Cabinet
Cabinet approves “Mission for Cotton Productivity” with Rs.5659.22 crore Outlay for Self-Sufficiency in Cotton and Competitiveness in Global Textile Markets by 2030-31
05 MAY 2026 6:40PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Rs.5659.22 crore for Mission for Cotton Productivity (2026–27 to 2030–31) to address bottlenecks, declining growth, and quality concerns in India’s cotton sector.
The mission aligns with the 5F vision (Farm to Fibre to Factory to Fashion to Foreign) of Government of India. The Mission focuses on enhancing cotton productivity through development of High yielding variety (HYV) seeds resistant to disease and pests, scaling up of existing and latest crop production technologies through states governments, Krishi Vigyan Kendras, and State Agricultural Universities (SAUs) through large-scale promotion and adoption of latest crop production technologies, ensures least contaminant cotton supply to industry, and promote high-quality cotton exports with focus on the following major aspects:
• Development of High-yielding, climate resilient, pest-resistant seeds, and other production/protection technologies
• Upscaling improved cotton production technologies like High Density Planting System (HDPS), Closer Spacing (CS), Integrated Cotton Management, and promotion of Extra Long Staple (ELS) Cotton
• Augmenting quality of cotton through capacity building and promoting modernization of ginning and processing factories, including adoption of best processing practices.
• Strengthening cotton testing infrastructure across the country with modern, standardized, and accredited facilities to ensure reliable quality assessment and global benchmarking.
• Robust branding and traceability initiatives under Kasturi Cotton Bharat to position Indian cotton as a premium, sustainable, and globally trusted product.
• Empowering farmers through digital integration of market yards (mandis), enabling transparent price discovery, direct market access, and improved realization through e-platforms
• Promotion of cotton waste recycling and circular economy practices to enhance resource efficiency, reduce environmental footprint, and generate additional value streams for the industry
• Diversification of India’s fibre base by including natural fibres like flax, ramie, sisal, milkweed, bamboo and banana and advancement of environmentally sustainable textile production and innovations. Its strategic integration and promotion to complement cotton and align India’s textile sector with evolving global demand patterns.
The Mission will be implemented by the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and Ministry of Textiles, involving 10 institutes of Indian Council of Agricultural Research (ICAR), one institute of Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), and 10 centres of All India Coordinated Research Project (AICRPs) on Cotton operating in different State Agricultural Universities (SAUs) of major cotton growing states. Initially, 140 districts will be focussed in 14 States through State Department of Agriculture and ICAR for upscaling the technologies and 2000 ginning/ processing factories. Development of high-yielding climate resistant and pest-resistant seeds, deploy modern farming technologies, farmer training, quality improvement, traceability, and strengthening infrastructure by promoting sustainable fibres and innovation across the cotton value chain.
The Mission envisages to accomplish the production of 498 lakh bales (170 kg lint each) of cotton by enhancing lint productivity from 440 kg/ha to 755 kg/ha by 2031. Approximately 32 lakh farmers will be benefitted leading to self-reliance. Promotion of Kasturi Cotton Bharat for traceability and certification, targeting trash reduction <2% and promotion of natural fibres like flax, ramie, sisal, milkweed, bamboo and banana. This is a milestone in making the country self-reliant in Cotton Sector.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ২০৩০-৩১ ফাওবদা কোতনদা মীপাল তাংদবা ওইনবা অমসুং গ্লোবেল তেক্সতাইল মার্কেৎশিংদা কম্পিতিতিবনেস লৈনবগীদমক লুপা করোর ৫৬৫৯.২২গী শেনফমগা লোয়ননা “মিসন ফোর কোত্তন প্রদক্তিবিতী” অয়াবা পীখ্রে
05 MAY 2026 6:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা মিসন ফোর কোতন প্রদক্তিবিতী (২০২৬-২৭দগী ২০৩০-৩১) গীদমক লুপা করোর ৫৬৫৯.২২ অয়াবা পীখ্রে, মসিনা ভারতকী কোতন সেক্তরদা লৈরিবা অপনবশিং, হন্থরক্লিবা গ্রোথ অমসুং ক্বালিতীগী ৱাফমশিং কোকহন্নবা হোৎনগনি।
মিসন অসি ভারত সরকারগী ৫এফ ভিজন (ফার্ম তু ফাইবর তু ফেক্তরী তু ফেশন তু ফোরেন)গী পরিং মখাদনি। মিসন অসিনা লাইনা-লাইচৎশিং অমসুং তিলশিংদা রেজিস্তেন্ত ওইবা হাই য়িল্দিং ভেরাইতী (ঐচ.ৱাই.ভি) সিদশিং পুথোক্তুনা কোতনগী পোত্থোক হেনগৎহনবদা মিসন অসিনা মীৎয়েং থম্লি অমসুং রাজ্য সরকারশিং, কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্রশিং অমসুং স্তেত এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতীশিং (এস.এ.য়ু.শিং) গী খুত্থাংদা হৌজিক লৈরিবা অমসুং খ্বাইদগী নৌবা মহৈ-মরোং পুথোকপগী তেক্নোলোজীশিং অসি পাক-শন্না প্রোমোৎ তৌদুনা অমসুং খ্বাইদগী নৌবা মহৈ-মরোং পুথোকপগী তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা হেনগৎহন্দুনা ইন্দস্ত্রীদা কন্তামিনেন্ত কোতন সপ্লাই হন্থহন্নবা অমসুং ক্বালিতী লৈবা কোতন মপানদা থাদোকপা প্রমোৎ তৌনবা মরু ওইবা হীরমশিং অসিদা মীৎয়েং থমগনি:
• পোত্থোক লৈবা, ক্লাইমেৎ রেজিলিয়েন্ত, পেস্ত-রেজিস্তেন্ত সিদশিং অমসুং অতোপ্পা প্রদক্সন/প্রোতেক্সন তেক্নোলোজীশিং পুথোকপা
• হাই দেন্সিতী প্লান্টিং সিস্তেম (ঐচ.দি.পি.এস.), ক্লোজর স্পেসিং (সি.এস.), ইন্তিগ্রেতেদ কোতন মেনেজমেন্ত, অমসুং এক্সত্রা লোং স্তেপল (ই.এল.এস.) কোতনগুম্বা হেন্না ফবা কোতন প্রদক্সন তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপা।
• খ্বাইদগী ফবা প্রোসেসিং প্রাক্তিসশিং শীজিন্নবা য়াওনা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং গর্নিং অমসুং প্রোসেসিং ফেক্তরীশিংগী মোদর্নাইজেসন প্রোমোৎ তৌদুনা কোতনগী ক্বালিতী হেনগৎহনবা।
• লৈবাক শিনবা থুংনা কোতন তেস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মোদর্ন, স্তেন্দার্দাইজ অমসুং এক্রেদিতেদ ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা থাজবা য়াবা ক্বালিতী এসেসমেন্ত অমসুং গ্লোবেল বেঞ্চমার্কিং লৈহল্লগনি।
• কাস্তুরি কোতন ভারতকী মখাদা ভারতকী কোতনবু প্রিমিয়ম, সস্তেনেবল অমসুং মালেমগী ওইনা থাজবা থম্বা পোত্থোক অমা ওইহন্নবা মপাঙ্গল কনবা ব্রান্দিং অমসুং ত্রেসএবিলিতী ইনিসিয়েতিবশিং।
• কৈথেলগী য়ার্দশিং (মন্দিশিং) দিজিতেল ইন্তিগ্রেসনগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা শক্তি পীনবা, ত্রান্সপরেন্ত প্রাইস দিস্কোভরী, দাইরেক্ত মার্কেৎ এক্সেস, অমসুং ই-প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা ফগৎলকপা রিএলিজেসন তৌবা ঙমহনবা।
• রিসোর্স ইফিসেন্সী হেনগৎনবা, এনভাইর্নমেন্তেল ফুতপ্রিন্ত হন্থহন্নবা অমসুং ইন্দস্ত্রীগীদমক অহেনবা ভেল্যু স্ত্রিমশিং পুথোক্নবা কোতনগী মহুৎ শিনবা অমসুং সর্ক্যুলর ইকোনোমীগী থবকশিং প্রোমোৎ তৌবা ।
• ফ্লেক্স, রামী, সিসল, মিল্কৱীদ, ৱা অমসুং লফোইগুম্বা মহৌশাগী ওইবা ফাইবরশিং য়াওহন্দুনা ভারতকী ফাইবর বেজদা মখল-মখা কয়াগী পোৎলমশিং পুথোকপা অমসুং অকোইবগী ফিবম ফনা থম্বা তেক্সতাইল পুথোকপা অমসুং ইনোভেসনশিং খুমাং চাউশিলহনবা। মসিগী স্ত্রেতেজিক ইন্তিগ্রেসন অমসুং প্রমোসন অসিনা কোতনগী মগুন হেনগৎহল্লগনি অমসুং ভারতকী তেক্সতাইল সেক্তরবু মালেমগী দিমান্দ পেতর্নগা চান্নহল্লগনি।
মিসন অসি ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চ (আই.সি.এ.আর.) গী ইন্সতিত্যুৎ ১০, সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ (সি.এস.আই.আর.) গী ইন্সতিত্যুৎ অমা, অমসুং মরুওইবা কোত্তন থাবা রাজ্যশিংগী তোঙান-তোঙানবা স্তেত এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতীশিংদা মথৌ তৌরিবা ওল ইন্দিয়া কোওর্দিনেতেদ রিসর্চ প্রোজেক্ত (এ.আই.সি.আর.পি.) গী সেন্তর ১০ য়াওনা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফেয়র অমসুং তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না পায়খৎকনি। অহানবদা, স্তেত দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর অমসুং আই.সি.এ.আর.গী খুত্থাংদা রাজ্য ১৪দা জিলা ১৪দা তেক্নোলোজীশিং অমসুং গিনিং/প্রোসেসিং ফেক্তরী ২,০০০ হেন্না শেমগৎনবা মীৎয়েং থমগনি। পোত্থোক লৈবা ক্লাইমেৎ রেজিলিয়ন্ত অমসুং পেস্ত রেসিস্তেন্ত সিদশিং শেমগৎপা, অনৌবা লৌউ-শিংউগী তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা, লৌমীশিংদা ত্রেনিং পীবা, ক্বালিতী ফগৎহনবা, ত্রেসএবিলিতী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা কোতন ভেল্যু চেন পুম্নমক্তা সস্তেনেবল ফাইবরশিং অমসুং ইনোভেসন প্রমোৎ তৌবা।
মিসন অসিনা ২০৩১ ফাওবদা কতনগী পোত্থোক পুথোকপা কেজি ৪৪০/হেক্তরদগী কেজি ৭৫৫/হেক্তরদা হেনগৎহন্দুনা কোতনগী বেল লাখ ৪৯৮ (কেজি ১৭০) পুথোক্নবা পান্দম থম্লি। চাউরাক্না লৌমী লাখ ৩২না কান্নবা ফংগনি অমসুং মখোয়বু মশা মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবদা মতেং পাংগনি। ত্রেসএবিলিতী অমসুং সর্তিফিকেসনগীদমক কাস্তুরি কোতন ভারত প্রমোসন তৌবা, অরেম্বা হন্থহন্নবা <2% মীৎয়েং থম্বা অমসুং মহৌশাগী ওইবা ফাইবরশিং হায়বদি ফ্লেক্স, রামি, সিসল, মিল্কৱীদ, ৱা অমসুং লফোইগুম্বা অসিবু প্রমোসন তৌবা। মসি লৈবাক অসিবু কোতন সেক্তরদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবদা মাইলস্তোন অমনি।