ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ଜନ ବିଶ୍ୱାସ’ ସଂସ୍କାରର ଶୁଭାରମ୍ଭ; ଔଷଧ ଓ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅପରାଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସରଳୀକୃତ
ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧି ସହ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ
26 JUN 2026 12:39PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାର 'ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬' ଅଧୀନରେ 'ଔଷଧ ଏବଂ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୪୦' ଏବଂ 'ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ମାନକ ଆଇନ, ୨୦୦୬' ସହ ଜଡ଼ିତ କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ ଆଧାରିତ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ନିୟମ ଅନୁପାଳନର ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ କୌଣସି ବୁଝାମଣା ନକରି ଉପଯୁକ୍ତ ନିୟାମକ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ଏହି ସଂଶୋଧନଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ କେତେକ ସାଧାରଣ ତଥା ବୈଷୟିକ ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଅପରାଧିକ ମାମଲା ବଦଳରେ ପ୍ରଶାସନିକ ଜରିମାନା ଲାଗୁ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହଜ ହେବା ସହ ନିୟାମକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ତେବେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକ ବିରୋଧରେ କଠୋର ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୂର୍ବଭଳି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି।
ଏହି ସଂସ୍କାରର ଏକ ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, 'ଔଷଧ ଏବଂ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୪୦'ର ଧାରା ୨୯କୁ ଉଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ଧାରା ଅନୁଯାୟୀ, କୌଣସି ଔଷଧ କିମ୍ବା ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀର ବିଜ୍ଞାପନ ପାଇଁ ସରକାରୀ ବିଶ୍ଳେଷକଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ବ୍ୟବହାର କଲେ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜରିମାନାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା।
ଏହା ସହିତ, କମ୍ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀର ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ବିକ୍ରି ସହ ଜଡ଼ିତ ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଏକ ପ୍ରଶାସନିକ ଜରିମାନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନକୁ ଅଣାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ସେହିଭଳି ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ସାଧାରଣ ଗୁଣବତ୍ତା ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥାଏ କିମ୍ବା ସେଥିରେ ଲେବଲିଂ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କିଛି ତ୍ରୁଟି ଓ ଅଭାବ ଥାଏ। ତେବେ, ସିଧାସଳଖ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ନକଲି କିମ୍ବା ଅପମିଶ୍ରିତ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅପରାଧ ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ବଭଳି କଠୋର ଦଣ୍ଡବିଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାରି ରହିବ।
ଏହି ସଂଶୋଧନଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଧାରା ୨୮‘କ’ ଅଧୀନରେ ହେଉଥିବା ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଜରିମାନା ଅଧିନକୁ ଅଣାଯାଇଛି। ଏହି ଧାରାଟି ମୁଖ୍ୟତଃ ରେକର୍ଡପତ୍ରର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ଆଦି ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ଏବଂ ନିୟମ ପାଳନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ସମ୍ପର୍କିତ।
ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଚାରକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅପିଲ୍‌ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଭଳି ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସମାଧାନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ।
ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ମାନକ ଆଇନ, ୨୦୦୬ ଅଧୀନରେ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ମିଥ୍ୟା ଅଭିଯୋଗ ଆଣିବା ମାମଲାରେ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଚଳିତ କୋର୍ଟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜରିମାନା ଲାଗୁ କରିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏବେ ଏକ ପ୍ରଶାସନିକ ଜରିମାନା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି। ଜବତ ହୋଇଥିବା ସାମଗ୍ରୀରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବା ପାଇଁ ଥିବା ଦଣ୍ଡବିଧାନକୁ କୋହଳ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଜେଲ୍ ଦଣ୍ଡର ଅବଧିକୁ ଛଅ ମାସରୁ ତିନି ମାସକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ସହିତ, ଜଣେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା କିମ୍ବା ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ମାନକ ଆଇନରୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି, କାରଣ ଏଭଳି ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବେ ସାମିଲ ଅଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକାଧିକ ସମାନ ଆଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ ଏଡ଼ାଇ ଦିଆଯାଇପାରିଛି।
ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଣାଯାଇଥିବା ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଆଧାରିତ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ବୈଷୟିକ ବା ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଫରକ କରି, ଏହି ସଂଶୋଧନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ଓ ଔଷଧ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାର ସ୍ବଚ୍ଛତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଇନଗତ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୁଦୃଢ଼ ନିୟମାବଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିବା ସହିତ, ଅନାବଶ୍ୟକ ନିୟମ ଅନୁପାଳନର ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ତଥା ବ୍ୟବସାୟ-ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିଛି।

Ministry of Health and Family Welfare
Government Operationalises Jan Vishwas Act Reforms in Health Sector; Rationalises Minor Offences under Drugs, Cosmetics and Food Safety Laws
Reforms aimed at promoting Ease of Doing Business while maintaining stringent safeguards for public health and consumer safety
26 JUN 2026 12:39PM by PIB Delhi
The Government of India has operationalised key reforms under the Jan Vishwas Act, 2026 relating to the Drugs and Cosmetics Act, 1940 and the Food Safety and Standards Act, 2006, with the objective of enhancing trust-based governance, reducing compliance burden for businesses, and ensuring proportionate regulatory enforcement without compromising public health safeguards.
The amendments seek to decriminalise certain minor and technical violations and replace criminal proceedings with administrative penalties, thereby promoting ease of doing business and improving regulatory efficiency. At the same time, stringent provisions against offences that pose risks to public health and consumer safety continue to remain in force.
As part of the reforms, Section 29 of the Drugs and Cosmetics Act, 1940, which prescribed a penalty of up to ₹1 lakh for the use of a Government Analyst's report for advertising any drug or cosmetic, has been omitted.
Further, violations relating to the manufacture or sale of low-risk cosmetics have been brought under an administrative penalty framework. These include cases where a cosmetic product fails to comply with minor quality parameters or contains labelling deficiencies and errors. However, offences involving spurious or adulterated cosmetics, which have a direct bearing on consumer safety, continue to attract strict penal provisions under the Act.
The amendments have also converted violations under Section 28A, which primarily relate to procedural and compliance requirements such as maintenance of records and submission of information, into administrative penalties.
To facilitate effective implementation of the new framework, provisions relating to the appointment of Adjudicating Authorities and an Appeal Mechanism have been introduced, enabling timely and transparent disposal of cases involving such contraventions.
Under the Food Safety and Standards Act, 2006, provisions relating to the imposition of court fines in cases involving false complaints against Food Safety Officers have been converted into an administrative penalty mechanism.
The punishment for interfering with seized items has been rationalised, with the term of imprisonment reduced from six months to three months.
Further, the provision relating to obstructing or resisting a Food Safety Officer has been omitted from the Food Safety and Standards Act, as such offences are already adequately covered under the provisions of the Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), thereby avoiding duplication in the legal framework.
The reforms introduced through the Jan Vishwas Act, 2026, reflect the Government's commitment to fostering a modern, transparent and trust-based regulatory ecosystem. By distinguishing between technical or procedural non-compliances and serious public health offences, the amendments seek to ensure proportionate enforcement while preserving the integrity of India's food and drug regulatory framework.
The Ministry of Health and Family Welfare remains committed to safeguarding public health through robust regulation, while simultaneously reducing unnecessary compliance burdens and facilitating a more efficient and business-friendly regulatory environment.