Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, dedicates to the nation and lays the foundation stone of development projects worth around ₹2,970 crore in Daman
A new development push for Daman with the launch of projects across healthcare, aviation, tourism and infrastructure; These initiatives will transform lives across the Union Territory: PM
The data released today clearly shows how strong the foundation of India's economy is; In the year 2025–26, India achieved a growth rate of 7.7%, And in the previous quarter, which ended on March 31, India's growth stood at 7.8% as well: PM
Even amidst this severe global crisis, the collective efforts of 1.4 billion citizens have ensured that India is not just sustaining itself, but also succeeding in its endeavors to stay ahead of the curve: PM
How our government prioritizes health is clearly proven by the findings of the National Family Health Survey; Previously, most child deliveries in India did not occur in hospitals; Today, over 90 percent of all deliveries in the country happen in hospitals: PM
Because of Mission Indradhanush, India has seen robust progress in child immunization; Before 2014, only 60 percent of children were fully vaccinated;Today, this statistic has climbed to nearly 90 percent: PM
05 JUN 2026 10:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of development projects worth around ₹2,970 crore in Daman. Acknowledging the gathering of local leaders and citizens, the Prime Minister commenced his address by expressing profound gratitude for the overwhelming public turnout. Reflecting on his previous visit, he noted how his earlier observation had transformed into reality, with the region now proudly representing the diverse and vibrant essence of the nation. '“Daman has become a living example of Mini India, where the residence of people from different regions provides a beautiful glimpse of the entire country,”' remarked Shri Modi.
Expressing deep satisfaction with the administrative progress of the Union Territories, the Prime Minister lauded the highly effective governance model actively implemented across Daman, Diu, and Dadra and Nagar Haveli. '“Every time I come here, I feel that compared to my last visit, this region has moved miles ahead on the path of development,”' noted Shri Modi.
Marking a historic milestone for the region, he dedicated and laid the foundation stones for a multitude of transformative projects spanning connectivity, health, education, tourism, and urban infrastructure. Recognizing the relentless administrative efforts behind these initiatives, he praised the leadership for facilitating modern conveniences and novel opportunities for the youth. '“These development works will drastically make the lives of the people easier and successfully create new avenues for the youth,”' asserted Shri Modi.
Pivoting to the national economic landscape, the Prime Minister shared the latest encouraging GDP data, crediting the country's robust infrastructure push and welfare-driven reform agenda for the stellar 7.8 percent growth in the final quarter. '“Even in this difficult phase of the global crisis, with the collective efforts of 140 crore countrymen, India is sustaining itself and striving to remain at the forefront,”' affirmed Shri Modi.
Aligning the nation's infrastructural goals with World Environment Day, he proudly highlighted Diu’s monumental achievement of powering all government buildings entirely through solar energy. Outlining a future of decentralized green power generation, he championed the massive plantation drives and rooftop solar initiatives currently underway. '“We have to take this further so that homes also get electricity from solar energy and families earn an income from the surplus,”asserted Shri Modi.
Commending the profound civic consciousness demonstrated by the local populace, the Prime Minister specifically appreciated the ongoing mass cleanliness campaigns in the region. '“This active public participation clearly shows how cleanliness has truly become a spirit among the people,”' observed Shri Modi.
Drawing a visionary parallel between the Union Territory and the historic economic evolution of Singapore, he emphasized that mega infrastructure projects like the Namo Airport and the iconic Damanganga bridge are not just localized upgrades, but stepping stones to global prominence. '“Through all such infrastructure, we are laying a rock-solid foundation for the great resolutions of the future,”' affirmed Shri Modi.
Elaborating on the logistical benefits of the localized development agenda, the Prime Minister detailed how enhanced mobility directly feeds into expanding trade and hospitality. '“Facilities like Transport Nagar will undoubtedly give a new and powerful momentum to our trade and logistics,”' noted Shri Modi.
Expanding on India’s broader maritime strategy, he inextricably linked the region’s localized progress to the nation’s overarching Blue Economy vision, citing concurrent port developments in Lakshadweep. '“All these targeted efforts driven by high-tech infrastructure will significantly increase the country's strength in the blue economy,”' asserted Shri Modi.
Defining the core developmental philosophy of the government, the Prime Minister underscored the absolute prioritization of marginalized communities, the poor, tribals, and middle class, through holistic healthcare interventions like the Ayushman Arogya Mandirs and the digital health mission. ''Today, even the poorest of the poor have the facility of an Ayushman card and the solid assurance of free medical treatment up to 5 lakh rupees,”' affirmed Shri Modi.
Quantifying the massive financial relief brought about by these targeted welfare schemes, the Prime Minister illustrated the tangible economic benefits delivered to average households. '“Through the Ayushman card and Jan Aushadhi Kendras alone, around two and a quarter lakh crore rupees of the poor and middle class have been successfully saved,”' observed Shri Modi.
Contrasting the current medical infrastructure with past scarcities, he celebrated the operational success of the Namo Hospital in Silvassa and the inauguration of its counterpart in Daman, alongside the introduction of local post-graduate medical education. '“The people of this region will now get the immense benefit of even better and highly advanced healthcare,”' affirmed Shri Modi.
Citing comprehensive data from the National Family Health Survey, the Prime Minister tracked the monumental leap in institutional deliveries and child immunizations, proving the systemic triumph of initiatives like Mission Indradhanush. '“Today Ayushman Bharat has fundamentally changed those figures, and now more than 60 percent of families are getting this vital security,”' noted Shri Modi.
Singling out the demographic that has reaped the highest dividends from the government's comprehensive healthcare overhaul, the Prime Minister directed his attention toward the women of the nation. ''If anyone has benefited the most from the government's sincere efforts in the health sector, it is undeniably the Nari Shakti of the country,”remarked Shri Modi.
Addressing the educational renaissance in the Union Territory, the Prime Minister highlighted the cessation of the forced migration of youth for higher studies, celebrating the rapid establishment of smart classrooms and the Swami Vivekananda Education Hub. ''I am glad that the Union Territory is gradually and firmly coming forward in the highly critical field of education,”' observed Shri Modi.
Reaffirming the government's unwavering commitment to gender parity within the ongoing educational revolution, he praised localized initiatives designed specifically to uplift young women. '“Schemes like the Saraswati Cycle Scheme and Saraswati Vidya Yojana are helping the daughters here a lot,”' noted Shri Modi.
Outlining the national strategy to seamlessly align academic degrees with practical global opportunities, the Prime Minister stressed the necessity of modernizing the workforce through specialized education in sectors like drones, IT, and renewable energy. '“Our current targeted preparation in professional sectors will fundamentally strengthen India's future workforce,”' asserted Shri Modi.
Announcing the foundation of the eighteenth NIFT campus and the introduction of advanced technical courses at ITI Daman, the Prime Minister positioned these institutes as critical gateways to the world. '“This premier institute will permanently connect the youth here with invaluable global exposure,”' affirmed Shri Modi.
Shifting focus to the radical democratization of the nation's sporting culture, the Prime Minister praised initiatives like Khelo India for shifting the spotlight from metropolitan stadiums to local arenas, specifically highlighting Diu’s rise as a premier beach sports destination. '“Efforts like Khelo India have given a completely new platform for youth from smaller regions to show their incredible talent,”' remarked Shri Modi.
Detailing the strategic approach to harnessing India's cultural and geographical diversity, the Prime Minister explained how campaigns like ‘Dekho Apna Desh’ are actively revitalizing heritage, eco, and adventure tourism sectors. '“Our ultimate effort is that tourism consistently promotes local art and culture while connecting small places with massive opportunities,”' asserted Shri Modi.
Revealing a staggering tenfold increase in tourism footfall over the last few years, he attributed this economic boom to the pristine upkeep of local beaches and the rapid development of modernized sea-fronts and heritage complexes. '“Numerous spots like the Daman Night Market and Namo Path Sea-front are actively forging a brand new identity for this entire region today,”' observed Shri Modi.
Recognizing the industrial prowess of the region, particularly Dadra and Nagar Haveli's status as the National Man-Made Fibre Capital, the Prime Minister emphasized the continuous financial support provided to local MSMEs to foster a robust manufacturing ecosystem. '“I am fully confident that in the times to come, this region will absolutely become a major hub for manufacturing,”' affirmed Shri Modi.
Concluding his address by linking sensitive governance with accelerated grassroots transformation, the Prime Minister expressed his unwavering faith in the local youth, farmers, and entrepreneurs to spearhead the next phase of development. '“The central government will always stand firmly shoulder to shoulder with you to fulfill your dreams,”' affirmed Shri Modi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দমন্দা চাওরাক্না লুপা করোর ২৯৭০গী চাওখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে, জাতিগীদমক কত্থোকখ্রে অমদি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
হেল্থকেয়র, এভিএসন, তুরিজম অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপগা লোয়ননা দমনগীদমক অনৌবা দিবেলপমেন্তকী শাফু অমা; হায়রিবা থৌরাংশিং অসিনা য়ুনিয়ন তেরিতোরি পুম্বগী পুন্সীদা অহোঙবা পুরক্কনি: পি.এম.
ঙসি ফোঙবা দেতা অসিনা ভারতকি ইকোনোমিগী য়ুম্বী অসি কয়া য়াম্না মপাঙ্গল লৈবগে হায়বদু ময়েক শেঙনা উৎলি; চহি ২০২৫–২৬তা ভারতনা ৭.৭%গী গ্রোথ রেৎ অমা ফংখি, অমসুং মমাঙগী ক্বার্তরদা, মার্চ ৩১দা লোয়শিনখিবা, ভারতকি গ্রোথ অসিসু ৭.৮%দা লৈখি: পি.এম.
শাথিবা মালেমগী ক্রাইসিস অসিগী মরক্তা ফাওবা, নাগরিক বিলিয়ন ১.৪না পুন্না হোৎনমিন্নবনা ভারতনা মশা মরোমদোম লেপচবা খক্তা নত্তনা অপন-অরাক মরকসিদসু খুমাং চাওশিন্নবগী থৌনা অদু লৈরি: পি.এম.
ঐখোয়গী সরকারনা হকশেলবু করম্না মরু ওইনা লৌবগে হায়বদু নেস্নেল ফেমিলি হেল্থ সর্ভেগী ফলশিংনা ময়েক শেঙনা খুদম উৎলি; মমাঙদা ভারত্তা অঙাং পোকপা অয়াম্বদি হোসপিতালশিংদা থোকখিদে; ঙসিদি লৈবাক অসিদা পোকপা পুম্নমক্কী চাদা ৯০ হেন্না হোসপিতালশিংদা পোকই: পি.এম.
মিসন ইন্দ্রধনুষনা মরম ওইদুনা, ভারতনা অঙাংশিংগী ইম্যুনাইজেসন্দা চাউনা খুমাং চাউশিনবা উবা ফংলে; ২০১৪গী মমাঙদা অঙাং চাদা ৬০ থক্তমক মপূঙ ফানা তিকা থাখি;ঙসিদি মসিগী স্তেতিস্তিক অসি চাওরাক্না চাদা ৯০দা হেনগৎলে: পি.এম.
05 JUN 2026 10:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দমন্দা চাওরাক্না লুপা কোতি ২৯৭০গী চাওখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে, জাতিগীদমক কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মফম অদুগী লুচিংবশিং অমসুং নাগরিকশিং পুনশিন্নরকপা অদু খঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা মীয়ামগী মীখলদা য়াম্না চাওনা শরুক য়াখিবগীদমক থম্মোই শেঙনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্কী মমাঙগী খোঙচৎ অদু নিংশিংলদুনা মহাক্না মহাক্কী হান্নগী ওবর্বেসন অদু করমনা রিএলিতিদা ওন্থোকখিবগে হায়বদু থোইদোক্না ফোংদোকখি, হৌজিক্তি লমদম অসিনা জাতি অসিগী তোপ তোপ্পা অমসুং থৱাই য়াওবা মরুওইবা অদু চাওথোকচনা রিপ্রজেন্ত তৌরি। ‘“দমন অসি মিনি ইন্দিয়াগী অহিংবা খুদম অমা ওইরে, মফম অদুদা তোঙান তোঙানবা লমদমশিংদগী লাকপা মীওইশিং লৈবনা লৈবাক পুম্বগী ফজরবা মীৎয়েং অমা পিরি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী এদমিনিস্ত্রেতিব প্রোগ্রেসতা য়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দমন, দিয়ু, অমসুং দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি শিনবা থুংনা এক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা য়াম্না ইফেক্তিব ওইবা গবরনান্স মোদেল অদুবু থাগৎখি। ‘“ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপা খুদিংদা ঐহাক্না ফাওই মদুদি ঐহাক্কী হৌখিবা খোঙচৎকা চাংদম্নবদা লমদম অসিনা চাওখৎপগী লম্বিদা মায়ল কয়া মাংলোমদা চঙশিল্লে,” হায়না শ্রী মোদীনা থোইদোক্না ফোংদোকখি তৌখি।
লমদম অসিগীদমক্তা পুৱারি ওইরবা মায় পাকপগী নিংশিং য়ুম্বী অমা ওইনা মহাক্না কত্থোকখি অমসুং কনেক্তিবিতি, হকশেল, এজুকেসন, তুরিজম, অমসুং অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা ত্রান্সফোর্মেতিব প্রোজেক্ত কয়া উরেপ-উয়ুং তমখি। খোঙথাংশিং অসিগী মতুংদা লেপ্পা লৈতনা এদমিনিস্ত্রেতিবকি হোৎনরিবশিং অদু খঙলদুনা মহাক্না লুচিংবশিংবু থাগৎখি মদুদি নহারোলশিংগীদমক মোদরন খুদোংচাবশিং অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং হেন্না লাইথোকহল্লি। ‘“দিবেলপমেন্তকি থবকশিং অসিনা মীয়ামগী পুন্সীদা য়াম্না লাইথোকহল্লগনি অমসুং নহাশিংগীদমক্তা অনৌবা লম্বিশিং মায় পাক্না শেমগৎলগনি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি।
নেস্নেল ইকোনোমিক লেন্দস্কেপতা পাইভোত তৌদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা খ্বাইদগী নৌবা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা জি.দি.পি.গী দেতা সেয়র তৌখি, অরোয়বা চহী মশুংদা চাদা ৭.৮গী স্তেলার গ্রোথকিদমক লৈবাক অসিগী অচেৎপা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শাফু অমসুং ৱেলফেয়র-দ্রাইবন রিফোর্ম এজেন্দাগী ক্রেদিৎ পিখি। ‘“মালেমগী ক্রাইসিসকি অরুবা তাঙ্কক অসিদা ফাওবা, ইরৈচা কোতি ১৪০গী অপুনবা হোৎনজমন্না, ভারতনা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লি অমসুং মাংজিল থানা লৈনবা হোৎনরি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা চেৎনা ফোঙদোকখি।
জাতি অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী পান্দমশিং অসি মালেমগী এনভাইরনমেন্ত নুমীৎকা মান্নহন্দুনা মহাক্না চাওথোকচনা ফোঙদোকখি মদুদি সরকারগী বিল্দিং পুম্নমক্তা শোলর ইনর্জিগী খুত্থাংদা মপূঙ ফানা পাৱর পিবগী দিয়ুগী অচৌবা মায়পাকাপা অদু ফোঙদোকখি। দিসেন্ত্রেলাইজ গ্রীন পাৱর জেনেরেসনগী তুংগী ফিবম অমা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হৌজিক চত্থরিবা অচৌবা প্লান্তেসন দ্রাইবশিং অমসুং য়ুমথক্কী শোলরগী থৌরাংশিংগী চেম্পিয়ন ওইখি। ‘“ঐখোয়না মসি মখা তানা লৌখৎকদবনি মদুনা য়ুমশিংনসু সোলর ইনর্জিদগী মৈ ফংগনি অমসুং ইমুংশিংনা অহেনবা শেলফম অদুদগী শেন্থোক অমা ফংগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি।
মফম অদুগী মীয়াম্না উৎলিবা অচেৎপা সিভিক কন্সিয়ন্স অদু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিদা হৌজিক চত্থরিবা মীয়ামগী লু-নান্না শোংদোকপগী খোঙজংশিং অসি অকক্ননা থাগৎপা ফোঙদোকখি। ‘“মীয়াম্না এক্তিব ওইনা শরুক য়াবা অসিনা মতৌ করম্না শেংদোকপা অসি তশেঙনা মীয়ামগী মরক্তা স্পিরিৎ অমা ওইরকপগে হায়বদু ময়েক শেঙনা উৎলি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
য়ুনিয়ন তেরিতোরি অমসুং শিঙ্গাপুরগী পুৱারি ওইরবা ইকোনোমিক ইভোলুসনগী মরক্তা ভিজনরি পেরলেল অমা শেমদুনা মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি নমো এয়রপোর্ত অমসুং মমিং লৈরবা দমঙ্গাগা থোঙগুম্বা মেগা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসি লোকেলাইজ অপগ্রেদ খক্তা নত্তনা মালেমগী ওইনা মমিং চৎপগী খোঙথাংনি। ‘“অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক্কী খুত্থাংদা ঐখোয়না তুংগী অচৌবা রিজোলুসনশিংগীদমক শিল-লাংবগী য়ুম্ফম অমা থম্লি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি।
লোকেলাইজ দিবলপমেন্ত এজেন্দাগী লোজিস্তিকেলগী কান্নবশিংগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মতৌ করম্না মোবিলিতি হেঙ্গৎহনবনা ত্রেদ অমসুং হোসপিতালিতি পাকথোক চাওথোকহনবদা হকথেংননা মতেং পাংবগে হায়বদু অকুপ্পা মরোল পিখি। ‘“ত্রান্সপোর্ত নগরগুম্বা খুদোংচাবশিং অসিনা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক অমসুং লোজিস্তিক্সতা অনৌবা অমসুং শক্তি লৈবা খোঙজেল অমা পিগনি হায়বসিদা চিংনবা লৈতে” হায়না শ্রী মোদীনা থোইদোক্না ফোংদোকখি।
ভারতকি পাক চাওরবা মেরিতাইম স্ত্রেতেজি অসি পাকাথোক চাওথোকহন্দুনা মহাক্না লমদম অসিগী লোকেলাইজ প্রোগ্রেশ অসি জাতি অসিগী অপুনবা ব্লু ইকোনোমি ভিজনগা লোয়ননা লক্ষদ্বিপতা চপ মান্নবা পোর্ত দিবেলপমেন্তশিংগী মতাংদা পনখি। ‘“হায়-তেক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা থৌগৎপা পান্দম থম্লিবা হোৎনবা পুম্নমক অসিনা ব্লু ইকোনোমিদা লৈবাক অসিগী পাঙ্গল চাওনা হেনগৎহনগনি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি।
সরকারগী মরু ওইবা চাওখৎ-থৌরাংগী ফিলোজোফি শেমদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুষমান আরোগ্য মন্দিরশিং অমসুং দিজিতেল হেল্থ মিসনগুম্বা হোলিস্তিক হেল্থকেয়র ইন্তরভেন্সনশিংগী খুত্থাংদা শোত্থরবা খুন্নাইশিং, লায়রবশিং, ত্রাইবেলশিং, অমসুং মিদল ক্লাসকি এবসোলুতেদ প্রাইওরিতিদা অকনবা ৱাফম থমখি। ''ঙসিদি লায়রবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লায়রবশিংদসু আয়ুষমান কার্দকি খুদোংচাবা অমসুং লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবগী অকনবা এসুরেন্স লৈরে'' হায়না শ্রী মোদীনা থাজবা পিখি।
পান্দম থম্লিবা ৱেলফেয়র স্কীমশিং অসিনা পুরকপা অচৌবা শেন্মীৎলোনগী রিলিফ অদু মশিং থিহন্দুনা প্রধান মন্ত্রীনা চাংচত্তা লৈবা য়ুমথোঙশিংদা পিরিবা তেঞ্জিবল ইকোনোমিক বেনিফিৎশিং অদু উৎখি। ‘“অয়ুষমান কার্দ অমসুং জন ঔষধি কেন্দ্র খক্তগী খুত্থাংদা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকি চাওরাক্না লুপা কোতি লাখ অনি অমসুং তংখাই অমা মায় পাক্না কনবা ঙম্লে” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
হৌজিক লৈরিবা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি হৌখিবা মতমগী অৱাৎপশিংগা চাংদম্নদুনা মহাক্না সিলভাশাদা লৈবা নমো হোসপিতালগী ওপরেস্নেল মায় পাকপা অমসুং দমান্দা লৈবা মসিগী কাওন্তরপার্ত অসি শঙ্গাবগী থৌরম পাংথোকপগা লোয়ননা মফম অদুগী পোস্ত-গ্রেজুএৎ মেদিকেল এজুকেসন হৌদোকপগী থৌরম পাংথোকখি। ‘“লম অসিগী মীয়াম্না হৌজিক হেন্না ফবা অমসুং য়াম্না চাওখৎপা হেল্থকেয়রগী অচৌবা কান্নবা ফংলগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি।
নেস্নেল ফেমিলি হেল্থ সর্ভেগী অপুনবা দেতা পন্দুনা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুস্নেল দেলিবরি অমসুং চাইল্দ ইম্যুনাইজেসনগী মোনুমেন্তল লিপ অদু ত্রেক তৌখি, মসিনা মিসন ইন্দ্রধনুষকুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংগী সিস্তেমিক ওইবা মায় পাকপা অদু খুদম ওইনা পনখি। ‘“ঙসি অয়ুষমান ভারতনা ফিগরশিং অদু ফন্দামেন্তেল ওইনা হোঙদোকখ্রে, অমসুং হৌজিক্তি ইমুং চাদা ৬০ হেন্না মরুওইবা সেক্যুরিতি অসি ফংলি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা থোইদোক্না ফোংদোকখি।
সরকারগী অপুনবা হেল্থকেয়র ওভরহোলদগী খ্বাইদগী ৱাংবা দিবিদেন্দা লৌখিবা দেমোগ্রাফিক অদু খক্তা নত্তনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী পুক্নিং জাতিগী নুপিশিংগী মায়কৈদা থমখি। ''হেল্থ সেক্তরদা সরকারনা পুকচেল শেঙনা হোৎনরিবা অসিদগী কনাগুম্বা অমনা খ্বাইদগী কান্নবা ফংলবদি, মসি লৈবাক অসিগী নারি শক্তিনি হায়না য়াদবা য়াদে,'' হায়না শ্রী মোদীনা রিমার্ক তৌখি।
য়ুনিয়ন তেরিতোরিদা এজুকেস্নেল রিনেসেন্সকি মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা স্মার্ত ক্লাসরুমশিং অমসুং শ্বামি বিবেকানন্দা এজুকেসন হব য়াম্না থুনা লিংখৎলকপগী থৌরম পাঙথোক্তুনা অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্নবগীদমক নহাশিংবু ফোর্স মায়গ্রেসন তৌবগী লেপখিবগী মতাংদা পনখি। ''য়ুনিয়ন তেরিতোরি অসি য়াম্না মরুওইবা এজুকেসনগী লমদা তপ্না তপ্না অমসুং চেৎনা মাংলোমদা চঙশিল্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই'' হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
হৌজিক চত্থরিবা এজুকেস্নেল রিভোলুসনগী মনুংদা জেন্দর পেরিতিগী মতাংদা সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা অদু অমুক হন্না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না নহা ওইরিবা নুপিশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা অখন্ননা শেমখিবা লোকেলাইজ ইনিসিয়েতিবশিংবু থাগৎখি। ‘“সরস্বতি সাইকল স্কিম অমসুং সরশ্বতি বিদ্যা য়োজনাগুম্বা স্কীমশিংনা মফম অসিদা লৈরিবা ইচানুপিশিংদা য়াম্না মতেং পাংলি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা থোইদোক্না ফোংদোকখি।
একাদেমিক দিগ্রীশিং অসি চৎন-কাংলোনগী ওইবা খুদোংচাবশিংগা চুশিন্নহন্নবা নেস্নেল স্ত্রেতেজি অদু ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দ্রোন, আই.তি., অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জিগুম্বা সেক্তরশিংদা অখন্নবা এজুকেসনগী খুত্থাংদা ৱার্কফোর্স মোদর্নাইজ তৌবগী তঙাই ফদবা অদু ফোঙদোকখি। ‘“প্রোফেস্নেল সেক্তরশিংদা ঐখোয়গী হৌজিক পান্দম থম্লিবা শেম-শাবনা ভারতকি তুংগী ৱার্কফোর্স অসি ফন্দামেন্তেল ওইনা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি।
অনিশুবা এন.আই.এফ.তি.গী কেম্পস লিংখৎপা অমসুং আই.তি.আই.দমন্দা অহোঙবা তেক্নিকেল কোর্সশিং হৌদোকপা অদু লাওথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুৎশিং অসিবু মালেমদা মরু ওইবা থোঙ অমা ওইনা থম্লম্মি। ‘“প্রিমিয়র ইন্সতিত্যুৎ অসিনা মফম অসিদা লৈরিবা নহাশিংবু মমল য়াম্লবা মালেমগী ওইবা এক্সপোজরগা লোয়ননা মতম চুপ্পগী ওইনা শম্নহনগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি।
জাতি অসিগী শান্ন-খোৎনবগী কলচরগী রেদিকেল দেমোক্রেতাইজেসন্দা মীৎয়েং থমদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মেত্রোপোলিতান স্তেদিয়মশিংদগী লোকেল এরেনাশিংদা মীৎয়েং চংলকপগীদমক খেলো ইন্দিয়াগুম্বা থৌরাংশিংবু থাগৎখি, অকক্ননা দিয়ু অসি প্রিমিয়র বিচ স্পোর্তস দেস্তিনেসন অমা ওইনা হেনগৎলকপা অদু ফোঙদোকখি। “খেলো ইন্দিয়াগুম্বা হোৎনরিবশিং অসিনা পিক্লবা লমদমশিংগী নহাশিংদা মখোয়গী থাজদবা তেলেন্ত উৎনবা মপূঙ ফানা অনৌবা প্লেৎফোর্ম অমা পিরে,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
ভারতকি কলচরেল অমসুং জিওগ্রাফিকেল দাইবর্সিতী শিজিন্নবগী স্ত্রেতেজিক এপ্রোচকি মতাংদা অকুপ্পা মরোল পিরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ‘দেখো অপনা দেশ’গুম্বা কেম্পেনশিংনা হেরিতেজ, ইকো, অমসুং এদভেঞ্চর তুরিজম সেক্তরশিংবু করম্না এক্তিব ওইনা অমুক হন্না হিংগৎহনবগে হায়বদু ফোঙদোকখি। ‘“ঐখোয়গী অরোয়বা হোৎনবা অসি তুরিজম্না লেপ্তনা লোকেল আর্ত অমসুং কলচরবু য়োকখৎপনি অমসুং অপিকপা মফমশিংবু অচৌবা খুদোংচাবশিংগা শম্নহনবনি,” হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি।
হৌখিবা চহি খরসিদা তুরিজমগী খোঙচৎকি চাং অসি শরুক তরা হেনগৎলকপগী ঙকপা ৱাফম ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না শেন্মীৎলোনগী খোঙজেল অসি মফম অদুগী শমুদ্র খোঙবালশিংবু শেংদোকপা অমসুং মোদর্নাইজ তৌরবা শমুদ্রগী খোঙবালশিং অমসুং হেরিতেজ কমপ্লেক্সশিং য়াম্না থুনা চাওখৎলকপনা মরম ওইদুনা ওইখিবনি হায়না ফোঙদোকখি। ‘“দমন নাইত মার্কেৎ অমসুং নমো পাথ সি-ফ্রন্তকুম্বা মশিং য়াম্লবা মফমশিংনা ঙসি লমদম পুম্বগীদমক্তা অনৌবা মশক অমা এক্তিব ওইনা শেমগৎলি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
লমদম অসিগী ইন্দস্ত্রীগী থৌনা, মরু ওইনা দাদ্রা অমসুং নগর হভেলিগী নেস্নেল মেন-মেদ ফাইবর কেপিতেলগী স্তেতশিং অসি শকখঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অচেৎপা মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমা য়োকখৎনবা লোকেল এম.এস.এম.ই.শিংদা লেপ্তনা শেল-থুমগী মতেং পিবদা অকনবা ৱাফম থমখি। ‘“ঐহাক্না মপূঙ ফানা থাজৈ মদুদি লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা লমদম অসি মপূঙ ফানা মেন্যুফেকচরিংগী অচৌবা হব অমা ওইরগনি,”’ হায়না শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি।
সেন্সিতিব গবর্নান্স অসি খোঙজেল য়াংনা গ্রাশরুৎ ত্রান্সফোর্মেসনগা শম্নহন্দুনা মহাক্কী ৱারোল লোয়শিনবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মফম অদুগী নহাশিং, লৌমিশিং, অমসুং ওন্তরপ্রিনরশিংনা চাওখৎপগী মথংগী তাঙ্কক্তা মাংজিল থানা চৎনবা মহাক্কী লেপ্পা লৈতবা থাজবা অদু ফোঙদোকখি। ‘“কেন্দ্র সরকারনা অদোমগী মংলানশিং অদু মংফাওনহন্নবা মতম পুম্নমক্তা অদোমগা খুৎশম্নদুনা লেপ্লগনি” হায়না শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি।