প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেৎস খোঙচৎ
15 MAY 2026 3:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেৎসতা ঙসি ওফিসিএল ওইবা খোংচৎ অমদা খোঙশানখ্রে। মহাকপু হিস হায়নেস শৈখ মোহম্মদ বিন জয়েদ অল নহয়ান, য়ু এ ইগী রাস্ত্রপতিনা এয়রপোর্ততা ওকখি অমসুং হরাও তয়াম্বা থৌরম অমগা লোইননা তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা হীরম কয়াদা তাংকক কয়া থোক্না কুপ্না খন্নখি, খন্ন নৈনবা অসিগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা য়ু এ ইদা চত্থখিবা লান্দা অদুবু ভারতনা অকনবা মওংদা নিন্দা তৌখি অমসুং য়ু এ ইগী মীয়াম অমসুং লুচিংগা লোইননা লেপ্লি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা অশোই অঙাম য়াওদনা চৎথোক চৎশিন তৌনবা অমসুং স্ত্রেত ওব হোর্মুজদা অপনবা য়াওদনা চৎপা য়ানবগী অপাম্বা ময়েক শেংনা ফোংদোকখি। মসি লমদমশিংগী মরক্তা শান্তি পুরক্নবা অমসুং ইনর্জি অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী লৈহন্নবা হোৎনবদা অচৌবা মরুওইবা হীরম অমা ওইরি।
লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী লৈনরিবা মরীবু হন্না য়েংবগা লোইননা ইনর্জি, ইনভেস্তমেন্ত, দিফেন্স, সেক্যুরিতী, ফিন্তেক, ইনফ্রাস্ত্রকচর, এজুকেসন, কলচর অমসুং মীয়ামগী মরীলশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা-তোঙানবা হীরমশিংদা লৈনরিবা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপপু হেন্না চেৎশিলহন্নবা হোৎনবদা তরাম্না ওকখি।
মখোয়না ভারত-য়ু এ ই কমপ্রিহেন্সিব একনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (সি ই পি এ)না মায় পাকপগী মায়কৈদা লাকপবুসু খঙমিন্নখি। মসিনা লৈবাক অনিগী মরীবু অৱাংবা থাক অমদা পুরক্লি।
লুচিংবা অনিনা য়ু এ ই না ভারতকী ইনর্জি সেক্যুরিতীদা ক্রুদ ওইল, এল এন জি অমসুং এল পি জি সপ্লাই য়াওনা মরুওইবা মপাং অমা ওইবগী থৌদাং হনবা লৈতনা লৌবগা লোইননা লৈনরিবা লৈবাক অনিগী মরী অসিবুসু তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা মপুং ওইনা ইনর্জিদা মপাং ওইমিন্ননবা অনৌবা থৌরাং শেমগৎমিন্নবদসু য়ানখি। হীরম অসিগী মতাংদা মখোয়না ইন্দিয়ন স্ত্রেতেজিক পেত্রোলিয়ম রিজর্ব লিমিতেদ অমসুং অবু ধাবি নেসনেল ওইল কম্পেনীগী মরক্তা স্ত্রেতেজিক কোলাবোরেসন এগ্রীমেন্ত অমা পীনদুনা ভারতকী স্ত্রেতেজিক পেত্রোলিয়ম রিজর্বপু বেরেল মিলিয়ন ৩০দা য়ৌনবা হোৎনরিবা অসিদা য়ু এ ই না শরুক য়াবা হেনগৎনবা অমসুং ভারত্তা মফম চানা গ্যাস রিজর্ব থম্নবা পুন্না হোৎনমিন্ননবা য়ানখি। মখোয়না ইন্দিয়ন ওইল লিমিতেদ (আই ও সি এল) কম্পেনী অমসুং অব ধাবি নেসনেল ওইল কম্পেনী (এ দি এন ও সি) অনিগী মরক্তা মতম শাংনা এল পি জি সপ্লাই পীননবগী য়ান ৱারোলবুসু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা ভারত্তা য়ু এ ই এন্তাইতীশিংনা য়ু এস দি বিলিয়ন ৫ গী ইনভেস্তমেন্ত অমা লাউথোকখিববুসু তরাম্না ওকখি। মসিদা ইমিরেৎস এন বি দিনা আর বি এল বেঙ্ক ওব ইন্দিয়াদা য়ু এস দোলর বিলিয়ন ৩, অবু ধাবি ইনভেস্তমেন্ত ওথোরিতী (এ দি আই এ)না নেসনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ ওব ইন্দিয়া (এন আই আই এফ)তা য়ু এস দোলর বিলিয়ন ১, অমসুং ইন্তর্নেসনেল হোল্দিং কম্পেনীনা ভারতকী সম্মান কেপিতেলদা য়ু এস বিলিয়ন ১ গী ইনভেস্তমেন্ত য়াওরি। হায়রিবা ইনভেস্তমেন্তশিং অসিনা য়ু এ ই না ভারতকী চাউখৎপগী ৱারীদা মতম শাংনা লৈবাক অনিগী মরীবু কনখৎহনবগা লোইননা ইনভেস্তমেন্তকী মপাং অমা ওইমিন্ননবগী থৌরাংদা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি হায়বসি তাক্লি।
লুচিংবা অনিনা লেপ্পা লৈতনা অমসুং মপাঙ্গল কন্না চঙশিল্লিবা ঙাকশেলগী মপাং অসিবু কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী মরুওইবা য়ুম্বীনি হায়না য়ানখি। মখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা খোঙচৎ অসিগী মনুংদা ফ্রেমৱার্ক ফোর দি স্ত্রেতেজিক দিফেন্স পার্তনরশিপ খুৎয়েক পীনখিবদা তরাম্না ওকখি। মসিগী মখাদা, নাকল অনিনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোলাবোরেসন অমসুং ইন্নোভেসন অমসুং এদভান্স তেক্নোলোজী, ত্রেনিং, এক্সর্সাইস, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, সাইবর দিফেন্স, সেক্যুর কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন একচেঞ্জদা মতেং পীননবা য়ানখি।
লুচিংবা অনিনা মখাদা পীরিবা চে-চাংশিং অসি খোঙচৎ অসিগী মনুংদা ৱারোইশিন পুরক্তুনা লৈবাক অনিগী তেংবাং মখা তানা মপাঙ্গল কলহন্নবা হোৎনখি।
• কোচিন শিপয়ার্দ লিমিতেদ অমসুং দ্রাইদোক ৱার্ল্দ, দুবাইগী মরক্তা ভারত সরকারনা হৌদোকখিবা মেরিতাইম দিবেলপমেন্ত ফন্দ স্কিমগী মখাদা ওফশোর ফেব্রিকেসন য়াওনা শিপ রিপেয়র ক্লস্তর অমা ভদিনারদা শেমগৎনবগী এম ও য়ু।
• জহাজ শেম্বগী স্কিল দিবেলপমেন্তকীদমক কোচিন শিপয়ার্দ লিমিতেদ অমসুং দ্রাইদোক ৱার্ল্দ, দুবাই অমসুং সেন্তর ওব এক্সিলেন্স ইন মেরিতাইম অমসুং শিপবিল্লদিং (CEMS) কী ত্রাইপার্তাইত এম ও য়ু। হায়রিবা অসিনা স্কিল লৈরবা মেরিতাইম ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎপা, ত্রেন তৌবা অমসুং থবক পীবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎকনি অমসুং ভারতপু স্কিল লৈরবা শিপবিল্দিং অমসুং শিপ রিপেয়র প্রোফেসনেলগী হব অমা ওইনা শেমগৎপগী শক্তি হেনগৎহল্লগনি।
• এক্সফ্লোপ সুপর কম্প্যুত ক্লস্তর ৮ সি দি এ সি, ইন্দিয়া অমসুং জি-৪২ য়ু এ ইগী মরক্তা তরম শিত শেমগৎপা।
• লুচিংবা অনিনা মাইত্রি (মাস্তর এপ্লিকেসন ফোর ইন্তর্নেসনেল ত্রেদ এন্দ রিগুলেতরী ইন্তর্ফেস ইন্তর্ফেস) শীজিন্নদুনা ভর্চুএল ত্রেদ কোরিদোর মথৌ তৌহন্নবা হোৎনবদা তরাম্না ওকখি। হায়রিবা দিজিতেল ফ্রেমৱার্ক অসিনা কস্তম অমসুং পোর্ত ওথোরিতীশিং নাকল অনিমক্তা শম্নহনবগা লোইননা কার্গো চত্থোক চৎশিন হেনা স্ত্রিম্লাইন তৌগনি অমসুং ত্রেদ ফ্লো হেন্না ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রেজিদেন্ত হিস হায়নেস শৈখ মোহম্মদ বিন জয়েদ অল নাহয়ানবু তরাম্না ওকপীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকপগা লোইননা ভারত্তসু অথুবদা লেঙবীরক্নবগীদমক পাউজেল পীরমখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s visit to the United Arab Emirates
15 MAY 2026 3:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi paid an official visit to the United Arab Emirates today. He was received at the airport by His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, President of the UAE and accorded a ceremonial welcome.
The two Leaders held a series of detailed discussions, during which Prime Minister reaffirmed India’s strong condemnation of the attacks on the UAE, as well as its solidarity with leadership and the people of the UAE. Prime Minister also conveyed India’s clear position in favour of ensuring safe transit passage and unimpeded navigation through the Strait of Hormuz, which is vital for enduring regional peace and stability, as well as energy and food security.
The Leaders also reviewed the entire gamut of bilateral relations and welcomed the deepening of the Comprehensive Strategic Partnership across multiple sectors, including energy, trade, investment, defense, security, fintech, infrastructure, education, culture and people to people ties. They acknowledged the success of the India–UAE Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA), which has led to bilateral trade scaling new heights.
The two Leaders appreciated the vibrant and growing bilateral energy partnership, with the UAE maintaining its role as an important partner in India’s energy security, including in terms of crude oil, LNG and LPG supplies. The Leaders agreed to promote new initiatives for a comprehensive energy partnership. In this context, they welcomed the conclusion of a Strategic Collaboration Agreement between Indian Strategic Petroleum Reserves Limited and Abu Dhabi National Oil Company to enhance UAE’s participation in India’s Strategic Petroleum Reserves to 30 million barrels, and work together to set up strategic gas reserves in India. They also welcomed the arrangement entered into between Indian Oil Limited (IOCL) Company and Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) on long-term LPG supplies.
The two Leaders welcomed the announcement of USD 5 billion in investment into India by UAE entities. This includes investment of USD 3 billion by the Emirates NBD in the RBL Bank of India, USD 1 billion by the Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) with the National Infrastructure & Investment Fund of India (NIIF) in priority infrastructure projects in India, and USD 1 billion by the International Holding Company in Sammaan Capital of India. These investments underscore UAE’s sustained and long-term commitment to India’s growth story, while strengthening the bilateral strategic investment partnership.
The Leaders acknowledged the steady and strong bilateral defence cooperation as an important pillar of the Comprehensive Strategic Partnership. They welcomed the signing of the Framework for the Strategic Defence Partnership between the two countries during the visit. Under this, the two sides have agreed on deepening defence industrial collaboration and cooperation on innovation and advanced technology, training, exercises, maritime security, cyber defence, secure communications and information exchange.
The two Leaders also witnessed the conclusion of the following additional documents during the visit, which will further strengthen bilateral cooperation:
· MoU between Cochin Shipyard Limited and Drydocks World, Dubai on setting up Ship Repair Cluster at Vadinar, including offshore fabrication, under the Maritime Development Fund Scheme launched by the Government of India.
· Tripartite MoU between Cochin Shipyard Limited, the Drydocks World Dubai and Centre of Excellence in Maritime & Shipbuilding (CEMS) on Skill Development in Ship Repair. This establishes a framework to mobilize, train and employ a skilled maritime workforce, enhances the capabilities of the Indian maritime workforce and position India as a hub for skilled shipbuilding and ship repair professionals.
· Term Sheet for setting up 8 Exaflop Super Compute Cluster in partnership between CDAC, India and G-42, UAE.
The two leaders also welcomed the operationalisation of the Virtual Trade Corridor using MAITRI (Master Application for International Trade and Regulatory Interface interface). This digital framework, connecting customs and port authorities on both sides, will streamline cargo movement and reduce both costs and transit time, thereby enabling more efficient trade flows.
Prime Minister thanked President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan for the warm welcome and gracious hospitality extended to him and invited him to visit India at an early date.