পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ফ্লেক্স ফুৱেল বাহনে ভাৰতক খাৰুৱা তেলৰ আমদানি হ্ৰাস কৰা, ভাৰতীয় খেতিয়কসকলক অতিৰিক্ত উপাৰ্জন প্ৰদান কৰা আৰু কম কাৰ্বনযুক্ত গতিশীলতাক আগুৱাই নিয়াৰ এক ব্যৱহাৰিক সমাধান প্ৰদান কৰিছেঃ শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী
ভাৰতৰ ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচীয়ে যুগান্তকাৰী ফলাফল আনি দিছে; ভাৰতীয় খেতিয়কক ১.৫৮ লাখ কোটি টকাৰ উপাৰ্জনক্ষম কৰি আমাৰ ‘অন্নদাতা’সকলক শক্তিদাতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে
ই-২০ৰ পৰা ই-৮৫ ইন্ধনত চলিব পৰা বাইকসমূহৰ উন্মোচন কৰা হৈছে! এই পদক্ষেপে কেৱল ভাৰতৰ সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰখনতে বিপ্লৱৰ সূচনা নকৰে, বৰঞ্চ ই আত্মনিৰ্ভৰশীলতাকো শক্তিশালী কৰিব
03 JUN 2026 9:20PM by PIB Guwahati
“ফ্লেক্স ফুৱেল বাহনে ভাৰতক খাৰুৱা তেলৰ আমদানি হ্ৰাস কৰা, ইথানলৰ চাহিদাৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰা আৰু কম কাৰ্বনযুক্ত গতিশীলতাক আগুৱাই নিয়াৰ এক ব্যৱহাৰিক সমাধান প্ৰদান কৰে।” আজি নতুন দিল্লীত হিৰ’ মট’কৰ্পৰ প্ৰথমখন ফ্লেক্স-ফুৱেল মটৰচাইকেল উন্মোচন অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে এইদৰে কয়। অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় পথ, পৰিবহন আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী নিতিন গাডকাৰীও উপস্থিত থাকে।
শ্ৰী পুৰীয়ে ই-২০ৰ পৰা ই-৮৫ পৰ্যন্ত ইথানল মিশ্ৰণৰ সৈতে খাপ খাব পৰা নতুন মটৰচাইকেলৰ প্ৰৱৰ্তনক ভাৰতৰ শক্তি ইতিহাসৰ এক নতুন অধ্যায় বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে স্প্লেণ্ডৰ+ আৰু এইচএফডিলাক্স ফ্লেক্স ফুৱেল মটৰচাইকেলৰ মুকলিয়ে ‘আত্মনিৰ্ভৰ’ বাহনৰ সৈতে ভাৰতৰ গণ-বজাৰ ফ্লেক্স-ফুৱেল গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰখনত প্ৰৱেশক সূচাইছে। ‘ভাৰতৰ বাইক, ভাৰতৰ ইন্ধন!’
৩০০ নিযুততকৈও অধিক সক্ৰিয় বাহনেৰে ভাৰত বিশ্বৰ অন্যতম বৃহত্তম দুচকীয়া বাহনৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ। ফ্লেক্স-ফুৱেল প্ৰযুক্তিয়ে এক অভূতপূৰ্ব পৰিসৰত গতিশীলতাৰ ৰূপান্তৰ ঘটোৱাৰ সম্ভাৱনা বহন কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে আজিৰ এই ঐতিহাসিক উন্মোচন ভাৰতৰ গতিশীলতা আৰু ইথানল মিশ্ৰণৰ অভিযানৰ এক নিৰ্ণায়ক মুহূৰ্ত, যিটো ২০১৪ চনত মাত্ৰ ১.৫% আছিল আৰু এতিয়া ২০% মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে, আনকি আমি ইয়াৰ পিছৰ পৰ্যায়লৈও লক্ষ্য ৰাখিছোঁ। ই আমাৰ শক্তি আমদানিৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব আৰু কেৱল দেশৰ ‘অন্নদাতা’ হৈ থকাৰ পৰা ‘শক্তিদাতা’ হৈ পৰা আমাৰ খেতিয়কসকলক অতিৰিক্ত উপাৰ্জনৰ উৎস প্ৰদান কৰি থাকিব।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ গতিশীলতা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই ইভি, জৈৱ ইন্ধন, হাইড্ৰ’জেন আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিক ভাৰতীয় বাস্তৱতাৰ সৈতে খাপ খোৱাকৈ একত্ৰিত কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বৰ্তমান ইয়াৰ খাৰুৱা তেলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰায় ৮৮.৫% আমদানি কৰে, যাৰ ফলত দেশৰ অৰ্থনীতি আৰু শক্তি সুৰক্ষা ভূ-ৰাজনৈতিক বিঘিনিৰ প্ৰতি সংবেদনশীল হৈ পৰে।
ভাৰত চৰকাৰৰ ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচীয়ে ইএছৱাই ২০১৪-১৫ৰ পৰা এতিয়ালৈকে ভাৰতৰ ১.৮৪ লাখ কোটি টকাৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা ৰাহি কৰিছে, যাৰ ফলত ৩০২ লাখ মেট্ৰিক টন খাৰুৱা তেলৰ প্ৰতিস্থাপন হৈছে আৰু ৯০৯ লাখ মেট্ৰিক টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ফলাফল হৈছে যে এই কাৰ্যসূচীয়ে খেতিয়কসকলৰ উপাৰ্জনত ১.৫৮ লাখ কোটি টকা যোগ দি আমাৰ অন্নদাতাসকলক শক্তিদাতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইএছৱাই ২০২৬-২৭ বৰ্ষত ভাৰতত বাৰ্ষিক পেট্ৰ’ল বাহন বিক্ৰীৰ মাত্ৰ ১% ও যদি ফ্লেক্স ফুৱেলে গ্ৰহণ কৰে, তেন্তে ৪ কোটি লিটাৰ ইথানলৰ চাহিদা সৃষ্টি হ’ব, য’ত ডিষ্টিলাৰীসমূহক প্ৰায় ২৬৬ কোটি টকা পৰিশোধ কৰা হ’ব আৰু ই আমাৰ ১৯৫ কোটি টকাৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা ৰাহি কৰিব। ইয়াৰ ফলত প্ৰায় ০.২৮ লাখ মেট্ৰিক টন খাৰুৱা তেলৰ আমদানি হ্ৰাস পাব আৰু প্ৰায় ০.৮৬ লাখ মেট্ৰিক টন সম্বলিত শুদ্ধ কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাস পাব।
আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল, তেল আমদানিৰ বাবে দেশৰ বাহিৰলৈ ধন যোৱাৰ পৰিৱৰ্তে প্ৰায় ১৬০ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ ভাৰতীয় খেতিয়কৰ হাতলৈ যাব। তেওঁ কয় যে ফ্লেক্স-ফুৱেল প্ৰযুক্তিয়ে ভাৰতৰ বিশাল দুচকীয়া বাহনৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত সম্প্ৰসাৰিত হোৱাৰ লগে লগে ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰিৱৰ্তনকাৰী হৈ পৰিব।
ই-৮৫ ফ্লেক্স ইন্ধনে কেইবাটাও সুবিধা প্ৰদান কৰে, যেনে বাহন উৎপাদনৰ কম খৰচ, নূন্যতম আন্তঃগাঁথনিমূলক মূলধনী ব্যয় আৰু ক্ষিপ্ৰ প্ৰসাৰ (ইভি নেটৱৰ্কতকৈ প্ৰায় ১০-১৫ গুণ দ্ৰুত)। ইয়াৰ বিপৰীতে ইলেক্ট্ৰিক বাহনসমূহ বেটাৰীৰ উপাদানৰ বাবে অতিমাত্ৰা আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আৰু ই যথেষ্ট পৰিমাণৰ আপষ্ট্ৰীম কাৰ্বন নিৰ্গমন সৃষ্টি কৰে।
আনহাতে, ফ্লেক্স ফুৱেল বাহনসমূহ থলুৱাভাৱে উৎপাদিত জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আৰু বেটাৰী সম্পৰ্কীয় নিৰ্গমনৰ পৰা মুক্ত, যাৰ ফলত এইবোৰ সম্পূৰ্ণ ‘আত্মনিৰ্ভৰ’ হয় আৰু কাৰ্বন ফুটপ্ৰিণ্ট হ্ৰাস পায়। তদুপৰি, ফ্লেক্স ফুৱেলৰ চাহিদাই ইথানল কেঁচামালৰ বৰ্ধিত চাহিদাৰ জৰিয়তে আমাৰ খেতিয়কসকলক তাৎক্ষণিক উপাৰ্জনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
শ্ৰী পুৰীয়ে লগতে কয় যে ফ্লেক্স-ফুৱেল গতিশীলতা গ্ৰাহকসকলৰ বাবেও অৰ্থনৈতিকভাৱে লাভজনক হ’ব লাগিব। অধ্যয়নসমূহে প্ৰদৰ্শন কৰে যে যদি ই-২০ৰ তুলনাত ই-৮৫ ইন্ধনৰ মূল্য উপযুক্তভাৱে কম ৰখা হয়, তেন্তে ইন্ধনৰ কম মূল্যৰ বাবে হোৱা ৰাহিৰ জৰিয়তে গ্ৰাহকসকলে প্ৰায় তিনি বছৰৰ ভিতৰত বাহনখনৰ ক্ৰয় মূল্য ঘূৰাই পাব পাৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰে ইয়াৰ সুলভ গ্ৰহণযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সহায়ক নীতিগত গাঁথনিসমূহ সক্ৰিয়ভাৱে পৰীক্ষা কৰি আছে।
ফ্লেক্স ফুৱেল সম্পৰ্কে থকা সাধাৰণ ভ্ৰান্ত ধাৰণাসমূহ দূৰ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্পষ্ট কৰে যে ভাৰতৰ ই-২০ৰ প্ৰৱৰ্তন ছিয়াম, আৰায়, আইঅচিএল আৰু বাহন নিৰ্মাতাসকলৰ ব্যাপক পৰীক্ষণৰ পিছতহে কৰা হৈছে। গোলকীয় অভিজ্ঞতা, যাৰ ভিতৰত ব্ৰাজিলে উচ্চ ইথানল মিশ্ৰণ সফলতাৰে গ্ৰহণ কৰাৰ উদাহৰণো আছে— যিটো মই ২০০৬-২০০৮ চনৰ ভিতৰত ব্ৰাছিলিয়াত মোৰ কাৰ্যকালৰ সময়ত প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ— ই প্ৰমাণ কৰে যে ফ্লেক্স-ফুৱেল গতিশীলতা পৰীক্ষিত, সম্প্ৰসাৰণযোগ্য আৰু বিশ্বাসযোগ্য।
শ্ৰী পুৰীয়ে এই ৰাষ্ট্ৰীয় যাত্ৰাত এক অগ্ৰগামী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে হিৰ’ মট’কৰ্পক অভিনন্দন জনায়। কোম্পানীটোৰ নতুন মটৰচাইকেলসমূহ অন্তৰ্দহন ইঞ্জিন আৰু উন্নত ইন্ধন প্ৰণালীৰে সুসজ্জিত, যিবোৰে ই-২০ৰ পৰা ই-৮৫লৈকে যিকোনো পেট্ৰ’ল আৰু ইথানলৰ মিশ্ৰণত চলিব পাৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শেষত কয় যে ইন্ধনৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহায় আৰু লক্ষ্যভিত্তিক উদগনিকে ধৰি সহায়ক নীতিসমূহে এই প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ গতি ক্ষিপ্ৰ কৰিব পাৰে, ইয়াক সুলভ কৰি তুলিব পাৰে আৰু ভাৰতক ফ্লেক্স-ফুৱেল গতিশীলতা সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত এক বিশ্ব নেতা হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিব পাৰে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Flex Fuel Vehicles offer India a practical solution to reduce crude oil imports, provide additional income to Indian farmers, and advance low-carbon mobility: Sh. Hardeep Singh Puri
India's ethanol blending program delivered transformational results; ₹1.58 lakh crore earnings to Indian farmers turning our Annadatas to Urjadatas
E20 से E85 ईंधन पर चलने वाली बाइक्स का हुआ अनावरण! इस पहल से ना केवल भारत में हरित ऊर्जा के क्षेत्र में क्रांति आएगी बल्कि आत्मनिर्भरता को बल मिलेगा।
03 JUN 2026 9:20PM by PIB Delhi
Flex Fuel Vehicles offer India a practical solution to reduce crude oil imports, strengthen the rural economy through ethanol demand, and advance low-carbon mobility, Union Minister for Petroleum and Natural Gas Shri Hardeep Singh Puri said during the Launch of Hero MotoCorp’s First Flex-Fuel Motorcycle in New Delhi, today. Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari was also present during the event.
Sh. Puri described the launch as a new chapter in India’s energy history, with the introduction of new motorcycles compatible with ethanol blends from E20 to E85. He added that the launch of the Splendor+ and HF Deluxe Flex Fuel motorcycles marks India’s entry into mass-market flex-fuel mobility with Aatmanirbhar vehicles. ‘भारत की बाइक, भारत का ईंधन!’
India has one of the world’s largest two-wheeler ecosystems with an active two-wheeler fleet of over 300 million vehicles. The flex-fuel technology has the potential to transform mobility at an unprecedented scale.
Today’s historic launch is a defining moment in India’s mobility and ethanol blending quest which was at just 1.5% in 2014 and has now achieved 20% blending, even as we look beyond, the minister further added. It will help reduce our energy imports bill and continue to provide an additional source of income to our farmers who have become Urjadatas from only being the country’s Annadatas.
Minister said that India's future mobility ecosystem will combine EVs, biofuels, hydrogen and renewables in a manner suited to Indian realities. He noted that India currently imports nearly 88.5% of its crude oil requirement, making the economy and energy security vulnerable to geopolitical disruptions.
The ethanol blending program of Government of India, since ESY 2014-15 has saved India ₹1.84 lakh crore in foreign exchange, resulted in 302 lakh metric tonnes crude oil substitution and 909 lakh metric tonnes reduction in CO₂ emissions. The significant output is that the program has added ₹1.58 lakh crore earnings to farmers turning our Annadatas to Urjadatas.
The Minister said that even 1% adoption of annual petrol vehicle sales in India during ESY 2026-27 would generate a demand for 4 crore litres of ethanol in which payments of about ₹266 crore will be made to distilleries and save us ₹195 crore in foreign exchange . This would lead to reduction of approximately 0.28 lakh metric tonnes of crude oil imports, and a net CO₂ reduction of nearly 0.86 lakh metric tonnes.
Importantly, around ₹160 crore would flow directly to Indian farmers, instead of going out of the country for oil imports. He said the impact would become transformational as flex-fuel technology scales across India’s vast two-wheeler ecosystem.
E-85 Flex fuels offer several benefits such as lower vehicle manufacturing cost, minimal infrastructure capex, faster rollout (~10-15x faster than EV network). Electric vehicles are also highly import dependent for battery components, and generate significant upstream carbon emissions.
In contrast , Flex fuel vehicles depend on homegrown biofuels and avoid the battery related emissions, making them Completely Atmanirbhar and resulting in lower carbon footprint. Further, Flex fuel demand would provide immediate income support to our farmers through increased demand for ethanol feedstock.
Sh. Puri further stated that Flex-fuel mobility must also make economic sense for consumers. Studies indicate that if E85 fuel is priced appropriately lower compared to E20, consumers can recover the cost of the vehicle within approximately three years through fuel savings achieved due to the lower price of fuel. The Minister added that the Government is actively examining supportive policy frameworks to accelerate affordable adoption.
Addressing common misconceptions about Flexi Fuel, the Minister clarified that India’s E20 rollout followed extensive testing by SIAM, ARAI, IOCL and vehicle manufacturers. Global experience, including Brazil’s successful adoption of higher ethanol blends, which I had the opportunity of witnessing during my posting to Brasilia between 2006-2008, demonstrates that flex-fuel mobility is proven, scalable and reliable, the minister further added.
Sh. Puri congratulated Hero MotoCorp for taking a pioneering step in this national journey. The company's new motorcycles are equipped with internal combustible engines and upgraded fuel systems that can operate on any blend of petrol and ethanol from E20 to E85.
The minister added that supportive policies, including fuel pricing support and targeted incentives can speed up adoption, create affordability and position India as a global leader in flex- fuel mobility solutions.