কেবিনেট
২০৩০-৩১ চনৰ ভিতৰত কপাহ খণ্ডত স্বাৱলম্বিতাৰ লক্ষ্যৰে ৫৬৫৯.২২ কোটি টকাৰ ব্যয় আৰু বিশ্ব বস্ত্ৰ বজাৰত প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে 'কপাহৰ উৎপাদনশীলতা অভিযান'ত অনুমোদন কেবিনেটৰ
05 MAY 2026 6:40PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰতৰ কপাহ খণ্ডত থকা বাধা, নিম্নগামী বিকাশ আৰু গুণগত মানৰ উদ্বেগ দূৰ কৰিবলৈ কপাহ উৎপাদনশীলতা অভিযান (২০২৬-২৭ৰ পৰা ২০৩০-৩১)ৰ বাবে ৫৬৫৯.২২ কোটি টকাৰ অনুমোদন জনাইছে।
এই অভিযান ভাৰত চৰকাৰৰ ৫এফ (ফাৰ্ম টু ফাইবাৰ টু ফেক্টৰী টু ফেশ্বন টু ফৰেইন) দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংলগ্ন। এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে ৰোগ আৰু কীট-পতংগ প্ৰতিৰোধী উচ্চ উৎপাদনক্ষম জাত (এইচৱাইভি) বীজৰ বিকাশৰ জৰিয়তে কপাহৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, ৰাজ্য চৰকাৰ, কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যিক কৃষি বিশ্ববিদ্যালয় (এএছএউ)ৰ জৰিয়তে বৰ্তমানৰ আৰু শেহতীয়া শস্য উৎপাদন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰ কৰা, বৃহৎ পৰিসৰত প্ৰচাৰ আৰু শেহতীয়া শস্য উৎপাদন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰা, উদ্যোগলৈ কম প্ৰদূষকযুক্ত কপাহৰ যোগান নিশ্চিত কৰা আৰু নিম্নোক্ত প্ৰধান দিশসমূহত গুৰুত্ব আৰোপেৰে উচ্চ মানৰ কপাহৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰা।
• উচ্চ উৎপাদনশীল, জলবায়ু-প্ৰতিৰোধী, কীট-পতংগ প্ৰতিৰোধী বীজ আৰু অন্যান্য উৎপাদন/সুৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ সাধন।
• উন্নত কপাহ উৎপাদন প্ৰযুক্তি যেনে উচ্চ ঘনত্বৰ ৰোপণ প্ৰণালী (এইচডিপিএছ), ঘন ব্যৱধান (চিএছ), সংহত কপাহ ব্যৱস্থাপনা আৰু অতি দীঘল ষ্টেপল (ইএলএছ) কপাহৰ প্ৰচাৰ
• সামৰ্থ্য বিকাশৰ জৰিয়তে কপাহৰ গুণগত মান বৃদ্ধি কৰা আৰু উত্তম প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰক্ৰিয়া গ্ৰহণকে ধৰি শস্য বিতৰক আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কাৰখানাসমূহৰ আধুনিকীকৰণক উৎসাহিত কৰা।
• বিশ্বজনীন মান নিৰ্ধাৰণ আৰু ইয়াৰ বাবে দেশজুৰি আধুনিক, মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ আৰু স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত সা-সুবিধাৰ সৈতে কপাহৰ পৰীক্ষণ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা।
• কস্তুৰী কটন ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত শক্তিশালী ব্ৰেণ্ডিং আৰু ট্ৰেকযোগ্যতাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি ভাৰতীয় কপাহক এক অগ্ৰণী, বহনক্ষম আৰু বিশ্ব বিশ্বাসযোগ্য সামগ্ৰী হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে।
• মণ্ডীসমূহৰ ডিজিটেল একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক সৱলীকৰণ কৰা, যাতে ই-প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে স্বচ্ছ মূল্যৰ সন্ধান, প্ৰত্যক্ষ বজাৰ প্ৰৱেশ আৰু উন্নত উপলব্ধি সম্ভৱ হয়।
• সম্পদ ব্যৱহাৰৰ দক্ষতা বৃদ্ধি, পৰিৱেশৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস আৰু উদ্যোগটোৰ বাবে অতিৰিক্ত মূল্যৰ সোঁত সৃষ্টিৰ বাবে কপাহৰ আৱৰ্জনাৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰণালীৰ প্ৰচাৰ
• ফ্লেক্স, ৰামি, ছিছল, মিল্কৱীড, বাঁহ আৰু কণী আদিৰ দৰে প্ৰাকৃতিক ফাইবাৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰি ভাৰতৰ ফাইবাৰ ভেটিৰ বৈচিত্ৰ্যকৰণ আৰু পৰিৱেশৰ ক্ষেত্ৰত বহনক্ষম বস্ত্ৰ উৎপাদন আৰু উদ্ভাৱনৰ অগ্ৰগতি। ইয়াৰ কৌশলগত সংহতকৰণ আৰু উৎসাহৰ জৰিয়তে কপাহৰ পৰিপূৰক আৰু ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ডক বৈশ্বিক চাহিদা আৰ্হিৰ সৈতে সমন্বিত কৰা হ'ব।
কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয় আৰু বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে এই অভিযান ৰূপায়ণ কৰিব, য'ত ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদৰ ১০টা প্ৰতিষ্ঠান, বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদৰ এটা প্ৰতিষ্ঠান আৰু প্ৰধান কপাহ উৎপাদক ৰাজ্যসমূহৰ বিভিন্ন ৰাজ্যিক কৃষি বিশ্ববিদ্যালয় (এছএইউ) ত চলি থকা কপাহৰ সৰ্বভাৰতীয় সমন্বিত গৱেষণা প্ৰকল্পৰ ১০টা কেন্দ্ৰ জড়িত থাকিব। প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত, ৰাজ্যিক কৃষি বিভাগ আৰু আইচিএআৰৰ জৰিয়তে ১৪খন ৰাজ্যৰ ১৪০খন জিলাত প্ৰযুক্তিৰ উন্নীতকৰণ আৰু ২০০০খন শস্য দ্ৰৱ্য/প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কাৰখানা স্থাপন কৰা হ'ব। আধুনিক কৃষি প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োগ, কৃষক প্ৰশিক্ষণ, গুণগত মান উন্নত কৰা, ট্ৰেকযোগ্যতা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ শক্তিশালীকৰণ, কপাহৰ মূল্য শৃংখলত বহনক্ষম ফাইবাৰ আৰু উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰি জলবায়ু আৰু কীট-পতংগ প্ৰতিৰোধী উচ্চ উৎপাদনশীল বীজৰ বিকাশ সাধন কৰা হ’ব।
এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৩১ চনৰ ভিতৰত ৪৯৮ লাখ বেল (প্ৰতিটো ১৭০ কিলোগ্ৰাম) কপাহ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰি প্ৰতি হেক্টৰত ৪৪০ কিলোগ্ৰামৰ পৰা ৭৫৫ কিলোগ্ৰাম কৰা। ইয়াৰ ফলত প্ৰায় ৩২ লাখ কৃষক আত্মনিৰ্ভৰশীল হ'ব। ট্ৰেকযোগ্যতা আৰু প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে কস্তুৰী কটন ভাৰতক উৎসাহিত কৰা, আৱৰ্জনা হ্ৰাসৰ লক্ষ্যত ২% আৰু ফ্লেক্স, ৰামি, ছিছল, মিল্কৱীড, বাঁহ আৰু কণী আদি প্ৰাকৃতিক ফাইবাৰক উৎসাহ যোগোৱা। কপাহ খণ্ডত দেশখনক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত এয়া এক মাইলৰ খুঁটি।

Cabinet
Cabinet approves “Mission for Cotton Productivity” with Rs.5659.22 crore Outlay for Self-Sufficiency in Cotton and Competitiveness in Global Textile Markets by 2030-31
05 MAY 2026 6:40PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Rs.5659.22 crore for Mission for Cotton Productivity (2026–27 to 2030–31) to address bottlenecks, declining growth, and quality concerns in India’s cotton sector.
The mission aligns with the 5F vision (Farm to Fibre to Factory to Fashion to Foreign) of Government of India. The Mission focuses on enhancing cotton productivity through development of High yielding variety (HYV) seeds resistant to disease and pests, scaling up of existing and latest crop production technologies through states governments, Krishi Vigyan Kendras, and State Agricultural Universities (SAUs) through large-scale promotion and adoption of latest crop production technologies, ensures least contaminant cotton supply to industry, and promote high-quality cotton exports with focus on the following major aspects:
• Development of High-yielding, climate resilient, pest-resistant seeds, and other production/protection technologies
• Upscaling improved cotton production technologies like High Density Planting System (HDPS), Closer Spacing (CS), Integrated Cotton Management, and promotion of Extra Long Staple (ELS) Cotton
• Augmenting quality of cotton through capacity building and promoting modernization of ginning and processing factories, including adoption of best processing practices.
• Strengthening cotton testing infrastructure across the country with modern, standardized, and accredited facilities to ensure reliable quality assessment and global benchmarking.
• Robust branding and traceability initiatives under Kasturi Cotton Bharat to position Indian cotton as a premium, sustainable, and globally trusted product.
• Empowering farmers through digital integration of market yards (mandis), enabling transparent price discovery, direct market access, and improved realization through e-platforms
• Promotion of cotton waste recycling and circular economy practices to enhance resource efficiency, reduce environmental footprint, and generate additional value streams for the industry
• Diversification of India’s fibre base by including natural fibres like flax, ramie, sisal, milkweed, bamboo and banana and advancement of environmentally sustainable textile production and innovations. Its strategic integration and promotion to complement cotton and align India’s textile sector with evolving global demand patterns.
The Mission will be implemented by the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and Ministry of Textiles, involving 10 institutes of Indian Council of Agricultural Research (ICAR), one institute of Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), and 10 centres of All India Coordinated Research Project (AICRPs) on Cotton operating in different State Agricultural Universities (SAUs) of major cotton growing states. Initially, 140 districts will be focussed in 14 States through State Department of Agriculture and ICAR for upscaling the technologies and 2000 ginning/ processing factories. Development of high-yielding climate resistant and pest-resistant seeds, deploy modern farming technologies, farmer training, quality improvement, traceability, and strengthening infrastructure by promoting sustainable fibres and innovation across the cotton value chain.
The Mission envisages to accomplish the production of 498 lakh bales (170 kg lint each) of cotton by enhancing lint productivity from 440 kg/ha to 755 kg/ha by 2031. Approximately 32 lakh farmers will be benefitted leading to self-reliance. Promotion of Kasturi Cotton Bharat for traceability and certification, targeting trash reduction <2% and promotion of natural fibres like flax, ramie, sisal, milkweed, bamboo and banana. This is a milestone in making the country self-reliant in Cotton Sector.