Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs a meeting on border-related issues in Bhuj, Gujarat
​​​​​​​Border fencing, maritime security and the State Government's firm political resolve have brought about a significant transformation in Gujarat's security landscape
Infiltration into the state and cross-border smuggling have completely ceased
District Magistrates must strictly monitor and regularly report on demographic changes occurring in border districts
Reverse migration happening in border areas due to the establishment of industrial units is a welcome development
Local administrations should formulate SOPs for specific challenges and requirements of each border district, to ensure identification of existing infiltrators and threats related to drones and narcotics
From police station to Patwari, everyone must work in unison to ensure repatriation of already settled infiltrators from the region
All unauthorized encroachments within a 0 to 15-km radius of international border must be eliminated with a zero tolerance policy; a sharp vigil must be kept on centers of radicalization within border areas
A Security Coordination Group should be formed in every district, comprising representatives from BSF, Coast Guard, IT Department, ED, and Lead Bank Manager
Strict vigil must be maintained in border districts for Hawala transactions, financial dealings, mule accounts, shell companies, suspicious vehicles, and GST collections; IT Department, with RBI, should launch a comprehensive survey drive
Responsibility for effective enforcement of laws pertaining to Income Tax, Money Laundering and Customs shall rest with the DM, SP and the IG (Border Range)
30 MAY 2026 6:37PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired a security review meeting in Bhuj, Gujarat, focusing on security-related issues concerning the border and coastal districts of Gujarat situated along the India-Pakistan Border (IPB). Chief Minister and Deputy Chief Minister of Gujarat, Chief Secretary, DGP, Gujarat, along with other senior state government officials, as well as the District Magistrates and Superintendents of Police of Kutch, Vav-Tharad, and Patan were present in the meeting. With a view to achieving more robust and comprehensive border management, the meeting focused on the challenges, threats, and emerging concerns in these border areas along the India-Pakistan Border, and emphasized the active and effective role of the state government—particularly the DMs and SPs—in this regard.
During the meeting, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that border fencing, maritime border security, and the strong political will of the state government have brought about a significant transformation in Gujarat’s security landscape. This has resulted in the complete cessation of infiltration into the state and smuggling on the border. He emphasized that a zero-tolerance approach should be adopted towards all unauthorized encroachments within the 0–15 km belt along the international border, and efforts should be made to eliminate them. He also stressed the need to maintain a close watch on centres of radicalization in border areas.
Shri Amit Shah said that District Magistrates must strictly monitor and regularly report on demographic changes occurring in border districts. He stated that reverse migration happening in border areas due to the establishment of industrial units is a welcome development. Shri Shah said that everyone—from police station to patwari—should work in unison to ensure deportation of already settled illegal infiltrators. He said that the local administrations should formulate SOPs for specific challenges and requirements of each border district, to ensure identification of existing infiltrators and threats related to drones and narcotics.
Union Home Minister said that Security Coordination Groups should be formed in every district, comprising the BSF, Coast Guard, Income Tax Department, Enforcement Directorate (ED), and the Lead Bank Manager. He said that the responsibility for the effective enforcement of Income Tax, anti-money laundering, and Customs laws should rest with the District Magistrate (DM), Superintendent of Police (SP), and Inspector General (IG), Border Range.
Shri Amit Shah emphasized the need to maintain strict vigil over hawala transactions, financial dealings, mule accounts, shell companies, suspicious vehicles, and GST collections in border districts. He stated that agencies combating financial crimes should strictly be kept apprised regarding border areas, and that the Income Tax Department, in collaboration with the RBI, should conduct extensive survey campaigns.
Union Home Minister said that, given the proximity to the International Maritime Boundary Line (IMBL), there is a need to prioritize coastal security and ensure effective coordination with the Indian Coast Guard. He further directed that, alongside the 'Vibrant Villages' initiative, 100% saturation of every scheme—both of the Central and State governments—must be ensured in the border villages.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ গুজৰাটৰ ভুজত সীমান্ত সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত এখন বৈঠকত সভাপতিত্ব
সীমান্তৰ বেৰ, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ দৃঢ় ৰাজনৈতিক সংকল্পই গুজৰাটৰ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে
ৰাজ্যখনত অনুপ্ৰৱেশ আৰু সীমান্তৰ চোৰাং ব্যৱসায় সম্পূৰ্ণৰূপে বন্ধ হৈছে
জিলা দণ্ডাধীশে সীমান্ত জিলাসমূহত সংঘটিত হোৱা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনসমূহ নিৰীক্ষণ আৰু নিয়মিতভাৱে প্ৰতিবেদন দিব লাগিব
ঔদ্যোগিক গোট স্থাপনৰ ফলত সীমান্ত অঞ্চলত হোৱা প্ৰত্যাৱৰ্তন এক আদৰণীয় বিকাশ
স্থানীয় প্ৰশাসনে প্ৰতিখন সীমান্ত জিলাৰ নিৰ্দিষ্ট প্ৰত্যাহ্বান আৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে নীতি নিয়ম প্ৰস্তুত কৰিব লাগে, যাতে বিদ্যমান অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ চিনাক্তকৰণ, লগতে ড্ৰোন আৰু মাদক দ্ৰব্য সম্পৰ্কীয় ভাবুকি নিশ্চিত কৰিব পাৰি
আৰক্ষী থানাৰ পৰা পাটোৱাৰীলৈ, অঞ্চলটোৰ পৰা ইতিমধ্যে বসতি স্থাপন কৰা অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলৰ প্ৰত্যাৱৰ্তন নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলোৱে একত্ৰিত হৈ কাম কৰিব লাগিব
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ ০-ৰ পৰা ১৫ কিলোমিটাৰ ব্যাসাৰ্ধৰ ভিতৰত সকলো অননুমোদিত বেদখল, শূন্য সহনশীলতা নীতিৰে আঁতৰ কৰিব লাগিব; সীমান্ত অঞ্চলৰ ভিতৰত মৌলবাদৰ কেন্দ্ৰসমূহৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ ৰাখিব লাগিব
প্ৰতিখন জিলাত এটা নিৰাপত্তা সমন্বয় গোট গঠন কৰিব লাগে, য’ত বিএছএফ, উপকূলৰক্ষী বাহিনী, আইটি বিভাগ, ইডি আৰু লিড বেংক মেনেজাৰৰ প্ৰতিনিধি থাকিব লাগে
হাৱালা লেনদেন, বিত্তীয় লেনদেন, মিউল একাউণ্ট, শ্বেল কোম্পানী, সন্দেহজনক বাহন আৰু জিএছটি সংগ্ৰহৰ ক্ষেত্ৰত সীমান্ত জিলাসমূহত কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিব লাগিব; আৰবিআইৰ সৈতে আইটি বিভাগে এক ব্যাপক জৰীপ অভিযান আৰম্ভ কৰিব লাগে
আয়কৰ আৰু শুল্ক সম্পৰ্কীয় আইনসমূহ কাৰ্যকৰীভাৱে বলৱৎ কৰাৰ দায়িত্ব ডিএম, এছপি আৰু আইজি (সীমান্ত ৰেঞ্জ)-ৰ হাতত থাকিব
30 MAY 2026 6:37PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুজৰাটৰ ভুজত ভাৰত-পাকিস্তান সীমান্ত (আইপিবি) ৰ সমীপত অৱস্থিত গুজৰাটৰ সীমান্ত আৰু উপকূলীয় জিলাসমূহৰ নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এখন নিৰাপত্তা পৰ্যালোচনা বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উপ মুখ্যমন্ত্ৰী, মুখ্য সচিব, ডিজিপিৰ লগতে ৰাজ্য চৰকাৰৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল আৰু কচ্ছ, বাৱ-থৰাদ আৰু পাটানৰ জিলা ন্যায়াধীশ তথা আৰক্ষী অধীক্ষকসকল বৈঠকত উপস্থিত আছিল। অধিক শক্তিশালী আৰু ব্যাপক সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা প্ৰাপ্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে, বৈঠকত ভাৰত-পাকিস্তান সীমান্তৰ এই অঞ্চলসমূহত প্ৰত্যাহ্বান, ভাবুকি আৰু উদীয়মান উদ্বেগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লগতে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সক্ৰিয় তথা কাৰ্যকৰী ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়- এই ক্ষেত্ৰত বিশেষকৈ জিলা দণ্ডাধীশ আৰু আৰক্ষী অধীক্ষক সকলৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সীমান্তৰ বেৰ, সামুদ্ৰিক সীমান্ত সুৰক্ষা আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ শক্তিশালী ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিয়ে গুজৰাটৰ নিৰাপত্তা পৰিৱেশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে, যাৰ ফলত ৰাজ্যখনত অনুপ্ৰৱেশ আৰু সীমান্তত চোৰাং ব্যৱসায় সম্পূৰ্ণৰূপে বন্ধ হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ ০-১৫ কিলোমিটাৰ বেল্টৰ ভিতৰত সকলো অননুমোদিত বেদখলৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতাৰ দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰা উচিত আৰু সেইবোৰ আঁতৰ কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত। তেওঁ লগতে সীমান্ত অঞ্চলত থকা মৌলবাদৰ কেন্দ্ৰসমূহৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সীমান্ত জিলাৰ জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনে আটাইতকৈ গুৰুতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু জিলা দণ্ডাধীশে এনে ঘটনাসমূহৰ কঠোৰ নিৰীক্ষণ তথা নিয়মীয়া প্ৰতিবেদন নিশ্চিত কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে ঔদ্যোগিক গোট স্থাপনৰ ফলত সীমান্ত অঞ্চলত হোৱা প্ৰত্যাৱৰ্তন এক আদৰণীয় বিকাশ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইতিমধ্যে বসতি স্থাপন কৰা অবৈধ অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলক বিতাড়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰক্ষী থানাৰ পৰা পাটোৱাৰীলৈকে সকলোৱে একত্ৰিত হৈ কাম কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে স্থানীয় প্ৰশাসনে প্ৰতিখন সীমান্ত জিলাৰ নিৰ্দিষ্ট প্ৰত্যাহ্বান আৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে নীতি নিয়ম প্ৰস্তুত কৰিব লাগে, যাতে বিদ্যমান অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ চিনাক্তকৰণৰ লগতে ড্ৰোন আৰু মাদক দ্ৰব্য সম্পৰ্কীয় ভাবুকি নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰতিখন জিলাত নিৰাপত্তা সমন্বয় গোট গঠন কৰিব লাগে, য’ত বিএছএফ, উপকূলৰক্ষী বাহিনী, আয়কৰ বিভাগ, বিধি বলৱৎকাৰী সঞ্চলকালয় (ইডি)আৰু লিড বেংক মেনেজাৰ থাকিব লাগে। তেওঁ কয় যে আয়কৰ আৰু শুল্ক আইনসমূহ কাৰ্যকৰীভাৱে বলৱৎ কৰাৰ দায়িত্ব জিলা ন্যায়াধীশ (ডিএম), আৰক্ষী অধীক্ষক (এছপি), আৰু সীমান্ত ৰেঞ্জৰ ইন্সপেক্টৰ জেনেৰেল (আইজি)-ৰ ওপৰত ন্যস্ত হ’ব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে সীমান্ত জিলাসমূহত হাৱালা লেনদেন, বিত্তীয় লেনদেন, মিউল একাউণ্ট, শ্বেল কোম্পানী, সন্দেহজনক বাহন আৰু জিএছটি সংগ্ৰহৰ ওপৰত কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে বিত্তীয় অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া সংস্থাসমূহক সীমান্ত অঞ্চলসমূহৰ সন্দৰ্ভত কঠোৰভাৱে অৱগত কৰিব লাগে আৰু আৰবিআইৰ সহযোগিতাত আয়কৰ বিভাগে ব্যাপক জৰীপ অভিযান চলাব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক সীমা ৰেখা (আইএমবিএল)ৰ সান্নিধ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি উপকূলীয় সুৰক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু ভাৰতীয় উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ সৈতে ফলপ্ৰসূ সমন্বয় নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। তেওঁ লগতে নিৰ্দেশ দিয়ে যে ‘ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ’ উদ্যোগৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় তথা ৰাজ্য উভয় চৰকাৰৰ প্ৰতিখন আঁচনিৰ ১০০ শতাংশ পৰিপূৰ্ণতা সীমান্তৰ গাঁওসমূহত নিশ্চিত কৰিব লাগিব।