নিতি আয়োগ
উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে নীটি আয়োগৰ মত বিনিময়
উত্তৰ-পূবৰ ৮খন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে
12 JUN 2026 5:52PM by PIB Guwahati
নীটি আয়োগে আজি উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে এক মত বিনিময় কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰে। আঠখন ৰাজ্য-অৰুণাচল প্ৰদেশ, অসম, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, ছিকিম আৰু ত্ৰিপুৰাৰ প্ৰতিনিধিয়ে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰ, উদ্ভাৱন তথা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰে। নীটি আয়োগৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী অশোক লাহিড়ী, নীটি আয়োগৰ সদস্য আৰু নীটি আয়োগৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াৰ এই মত বিনিময় অনুষ্ঠানত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্য সচিব আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই অনুষ্ঠানত গঠনমূলক আৰু ফলাফলমুখী আলোচনা কৰা হয়।
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডুৱে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূবত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে আৰু বিকাশৰ এক মূল ইঞ্জিন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। বিশেষকৈ জলবিদ্যুৎৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ ইয়াৰ মানৱ সম্পদৰ দক্ষতা আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লগতে ৰাজ্যখনত ৰূপায়ণ কৰা চৰকাৰ আপকে দ্বাৰ, সেৱা আপকে দ্বাৰ আৰু কেবিনেট আপকে দ্বাৰৰ দৰে উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰশাসনৰ পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়েও শ্বেয়াৰ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে দক্ষ সেৱা প্ৰদান আৰু ৰাজহুৱা অভিযোগসমূহৰ দ্ৰুত নিষ্পত্তি নিশ্চিতকৰণ।
অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাই মত প্ৰকাশ কৰে যে আঞ্চলিক বৈষম্য পৰিহাৰ কৰিবলৈ আৰু সামগ্ৰিক বিকাশ নিশ্চিত কৰিবলৈ উন্নয়ন সন্তুলিত হ’ব লাগিব। তেওঁ কালি ভাৰত চৰকাৰ, অসম আৰু নাগালেণ্ডৰ মাজত অসম-নাগালেণ্ড সীমান্ত অঞ্চলত খনিজ তেলৰ কাৰ্য্যকলাপ সহজ কৰি তোলাৰ বাবে স্বাক্ষৰিত ঐতিহাসিক ত্ৰিপাক্ষিক বুজাবুজি চুক্তিক প্ৰশংসা কৰি ইয়াক সহযোগিতামূলক উন্নয়নৰ আৰ্হি হিচাপে অভিহিত কৰে। শ্ৰী শৰ্মাই লগতে উল্লেখ কৰে যে সামাজিক উন্নয়ন সূচকত গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতি লাভ কৰাৰ লগতে অসম দেশৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল ৰাজ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ এই প্ৰগতি অব্যাহত ৰাখিবলৈ আৰু ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আঞ্চলিক প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ সমাধান কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
মত বিনিময়ৰ সময়ত মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড কে চাংমাই অৰ্থনৈতিক বিকাশক অৰ্থপূৰ্ণ মানৱ বিকাশত পৰিণত কৰিব লাগিব বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মেঘালয়ৰ দৃষ্টিভংগী 'ৰূপান্তৰ যাত্ৰা ২০৩২' ৰ ৰূপত শ্বেয়াৰ কৰে যাৰ লক্ষ্য হৈছে বিকশিত মেঘালয়ৰ লক্ষ্য বাস্তৱায়িত কৰা।
শ্ৰী চাংমাই গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্পদ সৃষ্টি আৰু উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বাহ্যিক সাহায্যপ্ৰাপ্ত প্ৰকল্পসমূহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ অঞ্চলটোৰ অনন্য প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে খাপ খোৱা নীতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লগতে বাণিজ্য, ৰপ্তানি আৰু পৰিৱেশৰ সুস্থিৰতাৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ মাজত অধিক সহযোগিতাৰ পোষকতা কৰিছিল।
মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালদুহোমাই তেওঁৰ ভাষণত ৰাজ্যখনৰ অপৰিসীম পৰ্যটন সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু আত্মসহায়ক গোট তথা স্থানীয় সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ইয়াৰ সফল সম্প্ৰদায়ভিত্তিক পৰ্যটন আৰ্হিৰ বিষয়ে শ্বেয়াৰ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যোৱা চাৰি বছৰত মিজোৰামত পৰ্যটকৰ সংখ্যা বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ মিজোৰাম জিঞ্জাৰ মিছনৰ বাবেও সমৰ্থন বিচাৰে আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহে প্ৰায়ে সন্মুখীন হোৱা যোগ্যতাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা আঁচনিসমূহত অধিক নমনীয়তাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
নাগালেণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নেইফিউ ৰিঅ’ই ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা সমৰ্থন অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ নতুন আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প, অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ সম্প্ৰসাৰণ, তেল আৰু গেছ অন্বেষণ তথা কৃষি খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী ৰিঅ’ই নাগালেণ্ডৰ কফিৰ দৰে সামগ্ৰীৰ বাবে উন্নত পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি আৰু বিশ্ব বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সহযোগিতামূলক উন্নয়নৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰি তেওঁ বিকশিত ভাৰত প্ৰাপ্ত কৰাৰ অংশীদাৰী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।
মণিপুৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ৱাই খেমচান্দ সিঙে ৰাজ্যখনত পুনৰ্সংস্থাপন ব্যৱস্থাৰ সৈতে চলি থকা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু গৃহ নিৰ্মাণৰ পদক্ষেপৰ সময়োপযোগী ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ শক্তিশালী নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰভাৱিত সম্প্ৰদায়সমূহক সমৰ্থন কৰা আৰু স্বাভাৱিক অৱস্থা ঘূৰাই অনাৰ বাবে সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰেম সিং তামাঙে ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নত পৰ্যটন, সংযোগ আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। তেওঁ সমগ্ৰ অঞ্চলটোত সূচলতা আৰু অৰ্থনৈতিক সুযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে বাণিজ্যিকভাৱে ব্যৱহাৰযোগ্য বিমান সংযোগ আৰু উন্নত ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী তামাঙে ঔদ্যোগিক বিকাশৰ প্ৰসাৰ, বিনিয়োগ আকৰ্ষণ আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিৰ বাবে উত্তৰ-পূব ঔদ্যোগিক উন্নয়ন আঁচনি (এন ই আই ডি এছ) অব্যাহত ৰখাৰ বাবেও আহ্বান জনায়। তেওঁ বহনক্ষম উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ লগতে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ অনন্য জনগাঁথনিগত আৰু পৰিৱেশগত বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰা নীতিগত পৰিকাঠামোৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ডঃ মাণিক সাহাই ৰাজ্যখনৰ ভৌগোলিক সীমাবদ্ধতা, ব্যাপক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমা আৰু দক্ষতাৰ ব্যৱধানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি অৰ্থনৈতিক বিকাশ তথা বিনিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে লক্ষ্যযুক্ত হস্তক্ষেপৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে সমন্বিত চেকপোষ্ট, ৰে’ল সেৱা আৰু বিমান সংযোগকে ধৰি বাণিজ্য আৰু সংযোগ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। ডাঃ সাহাই বাঁহ, ৰবৰ, বস্ত্ৰ, ফাৰ্মাচিউটিকেলছ, ক্ৰীড়া আৰু পৰ্যটনৰ দৰে খণ্ডৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু দক্ষতা বিকাশ, উদ্ভাৱন, মূল্য সংযোজন তথা ৰপ্তানিৰ প্ৰচাৰৰ দিশত অধিক সমৰ্থনৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে স্বাস্থ্যসেৱা আৰু শৈক্ষিক আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে বিকশিত ত্ৰিপুৰা ভিজন ডকুমেণ্ট প্ৰস্তুত কৰা প্ৰথম কেইখনমান ৰাজ্যৰ ভিতৰত ত্ৰিপুৰা অন্যতম।
এই আলোচনাত কৃষি, গ্ৰাম্য উন্নয়ন, স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, পৰ্যটন, জীৱিকা, আন্তঃগাঁথনি আদিৰ দৰে খণ্ডসমূহত সফল পদক্ষেপ, নীতিগত উদ্ভাৱন আৰু প্ৰভাৱশালী উন্নয়ন আঁচনিসমূহৰ আদান-প্ৰদানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
সামৰণি ভাষণত, নীটি আয়োগৰ সদস্য শ্ৰীমতী জোৰাম আনিয়াই সকলোকে তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে আৰু নিজ নিজ ৰাজ্যৰ প্ৰগতি, সাফল্য তথা উন্নয়নমূলক অগ্ৰাধিকাৰসমূহ শ্বেয়াৰ কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। মত বিনিময়ৰ সময়ত উত্থাপন কৰা বিষয় আৰু পৰামৰ্শসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে নীটি আয়োগে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি থাকিব।

NITI Aayog
NITI Aayog holds Interaction with Chief Ministers of North-Eastern States
CMs of all 8 North-Eastern States participated
12 JUN 2026 5:52PM by PIB Delhi
NITI Aayog today convened an Interaction with the Chief Ministers of the North-Eastern States. Representatives from all eight States - Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura participated and deliberated on development priorities, innovations and challenges. The interaction by Shri Ashok Lahiri, Vice Chairperson, NITI Aayog; Members from NITI Aayog and CEO, NITI Aayog saw participation of the Chief Secretaries and senior officers from North-Eastern States. The deliberations witnessed constructive and outcome-oriented discussions.
Shri Pema Khandu, Chief Minister of Arunachal Pradesh, highlighted that the North East is undergoing a significant transformation and emerging as a key engine of growth. Emphasising the State’s immense potential, particularly in hydropower, he stressed the need to further strengthen the skills and capacity building of its human resources. He also shared innovative governance initiatives being implemented in the State such as Sarkar Aapke Dwar, Seva Aapke Dwar and Cabinet Aapke Dwar, aimed at ensuring efficient service delivery and swift redressal of public grievances.
Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Assam, opined that development must be balanced to avoid regional disparities and ensure inclusive growth. He appreciated the historic tripartite MoU signed yesterday between Government of India, Assam and Nagaland for facilitating mineral oil operations in the Assam–Nagaland boundary areas, highlighting it as a model of cooperative development. Shri Sarma also noted that Assam has emerged as the fastest-growing State in the country while making significant strides in social development indicators. He stressed the importance of addressing regional requirements to sustain and accelerate this progress.
During the interaction, Shri Conrad K. Sangma, Chief Minister of Meghalaya, emphasised that economic growth must translate into meaningful human development. He shared Meghalaya’s vision in the form of ‘Transformation Journey 2032’ which aims to realise the goal of a Viksit Meghalaya.
Shri Sangma highlighted the significant role of Externally Aided Projects in creating critical assets and accelerating development. He also advocated greater collaboration among North Eastern States in the areas of trade, exports and environmental sustainability, while underscoring the need for policies tailored to the unique requirements of the region.
Shri Lalduhoma, Chief Minister of Mizoram, in his address highlighted the immense tourism potential of the State and shared its successful community-based tourism model driven by self-help groups and local communities. He noted that tourist footfall in Mizoram has increased manifold over the past four years. He also sought support for the Mizoram Ginger Mission and emphasised the need for greater flexibility in Centrally Sponsored Schemes to address eligibility challenges often faced by North Eastern States.
Shri Neiphiu Rio, Chief Minister of Nagaland, emphasised the importance of continuing the support provided through the 15th Finance Commission to sustain the State’s development momentum. He highlighted the potential for new infrastructure projects, expansion of economic activities, oil and gas exploration and strengthening the agriculture sector. Shri Rio also stressed the need for improved transport infrastructure and enhanced global market access for products such as Nagaland coffee. Reaffirming his commitment to collaborative development, he expressed support for the shared vision of achieving a Viksit Bharat.
Shri Y. Khemchand Singh, Chief Minister of Manipur, highlighted the ongoing efforts associated with rehabilitation and resettlement measures in the State. He stressed the importance of robust monitoring mechanisms to ensure the timely implementation of reconstruction and housing initiatives, underscoring the need for coordinated efforts to support affected communities and restore normalcy.
Shri Prem Singh Tamang, Chief Minister of Sikkim, discussed the critical role of tourism, connectivity and digital infrastructure in driving the State’s development. He emphasised the need for commercially viable air connectivity and improved digital infrastructure to enhance accessibility and economic opportunities across the region. Shri Tamang also called for the continuation of the North East Industrial Development Scheme (NEIDS) to promote industrial growth, attract investments and generate employment. He underscored the importance of policy frameworks that reflect the unique demographic and ecological realities of the North Eastern Region while ensuring sustainable development.
Dr. Manik Saha, Chief Minister of Tripura, highlighted the State’s geographical constraints, extensive international border and skill gaps, emphasizing the need for targeted interventions to accelerate economic growth and investment. He observed that trade and connectivity infrastructure, including integrated check posts, rail services and air connectivity need to be enhanced. Dr. Saha also underscored the potential of sectors such as bamboo, rubber, textiles, pharmaceuticals, sports and tourism and called for greater support towards skill development, innovation, value addition and export promotion. He further emphasized the need for enhanced healthcare and educational infrastructure, while noting that Tripura is among the first few States to prepare its Viksit Tripura vision document.
The discussions focussed on sharing of successful initiatives, policy innovations and impactful development schemes across sectors such as agriculture, rural development, healthcare, education, skill development, tourism, livelihoods, infrastructure etc.
In her concluding remarks, Ms. Joram Aniya, Member NITI Aayog thanked everyone for their participation and for sharing the progress, achievements and developmental priorities of their respective states. She noted the issues and suggestions raised during the interaction and stated that NITI Aayog would continue to work closely with the concerned ministries and departments of Government of India to facilitate the development of the North-Eastern states.