প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দমনত প্ৰায় ২,৯৭০ কোটি টকা মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
স্বাস্থ্যসেৱা, বিমান পৰিবহণ, পৰ্যটন আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাটো দমনৰ বাবে এক নতুন উন্নয়নমূলক পদক্ষেপ; এই পদক্ষেপসমূহে সমগ্ৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জীৱনক ৰূপান্তৰিত কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি প্ৰকাশিত তথ্যই স্পষ্টকৈ দেখুৱাইছে যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ ভেটি কিমান মজবুত; ২০২৫–২৬ চনত ভাৰতে ৭.৭% বৃদ্ধিৰ হাৰ লাভ কৰিছিল, আৰু ৩১ মাৰ্চত সমাপ্ত হোৱা পূৰ্বৰ ত্ৰৈমাসিকত ভাৰতৰ বৃদ্ধি ৭.৮% হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই ভয়াৱহ বিশ্ব সংকটৰ মাজতো ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাই নিশ্চিত কৰিছে যে ভাৰত কেৱল নিজকে বৰ্তাই ৰখাই নহয় ই বক্ৰ পথৰ মাজতো সকলো প্ৰচেষ্টাত সফল হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে স্বাস্থ্যক কেনেদৰে অগ্ৰাধিকাৰ দিছে , সেয়া ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল স্বাস্থ্য জৰীপৰ তথ্যই স্পষ্টভাৱে প্ৰমাণ কৰিছে; পূৰ্বে ভাৰতত বেছিভাগ শিশুৰ প্ৰসৱ চিকিৎসালয়ত হোৱা নাছিল; আজি দেশৰ সকলো প্ৰসৱৰ ৯০ শতাংশতকৈ অধিক চিকিৎসালয়ত হয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ বাবেই ভাৰতে শিশুৰ প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত শক্তিশালী অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে; ২০১৪ চনৰ আগতে মাত্ৰ ৬০ শতাংশ শিশুৱেহে সম্পূৰ্ণ টিকাকৰণৰ সুবিধা কৰিছিল;আজি এই পৰিসংখ্যা প্ৰায় ৯০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
05 JUN 2026 10:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দমনত প্ৰায় ২,৯৭০ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন , দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। স্থানীয় নেতা আৰু নাগৰিকৰ সমাৱেশক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ ভাষণৰ আৰম্ভণিতে জনসাধাৰণৰ আপ্লুত অংশগ্ৰহণৰ বাবে গভীৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। পূৰ্বৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ কয় যে তেওঁৰ পূৰ্বৰ পৰ্যবেক্ষণ বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে, এতিয়া এই অঞ্চলে দেশৰ বৈচিত্ৰ্যময় আৰু সজীৱ সত্তাক গৌৰৱেৰে প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। ‘“দমন মিনি ইণ্ডিয়াৰ এক জীৱন্ত নিদৰ্শন হৈ পৰিছে, য’ত বিভিন্ন অঞ্চলৰ লোকৰ বসবাসে সমগ্ৰ দেশৰ এক সুন্দৰ আভাস প্ৰদান কৰিছে,”’ শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ প্ৰশাসনিক অগ্ৰগতিৰ বিষয়ত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দমন, ডিউ আৰু দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলীত সক্ৰিয়ভাৱে ৰূপায়ণ কৰা অতি ফলপ্ৰসূ শাসন আৰ্হিৰ প্ৰশংসা কৰে। '“প্ৰতিবাৰেই মই ইয়ালৈ আহিলেই অনুভৱ কৰো যে মোৰ শেষ ভ্ৰমণৰ তুলনাত এই অঞ্চলটোৱে উন্নয়নৰ পথত মাইলৰ পিছত মাইল আগবাঢ়িছে,”' শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
অঞ্চলটোৰ বাবে এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি চিহ্নিত কৰি তেওঁ সংযোগ, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, পৰ্যটন, আৰু নগৰীয়া আন্তঃগাঁথনি সামৰি বহুতো পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰকল্পৰ বাবে উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই পদক্ষেপসমূহৰ আঁৰৰ অদম্য প্ৰশাসনিক প্ৰচেষ্টাক স্বীকৃতি দি তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আধুনিক সুবিধা আৰু নতুন সুযোগৰ পথ প্ৰদান কৰাৰ বাবে নেতৃত্বক প্ৰশংসা কৰে। '“এই উন্নয়নমূলক কামসমূহে জনসাধাৰণৰ জীৱনক সহজ কৰি তুলিব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন পথৰ সৃষ্টি কৰিব,”’ শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
ৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়া উৎসাহজনক জিডিপিৰ তথ্যসমূহ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ চূড়ান্ত ত্ৰৈমাসিকত ৭.৮ শতাংশৰ বৃদ্ধিৰ বাবে দেশৰ শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰভাৱ আৰু কল্যাণ-চালিত সংস্কাৰৰ পদক্ষেপক কৃতিত্ব দিয়ে। '“বিশ্ব সংকটৰ এই কঠিন পৰ্যায়তো ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰে ভাৰতে নিজকে বৰ্তাই ৰাখিছে আৰু আগৰণুৱা হৈ থাকিবলৈ চেষ্টা কৰিছে,”' শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
দেশৰ আন্তঃগাঁথনিগত লক্ষ্যসমূহক বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱসৰ সৈতে একাকাৰ কৰি তেওঁ গৌৰৱেৰে সকলো চৰকাৰী ভৱনত সম্পূৰ্ণৰূপে সৌৰশক্তিৰ জৰিয়তে শক্তি যোগান ধৰা ডিউৰ কৃতিত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। বিকেন্দ্ৰীকৃত সেউজ শক্তি উৎপাদনৰ ভৱিষ্যতৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি তেওঁ বৰ্তমান চলি থকা বৃহৎ বৃক্ষৰোপন অভিযান আৰু ছাদৰ ওপৰত সৌৰ পদক্ষেপৰ প্ৰশংসা কৰে। '“আমি এই বিষয়টো আৰু আগুৱাই নিব লাগিব যাতে ঘৰবোৰে সৌৰশক্তিৰ পৰা বিদ্যুৎ লাভ কৰে আৰু উদ্বৃত্তৰ পৰা পৰিয়ালসমূহে আয় অৰ্জন কৰিব পাৰে,” শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
স্থানীয় জনসাধাৰণে প্ৰদৰ্শন কৰা গভীৰ নাগৰিক চেতনাৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোত চলি থকা গণ স্বচ্ছতা অভিযানৰ বিশেষভাৱে শলাগ লয়। ‘“জনসাধাৰণৰ এই সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণে স্পষ্টভাৱে দেখুৱাইছে যে কেনেকৈ স্বচ্ছতা প্ৰকৃততে জনসাধাৰণৰ এক আত্মা হৈ পৰিছে,”’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু ছিংগাপুৰৰ ঐতিহাসিক অৰ্থনৈতিক বিৱৰ্তনৰ মাজত তুলনা কৰি কৰি তেওঁ কয় যে নামো বিমানবন্দৰ আৰু আইকনিক দমনগাংগা দলঙৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহ কেৱল স্থানীয় এলেকাৰ উন্নীতকৰণেই নহয়, বৰঞ্চ বিশ্বজুৰি প্ৰাধান্য লাভৰ এটি সবল খোজ। ‘“এনে সকলো আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে আমি ভৱিষ্যতৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে শিলৰ দৰে কঠিন ভেটি স্থাপন কৰিছো,”’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
স্থানীয় উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ লজিষ্টিক সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্ধিত গতিশীলতাই কেনেকৈ প্ৰত্যক্ষভাৱে বাণিজ্য আৰু আতিথ্য সম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰিছে সেই বিষয়ত উল্লেখ কৰে। '“পৰিবহন নগৰৰ দৰে সুবিধাই নিঃসন্দেহে আমাৰ বাণিজ্য আৰু লজিষ্টিকক এক নতুন আৰু শক্তিশালী গতি প্ৰদান কৰিব,”' শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
ভাৰতৰ বিস্তৃত সামুদ্ৰিক কৌশলৰ বিষয়ত মন্তব্য কৰি তেওঁ লাক্ষাদ্বীপৰ সমান্তৰাল বন্দৰ উন্নয়নৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেওঁ কয় যে অঞ্চলটোৰ স্থানীয়কৃত অগ্ৰগতিক দেশৰ সামগ্ৰিক নীলা অৰ্থনীতিৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে অবিচ্ছেদ্যভাৱে সংযোগ কৰিছে। '“উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই সকলোবোৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা প্ৰচেষ্টাই নীলা অৰ্থনীতিত দেশৰ শক্তি যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব,”’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
চৰকাৰৰ মূল উন্নয়নমূলক দৰ্শনক সংজ্ঞায়িত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ আৰু ডিজিটেল স্বাস্থ্য অভিযানৰ দৰে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱা পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সমাজৰ প্ৰান্তীয় সম্প্ৰদায়, দৰিদ্ৰ, জনজাতীয় আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক অগ্ৰাধিকাৰৰ প্ৰদানৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ''আজি দৰিদ্ৰসকলৰ বাবেও আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ সুবিধা আৰু ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ নিশ্চয়তা আছে,'' শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
এই লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহে কঢ়িয়াই অনা বৃহৎ আৰ্থিক সকাহৰ পৰিমাণ নিৰ্ণয় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গড় পৰিয়াললৈ আগবঢ়োৱা স্পষ্ট অৰ্থনৈতিক সুবিধাসমূহৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। ‘“কেৱল আয়ুষ্মান কাৰ্ড আৰু জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ প্ৰায় দুই চতুৰ্থাংশ লাখ কোটি টকা সফলতাৰে ৰাহি কৰা হৈছে,”’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
বৰ্তমানৰ চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ বিপৰীতে অতীতৰ অভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ স্থানীয় স্নাতকোত্তৰ চিকিৎসা শিক্ষাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ সমান্তৰালভাৱে ছিলভাছাৰ নমো চিকিৎসালয়ৰ কাৰ্য্যকৰী সফলতা তথা দমনত এনে প্ৰতিষ্ঠানৰ উদ্বোধনীৰ কথা উল্লেখ কৰে। ‘“এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণে এতিয়া অতি উন্নত স্বাস্থ্যসেৱাৰ অপৰিসীম সুবিধা লাভ কৰিব,”’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল স্বাস্থ্য জৰীপৰ বিস্তৃত তথ্যৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিষ্ঠানিক প্ৰসৱ আৰু শিশু প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰে। মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ দৰে পদক্ষেপে সফলতা লাভ কৰা বুলিও তেওঁ কয়। '“আজি আয়ুষ্মান ভাৰতে সেই সংখ্যাবোৰ মৌলিকভাৱে সলনি কৰিছে, আৰু এতিয়া ৬০ শতাংশতকৈ অধিক পৰিয়ালে নিৰাপত্তা লাভ কৰিছে,”' শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
চৰকাৰৰ বিস্তৃত স্বাস্থ্যসেৱাৰ উন্নয়নৰ পৰা সৰ্বাধিক ফল লাভ কৰা জনগাঁথনিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ মহিলাসকলৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰ সুদৃঢ় কৰে। ''স্বাস্থ্য খণ্ডত চৰকাৰৰ আন্তৰিক প্ৰচেষ্টাৰ পৰা যদি কোনোবাই সৰ্বাধিক লাভাৱান্বিত হৈছে, তেন্তে সেয়া অনস্বীকাৰ্যভাৱে দেশৰ নাৰী শক্তি,'' শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত হোৱা শৈক্ষিক নৱজাগৰণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মাৰ্ট শ্ৰেণীকোঠা আৰু স্বামী বিবেকানন্দ শিক্ষা কেন্দ্ৰৰ দ্ৰুত প্ৰতিষাঠাৰ কথাও কয়। তেওঁ উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰব্ৰজন বন্ধ হোৱাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। ''শিক্ষাৰ অতি জটিল ক্ষেত্ৰখনত কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ক্ৰমান্বয়ে আৰু দৃঢ়ভাৱে আগবাঢ়ি অহাত মই আনন্দিত হৈছো,'' শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
চলি থকা শৈক্ষিক বিপ্লৱৰ ক্ষেত্ৰত লিংগ সমতাৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ অটল দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰি তেওঁ বিশেষভাৱে যুৱতীসকলক উন্নীত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা স্থানীয় পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰশংসা কৰে। ‘“সৰস্বতী চক্ৰ আঁচনি আৰু সৰস্বতী বিদ্যা যোজনাৰ দৰে আঁচনিয়ে ইয়াৰ কন্যাসকলক বহুত সহায় কৰিছে,”’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
শৈক্ষিক ডিগ্ৰীসমূহক ব্যৱহাৰিক বিশ্বজোৰা সুযোগৰ সৈতে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে একাকাৰ কৰাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কৌশলৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ড্ৰ’ন, আই টি আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ দৰে খণ্ডত বিশেষ শিক্ষাৰ জৰিয়তে কৰ্মশক্তিৰ আধুনিকীকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰে সজ্জিত কৰি তোলাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। '“পেছাদাৰী খণ্ডত আমাৰ বৰ্তমানৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা প্ৰস্তুতিয়ে ভাৰতৰ ভৱিষ্যত কৰ্মশক্তিক মৌলিকভাৱে শক্তিশালী কৰিব,”' শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
অষ্টাদশ নিফ্ট কেম্পাছৰ প্ৰতিষ্ঠা আৰু আই টি আই দমনত উন্নত কাৰিকৰী পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰৱৰ্তনৰ কথা ঘোষণা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহক বিশ্বৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দুৱাৰ হিচাপে অভিহিত কৰে। '“এই আগশাৰীৰ প্ৰতিষ্ঠানে ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বৰ সৈতে স্থায়ীভাৱে সংযোগ স্থাপনৰ সুবিধা দিব,”' শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
দেশৰ ক্ৰীড়া সংস্কৃতিৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহানগৰৰ ষ্টেডিয়ামৰ পৰা স্থানীয় ক্ষেত্ৰলৈ অনুশীলন স্থানান্তৰিত কৰাৰ বাবে খেলো ইণ্ডিয়াৰ দৰে পদক্ষেপৰ প্ৰশংসা কৰে, বিশেষভাৱে ডিউ প্ৰিমিয়াৰ বীচ ক্ৰীড়া গন্তব্যস্থান হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ বিষয়ত তেওঁ আলোকপাত কৰে। '“খেলো ইণ্ডিয়াৰ দৰে প্ৰচেষ্টাই সৰু অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নিজৰ অবিশ্বাস্য প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক সম্পূৰ্ণ নতুন মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে,”' শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু ভৌগোলিক বৈচিত্ৰ্যক ব্যৱহাৰ কৰাৰ কৌশলগত পদ্ধতিৰ বিশদ বিৱৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘দেখো আপনা দেশ’ৰ দৰে অভিযানে কেনেদৰে ঐতিহ্য, পৰিৱেশ আৰু দুঃসাহসিক পৰ্যটন খণ্ডক সক্ৰিয়ভাৱে পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছে সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰে । '“আমাৰ চূড়ান্ত প্ৰচেষ্টা হ’ল পৰ্যটনে স্থানীয় শিল্প আৰু সংস্কৃতিক ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে সৰু সৰু ঠাইসমূহক বৃহৎ সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰা,”’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা পৰ্যটনৰ আগমণ দহগুণ বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা প্ৰকাশ কৰি তেওঁ এই অৰ্থনৈতিক উত্থানৰ কাৰণ হিচাবে স্থানীয় বীচসমূহৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু আধুনিকীকৃত সাগৰীয় ঐতিহ্য কমপ্লেক্সৰ দ্ৰুত বিকাশ বুলি কয়। '“দমন নাইট মাৰ্কেট আৰু নমো পাথ ছি-ফ্ৰন্টৰ দৰে অসংখ্য স্থানে আজি এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে এক নতুন পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে,”' শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
অঞ্চলটোৰ ঔদ্যোগিক দক্ষতা, বিশেষকৈ দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় মানৱসৃষ্ট আঁহৰ ৰাজধানী হিচাপে লাভ কৰা মৰ্যাদাক স্বীকৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় এমএছএমইসমূহক এক শক্তিশালী উৎপাদন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰদান কৰা অবিৰত আৰ্থিক সহায়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। '“মই সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসী যে আগন্তুক সময়ত এই অঞ্চলটো উৎপাদনৰ এক ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব,” শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
শাসন ব্যৱস্থাক ত্বৰান্বিত কৰি তাক তৃণমূল পৰ্যায়ৰ ৰূপান্তৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বিষয়তো প্ৰধামন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় যুৱক-যুৱতী, কৃষক, উদ্যোগীসকলে উন্নয়নৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত আগবাঢ়ি যাব বুলি অটল বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে। ‘“কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আপোনালোকৰ সপোন পূৰণৰ বাবে সদায় আপোনালোকৰ লগত কান্ধত কান্ধ মিলাই দৃঢ়তাৰে থিয় দিব,”’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
A new development push for Daman with the launch of projects across healthcare, aviation, tourism and infrastructure. These initiatives will transform lives across the Union Territory. https://t.co/KWFCZYEjHc
— Narendra Modi (@narendramodi) June 5, 2026

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, dedicates to the nation and lays the foundation stone of development projects worth around ₹2,970 crore in Daman
A new development push for Daman with the launch of projects across healthcare, aviation, tourism and infrastructure; These initiatives will transform lives across the Union Territory: PM
The data released today clearly shows how strong the foundation of India's economy is; In the year 2025–26, India achieved a growth rate of 7.7%, And in the previous quarter, which ended on March 31, India's growth stood at 7.8% as well: PM
Even amidst this severe global crisis, the collective efforts of 1.4 billion citizens have ensured that India is not just sustaining itself, but also succeeding in its endeavors to stay ahead of the curve: PM
How our government prioritizes health is clearly proven by the findings of the National Family Health Survey; Previously, most child deliveries in India did not occur in hospitals; Today, over 90 percent of all deliveries in the country happen in hospitals: PM
Because of Mission Indradhanush, India has seen robust progress in child immunization; Before 2014, only 60 percent of children were fully vaccinated;Today, this statistic has climbed to nearly 90 percent: PM
05 JUN 2026 10:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of development projects worth around ₹2,970 crore in Daman. Acknowledging the gathering of local leaders and citizens, the Prime Minister commenced his address by expressing profound gratitude for the overwhelming public turnout. Reflecting on his previous visit, he noted how his earlier observation had transformed into reality, with the region now proudly representing the diverse and vibrant essence of the nation. '“Daman has become a living example of Mini India, where the residence of people from different regions provides a beautiful glimpse of the entire country,”' remarked Shri Modi.
Expressing deep satisfaction with the administrative progress of the Union Territories, the Prime Minister lauded the highly effective governance model actively implemented across Daman, Diu, and Dadra and Nagar Haveli. '“Every time I come here, I feel that compared to my last visit, this region has moved miles ahead on the path of development,”' noted Shri Modi.
Marking a historic milestone for the region, he dedicated and laid the foundation stones for a multitude of transformative projects spanning connectivity, health, education, tourism, and urban infrastructure. Recognizing the relentless administrative efforts behind these initiatives, he praised the leadership for facilitating modern conveniences and novel opportunities for the youth. '“These development works will drastically make the lives of the people easier and successfully create new avenues for the youth,”' asserted Shri Modi.
Pivoting to the national economic landscape, the Prime Minister shared the latest encouraging GDP data, crediting the country's robust infrastructure push and welfare-driven reform agenda for the stellar 7.8 percent growth in the final quarter. '“Even in this difficult phase of the global crisis, with the collective efforts of 140 crore countrymen, India is sustaining itself and striving to remain at the forefront,”' affirmed Shri Modi.
Aligning the nation's infrastructural goals with World Environment Day, he proudly highlighted Diu’s monumental achievement of powering all government buildings entirely through solar energy. Outlining a future of decentralized green power generation, he championed the massive plantation drives and rooftop solar initiatives currently underway. '“We have to take this further so that homes also get electricity from solar energy and families earn an income from the surplus,”asserted Shri Modi.
Commending the profound civic consciousness demonstrated by the local populace, the Prime Minister specifically appreciated the ongoing mass cleanliness campaigns in the region. '“This active public participation clearly shows how cleanliness has truly become a spirit among the people,”' observed Shri Modi.
Drawing a visionary parallel between the Union Territory and the historic economic evolution of Singapore, he emphasized that mega infrastructure projects like the Namo Airport and the iconic Damanganga bridge are not just localized upgrades, but stepping stones to global prominence. '“Through all such infrastructure, we are laying a rock-solid foundation for the great resolutions of the future,”' affirmed Shri Modi.
Elaborating on the logistical benefits of the localized development agenda, the Prime Minister detailed how enhanced mobility directly feeds into expanding trade and hospitality. '“Facilities like Transport Nagar will undoubtedly give a new and powerful momentum to our trade and logistics,”' noted Shri Modi.
Expanding on India’s broader maritime strategy, he inextricably linked the region’s localized progress to the nation’s overarching Blue Economy vision, citing concurrent port developments in Lakshadweep. '“All these targeted efforts driven by high-tech infrastructure will significantly increase the country's strength in the blue economy,”' asserted Shri Modi.
Defining the core developmental philosophy of the government, the Prime Minister underscored the absolute prioritization of marginalized communities, the poor, tribals, and middle class, through holistic healthcare interventions like the Ayushman Arogya Mandirs and the digital health mission. ''Today, even the poorest of the poor have the facility of an Ayushman card and the solid assurance of free medical treatment up to 5 lakh rupees,”' affirmed Shri Modi.
Quantifying the massive financial relief brought about by these targeted welfare schemes, the Prime Minister illustrated the tangible economic benefits delivered to average households. '“Through the Ayushman card and Jan Aushadhi Kendras alone, around two and a quarter lakh crore rupees of the poor and middle class have been successfully saved,”' observed Shri Modi.
Contrasting the current medical infrastructure with past scarcities, he celebrated the operational success of the Namo Hospital in Silvassa and the inauguration of its counterpart in Daman, alongside the introduction of local post-graduate medical education. '“The people of this region will now get the immense benefit of even better and highly advanced healthcare,”' affirmed Shri Modi.
Citing comprehensive data from the National Family Health Survey, the Prime Minister tracked the monumental leap in institutional deliveries and child immunizations, proving the systemic triumph of initiatives like Mission Indradhanush. '“Today Ayushman Bharat has fundamentally changed those figures, and now more than 60 percent of families are getting this vital security,”' noted Shri Modi.
Singling out the demographic that has reaped the highest dividends from the government's comprehensive healthcare overhaul, the Prime Minister directed his attention toward the women of the nation. ''If anyone has benefited the most from the government's sincere efforts in the health sector, it is undeniably the Nari Shakti of the country,”remarked Shri Modi.
Addressing the educational renaissance in the Union Territory, the Prime Minister highlighted the cessation of the forced migration of youth for higher studies, celebrating the rapid establishment of smart classrooms and the Swami Vivekananda Education Hub. ''I am glad that the Union Territory is gradually and firmly coming forward in the highly critical field of education,”' observed Shri Modi.
Reaffirming the government's unwavering commitment to gender parity within the ongoing educational revolution, he praised localized initiatives designed specifically to uplift young women. '“Schemes like the Saraswati Cycle Scheme and Saraswati Vidya Yojana are helping the daughters here a lot,”' noted Shri Modi.
Outlining the national strategy to seamlessly align academic degrees with practical global opportunities, the Prime Minister stressed the necessity of modernizing the workforce through specialized education in sectors like drones, IT, and renewable energy. '“Our current targeted preparation in professional sectors will fundamentally strengthen India's future workforce,”' asserted Shri Modi.
Announcing the foundation of the eighteenth NIFT campus and the introduction of advanced technical courses at ITI Daman, the Prime Minister positioned these institutes as critical gateways to the world. '“This premier institute will permanently connect the youth here with invaluable global exposure,”' affirmed Shri Modi.
Shifting focus to the radical democratization of the nation's sporting culture, the Prime Minister praised initiatives like Khelo India for shifting the spotlight from metropolitan stadiums to local arenas, specifically highlighting Diu’s rise as a premier beach sports destination. '“Efforts like Khelo India have given a completely new platform for youth from smaller regions to show their incredible talent,”' remarked Shri Modi.
Detailing the strategic approach to harnessing India's cultural and geographical diversity, the Prime Minister explained how campaigns like ‘Dekho Apna Desh’ are actively revitalizing heritage, eco, and adventure tourism sectors. '“Our ultimate effort is that tourism consistently promotes local art and culture while connecting small places with massive opportunities,”' asserted Shri Modi.
Revealing a staggering tenfold increase in tourism footfall over the last few years, he attributed this economic boom to the pristine upkeep of local beaches and the rapid development of modernized sea-fronts and heritage complexes. '“Numerous spots like the Daman Night Market and Namo Path Sea-front are actively forging a brand new identity for this entire region today,”' observed Shri Modi.
Recognizing the industrial prowess of the region, particularly Dadra and Nagar Haveli's status as the National Man-Made Fibre Capital, the Prime Minister emphasized the continuous financial support provided to local MSMEs to foster a robust manufacturing ecosystem. '“I am fully confident that in the times to come, this region will absolutely become a major hub for manufacturing,”' affirmed Shri Modi.
Concluding his address by linking sensitive governance with accelerated grassroots transformation, the Prime Minister expressed his unwavering faith in the local youth, farmers, and entrepreneurs to spearhead the next phase of development. '“The central government will always stand firmly shoulder to shoulder with you to fulfill your dreams,”' affirmed Shri Modi.