কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নতুন ৰাজধানী চহৰ অমৰাৱতীত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নতুন সাধাৰণ পুল কাৰ্যালয়ৰ নিৰ্মাণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
10 JUN 2026 1:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে আজি অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নতুন ৰাজধানী চহৰ অমৰাৱতীত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সাধাৰণ পুল কাৰ্যালয় গৃহ (চিজিজিপিঅ’এ) নিৰ্মাণত অনুমোদন জনাইছে।
এই প্ৰকল্পটো হৈছে নতুন গ্ৰীনফিল্ড চহৰ অমৰাৱতীৰ বাবে এক যুগান্তকাৰী পদক্ষেপ, যাক এক বিশ্বমানৰ নগৰ কেন্দ্ৰলৈ বিকশিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰস্তাৱটোৰ উদ্দেশ্য হৈছে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিভিন্ন কাৰ্যালয়ৰ বাবে কাৰ্যালয় গৃহৰ বৰ্ধিত চাহিদা একেখন ছাটৰ তলত স্থাপন কৰি সমাধান কৰা। এই একত্ৰীকৰণে আন্তঃবিভাগীয় সমন্বয় বৃদ্ধি কৰিব আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক প্ৰদান কৰা সেৱাৰ দক্ষতা আৰু কাৰ্যকাৰিতা উন্নত কৰিব।
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নতুন ৰাজধানী চহৰ অমৰাৱতীত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সাধাৰণ পুল কাৰ্যালয় গৃহ (চিজিজিপিঅ’এ)ৰ ৫.৫৩ একৰ এলেকা সামৰি পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। চিজিজিপিঅ’এ-ত দুটা খণ্ড আছেঃ চি-৯ প্লটৰ এটা ব্লকত ভূমি মহলা+১৩ টা মহলা (সেৱাৰ বাবে ভূমি মহলা, পডিয়াম পাৰ্কিঙৰ বাবে তিনিটা মহলা আৰু কাৰ্যালয়ৰ স্থানৰ বাবে দহটা মহলা) আৰু চি-৮ প্লটৰ আন এটা ব্লকত ভূমি মহলা+১০ টা মহলা (সেৱাৰ বাবে ভূমি মহলা, পডিয়াম পাৰ্কিঙৰ বাবে তিনিটা মহলা আৰু কাৰ্যালয়ৰ স্থানৰ বাবে সাতটা মহলা)। এই সুবিধাটো প্ৰায় ৮,০০০ বিষয়া আৰু কৰ্মচাৰী থকাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। প্ৰায় ১,৮০০ সমতুল্য গাড়ীৰ স্থান (ইচিএছ)ৰ বাবে পডিয়াম পাৰ্কিং ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। প্ৰকল্পটোৰ মুঠ নিৰ্মিত এলেকা হৈছে ২৩,২৫,০০০ বৰ্গফুট (২,১৬,০৩২ বৰ্গমিটাৰ)।
সমগ্ৰ বিশ্বতে পৰিবেশগতভাৱে বহনক্ষম আৰু সম্পদ-দক্ষ নিৰ্মাণ পদ্ধতিৰ ওপৰত বৰ্ধিত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰি অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নতুন ৰাজধানী চহৰ অমৰাৱতীত প্ৰস্তাৱিত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সাধাৰণ পুল কাৰ্যালয় গৃহ (চিজিজিপিঅ’এ) ভাৰতত প্ৰচলিত সৰ্বোচ্চ সেউজ ভৱনৰ মান অনুসৰি পৰিকল্পনা আৰু আৰ্হি যুগুত কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে বহনক্ষম স্থান পৰিকল্পনা, শক্তি দক্ষতা বৃদ্ধি, জল সংৰক্ষণ, স্থানীয়ভাৱে উপলব্ধ সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ আৰু আবাসীসকলৰ স্বাস্থ্য আৰু সুবিধা উন্নত কৰাৰ জৰিয়তে পৰিবেশৰ ওপৰত প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰা। এই শিবিৰটো ন্যূনতম গৃহ ৪-ষ্টাৰ ৰেটিং লাভ কৰিবলৈ আৰ্হি প্ৰস্তুত, নিৰ্মাণ আৰু পঞ্জীয়ন কৰা হ’ব আৰু ই শক্তি সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম বিল্ডিং কোড (ইচিএছবিচি) ২০২৪ৰ শেহতীয়া ব্যৱস্থাসমূহ মানি চলিব।
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নতুন ৰাজধানী চহৰ অমৰাৱতীত থকা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সাধাৰণ পুল কাৰ্যালয় গৃহ (চিজিজিপিঅ’এ) এ টি এমসহ বেংক, ডাকঘৰ, ক্ৰেচ, বিনোদন কক্ষ, মহিলাৰ কোঠা, ১০০ আসনযুক্ত কনফাৰেন্স হল, ৫০০ আসনযুক্ত বহুমুখী হল আৰু কৰ্মচাৰী আৰু দৰ্শনাৰ্থীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে চাৰিখন কেণ্টিনকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় নাগৰিক আৰু সামূহিক সা-সুবিধাৰে সজ্জিত হ’ব।
প্ৰযোজ্য অভিগম্যতাৰ নিয়ম আৰু মান অনুসৰণ কৰি দিব্যাংগজন (বিশেষভাৱে সক্ষম)ৰ বাবে অভিগম্যতা, সুৰক্ষা আৰু সুবিধা নিশ্চিত কৰিবলৈ চৌহদটোত এক বাধামুক্ত নিৰ্মাণ পৰিবেশ অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব।
এই প্ৰকল্পটোৱে দক্ষ, অৰ্ধ-দক্ষ আৰু অদক্ষ শ্ৰমিকসকলৰ বাবে যথেষ্ট পৰিমাণে প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। নিৰ্মাণ পৰ্য্যায়ৰ সময়ত, প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৭ লাখ মানৱ-দিন নিযুক্তি সৃষ্টি হোৱাৰ অনুমান কৰা হৈছে, আনহাতে কাৰ্য্যকৰী পৰ্য্যায়টোৱে প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৫০,০০০ মানৱ-দিন সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰকল্প ব্যয় আৰু পুঁজি যোগান
প্ৰকল্পটোৰ আনুমানিক ব্যয় হৈছে ১,২৯৯.০৮ কোটি টকা, যাক ভাৰত চৰকাৰে হেড অব একাউণ্টঃ ৪০৫৯ (ৰাজহুৱা কামৰ ওপৰত মূলধন ব্যয়)ৰ অধীনত বাজেট সমৰ্থনৰ জৰিয়তে পুঁজি যোগান ধৰিব।
প্ৰাক-প্ৰকল্প কাম-কাজসমূহ
এই প্ৰকল্পটো গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে কেন্দ্ৰীয় লোক নিৰ্মাণ বিভাগৰ (চিপিডব্লিউডি) জৰিয়তে ৰূপায়ণ কৰিব। ইতিমধ্যে মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰাৰম্ভিক কাম-কাজ আৰম্ভ হৈছে আৰু বৰ্তমান নিবিদাৰ নথি-পত্ৰৰ প্ৰস্তুতি চলি আছে।
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নতুন ৰাজধানী চহৰ অমৰাৱতীত প্ৰস্তাৱিত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সাধাৰণ পুল কাৰ্যালয় গৃহ (চিজিজিপিঅএ)

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves construction of new Central Government General Pool Office Accommodation at the New Capital City, Amaravati, Andhra Pradesh
10 JUN 2026 1:52PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the construction of the Central Government General Pool Office Accommodation (CGGPOA) at the New Capital City, Amaravati, Andhra Pradesh.
This project is a landmark initiative in the new Greenfield city of Amaravati, envisioned to evolve into a world-class urban centre. The objective of the proposal is to address the growing demand for office accommodation for various Central Government offices by housing them under one roof. This consolidation will enhance inter-departmental coordination and improve the efficiency and effectiveness of services delivered by the Central Government to the State of Andhra Pradesh.
The Central Government General Pool Office Accommodation (CGGPOA) at New Capital City, Amaravati, Andhra Pradesh, is planned over an area of 5.53 acres. The CGGPOA comprises two blocks: one block on Plot C-9 with Ground + 13 floors (Ground Floor for services, three floors for podium parking, and ten floors for office spaces), and another block on Plot C-8 with Ground + 10 floors (Ground Floor for services, three floors for podium parking, and seven floors for office spaces). The facility is designed to accommodate approximately 8,000 officials and staff members. Podium parking provision for about 1,800 Equivalent Car Spaces (ECS) is proposed. The total built-up area of the project is 23,25,000 sqft. (2,16,032 sqm.).
Across the globe, there is a growing emphasis on environmentally sustainable and resource-efficient construction practices. Reflecting this commitment, the proposed Central Government General Pool Office Accommodation (CGGPOA) at New Capital City, Amaravati, Andhra Pradesh, is being planned and designed in accordance with the highest green building standards prevalent in India. The project aims to minimize environmental impact through sustainable site planning, enhanced energy efficiency, water conservation, usage of locally available materials, and improved occupant health and comfort. The campus will be designed, constructed, and registered to achieve a minimum GRIHA 4-Star Rating and will comply with the latest provisions of the Energy Conservation and Sustainable Building Code (ECSBC) 2024.
The Central Government General Pool Office Accommodation (CGGPOA) at New Capital City, Amaravati, Andhra Pradesh, will be equipped with essential civic and community amenities, including a Bank with ATM, Post Office, Crèche, Recreation Room, Ladies’ Room, Conference Hall with a seating capacity of 100, Multipurpose Hall with a seating capacity of 500, and four canteens to cater to the needs of employees and visitors.
The campus will incorporate a barrier-free built environment to ensure accessibility, safety, and convenience for Divyangjan (Persons with Disabilities), in compliance with applicable accessibility norms and standards.
The project is expected to generate substantial direct and indirect employment opportunities for skilled, semi-skilled, and unskilled workers. During the construction phase, employment generation is estimated at approximately 7,00,000 man-days per annum, while the operational phase is expected to generate around 50,000 man-days per annum.
PROJECT COST & FUNDING
The estimated cost of the project is ₹1,299.08 crores, which will be funded by the Government of India through budgetary support under the Head of Account: 4059 Capital Outlay on Public Works).
PRE-PROJECT ACTIVITIES
The project will be executed by the Ministry of Housing & Urban Affairs through the Central Public Works Department (CPWD). Pre-bid activities have already commenced, and the preparation of tender documents is presently in progress.
PROPOSED CENTRAL GOVERNMENT GENERAL POOL OFFICE ACCOMMODATION (CGGPOA) AT NEW CAPITAL CITY, AMARAVATI, ANDHRA PRADESH