প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দমনদা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা/মীয়ামদা কৎথোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
05 JUN 2026 10:05PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ুগী এদমিনিষ্ট্রেতর, প্রফুল ভাই পতেল, সংসদকী ঐগী মরুপ কলাবেন দেলকার, দমন ম্যুনিসিপাল কাউন্সিলগী প্রসিদেন্ত দিপিকা তেন্দেল জি, দমন দিষ্ট্রিক পঞ্চয়তকী চিয়ার্মেন ধর্ম পতেল, সিলভাসা ম্যুনিসিপাল কাউন্সিলগী চিয়ার্মেন সোমনাথ দেব্রে জি, দদ্রা নগর হাভেলি দিষ্ট্রিক পঞ্চয়তকী চিয়ার্পসন নিসা ভাবসার জি, দিয়ু ম্যুনিসিপাল কাউন্সিলগী চিয়ার্মেন হরিস কপাদিয়া জি, দিয়ু দিষ্ট্রিক পঞ্চয়তকী চিয়ার্পসন কোতিয়া রাঞ্জিতাবেন, অমসুং মশিং য়াম্না মফম অসিদা তিল্লিবা ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, অদোম্না মফম অসিদা পুনবগুম্না, ভিদিওগী খুৎথাংদা লক্ষদ্বিপতসু মশিং য়াম্লবা মীওইশিং ঐখোয়গী থৌরম শরুক য়ারি, মরমদি ঙসি লক্ষদ্বিপতা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা অমা হৌরে, অনৌবা প্রোজেক অমনা লক্ষদ্বিপকী মীয়ামগী পুন্সিশিংদা অওনবা অমা পুরক্লগনি, স্কিম খর শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে।
মরুপশিং,
চহি খরগী মমাঙদা, ঐনা অদোমগী মরক্ত লাকপা মতমদা, ঐখোয়গী দমন য়াম্না য়াংনা অপীকপা ভারত অমা ওইরক্লে হায়না ঐনা হায়খি অমসুং ঙসিদি, ঐনা ওই থংবা শরুক্ত অপুনবা বেঙ্গল অমসুং য়েৎ থংবা নাকলদা অপুনবা অসাম উবা ফংলে। দমন অপীকপা ভারত অমগী অহিংবা খুদম অমনি। মফম অসিগী খেন্নবা, তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী মীওইশিং মফম অসিদা খুন্দারিবা, মসিনা অদোমদা অপুনবা ভারতকী ফজরবা শক্তম অমা পীরে। ঐখোয়দা বর পীনবা অদোম মশিং য়াম্না লাক্লে, মসিগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
ঐ দমন অমসুং দিয়ুদা কয়ারক লাকখ্রে। ঐ দদ্রা অমসুং নগর হাভেলিদসু চৎখ্রে অমসুং মদু ঐনা চীফ মিনিষ্টর নত্ত্রগা প্রধান মন্ত্রী ওইরিঙৈদা নত্তে, ঐ মফম অসিদা কয়ারক লাকখ্রে। অদুবু হৌজিক ঐ মফম অসিদা লাকপা মতমদা অফবা লৈঙাক, অফবা লৈঙাক্কী নমুনা উরে, মসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মতম পুম্নমক্ত হৌখিবা মতমগা চাংদম্নবদা ঐনা ফাওখি, লমদম অসি চাউখৎপগী লম্বীদা মাইল কয়া মাঙলোমদা চঙশিল্লে।
মরুপশিং,
দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু চহি কয়া চাউখৎনবা মঙ মঙদুনা লাকখি। মমাঙদা মঙ মঙলমখিবা মীরোল কয়া লৈখিদ্রে। অদুবু ঙসিগী মীরোলশিংনা মখোয়গী মপা-মপুশিংগী মঙলানশিং মখোয় মশাগী মীৎমাংদা মঙফাওনবা অদু মখোয়গী মীৎশিংনা উরে। ঙসি মফম অসিদা লম্বী-থোঙ, হকশেল, লাইরিক-লাইশু, তুরিজম অমসুং শহর শেমগৎপগা মরী লৈনবা প্রোজেক কয়া শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা দমন অমসুং অপুনবা য়ুনিয়ন তেরিতোরিগী মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা হেন্না লাইরগনি। মখোয়না নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। থবকশিং অসিগী তুংদা, প্রাফুল পতেল অমসুং মহাক্কী কাংবুনা কন্না হোৎনবগী মমি তারে। মসিগীদমক ঐনা প্রাফুল পতেল অমসুং মহাক্কী কাংবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। লক্ষদ্বিপ অমসুং দদ্রা-নগর হাভেলিগী মীয়ামদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐ অদোমগী মরক্ত তিনবগা লোয়ননা, য়াম্না নুংঙাইবা পাউ অমা ফংলে। ঐ ঙসি অয়ুক দিল্লি থাদোরকপনি, অদুবু মশিংশিং অদু হৌজিক খক ফংবনি, পাউ অদু ফংলে, মসি তশেংনা হরাওবনি অমসুং মসিগী নুংঙাইবা অসি ঐনা অদোমদা শরুক য়াবা পাম্মী। ঙসি ফংলিবা মশিং অসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী য়ুম্ফম কয়া য়াম্না মপাঙ্গল কনবগে হায়বা ময়েক শেংনা তাক্লে। ২০২৬-২৬ গী শেনবা চহি হেক লোইবগা, ভারতকী গ্রোথ রেত চাদা ৭.৭ ওইরে, অমসুং মার্চ ৩১ দা অরোইবা ক্বাতর লোইবদা ভারতকী গ্রোথ রেত চাদা ৭.৮ ওইরে। মসি মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎপা ইকোনোমিনি। খোঙজেল অসিগীদমক ভারতমচা খুদিংমক্না চাউথোকচরে। ঙসি লৈবাক অসি রিফোর্ম এক্সপ্রেসতা চেল্লি, ঙসি লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা য়াম্লবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎপা উরে, লায়রবশিং য়াইফনবা পাক-চাউরবা থবকশিং পায়খৎপনি অমসুং থবকশিং অসিগগী ফল ওইনা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎপা ইকোনোমি ওইনা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিল্লি। ঐখোয় ময়াম্না খঙলে, মালেম অসি অৱাবশিংনা থল্লে, মালেম শীনবা থুংবগী ইকোনোমিশিংদা ৱাহংশিং হংনরে, অদুবু মালেমগী খ্বাইদগী ৱারবা মতম অসি ফাওবদা, লৈবাক অসিগী মীওই বিল্লিয়ন ১.৪ গী অপুনবা থবকশিংগা লোয়ননা, ভারতনা মশা মথন্থ হিংজবা খক নত্তনা মাঙলোমদসু চঙশিল্লি। শেন-থুমগী লমদা অনৌবা মাইপাকপা পুরকপগীদমক লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি অমসুং মালেম শীনবা থুংনা অৱাবশিং মায়োক্নরিঙৈদা, য়াম্না য়াংবা খোঙজেল অমদা, রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী লম্বীদা, অচেৎপা ৱাশক অমগা লোয়ননা লৈবাক অসি মখা তানা মাংলোমদা চঙশিনগনি হায়না ঐনা অমুক হন্না লৈবাক মীয়ামদা থাজবা পীরি। মসি মীয়ামদা পীবা ঐগী গরেন্তিনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী চাউখৎপগী নমুনা অসি তুংকোইনা চৎনবা য়াবা ওইহনবগা লোয়ননা ঙসিদি চাউখৎপা অসি ঐখোয়গী ওইনা য়াম্না মরুওইরে। ঙসি, মালেমগী মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম নুমিৎ অসিদা, ঐখোয়গী য়ুনিয়ন তেরিতোরি অসিনা মসিগী ৱারেপ মশক খঙলে। ঙসি, অমরোমদা, লুপা করোর লিশিং কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিগা লোয়ননা, ইমাগী মিংদা উ পাম্বী লাখ অমা মফম অসিদা থারে।
অসিগুম্বা য়ুনিয়ন তেরিতোরি অমদা সরকারগী বিল্দিংশিংদা চাদা ১০০ সোলার ইনর্জি শীজিন্নবা ঙম্বদা ঐ য়াম্না চাউথোকচৈ। ঙসিদি, দিয়ুদা, অয়ুক-নুংথিলগী দরকার ওইবা মৈ খুদিংমক সোলার পৱারনা পীরে অমসুং ঐখোয় মসি মখা তানা পায়খৎকদবনি। সোলার ইনর্জিগী খুৎথাংদা য়ুমশিং মৈ ফংহল্লে অমসুং মসি খক নত্তনা, ইমুংশিং অহেনবা মৈদগী শেন ফংলে। মসিগীদমক, য়ুম মথক্ত সোলার পেনেলশিং থম্বগী থবক হৌরে। মাইপাকপশিং অসিগীদমক মীয়াম পুম্নমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মসিগা লোয়ননা, নুমিৎ খরনি অসিদা দমনগী মীয়াম্না লু-নানবগী খোঙজং অমা পায়খৎলি হায়বা ঐ খঙলে। কমদৌনা দমন মীয়ামগী পুন্সিগী চৎনবীদা লু-নানবা অসি শরুক অমা ওইবগে হায়বা মসিনা তাক্লে অমসুং লু-নানবগী থবকশিংদা চৎনবী অসি উবা ফংলে। মখোয়না শরুক য়ারিবা থবকশিং অসিগীদমক ঐনা দমনগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
য়ুনিয়ন তেরিতোরি অমা ওইনা, দদ্রা নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু ভারতকী শক্তম অমসুং চৎনবীগী পুক্কৈনি। মরম অদুনা, মফম অসি চাউখৎনবা ঐখোয়গী পান্দমশিং ইচম চম্বা নত্তে। হৌখিবা চহিদা সিলভাসাদা ঐ লাকখিবা অদু ঐ নিংশিংলি, ঐনা অদোমদা শিঙ্গাপুরগী খুদম পীখি। মতম অমদা শিঙ্গাপুর ঙা ফাবা অপীকপা খুঙ্গং অমা ওইরমখি হায়না ঐনা হায়খি। অদুবু শিঙ্গাপুরগী মীয়াম্না মঙ মঙখি, মখোয়না অচৌবা পান্দমশিং থমখি অমসুং ঙসিদি হায়রিবা শিঙ্গাপুর অদু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ললোন-ইতিক্কী মফম ওইরে। ঙসিদি দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ুসু চপ মান্নবা মঙলান মঙলি। নমো এয়রপোর্ত, দমনগঙ্গা তুরেল মথক্ত শাগদৌরিবা থোং, ‘বিচ ফ্রন্ত’ দা শাগদৌরিবা কনভেন্সন সেন্তরগুম্বা প্রোজেকশিং অসিনা তুংগী অচৌবা ৱারেপশিংগী ঐখোয়না য়ুম্ফম থোল্লে। প্রোজেকশিং অসিগী খুৎথাংদা, অদোমগী চৎথোক-চৎশিন হেন্না নুংঙাইরগনি। ললোন-ইতিক্কী অনৌবা খুদোংচাবশিং মফম অসিদা ফংলগনি। দমনগী নাকল অনিমক্ত চাউখৎপগী খোঙজেল হেন্না য়াংলগনি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা হোস্পিতেলিতি ইকোনোমিগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং হেনগৎলক্কনি, মদুগা লোয়ননা, ত্রান্সপোর্ত নগরগুম্বা খুদোংচাবশিংনা ললোন-ইতিক অমসুং লোজিষ্টিক্সতা অনৌবা ইনোৎ পীগনি।
মরুপশিং,
লমদম অসিদা ব্লু ইকোনোমিগীদমক ঐখোয়না থৌরাং তৌরিবা পান্দম অসি অৱাংবা তেক্নোলোজিগী ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী মপাঙ্গল খক্তনা থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমগনি। মরম অদুনা, ঙসি, লক্ষদ্বিপকী কালপেনি অমসুং কাদমাত ঈথৎশিংদা অনৌবা হিথাংফমশিংগী উরেপ-উয়ুং তম্লে। থবকশিং অসিনা ব্লু ইকোনোমিদা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং ঐনা হায়খিবগুম্না, থবকশিং অসিনা লক্ষদ্বিপকী মরাইবক অহোংবা পুরক্কনি।
মরুপশিং,
বি.জে.পি সরকারদা, ঐখোয়গী এন.দি.এ সরকারদা, ঐখোয়গী ওইনা চাউখৎপগী অহানবা থবক্তি লায়রবা, তোল্লবা, ত্রাইবেল অমসুং মিদল ক্লাস মীয়ামগী পুন্সিশিংদা অহোংবা পুরকপনি। মসিগীদমক, হকশেলগী হিরম অসি ঐখোয়গী অচৌবা মরুওইবনি। হৌখিবা চহিশিংদা, অনা-লাইয়েংবগী অফবা পান্দম অমগা লোয়ননা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিল্লি। লাইয়েংবগা মরী লৈনবা খুদিংমক ঐখোয়না ৱারোইশিন পুরক্লে। ঙসিদি খ্বাইদগী লায়রবা ফাওবা অয়ুস্মান কার্দ পায়রে। মখোয় লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লাইয়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে। মতম চানা লাইওংশিং খঙদোক্নবা, প্রধান মন্ত্রী অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দিরশিংগী থৌরাং লৈরে। জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংগী খুৎথাংদা মমল হোংবা হিদাকশিং ফংহল্লে। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি হেন্না ফগৎনবা অমসুং হেন্না মতমগা চুনবা ওইনবা, অয়ুস্মান ভারত দিজিতল মিসনগী খুৎথাংদা ঙসিদি হকশেলগী থবকশিং তেক্নোলোজিগা শম্নরে।
মরুপশিং,
অয়ুস্মান কার্দশিং অমসুং জন ঔশাধি কেন্দ্রশিং খক্তনা মরম ওইদুনা, লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসশিংনা চাদিং তৌগদবা লুপা করোর ২.২৫ রোমগী শেনফম কনবা ঙম্লে।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
কেন্দ্র সরকারগী থৌশিলশিংগী কান্নবা লমদম অসিগী মীয়ামসু চাউনা ফংলে। মতম অমদা, মফম অসিদা অফবা অনা-লাইয়েংগী খুদোংচাবশিং লৈরমদে। মফম অসিদা মেদিকেল কোলেজ অমা ফাওবা লৈরমদে। অদুবু হৌজিক মেদিকেল কোলেজ অমা লৈরে অমসুং মসিদা পোষ্ট-গ্রেজুয়েত তম্বসু হৌরে। হৌখিবা চহিদগী সিলভাসাগী নমো হোস্পিতালনা মীওই লিশিং কয়া লাইয়েংখ্রে। ঙসি দমনদা নমো হোস্পিতালসু শঙ্গারে। হৌজিক লমদম অসিগী মীয়াম অফবা অনা-লাইয়েংগী কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
কমদৌনা ঐখোয়গী সরকারনা হকশেল মরুওইনা লৌরিবগে হায়বগী খুদম নেসনেল হেল্থ ফেমিলি সর্ভেগী ফলশিংনা ওইরে। মতম অমদা, ভারত্ত হোস্পিতালশিংদা অয়াম্বনা অঙাং উনরমদে। ঙসিদি লৈবাক অসিদা হোস্পিতালশিংদা চাদা ৯০ হেন্না অঙাং পোকপদগী চাবোকপীশিং শিবা অমসুং অঙাং শিবা মশিং হন্থরে। মিসন ইন্দ্রধনুসনা মরম ওইদুনা, অঙাং তিকা থাবগী থবক্তসু ভারত খুমাঙ চাউশিল্লে। ২০১৪ গী মমাংদা শুপ্নগী অঙাংশিংগী চাদা ৬০ খক তিকা থাখি। ঙসিদি চাদা ৯০ য়ৌরে। হেল্থ সেকুরিতিগী লমদসু অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে। ২০১৪ গী মমাংদা, ইমুংশিংগী চাদা ৩০ য়ৌদনা হেল্থ ইন্সুরন্স স্কিমশিং য়াওখি। ঙসিদি অয়ুস্মান ভারতনা হায়রিবা মশিংশিং অদুদা অহোংবা পুরক্লে। হৌজিক ইমুংশিংগী চাদা ৬০ হেন্না হেল্থ ইন্সুরেন্স য়াওরে।
মরুপশিং,
করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা হকশেলগী লমদা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী কান্নবশিং খ্বাইদগী ফংলবদি, মদু ঐগী লৈবাক্কী নারী শক্তিনি।
মরুপশিং,
মমাংঙৈদা লমদম অসিগী নহারোলশিং অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্নবা মপান্দা চৎনরমখি। অদুবু ঙসিদি, অমা খক নত্তনা জাতি থাক্কী মহৈলোয়শঙ কয়া মফম অসিদা লিংখৎলে। চহি খর অসিদা, মফম অসিদা অনৌবা স্কুলশিং শারে, স্কুলশিংদা স্মার্দ ক্লাসরুমশিংসু লৈরে। মহৈরোয় লিশিং ৪০ হেন্না মখোয়গী কান্নবা ফংলে। লাইরিক-লাইশুগী লমদা য়ুনিয়ন তেরিতোরি অসি খুমাংচাউশিল্লকপদা ঐ হরাওই। শ্বামী বিবেকানন্দা ইজুকেসন হবগুম্বা কয়া মফম অসিদা শেমগৎলি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
লাইরিক-লাইশুগী অওনবা অসিদা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংসু মনিংদা লৈহৌদবা অসিসু ঐখোয়গী ৱারেপনি। মসিগীদমক, অচৌবা থবক কয়া পায়খৎলে। সরশ্বতি সাইকল স্কিম অমসুং সরশ্বতি বিদ্য য়োজনাগুম্বা স্কিমশিংনা নুপীমচাশিংদা চাউনা মতেং পাংলে।
মরুপশিং,
ঙসি দিগ্রিশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং অচুম্বা মাইকৈদা পুনবা ভারতনা হোৎনরি। লমদম অসিগী হৈথোই-শিংথোইবগা মালেমগী খুদোংচাবশিংগা শম্ননবা মখোয় অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংগদবনি। দিজাইন, লো, ইঞ্জিনিয়ারিং, মেদিকেল ইজুকেসন, আই.তি, দ্রোন অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জিগুম্বা হিরমশিংদা হৌজিক ঐখোয়না শেম-শারিবা অসিনা ভারতকী অফবা থবক শুবা ঙম্বা মীওইশিং পুথোকপা হেনগৎহনগনি। মরম অদুনা, শীনফম কয়া তম্নবা মহৈলোয়শঙশিং মশিং হেনগৎহনবা য়াম্না মরুওই।
মরুপশিং,
ঙসি নিফকী ৮শুবা কেম্পসকী উরেপ-উয়ুং তম্লে। মহৈলোয়শঙ অসিনা মফম অসিগী নহারোলশিং মালেমদা মশক তাক্কনি। আই.তি.আই দমনদা দ্রোন তেক্নিসিয়ানগুম্বা অনৌবা কোর্সশিং তম্বা হৌরে। পি.এম বিশ্বকর্মা অমসুং পি.এম সুর্য়া ঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসিতি স্কিমগা মরী লৈনবা ত্রেনিংশিংনা নহারোলশিংদা কান্নবা পীরে।
মরুপশিং,
অনৌবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা শান্নবসু চাউখৎলে। ঐখোয়গী শান্নবশিং অচৌবা সহরশিং নত্ত্রগা অচৌবা ষ্টদিয়মশিং খক্তগী ওইদ্রে। খেলো ইন্দিয়াগুম্বা থবকশিংনা মখোয়গী হৈশিংবা উৎনবা নহারোলশিংদা অনৌবা মফম অমা পীরে। মসিনা মরম ওইদুনা, শান্নবগী লমদা অপীকপা লমদমশিংগী অঙাংশিংসু জাতিগী থাক্ত শান্নবা থোক্লক্লে। ঙসি বিচ স্পোর্তকী অচৌবা মফম অমা দিয়ুনা ওইরে। ঘোগ্লাদা পাংথোকপা বিচ গেমশিং লমদম অসিদা লৈবাক অসিগী পুক্নিং চিংশিল্লে। ঙসি মফম অসিদা অনৌবা শান্নবগী মচাক-মথুমশিং মখা তানা শেমগৎলি। খানবেলগী ফুতবোল সেন্তর অমসুং দমনগী ভোল্লিবোল ত্রেনিং সেন্তরনা মফম অসিদা শান্নবা ফগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক অসিনা তুরিজমদসু মীৎয়েং চঙলে। তুরিজমনা মফম অমগী কলা অমসুং চৎনবী য়োকখৎহনবা অসি ঐখোয়গী থবক্নি। অপীকপা মফমশিং অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহনগদবনি। ‘দেখো অপ্না দেস’ গুম্বা থবকশিংনা লৈবাক অসিগী খেন্নবশিং খঙনবা মীয়ামদা ইথিল পীরে। ঙসিদি হেরিতেচ তুরিজম, বিচ তুরিজম, ইকো-তুরিজম, এদভেঞ্চর তুরিজম ভারত্ত অনৌবা থৌনা লৈরে।
মরুপশিং,
দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ুদা, তুরিজম অসি খুদোংচাবা মরাংকাইনা লৈবা হিরম অমা ওইরে। লমদম অসিদা মহৌশাগী ফজবা কয়া লৈরি। মরম অদুনা লৈবাক অসিদা তুরিজমগী থৌশিলশিং শেম্বদা দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ু য়াম্না চাউনা কান্নবা ফংলিবনি। ২০২১ দা লমকোয়বা মীওই লাখ ৬ রোম লাকখি। ২০২৫ দা মীওই লাখ ৫০ রোম লাকখি। মসিনা তাক্লিবদি চহি খর অসিদা, তুরিজমগী লাকপা মীওই শরুক ১০ হেনগৎলে হায়বনি। মসি অফবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর, হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং অমসুং লু-নানবা সমুদ্র মপানশিংনা ওইহনবনি। দমন নাইত মার্কেত, রামসেতু সি-ফ্রান্ত, নমোপথ সি-ফ্রন্ত, নানি দমন ফোর্ত, গঙ্গেশ্বর তেম্পল কমপ্লেক্স, অসিগুম্বা মফমশিং অসি ঙসিদি অপুনবা লমদম অসিগী অনৌবা শক্তম ওইরে।
মরুপশিং,
দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ুগী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা, ঐখোয়না মফম অসিদা উদ্যোগকী থবকসু ফগৎহল্লে। খুৎশেমগী ফাইবরগী লমদা তোপ-তোপ্পা মশক অমা তাকপদা য়ুনিয়ন তেরিতোরি অসি চাউথোকচনবা মচাক অমা ওইরে। প্লাষ্টিক্কী পোৎথোক মপান্দা থাদোকপদা লমদম অসি মখা তানা চাউখৎলক্লি। মফম অসিগী উদ্যোগশিং অমসুং এম.এস.এম.ইশিং শৌগৎনবা সরকারনসু লেপ্তনা থবকশিং পায়খৎলি। এম.এস.এম.ইশিং অমসুং তোপ্পা উদ্যোগশিংদা লুপা করোর কয়াগী মতেং পাংখ্রে। য়ু.তি অসিগী অপীকপা অমসুং কোতেচ ইন্দষ্ট্রিশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং লৈরে। লাক্লিবা চহিশিংদা লমদম অসি মেনুফেকচরিংগী অচৌবা মফম অমা ওইরগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
চাউখৎপগী পান্দম অমগা লোয়ননা মীয়ামগী খনবা লৈঙাক পুন্না লৈবা মতমদা, তশেংনা য়াম্না য়াংনা অওনবা পুরকই। দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিয়ুদা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিংগী ফলশিং উবদা অপেনবা ফাওই। লমদম অসিগী মীয়ামদা ঐনা মপুংফানা থাজবা থম্লি। মফম অসিগী নহারোলশিং, ইমাশিং অমসুং ইচলশিং, লৌমীশিং, খুৎহৈবশিং, শিন্মীশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুয়রশিংনা লাক্লিবা চহিশিংদা চাউখৎপগী খোঙচৎ অসি মখা তানা চৎকনি। অদোমগী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা কেন্দ্র সরকারনা য়াম্না চেৎনবা থবক তৌগনি হায়না ঐনা থাজবা পীরি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগীদমক ঐনা অমুক হন্না কয়ারক হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি,
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone/dedication of various development works in Daman
05 JUN 2026 10:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Administrator of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, Praful Bhai Patel, my colleague in Parliament Kalaben Delkar, President of Daman Municipal Council Deepika Tandel Ji, Chairman of Daman District Panchayat Dharm Babu Patel, Chairman of Silvassa Municipal Council Somnath Devre Ji, Chairperson of Dadra Nagar Haveli District Panchayat Nisha Bhavsar Ji, Chairman of Diu Municipal Council Harish Kapadia Ji, Chairperson of Diu District Panchayat Kotia Ranjitaben, and my dear brothers and sisters who have gathered here in such a large number,
Just as you have gathered here, in Lakshadweep too a large number of people are connected with us through video, because today a new beginning of development in Lakshadweep, a new project that will bring revolutionary change in the lives of the people of Lakshadweep, has also been inaugurated and foundation stones have been laid for some schemes.
Friends,
A few years ago, when I came among you, I had said that our Daman is rapidly becoming Mini India, and today I see, on the left side is entire Bengal and on the right side is entire Assam. Daman has become a living example of Mini India. The diversity here, people from different regions residing here, gives a beautiful glimpse of the whole of India among you. You all have come in such large numbers to bless us, for this I thank you all very much.
Brothers and sisters,
I have had the opportunity to come to Daman and Diu many times. I also keep visiting Dadra and Nagar Haveli, and when I was not Chief Minister or Prime Minister, I used to come here many times. But now when I come here and see the good governance, the governance model, it feels very good. Every time I feel that compared to the last time, this region has moved miles ahead on the path of development.
Friends,
Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu had dreamt of development for decades. The generations who dreamt earlier have passed away. But today the present generation is seeing with their own eyes that the dreams their parents and grandparents used to see are now being fulfilled before their eyes. Even today, many projects related to connectivity, health, education, tourism, and urban infrastructure have been inaugurated and foundation stones laid here. These development works will make life easier for the people of Daman and the entire Union Territory. They will create new opportunities for the youth. Behind these works, the vision of Praful Bhai Patel, his and his team’s hard work is clearly visible. For this, I also appreciate Praful Bhai and his entire team. I extend many congratulations and best wishes to the people of Lakshadweep and Dadra-Nagar Haveli.
Friends,
Today as I have come among you, a pleasant news has arrived. I had already left Delhi this morning, but the figures that have just come, the news that has arrived, is truly delightful, and I also want to share this happiness with you. The figures that have come today clearly show how strong the foundation of India’s economy is. In the year 2025-26, that is, the financial year that has just ended, India has achieved a growth rate of 7.7 percent, 7.7, and the last quarter that ended on 31st March also recorded India’s growth at 7.8 percent, 7.8. And this is the fastest-growing large economy in the world. Every Indian should feel proud, this is its pace. Today the country is running on the Reform Express, today the country is witnessing such massive infrastructure development, such large-scale work is being done for the welfare of the poor, and the result of all these efforts is that today the country is moving ahead as the fastest-growing large economy. And we all know, the world is engulfed in crises, the economies of the whole world are buried under question marks, but even in this worst period of global crisis, with the collective efforts of 1.4 billion countrymen, India is not only able to sustain itself but also succeeding in staying ahead. I extend many congratulations to the countrymen for achieving this new height in the economic field, and I once again assure the nation that while facing these crises prevailing across the world, the country will continue to move forward with firm resolve, on the path of Reform, Perform, and Transform, at a rapid pace. This is my guarantee to the countrymen.
Friends,
Today development is as important for us as ensuring that our development model is sustainable. Today, on World Environment Day, our Union Territory State is realizing this resolution. Today, on one hand, development projects worth thousands of crores have been inaugurated and foundation stones laid here. At the same time, about one lakh one trees in the name of mother, one lakh saplings are also being planted here. I am proud that this is such a Union Territory which has achieved the feat of 100 percent use of solar energy in government buildings. Today, in Diu, the entire daytime electricity demand is being met only by solar power, and we have to take this further. Electricity should also be available in homes through solar energy, and not only that, families should also earn income from surplus electricity. For this, the initiative of installing rooftop solar plants has begun. I also appreciate you all for these achievements.
Friends,
Along with this, I have also been informed that the people of Daman are running a cleanliness campaign these days. This shows how cleanliness has become a part of the culture of Daman’s public life, and this culture is visible in the cleanliness efforts. I congratulate the people of Daman for these participatory efforts.
Friends,
Dadra Nagar Haveli, Daman and Diu, being a Union Territory, are also the identity and heritage of India. Therefore, our goals for its development are not ordinary. I remember, when I came to Silvassa last year, I gave you the example of Singapore. I had said that once Singapore was a small fishing village. But the people of Singapore dreamt, they set big goals, and today that same Singapore has become the world’s biggest business hub. Today Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu are also dreaming the same dream. These projects like Namo Airport, the iconic bridge to be built on the Damanganga river, the convention center to be built on the ‘Beach Front’, through such infrastructure we are laying the foundation of big resolutions for the future. Through these projects, your movement will become easier. New possibilities for business will be created here. The pace of development on both sides of Daman will become faster.
Friends,
Here opportunities related to the hospitality economy will increase, and along with that, facilities like Transport Nagar will also give new momentum to trade and logistics.
Friends,
The vision we have prepared for the Blue Economy in this region will also be realized only through the strength of hi-tech infrastructure. That is why, today itself, the foundation stone of modern ports is being laid in Kalpeni and Kadmat islands of Lakshadweep. All these efforts will increase the country’s strength in the Blue Economy, and as I said, these are initiatives that will change the destiny of Lakshadweep.
Friends,
In the BJP government, in our NDA government, the first criterion of development for us is-change in the lives of the poor, the deprived, the tribal, and the middle class! For this, the health sector is our very big priority. In the past years, the country has moved forward with a holistic vision for healthcare. We have solved every concern related to treatment. Today even the poorest have the facility of Ayushman Card. They have the assurance of free treatment up to 5 lakh rupees. To ensure timely diagnosis of diseases, there is the arrangement of Pradhan Mantri Ayushman Arogya Mandirs. Affordable medicines are also available through Jan Aushadhi Kendras. To make these facilities even better and more modern, today health services are being connected with technology through the Ayushman Bharat Digital Mission.
Friends,
Due to Ayushman Cards and Jan Aushadhi Kendras alone, the poor and middle class have saved nearly 2.25 lakh crore rupees from being spent.
Brothers and sisters,
The policies of the central government have greatly benefited the people of this region too. At one time, there was a lack of good treatment facilities here. There was not even a medical college here. But now there is a medical college, and post-graduation studies have also started in it. Silvassa’s Namo Hospital has been serving thousands of people since last year. Today, Namo Hospital has also been inaugurated in Daman. The people of this region will now get the benefit of even better healthcare.
Friends,
How our government is prioritizing health is also evident in the results of the National Family Health Survey. At one time, most deliveries in India did not take place in hospitals. Today, more than 90 percent of deliveries in the country are happening in hospitals, which has greatly reduced maternal mortality and infant mortality. Due to Mission Indradhanush, India has also made good progress in the field of child vaccination. Before 2014, only 60 percent of children were fully vaccinated. Today this figure has increased to about 90 percent. There has also been a big change in the field of health security. Before 2014, less than 30 percent of families were connected with health insurance schemes. Today Ayushman Bharat has changed those figures too. Now more than 60 percent of families are getting this protection.
Friends,
If anyone has benefited the most from these efforts of the government in the field of health, it is the women power of my country.
Friends,
Earlier the youth of this region also had to go outside for higher education. But today, not one but many national-level institutes have been established here. In recent years, new school buildings have been built here, smart classrooms have also been built in schools. More than 40 thousand students are benefiting from them. I am happy that the Union Territory is gradually moving forward in the field of education. Many constructions like Swami Vivekananda Education Hub are happening here.
Brothers and sisters,
It is also our resolve that our daughters should not lag behind in this education revolution. For this, many big efforts are being made. Schemes like Saraswati Cycle Scheme and Saraswati Vidya Yojana are helping the daughters here a lot.
Friends,
Today India is trying that the youth of the country should get the right direction along with the degree. They should get such exposure that connects local talent with global opportunities. In fields like design, law, engineering, medical education, IT, drone, and renewable energy, our present preparation will strengthen India’s workforce. Therefore, the expansion of professional institutions is very important.
Friends,
Today the foundation stone of the eighteenth campus of NIFT has been laid. This institution will connect the youth here with global exposure. New courses like Drone Technician have also started in ITI Daman. Training programs related to PM Vishwakarma and PM Surya Ghar Free Electricity Scheme are also benefiting the youth.
Friends,
Sports in the country have also been advanced with new thinking. Our sports are no longer limited to big cities or big stadiums. Efforts like Khelo India have given youth a new platform to showcase their talent. Because of this, children from small regions are coming forward at the national level in the field of sports, and this region has also benefited from it. Diu has emerged as a big center of beach sports today. The Beach Games held at Ghoghla Beach have also drawn the country’s attention to this region. Today modern sports infrastructure is continuously being developed here. The Football Center in Khanvel and the Volleyball Training Center in Daman are strengthening the sports culture here.
Friends,
Today the country’s big focus is also on tourism. Our effort is that tourism should promote local art and culture. Small places should also be connected with big opportunities. Efforts like ‘Dekho Apna Desh’ have inspired people to know about the diversity of the country. Today heritage tourism, beach tourism, eco-tourism, adventure tourism in India are getting new energy.
Friends,
In Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, tourism is also a sector with immense possibilities. This region has been blessed with natural beauty. That is why the policies the country has worked on regarding tourism have greatly benefited Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu. In 2021, about 6 lakh tourists came here. In 2025, this number increased to about 50 lakh. That means in just a few years, tourism footfall has increased nearly tenfold. This has been possible due to better infrastructure, better facilities, and clean beaches. Daman Night Market, Ramsetu Sea-Front, Namopath Sea-Front, Nani Daman Fort, Gangeshwar Temple Complex, such numerous places are today becoming the new identity of this entire region.
Friends,
To fulfill the dreams of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, we also have to increase the industrial strength here. It is also a matter of pride that this Union Territory has made its distinct identity in the field of man-made fiber. Dadra and Nagar Haveli are recognized as the National Man-Made Fibre Capital. This region is also continuously progressing in plastic export. The government has also made continuous efforts to support industries and MSMEs here. MSMEs and other industries here have been provided financial assistance of more than crores of rupees. New opportunities are opening up for small and cottage industries of the Union Territory. I am confident that in the coming time this region will become a big hub of manufacturing.
Friends,
When sensitive governance is combined with the vision of development, transformation rapidly takes shape on the ground. Seeing the impact of our efforts in Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu gives satisfaction. I have full faith in the people of this land. The youth here, the mothers and sisters here, the farmers, artisans, laborers, and entrepreneurs here will take this development journey further in the coming years. I assure you, the central government will stand shoulder to shoulder with you to fulfill your dreams. With this belief, I once again extend many congratulations to you for the development projects. Say with me, Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.