কেবিনেট
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক একেৰাহে দীৰ্ঘতম কাৰ্যকালৰ বাবে নিৰ্বাচিত প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি মন্ত্ৰীসভাৰ এটা প্ৰস্তাৱ গৃহীত
10 JUN 2026 1:50PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি দেশৰ দীৰ্ঘতম কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰা নিৰ্বাচিত প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ বাবে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক প্ৰশংসা কৰি ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ যাত্ৰাৰ এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰি এটা প্ৰস্তাৱ গৃহীত কৰে। নিৰ্বাচিত প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে ৪,৩৯৯ দিনৰ অবিৰত সেৱাৰ অভিলেখ স্থাপন কৰি তেওঁ ১৯৫২ চনৰ পৰা ১৯৬৪ চনলৈকে একেৰাহে ৪,৩৯৮ দিন কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰা শ্ৰী জৱাহৰলাল নেহৰুৰ পূৰ্বৰ অভিলেখ অতিক্ৰম কৰে। প্ৰস্তাৱটোত কোৱা হৈছে যে এই উপলক্ষ্যটো ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক চেতনা, জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ শক্তিৰ প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছে, যি 'ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম' সংকল্পৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এগৰাকী নেতাক জনসাধাৰণে প্ৰদান কৰা অভূতপূৰ্ব সমৰ্থনক প্ৰতিফলিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীক আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জনাই এই প্ৰস্তাৱত উল্লেখ কৰা হৈছে যে তেওঁৰ নেতৃত্বত এন ডি এ চৰকাৰে ১২ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ সময়তে এই সাফল্য লাভ কৰিছে। ইয়াত লগতে উল্লেখ কৰা হৈছে যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰৰ মুৰব্বী হিচাপে ২৫ বছৰৰ অবিৰত সেৱাৰ ঐতিহাসিক লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। সংবেদনশীলতা, সংযম, অভিপ্ৰায় আৰু নিৰ্ণায়কতাৰ দ্বাৰা চিহ্নিত নেতৃত্বৰ ওপৰত গৌৰৱ কৰি, চৰকাৰী পাঠটোৱে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ছয় দশকৰ পাছত দেশে একেৰাহে তৃতীয় কাৰ্যকালৰ বাবে এন ডি এ চৰকাৰক জনাদেশ দিছে।
সেৱা আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতি নিৰন্তৰ সমৰ্পণৰ প্ৰতীক হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জীৱনৰ কথা উল্লেখ কৰি, পাঠটোত তেওঁক ২০১৪ চনৰ ঘোষণাক ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ মন্ত্ৰৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ ‘প্ৰধান সেৱক’ হিচাপে স্মৰণ কৰা হয়। দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণক প্ৰশাসনৰ কেন্দ্ৰত ৰখা হৈছে বুলি স্বীকাৰ কৰি, দস্তাবেজে ৮০ কোটিৰো অধিক নাগৰিকৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচন আৰু ৬০ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ ব্যক্তিৰ বাবে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ লগতে পকী ঘৰ, বিদ্যুৎ, পৰিষ্কাৰ পানী আৰু প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰকে ধৰি প্ৰদান কৰা অভূতপূৰ্ব সা-সুবিধাৰ বিৱৰণ দিয়ে। এই প্ৰস্তাৱত উল্লেখ কৰা হৈছে যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহে সামূহিকভাৱে ৰাষ্ট্ৰীয় আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰিছে আৰু ২৫ কোটিৰো অধিক লোকক দৰিদ্ৰতাক পৰাভূত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে।
প্ৰস্তাৱটোৱে মূল জনগাঁথনিৰ সবলীকৰণৰ মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিছে। ই যুৱ শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিয়ে মিছন চন্দ্ৰযানৰ জৰিয়তে ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু বৈজ্ঞানিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিছিল। ধোঁৱামুক্ত পাকঘৰৰ আৰু লাখপতি দিদি অভিযানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিধান সভাত মহিলাৰ বাবে ঐতিহাসিক ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণলৈকে বিস্তৃত নীতিৰ জৰিয়তে ‘মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন’ ৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়া হৈছে। কৃষকসকলক ‘বিকশিত ভাৰত’ ৰ মূল স্তম্ভ বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি পাঠটোৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ দৰে পদক্ষেপ আৰু পশুপালক তথা মাছমৰীয়াসকলৰ কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে কৃষি ৰপ্তানি ৫লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰিছে।
কেইবা দশক ধৰি স্থগিত হৈ থকা সংস্কাৰসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিৰ্ণায়ক ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ মনোভাৱক প্ৰশংসা কৰি প্ৰস্তাৱটোৱে ৩৭০ নম্বৰ অনুচ্ছেদ বাতিল কৰা, জিএছটি আৰু অ’আৰওপি ৰূপায়ণ, কা আইন, ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা আৰু শ্ৰমিক সংহিতাৰ একত্ৰীকৰণৰ দৰে উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰশংসা কৰে। এই দস্তাবেজে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ ওপৰত দৃঢ়তাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ প্ৰমাণ হৈছে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ পদক্ষেপ যেনে চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক আৰু সীমা অতিক্ৰমী বিমান আক্ৰমণ, ‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ আৰু হানিকাৰক সিন্ধু জল চুক্তি স্থগিত ৰখা। নক্সালবাদ নিৰ্মূল, উত্তৰ-পূবত স্থায়ী শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰ আৰু বাংলাদেশৰ সৈতে সীমান্ত বিবাদৰ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰশংসনীয় অগ্ৰগতি লক্ষ্য কৰা হৈছে।
এই প্ৰস্তাৱটোৱে প্ৰতিৰক্ষাৰ পৰা আৰ আই পৰ্যন্ত খণ্ডসমূহত ভাৰতৰ উৎপাদন ক্ষমতাৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ আৰু ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ অভিযানৰ দ্বাৰা লাভ কৰা গতিশীলতাক দায়ী কৰে। একে সময়তে, ই সফল জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা আৰু মিছন লাইফৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ শক্তিশালী গোলকীয় ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য (‘বিকাশ’ আৰু ‘বিৰাচত’) একেলগে লৈ, পাঠটোৱে নতুন সংসদ ভৱন আৰু কৰ্তব্য পথৰ দ্বাৰা চিহ্নিত এক সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণৰ কথা উল্লেখ কৰিছে, যি জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ মনোভাৱৰ দ্বাৰা চালিত যি ক’ৰোনা মহামাৰীৰ দৰে বিশ্বব্যাপী সংকটক সফলতাৰে পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল।
যোৱা ১২ বছৰৰ ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা, গতিশীল প্ৰশাসন আৰু দূৰদৃষ্টিসম্পন্ন নীতিয়ে ভাৰতক বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল বৃহৎ অৰ্থনীতিত পৰিণত কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ইয়াৰ বাবে কৃতজ্ঞতা আৰু ভৱিষ্যতৰ সংকল্প প্ৰকাশ কৰিবলৈ আনুষ্ঠানিকভাৱে নিম্নলিখিত প্ৰস্তাৱসমূহ গ্ৰহণ কৰেঃ
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই গ্ৰহণ কৰা আনুষ্ঠানিক প্ৰস্তাৱঃ
এই ঐতিহাসিক সাফল্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন।
দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণ আৰু প্রান্তীয় শ্ৰেণীৰ সবলীকৰণৰ বাবে তেওঁৰ নেতৃত্বত কৰা কামৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ।
তেওঁৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ ২৫ কোটিৰো অধিক লোকক দৰিদ্ৰতাক পৰাভুত কৰিবলৈ সক্ষম কৰা মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নীতিসমূহৰ প্ৰশংসা ।
ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱাৰ প্ৰতি তেওঁৰ অনন্য সমৰ্পণ আৰু অক্লান্ত কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ।
অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশ আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ দিশত তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা ।
ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰা আৰু ভাৰতৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ নেতৃত্বক প্ৰশংসা
‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত) গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ দূৰদৰ্শী সংকল্প আৰু নেতৃত্বৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন প্ৰকাশ ।
গৃহীত প্ৰস্তাৱটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সুস্বাস্থ্য আৰু দীৰ্ঘায়ুৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাই সমাপ্ত কৰা হয়।। ই দৃঢ়ভাৱে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে এক আত্মনিৰ্ভৰশীল, সুৰক্ষিত, সমৃদ্ধিশালী আৰু গৌৰৱোজ্জ্বল ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰি থাকিব, যাৰ ফলত ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ পথ দৃঢ়ভাৱে মুকলি হ’ব।
Click here to see Cabinet Resolution (English)
Click here to see Cabinet Resolution (Hindi)

Cabinet
Cabinet passes a resolution applauding Prime Minister Shri Narendra Modi for becoming the longest serving elected Prime Minister for consecutive terms
10 JUN 2026 1:50PM by PIB Delhi
The Union Cabinet today passed a resolution marking June 10, 2026, as an historic milestone in the journey of Indian democracy applauding Shri Narendra Modi for becoming the longest-serving elected Prime Minister of the country. By establishing a record of 4,399 days of continuous service as an elected PM, he has surpassed the previous record held by Shri Jawaharlal Nehru, who served for 4,398 continuous days from 1952 to 1964. The resolution states that this occasion stands as a symbol of India's democratic consciousness, public trust, and the power of public participation, reflecting the unprecedented support bestowed by the people upon a leader guided by the 'Nation First' resolve.
Extending its heartfelt congratulations and best wishes to the Prime Minister, the resolution highlights that this achievement coincides with the NDA government completing 12 years under his leadership. It also notes that the Prime Minister is approaching the historic mark of 25 years of continuous service as Head of Government. Taking pride in a leadership characterized by sensitivity, restraint, intent, and decisiveness, the official text emphasizes that it is after six decades that the country has given a mandate to the NDA government for a third consecutive term.
Outlining the Prime Minister's life as a symbol of continuous dedication to service and nation-building, the text recalls his 2014 declaration as the "Pradhan Sevak" committed to the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. Acknowledging that the welfare of the poor has been placed at the center of governance, the document details the unprecedented scale of amenities delivered,including pucca houses, electricity, clean water, and direct benefit transfers, alongside free rations for over 80 crore citizens and free medical treatment for over 60 crore poor individuals. The resolution records that these efforts collectively boosted national self-confidence and enabled over 25 crore people to defeat poverty.
The resolution further maps the empowerment of key demographics. It recognizes the focus on youth power that propelled India into becoming the world's third-largest startup ecosystem and a scientific power through Mission Chandrayaan. A new chapter of 'Women-Led Development' is detailed through comprehensive policies ranging from smoke-free kitchens and the Lakhpati Didi campaign to the historic 33 percent reservation for women in legislative bodies. Affirming farmers as a core pillar of a 'Viksit Bharat', the text applauds initiatives like PM Kisan Samman Nidhi and the provision of Kisan Credit Cards to pastoralists and fishermen, which have helped propel agricultural exports past the Rs 5 lakh crore mark.
Praising the decisive 'Nation First' spirit in enacting decades-pending reforms, the resolution commends landmarks such as the abrogation of Article 370, implementation of GST and OROP, the CAA law, the Bharatiya Nyaya Sanhita, and the consolidation of labor codes. The document strongly emphasizes the elevation of national security, evidenced by strict actions against terrorism like surgical and cross-border air strikes, 'Operation Sindoor', and the suspension of the unjust Indus Water Treaty. Commendable strides are also noted in the eradication of Naxalism, the signing of permanent peace accords in the North-East, and the resolution of the border dispute with Bangladesh.
The resolution attributes the advancement of India's manufacturing capabilities in sectors from defense to AI to the momentum gained by the 'Make in India' and 'Aatmanirbhar Bharat' campaigns. Simultaneously, it highlights India's strengthened global role through the successful G-20 presidency, International Yoga Day, and initiatives like the International Solar Alliance and Mission LiFE. By taking development and heritage ('Vikas' and 'Virasat') together, the text notes a cultural renaissance symbolized by the new Parliament building and Kartavya Path, driven by a spirit of public participation that successfully navigated global crises like the Corona pandemic.
Underlining that the political stability, dynamic governance, and far-sighted policies of the last 12 years have transformed India into the world's fastest-growing large economy, the Union Cabinet officially adopted the following resolutions to express its deep gratitude and future resolve:
Formal Resolutions Adopted by the Union Cabinet:
Conveys its heartfelt congratulations and best wishes to the Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi on this historic achievement.
Expresses gratitude for the work done under his leadership for the welfare of the poor and the empowerment of marginalized sections.
Appreciates the policies of the Hon'ble PM that have enabled more than 25 crore poor people in India to defeat poverty under his leadership.
Expresses gratitude for his unique dedication and tireless hard work towards serving the nation.
Appreciates his efforts directed towards inclusive growth and social justice.
Praises his leadership in strengthening national security and protecting India's interests.
Expresses its full support for his visionary resolve and leadership in building a 'Viksit Bharat' (Developed India).
The adopted resolution concludes by extending best wishes for the excellent health and long life of the Prime Minister. It firmly expresses absolute confidence that under the leadership of Shri Narendra Modi, India will continue to achieve new heights as a self-reliant, secure, prosperous, and glorious nation, strongly paving the way to becoming a developed nation by 2047.
Click here to see Cabinet Resolution (English)
Click here to see Cabinet Resolution (Hindi)