ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
গান্ধীনগৰত মধুৰ দুগ্ধ গোট-২ উদ্বোধন কৰিব কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে
সমবায় দুগ্ধ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এক বৃহত পদক্ষেপ: মূল্য সংযোজন আৰু কৃষকক সমৃদ্ধশালী কৰিবলৈ এয়া এক সম্পূৰ্ণ স্বয়ংক্ৰিয় গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পেকেজিং উদ্যোগ
“সমবায়ৰে সমৃদ্ধি”ৰ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত আধুনিক দুগ্ধ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সাক্ষী হ’ব গুজৰাট
তৃণমূল পৰ্যায়ৰ সমবায় সবলীকৰণৰ লক্ষ্যৰে উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত মহিলা দুগ্ধ উৎপাদকসকলক সন্মান জনোৱা হ’ব
ভাৰতৰ সমবায় দুগ্ধ মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰিবলৈ উন্নত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, পেকেজিং আৰু গুণগত নিয়ন্ত্ৰণৰ সুবিধা উপলব্ধ হৈছে
16 MAY 2026 5:37PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াৰ “সমবায়ৰে সমৃদ্ধি” মন্ত্ৰৰ জৰিয়তে এখন সমৃদ্ধিশালী আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি মাননীয় কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নেতৃত্বত সমবায় মন্ত্ৰালয়ে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, প্ৰযুক্তি-সক্ষম ব্যৱস্থা আৰু কৃষককেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ সমবায় পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ অংশ হিচাপে মাননীয় কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ২০২৬ চনৰ ১৭ মে’ত গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰৰ দশেলাত মধুৰ দুগ্ধ গোট -২ নামৰ স্বয়ংক্ৰিয় গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পেকেজিং প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব।
এই অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল ডাঙৰীয়া, গুজৰাটৰ মাননীয় উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত হৰ্ষ সংঘৱী ডাঙৰীয়া আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকিব।
এই নতুন দুগ্ধ গোটৰ উদ্বোধনে অঞ্চলটোত দুগ্ধ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পেকেজিং ক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে সমবায় দুগ্ধ নেটৱৰ্ক শক্তিশালী কৰি সমবায় খণ্ডৰে জড়িত গাখীৰ উৎপাদকসকলক উপকৃত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপে উন্নত প্ৰযুক্তি, গুণগত নিশ্চয়তা ব্যৱস্থা আৰু দক্ষ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে দুগ্ধ সমবায় পৰিৱেশ তন্ত্ৰক আধুনিকীকৰণৰ দিশত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
অনুষ্ঠানত মাননীয় কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে মধুৰ দুগ্ধ গোট-২ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কাৰখানা আৰু গেলেৰীও পৰিদৰ্শন কৰিব। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষৰ পৰা কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থাসমূহ মুকলি কৰি উদ্যোগটো আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰিব।
এই অনুষ্ঠানতে দুগ্ধ সমবায়ৰ সৈতে জড়িত মহিলা দুগ্ধ উৎপাদকসকলক ভাৰতৰ সমবায় দুগ্ধ আন্দোলনক শক্তিশালী কৰাৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে মাননীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মধুৰ দুগ্ধ সামগ্ৰীৰ কিটৰ দ্বাৰা সন্মানিত কৰিব।
এই কাৰ্যসূচীত মাননীয় কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গাখীৰ উৎপাদক সমিতিৰ প্ৰতিনিধিসকলক প্ৰমাণ পত্ৰ বিতৰণ কৰাৰ লগতে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ দুগ্ধ সমবায়সমূহক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানিক সহায় তথা আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে গাখীৰ উৎপাদকসকলক সবলীকৰণৰ বিষয়ত চৰকাৰে দিয়া গুৰুত্বৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰিব।
মধুৰ দুগ্ধ গোট -২ উদ্বোধন কৰাৰ ফলত সমবায় নেতৃত্বাধীন গ্ৰাম্য উন্নয়ন অধিক ত্বৰান্বিত হ’ব, দুগ্ধ পালকসকলৰ বাবে বৰ্ধিত জীৱিকাৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব আৰু আধুনিক তথা বহনক্ষম সমবায় আৰ্হিৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ দুগ্ধ মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ দিশত অৰিহণা যোগাব পাৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Ministry of Cooperation
Union Home & Cooperation Minister Shri Amit Shah to inaugurate Madhur Dairy Unit-2 in Gandhinagar
Major boost to cooperative dairy infrastructure: Fully automated milk processing & packaging plant to strengthen value addition and farmer prosperity
Gujarat to witness expansion of modern dairy ecosystem under the vision of “Sahkar se Samriddhi”
Women milk producers to be honoured during inauguration ceremony showcasing grassroots cooperative empowerment
Advanced processing, packaging and quality control facilities to strengthen India’s cooperative dairy value chain
16 MAY 2026 5:37PM by PIB Delhi
In line with the vision of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi of building a prosperous and self-reliant India through the mantra of “Sahkar se Samriddhi,” and under the leadership of Hon’ble Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, the Ministry of Cooperation continues to strengthen the cooperative ecosystem across the country through modern infrastructure, technology-enabled systems and farmer-centric initiatives. As part of these efforts, Hon’ble Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah will inaugurate the Madhur Dairy Unit-2 Automatic Milk Processing and Packaging Plant at Dashela, Gandhinagar, Gujarat on 17th May, 2026. Shri Bhupendrabhai Patel, Hon’ble Chief Minister of Gujarat, Shri Harsh Sanghavi, Hon’ble Deputy Chief Minister of Gujarat and other dignitaries will also be present at the occasion.
The inauguration of the new dairy unit is expected to significantly enhance milk processing and packaging capacities in the region while strengthening the cooperative dairy network and improving value realisation for milk producers associated with the cooperative sector. The initiative reflects the Government’s commitment towards modernising the dairy cooperative ecosystem through advanced technology, quality assurance systems and efficient processing infrastructure.
During the programme, Hon’ble Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah will unveil the plaque of Madhur Dairy Unit-2 and visit the milk processing plant and viewing gallery. The Hon’ble Minister will also formally inaugurate the plant by launching the operational systems from the control room.
During the event, women milk producers associated with dairy cooperatives will honour the Hon’ble Minister with a Madhur Dairy product kit, highlighting the growing role of women in strengthening India’s cooperative dairy movement.
The programme will also include distribution of certificates to representatives of milk producer societies by the Hon’ble Union Home and Cooperation Minister, reaffirming the Government’s focus on strengthening grassroots dairy cooperatives and empowering milk producers through institutional support and modern infrastructure.
The inauguration of Madhur Dairy Unit-2 is expected to further accelerate cooperative-led rural development, generate enhanced livelihood opportunities for dairy farmers and contribute towards strengthening India’s dairy value chain through modern and sustainable cooperative models.