প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকি প্রভাশ পতন্দা পাংথোকখিবা সোমনাথ অমৃত মহোৎশবতা পি.এম.গী ৱারোল
11 MAY 2026 3:26PM by PIB Imphal
জয় সোমনাথ!
জয় সোমনাথ!
হর হর মহাদেব!
গুজরাতকি মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, উপ মুখ্য মন্ত্রী ভাই হর্স সংঘৱীজি, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রীশিং, সংসদকি মেম্বরশিং অমসুং লেজিস্লেচরশিং, ইকায় খুম্নজরবা মীথুংলেন পুম্নমক, ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং, ঙসিদি প্রভাশ পতনগী শেংলবা লম অসি ইস্বরগী মঙালনা থল্লবা মফম অমা ওইরে। মহাদেবগী মীৎয়েং অসি, ফজবা অসি, পৃথীবি অমসুং অতিয়াদগী লৈরাংশিং চাইথরক্তুনা, লৈঙাং মচুগী ফিরালশিংগী মঙাল, কলা, ইশৈ-নোংমাই, অমসুং নাৎকি অঙকপা প্রজেন্তেসনশিং, বেদগী ইশৈশিং তাবা, সেন্ত্রেল সেক্তরদা শিব পঞ্চক্সরিগী লেপ্পা লৈতনা থিবা, অমসুং মসি পুম্নমক অসিগা লোয়ননা শমুদ্রগী ইশিংগী খোঞ্জেল অসিগুম্না ফাওহল্লি। শোল্লসি সোমনাথ! সোমনাথনা ঙান্থোইরে!
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না ভগৱান মহাদেবগী মীতম কত্থোকপগী চহি ৭৫ শুরকপগী থৌরম পাঙথোক্লি, মহাক্কী অপাম্বনা মতম মশা মথন্তা মশক তাকচবা, লোম্বা নাইদবা, মতম মশামক্কী মশক তাকপা। তাইবংপাল অসিনা শেম্লকখিবা মীওই অদু মসিদা অদুম্মক তিনখিগনি:
“য়াতো জয়তে পালয়াতে য়েনা বিস্বম, তামিসম ভাজে লিয়েত য়াত্রা বিস্বম।”
ঙসি ঐখোয়না মহাক্কী শেংলবা মফম অদু অমুক হন্না শেমগৎপগী থৌরম পাঙথোক্লি। পোইজন থকখি অমসুং নিলকন্থ ওইরকখিবা অদু—মহাক্কী ঙাকশেলদা, ঙসি সোমনাথ অমৃত মহোত্সব অসি পাঙথোক্লি। মসি পুম্নমক অসি ভগৱান সদাশিবগী অঙকপনা থল্লবা লিলাখক্তননি।
মরুপশিং,
সোমনাথ দাদাগী কত্থোক্লবা খুরুমজবা অমা ওইনা ঐহাক্না মফম অসিদা মশিং থিঙমদ্রবা লাক্তুনা মহাক্কী মমাঙদা কয়া কুইনা খুরুমজখি । অদুবু ঙসি মফম অসিদা লাকপা মতমদা মতমগী খোঙচৎ অসিনা ঐঙোন্দা অখন্নবা অমসুং নুংঙাইরবা ৱাখল্লোন অমা পিরম্মি। থা খরগী মমাঙদা ঐখোয়না সোমনাথ স্বাভিমান পারবা পাংথোকপা মতমদা ঐহাক মফম অসিদা লাকখি। মসিগী অহানবা মাংহন তাকহনখিবা চহি লিশিং অমা শুরবা মতুংদসু ঐখোয়না সোমনাথকি অশিবা হকচাংগী চাওথোকচবা অদু নিংশিংলি, অমসুং ঙসি ঐখোয়না মোদরন ফোরম অসি কত্থোকখিবা চহি ৭৫ শুরে। ঐখোয় শুপ্নতগী থৌরম অনিদা শরুক য়ারিবখক্তনি; ভগৱান শিবনা ঐখোয়দা চহি লিশিং কয়াগী শিবা নাইদবা খোঙচৎ অমা থেংনবগী খুদোংচাবা পিবিরে ।
মরুপশিং,
চহি ৭৫গী মমাঙদা, ঙসিগী নুমীৎ অসিদা সোমনাথ লাইশঙ অমুক হন্না শেমজিনবা অসি অচম্বা থৌদোক অমা ওইখিদে। করিগুম্বা ১৯৪৭তা ভারতনা নীংতম্বা ফংলম্লবদি ১৯৫১দা সোমনাথকি কত্থোকপনা ভারতকি নীংতম্বগী ৱাখল পোকহনখিবা অদু লাওথোকখি। নীংতম্বগী মতমদা সরদার ভল্লভভাই পতেলনা নিংথৌপানবা রাজ্য ৫০০ হেন্না অমত্তা ওইনা পুনশিন্দুনা ভারত অমগী অনৌবা মওং অদু শেমখি। মসিগা লোয়ননা সোমনাথপু অমুক হন্না শেমগৎপগী খু্থাংদা মহাক্না মালেমদা হায়খি মদুদি ভারত অসি শুপ্নতগী ফ্রী ওইরকপা নত্তে- ভারতসু মশাগী অরিবা মশক অদু অমুক হন্না লৌশিনবগী লম্বিরোম চঙশিল্লকখি।
মরুপশিং,
মরম অদুনা থৌরম অসিদা ঐহাক্না চহি ৭৫গী মীৎয়েং খক্তমক উবা ফংলিবনি। মফম অসিদা ঐহাক্না সোমনাথনা মশক তাকখিবা মাংহন তাকহনবগী মরক্তা শৃস্তিগী ৱারেপ অদু উবা ফংলি। মফম অসিদা প্রভাশ পতন্না হঞ্জিন হঞ্জিন হিংদুনা লাক্লিবা অচুম্বগী মায় পাকপা অদু ঐনা উবা ফংলি। মফম অসিদা ঐহাক্না মালেম অসিদা মীওইবা জাতি পুম্নমক্কী য়াইফনবা তাকপিরম্বা চহি লিশিং কয়াগী স্পিরিচুয়েল কন্সিয়সনেস উবা ফংলি। মফম অসিদা ঐহাক্না উবা ফংলি মদুদি চহি লিশিং কয়া লান্না হোৎনরবসু মুত্থৎপা নত্রগা মায়থিবা পিবা ঙমদবা ভারতকি অদুগুম্লবা অশিবা থৱাই অদু। অদুগা ঐহাক্না উবা ফংলি মদুদি মসিগী সোমনাথ অমৃত মহোত্সব অসি হৌখিবা মতমগী থৌরম খক্তা নত্তনা; মসি ভারতকি মথংগী চহি লিশিং কয়াগী ইনশপিরেসনগী অচৌবা কুম্মৈ অমসুনি। থৌরম অসিদা লৈবাক অসিগী নাগরিক পুম্নমকপু অমদি সোমনাথ দাদাগী ভক্ত লাখ কয়াবু থম্মোয় শেঙনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিসু অতোপ্পা মরম অমগীদমক অখন্নবা ওইরি। ঙসিগী নুমীৎ অসিদা, ১৯৯৮গী মে ১১দা ভারতনা পোখরন্দা ন্যুক্লিয়র তেস্ত তৌখি। মে ১১দা লৈবাক অসিনা অহানবা ন্যুক্লিয়র তেস্ত অহুম পাংথোকখি। ঐখোয়গী সাইন্সিস্তশিংনা মালেমগী মমাঙদা ভারতকি পাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বশিং উৎখি, অমসুং মসিনা মালেমগী ওইনা নোংলৈ-নুংশিৎ অমা ওইহনখি। মালেম অসিনা অশাওবা পোকহন্দুনা রিএক্ত তৌখি- ভারতনা মতৌ করম্না ন্যুক্লিয়র তেস্তশিং পাঙথোক্নবা থৌনা লৈগনি? মালেমগী মফম কয়াদগী শক্তি লৈরবা লৈবাকশিংনা ভারত্তা প্রেসর পিনবা মাঙদা লাকখি। তোঙান তোঙানবা সেঙ্কশনশিং থমখি । শেন-থুমগী তংদু লৈতাবা পুরক্নবা লম্বিশিং থিংজিনখি। অসিগুম্বা প্রেসর অসিগী মখাদা কনাগুম্বা অমবু শোকহনবা য়াই। অদুবু ঐখোয় তোঙান তোঙানবা লৈমায়দগী শেম্বনি। মে ১১গী মতুংদা মালেম অসিনা ঐখোয়গী মায়োক্তা লান্থেংনখি। সাইন্সিস্তশিংনা মে ১১দা মখোয়গী থবক পাঙথোকখ্রে, অদুবু মে ১৩দা অতোপ্পা ন্যুক্লিয়র তেস্ত অনি পাংথোকখি, মসিনা মালেমদা ভারতকি রাজনিতিগী ওইবা অপাম্বা অসি তশেঙনা কয়া য়াম্না ৱারেপ লৌবগে হায়বদু উৎখি। মালেমগী প্রেসর লৈরবসু, অতলজিগী লুচিং মখাদা বি.জে.পি.গী সরকারনা ঐখোয়গীদমক্তদি জাতি অসি অহানবা ওইরি হায়বা উৎখি। মালেমদা লৈরিবা শক্তি অমত্তনা ভারতপু কুপশিনবা নত্রগা ফোর্স তৌদুনা মখা চত্থবা ঙমখিদে।
মরুপশিং,
পোখ্রান ন্যুক্লিয়র তেস্তশিং অসি “ওপরেসন শক্তি” হায়না মমিং থোনখি। মরমদি শিবগা লোয়ননা শক্তিবু খুরুমজবা অসি মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী চৎনবিগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। অর্ধনারিস্বর শিব মশামক শক্তি খক্তনা মপূঙ ফাবা ওইরকই। অদোম্না নিংশিংবিরমগনি মদুদি ভারতকি চন্দ্রয়ান মীশন মায় পাকপা মতমদা ঐখোয়না চন্দ্রদা রোভরগী লেন্দিং সাইত অদু “শিব শক্তি পোইন্ত” হায়না মমিং থোনখি। ঐখোয়গী থাজবদা চন্দ্র অসি শিবগা মরি লৈনৈ, অমসুং শিব অসি শক্তিগা মরি লৈনৈ। মসিগী জ্যোতির্লিং অসি মশামক সোমনাথ কৌবা অসি কয়াদা অঙকপনো—শোমা, চন্দ্রগা মরি লৈনৈ।
মরুপশিং,
ঐখোয়না শিব অমসুং শক্তিবু খুরুমজবগী ৱাখল্লোন অসি হৌজিক্তি জাতি অসিগী সাইন্তিফিক প্রোগ্রেশকিদমকতসু ইনশপিরেসন অমা ওইরে। থৌরম অসিদা ভগৱান সোমনাথকি শেংলবা খোঙউপ্তগী ঐহাক্না নাগরিক পুম্নমকপু ওপরেসন শক্তিগী চহি শুরকপদা খুরুমজরি ।
মরুপশিং,
হৌখিবা মতমদা ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপা মতমদা ঐহাক্না হায়বিরম্মি: “শোম” হায়বদি অমৃত অমসুং অশিবা হায়বশিবু মশাগী মমিংদা পুদুনা চৎলিবা পোৎশক অমনা মতৌ করম্না কৈদৌঙৈদসু মাংহনবা ঙমগনি? পুৱারিগী মতম পুম্নমক্তা লাইশঙ অসিনা লান্দাবা কয়া মায়োক্নখি। মাহমুদা গাজনি অমসুং অলাওদ্দিন খিলজিগুম্বা লান্মিশিংনা সোমনাথকি অথোইবা অদু মুত্থৎনবা হোৎনখি। মখোয়না সোমনাথপু সুপ্নতগী ফিজিকেল স্তরকচর অমখক্তমক ওইনা লৌখি অমসুং হঞ্জিন হঞ্জিন এতেক তৌখি। হঞ্জিন হঞ্জিন লাইশঙ অসি মাংহন তাকহনখি-অদুগা মতম খুদিংদা অমুক হন্না হিংগৎলকখি। মসিবু মাংহন তাকহন্নবা হোৎনখিবশিং অদুনা ঐখোয়গী শিভিলাইজেশনগী ৱাখল্লোনগী পাঙ্গল অদু খঙবা ঙমখিদে। ঐখোয়না হকচাংগী হকচাং অসি শিব য়াবা ওইনা লৌই অদুবু মনুংদা লৈরিবা থৱাই অসিদি শিব য়াদবনি হায়সি ঐখোয়না খঙই। অমসুং শিব অসি মশা মথন্তা মালেমগী ওইবা থৱাইনি। মরম অদুনা শিব অসি তোঙান তোঙানবা মতমদা তোঙান তোঙানবা মীওইশিংগী ৱারেপ লৌবদা মশক তাকখি। ভোজা, ভিমদেব I, কুমারপালা, মহিপালা I, অমসুং রাও খাঙ্গরগুম্বা নিংথৌশিংনা হঞ্জিন হঞ্জিন সোমনাথ লাইশঙ অমুক হন্না শাখি। লাকুলিশ অমসুং শোম শর্মাগুম্বা অথোইবা ৱাখল খনবশিংনা প্রভাশ পতনগী পারী-পুরী ঙাক্তুনা থমখি অমসুং মসিবু শৈবি ফিলোজোফি অমসুং স্পিরিচুয়েল প্রেক্তিসকি অচৌবা সেন্তর অমা ওইহনখি। ভাবা বৃহস্পতি, পসুপতা আচার্য়শিং, অমসুং পন্দিৎ কয়ানা তীর্থ চৎপগী থৱায়-মীরেগী ওইবা চৎনবিশিংবু হিংহন্দুনা থমখি। বিশালদেবা অমসুং ত্রিপুরান্তকাগুম্বা পর্সোনেলিতিশিংনা লমদম অসিগী ইন্তেলেকচুএল কন্সিয়সনেস ঙাকথোকখি।
মরুপশিং,
বির হমিরজি গোহিল, বির ভেগাদজি ভিল, পুন্যস্লোক অহিল্যাবাই হোলকার, বরোদগী গায়েকৱাদশিং, জম শাহেব মহারাজ দিগ্বিজয় সিংহ জি-অসুক য়াম্লবা অথোইবা মীওই কয়ানা সোমনাথকি সেবাদা পুম্নমকপু কত্থোকখি। ঙসি ঐহাক্না সরদার ভল্লভভাই পতেল, দাক্তার রাজেন্দ্র প্রসাদ, শ্রী কে.এম.মুনসী, অমসুং খঙনরবা অমসুং খঙনদবা অথোইবা থৱাই পুম্নমক্কী মমাঙদা ইকায় খুম্ননা খুরুমজরি। মখোয়গী নিংশিংবা অসিনা ঐখোয়গী কলচরেল পারী-পুরী অসি ঙাক্তুনা থম্নবা অমসুং মাংলোমদা পুখৎপদা নত্তনা মসিগী থৌদাং অসি তুংগী মীরোলশিংদা য়ৌহনবদসু ইথিল পিরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কলচরেল সাইতশিং অসি চহি লিশিং কয়াদগী ভারতকি মশক ওইদুনা লাক্লি। ঐখোয়না অসিগুম্বা ইনাক খুল্লবা লিগেসি অসি মথং মনা থংথনরকখি, অদুবু য়াম্না নুংঙাইতবা ৱাফম অমনা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী ঐখোয়না মসিগী মরুওইবা অদু খঙবা ঙমখিদে। মালেম শিনবা থুংনা মপান লৈবাক্কী লান্মিশিংনা জাতিগী মশক তাকপগা মরি লৈনবা মফমশিং মাংহন তাকহনখিবা খুদম কয়া লৈরি। অদুবু জাতিশিং অদুগী মী তাঞ্জা ফংলবা মতমদা মখোয়না অমুক হন্না খুদমশিং অদু অমুক হন্না শেমগৎনবা অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎনবা পুন্না লাকখি। অদুবু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা জাতিগী চাওথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফমশিং ফাওবা রাজনিতিগী হীরম ওইরকখি। সোমনাথ মশামক মসিগী খ্বাইদগী চাওবা খুদমনি। নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা থৌদাংশিংগী মনুংদা অমদি সোমনাথ লাইশঙ অমুক হন্না শেমজিনবা অসি ওইগদবনি। মরম অসিনা সরদার ভল্লভভাই পতেল অমসুং দাক্তার রাজেন্দ্র প্রসাদনা মসিগীদমক্তা অচেৎপা হোৎনবা কয়া পায়খৎখি। অদুবু মখোয়না নেহরু জিদগী কয়া য়াম্না ওপোজিসন থেংনখিবগে হায়বদু ঐখোয় পূম্নমক্না খঙই। ঙসি ঐহাক্না অকুপ্পা মরোলদা চৎলোইদবনি অদুবু মসি সরদার পতেলগী ৱারেপ অদুনি মদুদি মায়োক্তা পুম্নমক লৈরবসু মহাক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিদে। সোমনাথ লাইশঙ অমুক হন্না শাগৎখি, অমসুং লৈবাক অসিনা চহি লিশিং কয়াগী ইকায় খুম্নবা অদু মুত্থৎখি।
মরুপশিং,
নুংঙাইতবা ৱাফম অমনা ঙসি ফাওবা লৈবাক অসিদা জাতিগী চাওথোকচবদগী হেন্না ইপিশমেন্ত অসি হেন্না মরু ওইবা ফোর্সশিং লৈরি। মসি ঐখোয়না রাম মন্দির শাবগী মতমদসু উখি, মদুদা ওপোজিসন লৈরম্বা মতম অদুদা। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিদগী ঐখোয়না চেকশিন্না লৈগদবনি। ঐখোয়না অসিগুম্বা অপিকপা রাজনিতি অসিদগী লাপনা চৎকদবনি। চাওখৎপা অমসুং পারী-পুরী অসি পুন্না লৌশিন্দুনা ঐখোয়না প্রোগ্রেশ তৌগদবনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরসিদা সোমনাথ ত্রস্তকি চেয়রমেন ওইনা সোমনাথ দাদাগী সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংজরে। লাইশঙ অসিগী অমসুং লমদম অসিগী চাওখৎ-থৌরাংগীদমক পায়খৎলিবা পুৱারি ওইরবা থবক অসি ঙসি ঐখোয় পূম্নমক্না উবা ফংলি। মতম অদুমকতদা মসিগী সর্ভিস অসিনা ঐহাকপুসু লনাই ওইনা কান্নবা ফংহল্লে। লৈবাক শিনবা থুংনা শেংলবা তীর্থ চৎপগী মফমশিং শেমগৎনবা ঐনা হৌজিক ফংলিবা খুদোংচাবা অসি মশা মথন্তা ভগৱান সোমনাথকি থৌজালনি।
মরুপশিং,
ঙসি চহি লিশিং কয়াগী মতুংদা কাশি বিস্বনাথ ধামদা অচৌবা চাওখৎপা অমা উবা ফংলে। ঙসি উজ্জৈন্দা ঐখোয়না অথোইবা মহাকল মহালোক অসি উবা ফংলি। কেদারনাথ ধামসু অমুক হন্না শেমজিনখ্রে। ঐহাক্না মমাঙদা হায়খিবগুম্না অয়োধ্যাদা চহি ৫০০ ঙাইদুনা লৈরম্বা অদু অরোয়বদা লোয়শিনখ্রে, অমসুং রাম লল্লানা হৌজিক মফম অদুগী অচৌবা লাইশঙ অমদা লৈরি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা শেংলবা তীর্থ চৎপগী মফমশিং, মোনাস্ত্রীশিং, লাইশঙশিং, অমসুং স্পিরিচুয়েল রিজনশিং মশিং থিঙমদ্রবা মফম কয়া লৈরি, মদুগী মশক অদু ঐখোয়না মতম অমদা পুরানশিংদা খক্তমক তাখি, অদুবু ঙসিদি ঐখোয়না অদুগুম্বা ইনাক খুল্লবা চৎনবি অদু ঐখোয়গী মীৎনা উবা হৌরে। অমসুং মসি পুম্নমক অসি চহি ১০–১২ খক্তগী মনুংদা থোকখিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কলচরেল সেন্তরশিংদা মীৎয়েং চংদবা অসিনা ভারতকি চাওখৎপদা অচৌবা অথিংবা অমা ওইরম্মি। ঐখোয়গী তীর্থ চৎপগী মফমশিং অসি ভারতকি স্পিরিচুএল অমসুং সোসিয়েল ওরদরগী সেন্তরশিং খক্তা নত্তনা ইকোনোমিক প্রোগ্রেশকি হৌরকফমসু ওইরি। ঙসিদি চার ধাম হায়ৱে প্রোজেক্ত, গোবিন্দঘাত্তগী হেমকুন্দ সাহিবা ফাওবগী রোপৱে, করতরপুর কোরিদোর, বুদ্ধিস্ত সরক্যুৎ শেমগৎপগুম্বা প্রোজেক্তাশিং অসিনা তীর্থ চৎপগী লমদমশিংদা শেনমীৎলোনগী থবক থৌরমশিং হেনগৎহল্লে। সোমনাথ কমপ্লেক্স মশামক মসিগী অচেৎপা খুদম অমনি। ইমুং লিশিং কয়া ঙসি সোমনাথতেম্পল ত্রস্তকা মরি লৈনরি। লমদম অসিগা হিংনবগী লম্বি লিশিং কয়া শম্নরি। ভারত অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী মফম অসিদা লাকপা মীওইশিংসু গুজরাতকি অতোপ্পা মফমশিংদসু চৎলি। মসিনা রাজ্য অমসুং লৈবাক্কীদমক প্রোগ্রেশকি অনৌবা থোঙ হাংদোক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী থাজবনা মতৌ করম্না হিংগদগে হায়বদুসু তাকপিরি। ঐখোয়না থাজৈ মদুদি:
“সরবম খালবিদম ব্রহ্মা।”
অর্থদি, শৃস্তি অমসুং মহৌশা মশামক্কী কম্পোনেন্ত খুদিংমক অঙকপগী মশক তাকপনি। মরম অদুনা ঐখোয়গী থাজবা অসি তুরেলশিংদা, উপালশিংদা লৈরি। ঐখোয়না উমংশিংবু ইকায় খুম্ননা য়েংই। ঐখোয়না তুরেলশিংদসু শেংলবা মওং মতৌ উবা ফংই। অদুগা ঙসি মালেম অসিনা মহৌশাগী পুনশি মহিংদা হঞ্জিল্লকপা মতমদা ঐখোয়সু ঐখোয়গী পাঙ্গল অসি খঙগদবনি। ঐখোয়গী তীর্থ চৎপগী মফমশিং অমসুং লাইশঙশিং চাওখৎহনবগা লোয়ননা ঐখোয়না মখোয়গী ইকায় খুম্নবা ঙাক্তুনা থম্নবা ৱাখল চেৎনা লৈগদবনি। ঐখোয়না মহৌশা অমসুং অকোয়বগী ফিভম ঙাক-শেনবা পুনশি মহিং অমা লৌখৎকদবনি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী শেংলবা মফমশিং অসি মালেম পুম্বগী খুদম ওইনা শেমগৎকদবনি। ঐখোয়না রিজোলুশনশিং অসি ঐখোয়গী থাজবগা শম্নহনগদবনি অমসুং মদুগী মতুং ইন্না হিংগদবনি।
মরুপশিং,
অনৌবা মীরোলশিংনা মখোয়গী পুৱারিদা, মখোয়গী থাজবা অমসুং মখোয়গী কলচরেল ভেল্যুশিংগা শম্নরকপা মতমদা জাতি অসিগী মশানা মশাবু থাজবা হেনগৎলকই। ঙসি ভারতনা মাংলোমদা চঙশিল্লিবা থাজবা অসি কলচরেল কন্তিন্যুতি অসিগা য়াম্না নক্না মরি লৈনৈ। মোদর্নিতি অমসুং পারী-পুরী অসি ভারত্তা ওপোজিসন নত্তে; মখোয়না পুন্না চৎমিন্নৈ অমসুং অমনা অমবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। সোমনাথনা ঐখোয়দা নিংশিংহল্লি মদুদি জাতি অমনা মশাগী মরুগা শম্নদুনা লৈরবখক্তদা মতম শাংনা মপাঙ্গল কল্লি – মদু চপ মান্নবা থাজবা অমসুং ভক্তিগা লোয়ননা তুংগী মীরোলশিংদা মশাগী পারী-পুরী অদু য়ৌহনবা মতমদা। চহি ৭৫গী মমাঙদা অমুক হন্না শেমজিন শাজিনখিবা সোমনাথ লাইশঙগী কত্থোকপা পাঙথোকখিবা মতমদা ভারতনা ৱাখল লৌশিংগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌদোকখি। ঙসি চহি ৭৫গী মতুংদা চপ মান্নবা খোঙচৎ অদু য়াম্না পাক চাওরবা মওংদা ঐখোয়গী মাঙদা লেপ্লি। ঐখোয়না মসিবু হেন্না ৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবনি। ঐখোয়গী ৱারেপশিং মপূঙ ফাহনবদা সোমনাথ দাদাগী থৌজাল মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গা লোয়ননা লৈমিন্নসি। অমুক হন্না ঐনা নাগরিক পুম্নমকপু, পারী-পুরীদা থাজবা থম্বা মীপুম খুদিংমকপু, অমসুং অদোম পুম্নমকপু থৌরম অসিদা থম্মোয় শেঙনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি—
জয় সোমনাথ!
জয় সোমনাথ!
হর হর মহাদেব!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the Somnath Amrut Mahotsav in Prabhas Patan, Gujarat
11 MAY 2026 3:26PM by PIB Delhi
Hail Somnath!
Hail Somnath!
Har Har Mahadev!
Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel, Deputy Chief Minister Bhai Harsh Sanghavi Ji, ministers of the Gujarat government, Members of Parliament and legislators, all distinguished guests, ladies and gentlemen,
Today, the sacred land of Prabhas Patan is filled with a divine radiance. This vision of Mahadev, this beauty, the shower of flowers from the earth and the sky, the glow of saffron flags, these magnificent presentations of art, music, and dance, the chanting of Vedic hymns, the uninterrupted recitation of the Shiva Panchakshari in the sanctum sanctorum, and along with all this, the roaring chants of the sea waves—it feels as though the entire creation is speaking in one voice: Hail Somnath! Glory to Somnath!
Friends,
Today we are celebrating 75 years of the consecration of the idol of Lord Mahadev, He by whose will time itself manifests, who is eternal, who is the embodiment of time itself. He from whom this universe is created and into whom it dissolves:
“Yato jayate palyate yena vishwam, tamisham bhaje leeyate yatra vishwam.”
Today we are celebrating the reconstruction of His sacred abode. He who drank poison and became Neelkanth—in His refuge, this Somnath Amrit Mahotsav is being celebrated today. All this is but the divine play of Lord Sadashiva.
Friends,
As a devoted worshipper of Somnath Dada, I have come here countless times and bowed before Him many times. But today, while coming here, this journey through time was giving me a unique and blissful feeling. Just a few months ago, I came here when we celebrated the Somnath Swabhiman Parv. Even a thousand years after its first destruction, we celebrated the pride of Somnath’s immortality, and today we mark 75 years of the consecration of this modern form. We are not merely participants in two ceremonies; Lord Shiva has given us the opportunity to experience a thousand-year journey of immortality.
Friends,
Seventy-five years ago, on this very day, the restoration of Somnath Temple was no ordinary event. If India became independent in 1947, then the consecration of Somnath in 1951 proclaimed the awakening of India’s independent spirit. At the time of independence, Sardar Vallabhbhai Patel united more than 500 princely states to shape the modern form of one India. Simultaneously, through the reconstruction of Somnath, he told the world that India had not merely become free—India had also embarked upon the path of reclaiming its ancient glory.
Friends,
Therefore, on this occasion, I am not merely seeing a glimpse of 75 years. Here I see the resolve of creation amid destruction, which Somnath has embodied. Here I see the victory of truth over falsehood, which Prabhas Patan has lived repeatedly. Here I see thousands of years of spiritual consciousness that taught the welfare of all humanity to the world. Here I see that immortal spirit of India which could neither be erased nor defeated despite centuries of malicious attempts. And I see that this Somnath Amrit Mahotsav is not merely a celebration of the past; it is also a grand festival of inspiration for India’s next thousand years. I extend heartfelt congratulations to all citizens of the country and to the millions of devotees of Somnath Dada on this occasion.
Friends,
Today is also special for another reason. On this very day, 11 May 1998, India conducted nuclear tests at Pokhran. On 11 May, the country carried out its first three nuclear tests. Our scientists demonstrated India’s strength and capability before the world, and it created a storm globally. The world reacted angrily—how could India dare conduct nuclear tests? Powerful nations from around the world came forward to pressure India. Various sanctions were imposed. Paths leading to economic stability were blocked. Anyone could have been shaken under such pressure. But we are made of different soil. After 11 May, the world turned against us. The scientists had done their work on 11 May, but on 13 May, two more nuclear tests were conducted, showing the world how resolute India’s political will truly was. Despite global pressure, under Atal Ji’s leadership, the BJP government demonstrated that for us, the nation comes first. No power in the world could bend India or force it into submission.
Friends,
The Pokhran nuclear tests were named “Operation Shakti.” Because the worship of Shakti alongside Shiva has always been part of our tradition. Ardhanarishvara Shiva Himself becomes complete only with Shakti. You may recall that when India’s Chandrayaan mission succeeded, we named the landing site of the rover on the Moon “Shiv Shakti Point.” In our faith, the Moon is associated with Shiva, and Shiva with Shakti. How wonderful it is that this Jyotirlinga itself is called Somnath—linked to Soma, the Moon.
Friends,
The philosophy of our worship of Shiva and Shakti has now become an inspiration for the nation’s scientific progress as well. On this occasion, from the holy feet of Lord Somnath, I extend greetings to all citizens on the anniversary of Operation Shakti.
Friends,
When I came here last time, I had said: How can something that carries “Som,” meaning nectar and immortality, in its very name ever be destroyed? Throughout history, this temple faced numerous invasions. Invaders such as Mahmud Ghazni and Alauddin Khilji tried to erase the grandeur of Somnath. They treated Somnath as merely a physical structure and attacked it repeatedly. Again and again, the temple was destroyed—and every time it rose again. Those who tried to destroy it did not understand the ideological strength of our civilization. We consider the physical body mortal, but we know that the soul within is immortal. And Shiva is the universal soul itself. Therefore, Shiva manifested in the resolve of different people in different eras. Kings like Bhoja, Bhimdev I, Kumarapala, Mahipala I, and Rao Khangar repeatedly rebuilt Somnath Temple. Great thinkers like Lakulish and Som Sharma preserved the heritage of Prabhas Patan and made it a great center of Shaivite philosophy and spiritual practice. Bhava Brihaspati, Pashupata acharyas, and many scholars kept the spiritual traditions of this pilgrimage alive. Personalities like Vishaldeva and Tripurantaka protected the intellectual consciousness of this region.
Friends,
Veer Hamirji Gohil, Veer Vegadji Bhil, Punyashlok Ahilyabai Holkar, the Gaekwads of Baroda, Jam Saheb Maharaja Digvijay Singh Ji—so many great personalities dedicated everything in service of Somnath. Today, I respectfully bow before Sardar Vallabhbhai Patel, Dr. Rajendra Prasad, Shri K. M. Munshi, and all known and unknown noble souls. Their memory inspires us not only to preserve and advance our cultural heritage but also to pass this responsibility on to future generations.
Friends,
Our cultural sites have been India’s identity for thousands of years. We inherited such a rich legacy, yet ironically, for decades we failed to understand its importance. Around the world, there are many examples where foreign invaders destroyed places tied to national identity. But when the people of those nations got the opportunity, they came together to restore and honor those symbols again. In our country, however, even matters of national pride became subjects of politics. Somnath itself is the biggest example of this. One of the first responsibilities after independence should have been the restoration of Somnath Temple. That is why Sardar Vallabhbhai Patel and Dr. Rajendra Prasad made such determined efforts for it. But we all know how much opposition they faced from Nehru Ji. I will not go into details today, but it was Sardar Patel’s determination that despite all opposition, he did not waver. Somnath Temple was rebuilt, and the country erased centuries of humiliation.
Friends,
Unfortunately, even today there are forces in the country for whom appeasement is more important than national pride. We saw this during the construction of the Ram Temple as well, when there was opposition to it. We must remain cautious of such mindsets. We must move beyond such narrow politics. We must progress while taking development and heritage together.
Friends,
In recent years, I have had the opportunity to serve Somnath Dada as the chairman of the Somnath Trust. The historic work carried out for the development of this temple and this region is visible to all of us today. At the same time, this service has also personally benefited me. The opportunity I now have to develop sacred pilgrimage sites across the country is itself the grace of Lord Somnath.
Friends,
Today, after centuries, Kashi Vishwanath Dham has witnessed a grand expansion. Today, in Ujjain, we are witnessing the magnificent Mahakal Mahalok. Kedarnath Dham has also been reconstructed. As I said earlier, the 500-year wait in Ayodhya has finally ended, and Ram Lalla now resides in a grand temple there.
Friends,
There are countless such sacred pilgrimage sites, monasteries, temples, and spiritual regions whose glory we once only heard about in the Puranas, but today we are beginning to witness that rich tradition with our own eyes. And all this has happened within just 10–12 years.
Friends,
The neglect of our cultural centers was a major obstacle to India’s development. Our pilgrimage sites are not only centers of India’s spiritual and social order but also sources of economic progress. Today, projects such as the Char Dham Highway Project, the ropeway from Govindghat to Hemkund Sahib, the Kartarpur Corridor, and the development of the Buddhist Circuit have increased economic activity in pilgrimage regions. The Somnath complex itself is a strong example of this. Hundreds of families are associated with the Somnath Temple Trust today. Thousands of livelihoods are connected to this region. People who come here from across India and the world also travel to other parts of Gujarat. This opens new doors of progress for the state and the country.
Friends,
Our faith also teaches us how to live. We believe:
“Sarvam khalvidam brahma.”
Meaning, every component of creation and nature itself is a manifestation of the divine. Therefore, our faith resides in rivers, in trees. We view forests with reverence. We see sanctity in mountains as well. And today, when the world is returning to natural lifestyles, we too must recognize this strength of ours. Along with developing our pilgrimage sites and temples, we must remain conscious of preserving their dignity. We should adopt lifestyles that protect nature and the environment. At the same time, we should develop our sacred sites as examples for the entire world. We must connect these resolutions with our faith and live by them.
Friends,
When new generations connect with their history, their faith, and their cultural values, the nation’s self-confidence grows stronger. The confidence with which India is progressing today is deeply connected to this cultural continuity. Modernity and heritage are not opposites in India; they move together and strengthen one another. Somnath reminds us that a nation remains strong for a long time only when it stays connected to its roots—when it passes its heritage to future generations with the same faith and devotion. Seventy-five years ago, when the consecration of the rebuilt Somnath Temple took place, India began a new journey of consciousness. Today, 75 years later, that same journey stands before us in a much broader form. We must take it to even greater heights. May the blessings of Somnath Dada always remain with us in fulfilling our resolutions. Once again, I extend heartfelt greetings to all citizens, to everyone who believes in heritage, and to all of you on this occasion.
Say with me—
Hail Somnath!
Hail Somnath!
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.