জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
জল জীৱন মিছন দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ অধীনত অৰুণাচল প্ৰদেশ, ঝাৰখণ্ড, তামিলনাডু, পুডুচেৰী আৰু নাগালেণ্ডৰ সৈতে সংস্কাৰ সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত
কেন্দ্ৰ-ৰাজ্যৰ অংশীদাৰিত্বই এক দায়বদ্ধ আৰু সম্প্ৰদায়-চালিত জল প্ৰশাসনৰ বাবে বহনক্ষম গ্ৰাম্য পানী যোগানৰ সংস্কাৰক অগ্ৰসৰ কৰে
02 JUN 2026 7:36PM by PIB Guwahati
সমগ্ৰ ভাৰতত বহনক্ষম, নিশ্চিত আৰু নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক গ্ৰাম্য খোৱা পানী যোগানৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে, জল জীৱন মিছন (জেজেএম) দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ অধীনত আজি চাৰিখন ৰাজ্য (অৰুণাচল প্ৰদেশ, ঝাৰখণ্ড, তামিলনাডু আৰু নাগালেণ্ড) আৰু এখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল (পুডুচেৰী) ৰ সৈতে সংস্কাৰ-সংযুক্ত বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হয়।
সংস্কাৰ সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তিত জল জীৱন মিছন দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ উদ্দেশ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি গ্ৰাম্য জল প্ৰশাসনৰ গ্ৰাম পঞ্চায়ত নেতৃত্বাধীন, সেৱা ভিত্তিক তথা সম্প্ৰদায় কেন্দ্ৰিক আৰ্হি বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে আৰু সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণ (জন ভাগীদাৰী) শক্তিশালী কৰা আৰু গ্ৰাম্য পানী যোগান ব্যৱস্থাৰ বহনক্ষম সঞ্চালন আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে গাঁথনিগত সংস্কাৰ অনাৰ জৰিয়তে প্ৰতিখন গ্ৰাম্য পৰিয়ালে নিয়মিতভাৱে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণত আৰু নিৰ্ধাৰিত মানৰ খোৱা পানী যোগান লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব বিচাৰে, যাৰ ফলত গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়ৰ জীৱন ধাৰণৰ মান বৃদ্ধি হয় আৰু বিকশিত ভাৰত@2047ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি দীৰ্ঘম্যাদী জল ব্যৱস্থা সুৰক্ষিত হয়।
অনলাইন ভিডিঅ 'কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত পাঁচখন পৃথক নিৰ্ধাৰিত বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিল, ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী ভি সোমান্না আৰু সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ উপস্থিতিত এই বুজাবুজিৰ চুক্তিসমূহ স্বাক্ষৰিত হয়।
এই বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰৰ সময়ত খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগৰ (ডিডিডব্লিউএছ) জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ লগতে ডিডিডব্লিউএছ-ৰ সচিব শ্ৰী অশোক কে কে মীনা, ৰাষ্ট্ৰীয় জল জীৱন মিছনৰ (এনজেজেএম) অতিৰিক্ত সচিব তথা মিছন সঞ্চালক শ্ৰী কমল কিশোৰ সোন, যুটীয়া সচিব, সঞ্চালক আৰু উপ-পৰামৰ্শদাতাও উপস্থিত আছিল।
কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিলৰ উপস্থিতিত অৰুণাচল প্ৰদেশৰ সৈতে এই বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়। অৰুণাচল প্ৰদেশ চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ লগতে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডু আৰু পিএইচ্ই এণ্ড ডব্লিউএছ মন্ত্ৰী শ্ৰী মামা নাতুঙেও এই অনুষ্ঠানত ভাৰ্চুৱেলভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে। শ্ৰীমতী স্বাতী মীনা নাইক, যুটীয়া সচিব (জল), ডিডিডব্লিউএছ আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশ চৰকাৰৰ পিএইচি তথা ডব্লিউএছডিৰ আয়ুক্ত শ্ৰী আমজাদ টাকৰ মাজত এই বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হয়।
কেন্দ্ৰ-ৰাজ্যৰ সহযোগিতাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্ত চিহ্নিত কৰি ঝাৰখণ্ডৰ সৈতে আজি দুপৰীয়া ২ বজাত আনুষ্ঠানিকভাৱে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা হয়। কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিল, ঝাৰখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হেমন্ত ছোৰেন আৰু ৰাজ্যখনৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ উপস্থিতিত এই বৈঠক আৰম্ভ হয়, যিসকলে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ভাৰ্চুৱেলভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে। ঝাৰখণ্ডৰ খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী যোগেন্দ্র প্ৰসাদো মিছনৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে অনুষ্ঠিত বৈঠকত উপস্থিত আছিল।
শ্ৰীমতী স্বাতী মীনা নাইক, যুটীয়া সচিব (জল), ডিডিডব্লিউএছ আৰু ঝাৰখণ্ড চৰকাৰৰ খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগৰ সচিব আবু ইমৰান মাজত এই বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ আৰু বিনিময় হয়।
তামিলনাডুৰ বাবে দুপৰীয়া ২.৩০ বজাত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিল, ভিডিঅ কনফাৰেন্সযোগে অংশগ্ৰহণ কৰা তামিলনাডুৰ মুখ্যমন্ত্ৰী থিৰু চি যোচেফ বিজয় আৰু ৰাজ্যখনৰ অন্যান্য বিষয়াসকলৰ উপস্থিতিত এই বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়। এনজেজেএম আৰু থিৰুৰ যুটীয়া সচিব ডি চেন্থিল পাণ্ডিয়ান আৰু তামিলনাডু চৰকাৰৰ পৌৰ প্ৰশাসন তথা পানী যোগান বিভাগৰ অতিৰিক্ত মুখ্য সচিব গগনদীপ সিং বেদীৰ মাজত এই বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে।
জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ ডিডিডব্লিউএছ-ৰ যুটীয়া সচিব (জল) শ্ৰীমতী স্বাতী মীনা নাইক আৰু পুডুচেৰীৰ পিডব্লিউডি-ৰ আয়ুক্ত তথা সচিব ড০ এ মুথাম্মাই কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিলৰ উপস্থিতিত পুডুচেৰী কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে এই বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে। মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এন ৰঙ্গস্বামী আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ ভাৰ্চুৱেল উপস্থিতিত বিয়লি ৩.৩০ বজাত পুডুচেৰীৰ যুটীয়া আৱাসিক আয়ুক্ত শ্ৰী ৰবি দীপ সিং চহৰে বিনিময় কৰে।
দিনটোৰ পঞ্চম বুজাবুজি চুক্তিখন নাগালেণ্ডৰ সৈতে সন্ধিয়া ৪ বজাত নাগালেণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নেইফিউ ৰিঅ’ৰ উপস্থিতিত অনুষ্ঠিত হয়। তেওঁ নাগালেণ্ডৰ পিএইচইডি মন্ত্ৰী শ্ৰী জেকব ঝিমোমি আৰু ৰাজ্যখনৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ডিডিডব্লিউএছৰ যুটীয়া সচিব (জল) শ্ৰীমতী স্বাতী মীনা নাইক আৰু নাগালেণ্ডৰ সচিব আৰু মিছন সঞ্চালক (জেজেএম) শ্ৰী জাৰেন্থুং এজুঙৰ মাজত এই বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰিত হয় আৰু যুটীয়া আৱাসিক আয়ুক্ত ছৰ’ন লংচাৰীয়ে বিনিময় কৰে।
সমাৱেশত সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিলে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰম্ভ কৰা জল জীৱন অভিযানে সমগ্ৰ দেশতে গ্ৰাম্য খোৱা পানীৰ যোগান সলনি কৰিছে আৰু বিশেষকৈ মহিলা আৰু ছোৱালীৰ দ্বাৰা পানী অনাৰ কষ্ট হ্ৰাস কৰিছে। জেজেএম দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ অধীনত, এতিয়া মূল অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে মিছনৰ অধীনত সৃষ্টি কৰা আন্তঃগাঁথনি, টেপ সংযোগৰ কাৰ্য্যকাৰীতা, পানীৰ মান, উৎসৰ স্থায়িত্ব, অ’ এণ্ড এম, সম্প্ৰদায়ৰ মালিকানা আৰু নিয়মীয়া নিৰীক্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পানী সংৰক্ষণ, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ, ভূগৰ্ভস্থ পানী পুনৰ ভৰ্তি, ব্যৱহৃত পানী ব্যৱস্থাপনা, অৱবাহিকা অঞ্চল সুৰক্ষা আৰু সম্প্ৰদায়ভিত্তিক পানীৰ মান নিৰীক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে গ্ৰাম পঞ্চায়ত, জিলা জল আৰু অনাময় অভিযান, ৰাজ্যিক জল আৰু অনাময় অভিযান তথা স্থানীয় সম্প্ৰদায়ে নিৰ্ভৰযোগ্য খোৱাপানী সেৱা নিশ্চিত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিব লাগিব।
অৰুণাচল প্ৰদেশক সম্বোধন কৰি শ্ৰী পাটিলে কয় যে ৰাজ্যখনৰ পাহাৰীয়া ভূখণ্ড আৰু প্ৰচণ্ড বৰষুণৰ কথা বিবেচনা কৰি অ’ এণ্ড এম নীতি অতি সোনকালেই জাননী জাৰি কৰা হ’ব। তেওঁ লগতে ডি ডব্লিউ এছ এমৰ নিয়মীয়া বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা, পৰীক্ষাগাৰসমূহৰ এন এ বি এল স্বীকৃতি ত্বৰান্বিত কৰা আৰু গ্ৰাম্য পঞ্চায়তসমূহক আনুষ্ঠানিকভাৱে সম্পত্তি হস্তান্তৰ কৰাৰ বাবে 'জল অৰ্পন দিৱস’ অনুষ্ঠিত কৰাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ঝাৰখণ্ডক কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সঠিক অ’ এণ্ড এম, উৎসৰ স্থায়িত্ব আৰু পানী সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰিবলৈ কয়। ৰাজ্যখনৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰি তেওঁ চলি থকা কামবোৰ দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যাতে বাকী থকা গ্ৰাম্য পৰিয়ালে সুৰক্ষিত খোৱা পানী লাভ কৰে। তেওঁ সমন্বিত প্ৰচেষ্টাই ঝাৰখণ্ডক জেজেএম দ্বিতীয পৰ্যায়ৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ সহায় কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
তামিলনাডুক সম্বোধন কৰি শ্ৰী পাটিলে জেজেএমৰ অধীনত ৰাজ্যখনৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে ৰাজ্যখনে অতি সোনকালে বাকী থকা কাম সম্পূৰ্ণ কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ বিত্ত আয়োগৰ অনুদান আৰু ভি বি-জি আৰ এ এম জি পুঁজি কাৰ্যকৰীভাৱে ব্যৱহাৰ কৰি সামূহিক পৰ্যায়ৰ বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ, উৎসৰ স্থায়িত্ব, পানী সংৰক্ষণ আৰু ব্যৱহৃত পানীৰ ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী চি আৰ পাটিলে ২০২১ চনত 'হৰ ঘৰ জল’ প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰাৰ বাবে পুডুচেৰীক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে এতিয়া নিয়মীয়া, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু বহনক্ষম পানী সেৱা, জনসচেতনতা, সামূহিক মালিকানা, গ্ৰাম পঞ্চায়ত পৰ্যায়ৰ সেৱা প্ৰদান, সুজল গাঁও আইডি সৃষ্টি আৰু সংশোধিত অ’ এণ্ড এম নীতিৰ অধিসূচনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া উচিত।
নাগালেণ্ডক সম্বোধন কৰি শ্ৰী পাটিলে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ৰাজ্যখনে এই বছৰ বাকী পৰিয়ালসমূহলৈ নল সংযোগ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত সম্প্ৰদায় বিশেষকৈ মহিলা আৰু শিশুসকলে নিৰাপদ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য খোৱা পানীৰ পৰা লাভান্বিত হ’ব।
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডুৱে তেওঁৰ সম্বোধনত কয়, জল জীৱন অভিযানে কঠিন ভূখণ্ড, সিঁচৰিত হৈ থকা বসতি আৰু ৰাজ্যখনৰ দূৰৱৰ্তী স্থানসমূহত গ্ৰাম্য খোৱা পানীৰ যোগানত উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই অভিযানৰ অধীনত ৰাজ্যখনে সাৰ্বজনীন ঘৰুৱা নলৰ পানীৰ পৰিসীমা প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে।
মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জেজেএম দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ অধীনত হোৱা এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে জল সুৰক্ষাক অধিক শক্তিশালী কৰিব আৰু গ্ৰাম্য খোৱাপানী যোগান ব্যৱস্থাৰ বহনক্ষমতা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা উন্নত কৰিব। তেওঁ অৰুণাচল প্ৰদেশ বসন্ত পুনৰুজ্জীৱন কাৰ্যসূচীকে ধৰি উৎসৰ স্থায়িত্ব শক্তিশালী কৰাৰ অৰ্থে গেপ ফাণ্ডিংৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ প্ৰচেষ্টা 'জল সংকল্প'ৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
তেওঁ কয় যে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ বাবে অৱবাহিকা অঞ্চলৰ সুৰক্ষা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, য'ত বেছিভাগ সম্প্ৰদায়ভিত্তিক। 'অৰুণাচল প্ৰদেশ সুৰক্ষা আৰু খোৱা পানীৰ জলাশয় অঞ্চলৰ ব্যৱস্থাপনা আইন’ৰ জৰিয়তে ৰাজ্য চৰকাৰে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সমৰ্থনত খোৱা পানীৰ উৎস আৰু জলাশয় অঞ্চলসমূহ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
তেওঁ এই অভিযানৰ প্ৰতি ৰাজ্যখনৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু লগতে কয় যে ৰাজ্যিক জল আৰু অনাময় অভিযান, ৰাজ্যিক নোডেল বিষয়া আৰু সংশ্লিষ্ট বিভাগসমূহে গ্ৰাম্য খোৱাপানী ব্যৱস্থাৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ তথা দীৰ্ঘম্যাদী স্থায়িত্ব নিশ্চিত কৰিবলৈ সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে।
ঝাৰখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হেমন্ত চোৰেনে তেওঁৰ সম্বোধনত জল জীৱন মিছনৰ অধীনত প্ৰতিটো গ্ৰাম্য পৰিয়ালক নিৰাপদ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য খোৱা পানী প্ৰদান কৰাৰ বাবে ঝাৰখণ্ডৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে বিশেষকৈ দূৰৱৰ্তী আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত কাৰ্য্যকৰী নলৰ পানীৰ সংযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰচেষ্টাক অধিক শক্তিশালী কৰিব।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ঝাৰখণ্ডই কঠিন ভূখণ্ডৰ বাবে প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, বনাঞ্চলৰ মাজেৰে পাইপলাইন স্থাপন কৰা, এন এইচ এ আই, ডি ভি চি কাৰ্যকৰী অঞ্চলসমূহৰ বাবে এন অ চিৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ চলি থকা গ্ৰাম্য পানী যোগান আঁচনিসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ পৰা অব্যাহত হৈ থকা সাহায্যৰ বাবে অনুৰোধ জনায়।
তেওঁ ৰূপায়ণ উন্নত কৰাৰ বাবে নিয়মীয়া নিৰীক্ষণ, দায়বদ্ধতা আৰু সংশোধনমূলক পদক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ কয় যে সম্প্ৰদায়ভিত্তিক গোট আৰু জল সাহিয়াসকলে গ্ৰাম্য পানী যোগান ব্যৱস্থাৰ সঞ্চালন, নিৰীক্ষণ আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। তেওঁলোকক অনলাইন অভিযোগ নিষ্পত্তি ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে অভিযোগ পঞ্জীয়ন আৰু সমাধানৰ বাবেও প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
তামিলনাডুৰ মুখ্যমন্ত্ৰী থিৰু চি যোচেফ বিজয়ে তেওঁৰ সম্বোধনত জল জীৱন মিছনৰ ৰূপায়ণৰ সময়সীমা ২০২৮ চনৰ ডিচেম্বৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰ আৰু জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ক অভিনন্দন জনায়।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তামিলনাডুৱে অনন্য জল সম্পদৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, কিয়নো ৰাজ্যখনত পানীৰ কোনো মুখ্য চিৰস্থায়ী উৎস নাই। ফলস্বৰূপে, নিৰ্ভৰযোগ্য খোৱা পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনা আৰু পানীৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট বিনিয়োগৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত বৃহৎ পৰিমাণৰ আৰু বহু-গাঁও পানী যোগান আঁচনিসমূহৰ ৰূপায়ণৰ প্ৰয়োজন।
চলিত পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ ইতিমধ্যে অনুমোদিত কাবেৰী ভিত্তিক পানী যোগান আঁচনিসমূহ ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ ফলত ধৰ্মপুৰী আৰু কৃষ্ণগিৰিৰ দৰে পানীৰ চাপত থকা জিলাসমূহ উপকৃত হয়। এই প্ৰকল্পসমূহ গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়সমূহলৈ নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সুৰক্ষিত খোৱা পানীৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কেন্দ্ৰীয় সাহায্যই ইয়াৰ গ্ৰাম্য পানী যোগান আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব আৰু প্ৰতিটো গ্ৰাম্য পৰিয়ালে নিৰাপদ আৰু পৰ্যাপ্ত খোৱা পানী বহনক্ষমভাৱে লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। তেওঁ এই অভিযানৰ উদ্দেশ্যসমূহৰ প্ৰতি ৰাজ্য চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক দোহাৰে আৰু কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্যৰ মাজত অব্যাহত থকা সহযোগিতাই ৰাজ্যখনত গ্ৰাম্য খোৱাপানী সেৱা প্ৰদানক অধিক শক্তিশালী কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
পুডুচেৰীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এন ৰঙ্গস্বামীয়ে জল জীৱন মিছনৰ ধাৰণা আৰু ইয়াক সফলতাৰে ৰূপায়ণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ক আন্তৰিক প্ৰশংসা কৰি ইয়াক অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ জনকল্যাণমূলক পদক্ষেপ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অভিযানে গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰত মৰ্যাদা, স্বাস্থ্য আৰু জীৱনৰ উন্নত মান স্থাপন কৰি খোৱা পানী সেৱা প্ৰদানৰ ৰূপান্তৰ ঘটাইছে। পুডুচেৰীত, স্থানীয় প্ৰশাসন বিভাগ জল জীৱন মিছন দ্বিতীয় পৰ্য়াযৰ উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ আৰু জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰিবলৈ প্ৰস্তুতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ উৎসৰ স্থায়িত্ব, পানীৰ মান নিৰীক্ষণ আৰু অভিযোগ নিষ্পত্তিৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰণালী গ্ৰহণ, সম্প্ৰদায়ৰ মালিকানাধীন আৰু পৰিচালিত পানী যোগান প্ৰণালীৰ প্ৰচাৰ তথা বহনক্ষম জল সম্পদ ব্যৱস্থাপনাকে ধৰি মূল অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
A collage of people sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.
নাগালেণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নেইফিউ ৰিঅ’ই তেওঁৰ সম্বোধনত ভাৰত চৰকাৰ, জল শক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু ডিডিডব্লিউএছ-ৰ অটল সমৰ্থনৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে আৰু জেজেএমক শেহতীয়া বছৰবোৰৰ আটাইতকৈ পৰিৱৰ্তনশীল গ্ৰাম্য উন্নয়নমূলক পদক্ষেপ হিচাপে বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অভিযানে পৰিয়ালসমূহলৈ পোনপটীয়াকৈ সুৰক্ষিত খোৱা পানী কঢ়িয়াই আনি জীৱনৰ মান যথেষ্ট উন্নত কৰিছে। ৰাজ্যখনৰ অনন্য ভৌগোলিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পাহাৰীয়া, সিঁচৰিত গ্ৰাম্য অঞ্চলত নিৰ্ভৰযোগ্য পানী যোগান প্ৰদান কৰাটো দীৰ্ঘদিন ধৰি কঠিন হৈ আছিল, পূৰ্বে বহু পৰিয়ালে দূৰৱৰ্তী উৎস আৰু পৰম্পৰাগত উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিল। এই সন্দৰ্ভত জেজেএম-এ বিশেষকৈ মহিলা তথা শিশুৰ দৈনন্দিন সমস্যা হ্ৰাস কৰি আৰু গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়ৰ বাবে নিৰাপদ, অধিক সুলভ পানী নিশ্চিত কৰি এক পৰিৱৰ্তন চিহ্নিত কৰিছে।
জল জীৱন মিছন দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ দৃষ্টিভংগীক আদৰণি জনাই তেওঁ ইয়াৰ সংস্কাৰ-চালিত, সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি ৰাজ্যখনৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে, যি প্ৰতিষ্ঠানিক শক্তিশালীকৰণ, সামূহিক মালিকানা আৰু বহনক্ষম পানী ব্যৱস্থাপনাক উৎসাহিত কৰে।
ডিডিডব্লিউএছৰ সচিব শ্ৰী অশোক কে কে মীনাই তেওঁৰ উদ্বোধনী ভাষণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই বুজাবুজি চুক্তিত কেৱল পাইপলাইনৰ আন্তঃগাঁথনি স্থাপনকেই নহয়, তৃণমূল পৰ্যায়ত পৰিচালনা কৰা বহনক্ষম সেৱাসমূহকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তেওঁ কেন্দ্ৰীকৰণ আৰু সামূহিক মালিকীস্বত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, য'ত গ্ৰাম পঞ্চায়ত আৰু গ্ৰাম্য জল আৰু অনাময় সমিতিসমূহক (ভিডব্লিউএছচি) গাঁৱৰ ভিতৰত পানী যোগান ব্যৱস্থা পৰিচালনা তথা পৰিচালনা কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হয়। ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰৰ গুৰুত্ব উল্লেখ কৰি শ্ৰী মীনাই উল্লেখ কৰে যে এই বুজাবুজি চুক্তিখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মাজত এক অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি যি গ্ৰাম্য পৰিয়ালক নিৰাপদ, সুৰক্ষিত আৰু বহনক্ষম খোৱা পানী প্ৰদান কৰাৰ বাবে জেজেএম দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ নিৰ্দেশনা বজাই ৰখাটো নিশ্চিত কৰে।
বহনক্ষম পানী সেৱা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সচিবগৰাকীয়ে কয় যে সকলো জিলা দণ্ডাধীশে নিয়মীয়াভাৱে জিলা জল আৰু অনাময় অভিযান (ডিডব্লিউএছএম)ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিব লাগে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সময়োপযোগী বৈঠকসমূহে গ্ৰাম্য কাৰ্য্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাত সহায় কৰিব আৰু গ্ৰাম্য পানী যোগান ব্যৱস্থা পৰিচালনাৰ বাবে পঞ্চায়তসমূহক সক্ষম প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব। সচিবগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে জিলা প্ৰশাসনে ৰূপায়ণ নিৰীক্ষণ কৰা, নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা কৰা আৰু যেতিয়াই প্ৰয়োজন হ’ব তেতিয়া গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহক প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়োৱাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে এই পদক্ষেপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ হৰ ঘৰ নিৰন্তৰ নল ছে জল দৃষ্টিভংগীৰ পূৰ্ণতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখে।

Ministry of Jal Shakti
Reform Linked MoUs signed with Arunachal Pradesh, Jharkhand, Tamil Nadu, Puducherry and Nagaland under Jal Jeevan Mission 2.0
Centre-States partnership advances reforms for sustainable rural water delivery for an accountable and community-driven water governance
02 JUN 2026 7:36PM by PIB Delhi
As a remarkable step towards sustainable, assured, and citizen-centric rural drinking water supply across India, reform-linked Memoranda of Understanding (MoUs) were signed today under Jal Jeevan Mission (JJM) 2.0 with four States (Arunachal Pradesh, Jharkhand, Tamil Nadu, and Nagaland) and one UT (Puducherry).
The reform‑linked MoU mandates a Gram Panchayat‑led, service‑based and community‑centred model of rural water governance, aligned with the objectives of Jal Jeevan Mission 2.0 and seeks to ensure that every rural household has access to drinking water supply in adequate quantity and of prescribed quality on a regular basis, through strengthened community participation (Jan Bhagidari) and bringing in structural reforms for sustainable operation and maintenance of rural water supply systems, thereby enhancing the living standards of rural communities contributing to long‑term water security aligned with the national vision of Viksit Bharat @2047.
The MoUs were signed in the presence of the Union Minister of Jal Shakti, Shri C.R. Patil, Minister of State, Shri V. Somanna and the Chief Ministers of the respective States/UT during five separate scheduled meetings conducted via online video conference.
Senior officials from the Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), including Shri Ashok K. K. Meena, Secretary, DDWS, Shri Kamal Kishore Soan, Additional Secretary & Mission Director, National Jal Jeevan Mission (NJJM), Joint secretaries, Directors and Deputy Advisors were also present during the MoU signing.
The MoU with Arunachal Pradesh was signed in the presence of Union Minister of Jal Shakti, Shri C. R. Patil. The Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, and Minister-PHE & WS, Shri Mama Natung, also joined the event virtually, along with senior officials from Government of Arunachal Pradesh. The MoU was signed and exchanged between Smt. Swati Meena Naik, Joint Secretary (Water), DDWS, and Shri Amjad Tak, Commissioner, PHE and WSD, Government of Arunachal Pradesh.
Marking a pivotal moment in Centre-State collaboration, the MoU with State of Jharkhand was formally signed at 2:00 p.m. today. The meeting commenced in the presence of Union Minister of Jal Shakti, Shri C. R. Patil, Jharkhand Chief Minister Shri Hemant Soren, and other key officials from the State, who all joined virtually through video conferencing. Shri Yogendra Prasad, Minister, Department of Drinking Water and Sanitation, Jharkhand was physically present during the meeting with mission officials.
The MoU was signed and exchanged by Smt. Swati Meena Naik, Joint Secretary (Water), DDWS, and Shri Abu Imran, Secretary, Department of Drinking Water & Sanitation, Government of Jharkhand.
For the State of Tamil Nadu the MoU signing took place at 02:30 p.m., under the presence of Union Minister Shri C. R. Patil, Chief Minister of Tamil Nadi, Thiru. C. Joseph Vijay, and other officials from the State who joined through VC. The MoU was signed by D Senthil Pandiyan, Joint Secretary, NJJM and Thiru. Gagandeep Singh Bedi, Additional Chief Secretary, Municipal Administration and Water Supply Department, Government of Tamil Nadu and was exchanged by Tmt. R. Jaya, Chief Resident Commissioner.
The MoU with UT of Puducherry was signed between Smt. Swati Meena Naik, Joint Secretary (Water), DDWS, Ministry of Jal Shakti, and Dr. A. Muthamma, Commissioner-cum-Secretary, PWD, Puducherry and exchanged by Shri Ravi Deep Singh Chahar, Joint Resident Commissioner, Puducherry in the presence of Union Minister of Jal Shakti, Shri C.R. Patil, and virtual presence of Chief Minister of Puducherry, Shri N. Rangasamy, and other senior officials from the UT at 03:30 p.m.
The fifth MoU of the day was held with the State of Nagaland at 04:00 p.m. in the presence of Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio who joined through VC along with PHED Minister of Nagaland, Shri Jacob Zhimomi and other senior officials from the State.
The MoU was signed by Smt. Swati Meena Naik, Joint Secretary (Water), DDWS, and Shri Zarenthung Ezung, Secretary & Mission Director (JJM) Nagaland and was exchanged by Smt. Sharon Longchari, Joint Resident Commissioner, Nagaland House.
Addressing the gathering, Union Minister of Jal Shakti, Shri C. R. Patil said that Jal Jeevan Mission, launched under the leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi, has transformed rural drinking water supply across the country and reduced the ordeal of fetching water especially by women and girls. Under JJM 2.0, now the focus is on sustaining the infrastructures created under the Mission, functionality of tap connections, water quality, source sustainability, O&M, community ownership and regular monitoring as key priorities.
The Minister also stressed the need for water conservation, rainwater harvesting, groundwater recharge, greywater management, catchment area protection and community-based water quality monitoring. He said Gram Panchayats, District Water and Sanitation Missions, State Water and Sanitation Missions and local communities must work together to ensure reliable drinking water services.
Under his addressal to the State of Arunachal Pradesh, Shri Patil said considering the state's mountainous terrain and heavy rainfall, the O&M policy to be notified soon. He also stressed holding regular meetings of DWSMs, accelerating NABL accreditation of laboratories, and conducting 'Jal Arpan Diwas' to formally handover of assets to the GPs.
To the state of Jharkhand, the Union Minister asked to ensure proper O&M, source sustainability, and water conservation. Appreciating the State’s progress, he urged faster completion of ongoing works so remaining rural households receive safe drinking water and expressed confidence that coordinated efforts will help Jharkhand achieve JJM 2.0 goals.
While addressing to Tamil Nadu, Shri Patil commended the states progress under JJM. He also expressed confidence that the state will complete remaining work soon. He urged to focus on community-level rainwater harvesting, source sustainability, water conservation, and greywater management, by effectively using the Finance Commission grants and VB-G RAM G funds.
Shri C.R Patil commended Puducherry for achieving ‘Har Ghar Jal’ certification in the year 2021. He said the focus should now be on regular, reliable and sustainable water services, public awareness, community ownership, Gram Panchayat-level service delivery, Sujal Gaon ID creation and notification of the revised O&M policy.
Addressing Nagaland, Shri Patil expressed confidence that the State will provide tap connections to the remaining households this year, ensuring that community particularly women and children continue to benefit from safe and reliable drinking water.
Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, in his address said, Jal Jeevan Mission has significantly transformed rural drinking water supply in Arunachal Pradesh, a State with difficult terrain, scattered habitations and remote locations. He said under the Mission the state is progressing towards achieving universal household tap water coverage.
The Chief Minister said the MoU under JJM 2.0 will further strengthen water security and improve the sustainability and reliability of rural drinking water supply systems. He also highlighted the State’s effort ‘Jal Sankalp’ for gap funding to strengthen source sustainability including the Arunachal Pradesh Spring Rejuvenation Programme.
He said catchment area protection is critical for Arunachal Pradesh, where most landholdings are community-based. Through the ‘Arunachal Pradesh Protection and Management of Drinking Water Catchment Areas Act’, the State Government is taking proactive steps to protect drinking water sources and catchment areas with community participation and institutional support.
He reaffirmed the State’s commitment to the Mission, and added that the State Water and Sanitation Mission, State Nodal Officers and concerned departments are working proactively to ensure effective implementation and long-term sustainability of rural drinking water systems.
In his address, Shri Hemant Soren, Chief Minister of Jharkhand highlighted Jharkhand’s commitment to provide safe and reliable drinking water to every rural household under Jal Jeevan Mission. He said the MoU will further strengthen efforts to expand functional tap water connections, especially in remote and rural areas.
He noted that Jharkhand faces challenges due to difficult terrain, laying pipelines through forest areas, NHAI, DVC working areas required NoCs. He requested continued support from the Government of India for timely completion of ongoing rural water supply schemes.
He emphasised regular monitoring, accountability and corrective action to improve implementation. Highlighting community participation, he said community-based groups and Jal Sahiyas are playing an important role in the operation, monitoring and maintenance of rural water supply systems. They have also been trained to register and address grievances through the online grievance redressal system.
Chief Minister of Tamil Nadi, Thiru. C. Joseph Vijay, in his address congratulated the Government of India and the Ministry of Jal Shakti for extending the implementation period of Jal Jeevan Mission up to December 2028.
He highlighted that Tamil Nadu faces unique water resource challenges, as the State does not have any major perennial source of water. Consequently, ensuring reliable drinking water supply requires the implementation of large-scale and multi-village water supply schemes, supported by long-term planning and substantial investments in water infrastructure.
Referring to ongoing initiatives, he stressed the importance of expediting the already sanctioned Kaveri-based water supply schemes, benefiting water-stressed districts such as Dharmapuri and Krishnagiri. These projects are critical for ensuring dependable and safe drinking water access to rural communities.
He emphasised that central assistance would help strengthen its rural water supply infrastructure and ensure that every rural household receives safe and adequate drinking water on a sustained basis. He reiterated the State Government's commitment to the objectives of the Mission and expressed confidence that continued cooperation between the Centre and the State would further strengthen rural drinking water service delivery in the State.
Chief Minister of Puducherry, Shri N. Rangasamy, conveyed his sincere appreciation to the Prime Minister and the Ministry of Jal Shakti for conceptualising and successfully implementing Jal Jeevan Mission, describing it as one of the most significant public welfare initiatives. He noted that the Mission has transformed the delivery of drinking water services by placing dignity, health, and quality of life at the core of rural development. In Puducherry, the Local Administration Department is committed to the objectives of Jal Jeevan Mission 2.0 and expresses readiness to collaborate closely with the Ministry of Jal Shakti. He underscored key priorities including source sustainability, adoption of digital systems for water quality monitoring and grievance redressal, promotion of community-owned and managed water supply systems, and sustainable water resource management, aligning with the Mission’s holistic approach.
In his address, Shri Neiphiu Rio, Chief Minister of Nagaland, expressed sincere gratitude to the Government of India, Ministry of Jal Shakti, and DDWS for their steadfast support and described JJM as one of the most transformative rural development initiatives in recent years. He noted that the Mission has significantly improved the quality of life by bringing safe drinking water directly to households. Reflecting on the State’s unique geographical challenges, he highlighted that providing reliable water supply in hilly, dispersed rural areas had long been difficult, with many families earlier depending on distant springs and traditional sources. In this context, JJM has marked a transformation by reducing daily hardships especially for women and children and ensuring safer, more accessible water for rural communities.
Welcoming the vision of Jal Jeevan Mission 2.0, he reaffirmed the State’s commitment to its reform-driven, whole-of-government approach, which promotes institutional strengthening, community ownership, and sustainable water management.
A collage of people sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.
In his opening remarks, Shri Ashok K. K. Meena, Secretary, DDWS underscored that the MoU prioritises not just infrastructure setup of pipelines, but sustainable services managed at the grassroots level. He emphasised decentralisation and community ownership, with Gram Panchayats and Village Water & Sanitation Committees (VWSCs) being empowered to manage and operate in-village water supply systems. While stating the importance of the MoU signing with the State and UT, Shri Meena highlighted that the MoU is a shared commitment between the State/UT which ensures the upholding of JJM 2.0 guidelines in order to provide safe, secure and sustainable drinking water to the rural households.
Emphasising the importance of institutional mechanisms for sustainable water service delivery, the Secretary stressed that District Water and Sanitation Mission (DWSM) meetings should be conducted regularly by all District Collectors. He noted that timely meetings would facilitate the preparation of Village Action Plans and support the certification of Panchayats as capable institutions for managing rural water supply systems. The Secretary underlined that district administrations would play a crucial role in monitoring implementation, conducting periodic reviews, and extending necessary support to Gram Panchayats whenever required.
He also mentioned that this step is an initiative which aligns with the fulfillment of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Har Ghar Nirantar Nal Se Jal vision.