Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone/dedication of various development works in Daman
05 JUN 2026 10:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Administrator of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, Praful Bhai Patel, my colleague in Parliament Kalaben Delkar, President of Daman Municipal Council Deepika Tandel Ji, Chairman of Daman District Panchayat Dharm Babu Patel, Chairman of Silvassa Municipal Council Somnath Devre Ji, Chairperson of Dadra Nagar Haveli District Panchayat Nisha Bhavsar Ji, Chairman of Diu Municipal Council Harish Kapadia Ji, Chairperson of Diu District Panchayat Kotia Ranjitaben, and my dear brothers and sisters who have gathered here in such a large number,
Just as you have gathered here, in Lakshadweep too a large number of people are connected with us through video, because today a new beginning of development in Lakshadweep, a new project that will bring revolutionary change in the lives of the people of Lakshadweep, has also been inaugurated and foundation stones have been laid for some schemes.
Friends,
A few years ago, when I came among you, I had said that our Daman is rapidly becoming Mini India, and today I see, on the left side is entire Bengal and on the right side is entire Assam. Daman has become a living example of Mini India. The diversity here, people from different regions residing here, gives a beautiful glimpse of the whole of India among you. You all have come in such large numbers to bless us, for this I thank you all very much.
Brothers and sisters,
I have had the opportunity to come to Daman and Diu many times. I also keep visiting Dadra and Nagar Haveli, and when I was not Chief Minister or Prime Minister, I used to come here many times. But now when I come here and see the good governance, the governance model, it feels very good. Every time I feel that compared to the last time, this region has moved miles ahead on the path of development.
Friends,
Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu had dreamt of development for decades. The generations who dreamt earlier have passed away. But today the present generation is seeing with their own eyes that the dreams their parents and grandparents used to see are now being fulfilled before their eyes. Even today, many projects related to connectivity, health, education, tourism, and urban infrastructure have been inaugurated and foundation stones laid here. These development works will make life easier for the people of Daman and the entire Union Territory. They will create new opportunities for the youth. Behind these works, the vision of Praful Bhai Patel, his and his team’s hard work is clearly visible. For this, I also appreciate Praful Bhai and his entire team. I extend many congratulations and best wishes to the people of Lakshadweep and Dadra-Nagar Haveli.
Friends,
Today as I have come among you, a pleasant news has arrived. I had already left Delhi this morning, but the figures that have just come, the news that has arrived, is truly delightful, and I also want to share this happiness with you. The figures that have come today clearly show how strong the foundation of India’s economy is. In the year 2025-26, that is, the financial year that has just ended, India has achieved a growth rate of 7.7 percent, 7.7, and the last quarter that ended on 31st March also recorded India’s growth at 7.8 percent, 7.8. And this is the fastest-growing large economy in the world. Every Indian should feel proud, this is its pace. Today the country is running on the Reform Express, today the country is witnessing such massive infrastructure development, such large-scale work is being done for the welfare of the poor, and the result of all these efforts is that today the country is moving ahead as the fastest-growing large economy. And we all know, the world is engulfed in crises, the economies of the whole world are buried under question marks, but even in this worst period of global crisis, with the collective efforts of 1.4 billion countrymen, India is not only able to sustain itself but also succeeding in staying ahead. I extend many congratulations to the countrymen for achieving this new height in the economic field, and I once again assure the nation that while facing these crises prevailing across the world, the country will continue to move forward with firm resolve, on the path of Reform, Perform, and Transform, at a rapid pace. This is my guarantee to the countrymen.
Friends,
Today development is as important for us as ensuring that our development model is sustainable. Today, on World Environment Day, our Union Territory State is realizing this resolution. Today, on one hand, development projects worth thousands of crores have been inaugurated and foundation stones laid here. At the same time, about one lakh one trees in the name of mother, one lakh saplings are also being planted here. I am proud that this is such a Union Territory which has achieved the feat of 100 percent use of solar energy in government buildings. Today, in Diu, the entire daytime electricity demand is being met only by solar power, and we have to take this further. Electricity should also be available in homes through solar energy, and not only that, families should also earn income from surplus electricity. For this, the initiative of installing rooftop solar plants has begun. I also appreciate you all for these achievements.
Friends,
Along with this, I have also been informed that the people of Daman are running a cleanliness campaign these days. This shows how cleanliness has become a part of the culture of Daman’s public life, and this culture is visible in the cleanliness efforts. I congratulate the people of Daman for these participatory efforts.
Friends,
Dadra Nagar Haveli, Daman and Diu, being a Union Territory, are also the identity and heritage of India. Therefore, our goals for its development are not ordinary. I remember, when I came to Silvassa last year, I gave you the example of Singapore. I had said that once Singapore was a small fishing village. But the people of Singapore dreamt, they set big goals, and today that same Singapore has become the world’s biggest business hub. Today Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu are also dreaming the same dream. These projects like Namo Airport, the iconic bridge to be built on the Damanganga river, the convention center to be built on the ‘Beach Front’, through such infrastructure we are laying the foundation of big resolutions for the future. Through these projects, your movement will become easier. New possibilities for business will be created here. The pace of development on both sides of Daman will become faster.
Friends,
Here opportunities related to the hospitality economy will increase, and along with that, facilities like Transport Nagar will also give new momentum to trade and logistics.
Friends,
The vision we have prepared for the Blue Economy in this region will also be realized only through the strength of hi-tech infrastructure. That is why, today itself, the foundation stone of modern ports is being laid in Kalpeni and Kadmat islands of Lakshadweep. All these efforts will increase the country’s strength in the Blue Economy, and as I said, these are initiatives that will change the destiny of Lakshadweep.
Friends,
In the BJP government, in our NDA government, the first criterion of development for us is-change in the lives of the poor, the deprived, the tribal, and the middle class! For this, the health sector is our very big priority. In the past years, the country has moved forward with a holistic vision for healthcare. We have solved every concern related to treatment. Today even the poorest have the facility of Ayushman Card. They have the assurance of free treatment up to 5 lakh rupees. To ensure timely diagnosis of diseases, there is the arrangement of Pradhan Mantri Ayushman Arogya Mandirs. Affordable medicines are also available through Jan Aushadhi Kendras. To make these facilities even better and more modern, today health services are being connected with technology through the Ayushman Bharat Digital Mission.
Friends,
Due to Ayushman Cards and Jan Aushadhi Kendras alone, the poor and middle class have saved nearly 2.25 lakh crore rupees from being spent.
Brothers and sisters,
The policies of the central government have greatly benefited the people of this region too. At one time, there was a lack of good treatment facilities here. There was not even a medical college here. But now there is a medical college, and post-graduation studies have also started in it. Silvassa’s Namo Hospital has been serving thousands of people since last year. Today, Namo Hospital has also been inaugurated in Daman. The people of this region will now get the benefit of even better healthcare.
Friends,
How our government is prioritizing health is also evident in the results of the National Family Health Survey. At one time, most deliveries in India did not take place in hospitals. Today, more than 90 percent of deliveries in the country are happening in hospitals, which has greatly reduced maternal mortality and infant mortality. Due to Mission Indradhanush, India has also made good progress in the field of child vaccination. Before 2014, only 60 percent of children were fully vaccinated. Today this figure has increased to about 90 percent. There has also been a big change in the field of health security. Before 2014, less than 30 percent of families were connected with health insurance schemes. Today Ayushman Bharat has changed those figures too. Now more than 60 percent of families are getting this protection.
Friends,
If anyone has benefited the most from these efforts of the government in the field of health, it is the women power of my country.
Friends,
Earlier the youth of this region also had to go outside for higher education. But today, not one but many national-level institutes have been established here. In recent years, new school buildings have been built here, smart classrooms have also been built in schools. More than 40 thousand students are benefiting from them. I am happy that the Union Territory is gradually moving forward in the field of education. Many constructions like Swami Vivekananda Education Hub are happening here.
Brothers and sisters,
It is also our resolve that our daughters should not lag behind in this education revolution. For this, many big efforts are being made. Schemes like Saraswati Cycle Scheme and Saraswati Vidya Yojana are helping the daughters here a lot.
Friends,
Today India is trying that the youth of the country should get the right direction along with the degree. They should get such exposure that connects local talent with global opportunities. In fields like design, law, engineering, medical education, IT, drone, and renewable energy, our present preparation will strengthen India’s workforce. Therefore, the expansion of professional institutions is very important.
Friends,
Today the foundation stone of the eighteenth campus of NIFT has been laid. This institution will connect the youth here with global exposure. New courses like Drone Technician have also started in ITI Daman. Training programs related to PM Vishwakarma and PM Surya Ghar Free Electricity Scheme are also benefiting the youth.
Friends,
Sports in the country have also been advanced with new thinking. Our sports are no longer limited to big cities or big stadiums. Efforts like Khelo India have given youth a new platform to showcase their talent. Because of this, children from small regions are coming forward at the national level in the field of sports, and this region has also benefited from it. Diu has emerged as a big center of beach sports today. The Beach Games held at Ghoghla Beach have also drawn the country’s attention to this region. Today modern sports infrastructure is continuously being developed here. The Football Center in Khanvel and the Volleyball Training Center in Daman are strengthening the sports culture here.
Friends,
Today the country’s big focus is also on tourism. Our effort is that tourism should promote local art and culture. Small places should also be connected with big opportunities. Efforts like ‘Dekho Apna Desh’ have inspired people to know about the diversity of the country. Today heritage tourism, beach tourism, eco-tourism, adventure tourism in India are getting new energy.
Friends,
In Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, tourism is also a sector with immense possibilities. This region has been blessed with natural beauty. That is why the policies the country has worked on regarding tourism have greatly benefited Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu. In 2021, about 6 lakh tourists came here. In 2025, this number increased to about 50 lakh. That means in just a few years, tourism footfall has increased nearly tenfold. This has been possible due to better infrastructure, better facilities, and clean beaches. Daman Night Market, Ramsetu Sea-Front, Namopath Sea-Front, Nani Daman Fort, Gangeshwar Temple Complex, such numerous places are today becoming the new identity of this entire region.
Friends,
To fulfill the dreams of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, we also have to increase the industrial strength here. It is also a matter of pride that this Union Territory has made its distinct identity in the field of man-made fiber. Dadra and Nagar Haveli are recognized as the National Man-Made Fibre Capital. This region is also continuously progressing in plastic export. The government has also made continuous efforts to support industries and MSMEs here. MSMEs and other industries here have been provided financial assistance of more than crores of rupees. New opportunities are opening up for small and cottage industries of the Union Territory. I am confident that in the coming time this region will become a big hub of manufacturing.
Friends,
When sensitive governance is combined with the vision of development, transformation rapidly takes shape on the ground. Seeing the impact of our efforts in Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu gives satisfaction. I have full faith in the people of this land. The youth here, the mothers and sisters here, the farmers, artisans, laborers, and entrepreneurs here will take this development journey further in the coming years. I assure you, the central government will stand shoulder to shoulder with you to fulfill your dreams. With this belief, I once again extend many congratulations to you for the development projects. Say with me, Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দমনত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন/ উৎসৰ্গা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 JUN 2026 10:05PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ প্ৰশাসক প্ৰফুল ভাই পেটেল, সংসদত মোৰ সহকৰ্মী কলাবেন দেলকাৰ, দমন পৌৰ পৰিষদৰ সভাপতি দীপিকা টাণ্ডেল জী, দমন জিলা পঞ্চায়তৰ অধ্যক্ষ ধৰ্ম বাবু পেটেল, চিলভাছা পৌৰ পৰিষদৰ অধ্যক্ষ সোমনাথ দেৱৰে জী, দাদৰা নগৰ হাভেলী জিলা পঞ্চায়তৰ অধ্যক্ষ নিশা ভাৱচাৰ জী, দিউ পৌৰ পৰিষদৰ অধ্যক্ষ হৰিশ কাপাদিয়া জী, দিউ জিলা পঞ্চায়তৰ অধ্যক্ষ কোটিয়া ৰঞ্জিতবেন আৰু ইমান বৃহৎ সংখ্যাত ইয়াত সমবেত হোৱা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল
আপোনালোকে ইয়াত সমবেত হোৱাৰ দৰেই লাক্ষাদ্বীপত ভিডিঅ’ৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে বহু সংখ্যক লোক জড়িত হৈছে, কিয়নো আজি লাক্ষাদ্বীপত উন্নয়নৰ এক নতুন আৰম্ভণি হৈছে, লাক্ষাদ্বীপৰ জনসাধাৰণৰ জীৱনত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন অনা নতুন প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু কিছুমান আঁচনিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কেইবছৰমান আগতে, যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছিলো, মই কৈছিলো যে আমাৰ দমন দ্ৰুতগতিত মিনি ইণ্ডিয়া হৈ পৰিছে আৰু আজি মই দেখিছোঁ, বাওঁফালে সমগ্ৰ বংগ আৰু সোঁফালে সমগ্ৰ অসম। দমন মিনি ইণ্ডিয়াৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্য, ইয়াত বাস কৰা বিভিন্ন অঞ্চলৰ লোকসকলে আপোনালোকৰ মাজত সমগ্ৰ ভাৰতৰ এক সুন্দৰ আভাস দিয়ে। আপোনালোক সকলোৱে আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আহিছে, ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
কেইবছৰমান আগতে, যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজত আহিছিলো, মই কৈছিলো যে আমাৰ দমন দ্ৰুতগতিত মিনি ইণ্ডিয়া হৈ পৰিছে আৰু আজি মই দেখিছোঁ, বাওঁফালে সমগ্ৰ বংগ আৰু সোঁফালে সমগ্ৰ অসম। দমন মিনি ইণ্ডিয়াৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্য, ইয়াত বাস কৰা বিভিন্ন অঞ্চলৰ লোকসকলে আপোনালোকৰ মাজত সমগ্ৰ ভাৰতৰ এক সুন্দৰ আভাস দিয়ে। আপোনালোক সকলোৱে আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আহিছে, ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউয়ে কেইবা দশক ধৰি উন্নয়নৰ সপোন দেখিছিল। আগতে সপোন দেখা প্ৰজন্মবোৰ হেৰাই গৈছে। কিন্তু আজি বৰ্তমানৰ প্ৰজন্মই নিজ চকুৰে দেখিছে যে তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃ আৰু ককাক-আইতাকসকলে দেখা সপোনবোৰ এতিয়া তেওঁলোকৰ চকুৰ সন্মুখত পূৰণ হৈছে। আজিও সংযোগ, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, পৰ্যটন আৰু নগৰীয়া আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত বহুতো প্ৰকল্প ইয়াত উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই উন্নয়নমূলক কামসমূহে দমন আৰু সমগ্ৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব। তেওঁলোকে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। এই কামবোৰৰ আঁৰত প্ৰফুল ভাই পেটেল, তেওঁৰ আৰু তেওঁৰ দলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দৃষ্টিভংগী স্পষ্টভাৱে দৃশ্যমান। ইয়াৰ বাবে মই প্ৰফুল ভাই আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক প্ৰশংসা কৰো। মই লাক্ষাদ্বীপ আৰু দাদৰা-নগৰ হাভেলীৰ জনসাধাৰণক বহু অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছোঁ, এটা আনন্দদায়ক খবৰ আহিছে। মই ইতিমধ্যে আজি পুৱাই দিল্লী এৰি আহিছো, কিন্তু এইমাত্ৰ অহা বাতৰিবোৰ সঁচাকৈয়ে আনন্দদায়ক আৰু মই আপোনালোকৰ সৈতে এই সুখ ভাগ বাটোৱাৰা কৰিব বিচাৰো। আজি অহা পৰিসংখ্যাসমূহে স্পষ্টভাৱে দেখুৱাইছে যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ ভেটি কিমান শক্তিশালী। ২০২৫-২৬ বৰ্ষত, অৰ্থাৎ শেহতীয়াকৈ সমাপ্ত হোৱা বিত্তীয় বৰ্ষত, ভাৰতে ৭.৭ শতাংশ বৃদ্ধিৰ হাৰ লাভ কৰিছে, আৰু ৩১ মাৰ্চত সমাপ্ত হোৱা অন্তিম ত্ৰৈমাসিকতো ভাৰতৰ বিকাশৰ হাৰ ৭.৮শতাংশ বুলি লিপিবদ্ধ কৰা হৈছে। ই হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱ অনুভৱ কৰা উচিত, এয়া ইয়াৰ গতি। আজি দেশখনে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছৰ জৰিয়তে আগবাঢ়িছে, আজি দেশখনে এনে ব্যাপক আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ সাক্ষী হৈ আছে, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে ইমান বৃহৎ পৰিমাণৰ কাম কৰা হৈছে আৰু এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে দেশখনে আজি দ্ৰুততম বিকাশশীল বৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে আগবাঢ়ি আছে।
আমি সকলোৱে জানো, বিশ্ব সংকটত আৱদ্ধ হৈ আছে, সমগ্ৰ বিশ্বৰ অৰ্থনীতি প্ৰশ্নবোধক চিহ্নৰ তলত আবদ্ধ হৈ আছে, আনকি বিশ্ব সংকটৰ এই আটাইতকৈ বেয়া সময়ছোৱাতো, ১৪০ কোটি দেশবাসীসকলৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাত ভাৰতে কেৱল নিজকে বজাই ৰাখিব পৰাই নহয়, আগবাঢ়ি থকাৰ ক্ষেত্ৰতো সফল হৈছে। অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰত এই নতুন শিখৰত উপনীত হোৱাৰ বাবে মই দেশবাসীক বহুত অভিনন্দন জনাইছো আৰু মই দেশখনক আকৌ এবাৰ আশ্বাস দিছো যে সমগ্ৰ বিশ্বতে বিদ্যমান এই সংকটৰ সন্মুখীন হোৱাৰ সময়ত, দেশখনে দ্ৰুত গতিত সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু পৰিৱৰ্তনৰ পথত দৃঢ় সংকল্পৰে আগবাঢ়ি যাব। এয়া দেশবাসীৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰতিশ্ৰুতি।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ বাবে উন্নয়ন যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ যে আমাৰ উন্নয়নৰ আৰ্হি বহনক্ষম হোৱাটো নিশ্চিত কৰা। আজি বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱসত আমাৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত ৰাজ্যখনে এই সংকল্পক বাস্তৱায়িত কৰিছে। আজি এফালে, ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। একে সময়তে, মাতৃৰ নামত প্ৰায় এক লাখ গছ-পুলিও ইয়াত ৰোপণ কৰা হৈছে। মই গৌৰৱান্বিত যে এয়া এনেকুৱা এখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল যিয়ে চৰকাৰী ভৱনসমূহত সৌৰ শক্তিৰ ১০০ শতাংশ ব্যৱহাৰৰ কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে। আজি দিউত গোটেই দিনটোৰ বিদ্যুৎৰ চাহিদা কেৱল সৌৰ শক্তিৰ দ্বাৰাহে পূৰণ কৰা হৈছে আৰু আমি ইয়াক আৰু আগুৱাই নিব লাগিব। সৌৰ শক্তিৰ জৰিয়তে ঘৰতো বিদ্যুৎ উপলভ্য হ'ব লাগে। কেৱল সেইটোৱেই নহয়, পৰিয়ালসমূহে অতিৰিক্ত বিদ্যুৎৰ পৰাও উপাৰ্জন কৰিব লাগে। ইয়াৰ বাবে ছাদৰ ওপৰত সৌৰ প্ৰকল্প স্থাপনৰ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই সাফল্যৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে প্ৰশংসা কৰো।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ লগতে, মোক এইটোও জনোৱা হৈছে যে দমনৰ জনসাধাৰণে আজিকালি এক পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অভিযান চলাই আছে। এইটোৱে দেখুৱায় যে কেনেদৰে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা দমনৰ ৰাজহুৱা জীৱনৰ সংস্কৃতিৰ এক অংশ হৈ পৰিছে আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ প্ৰচেষ্টাত এই সংস্কৃতি দৃশ্যমান হৈছে। এই অংশগ্ৰহণমূলক প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই দমনৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল হোৱাৰ বাবে দাদৰা নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউ ভাৰতৰ পৰিচয় আৰু ঐতিহ্য। সেয়েহে, ইয়াৰ বিকাশৰ বাবে আমাৰ লক্ষ্যবোৰ সাধাৰণ নহয়। মোৰ মনত আছে, যোৱা বছৰ যেতিয়া মই চিলভাছালৈ আহিছিলো, তেতিয়া মই আপোনালোকক ছিংগাপুৰৰ উদাহৰণ দিছিলো। মই কৈছিলো যে এসময়ত ছিংগাপুৰ এখন সৰু মাছমৰীয়া গাঁও আছিল। কিন্তু ছিংগাপুৰৰ জনসাধাৰণে সপোন দেখিছিল, তেওঁলোকে ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল আৰু আজি সেই একেই ছিংগাপুৰ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ব্যৱসায়িক কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। আজি দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউয়েও একেই সপোন দেখিছে। এই প্ৰকল্পসমূহ যেনে নমো বিমানবন্দৰ, দমনগঙ্গা নদীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰিবলগীয়া আইকনিক দলং, 'বীচ্চ ফ্ৰণ্ট’ত নিৰ্মাণ কৰিবলগীয়া কনভেনশ্যন চেণ্টাৰ, এনে আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে আমি ভৱিষ্যতৰ বাবে বৃহৎ সংকল্পৰ ভেটি স্থাপন কৰিছো। এই প্ৰকল্পসমূহৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ চলাচল সহজ হৈ পৰিব। ইয়াত ব্যৱসায়ৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি হ'ব। দমনৰ দুয়োফালে উন্নয়নৰ গতি দ্ৰুত হ’ব।
বন্ধুসকল,
ইয়াত আতিথ্য অৰ্থনীতিৰ সৈতে জড়িত সুযোগ বৃদ্ধি পাব আৰু ইয়াৰ লগতে ট্ৰেন্সপ’ৰ্ট নগৰৰ দৰে সুবিধাসমূহেও বাণিজ্য আৰু লজিষ্টিকক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই অঞ্চলত নীল অৰ্থনীতিৰ বাবে আমি প্ৰস্তুত কৰা দৃষ্টিভংগীও কেৱল উচ্চ-প্ৰযুক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ শক্তিৰ জৰিয়তেহে বাস্তৱায়িত হ'ব। সেয়েহে, আজি লাক্ষাদ্বীপৰ কালপেনী আৰু কদমত দ্বীপত আধুনিক বন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই সকলো প্ৰচেষ্টাই নীল অৰ্থনীতিত দেশৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিব আৰু মই কোৱাৰ দৰে এই পদক্ষেপসমূহে লাক্ষাদ্বীপৰ ভাগ্য সলনি কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিজেপি চৰকাৰ, আমাৰ এনডিএ চৰকাৰৰ বাবে উন্নয়নৰ প্ৰথম মাপকাঠি হৈছে-দৰিদ্ৰ, বঞ্চিত, জনজাতীয় আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ জীৱনত পৰিৱৰ্তন! ইয়াৰ বাবে স্বাস্থ্য খণ্ডটো আমাৰ অতি ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। বিগত বছৰবোৰত দেশখনে স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি আহিছে। আমি চিকিৎসা সম্পৰ্কীয় প্ৰতিটো সমস্যা সমাধান কৰিছো। আজি আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰো আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ সুবিধা আছে। তেওঁলোকৰ ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ আশ্বাস আছে। সময়মতে ৰোগ চিনাক্তকৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। জনঔষধি কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে সুলভ মূল্যৰ ঔষধো উপলভ্য। এই সুবিধাসমূহক আৰু অধিক উন্নত আৰু আধুনিক কৰি তুলিবলৈ আজি আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছনৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য সেৱাসমূহক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কেৱল আয়ুষ্মান কাৰ্ড আৰু জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ বাবেই দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে ব্যয়ৰ পৰা প্ৰায় ২ লাখ ২৫ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নীতিয়ে এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণকো যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। এসময়ত ইয়াত ভাল চিকিৎসাৰ সুবিধাৰ অভাৱ আছিল। ইয়াত এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ো নাছিল। কিন্তু এতিয়া এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে আৰু ইয়াত স্নাতকোত্তৰ অধ্যয়নো আৰম্ভ হৈছে। চিলভাছাৰ নমো চিকিৎসালয়ে যোৱা বছৰৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ লোকক সেৱা আগবঢ়াই আহিছে। আজি দামনত নমো চিকিৎসালয়ো উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণে এতিয়া আৰু উন্নত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে কেনেদৰে স্বাস্থ্যক অগ্ৰাধিকাৰ দি আছে সেয়া ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল স্বাস্থ্য জৰীপৰ ফলাফলত স্পষ্ট হৈ পৰিছে। এটা সময়ত ভাৰতত বেছিভাগ প্ৰসৱ চিকিৎসালয়ত হোৱা নাছিল। আজি দেশত ৯০ শতাংশতকৈও অধিক প্ৰসৱ চিকিৎসালয়সমূহত হৈছে, যাৰ ফলত মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ আৰু শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ ফলত ভাৰতে শিশুৰ টিকাকৰণৰ ক্ষেত্ৰতো ভাল অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে মাত্ৰ ৬০ শতাংশ শিশুকহে সম্পূৰ্ণৰূপে টিকাকৰণ কৰা হৈছিল। আজি এই সংখ্যা প্ৰায় ৯০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে ৩০শতাংশতকৈও কম পৰিয়াল স্বাস্থ্য বীমা আঁচনিৰ সৈতে জড়িত আছিল। আজি আয়ুষ্মান ভাৰতে সেই সংখ্যাবোৰো সলনি কৰিছে। এতিয়া ৬০শতাংশতকৈও অধিক পৰিয়ালে এই সুৰক্ষা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ পৰা যদি কোনোবাই আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত হৈছে, তেন্তে সেয়া মোৰ দেশৰ নাৰী শক্তি।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বতে এই অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে বাহিৰলৈ যাব লগা হৈছিল। কিন্তু আজি ইয়াত এখন নহয়, বহুতো ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হৈছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত ইয়াত নতুন বিদ্যালয় ভৱন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, বিদ্যালয়সমূহত স্মাৰ্ট শ্ৰেণীকোঠাও নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ৪০ হাজাৰৰো অধিক শিক্ষাৰ্থী উপকৃত হৈছে। মই সুখী যে কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলটোৱে শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰমান্বয়ে আগবাঢ়ি আছে। ইয়াত স্বামী বিবেকানন্দ শিক্ষা কেন্দ্ৰৰ দৰে বহুতো শিক্ষা কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
এইটোও আমাৰ সংকল্প যে আমাৰ ছোৱালীবোৰ এই শিক্ষা বিপ্লৱত পিছ পৰি থাকিব নালাগে। ইয়াৰ বাবে বহু ডাঙৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। সৰস্বতী চাইকেল আঁচনি আৰু সৰস্বতী বিদ্যা যোজনাৰ দৰে আঁচনিসমূহে ইয়াৰ কন্যাসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে চেষ্টা কৰি আছে যে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ডিগ্ৰীৰ লগতে সঠিক দিশো পাব লাগে। তেওঁলোকে এনে প্ৰদৰ্শন লাভ কৰা উচিত যি স্থানীয় প্ৰতিভাৰ সৈতে গোলকীয় সুযোগৰ সংযোগ স্থাপন কৰে। ডিজাইন, আইন, অভিযান্ত্ৰিক, চিকিৎসা শিক্ষা, তথ্য প্ৰযুক্তি, ড্ৰোন আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আমাৰ বৰ্তমানৰ প্ৰস্তুতিয়ে ভাৰতৰ কৰ্মশক্তিক শক্তিশালী কৰিব। সেয়েহে, পেচাদাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আজি এনআইএফটিৰ অষ্টাদশ চৌহদৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰতিষ্ঠানে ইয়াৰ যুৱপ্ৰজন্মক গোলকীয় প্ৰদৰ্শনৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। আই টি আই দমনত ড্ৰোন টেকনিচিয়ানৰ দৰে নতুন পাঠ্যক্ৰমো আৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ সৈতে জড়িত প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীসমূহেও যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দেশত ক্ৰীড়াকো নতুন চিন্তাধাৰাৰে আগুৱাই নিয়া হৈছে। আমাৰ ক্ৰীড়া এতিয়া ডাঙৰ চহৰ বা ডাঙৰ ষ্টেডিয়ামত সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই। খেলো ইণ্ডিয়াৰ দৰে প্ৰচেষ্টাই যুৱপ্ৰজন্মক তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এখন নতুন মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ ফলত সৰু সৰু অঞ্চলৰ শিশুসকলে ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত আগবাঢ়ি আহিছে আৰু এই অঞ্চলটোও ইয়াৰ পৰা উপকৃত হৈছে। দিউ আজি সমুদ্ৰতীৰৰ ক্ৰীড়াৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ঘোঘলা বীচ্চত অনুষ্ঠিত হোৱা বীচ্চ গেমছেও এই অঞ্চলৰ প্ৰতি দেশৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে। আজি ইয়াত ক্ৰীড়াৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰন্তৰভাৱে বিকশিত হৈ আছে। খানভেলৰ ফুটবল কেন্দ্ৰ আৰু দমনৰ ভলীবল প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰই ইয়াৰ ক্ৰীড়া সংস্কৃতিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ মুখ্য গুৰুত্ব পৰ্যটনৰ ওপৰতো আছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে পৰ্যটনে স্থানীয় কলা আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰ কৰিব লাগে। সৰু ঠাইবোৰো ডাঙৰ সুযোগৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব লাগে। ‘দেখো অপনা দেশ’ ৰ দৰে প্ৰচেষ্টাই জনসাধাৰণক দেশৰ বৈচিত্ৰ্যৰ বিষয়ে জানিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। আজি ভাৰতত ঐতিহ্য পৰ্যটন, সমুদ্ৰতীৰ পৰ্যটন, পৰিৱেশ পৰ্যটন, দুঃসাহসিক পৰ্যটনে নতুন শক্তি লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউতো পৰ্যটন হৈছে অপৰিসীম সম্ভাৱনা থকা এক খণ্ড। এই অঞ্চলটো প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্যৰে আশীৰ্বাদপ্ৰাপ্ত। সেয়েহে দেশখনে পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত যিবোৰ নীতিত কাম কৰিছে সেইবোৰে দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। ২০২১ চনত প্ৰায় ৬লাখ পৰ্যটক ইয়ালৈ আহিছিল। ২০২৫ চনত এই সংখ্যা প্ৰায় ৫০ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছিল। অৰ্থাৎ মাত্ৰ কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে পৰ্যটনৰ সংখ্যা প্ৰায় দহগুণ বৃদ্ধি পাইছে। উন্নত আন্তঃগাঁথনি, উন্নত সুবিধা আৰু পৰিষ্কাৰ সমুদ্ৰতীৰৰ বাবে এয়া সম্ভৱ হৈছে। দমন নাইট মাৰ্কেট, ৰামসেতু চি-ফ্ৰণ্ট, নমোপথ চি-ফ্ৰণ্ট, নানী দমন দুৰ্গ, গংগেশ্বৰ মন্দিৰ কমপ্লেক্স- এনে অসংখ্য স্থান আজি এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ নতুন পৰিচয় হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ আমি ইয়াত ঔদ্যোগিক শক্তিও বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। এইটোও গৌৰৱৰ বিষয় যে এই কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলটোৱে মানৱ-নিৰ্মিত আঁহৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ বিশেষ পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলীক ৰাষ্ট্ৰীয় মানৱ-নিৰ্মিত আঁহৰ ৰাজধানী হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। এই অঞ্চলটোৱে প্লাষ্টিক ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰতো নিৰন্তৰ অগ্ৰগতি লাভ কৰি আছে। চৰকাৰে ইয়াত উদ্যোগ আৰু এমএছএমইক সমৰ্থন কৰাৰ বাবেও নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে। ইয়াত এমএছএমই আৰু অন্যান্য উদ্যোগসমূহক কোটি কোটি টকাতকৈও অধিক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটীৰ উদ্যোগৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি হৈছে। মই আত্মবিশ্বাসী যে আনাগত সময়ত এই অঞ্চলটো উৎপাদনৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰত পৰিণত হ’ব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সংবেদনশীল শাসনক উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হয়, পৰিৱৰ্তনে দ্ৰুতগতিত আকৃতি লয়। দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউত আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰভাৱ দেখি সন্তুষ্টি লাভ কৰিছো। ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকল, ইয়াৰ মাতৃ-ভগ্নীসকল, ইয়াৰ কৃষক, শিল্পী, শ্ৰমিক আৰু উদ্যোগীসকলে অনাগত বছৰবোৰত এই উন্নয়নৰ যাত্ৰাক আৰু আগুৱাই নিব। মই আশ্বাস দিছোঁ যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আপোনালোকৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ আপোনালোকৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিব। এই বিশ্বাসৰ সৈতে, মই পুনৰবাৰ আপোনালোকক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ সৈতে কওক, ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰত মাতা কি জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ।