প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ইটালীৰ যুটীয়া ঘোষণা
20 MAY 2026 7:33PM by PIB Guwahati
ইটালী গণৰাজ্যৰ মন্ত্ৰী পৰিষদৰ অধ্যক্ষা জিঅ’ৰ্জিয়া মেল’নীৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ১৯-২০ মে’ত ইটালী ভ্ৰমণ কৰে।২০২৪ চনৰ জুন মাহত জি-৭ সন্মিলনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ইটালী ভ্ৰমণ আৰু ২০২৩ চনত জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মেল’নীয়ে কৰা ভাৰত ভ্ৰমণৰ পিছত এই ভ্ৰমণে নানান বিষয়ত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক উন্নীত কৰিছে । দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ইটালীৰ সম্পৰ্কক বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে।
ৰাজনৈতিক আলোচনা
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উচ্চ পৰ্যায়ৰ আদান-প্ৰদানৰ শক্তিশালী গতিক আদৰণি জনাই বহুপক্ষীয় অনুষ্ঠানৰ আঁৰতকে ধৰি নেতাসকলৰ বাৰ্ষিক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ লগতে নিয়মীয়াকৈ মন্ত্ৰী আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
তেওঁলোকে ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ৰিঅ’ ডি জেনেইৰ’ত অনুষ্ঠিত জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত দুয়োগৰাকী নেতাই গ্ৰহণ কৰা যৌথ কৌশলগত কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ২০২৫-২০২৯ৰ বিভিন্ন স্তম্ভসমূহৰ মাজেৰে লাভ কৰা সুনিৰ্দিষ্ট অগ্ৰগতিৰ শলাগ লয় আৰু ইয়াক ভাৰত-ইটালী বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ফল বুলি কয়।
অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বিনিয়োগ
দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক আৰু ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গতিশীলতাক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে, যোৱা বছৰৰ পৰা তিনিটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ ব্যৱসায়িক মঞ্চ অনুষ্ঠিত হৈছে। ভাৰতৰ দ্ৰুত আৰু সামঞ্জস্যপূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়ন-ভাৰত মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ বাবে আলোচনাৰ সফল সমাপ্তিৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সুযোগসমূহৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি তেওঁলোকে ২০২৯ চনৰ ভিতৰত ২০ বিলিয়ন ইউৰোলৈ উপনীত হোৱাৰ লক্ষ্যৰে দুয়ো দিশতে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰণৰ ভাগ-বতৰা কৰা লক্ষ্যক পুনৰ দৃঢ় কৰে।
তেওঁলোকে মূল খণ্ডসমূহত দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ বৃদ্ধিক আদৰণি জনায় আৰু নিজ নিজ উদ্যোগসমূহক স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ বাবে ঔদ্যোগিক আৰু প্ৰযুক্তিৰ অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ উৎসাহিত কৰে। বিশেষকৈ বস্ত্ৰশিল্প, স্বচ্ছ প্ৰযুক্তি, অৰ্ধপৰিবাহী, অটোমোটিভ, শক্তি, পৰ্যটন, ঔষধ আৰু চিকিৎসা প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, গুৰুত্বপূৰ্ণ কেঁচামাল, তীখা, বন্দৰ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনাক তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উদ্যোগসমূহক দুয়োখন দেশতে চলি থকা নীতিগত উদগনি আৰু আঁচনিসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে , যিয়ে ব্যৱসায়িক সংযোগ আৰু উৎপাদনৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ষ্টক এক্সচেঞ্জ, বিনিয়োগ পুঁজি, ভেঞ্চাৰ কেপিটেল, বেংক, বীমা কোম্পানী আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত আলোচনা আৰু সহযোগিতাৰ বাবে উৎসাহিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।তেওঁলোকে যোগান শৃংখলৰ গভীৰ একত্ৰীকৰণক লাভান্বিত কৰিবলৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ মাজতকে ধৰি ঔদ্যোগিক অংশীদাৰিত্বৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে পাৰস্পৰিক আগ্ৰহৰ অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহত অনাগত মাহত নতুন খণ্ডভিত্তিক অভিযানক উৎসাহিত কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ কথাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে সহযোগিতাৰ বাবে এক গাঁথনিগত কাঠামো স্থাপন কৰি জটিল খনিজৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী আৰু সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ সন্মত হয়, বিশেষকৈ বহনক্ষমতা আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখলৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ পদক্ষেপৰ এক অবিচ্ছেদ্য উপাদান হিচাপে ইলেক্ট্ৰনিক আৱৰ্জনা আৰু খনিৰ টেইলিংকে ধৰি অগতানুগতিক উৎসৰ পৰা জটিল খনিজ পদাৰ্থ উদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ প্ৰচেষ্টাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। লগতে নিজ নিজ মন্ত্ৰালয় আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত কৃষি আৰু কৃষি গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
সংযোগৰ ক্ষমতা
প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আই এম ই চি)ত বিশ্ব বাণিজ্য, সংযোগ আৰু সমৃদ্ধিৰ পুনৰ গঠন আৰু প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়ে । প্ৰকল্পটোক কেন্দ্ৰ কৰি হোৱা প্ৰাৰম্ভিক আলোচনাৰ শলাগ লৈ তেওঁলোকে ২০২৬ চনত এই পদক্ষেপক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাবে আইএমইচিৰ প্ৰথমখন মন্ত্ৰীসভাক উৎসাহিত কৰে।
তেওঁলোকে সামুদ্ৰিক পৰিবহণ আৰু বন্দৰ সন্দৰ্ভত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনাই নিজৰ নিজৰ মন্ত্ৰালয়/বিভাগক এই বুজাবুজি চুক্তিখন অতি সোনকালে কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ এক যৌথ কৰ্মগোট গঠন কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন, ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি ভাৰত-ইটালীৰ অংশীদাৰিত্বৰ মূল চালক।
তেওঁলোকে নিজ নিজ উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা, ষ্টাৰ্টআপ ত্বৰণ কাৰ্যসূচী, বজাৰ প্ৰৱেশ আৰু ব্যৱসায়ৰ সংযোগ , যৌথ গৱেষণা, বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সহযোগিতা, আৰু ফিনটেক, স্বাস্থ্যসেৱা, অৰ্ধপৰিবাহী, লজিষ্টিক আৰু যোগান শৃংখল, কৃষি প্ৰযুক্তি, শক্তি, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ খণ্ডকে ধৰি খণ্ডসমূহত প্ৰতিভা গতিশীলতা আদিৰ লক্ষ্যৰে ভাৰতত অৱস্থিত উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ সৃষ্টিৰ কথা ঘোষণা কৰে । দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহত দিল্লীত অনুষ্ঠিত ভাৰত আৰু ইটালীৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ মাজত উদ্বোধনী বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱন আলোচনাক আদৰণি জনায় আৰু চলিত বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে ইটালীত ইয়াৰ পৰৱৰ্তী সংস্কৰণ অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ আগ্ৰহী হয় ।
দুয়োগৰাকী নেতাই মুকলি, মুক্ত, সুৰক্ষিত, সুস্থিৰ, সুলভ আৰু শান্তিপূৰ্ণ আইচিটি পৰিৱেশৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে, যিটো উদ্ভাৱন আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ বাবে এক সক্ষমকাৰী হিচাবে চিহ্নিত হৈছে। ২০২৬ চনৰ ১৯ ​​ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হোৱা এ আই ইমপেক্ট ছামিটত ইটালীয়ে গঠনমূলক অংশগ্ৰহণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মেল’নীক ধন্যবাদ জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে। দুয়োজন নেতাই মানৱকেন্দ্ৰিক, নিৰাপদ, বিশ্বাসযোগ্য আৰু শক্তিশালী কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতা পুনৰ দৃঢ় কৰে। তৃতীয় দেশকে ধৰি এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সন্মত হয়।দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছুপাৰ কম্পিউটিঙৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সুযোগৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
২০২৫–২০২৭ চনৰ বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাৰ কাৰ্যবাহী কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি তেওঁলোকে যৌথ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ আৰু কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তি, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু বহনক্ষম নীলা অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষকসকলৰ গতিশীলতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিছিল। বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিখন চলি থকা ৰূপায়ণ আৰু গৱেষণা প্ৰকল্পৰ বাবে পুঁজিৰ বাবে প্ৰস্তাৱৰ অৰ্থে যৌথ আহ্বান জনোৱা কাৰ্যক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় একাডেমী আৰু ট্ৰাইষ্টৰ আন্তৰ্জাতিক তাত্ত্বিক পদাৰ্থ বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ (আই চি টি পি)ৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাক স্বীকাৰ কৰে আৰু ভাৰতীয় গৱেষকসকলৰ বাবে ইলেট্ৰাত চিনক্ৰ’ট্ৰন বিকিৰণৰ সুবিধা লাভৰ সৈতে জড়িত কাম-কাজসমূহৰ সমৰ্থনত ভাৰতীয় বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ আৰু ইটালীৰ ট্ৰাইষ্টৰ এলেট্ৰা চিনক্ৰ’ট্ৰন কেন্দ্ৰৰ মাজত এখন উদ্দেশ্য পত্ৰ স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায়।
মহাকাশ
ইটালীৰ মহাকাশ সংস্থা আৰু ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থাৰ মাজত চলি থকা সহযোগিতাৰ শলাগ লৈ দুয়োগৰাকী নেতাই পৃথিৱী পৰ্যবেক্ষণ, হেলিঅ’ফিজিক্স আৰু মহাকাশ অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ লগতে কেন্দ্ৰীভূত বিষয়ভিত্তিক সংযোগ আৰু মহাকাশৰ প্ৰৱেশ আৰু মহাকাশ আন্তঃগাঁথনিৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে নিজ নিজ মহাকাশ উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধি দলৰ শেহতীয়া পাৰস্পৰিক ভ্ৰমণৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে আৰু তৃতীয় দেশতো বিশেষজ্ঞৰ আদান-প্ৰদান আৰু যৌথ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে বাণিজ্যিক সহযোগিতাক অধিক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আগ্ৰহী হয়।
প্ৰতিৰক্ষা
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ মত- বিনিময়, সেৱাৰ পৰা সেৱালৈ সম্পৰ্ক, বন্দৰ আদিকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা গভীৰ কৰাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে আৰু যৌথ ঘোষণা তথা প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক ৰোডমেপ গ্ৰহণ কৰাৰ কথাক আদৰণি জনায়।
যিয়ে প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতা, সহ-উৎপাদন আৰু সহ-উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ বাবে অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰিত কৰিব, য’ত হেলিকপ্টাৰ, নৌসেনাৰ মঞ্চ, সামুদ্ৰিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু ইলেক্ট্ৰনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰকে ধৰি যুদ্ধ। ঔদ্যোগিক স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাৰ জৰিয়তে জটিল আন্তঃগাঁথনি আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত যোগান শৃংখলসমূহ সুৰক্ষিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথাও তেওঁলোকে স্বীকাৰ কৰে।
যুটীয়া প্ৰতিৰক্ষা সমিতি আৰু সামৰিক সহযোগিতা গোটৰ কামৰ পৰিপূৰক হিচাপে বাৰ্ষিক উচ্চ পৰ্যায়ৰ সামৰিক গাঁথনিগত আলোচনা স্থাপনৰ সম্ভাৱনীয়তা পৰীক্ষা কৰাৰ লগতে যৌথ অনুশীলন তথা আন্তঃবাহিনীৰ পাঠ্যক্ৰমক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োপক্ষই সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ বিষয়ত আলোচনা আৰম্ভ কৰিবলৈ সন্মত হয়, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ সহযোগিতা, সমন্বয়, আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত তথ্য আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদান বৃদ্ধি কৰা।
সুৰক্ষা
সীমান্ত অতিক্ৰম কৰি হোৱা সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ আৰু প্ৰকাশভংগীৰে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক তীব্ৰ গৰিহণা দিয়ে দুয়োগৰাকী নেতাই। ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পহলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক তীব্ৰ গৰিহণা দি দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা বিধিত তালিকাভুক্ত কৰাকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠন আৰু তেওঁলোকৰ সংযুক্ত সংগঠনসমূহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে সকলো দেশকে সন্ত্ৰাসবাদীৰ নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থল আৰু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মূল, সন্ত্ৰাসবাদী নেটৱৰ্কত ব্যাঘাত জন্মোৱা আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ দিশত কাম কৰি যাবলৈ আহ্বান জনায়, যিটো বিত্তীয় কাৰ্য্য টাস্ক ফ’ৰ্চৰ নিৰ্দেশনাৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ। দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘ, এফ এ টি এফ আৰু অন্যান্য বহুপক্ষীয় মঞ্চত একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰতিহত সম্পৰ্কীয় ভাৰত আৰু ইটালীৰ মাজত স্থায়ী টাস্ক ফ’ৰ্চৰ প্ৰথমখন বৈঠক আৰু সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী যুটীয়া কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ আগন্তুক বৈঠকক আদৰণি জনায়।
ইটালীৰ গাৰ্ডিয়া ডি ফিনাঞ্জা আৰু ভাৰতীয় বলৱৎকাৰী সঞ্চালকালয়ৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি সম্পাদনক আদৰণি জনাই দুয়োগৰাকী নেতাই গোপনীয় তথ্যৰ বিনিময় তথা পাৰস্পৰিক সুৰক্ষাৰ চুক্তি আৰু আৰক্ষী সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ চুক্তিৰ আগতীয়াকৈ সমাপ্ত হোৱাৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰত্যাৰ্পণ চুক্তি আৰু পাৰস্পৰিক আইনী সহায় চুক্তিকে ধৰি অন্যান্য চুক্তিৰ বিষয়ত চলি থকা আলোচনাকো আদৰণি জনায়।
প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা
বিশেষকৈ এছ টি ই এম খণ্ডত ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, গৱেষক আৰু দক্ষ শ্ৰমিকৰ গতিশীলতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ পৰা ইটালীলৈ নাৰ্ছসকলৰ গতিশীলতাৰ সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত এক নিৰ্দিষ্ট যৌথ উদ্দেশ্য ঘোষণাৰ জৰিয়তেকে ধৰি শ্ৰম বজাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে সামাজিক সুৰক্ষা চুক্তি (এছ এছ এ) সন্দৰ্ভত সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহৰ মাজত চলি থকা আলোচনাক আদৰণি জনায়।
তেওঁলোকে ইটালীৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত নামভৰ্তি কৰা ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ প্ৰতিভা বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে "আইচিআই - ইটালীয়ে ভাৰতক কয়: এটা বিশ্ববিদ্যালয়-উদ্যোগ প্ৰতিভাৰ সেতু " মুকলি কৰাৰ কথাক আদৰণি জনায়।
নিৰাপদ আৰু বৈধ প্ৰব্ৰজন নিশ্চিত কৰিবলৈ অনিয়মিত প্ৰব্ৰজন, শ্ৰমিক শোষণ আৰু মানৱ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে।
সংস্কৃতি আৰু শৈক্ষিক বিনিময়
দুয়োগৰাকী নেতাই সংস্কৃতিক দ্বিপাক্ষিক আলোচনাৰ এক মূল স্তম্ভ হিচাপে উজ্জ্বল কৰি তোলে আৰু লোথালত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰকল্পৰ উন্নয়নত ইটালীৰ অংশগ্ৰহণ সন্দৰ্ভত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ কথাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে ২০২৬ চনত ভেনিচ আৰ্ট বিয়েনালেত ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় পেভিলিয়নক স্বীকৃতি দিয়ে।২০২৭ চনক "ইটালী আৰু ভাৰতৰ মাজত সংস্কৃতি আৰু পৰ্যটন বছৰ" হিচাপে উদযাপন কৰাৰ উদ্দেশ্য প্ৰকাশ কৰে, য'ত পদক্ষেপৰ এক বহল কেলেণ্ডাৰ থাকিব, আৰু ইটালী আৰু ভাৰতৰ মাজত প্ৰাচীন সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ ওপৰত এখন বৃহৎ প্ৰদৰ্শনীৰ পথ মুকলি হ'ব যিটো সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয় দুটাৰ সহযোগত আয়োজন কৰা হ'ব।
দুয়োগৰাকী নেতাই সৃষ্টিশীল উদ্যোগসমূহৰ প্ৰতিষ্ঠান, বিশেষজ্ঞ, আৰু প্ৰতিনিধিসকলক একত্ৰিত কৰি ইটালী–ভাৰত সাংস্কৃতিক মঞ্চৰ আয়োজনক উৎসাহিত কৰে। সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সুৰক্ষা, বৰ্ধন আৰু পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত সন্নিবিষ্ট ভাৰত আৰু ইটালীৰ স্থানসমূহৰ মাজত যমজ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰাৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই শলাগ লয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ উদ্যোগসমূহৰ শক্তি আৰু উদ্ভাৱনী ক্ষমতা আৰু দ্বিপাক্ষিক সহ-প্ৰডাকচন চুক্তিয়ে প্ৰদান কৰা আইনী কাঠামোৰ বিষয়ত নিৰ্মাণ কৰি দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত ছবি আৰু দৃশ্য-শ্ৰাব্য সহযোগিতাৰ অধিক বিকাশৰ বাবে সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ উদ্দেশ্য পুনৰ দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে উচ্চ শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ ভাৰত-ইটালীয় ৰোডমেপ গ্ৰহণক আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ইটালীৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু উৎকৃষ্ট প্ৰতিষ্ঠানসমূহক ভাৰতৰ নতুন শিক্ষা নীতিৰ অধীনত ভাৰতত কেম্পাছ মুকলি কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সম্পৰ্ক
নেতাদ্বয়ে ২০২৬ চনৰ ২৭ জানুৱাৰীত ভাৰত–ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ শীৰ্ষ সন্মিলনত সহমতত উপনীত হোৱা নতুন যুটীয়া ভাৰত–ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ ব্যাপক কৌশলগত কাৰ্যসূচী আৰু ভাৰত–ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ আলোচনাৰ সমাপ্তিক আদৰণি জনায় যিয়ে বজাৰত প্ৰৱেশ বৃদ্ধি কৰি, বাণিজ্যিক বাধাসমূহ হ্ৰাস কৰি, আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ মূল্য শৃংখল আৰু নতুন বজাৰৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা আৰু স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰি সম্পৰ্কক নতুন স্তৰলৈ উন্নীত কৰিব সুযোগ।
বাণিজ্য, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি আৰু অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ মূল মঞ্চ হিচাপে ভাৰত–ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তি পৰিষদক শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও তেওঁলোকে সমৰ্থন পুনৰ দৃঢ় কৰে। নেতাসকলে ভাৰত–ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বক আদৰণি জনায় আৰু গতিশীলতাৰ বাবে এক ব্যাপক কাঠামোৰ বুজাবুজি চুক্তিকে ধৰি গতিশীলতা সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতিৰ শলাগ লয়।
বহুপক্ষীয় সহযোগিতা
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘক অধিক প্ৰতিনিধিত্বমূলক আৰু বৰ্তমানৰ বাস্তৱতাৰ বাবে উপযুক্ত কৰি তুলিবলৈ সংস্কাৰৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই বহুপক্ষীয়তাবাদক সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে আৰু নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা ৰক্ষাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু জি-২০কে ধৰি অন্যান্য বিশ্বব্যাপী মঞ্চত একেলগে কাম কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
আফ্ৰিকাক দুয়োখন দেশে দিয়া কৌশলগত অগ্ৰাধিকাৰক স্বীকৃতি দি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আফ্ৰিকা আৰু ইটালীৰ মেটেই পৰিকল্পনাত ভাৰতৰ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্বৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই), কৃষি, শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আফ্ৰিকান অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ত্ৰিপাক্ষিক পদক্ষেপত একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
নেতাদ্বয়ে ইউএনচিএলঅ’এছকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি মুক্ত, মুকলি, শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি আৰু শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ স্তম্ভত তেওঁলোকৰ অবিৰত অংশীদাৰিত্বৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই পশ্চিম এছিয়া/মধ্যপ্ৰাচ্যৰ পৰিস্থিতি আৰু অঞ্চলটোৰ লগতে বিশ্বৰ বাকী অংশত ইয়াৰ প্ৰভাৱক লৈ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। ২০২৬ চনৰ ৮ এপ্ৰিলত ঘোষণা কৰা যুদ্ধবিৰতিক আদৰণি জনাই নেতাসকলে পশ্চিম এছিয়া/মধ্যপ্ৰাচ্যত স্থায়ী শান্তিৰ বাবে ডি-এস্কেলেচন, আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁলোকে জাহাজৰ স্বাধীনতা আৰু হৰমুজ জলদ্বীপৰ মাজেৰে বিশ্বজোৰা প্ৰবাহ পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ আহ্বান জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ইউক্ৰেইনত চলি থকা যুদ্ধক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে, যিয়ে অব্যাহত ৰাখিছে অপৰিসীম মানৱীয় দুখ-কষ্ট আৰু নেতিবাচক বিশ্বব্যাপী পৰিণতি। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ নীতি অনুসৰি ইউক্ৰেইনত আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে এক ব্যাপক, ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তি লাভৰ দিশত প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰি যাবলৈ সন্মত হয়।
উপসংহাৰ
ভাৰত-ইটালী বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বৃদ্ধি কৰি আৰু গভীৰতাক লক্ষ্য কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই সকলো খণ্ডতে সহযোগিতা অধিক সম্প্ৰসাৰণ আৰু মূল বিশ্বজোৰা আৰু আঞ্চলিক উন্নয়নসমূহৰ ওপৰত ঘনিষ্ঠ উচ্চ পৰ্যায়ৰ আলোচনা অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ইটালী গণৰাজ্যৰ চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণে আগবঢ়োৱা উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মেলোনীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মেলোনীক সুবিধাজনক সময়ত ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
India-Italy Joint Declaration
20 MAY 2026 7:33PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the Council of Ministers of the Italian Republic, Giorgia Meloni, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, paid an official visit to Italy on 19-20 May 2026. The visit, following Prime Minister Modi’s visit to Italy in June 2024 for the G7 Summit and Prime Minister Meloni’s visit to India for the G20 Summit in 2023, provided renewed momentum to the bilateral ties. The two leaders decided to elevate India-Italy relations to the level of a Special Strategic Partnership.
Political Dialogue
The two Prime Ministers welcomed the strong momentum of high-level exchanges and agreed to hold annual meetings of leaders including on the sidelines of multilateral events, as well as regular Ministerial and institutional-level meetings.
They appreciated the concrete progress achieved across the diverse pillars of the Joint Strategic Action Plan 2025-2029 adopted by the two leaders in their meeting during the G20 Summit held in Rio de Janeiro in November 2024. They agreed to establish Foreign Ministers-led mechanism to review the India-Italy Joint Strategic Action Plan 2025-29 and provide strategic guidance to India-Italy Special Strategic Partnership.
Economic Cooperation and Investments
Both leaders expressed satisfaction at the growing dynamism of bilateral economic and industrial cooperation, with three high level business fora held since the last year. Building on the opportunities arising from India’s rapid and consistent economic growth and the successful conclusion of the negotiations for the EU–India Free Trade Agreement, they reaffirmed the shared objective of expanding bilateral trade in both direction with aim to reach to € 20 billion by 2029.
They welcomed the increase of bilateral investments in key sectors and encouraged the respective industries to forge industrial and technology partnerships in order to build resilient supply chains. They welcomed the prospect of greater investments, particularly in textiles, clean technologies, semiconductors, automotive, energy, tourism, pharmaceuticals and medical technologies, digital technologies, critical raw materials, steel, ports and infrastructure. They encouraged industries to utilize the policy incentives and schemes in place in both countries which seek to enhance business linkages and production facilities.
Both Prime Ministers agreed to encourage dialogue and cooperation among stock exchanges, investment funds, venture capital, banks, insurance companies and financial institutions.
They agreed to facilitate industrial partnerships, including between SMEs, to foster deeper integration of supply chains. They encouraged new sectoral missions in the coming months in priority areas of mutual interest.
The two Prime Ministers welcomed the signing of the Memorandum of Understanding for cooperation in Critical Minerals. They agreed to further strengthen and expand bilateral cooperation in field of critical minerals by establishing a structured framework for collaboration, with particular emphasis on sustainability and resilient supply chains. They underscored the importance of promoting joint efforts in recovery of critical minerals from unconventional sources, including electronic waste and mine tailings, as an integral component of circular economy initiatives. They also expressed satisfaction on signing of the Memorandum of Understanding for cooperation in the field of agriculture and agricultural research between respective ministries and institutions.
Connectivity
The two Prime Ministers reaffirmed their commitment to cooperate on the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC), recognising its transformational potential in reshaping and promoting global trade, connectivity and prosperity. Appreciating the preliminary discussions around the project, they encouraged the first IMEC Ministerial meeting to take concrete steps for advancing this initiative in 2026.
They welcomed the signing of an MoU on maritime transport and ports and directed their respective ministries/departments to establish a joint working group to implement the MoU at the earliest.
Science, Technology, Innovation, Start-ups and Artificial Intelligence
The two Prime Ministers reaffirmed that innovation, science and technology are core drivers of the India-Italy partnership.
They announced the creation of INNOVIT India, an innovation hub located in India aimed at strengthening cooperation between the respective innovation ecosystems, support startup acceleration programs, market access and business matching, joint research, university collaboration, and talent mobility in sectors including fintech, healthcare, semiconductors, logistics and supply chains, agritech, energy, quantum computing, and artificial intelligence. Both leaders welcomed the inaugural Science and Innovation Dialogue between Indian and Italian universities and research centres held in Delhi in April 2025 and look forward to holding its next edition in Italy later this year.
Both leaders underlined the importance of an open, free, secure, stable, accessible and peaceful ICT environment, which is an enabler for innovation and economic growth. PM Modi thanked PM Meloni for Italy’s constructive participation in the AI Impact Summit that took place on 19th February 2026 in New Delhi. Both leaders reaffirmed their commitment to a human-centric, secure, trustworthy and robust Artificial Intelligence. They agreed to collaborate in this domain including in third countries.
The two Prime Ministers placed particular emphasis on opportunities for cooperation in the field of supercomputing.
Building on the 2025–2027 Executive Program for Scientific Cooperation, they supported the implementation of joint projects and the facilitation of mobility of researchers in area of quantum technologies, renewable energy, green hydrogen and sustainable blue economy. They also welcomed the ongoing implementation of the Memorandum of Understanding for cooperation in the field of scientific research and the launching of a joint call for proposals to fund research projects.
The two Prime Ministers acknowledged the longstanding scientific collaboration between the Indian Academia and the International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in Trieste and welcomed the signing of a Letter of Intent between the Indian Department of Science and Technology and the Elettra Sincrotrone center in Trieste, Italy in support of activities related to the access of synchrotron radiation facility at Elettra for Indian researchers.
Space
While appreciating the ongoing collaboration between Italian Space Agency and the Indian Space Research Organisation, the two leaders agreed to strengthen the partnership on Earth observation, heliophysics and space exploration, with focused thematic engagement and to explore cooperation on access to space and protection of space infrastructures. They expressed satisfaction with the recent reciprocal visits of their respective space industry delegations and looked forward to further promote commercial collaboration through exchanges of experts and joint initiatives also in third countries.
Defence
Both Prime Ministers expressed satisfaction with the deepening of defence cooperation including through Ministerial exchanges, service-to-service ties, port visits, and welcomed the adoption of a Joint Declaration of Intent and a Defence Industrial Roadmap which will promote partnerships for technological cooperation, co-production and co-development projects, including helicopters, naval platforms, marine armament and electronic warfare. They also recognized the importance of protecting critical infrastructures and their related supply chains through the strengthening of industrial resilience.
The two sides agreed to examine the feasibility of establishing an annual high level military structured dialogue, complementing the work of the Joint Defence Committee and the Military Cooperation Group, and to promote joint exercises and inter-force courses.
Both leaders agreed to launch a Dialogue on Maritime Security, with the aim of increasing maritime security cooperation, coordination, and the exchange of information and best practices in the maritime domain.
Security
The two leaders strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including cross border terrorism. The two leaders strongly condemned the April 2025 Pahalgam terror attack and reiterated their commitment to cooperate in the fight against terrorists and terrorist groups and their affiliates including those listed in the UN Security Council 1267 Sanctions regime. They called upon all countries to continue to work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure, disrupting terrorist networks and combating the financing of terrorism, consistent with the Financial Action Task Force’s guidelines. Both leaders reiterated their commitment to work together at the UN, FATF and other multilateral platforms.
Both leaders welcomed the first meeting of the Permanent Task Force between India and Italy on countering the financing of terrorism and the upcoming meeting of the Joint Working Group on Counter Terrorism.
Both leaders welcomed the conclusion of an MoU between the Italian Guardia di Finanza and the Directorate of Enforcement of India and looked forward to early conclusion of the Agreement on Exchange and Mutual Protection of Classified Information and the Agreement on strengthening of Police Cooperation. They also welcomed the ongoing discussions on other agreements including Extradition Treaty and Mutual Legal Assistance Treaty.
Migration and Mobility
The two leaders agreed to enhance mobility of students, researchers and skilled workers, particularly in STEM sectors, and to expand cooperation on skills development, in line with the needs of the labour market, including through a specific Joint Declaration of Intent on the facilitation of mobility of nurses from India to Italy. In this context, they welcomed the ongoing discussions between relevant agencies on Social Security Agreement (SSA).
They welcomed the launch of "ICI - Italy Calls India: a University-Enterprise talent bridge” aimed at enhancing the talent of Indian students enrolled in Italian universities by offering concrete pathways for guidance, matching, and qualified integration into Italian enterprises.
They also discussed the possibility of strengthening the cooperation to fight against irregular migration, labour exploitation and human trafficking to ensure safe and legal migration.
Culture and Educational Exchanges
The two leaders highlighted culture as a key pillar of bilateral dialogue and welcomed the signing of an MoU regarding Italy’s participation in the development of the National Maritime Heritage Complex in Lothal. They acknowledged the Indian National Pavilion at the Venice Art Biennale in 2026. They expressed their intention to celebrate 2027 as the "Year of Culture and Tourism between Italy and India”, which will feature a broad calendar of initiatives, and pave the way to a major exhibition on ancient cultural relations between Italy and India to be co-organized by the two Ministries of Culture.
The two leaders encouraged the organization of an Italy–India Cultural Forum, bringing together institutions, experts, and representatives of the creative industries. The two leaders appreciated the launching of the twinning program between Indian and Italian sites inscribed on the UNESCO World Heritage List, aimed at strengthening cooperation in the protection, enhancement and management of cultural heritage.
The two leaders agreed to further develop the film and audio-visual cooperation between the two Nations, building on the strength and innovative capacities of their industries and on the legal framework provided by the bilateral co-production agreement.
The two Prime Ministers reaffirmed their intention to strengthening cooperation in higher education and welcomed the adoption of the Indo-Italian Roadmap on Higher Education and Research. Prime Minister Modi invited Italian universities and institutions of excellence to open campuses in India under India’s New Education Policy.
India-EU Relations
The Leaders welcomed the new Joint India–EU Comprehensive Strategic Agenda agreed at the India–EU Summit on 27 January 2026 and the conclusion of negotiations of the India–EU Free Trade Agreement which would elevate ties to a new level by enhancing market access, reducing trade barriers, and strengthening economic security and resilience through diversified value chains and new market opportunities.
They also reaffirmed their support for strengthening the India–EU Trade and Technology Council as a key platform for cooperation in trade, critical technologies, and economic security. The leaders welcomed the India–EU Security and Defence Partnership and appreciated progress in mobility cooperation, including the MoU on a Comprehensive Framework for Mobility.
Multilateral Cooperation
Both Leaders stressed the urgent need to reform the United Nations to make it more representative and suited to present-day realities.
Both Leaders emphasized the importance of working together in the United Nations and other global platforms including G20 to protect multilateralism and uphold a rules-based international order.
Recognizing the strategic priority both countries attach to Africa, the two Prime Ministers agreed to work together in trilateral initiatives with African partners in areas such as Digital Public Infrastructure (DPI), agriculture, education, healthcare, artificial intelligence, connectivity and infrastructure and renewable energy in line with India’s development partnership in Africa and Italy’s Mattei Plan.
The Leaders reaffirmed their shared commitment to a free, open, peaceful and prosperous Indo-Pacific, in line with international law, including UNCLOS. They look forward to their continued partnership in Science and Technology and Academic cooperation pillar of Indo-Pacific Ocean Initiatives.
Both leaders expressed deep concern over the situation in the West Asia/the Middle East and its effects in the region as well as the rest of the world. The leaders welcomed the ceasefire announced on 8 April 2026 and underlined the importance of de-escalation, dialogue and diplomacy for a lasting peace in the West Asia/the Middle East. They also called for freedom of navigation and the resumption of global flows through Strait of Hormuz.
Both leaders expressed concern over the ongoing war in Ukraine, which continues to cause immense human suffering and negative global consequences. They agreed to continue to support efforts towards the achievement of a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine through dialogue and diplomacy, in accordance with the international law and the principles of the UN Charter.
Conclusion
Noting the impressive growth and deepening of India-Italy Special Strategic Partnership, the two leaders reaffirmed their commitment to further expand cooperation across all sectors and continue close high-level consultations on key global and regional developments.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Meloni for the warm hospitality extended by the Government and the people of the Italian Republic and invited Prime Minister Meloni to visit India at a mutually convenient time.