পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিৱর্তনৰ সন্দৰ্ভত আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্য্যায়ৰ সংবাদমেল
উদ্যোগৰ ভিত্তিত কালি অনলাইন এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ বুকিং প্ৰায় ৯৯ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে
যোৱা দুদিনত প্ৰায় ৮৭ লাখ ৬৬ হাজাৰ চিলিণ্ডাৰৰ বুকিংৰ বিপৰীতে ৯৭ লাখতকৈ অধিক এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ কৰা হৈছে
৫০,৪০০ ৰো অধিক পি এন জি গ্ৰাহকে MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে ০৭-০৫-২০২৬লৈকে তেওঁলোকৰ এলপিজি সংযোগ ত্যাগ কৰিছে
উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যোৱা ৪৮ ঘণ্টাত ২০ জনকে ধৰি এতিয়ালৈকে ৩,০১৯ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰা হৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশত উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ দেশসমূহলৈ প্ৰসাৰ অব্যাহত আছে; বৈদেশিক সচিবে ৭ মে ২০২৬ত সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছলৈ এক আনুষ্ঠানিক ভ্ৰমণ কৰে
08 MAY 2026 6:30PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতিৰ মাজতে ভাৰত চৰকাৰে নাগৰিকসকলক নিয়মীয়া শেহতীয়া তথ্যৰ জৰিয়তে অৱগত কৰি ৰখাৰ বাবে নিজৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। এই সন্দৰ্ভত আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত এক সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত কৰা হয়, য’ত পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ তথা জলপথ আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলভ্যতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক আগবঢ়োৱা সহায় আৰু সামগ্ৰিক সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰা হয়।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলভ্যতা
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিৱর্তনশীল পৰিস্থিতিৰ সন্দৰ্ভত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এলপিজিৰ নিৰবিচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ৰূপাঙ্কণ কৰি বৰ্তমানৰ ইন্ধন যোগান পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত এক শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰিছে। এইটো উল্লেখ কৰা হৈছ যেঃ
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• জনসাধাৰণক পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জি শংকিত হৈ কৰা ক্ৰয়ৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে কিয়নো চৰকাৰে পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জি-ৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই আছে।
• উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
• এল পি জি গ্ৰাহকসকলক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক পি এন জি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• সকলো নাগৰিকক বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰচেষ্টা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ স্বত্বেও, চৰকাৰে ঘৰুৱা এলপিজি, ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি(পৰিবহণ)১০০ শতাংশ যোগান ধৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
• বাণিজ্যিক এলপিজিৰ বাবে চিকিৎসালয়, শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ফাৰ্মা, ষ্টীল, অটোমোবাইল, বীজ, কৃষি আদিকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তদুপৰি, ২০২৬ চনৰ ২ আৰু ৩ মাৰ্চত দৈনিক যোগানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকললৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল-ৰ যোগান দুগুণ কৰা হৈছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশত কেইবাটাও যুক্তিসঙ্গত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, নগৰ অঞ্চলত বুকিংৰ ব্যৱধান ২১দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা তথা যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া।
• এল পি জি-ৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰিবলৈ কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলভ্য কৰোৱা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকসকলক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ কোল ইণ্ডিয়া আৰু ছিংগাৰেনি কলিয়ৰিজক নিৰ্দেশ দিছে।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন,১৯৫৫ আৰু এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যোগান নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আৰু মজুতকৰণ আৰু ক'লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• পেট্ৰ'ল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চৰকাৰে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ একাধিক পত্ৰ আৰু ভি চি-ৰ জৰিয়তে এই কথা দোহাৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৭ মাৰ্চ,২০২৬ আৰু ০২ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলভ্যতাৰ বিষয়ে আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। এই সন্দৰ্ভত ০২-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত) আৰু ০৬-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু উপভোক্তা পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিবসকলৰ সৈতে) বৈঠক আহ্বান কৰা হৈছিল, য’ত নিম্নলিখিত বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিলঃ
• দৈনিক সংবাদ মেল জাৰি কৰা আৰু নিয়মীয়া ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
• সামাজিক মাধ্যমত ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিৰোধ কৰা।
• জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা দৈনিক বলৱৎ অভিযান তীব্ৰ কৰা আৰু অ’ এম চি-ৰ সৈতে সমন্বয় কৰি অভিযান আৰু নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰখা।
• তেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আৱণ্টন কৰা।
• অতিৰিক্ত এছ কে অ’ -ৰ বাবে এছ কে অ’ আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা।
• পি এন জি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনৰ প্ৰচাৰ কৰা।
• বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এলপিজি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু যোগানৰ স্থিৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্যযুক্ত বিতৰণ গ্ৰহণ কৰা।
• বহুতো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে সংবাদ মেল জাৰী/সম্পন্ন কৰি আছে।
কাৰ্য্যকৰীকৰণ আৰু নিৰীক্ষণ পদক্ষেপ
• এলপিজিৰ মজুতকৰণ আৰু কলা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে বলৱ কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত আছে। কালি ২০০০ ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হয়।
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে আকস্মিক পৰিদৰ্শন শক্তিশালী কৰিছে আৰু ৩৭৮ টা এলপিজি বিতৰকৰ ওপৰত জৰিমনা আৰোপ কৰিছে আৰু কালি লৈকে ৭৬ টা এলপিজি বিতৰনকাৰী স্থগিত ৰাখিছে।
এলপিজি যোগান
• ঘৰুৱা এলপিজি যোগানৰ স্থিতিঃ
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ফলত এলপিজিৰ যোগান প্ৰভাৱিত হৈ আছে।
• পৰিয়ালসমূহলৈ এলপিজিৰ যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• এলপিজি বিতৰকত কোনো ড্ৰাই-আউটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই। কালি সমগ্ৰ উদ্যোগত অনলাইন এলপিজি বুকিং প্ৰায় ৯৯ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ কোড (ডিএচি) আধাৰিত ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে যাতে ডাইভাৰ্ছন প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰি। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডি এ চি গ্ৰহণ কৰা হয়।
• যোৱা দুদিনত ৮৭.৬৬ লাখতকৈও অধিক ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী কৰা হয়।
বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান আৰু আবণ্টন ব্যৱস্থাঃ
• মুঠ বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন সংকট-পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ১০ শতাংশ সংস্কাৰ-সংযুক্ত আবণ্টন।
• ভাৰত চৰকাৰে ০৬-০৪-২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে প্ৰকাশ কৰিছে যে ২০২৬ চনৰ ২-৩ মাৰ্চৰ ভিতৰত প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলক দৈনিক গড় যোগান (চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যা) ৰ ভিত্তিত প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলক বিতৰণৰ বাবে উপলভ্য ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ দৈনিক পৰিমাণ ২১-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰত উল্লেখ কৰা ২০ শতাংশৰ সীমা অতিক্ৰম কৰি দুগুণ কৰা হৈছে। এই ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ কেৱল তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ (অ’এমচি) সহায়ত তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলক যোগান ধৰাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ হাতত থাকিব।
• যোৱা দুদিনত, ১ লাখ ১১ হাজাৰতকৈ অধিক ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• ৩ এপ্ৰিল ২০২৬ৰ পৰা, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ’ এম চি সমূহে ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ১০,৭০০ তকৈও অধিক সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে, য’ত ১,৮,৫০০ ত কৈও অধিক- কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• আই অ’ চি এল, এইচ পি চি এল আৰু বি পি চি এল-ৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকসকলৰ তিনিজনীয়া কমিটীয়ে ৰাজ্য আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে আলোচনা কৰি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত বাণিজ্যিক এল পি জি বিক্ৰীৰ পৰিকল্পনা চূড়ান্ত কৰে।
• যোৱা দুদিনত মুঠ ১৫,৪৯৩ মেট্ৰিক টন (১৯ কিলোগ্ৰাম এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ৮.১৫ লাখতকৈ অধিক সমতুল্য) বাণিজ্যিক এল পি জি বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• যোৱা দুদিনত, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ এম চি-ৰ দ্বাৰা মুঠ ৬১৩ মেট্ৰিক টন অটো এল পি জি বিক্ৰী কৰা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
• গ্ৰাহকসকলক ডি-পি এন জি আৰু চি এন জি-পৰিবহণৰ বাবে ১০০ শতাংশ যোগান ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• সাৰ প্ৰকল্পসমূহলৈ সামগ্ৰিক গেছ আবণ্টন তেওঁলোকৰ ছয় মাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ইয়াৰ উপৰি, চি জি ডি নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগান ধৰাকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছ যোগান ৮০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• চি জি ডি সংস্থাসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি-ৰ উপলভ্যতা সম্পৰ্কীয় উদ্বেগ দূৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ সকলো জি এ-ত হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পি এন জি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• চি জি ডি সংস্থাসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি-ৰ উপলভ্যতা সম্পৰ্কীয় উদ্বেগৰ সমাধানৰ বাবে তেওঁলোকৰ সকলো জি এ-ত হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পি এন জি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• আই জি এল, এম জি এল, গেইল গেছ আৰু বি পি চি এল-ক ধৰি চি জি ডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পি এন জি সংযোগৰ বাবে ইনচেণ্টিভ প্ৰদান কৰি আছে।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চি জি ডি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি ৰ অতিৰিক্ত ১০ শতাংশ আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এল পি জি ৰ পৰা পি এন জি-লৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ২২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে পি এন জি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২৪ মার্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত চি জি ডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আবেদন প্ৰক্ৰিয়া কৰিবলৈ ৩ মাহৰ বাবে বিশেষ হিচাপে হ্ৰাস কৰা সময়সীমাৰ সৈতে চি জি ডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ত্বৰান্বিত অনুমোদন পৰিকাঠামো' গ্ৰহণ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪ মার্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ গেজেটৰ জৰিয়তে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ -ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট’লিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (স্থাপন, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ, ২০২৬-ক অৱগত কৰিছে। এই আদেশে সমগ্ৰ দেশতে পাইপলাইন স্থাপন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক সুবিন্যস্ত আৰু সময়সীমাৰ পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে, অনুমোদন আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰত হোৱা বিলম্ব দূৰ কৰে আৰু আৱাসিক অঞ্চলসমূহকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰে। ই পি এন জি নেটৱৰ্কৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব, অন্তিম মাইলৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ'ব আৰু ভাৰতৰ গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰগতি হ'ব।
• পি এন জি আৰ বি-য়ে চি জি ডি সংস্থাসমূহক ডি-পি এন জি সংযোগ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। তদুপৰি, পি এন জি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পি এন জি অভিযান ২- ক ৩০-০৬-২০২৬ লৈকে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
• এক পৰিষ্কাৰ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল শক্তি ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যিক চি বি জি. নীতিৰ এক মডেল খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে। মডেল নীতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহক চি. বি. জি. বিকাশৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিজৰ বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল আৰু ৰূপায়ণ-মুখী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক ব্যাপক নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক পৰিকাঠামো হিচাপে কাম কৰা। যিবোৰ ৰাজ্যই এইটো বাছনি কৰে, সেইবোৰক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী অংশৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ'ব।
• এম অ’ ই এফ চি চি-য়ে ০৭-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে চি পি চি বি-ক চি জি ডি নেটৱৰ্ক/আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১৫ দিনৰ ভিতৰত স্থাপন বা পৰিচালনাৰ বাবে সন্মতি প্ৰদানৰ বাবে এছ পি চি বি/পি চি চি-ক প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• ২০২৬চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৬.৫০ লাখ পি এন জি সংযোগ গেছীকৰণ কৰা হৈছে আৰু অতিৰিক্ত ২.৬৬ লাখ সংযোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত মুঠ সংযোগ ৯.১৬লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তদুপৰি, নতুন সংযোগৰ বাবে প্ৰায় লাখ হাজাৰ গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে
• ০৭ মে ২০২৬ লৈকে ৫০,৪০০ তকৈও অধিক পি এন জি গ্ৰাহকে তেওঁলোকৰ এল পি জি সংযোগ MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে ত্যাগ কৰিছ।
অশোধিত অৱস্থান আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা সামগ্ৰীৰ সৈতে উচ্চ ক্ষমতাত কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ শোধনাগাৰসমূহৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ঘৰুৱা বজাৰৰ বাবে পেট্ৰোকেমিকেল ফিডষ্টক যোগানৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ এক আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোট (জেডব্লিউজি) গঠন কৰা হৈছে। পৰৱৰ্তী সময়ত, ভাৰত চৰকাৰে ১ এপ্ৰিল, ২০২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে পেট্ৰোকেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি তেল শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক চেণ্টাৰ ফৰ হাই টেকন’লজি (চি এইচ টি) ৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণৰ c3 আৰু c4 ধাৰাসমূহ উপলভ্য কৰিবলৈ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে।
• উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰচাৰ বিভাগ (ডি পি আই আই টি) ৰ ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ'কেমিকেল বিভাগৰ (ডি চি পি চি) ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগৰ পৰা পোৱা অনুৰোধৰ ভিত্তিত, ফাৰ্মা আৰু ৰাসায়নিক খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এল পি জি পুলৰ পৰা দৈনিক ১১২০ মেট্ৰিক টনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• ৯ এপ্ৰিল ২০২৬ৰ পৰা মুম্বাই, কোচি, ভিজাগ, চেন্নাই, মথুৰা আৰু গুজৰাটৰ শোধনাগাৰসমূহে ৰাসায়নিক, ফাৰ্মা আৰু পেইণ্ট উদ্যোগক প্ৰায় ১৩,১৫০ মেট্ৰিক টন প্ৰপিলিন আৰু ১৯৭০ মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক বুটাইল এক্ৰিলেট বিক্ৰী কৰিছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলভ্যতা আৰু মূল্যৰ মাপকাঠি
• সমগ্ৰ দেশতে খুচুৰা দোকানবোৰ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্য প্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। অৱশ্যে, গ্ৰাহকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবকাৰি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• দেশৰ সকলো পেট্ৰল পাম্পত পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত আছে। পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ নিয়মীয়া খুচুৰা মূল্য স্থিৰ হৈ আছে আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ এম চিৰ খুচুৰা দোকানসমূহত কোনো মূল্য বৃদ্ধি হোৱা নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ পৰিবহণ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰস্য উপসাগৰৰ বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাবিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে অৱগত কৰে। ইয়াত উল্লেখ কৰা হয় যেঃ
• মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় অভিযান আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে যাতে সাগৰীয় সেৱাৰ কল্যাণ আৰু নিৰবিচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
• অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাবিক সুৰক্ষিত আৰু যোৱা ৪৮ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকাবাহী জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো ঘটনাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• ডিজি শ্বিপিং নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষই সক্ৰিয় হোৱাৰ পাছত ৮,৭৩৭ টা টেলিফোন আৰু ১৯,৩১৪ তকৈ অধিক ই মেইল নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছে। যোৱা ৪৮ ঘণ্টাত ১৬৭ টা টেলিফোন আৰু ৫৮২ টা ইমেইল লাভ কৰা হৈছে।
• জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকে এতিয়ালৈকে ৩,০১৯ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা ৪৮ ঘণ্টাত ২০ জন।
• সমগ্ৰ ভাৰতত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে আৰু কোনো যান-যঁটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়ন নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে, অঞ্চলটোত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। অৱগত কৰা হ যেঃ
• প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশ অনুসৰি উপসাগৰীয় দেশসমূহলৈ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
• ভাৰতৰ বৈদেশিক সচিব শ্ৰী বিক্ৰম মিশ্ৰীয়ে ৭ মে ২০২৬ ত সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছলৈ এক আনুষ্ঠানিক ভ্ৰমণ কৰিছিল। ইয়াৰ পূৰ্বে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১১-১২ এপ্ৰিল ২০২৫ ৰ পৰা ইউ এ ই ভ্ৰমণ কৰিছিল আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টাই ২৫-২৬ ২০২৬ ৰ পৰা ইউ এই ভ্ৰমণ কৰিছিল। পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰীয়েও ৯-১০ এপ্ৰিল ২০২৬ ৰ পৰা কাটাৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল। এন এছ এ-য়ে ১৯ এপ্ৰিল ২০২৬ত ছৌদি আৰৱ ভ্ৰমণ কৰিছিল।
• এই ভ্ৰমণকালত বৈদেশিক সচিবে ভাৰতৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী তথা বিশেষ দূত মহামান্য ৰিম আল হাছিমি আৰু মুবাদলা ইনভেষ্টমেণ্ট কোম্পানীৰ এম ডি আৰু চিইঅ’ মাননীয় খালদুন আল মুবাৰকক সাক্ষাৎ কৰে।
• বৈদেশিক সচিবে ভাৰতৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী তথা বিশেষ ৰাষ্ট্ৰদূত মাননীয় ৰিম আল হাছিমিৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ সম্পূৰ্ণ পৰিসৰৰ এক বিশদ পৰ্যালোচনা কৰে। তেওঁলোকে বাণিজ্য, বিনিয়োগ, অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা, শক্তি, সংযোগ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, ফিনটেক, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, সংস্কৃতি তথা জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ পৰ্যালোচনা কৰে। দুয়োপক্ষই পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ অন্যান্য আঞ্চলিক আৰু বৈশ্বিক বিষয়সমূহৰ ওপৰতো মতামত বিনিময় কৰে।
• বৈদেশিক সচিবে ভাৰত-ফ্ৰান্স-ইউ এ ই পৰিকাঠামোৰ অধীনত এখন ত্ৰিপাক্ষিক বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে ইউৰোপ আৰু ফ্ৰান্সৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব প্ৰধান মাননীয় ৰিম আল হাছিমি আৰু মাননীয় মাৰ্টিন ব্ৰিয়েন্সৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰে।। তিনিও পক্ষই ত্ৰিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ সৈতে এক গঠনমূলক ৰোডমেপত সন্মত হয়।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তথ্যৰ আদান-প্ৰদান আৰু প্ৰচেষ্টাৰ উন্নত সংহতিৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া যোগাযোগত আছে।
• মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দিষ্ট বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষটো ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিবলৈ কাৰ্যক্ষম।
• ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু কনস্যুলেটসমূহে সময়মতে সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে ২৪ ঘণ্টাই হেল্প লাইনৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছে আৰু সক্ৰিয়ভাৱে আমাৰ নাগৰিকসকলক সহায় কৰি আছে। তেওঁলোকে স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতেও ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত আছে।
• স্থানীয় চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা, বিমান আৰু ভ্ৰমণ পৰিস্থিতি, কনচুলাৰ সেৱা আৰু সম্প্ৰদায়ৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক ব্যৱস্থা সম্পৰ্কীয় তথ্যকে ধৰি নিয়মীয়া পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে।
• ভাৰতীয় অভিযানসমূহ স্থানীয় ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। তেওঁলোকে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠন, সংগঠন, পেছাদাৰী গোট আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ সৈতে তেওঁলোকৰ উদ্বেগৰ সমাধানৰ বাবে নিয়মীয়াভাৱে মত বিনিময় কৰি আছে।
• চৰকাৰে অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ কল্যাণক উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। ভাৰতীয় অভিযানসমূহে তেওঁলোকক স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংস্থাৰ সৈতে সমন্বয়, কনচুলাৰ সহায় প্ৰদান, আৰু ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ অনুৰোধৰ বাবে সহায়কে ধৰি সকলো সহায় আগবঢ়াই আছে।
• অঞ্চলটোৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ চলি থকা অতিৰিক্ত বিমানৰ সৈতে সামগ্ৰিক বিমান পৰিস্থিতিৰ উন্নতি অব্যাহত আছে।
• ইউ এই-ৰ আকাশসীমা মুকলি কৰা হৈছে। ভাৰতীয় আৰু ইউ এ ই বাহকে ইউ এই-ৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান চলাচল কৰি আছে।
• ছৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান চলাচল অব্যাহত আছে। কাটাৰৰ আকাশসীমা আংশিকভাৱে খোলা আছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এয়াৰ ইণ্ডিয়া এক্সপ্ৰেছ, ইণ্ডিগো আৰু কাটাৰ এয়াৰৱেজে কাটাৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান চলাচল কৰি আছে।
• জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু কুৱেইট এয়াৰৱেজে কুৱেইটৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান চলাচল কৰি আছে।
• বাহৰেইনৰ আকাশসীমা মুকলি কৰা হৈছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়া এক্সপ্ৰেছ, ইণ্ডিগো আৰু গালফ এয়াৰে বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান চলাচল কৰি আছে।
• ইৰাকৰ আকাশসীমা অঞ্চলটোৰ গন্তব্যস্থানলৈ সীমিত বিমান চলাচলৰ সৈতে খোলা আছে, যাক ভাৰতলৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
• ইৰাণৰ আকাশসীমা আংশিকভাৱে খোলা আছে। মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক ইৰাণ ভ্ৰমণ পৰিহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে আৰু ভাৰতীয় দূতাবাসৰ সমৰ্থনত ইতিমধ্যে তাত থকা লোকসকলক আঁতৰি যাবলৈ আহ্বান জনাইছে।
• এতিয়ালৈকে তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে স্থল সীমান্ত পথৰ জৰিয়তে ইৰাণৰ পৰা ২,৫৪৬ জন ভাৰতীয় নাগৰিকক স্থানান্তৰ কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। ইজৰাইলৰ আকাশসীমা মুকলি কৰা হৈছে আৰু অঞ্চলটোৰ গন্তব্যস্থানলৈ সীমিত বিমান চলাচল পুনৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাক ভাৰতলৈ ৰাওনা হোৱাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Online LPG cylinder bookings increased to about 99% on industry basis yesterday
More than 97 Lakh LPG cylinders delivered against bookings of around 87.66 Lakh cylinders during the last two days
Over 50,400 PNG consumers surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website till 07.05.2026
More than 3,019 Indian seafarers safely repatriated so far, including 20 in the last 48 hours from various locations across the Gulf region
Outreach to countries in the Gulf region continue under the direction of Prime Minister; Foreign Secretary paid an official visit to the United Arab Emirates on 7th May 2026
08 MAY 2026 6:30PM by PIB Delhi
Amid the evolving situation in West Asia, the Government of India continues its efforts to keep citizens informed through regular updates. In this regard, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations and measures being undertaken to maintain stability across key sectors.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas provided an update on the current fuel supply situation, outlining measures being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the evolving situation in West Asia. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG as the Govt is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily use during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labour is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing.
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
• To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To prioritize LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
• All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
• Many states/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. Yesterday, more than 2000 raids were conducted across the country.
• PSU OMCs have strengthened and continued surprise inspections and imposed penalties on 378 LPG distributorships, and 76 LPG distributorships have been suspended till yesterday.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritized.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings increased to about 99% on industry basis yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to about 95% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
• During last 2 days, more than 97 Lakh LPG cylinders were delivered against bookings of around 87.66 Lakh cylinders.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
• The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders are at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
• During last 2 days, more than 1.11 Lakh 5 Kg FTL cylinders were sold.
• Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organised more than 10,700 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 1,89,500 - 5Kg FTL cylinders were also sold.
• A three-member committee of Executive Directors of IOCL, HPCL and BPCL, in consultation with State authorities and industry bodies finalizes the plan for the sale of Commercial LPG in the States/UTs.
• During last 2 days, total of 15493 MT (Equivalent to more than 8.15 Lakh of 19 Kg LPG Cylinders) of Commercial LPG has been sold.
• During last 2 days, total of 613 MT of Auto LPG has been sold by PSU OMCs.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• The overall gas allocation to fertilizer plants has been enhanced to approximately 98% of their six-month average consumption.
• Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• 22 States/UTs are receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• The Ministry of Road Transport & Highways vide letter dated 24.03.26 has adopted an ‘Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure with reduced timelines’ as a special for 3 months to process applications pertaining to CGD infrastructure on priority.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• MoEFCC vide order dated 07.04.2026 has directed CPCB to issue necessary directions to SPCB/PCCs for granting consent to establish or consent to operate within 15 days for CGD network/infrastructure.
• Since March 2026, about 6.50 Lakh PNG connections have been gasified and infrastructure has been created for additional 2.66 Lakh connections, taking the total to 9.16 lakh connections. Further, about 7.08 Lakh customers have been registered for new connections.
• Till 07.05.2026, more than 50,400 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Subsequently, Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on the requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and internal trade (DPIIT), the provision for 1120 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma, Chemical and paint sector companies.
• Since 9th April 2026, about 13,150 MT of propylene and more than 1970 MT of Butyl Acrylate has been sold by Mumbai, Kochi, Vizag, Chennai, Mathura and Gujarat refineries to Chemical, Pharma and Paint Industry.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• There are adequate stocks of petrol and diesel available at all Petrol Pumps in the country. Regular Retail Prices for Petrol and Diesel are unchanged and there is no price increase at PSU OMCs Retail Outlets.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf, detailing the measures being undertaken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew in the region. It was stated that:
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 48 hours.
• No incidents involving Indian vessels or foreign vessels with Indian seafarers have been reported in the past 48 hours.
• DG Shipping Control Room has handled 8,737 calls and more than 19,314 emails since activation. In the past 48 hours, a total of 167 calls and 582 emails have been received.
• The Ministry, through the Directorate General of Shipping (DG Shipping), has facilitated the safe repatriation of more than 3,019 Indian seafarers so far, including 20 in the last 48 hours from various locations across the Gulf region.
• Port operations across India remain normal, with no congestion reported.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs continues to monitor developments in the Gulf and West Asia region, with focused efforts on ensuring safety and welfare of the Indian community in the region. It was informed that:
• Outreach to countries in the Gulf region continue under the direction of Prime Minister Shri Narendra Modi.
• Foreign Secretary of India, Shri Vikram Misri, paid an official visit to the United Arab Emirates on 7 May 2026. Earlier, External Affairs Minister visited UAE from 11-12 April, 2026 and National Security Advisor visited UAE from 25-26 April, 2026. Minister of Petroleum and Natural Gas had also visited Qatar from 9-10 April 2026. And NSA had visited Saudi Arabia on 19 April 2026.
• During the visit, Foreign Secretary met H.E. Reem Al Hashimy, Minister of State and Special Envoy for India and H.E. Khaldoon Al Mubarak, MD and CEO, Mubadala Investment Company.
• Foreign Secretary held a detailed review of the full spectrum of the bilateral cooperation with H.E. Reem Al Hashimy, Minister of State and Special Envoy for India. They reviewed ongoing bilateral cooperation in the areas of trade, investment, economic cooperation, energy, connectivity, defence and security, fintech, health, education, culture and people to people connect. The two sides also exchanged views on the prevailing situation in the West Asia region and other regional and global issues of mutual interest.
• Foreign Secretary also participated in a trilateral meeting under the India–France–UAE framework, along with H.E. Reem Al Hashimy, and H.E. Martin Briens, Secretary General of the Ministry for Europe and Foreign Affairs of France. The three sides reaffirmed their commitment to the trilateral partnership and agreed on a structured roadmap with defined timelines.
• The Ministry of External Affairs is in regular contact with State Governments and Union Territories for sharing of information and better alignment of efforts.
• The dedicated special control room in the Ministry is operational to respond to queries from Indian nationals and their families.
• Indian embassies and consulates continue to operate round-the-clock helplines to provide timely assistance and are proactively assisting our citizens. They are also in close contact with the local Governments.
• Regular advisories are being issued including information related to local government guidelines, flight and travel situations, consular services and various welfare measures being undertaken for the community.
• Indian Missions are actively engaged with the resident Indian community. They are regularly interacting with the Indian community associations, organizations, professional groups, and Indian companies to address their concerns.
• Government is according high priority to the welfare of Indian seafarers in the region. Indian Missions are extending all assistance to them including coordination with the local authorities and agencies, extending consular assistance, and assisting for requests to return to India.
• The overall flight situation continues to improve with additional flights operating from the region to various destinations in India.
• UAE airspace is open. Indian and UAE carriers are operating flights from UAE to various destinations in India.
• Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to various destinations in India.
• Qatar airspace is partially open. Air India, Air India Express, Indigo and Qatar Airways are operating flights from Qatar to various destinations in India.
• Kuwait airspace is open. Jazeera Airways and Kuwait Airways are operating flights from Kuwait to India.
• Bahrain airspace is open. Air India Express, Indigo and Gulf Air are operating flights from Bahrain to various destinations in India.
• Iraq airspace is open with limited flight operations to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.
• Iran airspace is partially open. The ministry has advised Indian nationals to avoid travelling to Iran and urged those already there to leave, with the support of Indian embassy. So far, Indian Embassy in Tehran has facilitated movement of 2,546 Indian nationals out of Iran through land border routes.
• Israel airspace is open and limited flight operations have resumed to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.