প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা দি আর্ত ওফ লিভিংগী ৪৫শুবা চহিগী কুমওন থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
বেঙ্গলুরুগী ওইরিবা ফিভম, মফম অসিগী এনভাইর্নমেন্ত অসি করিগুম্বা অখন্নবা অমা ওই; সহর অসি মালেম শিনবা থুংবদা সোফৱেয়র অমসুং সর্ভিসেসকীদমক খঙনৈ অদুবু মসিগী সহর অসিনা ভারতকী কলচরেল আইদেন্তিতী, স্পিরিচুএলিতী, অমসুং স্পিরিচুএল কন্সিয়সনেস অসিবু অনৌবা থাকশিংদসু পুখৎলি: পি.এম.
সেবা পরামো ধর্মা (সেবানা অথোইবা থৌদাংনি) হায়বা অসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী মহৌশাগী মশক অমনি: পি.এম.
ঐখোয়গী স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান অসি শুপ্নগী সরকারগী প্রোগ্রাম অমা খক্তা নত্তে অদুবু মসি মীয়ামগী পুন্সিগী মহৌশাগী শরুক অমা ওইরক্লে; হৌজিক মসিদা খুন্নাইগী শক্তিনা শাহৌ পীদুনা খুমাং চাউশিল্লি: পি.এম.
ভিক্সিৎ ভারত মঙফাওনবা হায়বা অসি পুক্নিং ৱাখল পাথবা ঙম্বা, খুন্নাইদা থৌদাং লৈবা, অমসুং খুন্নাইগী মাইকৈদা সেন্সিতিব ওইবা নহারোলশিংগী খুত্থাংদা খক্তা ওইথোকপা ঙমগনি: পি.এম.
10 MAY 2026 2:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কর্নাতকাগী বেঙ্গালুরুদা দি আর্ত ওফ লিভিংগী ৪৫শুবা চহিগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুগী অফবা মওং-মতৌ অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অঙাংশিংনা বেদিক মন্ত্রশিংগী খুত্থাংদা তরাম্না ওকপা, ভগবান গনেশকী দর্শন, শ্রী শ্রী রবি শঙ্কর জীগী ৭০শুবা চহি অমসুং আর্ত ওফ লিভিংগী ৪৫শুবা চহিগী থৌরমশিংগা লোয়ননা অখন্নবা অয়ুক অদুগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসি ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা নীংশিংদুনা লৈহৌগদবা মীকুপশিংনি।"
ঈশ্বরগী ওইবা অমসুং অচৌবা মেদিতেসনগী লাইশঙ অসি শঙ্গারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা অখন্নবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি অমসুং মখোয়গী অনৌবা লাইশঙ অসিগীদমক আর্ত ওফ লিভিংগী ইমুং-মনুং অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীখি। "করিগুম্বা ৱারেপ অদু ময়েক শেংলবদি অমসুং থবক অদু সেবাগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা পাংথোক্লবদি, হোৎনরিবা পুম্নমক্না অফবা মহৈ অমা পীগনি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
বেঙ্গালুরুগী অখন্নবা ফিভমগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সহর অসি মালেমগী ওইনা সোফৱেয়র অমসুং সর্ভিসকীদমক্তা খক নত্তনা ভারতকী কলচরেল আইদেন্তিতী অমসুং স্পিরিচুএল কন্সয়সনেস হেনগৎহন্নবগীদমক্তসু শকখঙনরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “স্পিরিচুএলিতী অমসুং স্পিরিচুএল ওইবা ৱাখল্লোন অসিসু সহর অসিনা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলে।"
ভারতকী ভেল্যুশিংগী মপুং ওইবা শরুক অমা ওইনা য়োগ, মেদিতেসন অমসুং প্রানায়ামগী অচেৎপা হৌরকফমশিং থিদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী স্পিরিচুএল হেরিতেজকী মালেমগী ওইবা ইথিল অমসুং ইন্সতিত্যুসন কয়াদা ইথিল পীবগী মাগী থৌদাং অদু পনখি। “ঙসিদি মালেম পুম্বদা লৈরিবা মীওইশিংনা ভারতকী স্পিরিচুএল ভেল্যুশিংদগী ইথিল ফংলি অমসুং ভারতকী ইন্সতিত্যুসন কয়াসু অরিবা ভেল্যুশিং অসিদগী ইথিল লৌরি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
অরিবা মতমগী স্পিরিচুএল ভেল্যুশিং অসিদগী ইথিল লৌরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চহি ৪৫গী মমাংদা শ্রী শ্রী রবি শঙ্কর জীনা মতৌ করম্না আর্ত ওফ লিভিংগী মরু থাখিবগে হায়বদু নিংশিংখি। মসি হৌজিক অচৌবা খোঙনাং পাম্বী অমা ওইরক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঙসিদি মসি ঐখোয়গী মাংদা অচৌবা খোঙথাং পাম্বী অমা ওইনা লেপ্পী, মসিগী মশাগী লিশিং কয়ানা মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা মীওই কয়াগী পুন্সিদা য়ৌবা ঙমহল্লি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
ভারতকী লোলশিং, নাৎশিং, চৎনবীশিং অমসুং লাইনিং লাইশোনগী চৎনবীশিং য়াওনা ইনাক খুল্লবা শক্তম অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী ফজরবা মখল কয়া অসি পুনশিন্নরিবা অদুগী মরুওইবা ৱাহং অমা হংখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগী পাউখুমদি ইশাগীদমক হিংবা নত্তে, অতোপ্পশিংগীদমক হিংবনি।"
পুরানশিংদগী অরিবা মতমগী লৌশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অতোপ্পদা মতেং পাংবা হায়বসি অফবা অমনি অদুগা অৱাবা পীবা হায়বসিদি পাপ অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী খুন্নাইদা মতেং পাংবা হায়বসি মহৌশাগী ওইবা থৌওংনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "সেবা পরমো ধর্মা অসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী মহৌশাগী ওইবা মওংনি।"
ভারতকী স্পিরিচুএল মুভমেন্ত কয়ানা মীওইবা খুন্নাইগী সেবাগী খুত্থাংদা মশক তাক্লি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা আর্ত ওফ লিভিংগী হোৎনরিবা খুদিংমক্তা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অদু উবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। আর্ত ওফ লিভিংগী খোঙচৎকা মরী লৈনবা ভোলুন্তিয়র খুদিংদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী থৌনা অমসুং সেবাগী ৱাখল্লোনবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
খুন্নাইগী ওইবা থৌদাং অসি মিসন অমা হেক্তগী মাই পাকপগীদমক তঙাইফদবা অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা পান্দমশিং ফংনবগীদমক খুন্নাইগী শক্তি হেনগৎহনবা অসি তঙাইফদবা অমনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। রাজনীতিগী পথাপশিং অমসুং লৈঙাকশিংদগী খুন্নাইনা হেন্না শক্তি লৈ হায়বা মহাক্কী মতম শাংনা লৈরক্লবা থাজবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি। অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংনা নেসন-বিল্দিংদা এক্তিব ওইনা শরুক য়াদ্রবদি লৈঙাক অমত্তনা তশেংনা মায় পাকপা ঙম্লোই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না স্বচ্ছ ভারত মিসনবু খুদম অমনি হায়না পল্লদুনা হায়খি মদুদি সরকারগী খোঙথাং অমা ওইনা হৌরকখিবা অসি মীয়ামগী পুন্সিগী মহৌশাগী ওইবা শক্তম অমদা শাগৎলক্লি, হৌজিক্তি খুন্নাইগী মশাগী খোঙজেলনা মাংলোমদা চংশিল্লি। খুন্নাইগী শক্তিনা শরুক য়াবা মতমদা কেম্পেন অমা হেক্তদা মায় পাকপা ঙমগনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগুম্বা মরুওইবা মিসন খুদিংমক্কীদমক খুন্নাইগী শক্তি পুথোকপা অসি য়াম্না মথৌ তাই।"
এক্তিব সোসাইতী এঙ্গেজমেন্তনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবশিং অসিগী অপুনবা সোলুসনশিং ফংহল্লি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা আর্ত ওফ লিভিংবু মসিগী ইনিসিয়েতিবশিংদা খুন্নাইগী মপাঙ্গল অসি লেপ্পা লৈতনা শীজিন্নবগীদমক থাগৎখি। মহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা ওর্গনাইজেসন অসিগী সোসিএল এপ্রোচকী থাগৎপা ফোংদোকখি। মসি উ থাবগী কেম্পেন, রুরেল স্মার্ত ভিলেজ সেন্তরশিং, নুপী অমসুং ত্রাইবেল এম্পাৱরমেন্ত ইনিসিয়েতিবশিং, নৎত্রগা জেলদা লৈবা মীওইশিংগীদমক মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রামশিং য়াওরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগুম্বা হোৎনরিবশিং অসিনা লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা চাউনা মতেং পাংলি।"
নহারোলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লিবা মীওই খুদিংমকপু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সাইন্তিফিক এদভান্সমেন্ত অমসুং ইন্নোবেসননা লমজিংবা ঙসিগী মালেমগী অঙকপা অহোংবশিং অসি য়েংলগা মীৎয়েং অসি য়াম্না মরু ওই। ভারত অসি অসিগুম্বা অহোংবশিং অসিদা শরুক য়াবতা নত্তনা সেক্তর কয়াদা লমজিংদুনা লাক্লি, দিজিতেল পেমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমশিংদা অখন্নবা মাইপাকপা কয়া লৈরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতকী নহারোলশিংনা স্পেস তেক্নোলোজীদা খুমাং চাউশিল্লি অমসুং অসিগুম্বা নেস্নেল মাইপাকপশিং অসিদা তেংবাংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারত অসি অহোংবা অসিদা শরুক য়াবতা নত্তনা, লম কয়াদা লমজিংলি।" ভারতকী নহারোলশিংবু মসিগী মাইপাকপশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা আর্ত ওফ লিভিংনা নহারোলশিংদা অনৌবা মতমগী শিংনবশিং অসিগী পাম্বৈ পুথোকপদা মতেং পাংলিবা অদু খঙখি।
তেক্নোলোজীনা অরাপ্পা মীওইশিংবু থুনা শম্নহন্নবগী শক্তি লৈ হায়বা খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগা মশাগা শম্নবগী মপাঙ্গল অদু কনখৎহনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী চাউখৎলবা তুংলমচৎ অসি ৱাখল শান্তি লৈবা, খুন্নাইগী ওইবা থৌদাং লৌবা ঙম্বা অমসুং খুন্নাইগী মথৌ তাবশিংদা সেন্সিতিব ওইবা নহারোলশিং শেমগৎপদা মখা পোল্লি। মহাক্না স্পিরিচুএল ৱেলফেয়র, মেন্তেল হেল্থ, য়োগ অমসুং মেদিতেসনগী মতাংদা থবক তৌরিবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা কলচরেল এন্দরস্তেন্দিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা কনেক্সন, বিলোংগিংনেস অমসুং কলেক্তিব রেস্পোন্সিবিলিতি হেনগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, "মসিগুম্বা ৱাখলনা শান্তি লৈবা, খুন্নাইগী ওইবা থৌদাং লৌবা অমসুং খুন্নাইগীদমক্তা সেন্সিতিব ওইবা নহাশিংগী খুত্থাংদা ভিক্সিৎ ভারত অমা শেম্লগনি।"
নৌনা শঙ্গাখিবা মেদিতেসনগী লাইশঙ অসিনা মীওই লিশিং কয়াগীদমক শান্তি অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা মফম অমা ওইগনি হায়না থাজবা থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুন্নাই অসিনা লৈবাক অসিগীদমক্তা মসিগী মথৌশিং অসি শিংথানিংঙাই ওইনা পাংথোক্লি। মহাক্না অপুনবা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মরুওইবা আপিল কয়া অমা মখোয়গী মমাংদা থমখি।
ভারতকী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক আর্ত ওফ লিভিংগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংবু মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবকশিংগা শম্নহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্নবা তকশিনখি। মহাক্না সস্তেনেবল এগ্রিকলচরবু আর্ত ওফ লিভিংগী মশক অমা ওইনা ফ্রেম তৌখি। কেমিকেলশিংদগী ইমা পৃথীবি ঙাকথোকপা হায়বসি স্পিরিচুএল প্রেক্তিস অমসুং এনভাইর্নমেন্তেল স্তেৱার্দশিপ অনিমক ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "নেচরেল ফার্মিং শিজিন্নবা অমসুং কেমিকেলশিংদগী ইমা পৃথীবি কনবা অসিসু পুন্সি মহিংগী আর্তনি।"
"এক পের মা কে নাম" কেম্পেন পাক-চাউনা শন্দোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অকোইবগী ফীভম ঙাক-শেনববু অফবা পুন্সি মহিংগী ফিলোসোফীগা হকথেংননা মরী লৈনহনখি। মহাক্না হায়খি, "মহৌশাগী অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেনবা অসিসু হিংবগী কলা অমনি।" মহাক্না মিসন অসিগীদমক নৌনা থৌদাং লৌনবা হায়খি।
"প্র দ্রোপ, মোর ক্রোপ" ইনিসিয়েতিবকী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী মরক্তা ঈশিং মেনেজমেন্তগী থবকশিং ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুন্নাইগী ওইবা মতেং পীনবনা ফল হেনগৎহনগনি। লাক্কদৌরিবা নোংজু থা অসি য়েংলগা হায়রিবা থবক অসি য়াম্না তঙাই ফদবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিনা ঈশিং য়োকশিনবগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহনবগী খ্বাইদগী ফবা মতম অমা ওইরি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি “ঈশিং মরি খুদিংমক য়োকশিনবা অসিসু পুন্সিগী কলা অমনি”।
ইলেক্ত্রিসিতী কঞ্জার্বেসন, সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক মুত্থৎপা অমসুং লোকেল ওইনা পুথোকপা পোৎলমশিং প্রমোৎ তৌবা অসি য়াওহন্দুনা রেস্পোন্সিবল লিভিংগী ভিজন অসি পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা থবকশিং অসি আর্ত ওফ লিভিং ফিলোসোফীগা শম্নখি। মহাক্না সরকারগী মিসন লাইফ ইনিসিয়েতিবকী মতাংদা পনখি। মসিনা মহৌশাগা হরমোনিদা লৈহন্দুনা হেন্না থৌদাং লৈনা অমসুং এৱারনেস লৈনা হিংবদা মতেং পাংই। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগুম্বা মহৌশাগী ফিভমগা চুনবা পুন্সি মহিং অসিসু হিংবগী কলা অমনি।"
লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা ওর্গনাইজেসন অসিনা অসিগুম্বা মরুওইবা হীরমশিং অসিদা অহেনবা প্রাইওরিতী পীগনি হায়না থাজবা থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোইশিন পীখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the 45th Anniversary Celebrations of The Art of Living in Bengaluru, Karnataka
The atmosphere of Bengaluru,the environment here, is something quite unique;This city is known worldwide for software and services, but this city has also taken India's cultural identity, Spirituality, and spiritual consciousness to new heights: PM
Seva Paramo Dharma (Service is the supreme duty), is the natural character of our society: PM
Our Swachh Bharat Abhiyan, is not just a government programme, but it has become a natural part of people's lives; Now, it is advancing driven by the strength of the society: PM
The realization of Viksit Bharat will only be possible through such youth, who are mentally calm, who are socially responsible, and who are sensitive towards society: PM
10 MAY 2026 2:20PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today participated in the 45th Anniversary Celebrations of The Art of Living in Bengaluru, Karnataka. Reflecting on the auspiciousness of the occasion, the Prime Minister described the uniqueness of the morning enriched by the welcome through Vedic mantras by children, the darshan of Lord Ganesha, Shri Shri Ravi Shankar Ji's 70th year, and Art of Living's 45th anniversary celebrations. "These are moments that will always remain in my memories," remarked Shri Modi.
Marking the inauguration of the divine and grand Meditation Temple, the Prime Minister affirmed the importance of such dedicated institutions and extended best wishes to the Art of Living family for their newest sanctuary. "When resolve is clear and work is done with the spirit of service, then every effort yields pleasant results," Shri Modi asserted.
Appreciating the distinct ambience of Bengaluru, the Prime Minister highlighted how the city is globally recognized not only for software and services but also for elevating India's cultural identity and spiritual consciousness. "Spirituality and spiritual consciousness too have been given new heights by this city," observed Shri Modi.
Tracing the deep roots of yoga, meditation, and pranayama as integral parts of India's values, the Prime Minister noted the global influence of India's spiritual heritage and its role in inspiring numerous institutions. "Today people across the world are influenced by India's spiritual values, and from these ancient values many institutions of India too have been drawing inspiration," affirmed Shri Modi.
Drawing inspiration from these ancient spiritual values, the Prime Minister recalled how Shri Shri Ravi Shankar Ji sowed the seed of Art of Living 45 years ago, which has now grown into a huge banyan tree. "Today it stands before us as a huge banyan tree whose thousands of branches are touching the lives of countless people across the world," remarked Shri Modi.
Highlighting India's rich tapestry of diversity encompassing languages, traditions, customs, and worship practices, the Prime Minister posed the fundamental question about what binds these beautiful diversities together. "The answer is living not for oneself but for others," asserted Shri Modi.
Quoting the ancient wisdom from the Puranas, the Prime Minister emphasized that serving others is virtue while causing pain is sin, underscoring that service is the natural character of Indian society. "Seva Paramo Dharma is the natural character of our society," affirmed Shri Modi.
Noting that India's many spiritual movements have ultimately expressed themselves through service to humanity, the Prime Minister expressed happiness at witnessing the same spirit reflected in every effort of Art of Living. Extending heartfelt wishes to every volunteer associated with Art of Living's journey, the Prime Minister commended their dedication and service orientation.
Stressing that societal engagement is essential for any mission's success, the Prime Minister emphasized that awakening social strength is fundamental to achieving important goals. He underscored his longstanding conviction that society possesses greater power than political systems and governments, and that no administration can truly succeed unless communities actively participate in nation-building. He cited the Swachh Bharat Mission as exemplary, noting that what began as a government initiative has become woven into the natural fabric of people's lives, now advancing through society's own momentum.Emphasizing that any campaign becomes successful when the power of society joins it, Shri Modi stressed, "Awakening the power of society for every such important mission is very necessary."
Observing that active societal engagement enables collective solutions to the nation's greatest challenges, the Prime Minister commended Art of Living for consistently channeling society's strength in its initiatives. He praised the organisation's social approach across development programs, whether through tree-planting campaigns, rural smart village centers, women's and tribal empowerment initiatives, or mental health programs for incarcerated individuals. "These efforts contribute significantly to the country's and society's development journey," Shri Modi noted.
Commending every individual present for prioritising youth empowerment, the Prime Minister emphasized the urgency of this focus given today's rapid global transformations driven by scientific advancement and innovation. He observed that India is not merely participating in these changes but leading in numerous sectors, with particular achievements in digital payments, infrastructure expansion, and startup ecosystems. He highlighted that India's youth are pioneering space technology and contributing to all such national successes. "India is not just participating in this change, it is also leading in many areas," asserted Shri Modi .Crediting India's youth for these achievements, the Prime Minister acknowledged Art of Living's role in helping youth find solutions to modern-era challenges.
Acknowledging technology's power to instantly connect distant individuals, the Prime Minister stressed the parallel necessity of strengthening people's ability to connect with themselves. He asserted that India's developed future depends on cultivating youth who are mentally peaceful, socially responsible, and sensitive to societal needs. He emphasized the critical role of institutions working on spiritual wellbeing, mental health, yoga, and meditation in fostering connection, belongingness, and collective responsibility, while simultaneously providing opportunities for cultural understanding. "A Viksit Bharat will be built through such youth,mentally peaceful, socially responsible, and sensitive toward society," Shri Modi asserted.
Expressing confidence that the newly inaugurated meditation temple will serve as a sanctuary of peace and healing for thousands, the Prime Minister acknowledged that while society is already fulfilling its duties toward the nation admirably, he wished to place before them several important appeals for holistic national development.
Highlighting the crucial role organisations like Art of Living must play in advancing India's comprehensive development, the Prime Minister urged particular attention to connecting farmers with natural farming practices. He framed sustainable agriculture as an expression of the Art of Living itself, emphasizing that preserving Mother Earth from chemicals constitutes both spiritual practice and environmental stewardship. "Adopting natural farming and saving Mother Earth from chemicals,this too is Art of Living," Shri Modi affirmed.
Encouraging broader expansion of the "Ek Ped Maa Ke Naam" campaign, the Prime Minister linked environmental protection directly to the philosophy of living well. "Protecting the environment is also Art of Living," he asserted, calling for renewed commitment to this mission.
Advocating for improved water management practices among farming communities through the "Per Drop, More Crop" initiative, the Prime Minister emphasized that societal cooperation would enhance outcomes. He stressed the urgency of this work given the approaching monsoon season, making it the ideal moment for widespread water conservation awareness. "Saving every drop of water is also Art of Living," Shri Modi affirmed.
Expanding this vision of responsible living to encompass electricity conservation, elimination of single-use plastics, and promotion of locally-produced goods, the Prime Minister connected all these practices to the Art of Living philosophy. He highlighted the government's Mission LiFE initiative, which promotes living with greater responsibility and awareness while maintaining harmony with nature. "This lifestyle that balances with nature is also Art of Living," asserted Shri Modi.
The Prime Minister concluded by expressing confidence that the organisation will increasingly prioritise such critical issues in the coming days.