କ୍ୟାବିନେଟ
୫୬୫୯.୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ “କପା ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ”କୁ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ
୨୦୩୦-୩୧ ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ବଜାରରେ କପା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ ଲକ୍ଷ୍ୟ
05 MAY 2026 6:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ କପା ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ଘୋଣା କରିଛନ୍ତି । ୫୬୫୯.୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଏହି ମିଶନ ୨୦୨୬-୨୭ ରୁ ୨୦୩୦-୩୧ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଏହା ଭାରତର କପା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ, ନିମ୍ନଗାମୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ସମସ୍ୟା ଦୂରଣ କରିବ ।
ଏହି ମିଶନ୍ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଫାଇଭ୍‌-‘ଏଫ୍‌’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ (ଫାର୍ମରୁ ଫାଇବର, ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିରୁ ଫ୍ୟାଶନ ଏବଂ ଫରେନ୍‌) ଅନୁରୂପ । ଏହି ମିଶନ୍ ରୋଗ ଏବଂ କୀଟପତଙ୍ଗ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଉଚ୍ଚ ଅମଳକ୍ଷମ ବିହନ (ଏଚୱାଇଭି) ବିହନ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ କପା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏସଏୟୁ) ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର ଓ ଗ୍ରହଣୀୟତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏହାସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନର ଏବଂ ନୂତନ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ପ୍ରସାର, ଶିଳ୍ପକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଦୂଷଣକାରୀ କପା ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରମୁଖ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଉଚ୍ଚମାନର କପା ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବ:
ଉଚ୍ଚ-ଅମଳକ୍ଷମ, ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ, ଏବଂ କୀଟ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ବିହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ/ସୁରକ୍ଷା ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିକଶିତ କରିବା ।
ଉଚ୍ଚ-ଘନତା ରୋପଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଚଡିପିଏସ), ନିକଟ-ସ୍ଥାନୀୟ ରୋପଣ (ସିଏସ), ସମନ୍ୱିତ କପା ପରିଚାଳନା ଭଳି ଉନ୍ନତ କପା ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ-ଲମ୍ବା ମୁଖ୍ୟ କପା (ଇଏଲଏସ) କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ କପା ଗୁଣବତ୍ତାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଏବଂ ଜିନିଂ ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କାରଖାନାର ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କପା ପରୀକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକ, ମାନକୀକରଣ ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସୁବିଧା ସହିତ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ।
କସ୍ତୁରୀ କଟନ୍‌ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ଦୃଢ଼ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ଟ୍ରେସେବିଲିଟି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ କପାକୁ ଏକ ପ୍ରିମିୟମ୍, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା।
ବଜାର ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଲ୍ ଏକୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ, ସିଧାସଳଖ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଇ-ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ଲାଭ ହାସଲକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ।
ସମ୍ବଳ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ପରିବେଶଗତ ପ୍ରଭାବ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ଉତ୍ସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି କପା ଅପଚୟ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଓ ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବୟନଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଳସୀ, ରେମି, ସିସିଲ, ମିଲ୍କୱିଡ୍‌, ବାଉଁଶ ଏବଂ କଦଳୀ ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ତନ୍ତୁ ସମେତ ଭାରତର ଫାଇବର ଆଧାରକୁ ବିବିଧ କରାଯିବ । କପାକୁ ପରିପୂରକ ରୂପରେ ରଣନୀତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମନ୍ୱିତ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱ ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତର ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନୁରୂପ ଆକାର ଦେବା।
ଏହି ମିଶନକୁ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଏଥିରେ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର)ର ୧୦ଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଶିଳ୍ପ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ସିଏସଆଇଆର)ର ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ କପା ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏସଏୟୁ)ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ୧୦ଟି ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ସମନ୍ୱିତ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପ (ଏଆଇସିଆରପି) କେନ୍ଦ୍ର ସାମିଲ ହେବ। ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, କୃଷି ବିଭାଗ ଏବଂ ଆଇସିଏଆର ମାଧ୍ୟମରେ ୧୪ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୪୦ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରସାର ଏବଂ ୨,୦୦୦ ଜିନିଂ/ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉଚ୍ଚ-ଅମଳକ୍ଷମ, ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ଏବଂ କୀଟ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ବିହନ ବିକଶିତ କରିବା, ଆଧୁନିକ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା, ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା, ଟ୍ରେସେବିଲିଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ତନ୍ତୁକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ତଥା ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ନବସୃଜନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ଏହି ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କପା ଉତ୍ପାଦନକୁ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୪୪୦ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୭୫୫ କିଲୋଗ୍ରାମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ୨୦୩୧ ସୁଦ୍ଧା ୪୯.୮ ନିୟୁତ ଲିଣ୍ଟ (ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲିଣ୍ଟରେ ୧୭୦ କିଲୋଗ୍ରାମ କପା ଥାଏ) ଉତ୍ପାଦନ କରିବା। ଏହା ପ୍ରାୟ ୩.୨ ନିୟୁତ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହି ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କସ୍ତୁରୀ କପା ଭାରତ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଏହାର ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଅପଚୟକୁ ୨ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ କରିବା ଏବଂ ଅଳସୀ, ରାମି, ସିସିଲ, ମିଲ୍କୱିଡ୍‌, ବାଉଁଶ ଏବଂ କଦଳୀ ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ତନ୍ତୁକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଏହା ଦେଶକୁ କପା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।

Cabinet
Cabinet approves “Mission for Cotton Productivity” with Rs.5659.22 crore Outlay for Self-Sufficiency in Cotton and Competitiveness in Global Textile Markets by 2030-31
05 MAY 2026 6:40PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Rs.5659.22 crore for Mission for Cotton Productivity (2026–27 to 2030–31) to address bottlenecks, declining growth, and quality concerns in India’s cotton sector.
The mission aligns with the 5F vision (Farm to Fibre to Factory to Fashion to Foreign) of Government of India. The Mission focuses on enhancing cotton productivity through development of High yielding variety (HYV) seeds resistant to disease and pests, scaling up of existing and latest crop production technologies through states governments, Krishi Vigyan Kendras, and State Agricultural Universities (SAUs) through large-scale promotion and adoption of latest crop production technologies, ensures least contaminant cotton supply to industry, and promote high-quality cotton exports with focus on the following major aspects:
• Development of High-yielding, climate resilient, pest-resistant seeds, and other production/protection technologies
• Upscaling improved cotton production technologies like High Density Planting System (HDPS), Closer Spacing (CS), Integrated Cotton Management, and promotion of Extra Long Staple (ELS) Cotton
• Augmenting quality of cotton through capacity building and promoting modernization of ginning and processing factories, including adoption of best processing practices.
• Strengthening cotton testing infrastructure across the country with modern, standardized, and accredited facilities to ensure reliable quality assessment and global benchmarking.
• Robust branding and traceability initiatives under Kasturi Cotton Bharat to position Indian cotton as a premium, sustainable, and globally trusted product.
• Empowering farmers through digital integration of market yards (mandis), enabling transparent price discovery, direct market access, and improved realization through e-platforms
• Promotion of cotton waste recycling and circular economy practices to enhance resource efficiency, reduce environmental footprint, and generate additional value streams for the industry
• Diversification of India’s fibre base by including natural fibres like flax, ramie, sisal, milkweed, bamboo and banana and advancement of environmentally sustainable textile production and innovations. Its strategic integration and promotion to complement cotton and align India’s textile sector with evolving global demand patterns.
The Mission will be implemented by the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and Ministry of Textiles, involving 10 institutes of Indian Council of Agricultural Research (ICAR), one institute of Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), and 10 centres of All India Coordinated Research Project (AICRPs) on Cotton operating in different State Agricultural Universities (SAUs) of major cotton growing states. Initially, 140 districts will be focussed in 14 States through State Department of Agriculture and ICAR for upscaling the technologies and 2000 ginning/ processing factories. Development of high-yielding climate resistant and pest-resistant seeds, deploy modern farming technologies, farmer training, quality improvement, traceability, and strengthening infrastructure by promoting sustainable fibres and innovation across the cotton value chain.
The Mission envisages to accomplish the production of 498 lakh bales (170 kg lint each) of cotton by enhancing lint productivity from 440 kg/ha to 755 kg/ha by 2031. Approximately 32 lakh farmers will be benefitted leading to self-reliance. Promotion of Kasturi Cotton Bharat for traceability and certification, targeting trash reduction <2% and promotion of natural fibres like flax, ramie, sisal, milkweed, bamboo and banana. This is a milestone in making the country self-reliant in Cotton Sector.