যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
শ্বিলঙত ৰক্ষা খাডছেৰ বিকশিত ভাৰত-পূৰ্বোত্তৰৰ বাবে ‘নশা মুক্ত যুৱ’ কাৰ্যসূচীত মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে জনসাধাৰণৰ মিছন-মোড আন্দোলনৰ আহ্বান
ক্ৰীড়া, সংস্কৃতি আৰু সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে যুৱ অংশগ্ৰহণ শক্তিশালী কৰাটো বিকশিত ভাৰত ২০৪৭ প্ৰাপ্ত কৰাৰ মূল চাবিকাঠিঃ কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া ৰাজ্য মন্ত্ৰী
28 MAY 2026 3:26PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া বিভাগৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী ৰক্ষা খাডছেই আজি ভাৰতীয় ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান (আইআইএম), শ্বিলঙত যুৱ পৰিক্ৰমা বিভাগৰ অধীনত এমৱাই ভাৰতৰ দ্বাৰা আয়োজিত ‘বিকশিত ভাৰত-পূৰ্বোত্তৰৰ বাবে নশা মুক্ত যুৱ’ কাৰ্যসূচী সম্বোধন কৰি যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰৰ বৰ্ধিত প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এক সামূহিক, মিছন-মোড দৃষ্টিভংগীৰ আহ্বান জনায়।
এই কাৰ্যসূচীয়ে ২৪টা আধ্যাত্মিক আৰু সামাজিক সংগঠনৰ প্ৰতিনিধিসকল, যুৱ বিষয়া, নাগৰিক সমাজৰ অংশীদাৰ আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক নেতাসকলক সমগ্ৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলত মাদক দ্ৰব্যবিৰোধী সজাগতা তথা যুৱ অংশগ্ৰহণৰ পদক্ষেপ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৰণনীতিৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ একত্ৰিত কৰে।
অনুষ্ঠানত যুৱ পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিব পল্লৱী জৈন গোভিল, এম ৱাই ভাৰতৰ চি ই অ’ ড০ প্ৰিয়ংকা শুক্লা আৰু আই আই এম শ্বিলঙৰ সঞ্চালক অধ্যাপক নলিনী প্ৰভা ত্ৰিপাঠীৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
সমাৱেশত সম্বোধন কৰি ৰক্ষা খাডছেয়ে কয় যে ভাৰতৰ যুৱ জনসংখ্যা হৈছে দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে যুৱসকলক সঠিক দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব।
‘আমি সামূহিকভাৱে মিছন মোডত নিচা মুক্ত অভিযানক আগুৱাই নিব লাগিব। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি আৰু তেওঁলোকক সঠিক দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰাটো আমাৰ যৌথ দায়িত্ব। যদি আমি তেওঁলোকক ইতিবাচক নিৰ্দেশনা আৰু সুযোগ প্ৰদান কৰো, আমি নিশ্চিতভাৱে বিকশিত ভাৰত২০৪৭ৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ম’, তেওঁ কয়।
মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰ আৰু আসক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিষয়টো কেৱল এক ব্যক্তিগত প্ৰত্যাহ্বান হিচাপেই নহয় বৰঞ্চ এক বৃহৎ সামাজিক চিন্তা হিচাপে চাব লাগিব, যাৰ বাবে সমন্বিত সামূহিক পদক্ষেপ আৰু বহনক্ষম প্ৰতিষ্ঠানিক হস্তক্ষেপৰ প্ৰয়োজন।
মাই ভাৰতৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে যুৱপ্ৰজন্মক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ পদক্ষেপৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ত সামাজিক প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাত তেওঁলোকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ এই মঞ্চৰ কল্পনা কৰা হৈছে। তেওঁ যুৱ বিষয়া আৰু অংশীদাৰ সংগঠনসমূহক মাই ভাৰত উদ্যোগসমূহ সমাজৰ প্ৰতিখন জিলা আৰু প্ৰতিটো শ্ৰেণীত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ৰক্ষা খাডছেয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক ইতিবাচকভাৱে জড়িত কৰিবলৈ আৰু আসক্তি, মানসিক চাপ আৰু সামাজিক বিচ্ছিন্নতাৰ প্ৰতি দুৰ্বলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ সক্ষম এক পৰিৱৰ্তনশীল সামাজিক শক্তি হিচাপে ক্ৰীড়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
‘ক্ৰীড়া যুৱ শক্তিক গঠনমূলক দিশত প্ৰেৰণ কৰাৰ বাবে আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী সঁজুলি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব পাৰে। ঝাৰখণ্ড, বিহাৰ, পশ্চিম বংগ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু গোৱাৰ লগতে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত ইতিমধ্যে এক শক্তিশালী ক্ৰীড়া সংস্কৃতি আছে। আমি ক্ৰীড়া, স্থানীয় সাংস্কৃতিক কাৰ্যকলাপ আৰু ইতিবাচক সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ সৈতে অধিক যুৱক-যুৱতীক সংযোগ কৰিব লাগিব’, তেওঁ কয়।
তেওঁ লগতে কয় যে সাংস্কৃতিক তথা আধ্যাত্মিক কাৰ্যসূচীত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বৰ্ধিত অংশগ্ৰহণে তেওঁলোকক গঠনমূলক সামাজিক সম্পৰ্ক আৰু সামূহিক দায়বদ্ধতাৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ এক সুযোগ প্ৰদান কৰে।
অনুষ্ঠানত আইআইএম শ্বিলঙৰ সঞ্চালক অধ্যাপক নলিনী প্ৰভা ত্ৰিপাঠীয়ে কয় যে দায়িত্বশীল নাগৰিক আৰু ভৱিষ্যতৰ নেতাসকলক গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰীড়া আৰু ব্যৱস্থাপনা শিক্ষাই একেলগে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে ক্ৰীড়াই যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত অনুশাসন, দলীয় কৰ্ম আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে মানসিক চাপ আৰু উদ্বেগ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
তেওঁ লগতে কয় যে আইআইএম শ্বিলঙে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত ইতিবাচক সামাজিক আৰু আৱেগিক বিকাশ নিশ্চিত কৰিবলৈ ক্ৰীড়া, যোগ, ধ্যান, সাংস্কৃতিক কাৰ্যকলাপ তথা সহ-পাঠ্যক্ৰমত শিক্ষাৰ্থীসকলক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ নিৰন্তৰভাৱে উৎসাহিত কৰে।
অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই অধ্যাপক ত্ৰিপাঠীয়ে এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত হোৱা আলোচনা আৰু মত বিনিময়সমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় মাদক দ্ৰব্য বিৰোধী আন্দোলনক শক্তিশালী কৰাৰ দিশত অৰ্থপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত, মাই ভাৰত পৰ্টেল, মাই ভাৰত প্ৰতিষ্ঠানিক পদক্ষেপ আৰু মাদক দ্ৰব্যৰ আসক্তি নিৰাময় তথা যুৱ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা সংস্থাসমূহে হাতত লোৱা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহৰ বিষয়েও উপস্থাপন কৰা হয়।
ৰক্ষা খাডছে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ পূৰ্বে বাৰাণসীত অনুষ্ঠিত একেধৰণৰ আলোচনাৰ ফলত ‘কাশী ঘোষণা’ৰ অধীনত গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হৈছিল, যাৰ কেইবাটাও দিশ মন্ত্ৰালয়ে সক্ৰিয়ভাৱে আগবঢ়াই লৈ গৈছে।
সহযোগিতামূলক মাদকদ্ৰব্য বিৰোধী পদক্ষেপসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দোহাৰি তেওঁ অংশগ্ৰহণকাৰী সংগঠনসমূহক আশ্বাস দিয়ে যে যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশতে সজাগতা, প্ৰসাৰ তথা তৃণমূল পৰ্যায়ৰ ৰূপায়ণৰ প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰতিষ্ঠান, বেচৰকাৰী সংস্থা আৰু সম্প্ৰদায়ৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি থাকিব।
বিকশিত ভাৰত ২০৪৭ ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি মাদকদ্ৰব্য-মুক্ত, স্বাস্থ্যকৰ আৰু সামাজিকভাৱে শক্তিশালী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ দিশত যুৱ-নেতৃত্বাধীন প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰাৰ সামূহিক সংকল্পৰে এই কাৰ্যসূচীৰ সামৰণি পৰে।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Raksha Khadse Calls for Mission-Mode People’s Movement Against Drug Abuse at “Nasha Mukt Yuva for Viksit Bharat – Purvottar” in Shillong
Strengthening youth participation through sports, culture and community engagement key to achieving Viksit Bharat 2047, says Union MoS Youth Affairs & Sports
28 MAY 2026 3:26PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Youth Affairs & Sports, Raksha Khadse, today called for a collective, mission-mode approach to combat the growing challenge of substance abuse among youth while addressing the “Nasha Mukt Yuva for Viksit Bharat – Purvottar” programme organised by MY Bharat under the Department of Youth Affairs at the Indian Institute of Management (IIM), Shillong.
The programme brought together representatives from 24 spiritual and social organisations, youth officers, civil society stakeholders and institutional leaders to deliberate on strategies for strengthening anti-drug awareness and youth engagement initiatives across the North East region.
The event was attended by Pallavi Jain Govil, Secretary, Department of Youth Affairs; Dr. Priyanka Shukla, CEO, MY Bharat; and Prof. Nalini Prava Tripathy, Director, IIM Shillong, among other dignitaries.
Addressing the gathering, Raksha Khadse said that India’s youth population is the country’s greatest strength and emphasised that guiding young people in the right direction would be critical to achieving the vision of Viksit Bharat by 2047.
“We must collectively take forward the Nasha Mukt Abhiyan in mission mode. Our youth are the greatest strength of the nation, and it is our shared responsibility to guide them towards the right direction. If we provide them with positive guidance and opportunities, we will certainly achieve the goal of Viksit Bharat 2047,” she said.
Highlighting the seriousness of substance abuse and addiction, the Minister noted that the issue must be viewed not merely as an individual challenge but as a larger social concern requiring coordinated community action and sustained institutional intervention.
Referring to the role of MY Bharat, she said the platform was envisioned to connect youth with nation-building initiatives and encourage their active participation in addressing social challenges at the grassroots level. She urged Youth Officers and partner organisations to ensure that MY Bharat initiatives reach every district and every section of society.
Raksha Khadse also underlined the importance of sports as a transformative social force capable of positively engaging young people and reducing vulnerability to addiction, stress and social isolation.
“Sports can become one of the most effective instruments for channelising youth energy in a constructive direction. States across the North East, along with Jharkhand, Bihar, West Bengal, Andhra Pradesh and Goa, already possess a strong sports culture. We must connect more youth with sports, local cultural activities and positive community engagement,” she said.
She further stated that increasing participation of youth in cultural and spiritual programmes presents an opportunity to guide them towards constructive social engagement and collective responsibility.
Speaking on the occasion, Prof. Nalini Prava Tripathy, Director, IIM Shillong, said sports and management education together play an important role in shaping responsible citizens and future leaders. She observed that sports help reduce stress and anxiety while promoting discipline, teamwork and collaboration among youth.
She added that IIM Shillong continuously encourages student participation in sports, yoga, meditation, cultural activities and co-curricular engagements to ensure positive social and emotional development among young people.
Calling upon participants to emerge as ambassadors against substance abuse, Prof. Tripathy expressed confidence that the deliberations and interactions during the programme would contribute meaningfully towards strengthening the national anti-drug movement.
During the programme, presentations were also made on the MY Bharat Portal, MY Bharat institutional initiatives and best practices being undertaken by organisations working in the field of drug de-addiction and youth outreach.
Raksha Khadse noted that similar consultations held earlier in Varanasi had led to important recommendations under the “Kashi Declaration”, several aspects of which are being actively taken forward by the Ministry.
Reiterating the Government’s commitment to supporting collaborative anti-drug initiatives, she assured participating organisations that the Ministry of Youth Affairs & Sports would continue to work closely with institutions, NGOs and community stakeholders to strengthen awareness, outreach and grassroots implementation efforts across the country.
The programme concluded with a collective resolve to strengthen youth-led efforts towards building a drug-free, healthier and socially empowered India in line with the vision of Viksit Bharat 2047.