PIB Backgrounder
ভারতকী ইন্সোলভেন্সী ফ্রেমৱার্ক
শেল-থুমগী অৱাবদগী স্ত্রকচর তৌরবা ৱারোইশিন পুরকপা
28 MAY 2026 11:52AM by PIB Imphal
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসি কোদ, 2026 (IBC)গী খুত্থাংদা ভারতকী ইন্সোলভেন্সী ফ্রেমৱার্কদা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে। মসিনা শেল-থুমগী অৱাবা কোকহন্নবগীদমক য়ুনিফাইদ, ক্রেদিতর-দ্রিভন অমসুং মতম তাইম-বাউন্দ মেকানিজম অমা হৌদোকখি। চহি কয়া অসিদা কোদ অসিনা রিকোভরী মেকানিজমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে অমসুং রিজোলুসনগী মহৈ ফগৎহনখ্রে। ক্রেদিতরশিংনা 2026গী মার্চ ফাওবদা অয়াবা পীরবা রিজোলুসন প্লানশিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ 4.32গী চাংদা ফংবা ঙমহনখ্রে। অসিগুম্বা এক্সপরিয়েন্স অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদ (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2026না থিন্থবা হন্থহন্নবা, ক্রেদিতর য়েংশিনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং প্রোসিদ্যুরেল ক্লিয়রিতী হেনগৎহন্নবা রিফোর্ম কয়া অমা হৌদোক্লি। এমেন্দমেন্ত অসিনা ইন্সোলভেন্সি রিসোলুসন অমসুং লিক্বিদেসন প্রোসেস অসি হেন্না ইফিসিয়েন্ত, প্রেদিক্তেবল অমসুং রিজোলুসন-ওরিয়েন্তেদ ওইহন্নবা হোৎনরি।
ভারত্তা ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসনদা খুমাং চাওশিনবা
নীংতম্বগী মতুংদা, ভারতকী কম্পেনীশিংনা মহৌশাগা মান্নবা ললোন-ইতিক্কী থবক থৌরমশিংদা মতেং পাংলিবা স্ত্রকচর তৌরবা লিগেল ফ্রেমৱার্কশিংগী মনুংদা থবক তৌখি। শেল-থুমগী অৱাবা লাকপা মতমদা, মখোয়না ৱারোইশিন পুরক্নবা তোঙান-তোঙানবা আইনগী মেকানিজমশিংদা থাজবা থমখি। মসিগী মনুংদা কম্পেনী লো, দেব রিকোভরী প্রোসেস অমসুং সিক্যোর তৌরবা ক্রেদিতর ফ্রেমৱার্কশিং য়াওরি। মেকানিজম খুদিংমক্না তোঙানবা ফোরমশিং অমসুং প্রোসিদ্যোরশিং ঙাক্না চৎলি। মসিনা কোওর্দিনেসন অসি অয়াম্বা মতমদা কমপ্লেক্স ওইহল্লি অমসুং মতম চংহল্লি।
মসিগী শিংনবশিং অসি থেংননবা সরকারনা ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসি কোদ, 2016 হৌদোকখি। মসিনা হৌজিক লৈরিবা আইনশিংবু সিস্তেম অমখক্তদা পুনশিনখি। কোদ অসিনা ক্রেদিতরশিং শরুক য়াবা হেনগৎহনখি অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী ইন্তরেস্তশিংবু চাং মান্ননা য়েংলগা এসেত ভেল্যুবু খ্বাইদগী হেন্না হেনগৎহনবদা পান্দম থমখি।
সিস্তেম অসি চাউখৎলকপগা লোয়ননা, ইমপ্লিমেন্তেসন এক্সপরিয়েন্সনা ফগৎহনগদবা লমশিংবু ময়েক শেংলে। ইফিসিয়েন্সী অমসুং মহৈ-মশিং হেনগৎহন্নবা রিফাইনমেন্তশিং হৌদোকখি। লেপ্পা লৈতনা চৎথরিবা রিফোর্ম প্রোসেস অসিনা ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসি কোদ (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2026, চৎনহনখি। মসিনা কন্সোলিদেসনগী মথংগী তাঙ্কক ওইখি।
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসি কোদ, 2016: ভারতকী প্রিন্সিপাল ইন্সোলভেন্সী লো
প্রি-IBC ফ্রেমৱার্ক অমসুং রিফোর্মগী মথৌ তাবা
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসি কোদ, 2016 চৎনবা হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, ভারত্তা ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন অসি মল্তিপল ওভরলেপিং লিগেল ফ্রেমৱার্কশিংগী খুত্থাংদা মথৌ তৌখি। শেল-থুমগী অৱাবা মায়োক্নরিবা কম্পেনীশিং অসি কম্পেনীজ এক্ত, দ সিক ইন্দস্ত্রীয়েল কম্পেনীজ এক্ত (SICA), দেব রিকোভরী মেকানিজমশিং অমসুং SARFAESI য়াওনা সিক্যোর ওইরবা ক্রেদিতর ফ্রেমৱার্কশিংগুম্বা তোঙান-তোঙানবা আইনশিংগী মখাদা য়েংশিল্লি। হায়রিবা থৌওংশিং অসি তোঙান-তোঙানবা ইনস্তিত্যুসনশিং অমসুং ফোরমশিংগী খুত্থাংদা পাংথোকই, অমসুং মসিগী মহৈ ওইনা থৌওংশিং অসি তোখায়-তোখায় থোকই অমসুং জুরিসদিক্সনশিং অমগা অমগা ওভরলেপ তৌই।
মসিনা মরম ওইদুনা, রিজোলুসনগী থৌওংশিং অসি অয়াম্বা মতমদা শাংথবা অমসুং ময়েক শেংদবা ওইরকখি। চহী কয়াগী মমাংদগী কেসশিং অসি লেপ্তনা চত্থদুনা লাক্লি, অদুগা অৱাবা তারবা এসেতশিংগী ভেল্যু অসি মখা তানা হন্থরকখি। থিন্থবনা ক্রেদিতরশিংদা অৱাৎপা শেনফম লৌশিনবগী মতিক অদু হন্থহনখি অমসুং ললোন-ইতিক তৌবা য়াবা ললোন-ইতিকশিং অমুক হন্না হৌহন্নবগী ওইথোকপা য়াবশিং অদুসু হন্থহনখি। কন্সোলিদেতেদ অমসুং তাইম-বাউন্দ মেকানিজম অমত্তা লৈতবনা অপুনবা ক্রেদিত দিসিপ্লিন অমসুং ইনভেস্তরগী থাজবদসু অকায়বা পীখি।
স্ত্রকচরেল ওইবা শিংনবশিং অসিবু মশক খঙদোক্তুনা, সরকারনা কম্প্রিহেন্সিব রিফোর্ম অমা ওইনা ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসি কোদ, 2016 হৌদোকখি।
য়ুনিফাই তৌরবা অমসুং তাইম-বাউন্দ ওইবা ইন্সোলভেন্সী ফ্রেমৱার্ক অমা
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রোপসী কোদ, 2016না কম্পেনীশিং, পার্তনরশিপ ফর্মশিং অমসুং ইন্দিভিজুৱলশিংগী ইন্সোলভেন্সীগী ৱারোইশিন পুরক্নবা য়ুনিফাইদ ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লে। মসিনা ইন্সোলভেন্সীগী আইন কয়া অমত্তা ওইবা স্ত্রকচর অমদা পুনশিনখি, মসিনা হেন্না কোওর্দিনেত অমসুং প্রেদিক্তেবল ওইবা রিজোলুসন প্রোসেস অমা শেমখি।
কোদ অসিনা হৌদোকখিবা মরুওইবা পান্দমদি দিবতর-কন্ত্রোল তৌরিবা সিস্তেম অমদগী ক্রেদিতর-দ্রিভন রিজোলুসন ফ্রেমৱার্ক অমদা ওন্থোকপনি। মসিগী মরু ওইবা মীৎয়েং অসি রিকোভরী প্রোসীদিংশিংদগী হেন্দোক্তুনা মগুন হেনগৎহনবা, তৌবা য়াবা ললোন-ইতিক মখা চত্থবা অমসুং স্তেকহোল্দরশিংবু চপ মান্নবা মীৎয়েং অমদা য়েংবগী মাইকৈরোমদা চংশিনখি। কোদ অসিনা শেল-থুমগী অৱাবা অসি মতম শাংনা শাংদোক্তুনা এন্তর্প্রাইজ ভেল্যু মাংহন্দ্রিঙৈগী মমাংদা ঙন্না থেংননবা হোৎনখি।
ফ্রেমৱার্ক অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং অসি কোর্পোরেত ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন প্রোসেস (CIRP)তা থম্মি, মসিনা কোর্পোরেত ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন তৌনবগী স্ত্রকচর তৌরবা মেকানিজম অমা পীরি। শেল-থুমগী ক্রেদিতরশিং য়াওবা ক্রেদিতরশিংগী কমিতীনা (CoC) রিজোলুসন প্লানশিং য়েংশিল্লি। মতুংদা মখোয়না স্ত্রেস তৌরিবা এন্তিতী অদুগী তুংলমচৎকী মতাংদা মরুওইবা কমর্সিয়ল দিসিজনশিং লৌই।
কোদ অসিনা রিজোলুসনগীদমক মতমগা মরি লৈনবা স্ত্রকচর অমসু হৌদোকখি। CIRP অসি অখন্নবা ফিভমশিংদা নুমিৎ 330 ফাওবা শাংদোকপা য়াবা নুমিৎ 180গী মনুংদা লোইশিন্নবা দিজাইন তৌখি। মতমগী মতুং ইন্না য়ুম্ফম ওইবা থৌওং অসিনা মতম শাংনা থেংথবা থীংনবা অমসুং খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা বিজিনেসশিংগী শেন্মিৎলোনগী ভেল্যু ঙাক্তুনা থম্নবা পান্দম থম্লি। করিগুম্বা রিজোলুসন অদু প্রেস্ক্রাইব তৌরবা ফ্রেমৱার্ক অদুগী মনুংদা ফংদ্রবদি, এন্তিতী অদুনা কোদকী প্রোভিজনশিং অদুগী মতুং ইন্না লিক্বিদেসন তৌগনি।
IBCগী মখাদা লৈবা নস্তিত্যুস্নেল স্ত্রকচর
IBC ফ্রেমৱার্ক অসিগী ইফেক্তিন ওইবগী চাং অসি কোদকী মখাদা লিংখৎপা রিগুলেতেদ ইনস্তিত্যুস্নেল ইকোসিস্তেম অমদা য়ুম্ফম ওই। ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্সী বোর্দ ওফ ইন্দিয়া (IBBI)না ইন্সোলভেন্সী প্রোসেসশিং, ইন্সোলভেন্সী প্রোফেস্নেলশিং (IPশিং) অমসুং ফ্রেমৱার্ক অসিগী মখাদা মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুসনশিং য়েংশিন্নবা রেগ্যুলেতরী ওথোরিতী ওইনা মথৌ তৌই। মসিনা ইন্সোলভেন্সী ইকোসিস্তেমগী মথৌ পাংথোকপা ঙম্নবা রিগুলেসনশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিংসু শেম্মি।
কোর্পোরেত ইন্সোলভেন্সীগী ৱাফমশিং অসি নেস্নেল কম্পনী লো ত্রাইব্যুনেল (NCLT) না য়েংশিল্লি, মসিনা ফ্রেমৱার্ক অসিগী মখাদা এদিসিয়িং ওথোরিতি ওইনা থবক তৌই। মসিগী ৱারেপশিংগী মায়োক্তা পীবা আপিলশিং অসি নেস্নেল কম্পনী লো আপিলেত ত্রাইব্যুনেল (NCLAT)না য়েংশিল্লি। ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসনগীদমক্তা ভারতকী স্ত্রকচর তৌরবা, সুপরভাইজ তৌরবা অমসুং লিগেল্লী এনফোর্সিবল ওইবা মেকানিজম অমা ইন্সোলভেন্সীশিং অসিনা পুন্না শেম্মি।
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রোপ্সী কোদকী মায়পাকপা
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসি কোদ, 2016 চৎনবা হৌরকপদগী ইন্সোলভেন্সী অমসুং ক্রেদিত ইকোসিস্তেমদা চাউনা মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। ফ্রেমৱার্ক অসিনা রিকোভরি মেকানিজমশিং ফগৎহনখি, ক্রেদিতর দিসিপ্লিনবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি অমসুং অৱাবা তারবা এন্তিতিশিংগীদমক্তা হেন্না স্ত্রকচর তৌরবা রিজোলুসন প্রোসেস অমা শেমখি।
কোদ অসিগী মখাদা মার্চ 2026 ফাওবদা CIRP 8,98 এদমিত তৌখ্রে। কোর্পোরেত দেবতের 1,419 এপ্রুব তৌরবা রিজোলুসন প্লানগী খুত্থাংদা রিজোলুসন তৌখ্রে। সেক্সন 12Aগী মখাদা সেতলমেন্ত, আপিল, রিভ্যু অমসুং রিতদ্রোৱলশিংগী খুত্থাংদা অতোপ্পা কেস কয়া অমা লোইশিনখি।
মার্চ 2026 ফাওবদা, IBCগী মখাদা অয়াবা পীরবা রিজোলুসন প্লানশিংগী খুত্থাংদা ক্রেদিতরশিংনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 4.32 ফংখিরিকোভরীশিং অসি লিক্বিদেসন ভেল্যুগী 116.85 অমসুং ফেয়র ভেল্যুগী 94.56% হেনখি।
ফ্রেমৱার্ক অসিনা বেঙ্কিং সেক্তরগীদমক রিকোভরীগী মহৈসু ফগৎহনখি। 2024-25গীদমক ভারত্তা বেঙ্কিংগী ত্রেন্দ অমসুং প্রোগ্রেসকী মতাংদা RBI গী রিপোর্ত (দিসেম্বর 29, 2025দা ফোংখিবা)না হায়রি মদুদি SCBশিংনা তোঙান-তোঙানবা চেনেলশিংগী খুত্থাংদা পুন্না লুপা করোর 1,04,099 রিকোভরী তৌখিবা অদুগী মনুংদা, IBC খক্তনা অপুনবা রিকোভরীশিংগী 52.4% ওইদুনা লুপা করোর 54,528 কন্ত্রিব্যুত তৌখি। মসিনা SARFAESI, দেব রিকোভরী ত্রিব্যুনেল অমসুং লোক অদালতকী খুত্থাংদা তৌখিবা রিকোভরীশিংদগী হেন্না ৱাংই।
IIM অহ্মদাবাদকী স্তদী অমনা IBCগী মখাদা রিজোলুসন তৌরবা ফর্মশিংগী মরক্তা রিজোলুসন মতুংদা রিকোভরী হেন্না কন্না তৌরকপা উবা ফংখি। ক্রেদিতরশিংনা এদমিৎ তৌরবা ক্লেমশিংগী 32% অমসুং লিক্বেন্দিসন ভেল্যুগী 168% ফংখি। রিজোল্ব তৌরবা ফর্মশিংনা চাদা 76%গী চাংদা সেলস গ্রোথ হেনগৎখি, অহুমশুবা চহিদা ওপরেস্নেল ব্রেক-ইভিন ফংখি অমসুং থবক শুবশিংগী চাদা 50%গী চাংদা হেনগৎলকখি, মসিনা থবক শুবগী চাং হেনগৎলকখি। রিজোলুসন তৌরবা কম্পেনীশিংগী অপুনবা এসেত অসি 50% হেনগৎখি, কেপিতেল এক্সপেন্দিমেন্তনা 130% হেনগৎখি, অমসুং শেন্দোং লৈবগী চাং অসি ইন্দস্ত্রীগী বেঞ্চমার্কশিংগা মান্নখি। মার্কেত ভেল্যুৱেসন অসি লুপা করোর লাখ 2দগী লুপা করোর লাখ 6তা হেনগৎলকখি অমসুং লিক্বিদিতী অসি 80% হেনগৎখি। মসিগী মথক্তা, IIM বেঙ্গলোরগী স্তদী অমনা শেন্দোইগী মমলদা 3% হন্থরকপা অমসুং ইন্দিপেন্দেন্ত দাইরেক্তরশিং হেনগৎহন্দুনা গবর্নান্স ফগৎলকপা উৎলি। IBC প্রোসেসকী খুত্থাংদা রিজোলুসন তৌরিবা ফর্মশিংনা মখোয়গী ললোন-ইতিক, সেলস, শেংন্দোং, এসেত গ্রোথ, মার্কেত ভেল্যুৱেসন অমসুং লিক্বিদিতী য়াওনা মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী হিরম কয়াদা মশক থোকপা মওংদা ফগৎলকপা উবা ফংই।
মসিগী মথক্তা, ক্রেদিৎ দিসিপ্লিনদা IBCগী ইম্পেক্ত অসি IIM বেঙ্গলোরনা পাংথোকপা পাক-চাউবা স্তদী অমনা ময়েক শেংলে। স্তদী অসিনা কোর্পোরেত লোন একাউন্ত, CIRP, ফর্ম-লেভেল ফাইনান্সিয়েল দেতা অমসুং NPA দেতা নৈনখি। স্তদী অসিনা ফোংদোক্লি মদুদি IBCনা লোন লৌরিবশিংবু লেপ্লিবা লোন শিংদোকপগী মতম ঙাক্না চৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি। রিভ্যু তৌরিবা মতম অসিগী মনুংদা, নৈনবা অসিদা, লুপাগী শেনফম অমসুং একাউন্ত মশিং অনিমক্কী ওইনা, ‘ওভরদ্যু’ হায়না লৌনরিবা লোন একাউন্তশিংদা য়াম্না চাউনা হন্থরকপা উবা ফংলে। চপ মান্ননা, করপোরেতশিংগী ক্রেদিৎ কলচর ফগৎলকপগী মীৎয়েং অদু শৌগৎতুনা, ‘ওভরদ্যু’ কাংলুপতগী ‘নোর্মেল’ কাংলুপতা ত্রাঞ্জিসন তৌরকপা লোন একাউন্তশিংগী চহিগী চাংসু হেনগৎলক্লি। লোন একাউন্ত অমবু ‘ওভরদ্যু’ কেতেগোরীদা হন্দোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ‘নোর্মেল’ কেতেগোরীদা লৈহনবগী চাংচত্তা নুমিৎ 248-344দগী নুমিৎ 30-87দা হন্থখ্রে। মসিনা তাক্লি মদুদি দেবতর অমসুং ক্রেদিতর অনিমক্না অতেনবা মতমদা দেলিনক্বেন্সিশিং অসি লোইশিন্নবা হোৎনরি।
অমরোমদা, ওপরেস্নেল ওইবা শিংনবশিং অসি মখাতানা লৈখি। কেস কয়াদা রিজোলুসন তৌবদা চংবা মতমগী চাংচৎ অসি স্তেতুতরী লিমিৎ নুমিৎ 330 অদুদগী হেল্লি। ৱারেপ লৌবদা থেংথবা অমসুং মতম শাংনা চত্থরকপা লিতিগেসননা প্রোসিদিং খরদা ভেল্যু মেক্সিমাইজ তৌবদা শোকহল্লি।
শিংনবশিং অসি লৈজরবসু, ইন্সোলভেন্সী বেঙ্ক্রপসী কোদ অসি ভারতকী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেত রিজোলুসন ফ্রেমৱার্ককী মরুওইবা স্ত্রকচরেল রিফোর্ম অমনি। ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসী কোদ (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2026 য়াওনা মখা তাবা এমেন্দমেন্তশিংনা মতমগী মতুং ইন্না, ইনস্তিত্যুস্নেল ইফিসিয়েন্সী অমসুং রিকোভরীগী আউৎকম হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনরি।
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদকী লেজিস্লেতিব প্রোগ্রেস
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদ (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০২৬তা য়ুম্ফম ওইবা রিফোর্ম অসি লেজিস্লেতিব এমেন্দমেন্ত কয়াগী খুত্থাংদা ইন্সোলভেন্সী ফ্রেমৱার্ক্তা লাক্লিবা অওনবশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইরি।
2026কী মমাংদা হৌদোকখিবা মরুওইবা এমেন্দমেন্তশিংগী মনুংদা মখাগীসি চল্লি:
• 2018গী এমেন্দমেন্ত: রেজোলুসন ফ্রেমৱার্ক অসিদা এপ্লিকেসনশিং লৌথোক্নবা অমসুং ভোতিং থ্রেসহোল্দশিংদা অহোংবা পুরক্নবা প্রোভিজনশিং য়াওনা মরুওইবা রিফাইনমেন্তশিং হৌদোকখ্রে। মসিনা মখাতানা প্রিন্সিপাল এক্তকী সেক্সন 29Aগী মখাদা ক্রেদিতরশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহনখি অমসুং ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া শেমদোকখি
• 2019গী এমেন্দমেন্ত: প্রোসেস অসি লোইশিনবগীদমক পুন্না নুমিৎ 330গী মতম লেপথোক্তুনা ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন ফ্রেমৱার্ক ফগৎহনখি।
• 2020গী এমেন্দমেন্ত: রিজোলুসনগী মতুংদা কোর্পোরেত দেবতরশিংগীদমক্তা ইম্ম্যুনিতী য়াওনা মরুওইবা সেফগার্দশিং হৌদোক্লে। COVID-19গা মরি লৈনবা অকক্নবা দিফোল্তশিংগীদমক্তা ইন্সোলভেন্সী প্রোসিদিংশিংসু সস্পেন্দ তৌখি।
• 2021গী এমেন্দমেন্ত: MSMEশিংগীদমক প্রি-পেক্কেজ ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন প্রোসেস হৌদোকখ্রে, মসিনা ক্রেদিতর সুপরভিজন অমসুং ওভর্সাইতকা লোয়ননা দেবতর-ইন-পোজেসন রিজোলুসন খোঙজেল য়াংনা পাংথোকহল্লি। মসিনা ইন্সোলভেন্সী প্রোসিদিংশিংদা এফিসিয়েন্সী অমসুং তাইমলাইনশিং ফগৎহন্নবা প্রোভিজনশিংসু য়াওরি।
2026 ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদ (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2026 খঙদোকপা
2026কী এমেন্দমেন্ত এক্ত অসি দেকেদ অমরোম চৎহল্লবা মতুংদা থেংনরকপাশিং অদুগী মতুংদা ইনসোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদ, 2016দা য়ুম্ফম ওইদুনা শেমখিবনি। মসিনা ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন অমসুং লিক্বিদেসন প্রোসিদিংশিংগী মনুংদা প্রোসিদ্যোর থেংথরকপশিং, লিগেল এম্বিগ্বিতীশিং অমসুং ওপরেস্নেল চেলেঞ্জশিংদগী থোক্লকপা লিতিগেসনশিং কোকহন্নবা হোৎনরি।
এক্ত অসিনা ইন্সোলভেন্সী প্রোসেসকী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা রিফোর্মশিং হৌদোক্লি। মসিনা কেসশিং এদমিসন অমসুং এপ্রুব তৌনবগী মতম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিনা লিক্বিদেসনগী মতমদা CoCগী থৌদাং পাকথোক চাউথোকহল্লি। মসিনা সেক্যুরিতী ইন্তরেস্তশিং, এভোইদেন্স ত্রাঞ্জেক্সনশিং অমসুং রিজোলুসন প্লানশিংগা মরী লৈনবা প্রোভিজনশিংসু ময়েক শেংহল্লি।
এমেন্দমেন্ত অসিনা অয়াবা পীরবা রিজোলুসন প্লানশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক সেফগার্দশিং হৌদোক্লি। মসিগী মনুংদা অকক্নবা কেসশিংদা লাইসেন্সশিং, পর্মিৎশিং অমসুং রেগুলেতরী এপ্রুভলশিং মখাতানা পীবা য়াওরি। মসিনা লল্লোন-ইতিক অমসুং অরানবা ত্রেদিংগা মরী লৈনবা প্রোভিজনশিংসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
অহোংবা অসিগী মরুওইবা মগুন অমা হায়রগদি কোর্পোরেত দেবতরশিংগী অকক্নবা কাংলুপশিংগীদমক ক্রেদিতরনা হৌদোকপা ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন প্রোসেস অমা হৌদোকপা অসিনি। এক্ত অসিনা লিক্বিদেসন অমসুং দিজোলুসন প্রোসিদিংশিংগীদমক হেন্না স্ত্রকচর তৌরবা তাইমলাইনশিংসু হৌদোক্লি।
মপুং ওইনা, এমেন্দমন্ত অসিনা ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদ, 2016গী মপুং ওইবা স্ত্রকচর অদুদি থমদুনা ইন্সোলভেন্সী ফ্রেমৱার্ক অসি তাইম-বাউন্দ, প্রেদিইক্তেবল অমসুং রিজোলুসন ওরিয়েন্তেদ ওইহন্নবা হোৎনরি।
2026গী এমেন্দমেন্ত এক্ততা মরুওইবা অহোংবশিং
অনৌবা ফ্রেমৱার্ক অমা পুথোকপগী মহুত্তা, 2026গী এমেন্দমেন্ত এক্তনা 2016গী প্রোন্সিপাল এক্ততা মতমগী মতুং ইন্না উবা ফংলকখিবা অশোয়বশিং অদু কোকহল্লি। মখাদা পীরিবা মরুওইবা অহোংবশিং অসি য়াওরি:
আইন অসি হেন্না ময়েক শেংহনবা অমসুং অকক্নবা ওইহনবা
মমাঙদা: ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপসী কোদ, 2016গী মখাদা অকক্নবা ৱাহৈ অমসুং ৱাখল্লোন খরদি ৱাহন্থোক পীদবা নত্রগা শন্দোক্না তাকপা য়াবা ওইখি। মসিনা ইন্সোলভেন্সনগী থৌওং মনুংদা লিতিগেসন অমসুং প্রোসিদদ্যোর থেংথবা থোকহনখি।
হৌজিক: এমেন্দমেন্ত অসিনা “সর্ভিস প্রোভাইদর”, “এভোইদেন্স ত্রাঞ্জেক্সন” অমসুং “ফ্রোদুলেন্ত নত্রগা অরানবা ত্রেদিং” অসিনচিংবা ৱাহৈশিংগী অকক্নবা ৱাহন্থোক পীরি। ইন্সোলভেন্সী প্রোফেস্নেলশিং, ইন্সোলভেন্সী প্রোফেস্নেল এজেন্সীশিং, ইনফোর্মেসন য়ুতিলিতীশিং অমসুং IBBIদা রেজিস্তর তৌরবা অতোপ্পা নোতিফাই তৌরবা মীওইশিং য়াওনবা “সর্ভিস প্রোভাইদর” অমা ৱাহন্থোক পীখ্রে।
আইন অসিনা “সেক্যুরিতী ইন্তরেস্ত”গী ৱাহন্থোকসু ময়েক শেংহল্লি। মসিনা হায়রি মদুদি সেক্যুরিতী ইন্তরেস্ত অসি পার্তীশিংগী মরক্তা এগ্রীমেন্ত নত্রগা এগ্রীমেন্ত অমগী মতুং ইন্না থোকপা মতমদা খক্তদা লৈগনি। আইনগী মখা পোন্না শেমখিবা সেক্যুরিতী ইন্তরেস্তশিং অসি দিফিনিসন অসিদা য়াওহনখিদে।
এমেন্দমেন্ত অসিনা “এভোইদেন্স ত্রাঞ্জেক্সনশিং”বুসু ৱাহন্থোক পীরি। মসিগী মনুংদা ক্রেদিতরশিংবু অরানবা মওংদা কান্নবা পীরবা, এসেতশিংবু মখোয়গী মমলদগী হন্থনা ত্রান্সফর তৌখিবা, ক্রেদিতরশিংবু দিফ্রোদ তৌবা নত্রগা লান্না ক্রেদিৎ এরেঞ্জমেন্তশিং শেমখিবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং য়াওরি। “ফ্রোদুলেন্ত নত্রগা অরানবা ত্রেদিং” অসিসু প্রিন্সিপাল এক্তকী সেক্সন 66গী মখাদা তোঙানবা মওংদা ৱাহন্থোক পীরি।
ইন্সোলভেন্সী প্রোসেসতা অথুবা মতমদা চঙশিনবা য়াহনবা
মমাংদা: ইন্সোলভেন্সী এপ্লিকেসনশিং এদমিত তৌনবগীদমক মতমগী তাঙ্ককশিং লৈরবসু, অথীংবা অসি তোইনা লৈরম্মি অমসুং অয়াম্বা মতমদা মসিনা করি মরমগীনো হায়বা খঙহৌদে। মসিনা কোদ অসিগী তাইম-বাউন্দ ওইবা মশক অদু হন্থহল্লি।
হৌজিক: এদজুকেতিং ওথোরিতিনা এপ্লিকেসনশিংগী মতাংদা নুমিৎ 14গী মনুংদা ৱারেপ লৌগদবনি। করিগুম্বা মতমগী পরিং অসি ঙাক্লোইদবা তারবদি, মরমশিং অদু ফোর্মেল ওইনা রেকোর্দ তৌগদবনি। মসিনা সিস্তেম অসিদা একাউন্তেবিলিতী হৌদোকই।
কেসশিং লৌথোকপদা দিসিপ্লিন পুরকপা
মমাঙদা: প্রোসেসকী খুমাং চাউশিল্লবা তাঙ্কক্তা ফাওবা কেসশিং লৌথোকপা য়াগনি। করিগুম্বা মতাং খরদা, মসি মতম কয়া হৌজিল্লবা মতুংদা থোক্তুনা হান্ননা ইনভেস্ত তৌখ্রবা হোৎনবা কয়া অমা মাংহল্লি ।
হৌজিক: হৌজিক্তি লৌথোকপা অসি অথিংবা থম্লেCoC শেমদ্রিঙৈগী মমাংদা মসি থোকপা য়ারোই। রিজোলুসন প্লানশিং কৌরবা মতুংদসু মসি থিংজিল্লি। মসিনা মরুওইবা তাঙ্ককশিংদা অশোয়বা থোকহন্দে। অহোংবা অসিনা স্তেকহোল্দরশিংগী ইন্তরেস্তশিংবু প্রোসেস পুম্বদা স্তেবিলিতী পুরকই অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থম্মী।
মোরেতোরিয়ম প্রোতেক্সন মপাঙ্গল কনখৎহনবা
মমাংদা: মোরাতোরিয়ম অসি করম্না মথৌ তৌবগে হায়বগী মতাংদা অহোবা লৈখি, মরুওইনা গেরেন্তীশিংগা মরী লৈনবা কেসশিংদা অশোয়বা কয়া লৈখি। ক্রেদিতরশিংনা করিগুম্বা মতমদা ইন্দাইরেক্ত রুতশিংগী খুত্থাংদা মান্নবা থবকশিং পায়খৎপা য়াই।
হৌজিক: এমেন্দমেন্ত অসিনা মোরেতোরিয়ম অসি অসিগুম্বা ফিভমশিংদসু চৎনবা য়াগনি হায়বা ময়েক শেংহল্লি। মসিনা গেরেন্তীশিং অসি ইন্সোলভেন্সী প্রোসেস অসি লান্থোক্নবা শীজিন্নবা য়ারোই হায়বা খঙহল্লি। রিজোলুসন তৌরিবা কম্পনী অদুদা হেন্না সেক্যোর ওইবা এনভাইরনমেন্ত অমা পীরি, মসিনা পেরলেল রিকোভরী প্রোসিদিংশিংদা য়াওহন্দে।
প্রোসেস ইফিসিয়েন্সি অমসুং ইনফোর্মেসনগী এক্সেস ফগৎহনবা
মমাংদা: রিজোলুসন প্রোফেস্নেলশিং খনবদা থেংথবা অমসুং মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিংগী মতেং পাংদবনা থৌওং অসিবু তত্তনা তপথহনখি। মতাং কয়াদা মরুওইবা পাউশিং অসি খুদক্তা ফংলমদে।
হৌজিক: এমেন্দমেন্ত অসিনা রিজোলুসন প্রোফেস্নেলশিংগীদমক এপোইন্তমেন্ত প্রোসেস অসি লায়থোকহল্লি, মসিনা অহৌবদা থীন্থবা হন্থহল্লি। মসিনা কোওপরেসন তৌবগী মথৌ তাবা অদু পাকথোক চাউথোকহল্লি, মসিনা ইমপ্লোয়িশিং, প্রমোতরশিং, অমসুং অতৈ মরী লৈনবা মীওইশিংবু থৌওং পুম্নমক্তা মতেং পাংনবা মথৌ তাই। হেন্না থুনা মী খন্নবগী থৌওং অমসুং ইনফোর্মেসন ফগৎলকপনা রিজোলুসন প্রোসেস অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লি অমসুং ভোলুন্তরী কোওপরেসনদা মখা পোনবগী চাং হন্থহল্লি।
তাঙ্কক পুম্নমক্তা ক্রেদিতরশিংগী থৌদাং চাউখৎহনবা
মমাংদা: CoCশিংনা রিজোলুসনগী মতমদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি, অদুবু মদুগী ইনফ্লুয়েন্স অসি লিক্বিদেসন ফেজ হৌরকপদগী য়াম্না হন্থরকখি। মসিনা মরম ওইদুনা ৱারেপ লৌবদা তাঙ্কক কয়াগী মরক্তা মরী লৈনদবা অমা লৈখি।
হৌজিক: এমেন্দমেন্ত অসিনা লিক্বিদেসনগী তাঙ্কক অদুদা ক্রেদিতরশিংগী থৌদাং অদু হেঙ্গৎহল্লি। মখোয়না লিক্বিদেসন তৌবগী থবক য়েংশিন্নবা অমসুং করিগুম্বা মথৌ তারবদি লিক্বিদেতর অদুবু মহুৎ শিন্দোক্নবা শক্তি লৈ। ইন্সোলভেন্সী প্রোসেসকী লাইফ সাইকল পুম্নমক্তা ক্রেদিতরশিংনা কন্ত্রোল লৈরি। মসিগী কন্তিন্যুতি অসিনা ওভর্সাইত ফগৎহল্লি অমসুং ৱারেপশিং অসি রিকোভরীগী পান্দমশিং অসিগা মতুং ইন্না লৈহল্লি।
মমাংগী ত্রাঞ্জেক্সনশিংগীদমক একাউন্তেবিলিতী লৈহনবা
মমাংদা: এসেতশিং লান্না ত্রান্সফর তৌবা, ক্রেদিতর খরদা প্রিফরেন্সিয়ল ত্রীৎমেন্ত পীবা নত্রগা ফ্রোদুলেন্ত ওইবা থবকশিং অসি অনম্বা মতমদা মপুং ওইবা ইন্সোলভেন্সন প্রোসেসতগী তোঙান্না য়েংশিল্লি। মসিনা রিজোলুসন নত্রগা লিক্বিদেসনগী মতুংদা অসিগুম্বা থৌওংশিং অসি মখা চত্থগদ্রা নত্রগা চত্থরোইদ্রা হায়বগী মতাংদা থাজদবা লৈহন্দে।
হৌজিক: ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন নত্রগা লিক্বিদেসন প্রোসেস লোইরবা মতুংদসু এভোইদেন্স ত্রাঞ্জেক্সনশিং অমসুং ফ্রোদুলেন্ত নত্রগা অরানবা ত্রেদিংগা মরী লৈনবা প্রোসিদ্যোরশিং মখা চত্থবা য়াগনি হায়না এমেন্দমেন্ত অসিনা ময়েক শেংহল্লি।
আইন অসিনা করিগুম্বা অসিগুম্বা ত্রাঞ্জেক্সনশিং অদু রিজোলুসন প্রোফেস্নেল নত্রগা লিক্বিদেতরনা রিপোর্ত তৌদ্রবদি ক্রেদিতর, মেম্বর নত্রগা পার্তনরশিংনা এদজুকেতিং ওথোরিতী অদুদা থাংগৎপা য়াহল্লি।
রিজোলুসনগীদমক এসেত বেজ পাকথোক চাউথোকহনবা
মমাঙদা: রিজোলুসন প্রোসেস অসি কোর্পোরেত দেবতরগী এসেতশিংদা মরুওইনা মীৎয়েং চঙখি। মসিনা অসিগুম্বা এসেতশিং অসি মতীক চাদবা ওইরবা কেসশিংদা রিকোভরী অদু হন্থহল্লি।
হৌজিক: এমেন্দমেন্ত অসিনা গেরেন্তরশিংগী এসেতশিংবু ক্রেদিতরশিংনা অয়াবা পীরবা অমসুং অকক্নবা কন্দিসন খরগী মখা পোন্না রিজোলুসন প্রোসেসতা য়াওহনবগী অয়াবা পীরি। এসেত পুল পাকথোক চাউথোকহনবনা, মরুওইনা গেরেন্তী য়াওবা অরুবা শেল-থুমগী স্ত্রকচরশিংদা, রিকোভরীগী ওইথোকপা য়াবা হেনগৎহল্লি।
ক্রেদিতর পুম্নমক্তা চপ মান্নবা মীৎয়েংদা য়েংনবগী থাজবা পীবা
মমাংদা: য়ানিংদবা ফোঙদোকখিবা ক্রেদিতরশিংনা রিজোলুসন প্লানশিংনা মখোয়বু নিংথিনা তৌবীদে হায়না তোইনা খল্লি, মসিনা ৱাথোক অমসুং লিতিগেসন থোকহল্লি।
হৌজিক: আইন অসিনা হৌজিক্তি ময়েক শেংনা হায়রি মদুদি সেক্সন 53গী মখাদা প্রাইওরিতী ৱাতরফোলগী মতুং ইন্না অসিগুম্বা প্লান অসিগী পোত্থোকশিং অদু য়েন্থোক্লবদি রিজোলুসন প্লানগী মখাদা দিসেন্তিং ক্রেদিতরশিংনা লিক্বিদেসন ভেল্যু নত্রগা ফংফম থোকপা শেনফমগী খ্বাইদগী হন্থবদু ফংগনি। মসিনা হেন্না অচুম্বা ওইহল্লি অমসুং ৱারোইশিন পুরক্নবা থৌরাংশিংবু নাকল পুম্নমক্কী ওইনা হেন্না য়ানবা ওইহন্দুনা, ৱারোইশিন পুরকপগী থৌরাংশিংবু হন্থহল্লি।
মমাঙদা: অয়াবা পীরবা মতুংদসু রিজোলুসন প্লানশিং অসি লাইসেন্সশিং, রেগ্যুলেতরী অয়াবাশিং, অমসুং মমাংদা লৈরম্বা দায়ত্বশিংগা মরী লৈনবা শিংনবশিং অমসুং ইসুশিং থেংনখি।
হৌজিক: এমেন্দমেন্ত অসিনা প্লানশিংবু তপ্না-তপ্না অয়াবা পীনবা, লাইসেন্সশিং অমসুং রেগুলেতরী পর্মিসনশিংবু ঙাকথোকপা, অমসুং মমাংগী ক্লেমশিং করম্না লায়েংবগে হায়বদু ময়েক শেংনা তাক্লি। রিজোলুসন প্লানশিং অসি অশেংবা ফিভমশিংদা হেন্না মথৌ পাংথোকপা ঙমহল্লি, মসিনা ব্যুজিনেসশিংবু মায় পাক্না অমুক হন্না হিংগৎহন্নবগী ওইথোকপা হেনগৎহল্লি।
মমাংদা: প্রোসেস অসি লিক্বিদেন্সীগী মায়কৈদা চংশিল্লকপগা লোয়ননা, অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং থোরক্লবসু, রিজোলুসন অমুক হন্না য়েংশিন্নবগী স্কোপ অসি অকক্নবা ওইখি।
হৌজিক: এমেন্দমেন্ত অসিনা লিক্বিদেন্সী ফাইনেল ওইদ্রিঙৈগী মমাংদা দিফাইন তৌরবা তাইমলাইনশিংগী মনুংদা রিজোলুসন প্রোসেস অমুক্তং অমুক হন্না হৌদোকপদা অয়াবা পীরি। হিংবা ঙম্বা ব্যুজিনেসশিংনা অঙকপা মতমগী মমাংদা লিক্বিদেন্স তৌহন্দুনা রিভাইভেল তৌনবগী অহেনবা খুদোংচাবা ফংই।
মমাংদা: লিক্বিদেসন প্রোসিদ্যুওরশিংদা অখন্নবা মতমগী তাঙ্ককশিং অমসুং চাং নাইনা য়েংশিনবগী থৌওং লৈরমদে, মসিনা শাংদোক্লবা ক্লোজর প্রোসেসশিং থোকহল্লি।
হৌজিক: এমেন্দমেন্ত অসিনা স্ত্রকচর তৌরবা তাইমলাইনশিং, হেন্না ময়েক শেংবা রোলশিং অমসুং লিক্বিদেন্সীগী মতমদা সুপরভিজন ফগৎহনগনি। রিজোলুসন মায় পাকপা ঙমদ্রবসু, থাদোকপগী থৌওং অসি হেন্না থুনা অমসুং হেন্না মওং চুম্না পাংথোকই।
মমাংদা: ইন্সোলভেন্সী প্রোসেস পুম্নমক্তা এদজাইকিং ওথোরিটি অদুনা ফোর্মেল ওইনা এদমিসন পীবা মথৌ তাই, মসিনা অহানবা তাঙ্কক অদুদা থেংথবা হেনগৎহনবা য়াই।
হৌজিক্তি: অনৌবা মেকানিজম অমনা ক্রেদিটরশীংবু দিসএবলসিপন্সীবু হকথেংননা হৌদোকপদা অয়াবা পীনবগী থ্রেশহোল্ডশীং অমসুং প্রোসিদ্যুরেল সেক্যুরিতীশীংগী মখা পোল্লি। থৌওং অসিসু মতমগী মতুং ইন্না লেপকদবনি। মসিনা ফ্লেক্সিবিলিতী পুরকই অমসুং সিস্তেম অসি হেন্না রেস্পোন্সিব ওইহন্দুনা ফোর্মেল এদমিসন স্তেজশিংদা মখা পোনবা হন্থহল্লি।
হৌখিবা চহী তরা অসিদা, ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্তসি কোদ, ২০১৬না ভারতকী ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন ফ্রেমৱার্ক শেমদোকখি। মসিনা শেল-থুমগী অৱাবা মায়োক্নবদা হেন্না মওং চুম্বা অমসুং ক্রেদিতর-দাইবর্দ ওইবা থৌওং অমা হৌদোকখি। ফ্রেমৱার্ক অসি ইমপ্লিমেন্তেসন এক্সপরিয়েন্স, জুদিসিএল ইন্তর্প্রেতেসন অমসুং লেজিস্লেতিব রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদাসু ইভোল্ভ তৌখি।
ইন্সোলভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রোপসী কোদ (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০২৬ অসিনা হায়রিবা ইভোলুসন অসিগী মথংগী তাঙ্কক অদু উৎলি। এমেন্দমেন্ত অসিনা প্রোসিদ্যুওরেল সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং তাইমলাইনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা ইন্সোলভেন্সী রিজোলুসন অমসুং লিক্বিদেন্সী প্রোসিদ্যুরগী ইফেক্তিবিতী হেনগৎহনবদসু পান্দম থম্লি। পুম্নমক পুন্না, রিফোর্মশিং অসিনা ভারত্তা ইন্সোলভেন্সীগী ফ্রেমৱার্ক অসি হেন্না ইফিসিএন্ত অমসুং প্রেদিক্তিব ওইহনবদা মতেং পাংই।
References
INSOLVENCY & BANKRUPTCY BOARD OF INDIA
https://ibbi.gov.in/?indexpagetemp=home https://ibbi.gov.in/uploads/resources/2ce0f4a4a146d49fb96f4939aa4fbe25.pdf https://ibbi.gov.in/BLRCReportVol1_04112015.pdf https://ibbi.gov.in/uploads/whatsnew/9f9dc60d2f3d49b5ab5aed5dfad2ba1a.pdf https://ibbi.gov.in/legal-framework/act https://ibbi.gov.in/uploads/publication/63ca2664fde1e59fb2c438e93a0d50f6.pdf https://ibbi.gov.in/uploads/publication/e42fddce80e99d28b683a7e21c81110e.pdf https://ibbi.gov.in/uploads/whatsnew/7373b47de45dd16da8313f1863709fcb.pdf https://ibbi.gov.in/uploads/resources/57420f272e1515f0c9c137f1a6423d78.pdf
MINISTRY OF FINANCE
https://www.pib.gov.in/newsite/printrelease.aspx?relid=145286&reg=3&lang=2#:~:text=Parliament%20 passes%20the%20Insolvency%20and,are%20almost%20a%20century%20old. https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1696288&reg=3&lang=2 https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=110730&reg=3&lang=2#:~:text=Bankruptcy%2 0Reforms%20Committee,Ministry%20of%20Finance%2C%20Room%20no.
MINISTRY OF LAW & JUSTICE
https://www.indiacode.nic.in/bitstream/123456789/2154/5/A2016-31.pdf https://ibbi.gov.in/uploads/legalframwork/2026-04-07-115842-i5nsk-7ed69ef2a4d23a8b0d472cc0fcd55e79.pdf https://ibbi.gov.in/webadmin/pdf/whatsnew/2018/Aug/The%20Insolvency%20and%20Bankruptcy%20C ode%20%28Second%20Amendment%29%20Act%2C%202018_2018-08-18%2018%3A42%3A09.pdf
https://ibbi.gov.in/uploads/legalframwork/d36301a7973451881e00492419012542.pdf https://ibbi.gov.in/uploads/legalframwork/0150ec26cf05f06e66bd82b2ec4f6296.pdf https://www.icsi.edu/ccgrt/research/bare-acts/corporate-laws/
MINISTRY OF CORPORATE AFFAIRS
https://ibbi.gov.in/uploads/whatsnew/press_release_of_IBC_Code-1.pdf https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2117411&reg=3&lang=2 https://ibbi.gov.in/uploads/resources/d75daa3a490fc1bc316632cd993fca06.pdf?utm
LOK SABHA
https://sansad.in/getFile/BillsTexts/LSBillTexts/Asintroduced/INSOLVENCY%20as%20intro812202584142 PM.pdf?source=legislation https://sansad.in/getFile/app/lsscommittee/Select%20Committee%20on%20The%20Insolvency%20And
%20Bankruptcy%20Code%20(Amendment)%20Bill,%202025/pr_files/ENG%20Press%20Release%20-
%20Report%20on%20examination%20of%20the%20IBC%20Amendment%20Bill%202025.pdf?source=ap p#:~:text=Shri%20Baijayant%20Panda%2C%20Chairperson%20of,its%20report%20to%20the%20Parliam ent.
https://sansad.in/ls/legislation/bills https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/187/AU3813_3TnFbA.pdf?source=pqals
THE INSTITUTE OF COMPANY SECRETARIES OF INDIA
https://www.icsi.edu/media/webmodules/ILP_Study_with_TP.pdf#:~:text=ii%20Page%203%20iii%20Inso lvency%20occurs%20when,is%20not%20exactly%20the%20same%20as%20insolvency.
https://www.icsi.edu/ccgrt/research/bare-acts/corporate-laws/
OTHERS
https://www.newsonair.gov.in/parliament-passes-insolvency-and-bankruptcy-code-bill-2026/ https://www.mygov.in/group-issue/interim-recommendations-bankruptcy-law-reforms-committee-blrc/?page=0%2C10#:~:text=A%20Committee%20was%20formed%20under,%E2%80%A2 https://www.ey.com/en_in/insights/strategy-transactions/nine-years-of-ibc-transforming-india-s-insolvency-landscape
PIB Research

PIB Backgrounder
India’s Insolvency Framework
From Financial Distress to Structured Resolution
28 MAY 2026 11:52AM by PIB Delhi
India’s insolvency framework has undergone a major transformation through the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 (IBC). It introduced a unified, creditor-driven and time-bound mechanism for resolving financial distress. Over the years, the Code has strengthened recovery mechanisms and improved resolution outcomes, with creditors realising nearly ₹4.32 lakh crore through approved resolution plans till March 2026. Building on this experience, the Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Act, 2026 introduces several reforms to reduce delays, strengthen creditor oversight and improve procedural clarity. The amendment seeks to make the insolvency resolution and liquidation process more efficient, predictable and resolution-oriented.
Advancing Insolvency Resolution in India
After independence, Indian companies operated within structured legal frameworks supporting normal business activities. When financial stress emerged, they relied on multiple legal mechanisms for resolution. These included company law, debt recovery processes and secured creditor frameworks. Each mechanism followed separate forums and procedures. This often made coordination complex and time-consuming.
To address these challenges, the Government introduced the Insolvency & Bankruptcy Code, 2016. It consolidated existing laws into a single system. The Code also strengthened creditor participation and aimed to maximise asset value, while balancing the interests of all stakeholders.
As the system evolved, implementation experience highlighted areas for improvement. Refinements were introduced to enhance efficiency and outcomes. This continuous reform process led to the enactment of the Insolvency & Bankruptcy Code (Amendment) Act, 2026, marking the next phase of consolidation.
The Insolvency & Bankruptcy Code, 2016: India’s Principal Insolvency Law
The Pre-IBC Framework and the Need for Reform
Before the enactment of the Insolvency & Bankruptcy Code, 2016, insolvency resolution in India operated through multiple overlapping legal frameworks. Companies facing financial distress were dealt with under different laws such as the Companies Act, the Sick Industrial Companies Act (SICA), debt recovery mechanisms and secured creditor frameworks including SARFAESI. These processes functioned through separate institutions and forums, often resulting in fragmented proceedings and overlapping jurisdiction.
As a result, resolution processes frequently became prolonged and uncertain. Cases remained pending for years while the value of distressed assets continued to deteriorate. Delays weakened the ability of creditors to recover dues and reduced the possibility of reviving viable businesses. The absence of a consolidated and time-bound mechanism also affected overall credit discipline and investor confidence.
Recognising these structural challenges, the Government introduced the Insolvency & Bankruptcy Code, 2016 as a comprehensive reform.
A Unified and Time-Bound Insolvency Framework
The Insolvency & Bankruptcy Code, 2016 established a unified framework for resolving insolvency across companies, partnership firms and individuals. It consolidated multiple insolvency laws into a single structure, creating a more coordinated and predictable resolution process.
A key objective introduced by the Code was the transition from a debtor-controlled system towards a creditor-driven resolution framework. The emphasis moved beyond mere recovery proceedings towards value maximisation, continuation of viable businesses and balanced treatment of stakeholders. The Code sought to ensure that financial distress is addressed at an early stage before prolonged delays erode enterprise value.
At the centre of the framework is the Corporate Insolvency Resolution Process (CIRP), which provides a structured mechanism for resolving corporate insolvency. The Committee of Creditors (CoC), comprising financial creditors, evaluates resolution plans. They then make important commercial decisions regarding the future of the stressed entity.
The Code also introduced a time-bound structure for resolution. The CIRP was designed to be completed within 180 days, extendable up to 330 days in specified circumstances. This timeline-based approach aimed to prevent indefinite delays and preserve the economic value of distressed businesses. If resolution is not achieved within the prescribed framework, the entity moves into liquidation in accordance with the provisions of the Code.
Institutional Structure under the IBC
The effectiveness of the IBC framework rests on a regulated institutional ecosystem established under the Code. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) functions as the regulatory authority responsible for overseeing insolvency processes, Insolvency Professionals (IPs) and related institutions under the framework. It also frames regulations and standards governing the functioning of the insolvency ecosystem.
Who are Insolvency Professionals (IPs) ?
IPs administer the affairs of distressed entities, safeguard assets and facilitate meetings of creditors. They oversee the resolution process in compliance with the Code and applicable regulations.
Also, the corporate insolvency matters are adjudicated by the National Company Law Tribunal (NCLT), which acts as the adjudicating authority under the framework. Appeals against its decisions are heard by the National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT). Together, these institutions create a structured, supervised and legally enforceable mechanism for insolvency resolution in India.
Success of the Insolvency and Bankruptcy Code
Since its enactment, the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 has significantly strengthened India’s insolvency and credit ecosystem. The framework improved recovery mechanisms, strengthened creditor discipline and created a more structured resolution process for distressed entities.
Till March 2026, 8,987 CIRPs have been admitted under the Code. 1,419 corporate debtors were resolved through approved resolution plans. While several other cases were closed through settlements, appeals, reviews and withdrawals under section 12A.
As of March 2026, creditors realised approximately ₹4.32 lakh crore through approved resolution plans under the IBC. Recoveries exceeded 116.85 of liquidation value and more than 94.56% of fair value.
The framework also improved recovery outcomes for the banking sector. The RBI’s Report on Trends and Progress of Banking in India for 2024-25 (released on December 29, 2025) highlights that out of a total of ₹1,04,099 crore recovered by SCBs through various channels, the IBC alone has contributed a significant ₹54,528 crore, accounting for 52.4% of the total recoveries. This was higher than recoveries through SARFAESI, Debt Recovery Tribunals and Lok Adalats.
An IIM Ahmedabad study reveals strong post-resolution recovery among resolved firms under the IBC. Creditors recovered 32% of admitted claims and 168% of liquidation value. Resolved firms saw 76% sales growth, reached operational break-even by the third year and experienced a 50% rise in employee expenses meaning higher employment. Total assets of the resolved companies grew by 50%, capital expenditure rose 130%, and profitability aligned with industry benchmarks. Market valuations tripled from Rs. 2 lakh crore to Rs. 6 lakh crore for the listed firms, while liquidity improved by 80%. Additionally, an IIM Bangalore study shows a 3% reduction in the cost of debt and improved governance through increased independent directors. Thus, these studies demonstrate that firms undergoing resolution through the IBC process have shown significant improvements in various aspects of their business, including sales, profitability, asset growth, market valuation and liquidity.
Further, the impact of the IBC on credit discipline has also been corroborated by a comprehensive study conducted by IIM Bangalore. The study has analysed data on corporate loan accounts, CIRP, firm-level financial data and NPA data. The study finds that IBC has prompted borrowers to adhere to stipulated loan payment schedules. During the period under review, the study notes a significant reduction in loan accounts deemed ‘Overdue’, both in terms of the Rupee amount as well as in terms of the number of accounts. Similarly, the yearly proportion of transitions of loan accounts from the ‘Overdue’ category to the ‘Normal’ category have increased, supporting the view of an improvement in the credit culture of corporates. Even the average number of days that a loan account stays in ‘Overdue’ category before transitioning to ‘Normal’ category has reduced from 248-344 days to 30-87 days. This shows that both debtors and creditors are trying to resolve the delinquencies at the earliest.
At the same time, operational challenges continued to remain. Average resolution timelines in several cases exceeded the statutory limit of 330 days. Delays in adjudication and prolonged litigation affected value maximisation in some proceedings.
Despite these challenges, the Insolvency Bankruptcy Code is a major structural reform in India’s financial and corporate resolution framework. Subsequent amendments, including the Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Act, 2026, seek to further improve timelines, institutional efficiency and recovery outcomes.
Legislative Progression of the Insolvency & Bankruptcy Code
The reform leading to the Insolvency & Bankruptcy Code (Amendment) Act, 2026 is built on the evolution of the insolvency framework through a series of legislative amendments.
Key Amendments introduced prior to 2026 included:
• 2018 Amendment: Introduced significant refinements to the resolution framework, including provisions for withdrawal of applications and changes in voting thresholds. It further strengthened creditor participation and modified eligibility criteria under Section 29A of the principal act.
• 2019 Amendment: Improved the insolvency resolution framework by introducing an overall time limit of 330 days for completion of the process.
• 2020 Amendment: Introduced key safeguards, including immunity for corporate debtors after resolution. It also suspended insolvency proceedings for specified defaults in response to COVID-19.
• 2021 Amendment: Introduced the pre-packaged insolvency resolution process for MSMEs, enabling faster debtor-in-possession resolution with creditor supervision and oversight. It also included provisions to improve efficacy and timelines in insolvency proceedings.
Understanding the Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Act, 2026
The Amendment Act of 2026 builds upon the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 after nearly a decade of implementation experience. It seeks to address procedural delays, litigation arising from legal ambiguities and operational challenges during insolvency resolution and liquidation proceedings.
The Act introduces reforms across different stages of the insolvency process. It strengthens timelines for admission and approval of cases. It expands the role of the CoCs during liquidation. It also clarifies provisions relating to security interests, avoidance transactions and resolution plans.
The amendment introduces safeguards for implementation of approved resolution plans. These include continuity of licences, permits and regulatory approvals in specified cases. It also strengthens provisions relating to fraudulent and wrongful trading.
A key feature of the amendment is the introduction of a creditor-initiated insolvency resolution process for specified categories of corporate debtors. The Act also introduces more structured timelines for liquidation and dissolution proceedings.
Overall, the amendment seeks to make the insolvency framework more time-bound, predictable and resolution-oriented while retaining the core structure of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.
Major Changes in the Amendment Act of 2026
Instead of introducing a new framework, the Amendment Act of 2026 addresses gaps that became visible over time in the principal act of 2016. The following major changes includes:
Making the Law Clearer and More Precise
Earlier: Certain terms and concepts under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 were either undefined or open to interpretation. This often resulted in litigation and procedural delays during insolvency proceedings.
Now: The amendment provides specific definitions for terms such as “service provider”, “avoidance transaction” and “fraudulent or wrongful trading”. A “service provider” has been defined to include insolvency professionals, insolvency professional agencies, information utilities and other notified persons registered with the IBBI.
The law also clarifies the meaning of “security interest”. It states that a security interest will exist only where it arises through an agreement or arrangement between parties. Security interests created merely by operation of law have been excluded from the definition.
The amendment also defines “avoidance transactions”. These include transactions where creditors are unfairly preferred, assets are transferred below value, creditors are defrauded or unfair credit arrangements are created. “Fraudulent or wrongful trading” has also been separately defined under section 66 of the Principal Act.
Ensuring Faster Entry into Insolvency Process
Earlier: Although timelines existed for admitting insolvency applications, delays were frequent and often went unexplained. This weakened the time-bound nature of the Code.
Now: The Adjudicating Authority must decide applications within 14 days. If this timeline is not followed, reasons must be formally recorded. This introduces accountability into the system.
Bringing Discipline to Withdrawal of Cases
Earlier: Cases could be withdrawn even at advanced stages of the process. In some instances, this happened after significant time leading to wastage of effort already invested.
Now: Withdrawal is now restricted. It cannot occur before the CoC is constituted. It is also barred after resolution plans are invited. This prevents disruption at critical stages. The change brings stability and protects stakeholder interests throughout the process.
Strengthening the Moratorium Protection
Earlier: There were gaps in how the moratorium operated, particularly in cases involving guarantees. Creditors could sometimes initiate parallel actions through indirect routes.
Now: The amendment clarifies that the moratorium also applies to such situations. This ensures that guarantees cannot be used to bypass the insolvency process. The company undergoing resolution is given a more secure environment, free from parallel recovery proceedings.
Improving Process Efficiency and Access to Information
Earlier: Delays in appointing resolution professionals and lack of cooperation from key stakeholders often slowed down the process. In many cases, crucial information was not readily available.
Now: The amendment simplifies the appointment process for resolution professionals, reducing initial delays. It expands the obligation to cooperate, requiring employees, promoters, and other associated persons to assist throughout the process. With faster appointments and improved information access, the resolution process becomes more competent and less reliant on voluntary cooperation.
Advancing the Role of Creditors Across All Stages
Earlier: The CoCs played a central role during resolution, but its influence diminished significantly once the liquidation phase commenced. This led to a disconnect in decision-making across stages.
Now: The amendment extends the role of creditors into the liquidation stage. They are empowered to supervise the conduct of liquidation and even replace the liquidator where necessary. Creditors remain in control throughout the lifecycle of the insolvency process. This continuity improves oversight and ensures that decisions remain aligned with recovery objectives.
Ensuring Accountability for Past Transactions
Earlier: Transactions involving unfair transfers of assets, preferential treatment to certain creditors or fraudulent conduct were often examined separately from the main insolvency process. This created uncertainty regarding continuation of such proceedings after resolution or liquidation.
Now: The amendment clarifies that proceedings relating to avoidance transactions and fraudulent or wrongful trading can continue even after completion of the insolvency resolution or liquidation process.
The law also allows creditors, members or partners to approach the Adjudicating Authority if such transactions are not reported by the resolution professional or liquidator.
Expanding the Asset Base for Resolution
Earlier: The resolution process largely focused on the assets of the corporate debtor. This limits the recovery in cases where such assets were insufficient.
Now: The amendment allows assets of guarantors to be included in the resolution process, subject to approval by creditors and certain conditions. By widening the pool of assets, the chances of recovery improve, especially in complex financial structures involving guarantees.
Ensuring Fair Treatment of All Creditors
Earlier: Dissenting creditors often felt that resolution plans did not treat them fairly, leading to disputes and litigation.
Now: The law now clearly provides that dissenting creditors will receive at least the lower of the liquidation value or the amount receivable under the resolution plan if proceeds of such plan are distributed as per the priority waterfall under Section 53. This brings greater fairness and reduces conflicts, making resolution plans more acceptable to all parties.
Making Resolution Plans More Practical and Enforceable
Earlier: Even after approval, resolution plans faced challenges and issues related to licences, regulatory approvals, and past liabilities which created uncertainty.
Now: The amendment allows phased approval of plans, protects licences and regulatory permissions, and clarifies how past claims are treated. Resolution plans become more workable in real situations, increasing the likelihood of successful revival of businesses.
Providing Flexibility Before Liquidation
Earlier: Once the process moved towards liquidation, there was limited scope to reconsider resolution, even if new possibilities emerged.
Now: The amendment allows one-time restoration of the resolution process within defined timelines before liquidation is finalised. Viable businesses get an additional opportunity for revival, preventing premature liquidation.
Making Liquidation More Structured and Time-Bound
Earlier: Liquidation proceedings often lacked clear timelines and consistent oversight, leading to prolonged closure processes.
Now: The amendment introduces structured timelines, clearer roles, and improved supervision during liquidation. Even when resolution fails, the exit process becomes faster and more orderly.
Introducing a New Creditor-Led Insolvency Process
Earlier: All insolvency processes required formal admission by the adjudicating authority, which could add to delays at the initial stage.
Now: A new mechanism allows creditors to initiate insolvency directly, subject to defined approval thresholds and procedural safeguards. The process is also time-bound. This introduces flexibility and reduces dependency on formal admission stages, making the system more responsive.
Towards A Stronger Insolvency Framework
Over the past decade, the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 has reshaped India’s insolvency resolution framework. It introduced a more structured and creditor-driven approach towards financial distress. The framework also evolved through implementation experience, judicial interpretation and legislative reforms.
The Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Act, 2026 represents the next stage of this evolution. The amendment seeks to improve procedural certainty and strengthen timelines. It also aims to enhance the effectiveness of insolvency resolution and liquidation proceedings. Together, these reforms support a more efficient and predictable insolvency framework in India.
References
INSOLVENCY & BANKRUPTCY BOARD OF INDIA
https://ibbi.gov.in/?indexpagetemp=home
https://ibbi.gov.in/uploads/resources/2ce0f4a4a146d49fb96f4939aa4fbe25.pdf
https://ibbi.gov.in/BLRCReportVol1_04112015.pdf
https://ibbi.gov.in/uploads/whatsnew/9f9dc60d2f3d49b5ab5aed5dfad2ba1a.pdf
https://ibbi.gov.in/legal-framework/act
https://ibbi.gov.in/uploads/publication/63ca2664fde1e59fb2c438e93a0d50f6.pdf
https://ibbi.gov.in/uploads/publication/e42fddce80e99d28b683a7e21c81110e.pdf
https://ibbi.gov.in/uploads/whatsnew/7373b47de45dd16da8313f1863709fcb.pdf
https://ibbi.gov.in/uploads/resources/57420f272e1515f0c9c137f1a6423d78.pdf
MINISTRY OF FINANCE
https://www.pib.gov.in/newsite/printrelease.aspx?relid=145286&reg=3&lang=2#:~:text=Parliament%20passes%20the%20Insolvency%20and,are%20almost%20a%20century%20old.
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1696288&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=110730&reg=3&lang=2#:~:text=Bankruptcy%20Reforms%20Committee,Ministry%20of%20Finance%2C%20Room%20no.
MINISTRY OF LAW & JUSTICE
https://www.indiacode.nic.in/bitstream/123456789/2154/5/A2016-31.pdf
https://ibbi.gov.in/uploads/legalframwork/2026-04-07-115842-i5nsk-7ed69ef2a4d23a8b0d472cc0fcd55e79.pdf
https://ibbi.gov.in/webadmin/pdf/whatsnew/2018/Aug/The%20Insolvency%20and%20Bankruptcy%20Code%20%28Second%20Amendment%29%20Act%2C%202018_2018-08-18%2018%3A42%3A09.pdf
https://ibbi.gov.in/uploads/legalframwork/d36301a7973451881e00492419012542.pdf
https://ibbi.gov.in/uploads/legalframwork/0150ec26cf05f06e66bd82b2ec4f6296.pdf
https://www.icsi.edu/ccgrt/research/bare-acts/corporate-laws/
MINISTRY OF CORPORATE AFFAIRS
https://ibbi.gov.in/uploads/whatsnew/press_release_of_IBC_Code-1.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2117411&reg=3&lang=2
https://ibbi.gov.in/uploads/resources/d75daa3a490fc1bc316632cd993fca06.pdf?utm
LOK SABHA
https://sansad.in/getFile/BillsTexts/LSBillTexts/Asintroduced/INSOLVENCY%20as%20intro812202584142PM.pdf?source=legislation
https://sansad.in/getFile/app/lsscommittee/Select%20Committee%20on%20The%20Insolvency%20And%20Bankruptcy%20Code%20(Amendment)%20Bill,%202025/pr_files/ENG%20Press%20Release%20-%20Report%20on%20examination%20of%20the%20IBC%20Amendment%20Bill%202025.pdf?source=app#:~:text=Shri%20Baijayant%20Panda%2C%20Chairperson%20of,its%20report%20to%20the%20Parliament.
https://sansad.in/ls/legislation/bills
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/187/AU3813_3TnFbA.pdf?source=pqals
THE INSTITUTE OF COMPANY SECRETARIES OF INDIA
https://www.icsi.edu/media/webmodules/ILP_Study_with_TP.pdf#:~:text=ii%20Page%203%20iii%20Insolvency%20occurs%20when,is%20not%20exactly%20the%20same%20as%20insolvency.
https://www.icsi.edu/ccgrt/research/bare-acts/corporate-laws/
OTHERS
https://www.newsonair.gov.in/parliament-passes-insolvency-and-bankruptcy-code-bill-2026/
https://www.mygov.in/group-issue/interim-recommendations-bankruptcy-law-reforms-committee-blrc/?page=0%2C10#:~:text=A%20Committee%20was%20formed%20under,%E2%80%A2
https://www.ey.com/en_in/insights/strategy-transactions/nine-years-of-ibc-transforming-india-s-insolvency-landscape
Click To See PDF