ন্যু অমসুং রিন্যুএবল মন্ত্রালয়
ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়না ইন্তর্নেস্নেল সন দেনা লাকপদা ‘রন ফোর সন’ মরাথোন শিনখ্রে
থৌরম অসিদা এপ্রিল ২০২৬তা রুফতোপ সোলর ইনস্তোলেসন রেকোর্দ ওইনা লাখ ২.৭ তৌবা ঙমখিবগী পালন তৌখ্রে
পি.এম. সুর্য় ঘরগী মখাদা ফংখিবা মায়পাকপা: মুফ বিজলি য়োজনা, ভারতকী ইক্লিন ইনর্জীদা অমুক হন্না শাহৌ পীরি
03 MAY 2026 2:15PM by PIB Imphal
২০২৬গী মে ৩, ইন্তর্নেস্নেল সন দেনা লাকপদা ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয় (এম.এন.আর.ই.) না 'রন ফোর সন' মরাথোন পাংথোকখ্রে - মসিনা য়ুম মিলিয়ন কয়া অমসুং পুন্সি কয়াদা মঙাল পুরকখিবা অমসুং তুংগী মীরোনগীদমক্তা মখা তানা পুরক্কদবা সৌর শক্তিদা ইকায় খুম্নবা উৎলি।
থৌরম অদুদা সোলর ইনর্জীগী ইনস্তোল তৌরবা কেপাসিতি মেগাৱাৎ ১,৫০,০০০ হেনবা অমসুং পি.এম. সুর্য় ঘর: মুফ বিজলি য়োজনা (পি.এম.-এস.জি.এম.বি.ৱাই.) গী মখাদা অহোংবা পুরকপা ঙম্বগী পালন তৌখি, মসিগী মখাদা থা অমা খক্তদা সোলররুফ তোপ ইনস্তোলেসন লাখ ৩০ তৌখি লোয়ননা ২০২৬গী এপ্রিল থাদা ইনস্তোলেসন লাখ ২.৭ লোইশিনবা ঙমদুনা লৈবাক অসিগী ইমুং লাখ ৪৫ হেনবদা রুফতোপ সোলরগী কান্নবা ফংখি।
নোংচুপ থংবা এসিয়াদা ইনর্জীগী অকিবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা, ভারতকী রিন্যুএবল ইনর্জী সেক্তর অমসুং অখন্ননা সোলর ইনর্জীনা আত্মানির্ভরতা অসি এস্পিরেসনদগী রিএলিতীদা ওন্থোকখ্রে। চহি অসিগী মার্চ ৩১ ফাওবদা, ভারতকী অপুনবা সোলার কেপাসিতি অসি ২০১৪দা ২.৮২ গিগাৱাৎ ওইরম্বা অদুদগী ১৫০ গিগাৱাৎ ওইখ্রে। মসি চহি ১২দা ৫৩গী চাংদা হেনগৎলকপনি। অরোইবা ৫০ জি.দবল্যু. অসি থা ১৫ খক্তদা হাপচিনখি, মসি ঐখোয়গী পুৱারীদা খ্বাইদগী থুনা হাপচিনখিবনি। ভারতকী ইনস্তোল তৌরবা ইলেক্ত্রিসিতী কেপাসিতীগী চাউরাক্না ৫০%দি হৌজিক্তি নন-ফোসিল ফ্যুল সোর্সশিংদগী লাক্লি। ২০৩০গী মতমগী মমাংদা পান্দম অসি ফংবা ঙম্লে। মসিনা ক্লিন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা ভারতকী থাক অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
"রন ফোর সন" অসিদা মেজর ধ্যান চান্দ নেস্নেল স্তেদিয়ম, নই দিল্লীদা কিলোমিতর ২ অমসুং কিলোমিতর ৫গী রেসশিং পাংথোকখি। মসিদা চহি কাংলুপ খুদিংমক্কী নাগরিকশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। মসিনা ভারতকী ক্লিন ইনর্জী মিসনগীদমক মীয়াম্না হেন্না হেন্না খঙনরক্লিবা অদু উৎলি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী সন্তোশ কুমার সরঙ্গিনা হায়খি মদুদি 'রন ফোর সন' অসি মরাথোন অমা খক্তা নত্তে, মসি হেন্না সস্তেনেবল অমসুং আত্মনির্ভর ভারত অমগী মায়কৈদা অপুনবা খোঙথাং অমনি। ভারতনা রিন্যুএবল ইনর্জীদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা মপাঙ্গল কনখৎলকপগা লোয়ননা পি.এম. সুর্য় ঘর: মুফ বিজলি য়োজনাগী খুত্থাংদা সোলর ইনর্জী ফংহনবদা মীৎয়েং চংলি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি । মসিনা ক্লিন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী কান্নবা অসি ইমুং খুদিংদা ফংহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারত অসি হৌজিক্কী ওইনা ইনস্তোল তৌরবা রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতীগী মতাংদা মালেমগী ওইনা অহুমশুবা মফমদা লৈরি। 'রন ফোর সন' থৌরম অসিনা ভারতকী সোলর ইনর্জীগী খোঙচৎকী মগুন অদু ময়েক শেংহন্নবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা সোলর দিপ্লোইমেন্ত হেন্না য়াংশিন্নবগীদমক মাগী মোমেন্তম অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা প্লেৎফোর্ম অমা ওইখি।
থৌরম অসিনা সোলর ইনর্জী খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং পি.এম. সুর্য় ঘর: মুফ বিজলি য়োজনা – অমুক্তংদা রুফতোপ অমা, য়ুমথোং অমা, সুর্য় ঘর অমগী মখাদা সিতিজন-সেন্ত্রিক ক্লিন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন প্রমোৎ তৌনবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী অপুনবা ফিরেপ অমা ওইরি।

Ministry of New and Renewable Energy
Ministry of New and Renewable Energy Organises ‘Run for Sun’ Marathon on International Sun Day
Event Celebrates Record 2.7 Lakh Rooftop Solar Installations Achieved in April 2026
Milestone Achieved Under PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana, Reinforcing India’s Clean Energy Push
03 MAY 2026 2:15PM by PIB Delhi
On the occasion of International Sun Day, 3rd May 2026, the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) organised the ‘Run for Sun’ Marathon — a tribute to the Saur Shakti that has brought light into millions of homes and lives, and will continue to do so for generations to come.
The event celebrated over 1,50,000 MW of Solar Energy installed capacity and the transformative progress under the PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana (PM-SGMBY), under which 30 lakh solar rooftop installations done with a highest single month 2.7 lakh installations completed in April 2026, with Roof top solar benefitting more than 45 lakh households across the country.
In the context of deepening energy uncertainties in West Asia, India’s renewable energy sector — and solar energy in particular — has turned Atmanirbharata from aspiration into reality. As of March 31st, this year, India’s cumulative solar capacity stands at 150 gigawatts, up from just 2.82 GW in 2014 — a 53-fold increase in twelve years. The last 50 GW alone was added in just 15 months, the fastest such addition in our history. Around 50% of India’s installed electricity capacity now comes from non-fossil fuel sources — a target achieved well ahead of the 2030 timeline, reinforcing India’s position as a global leader in the clean energy transition.
The ‘Run for Sun’ featured 2 km and 5 km races at the Major Dhyan Chand National Stadium, New Delhi, drawing enthusiastic participation from citizens across all age groups — reflecting the growing public ownership of India’s clean energy mission.
Speaking on the occasion, Shri Santosh Kumar Sarangi, Secretary, Ministry of New and Renewable Energy, said that the ‘Run for Sun’ is not merely a marathon, but a collective step towards a more sustainable and self-reliant India. He emphasised that as India strengthens its position as a global leader in renewable energy, the focus remains firmly on expanding access to solar energy through the PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana — ensuring that the benefits of the clean energy transition reach every household.
India is presently ranked third globally in terms of installed Renewable Energy capacity. The ‘Run for Sun’ event served as a platform to highlight the depth of India’s solar energy journey — and to build on this momentum to further accelerate solar deployment across the country.
The event stands as a collective affirmation of India’s commitment to advancing solar energy and promoting a citizen-centric clean energy transition under the PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana — one rooftop, one household, one Surya Ghar at a time.