প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
সেনা চিকিৎসালয় (আৰ এণ্ড আৰ)-ৰ উন্নত কৰ্কট ৰোগৰ যত্নৰ বাবে আধুনিক ৰেডিঅ’থেৰেপী প্ৰযুক্তি আৰম্ভ
25 MAY 2026 12:00PM by PIB Guwahati
২০২৬ ৰ ২৫ মে’ত প্ৰতিৰক্ষা সচিব শ্ৰী ৰাজেশ কুমাৰ সিঙৰ উপস্থিতিত দিল্লীৰ সেনা চিকিৎসালয় (গৱেষণা আৰু ৰেফাৰেল) ৰ ৰেডিয়েশ্যন অঙ্ক’লজি বিভাগত এটা ৰিং গেণ্ট্ৰী-আধাৰিত লিনিয়াৰ এক্সেলেৰেটৰ নিযুক্ত কৰা হয়। এই উন্নত প্ৰযুক্তিয়ে সেনা চিকিৎসালয়ত (আৰ এণ্ড আৰ) কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসা সেৱা শক্তিশালী কৰিব আৰু সেৱা আগবঢ়োৱা কৰ্মচাৰী, প্ৰবীণ আৰু তেওঁলোকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলসকলৰ বাবে উন্নত ৰেডিঅ’থেৰাপীৰ সুবিধা আগবঢ়াব। ই চিকিৎসালয়ত ৰোগীৰ আভ্যন্তৰীণ চিকিৎসাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এই লিনিয়াৰ এক্সেলেৰেটৰে ভলিউমেট্ৰিক মড্যুলেটেড আৰ্ক থেৰাপি, ইন্টেন্সিটি-মড্যুলেটেড ৰেডিয়েশ্যন থেৰেপি, ইমেজ-গাইডেড ৰেডিয়েশ্যন থেৰাপি, ষ্টেৰিওটেক্টিক বডি ৰেডিয়েশ্যন থেৰেপি আৰু ষ্টেৰিওটেক্টিক ৰেডিঅ’ চাৰ্জাৰীকে ধৰি আধুনিক ৰেডিঅ’ থেৰেপি কৌশল প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম। ই চাৰিওফালৰ স্বাভাৱিক কলাৰ সংস্পৰ্শ হ্ৰাস কৰাৰ লগতে টিউমাৰৰ স্থানলৈ বিকিৰণৰ সঠিক ডেলিভাৰী সক্ষম কৰে, যাৰ ফলত উন্নত চিকিৎসা ফলাফল আৰু ৰোগীৰ যত্নত সহায়ক হয়।
সশস্ত্ৰ বাহিনী চিকিৎসা সেৱা (এ এফ এম এছ) ৰ ভিতৰত ৰৈখিক গতিবৰ্ধক ক্ৰয় কৰাটো পূৰ্বৰ সঁজুলিতকৈ যথেষ্ট উন্নত। এই অন্তৰ্ভুক্তিয়ে এ এফ এম এছ-ৰ ভিতৰত কৰ্কট সেৱাৰ আধুনিকীকৰণৰ দিশত এক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। এ এফ এম এছ-ৰ অধীনত থকা আন আন কৰ্কট কেন্দ্ৰসমূহকো পৰ্য্যায়ক্ৰমে উন্নীত কৰা হৈছে।
এই অনুষ্ঠানত এ এফ এম এছ-ৰ ডিজি শল্যচিকিৎসক ভাইচ এডমিৰেল আৰতি ছাৰিন; সেনা চিকিৎসালয়ৰ কমাণ্ডেণ্ট (আৰ এণ্ড আৰ) লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল অবিনাশ দাস আৰু অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।
IZSW2U8K.jpeg)
VY92RP50.jpeg)
D89AXN0G.jpeg)

Ministry of Defence
Army Hospital (R&R) commissions modern radiotherapy technology for advanced cancer care
25 MAY 2026 12:00PM by PIB Delhi
A Ring Gantry-based Linear Accelerator was commissioned into the Department of Radiation Oncology at Army Hospital (Research & Referral), Delhi in the presence of Defence Secretary Shri Rajesh Kumar Singh on May 25, 2026. This advanced technology would strengthen cancer care services at Army Hospital (R&R) and improve access to advanced radiotherapy for serving personnel, veterans and their dependents. It is expected to enhance in-house treatment capacity for the significant patient load at the hospital.
This Linear Accelerator is capable of delivering modern radiotherapy techniques including Volumetric Modulated Arc Therapy, Intensity-Modulated Radiation Therapy, Image-Guided Radiation Therapy, Stereotactic Body Radiation Therapy and Stereotactic Radiosurgery. It enables precise delivery of radiation to tumour sites while minimising exposure to surrounding normal tissues, thereby supporting improved treatment outcomes and patient care.
The procurement of the Linear Accelerator within the Armed Forces Medical Services (AFMS) is a substantial upgrade from the previous equipment which has, since, been decommissioned. The induction marks a step towards modernisation of oncology services within AFMS. Other oncology centres under AFMS are also being upgraded in a phased manner.
DG AFMS Surgeon Vice Admiral Arti Sarin; Commandant, Army Hospital (R&R) Lieutenant General Avinash Das and other senior officials were present on the occasion.
IZSW.jpeg)
VY92.jpeg)
D89A.jpeg)