ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜନ୍ମରୁ ଯତ୍ନ, ଶିକ୍ଷାରୁ ସଶକ୍ତୀକରଣ: ‘ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢାଓ’ର ସଫଳ ଯାତ୍ରା
କନ୍ୟା ଶିଶୁଙ୍କ ଅଧିକାର, ଶିକ୍ଷା ଓ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜନଆନ୍ଦୋଳନ ସାଜିଛି ‘ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢାଓ’
13 JUN 2026 11:10AM by PIB Bhubaneswar
ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଯତ୍ନ ଶିଶୁର ଜୀବନ ଏବଂ ମା'ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରେ। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପୁଷ୍ଟିକର ସହାୟତା ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ପ୍ରସବ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମିଶ୍ରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ମା' ଏବଂ ଶିଶୁ ଯତ୍ନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ, ‘ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ’ (ବିବିବିପି), ସାରା ଦେଶରେ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନମାନଙ୍କ ବଞ୍ଚିବା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଜାନୁଆରୀ ୨୨, ୨୦୧୫ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା, ବିବିବିପି ଯୋଜନା ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଶିଶୁ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଲିଙ୍ଗ-ଭିତ୍ତିକ ବୈଷମ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ।
ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ଧରି, ‘ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ’ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପରୁ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଗଣ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ସରକାର, ଗଣମାଧ୍ୟମ, ନାଗରିକ ସମାଜ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସାମିଲ କରିଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନର ଜନ୍ମ ସମୟରେ ସମ୍ମାନ ଓ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଅବସ୍ଥାର ଯତ୍ନ ଓ ଶିକ୍ଷା ପାଇବାର ଅଧିକାର ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ; ଯାହାଦ୍ୱାରା ତା’ର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ।
ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରମୁଖ ଲିଙ୍ଗ ସୂଚକାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଚଏମଆଇଏସ) ରୁ ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଜାତୀୟ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ (ଏସଆରବି) ୨୦୧୪-୧୫ ରେ ୯୧୮ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୯୨୯ ହୋଇଛି। ଏହା ପକ୍ଷପାତପୂର୍ଣ୍ଣ ଭ୍ରୁଣ ଲିଙ୍ଗ ଚୟନକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରସବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଝିଅମାନଙ୍କ ଲାଗି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷାର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରାଯାଇଛି।ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୟୁନିଫାଏଡ୍ ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ ଇନଫର୍ମେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଫର ଏଜୁକେସନ୍ (ୟୁଡିଆଇଏସଇ) ରୁ ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟ ସୂଚିତ କରେ ଯେ ମାଧ୍ୟମିକ ସ୍ତରରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ନାମଲେଖା ୨୦୧୪-୧୫ ରେ ୭୫.୫୧% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୮୦.୨% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଶ୍ରେଣୀକୁ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବା ହାରରେ ଆସିଥିବା ସୁଧାରକୁ ସୂଚାଉଛି ।
‘ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ’ ଯୋଜନା ଏକ ଜୀବନଚକ୍ର ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ, ଯାହା ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଜନ୍ମ ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ବ ଆରୋପ କରେ। ଏହି ଯୋଜନା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ।
ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନ ଯେପରି ସୁରକ୍ଷିତ, ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ 'ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ'ର ଢାଞ୍ଚାକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛି; ଯାହାଦ୍ୱାରା ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରାଯାଇପାରିବ।

Ministry of Women and Child Development
Beti Bachao Beti Padhao: Advancing Dignity at Birth and Early Childhood Care
BBBP has evolved as a Nationwide Movement Driving Behavioural Change and Girl Child Empowerment
13 JUN 2026 11:10AM by PIB Delhi
Care at birth shapes the foundation of a child’s life and a mother’s well-being. Over the years, India has strengthened maternal and early childhood care through a combination of health services, nutrition support, and institutional delivery systems.
The Government of India’s flagship initiative, Beti Bachao Beti Padhao (BBBP), continues to drive this transformative change in ensuring the survival, protection, and empowerment of the girl child across the country. Launched on 22nd January 2015, BBBP was conceived in response to the declining Child Sex Ratio (CSR) and pervasive gender-based discrimination. This scheme is a joint initiative of Ministry of Women and Child Development (MWCD), Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) and Ministry of Education (MoE).
Over the past eleven years, BBBP has evolved from a targeted policy intervention into a nationwide movement, mobilising stakeholders across government, media, civil society, and communities. The initiative underscores the importance of dignity at birth, protection of the girl child, and her access to early childhood care and education, thereby fostering an enabling environment for her holistic development.
The scheme has contributed significantly to improving key gender indicators. As per the Health Management Information System (HMIS) data of the Ministry of Health and Family Welfare, the Sex Ratio at Birth (SRB) at the national level has improved from 918 in 2014–15 to 929 in 2024–25. This reflects sustained efforts towards preventing gender-biased sex selection and promoting institutional deliveries.
In the education sector, notable progress has been achieved in enhancing girls’ access to schooling. According to Unified District Information System for Education (UDISE) data of the Ministry of Education, girls’ enrolment at the secondary level has increased from 75.51% in 2014–15 to 80.2% in 2024–25, indicating improved retention and transition rates.
BBBP continues to emphasise a lifecycle approach beginning with safe and dignified birth, ensuring early childhood care, and enabling education and empowerment of girls. The scheme reinforces behavioural change through sustained advocacy, community engagement, and convergence among Ministries and States/UTs.
The Ministry of Women and Child Development reiterates its commitment to strengthening the BBBP framework, ensuring that every girl child in India is protected, educated, and empowered, thereby contributing to the vision of women-led development.