly, the module identifies audit units that have never been audited, thereby enabling targeted interventions, optimal deployment of resources and risk-based prioritization of audit activities.
Multilingual and User-Friendly Interface
The Portal has been designed to ensure ease of use and wider accessibility through intuitive workflows, structured navigation and user-friendly interfaces.
Artificial Intelligence and Advanced Analytics
The Ministry is progressively integrating AI-enabled functionalities into the Portal ecosystem. These capabilities are expected to support intelligent audit planning, identification of high-risk entities, predictive analytics, pattern recognition and evidence-based decision-making. The introduction of AI-powered audit assistance represents the next phase in the evolution of digital audit governance within the Ministry.
Impact and Outcomes
The implementation of the Rural Internal Audit Portal has resulted in significant improvements in audit administration and governance outcomes.
The Portal has standardized audit reporting practices and established a uniform framework for managing audit observations across programmes and locations. Audit records are now maintained digitally, ensuring better traceability, accessibility and preservation of institutional knowledge.
Real-time monitoring capabilities have significantly improved oversight and enabled timely interventions. Compliance management has become more transparent through digital tracking of Action Taken Reports and para settlement status.
The platform has reduced dependence on physical records, manual correspondence and fragmented communication channels. Automated workflows have accelerated approvals, minimized procedural delays and improved coordination among stakeholders.
The availability of analytical dashboards has enhanced the Ministry's ability to identify trends, assess risks and monitor implementation quality. As a result, internal audit has evolved from a compliance-focused exercise into a strategic management tool supporting programme effectiveness and governance reforms.
National Recognition and Adoption
The success of the Rural Internal Audit Portal has attracted recognition at the national level as a model digital governance initiative.
In acknowledgement of its transformative potential, the Office of the Controller General of Accounts (CGA), Ministry of Finance, Department of Expenditure, issued Office Memorandum No. I-104/3/2024-ITD-CGA/E-19878/621A dated 09 December 2025 conveying in-principle approval for implementation of the Internal Audit Module of the Ministry of Rural Development across all Principal Chief Controller of Accounts (Pr. CCA), Chief Controller of Accounts (CCA) and Controller of Accounts (CA) offices of Civil Ministries and Departments.
The Office Memorandum recognized the Rural Internal Audit Portal as the first unified digital platform for end-to-end management of internal audits covering both risk-based and compliance audits. It highlighted the Portal's capabilities in audit planning, engagement approvals, audit memoranda, real-time management of observations, para-wise financial tracking, audit report generation and digital processing of Action Taken Reports.
This recognition marks an important milestone in the evolution of digital public financial management in India and positions the Rural Internal Audit Portal as a benchmark platform for strengthening internal audit governance across Government.
The Road Ahead
The Ministry of Rural Development envisions the Rural Internal Audit Portal as a continuously evolving platform that will increasingly leverage emerging technologies to strengthen governance and accountability.
Future enhancements include deeper integration of Artificial Intelligence, advanced risk-scoring mechanisms, predictive analytics, intelligent audit planning tools and enhanced management dashboards. These innovations will further improve the quality, efficiency and strategic relevance of internal audits while supporting evidence-based governance.