তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
আইআইএমচিয়ে হিন্দী সাংবাদিকতাৰ ২০০ বছৰ পূৰ্ণ হোৱাৰ উপলক্ষে ‘সঞ্চাৰ মধ্যম’ৰ বিশেষ সংখ্যা প্ৰকাশ কৰিছে
পৰিৱৰ্তিত সময়ত সপোন দেখিবলৈ সাহসী হওক আৰু সেই সপোনসমূহ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ নিজৰ সমগ্ৰ শক্তি উৎসৰ্গা কৰক: হৰিবংশ, ৰাজ্যসভাৰ উপাধ্যক্ষ
‘সঞ্চাৰ মধ্যম’ৰ বিশেষ সংখ্যাই হিন্দী সাংবাদিকতা আৰু ভাৰতীয় জ্ঞান পৰম্পৰাৰ বিৱৰ্তনৰ এক বিস্তৃত চিত্ৰ উপস্থাপন কৰিছে: প্ৰজ্ঞা পালিৱাল গৌৰ, উপাচাৰ্য, আইআইএমচি
05 MAY 2026 9:32PM by PIB Guwahati
ভাৰতত হিন্দী সাংবাদিকতাৰ ২০০ বছৰীয়া গৌৰৱময় যাত্ৰা উপলক্ষে ভাৰতীয় গণসংযোগ প্ৰতিষ্ঠান (আইআইএমচি)ৰ ফ্লেগশ্বিপ গৱেষণা আলোচনী ‘সঞ্চাৰ মধ্যম’ৰ বিশেষ স্মৃতিসংখ্যাৰ মুক্তি অনুষ্ঠানত ৰাজ্যসভাৰ মাননীয় উপাধ্যক্ষ শ্ৰী হৰিবংশ ডাঙৰীয়াই ৫ মে’ তাৰিখে ভাষণ প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানত আইআইএমচিৰ উপাচাৰ্য ড০ প্ৰজ্ঞা পালিৱাল গৌৰ আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব ড০ কেকে নিৰলা উপস্থিত আছিল।
ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত হিন্দী সাংবাদিকতাৰ সমৃদ্ধ উত্তৰাধিকাৰ আৰু বিকাশমান ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী হৰিবংশে উল্লেখ কৰে যে দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনেৰে চিহ্নিত এই যুগত সাক্ষৰ আৰু নিৰক্ষৰৰ সংজ্ঞা পৰম্পৰাগত পঢ়া-শুনাৰ সীমাৰ বাহিৰলৈ বিস্তৃত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে নিৰন্তৰ শিক্ষাগ্ৰহণ আৰু উদীয়মান জ্ঞান ব্যৱস্থাৰ সৈতে খাপ খুৱাব পৰা সামৰ্থ্য এতিয়া অত্যাৱশ্যক হৈ পৰিছে।
এসময়ত যিবোৰ প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ হ’বলৈ শতিকাজুৰি সময় লাগিছিল, সেইসমূহ এতিয়া বছৰ বা মাহৰ ভিতৰতে দ্ৰুতগতিত ৰূপান্তৰিত হৈছে। এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত তেওঁ ব্যক্তিসকলক, বিশেষকৈ যুৱ যোগাযোগকাৰীসকলক, এই পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱেশত অৰ্থপূৰ্ণ সপোন কল্পনা কৰিবলৈ আৰু দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰে সেইবোৰ সাধন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে “১৮২৬ চনত কলিকতাৰ পৰা প্ৰকাশিত প্ৰথম হিন্দী সংবাদপত্ৰ ‘উদন্ত মাৰ্টাণ্ড’ৰ দৰেই তেতিয়াহে কোনোবাই সমাজত স্থায়ী প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব পাৰিব।”
‘বিকশিত ভাৰত ২০৪৭’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰসংগত শ্ৰী হৰিবংশে ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াত যোগাযোগ, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰে। তেওঁ বৰ্তমান সময়ক “দক্ষতা-চালিত যুগ” বুলি অভিহিত কৰি কয় যে দক্ষতা আহৰণ আৰু ইয়াৰ সঠিক প্ৰয়োগে জীৱনৰ গুণগত পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব পাৰে। অৰ্থনৈতিক ৰূপান্তৰৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাক আলোকপাত কৰি তেওঁ কয় যে ই প্ৰায়ে সামগ্ৰিক সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁ ভাৰতে দ্ৰুতবেগী ৰে’ল, আধুনিক বন্দৰ আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত লাভ কৰা শেহতীয়া অগ্ৰগতিৰ দিশটো উল্লেখ কৰে।
তেওঁ লগতে কয় যে তথ্য বিপ্লৱৰ এই যুগত ব্যক্তিগত আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ভৱিষ্যত সুসংগঠিতভাৱে গঢ় দিবলৈ উদ্ভাৱনী চিন্তা আৰু গতানুগতিক পথৰ বাহিৰলৈ ওলাই আহিবলৈ সাহসৰ প্ৰয়োজন। শ্ৰী হৰিবংশে আৰু উল্লেখ কৰে যে সাংবাদিকতাই নিশ্চিত কৰিব লাগিব যাতে ক্ষুদ্ৰতম তথ্যসমূহো জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ সুসংহতভাৱে উপনীত হয়, যাৰ ফলত জ্ঞাত জনমত গঢ়ি উঠা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহত ঐক্যমত্য স্থাপন কৰা সহজ হয়। তেওঁ যোগাযোগকাৰীসকলক ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি থকা নিজৰ দায়িত্ব সম্পূৰ্ণৰূপে স্বীকাৰ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
আইআইএমচিৰ উপাচাৰ্য ড০ প্ৰজ্ঞা পালিৱাল গৌৰে উল্লেখ কৰে যে ‘সঞ্চাৰ মধ্যম’ৰ এই বিশেষ সংখ্যাই বিগত দুটা শতিকাত হিন্দী সাংবাদিকতাৰ বিৱৰ্তনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিসমূহৰ ওপৰত গভীৰ পৰ্যালোচনা আগবঢ়াইছে আৰু আগশাৰীৰ শিক্ষাবিদ তথা সংবাদ মাধ্যমৰ পেছাদাৰীসকলৰ মূল্যবান অৱদানসমূহ একত্ৰিত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই আলোচনীখনে সাংবাদিকতাৰ উদীয়মান ধাৰাসমূহ নিয়মীয়াকৈ অনুসৰণ কৰাৰ লগতে সমসাময়িক প্ৰেক্ষাপটত ভাৰতৰ সমৃদ্ধ জ্ঞান পৰম্পৰাক পুনৰ মূল্যায়ন কৰাত এক তাৎপৰ্যপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।

Ministry of Information & Broadcasting
IIMC releases special issue of ‘Sanchar Madhyam’ marking 200 years of Hindi journalism
In changing times, dare to dream and devote your full strength to realize that dream: Harivansh, Dy Chairman, RS
‘Sanchar Madhyam’ special issue captures evolution of Hindi journalism and India’s knowledge traditions: Pragya Paliwal Gaur, VC, IIMC
05 MAY 2026 9:32PM by PIB Delhi
Shri Harivansh, Hon’ble Deputy Chairman of the Rajya Sabha, on 5th May addressed the gathering at the release of a special commemorative issue of ‘Sanchar Madhyam’, the flagship research journal of the Indian Institute of Mass Communication (IIMC), marking the 200-year journey of Hindi journalism in India. The event was graced by the presence of Vice Chancellor of IIMC, Dr. Pragya Paliwal Gaur and Joint Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, Dr. K.K. Nirala.
Highlighting the rich legacy and evolving role of Hindi journalism in nation-building Shri Harivansh said that In an era marked by rapid transformation, the very definition of literate and illiterate has evolved beyond the traditional boundaries of reading and writing. Continuous learning and the ability to adapt to emerging knowledge systems have become indispensable. Technologies that once took centuries to evolve are now transforming within years and even months.
Against this backdrop, he urged individuals especially the young communicators to envision meaningful dreams within this changing landscape and pursue them with unwavering commitment. “Only then,” he noted, “can one leave a lasting imprint, much like the Udant Martand, the first Hindi newspaper published from Calcutta in 1826.”
Highlighting the vision of ‘Viksit Bharat 2047’, Shri Harivansh emphasised the critical role of communication, research, and innovation in shaping India’s future. He described the present as a “skill-driven era,” where the acquisition and application of skills have the power to transform lives. Stressing the centrality of economic transformation, he observed that it often sets the trajectory for broader societal change. In this regard, he pointed to India’s recent strides in infrastructure development, including high-speed rail, modern ports, and other key sectors.
He mentioned that in this age of information revolution, shaping both personal and national futures requires innovation and the courage to move beyond conventional paths. Shri Harivansh added that journalism must ensure that even the smallest pieces of information reach the masses, enabling informed public discourse and consensus on issues of national importance. He emphasized that communicators must fully recognise their responsibility towards the nation.
Vice Chancellor of IIMC Dr. Pragya Paliwal Gaur noted that the special issue of ‘Sanchar Madhyam’ brings together contributions from leading academics and media professionals, reflecting on key milestones in the evolution of Hindi journalism over the past two centuries. She added that while the journal consistently tracks emerging trends in journalism, it also plays a vital role in revisiting the elements of India’s rich knowledge traditions within a contemporary framework.