প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সহকাৰী সচিব হিচাপে নিযুক্তি দিয়া ২০২৪ বৰ্ষৰ প্ৰশিক্ষাৰ্থী আই এ এছ বিষয়াসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত বিনিময়
‘নাগৰিক দেৱো ভৱ’ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নাগৰিকসকলক শাসনৰ কেন্দ্ৰত ৰাখিবলৈ বিষয়াসকলক আহ্বান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
উন্নয়নমূলক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ চৰকাৰী পদ্ধতি সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰয়োগ আৰু প্ৰতিবন্ধকসমূহ নিৰ্মূল কৰাৰ আহ্বান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
যুৱ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক ভাৰতৰ বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ ৰ দিশত যাত্ৰা আগবঢ়াই নিবলৈ আহ্বান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ভৱিষ্যতৰ প্ৰশাসনৰ বাবে প্ৰযুক্তি, এ আই আৰু তথ্য-চালিত শাসন ব্যৱস্থা মূল হিচাপে উল্লেখ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
23 JUN 2026 2:13PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীত আজি সেৱা তীৰ্থত বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগত সহকাৰী সচিব হিচাপে সংযুক্ত হৈ থকা ২০২৪ বৰ্ষৰ ১৮৩ গৰাকী প্ৰশিক্ষাৰ্থী আই এ এছ বিষয়াৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে।
যুৱ প্ৰশিক্ষাৰ্থী বিষয়াসকলে তেওঁলোকৰ ক্ষেত্ৰ প্ৰশিক্ষণৰ পৰা পোৱা অভিজ্ঞতা আৰু মন্ত্ৰালয়সমূহত তেওঁলোকৰ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে ভাগ বাটোৱাৰা কৰে। বিষয়াসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দুবছৰীয়া ক্ষেত্ৰ ভিত্তিত অভিজ্ঞতা আৰু প্ৰশাসনিক শিক্ষণৰ অন্তত এতিয়া তেওঁলোক এনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত থিয় দিছে য’ত তেওঁলোকৰ সিদ্ধান্তই কেৱল নিজৰ কেৰিয়াৰেই নহয়, কোটি কোটি নাগৰিকৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিব। তেওঁ জোৰ দি কয় যে জনসেৱাৰ প্ৰকৃত পৰীক্ষা আৰম্ভ হয় বাস্তৱ জীৱনৰ পৰিস্থিতিসমূহ সততা, সংবেদনশীলতা আৰু দায়বদ্ধতাৰে চম্ভালি লোৱাৰ পৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ বিষয়াসকলক উদ্দেশ্যপূৰ্ণ, উদ্ভাৱনীমূলক আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক শাসন ব্যৱস্থাৰ শক্তিশালী ভাৱনাৰে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে নিজকে উৎসৰ্গা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰতিটো প্ৰশাসনিক ফাইলৰ আঁৰত থকা মানুহৰ ওপৰত পৰিব পৰা প্ৰভাৱ সদায় মনত ৰাখিবলৈ তেওঁ বিষয়াসকলক আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে প্ৰতিটো ফাইলেই অগণন নাগৰিকৰ আকাংক্ষা, উদ্বেগ আৰু জীৱনক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। “নাগৰিক দেৱো ভৱ”ৰ মন্ত্ৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ বিষয়াসকলক নাগৰিকক প্ৰতিটো সিদ্ধান্তৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু শাসন ব্যৱস্থা সহানুভূতিশীল, সঁহাৰিমূলক আৰু সৰ্বাংগীন হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
সমগ্ৰ চৰকাৰী পন্থাৰ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বৃহৎ উন্নয়নমূলক প্ৰত্যাহ্বানসমূহ বিচ্ছিন্নভাৱে সমাধান কৰিব নোৱাৰি। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে অৰ্থপূৰ্ণ আৰু স্থায়ী ফলাফল লাভৰ বাবে বিভাগসমূহৰ মাজত ফলপ্ৰসূ সমন্বয় অতি প্ৰয়োজনীয়।
বিকশিত ভাৰত ২০৪৭ৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে অনাগত দশকসমূহৰ প্ৰতিটো নীতিগত আৰু প্ৰশাসনিক সিদ্ধান্তই এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত অৰিহণা যোগাব লাগিব। তেওঁ জোৰ দি কয় যে আজি ভাৰতৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ ভিতৰত আছে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত, মেক ইন ইণ্ডিয়া, উৎপাদন বৃদ্ধি, শক্তি সুৰক্ষা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোৱা দশকত শাসন ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰশাসনে প্ৰক্ৰিয়াকেন্দ্ৰিক আৰ্হিৰ পৰা ফলাফলমুখী পন্থালৈ গতি কৰা বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ সেৱা প্ৰদানৰ উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল শাসন, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাৰ উল্লেখ কৰে, যাৰ ফলত নাগৰিকে সহজ আৰু স্বচ্ছতাৰে সেৱা লাভ কৰিব পাৰে।
তথ্য-চালিত শাসনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তথ্যক কেৱল সংখ্যা হিচাপেই চাব নালাগে বৰঞ্চ লাখ লাখ লোকৰ সামূহিক জীৱন, প্ৰত্যাহ্বান আৰু আকাংক্ষাৰ প্ৰতিফলন হিচাপে চাব লাগিব। তেওঁ বিষয়াসকলক নীতিসমূহ বাস্তৱ ক্ষেত্ৰত ফলপ্ৰসূভাৱে ফলাফললৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে নে নাই নিয়মিতভাৱে পৰীক্ষা কৰিবলৈ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত মহিলাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ চামটোৰ ৪০ শতাংশতকৈ অধিক মহিলা বিষয়া।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ বিষয়াসকলক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ দিশত তেওঁলোকৰ অৱদানৰ অহৰহ মূল্যায়ন কৰিবলৈ আৰু গ্ৰহণ কৰা পদৰ পৰা নহয়, বৰং লাভ কৰা জুখিব পৰা ফলাফলৰ পৰা সন্তুষ্টি আহৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে তেওঁলোকৰ শক্তি, প্ৰতিভা আৰু নিষ্ঠাই ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাক নতুন শিখৰলৈ লৈ যোৱাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
এই মত বিনিময়ৰ সময়ত ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (কৰ্মচাৰী) জিতেন্দ্ৰ সিং, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব পি কে মিশ্ৰ, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব-২ শক্তিকান্ত দাস, কেবিনেট সচিব টি ভি সোমানাথন, সচিব (কৰ্মচাৰী আৰু প্ৰশিক্ষণ বিভাগ) ৰচনা শ্বাহ, এল বি এছ এন এ এ-ৰ সঞ্চালক শ্ৰীৰাম তৰণীকান্তি আৰু অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলো উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
PM interacts with IAS Officer Trainees of 2024 Batch posted as Assistant Secretaries
PM stresses on ‘Nagrik Devo Bhava’ and urges Officers to Keep Citizens at the Centre of Governance
PM calls for Whole-of-Government Approach and eliminating silos to Address Developmental Challenges
PM calls upon Young Civil Servants to Lead India’s Journey Towards Viksit Bharat@2047
PM Highlights Technology, AI and Data-Driven Governance as Key Enablers of Future Administration
23 JUN 2026 2:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with 183 Officer Trainees of IAS 2024 batch who have been attached as Assistant Secretaries in various Ministries and Departments in New Delhi earlier today at Seva Teerth.
The young Officer Trainees shared their experiences from their field training and their attachment in Ministries. Addressing the officers, the Prime Minister said that after two years of field exposure and administrative learning, they now stand at a crucial stage where their decisions will shape not just their own careers, but the future of crores of citizens. He emphasized that the real test of public service begins by handling real-life situations with integrity, sensitivity, and commitment.
The Prime Minister urged the young civil servants to dedicate themselves to nation-building with a strong sense of purpose, innovation, and citizen-centric governance. He urged the officers to always remember the human impact behind every administrative file. He said that every file represents the aspirations, concerns, and lives of countless citizens. Stressing the mantra of “Nagrik Devo Bhava”, he called upon officers to place citizens at the center of every decision and ensure governance remains empathetic, responsive, and inclusive.
Calling for a whole-of-government approach, the Prime Minister stressed that major developmental challenges cannot be solved in silos. He further noted that effective coordination across departments is essential for achieving meaningful and lasting outcomes.
Highlighting the vision of Viksit Bharat 2047, the Prime Minister noted that every policy and administrative decision over the coming decades must contribute towards building a developed India. He stressed that India’s priorities today include Aatmanirbhar Bharat, Make in India, manufacturing growth, energy security, and creating opportunities for youth.
The Prime Minister underlined the transformation in governance over the last decade, noting that administration has moved from a process-centric model to a result-oriented approach. He cited the growing role of digital governance, artificial intelligence and technology in improving service delivery, enabling citizens to access services with ease and transparency.
Emphasizing the importance of data-driven governance, the Prime Minister said data must not be viewed merely as numbers but as a reflection of the collective lives, challenges, and aspirations of millions of people. He asked officers to regularly verify whether policies are effectively translating into outcomes on the ground.
Prime Minister also highlighted the growing role of women in nation-building, noting that more than 40 percent of the current batch comprises women officers.
Prime Minister urged the young officers to constantly evaluate their contribution towards nation-building and derive satisfaction not from positions held, but from measurable outcomes achieved. He expressed confidence that their energy, talent, and dedication would play a pivotal role in taking India’s development journey to new heights.
Shri Jitendra Singh, Minister of State (Personnel), Shri P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, Shri Shaktikanta Das, Principal Secretary-2 to the Prime Minister, Shri T.V. Somanathan, Cabinet Secretary, Ms. Rachna Shah, Secretary (DoPT), Shri Sriram Taranikanti, Director LBSNAA and other senior officers were also present during the interaction.