প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ হৰদোইত গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
29 APR 2026 2:09PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ জয়।
গংগা মাতাৰ জয়।
গংগা মাতাৰ জয়।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দিবেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য আৰু ব্রিজেশ পাঠক জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী জিতিন প্ৰসাদ জী তথা পংকজ চৌধুৰী জী, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়ক, অন্যান্য জন প্ৰতিনিধি আৰু ইয়াত বিশাল সংখ্যাত উপস্থিত থকা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
সৰ্বপ্ৰথমে, মই ভগৱান নৰসিংহৰ এই পুণ্যভূমিক প্ৰণাম জনাইছো। ইয়াৰ পৰা কেইকিলোমিটাৰমান দূৰত মা গংগা সুন্দৰভাৱে বৈ গৈছে। সেয়েহে, এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো কোনো তীৰ্থতকৈ কম নহয়। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে উত্তৰ প্ৰদেশলৈ এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ এই উপহাৰো মা গংগাৰ আশীৰ্বাদ। এতিয়া আপুনি কেইঘণ্টামানৰ ভিতৰতে সংগমলৈ যাব পাৰে আৰু কাশীত বাবাক সাক্ষাৎ কৰি উভতিও আহিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি মা গংগা উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু এই দেশৰ জীৱনৰেখা হিচাপে পৰিগণিত হৈ অহাৰ দৰে আধুনিক প্ৰগতিৰ এই যুগত, তেওঁৰ ওচৰলৈ যোৱা এই এক্সপ্ৰেছৱে উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ নতুন জীৱনৰেখা হৈ উঠিব। এয়াও এক বিস্ময়কৰ কাকতালীয় ঘটনা যে যোৱা চাৰি-পাঁচ দিনত মই মা গংগাৰ ওচৰত আছিলো। ২৪ এপ্ৰিলত মই বংগত থাকি গংগাৰ দৰ্শন কৰাৰ পাছত কালি মই কাশীত আছিলো। আজি ৰাতিপুৱা মই পুনৰ বাবা বিশ্বনাথ, মা অন্নপূৰ্ণা আৰু মা গংগা দৰ্শন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। আৰু এতিয়া মা গংগাৰ নামত নিৰ্মিত এই এক্সপ্ৰেছৱে উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পালো। মই সুখী যে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰে এই এক্সপ্ৰেছৱে’টোৰ নাম মা গংগাৰ নামেৰে ৰাখিছে। ই আমাৰ উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগী আৰু আমাৰ ঐতিহ্যৰ দৃষ্টিভংগীও প্ৰতিফলিত কৰে। গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ বাবে মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ কোটি কোটি লোকক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি গণতন্ত্ৰ উদযাপনৰ বাবেও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। বংগত বৰ্তমান দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ ভোটদান চলি আছে, আৰু যি প্ৰতিবেদন আহিছে তাৰ পৰা ধাৰণা কৰা হৈছে যে বংগত ব্যাপকভাৱে ভোটদান হৈছে। প্ৰথম পৰ্যায়ৰ দৰে, জনসাধাৰণে ভোটদান কৰিবলৈ বৃহৎ সংখ্যাত নিজৰ ঘৰৰ পৰা ওলাই আহিছে, দীঘলীয়া শাৰীৰ ফটো ছ’চিয়েল মিডিয়াত বিয়পি পৰিছে। যোৱা ৬-৭ দশকত যি হোৱা নাছিল, যিটো কল্পনা কৰাটো কঠিন আছিল, এইবাৰ বংগত নিৰ্ভীক পৰিৱেশত ভোটদান অনুষ্ঠিত হৈছে। জনসাধাৰণে ভয় নোহোৱাকৈ ভোটদান কৰিছে। ই দেশৰ সংবিধান আৰু দেশৰ শক্তিশালী গণতন্ত্ৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতীক। নিজৰ অধিকাৰৰ প্ৰতি ইমান সচেতন আৰু বৃহৎ সংখ্যাত ভোটদান কৰাৰ বাবে মই বংগৰ মহান জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। ভোটদান সমাপ্ত হ’বলৈ বহু ঘণ্টা বাকী থকাৰ সময়তে, মই বংগৰ জনসাধাৰণক গণতন্ত্ৰৰ এই উৎসৱত একে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো।
বন্ধুসকল,
কিছুদিন পূৰ্বে বিহাৰত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হোৱাৰ সময়ত বিজেপি এনডিএ-য়ে এক বৃহৎ বিজয় লাভ কৰি ইতিহাস ৰচনা কৰিছিল। কালিহে গুজৰাটৰ পৌৰ নিগম, পৌৰসভা, জিলা পঞ্চায়ত, নগৰ পঞ্চায়ত, তহচিল পঞ্চায়তৰ নিৰ্বাচনৰ ফলাফল আহিছে। আৰু আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণ সুখী হ'ব যে ৮০ৰ পৰা ৮৫ শতাংশ পৌৰসভা আৰু পঞ্চায়তত বিজেপিয়ে জয়লাভ কৰিছে। আৰু মই আত্মবিশ্বাসী যে এই পাঁচখন ৰাজ্যৰ নিৰ্বাচনতো বিজেপিয়ে ঐতিহাসিক বিজয়ৰ হেট্ৰিক ৰেকৰ্ড কৰিব। ৪ মে’ৰ ফলাফলে উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পক শক্তিশালী কৰিব, দেশৰ উন্নয়নৰ গতি নতুন শক্তিৰে পূৰণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
দেশৰ দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে আমি দ্ৰুতগতিত আধুনিক আন্তঃগাঁথনিও নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব। ২০২১ৰ ডিচেম্বৰত মই গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলৈ শ্বাহজাহানপুৰলৈ আহিছিলো। এতিয়া ৫ বছৰতকৈও কম সময় হৈছে, আৰু আপোনালোকে দেখিব, দেশৰ সৰ্ববৃহৎ এক্সপ্ৰেছৱে’সমূহৰ ভিতৰত অন্যতম, উত্তৰ প্ৰদেশৰ দীৰ্ঘতম গ্ৰীণ কৰিডৰ এক্সপ্ৰেছৱে’ বছৰৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হৈছে। আজি ইয়াক হাৰদোইৰ পৰাও উদ্বোধন কৰা হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, এফালে গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগতে ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ পৰিকল্পনাৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। অতি সোনকালেই গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ মীৰাটৰ পৰা আগবাঢ়ি হৰিদ্বাৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হ’ব। ইয়াৰ অধিক উন্নত ব্যৱহাৰৰ বাবে ফাৰুখাবাদ লিংক এক্সপ্ৰেছৱে’ নিৰ্মাণ কৰি ইয়াক অন্যান্য এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ সৈতেও সংযোগ কৰা হ’ব। এয়া হৈছে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী! এই গতিৰে বিজেপি চৰকাৰে কাম কৰিছে! এয়া বিজেপি চৰকাৰৰ কাম কৰাৰ পদ্ধতি!
ভাই-ভনীসকল,
মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে মই দিল্লী-ডেৰাডুন এক্সপ্ৰেছৱে উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। তেতিয়া মই কৈছিলো যে এই নতুন এক্সপ্ৰেছৱে'সমূহ হৈছে উন্নয়নশীল ভাৰতৰ হস্তৰেখাসদৃশ আৰু এই আধুনিক হস্তৰেখাসমূহে আজি ভাৰতৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সূচনা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
সেই দিনবোৰ পাৰ হৈ গ’ল যেতিয়া এটা পথৰ বাবে কেইবা দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল! এবাৰ ঘোষণা কৰাৰ পাছত, ফাইলসমূহ বছৰ বছৰ ধৰি চলি থাকিল! নিৰ্বাচনৰ বাবে প্ৰতিবন্ধকতা আহি পৰিছিল, তাৰ পিছত চৰকাৰ আহিছিল আৰু গৈছিল, কিন্তু কামৰ কোনো চিহ্ন নাছিল। কেতিয়াবা, জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে পুৰণি ফাইলবোৰ বিচাৰি উলিয়াবলৈ দুবছৰ ধৰি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলগীয়া হৈছিল। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰত আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হয় আৰু উদ্বোধনো যথাসময়ত হয়। সেয়েহে, যদি আজি উত্তৰ প্ৰদেশৰ এক্সপ্ৰেছৱে’তকৈ দ্ৰুত গতি যদি কৰবাত আছে, তেন্তে সেয়া হৈছে উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ গতি।
বন্ধুসকল,
এই এক্সপ্ৰেছৱে’ কেৱল উচ্চ গতিৰ পথ নহয়। ই হৈছে নতুন সম্ভাৱনা, নতুন সপোন, নতুন সুযোগৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ। গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ প্ৰায় ৬০০ কিলোমিটাৰ দীঘল। পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ মীৰাট, বুলন্দচহৰ, হাপুৰ, আমৰোহা, সম্ভল আৰু বদাউন। মধ্য উত্তৰ প্ৰদেশৰ শ্বাহজাহানপুৰ, হৰদোই, উন্নাও, ৰায় বাৰেলী। পূব উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতাপগড় আৰু প্ৰয়াগৰাজ তথা আন কাষৰীয়া জিলাসমূহৰ অধীনৰ এই অঞ্চলসমূহৰ কোটি কোটি লোকৰ জীৱন গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ জৰিয়তে সলনি হ’ব।
বন্ধুসকল,
এই অঞ্চলবোৰ গংগা আৰু ইয়াৰ উপনৈসমূহৰ উৰ্বৰ মাটিৰে ধন্য। কিন্তু, আগৰ চৰকাৰসমূহে কৃষকসকলক যিধৰণে অৱহেলা কৰিছিল, কৃষকসকলক বিপথগামী কৰি পেলাইছিল! ইয়াৰ কৃষকসকলৰ শস্য ডাঙৰ ডাঙৰ বজাৰলৈ যাব পৰা নাছিল। শীতল ভাণ্ডাৰৰ অভাৱ আছিল। ৰছদপাতিৰ অভাৱ আছিল। কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে সঠিক মূল্য লাভ কৰা নাছিল। এতিয়া সেই সমস্যাবোৰো দ্ৰুতগতিত সমাধান হ'ব। গংগা এক্সপ্ৰেছৱেই কম সময়ৰ ভিতৰতে মুখ্য বজাৰসমূহলৈ প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰিব। ইয়াত কৃষিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ হ'ব। ই আমাৰ কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
গংগা এক্সপ্ৰেছৱে'ই উত্তৰ প্ৰদেশৰ এটা প্ৰান্তৰ পৰা আনটো প্ৰান্তলৈ সংযোগ কৰিছে। ই এন. চি. আৰৰ সীমাহীন সম্ভাৱনাসমূহ ওচৰলৈ লৈ আহিব। গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ত কেৱল ৰে’ল চলাচল কৰাই নহয়, ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে নতুন ঔদ্যোগিক সুযোগ বিকশিত হ’ব। ইয়াৰ বাবে হাৰদোইৰ দৰে আন জিলাসমূহতো ঔদ্যোগিক কৰিডৰ বিকশিত কৰা হৈছে। ই হৰদোই, শ্বাহজাহানপুৰ, উন্নাওকে ধৰি ১২ খন জিলাতে নতুন উদ্যোগ আনিব। ভেষজ, বস্ত্ৰ আদিৰ দৰে বিভিন্ন খণ্ডৰ গোট বিকশিত কৰা হ’ব। যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেও নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও মুদ্ৰা যোজনা আৰু অ’ড’পিৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে নতুন অভিলেখ গঢ়িছে। ইয়াত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, এমএছএমইসমূহে উৎসাহ লাভ কৰিছে। উন্নত সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিলে তেওঁলোকৰ বাবেও নতুন পথ মুকলি হ’ব। মীৰাটৰ ক্ৰীড়া উদ্যোগ, সম্ভলৰ হস্তশিল্প, বুলন্দচহৰৰ মৃৎশিল্প, হৰদোইৰ হস্ততাঁত, উন্নাওৰ চামৰা, প্ৰতাপগড়ৰ আমলা সামগ্ৰী, এই সকলোবোৰ দেশ আৰু বিশ্বৰ বজাৰলৈ ব্যাপকভাৱে আহিব। ইয়াৰ ফলত লাখ লাখ পৰিয়ালৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাব। আপোনালোকে মোক কওক, পূৰ্বৰ সমাজবাদী পাৰ্টী চৰকাৰে হাৰদোই, উন্নাওৰ দৰে জিলাসমূহত ঔদ্যোগিক কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ কথা কল্পনা কৰিছিল নেকি? কোনোবাই কেতিয়াবা কল্পনা কৰিব পাৰিলেনে যে এক্সপ্ৰেছৱেও আমাৰ হৰদোইৰ মাজেৰে পাৰ হ’ব? এয়া কেৱল বিজেপি চৰকাৰৰ অধীনতহে সম্ভৱ।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বতে উত্তৰ প্ৰদেশক পিছপৰা আৰু ৰুগীয়া প্ৰদেশ বুলি কোৱা হৈছিল। সেই একেই উত্তৰ প্ৰদেশ আজি ১ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিত পৰিণত হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। সেইটো এটা ডাঙৰ লক্ষ্য। কিন্তু ইয়াৰ আঁৰতো সমানেই এক বৃহৎ প্ৰস্তুতি আছে। কিয়নো, উত্তৰ প্ৰদেশত এনে অসীম সম্ভাৱনা আছে। দেশৰ ইমান বৃহৎ যুৱ জনসংখ্যাৰ সম্ভাৱনা উত্তৰ প্ৰদেশত আছে। আমি এই শক্তি ব্যৱহাৰ কৰি উত্তৰ প্ৰদেশক এক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছো। উত্তৰ প্ৰদেশত নতুন উদ্যোগ আৰু কাৰখানা স্থাপন কৰা হ'ব, যেতিয়া ইয়াত বৃহৎ পৰিমাণৰ বিনিয়োগ আহিব, তেতিয়া ইয়াত অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ দুৱাৰ মুকলি হ'ব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ'ব।
ভাই-ভনীসকল,
এই দৃষ্টিভংগীৰ আধাৰত, বছৰ বছৰ ধৰি নিৰন্তৰ কাম কৰা হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে এইটোও উপলব্ধি কৰিছে যে পূৰ্বতে প্ৰব্ৰজনৰ বাবে পৰিচিত উত্তৰ প্ৰদেশ আজি বিনিয়োগকাৰী সন্মিলন আৰু ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ বাবে জনাজাত। দেশ আৰু বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ কোম্পানীসমূহে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে। উত্তৰ প্ৰদেশত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। আজি, যদি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল নিৰ্মাতা হয়, তেন্তে ইয়াত উত্তৰ প্ৰদেশৰ এক বৃহৎ অৱদান আছে। আজি, ভাৰতে নিৰ্মাণ কৰি থকা আধা মোবাইল আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। মাত্ৰ কেইসপ্তাহমান পূৰ্বে মই নয়ডাত ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে এআইৰ এই যুগত ছেমিকণ্ডাক্টৰবোৰ ইমান ডাঙৰ ক্ষেত্ৰত পৰিণত হৈছে। ইউপিয়ে সেই ক্ষেত্ৰতো অগ্ৰগতি লাভ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আছে। ভৱিষ্যতে, উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে অপৰিসীম সুযোগ থকা এক বিশাল ক্ষেত্ৰ মুকলি হব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ঔদ্যোগিক বিকাশো আজি ভাৰতৰ কৌশলগত শক্তি হৈ পৰিছে। আজি দেশৰ দুটা প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ ভিতৰত এটা উত্তৰ প্ৰদেশত আছে। বৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীসমূহে ইয়াত তেওঁলোকৰ কাৰখানা স্থাপন কৰি আছে। ব্ৰহ্ম’ছৰ দৰে মিছাইল, যাৰ সামৰ্থ্যক বিশ্বই স্বীকৃতি দিছে, আজি উত্তৰ প্ৰদেশত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এমএছএমইসমূহে প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি নিৰ্মাণত প্ৰয়োজনীয় সৰু সৰু অংশৰ যোগানৰ বাবে কাম লাভ কৰে। ইয়াৰ পৰা উত্তৰ প্ৰদেশৰ এমএছএমই খণ্ড যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। আনকি সৰু সৰু জিলাসমূহতো যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া ডাঙৰ উদ্যোগসমূহত যোগদান কৰাৰ সপোন দেখিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আজি উত্তৰ প্ৰদেশে ইমান দ্ৰুত গতিত বিকাশ লাভ কৰিছে, কিয়নো উত্তৰ প্ৰদেশে পুৰণি ৰাজনীতিও সলনি কৰিছে, আৰু এক নতুন পৰিচয় সৃষ্টি কৰিছে। মনত ৰাখিব, উত্তৰ প্ৰদেশক এসময়ত গাঁতৰ বাবে পৰিচিত আছিল। আজি সেই উত্তৰ প্ৰদেশখনেই দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক এক্সপ্ৰেছৱে থকা ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। পূৰ্বতে ইয়াৰ চুবুৰীয়া জিলালৈ যোৱাটোও অতি কঠিন আছিল। কিন্তু আজি উত্তৰ প্ৰদেশত ২১টা বিমানবন্দৰ, ৫টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আছে। এতিয়া নয়ডা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰো উদ্বোধন কৰা হৈছে। নয়ডা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ গংগা এক্সপ্ৰেছৱেৰ পৰা মাত্ৰ কেইঘণ্টামানৰ দূৰত্বত।
ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশ ভগৱান ৰাম আৰু ভগৱান কৃষ্ণৰ ভূমি। কিন্তু, পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে তেওঁলোকৰ শোষণৰ বাবে অপৰাধ আৰু জংঘল ৰাজক উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰিচয় কৰি তুলিছিল। উত্তৰ প্ৰদেশৰ মাফিয়াসকলৰ ওপৰত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। কিন্তু, এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ আইন-শৃংখলাৰ উদাহৰণ পোৱা গৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
সম্পদ ভাগ-বতৰা কৰা যিসকল লোকে ক্ষমতা হেৰুৱাইছে, তেওঁলোকে উত্তৰ প্ৰদেশৰ এই প্ৰগতি পচন্দ কৰা নাই। তেওঁলোকে উত্তৰ প্ৰদেশক আকৌ এবাৰ পুৰণি যুগলৈ ঠেলি দিব বিচাৰে। তেওঁলোকে আকৌ এবাৰ সমাজক বিভাজন আৰু দ্বিখণ্ডিত কৰিব বিচাৰে।
বন্ধুসকল,
সমাজবাদী পাৰ্টি উন্নয়ন বিৰোধী আৰু মহিলা বিৰোধী। শেহতীয়াকৈ দেশখনে পুনৰ এবাৰ এছ পি আৰু কংগ্ৰেছৰ দৰে দলসমূহৰ প্ৰকৃত মুখ দেখিছে। কেন্দ্ৰৰ এন ডি এ চৰকাৰে সংসদত নাৰী শক্তি বন্দনা সংশোধনী আনিছিল। এই সংশোধনীখন গৃহীত হ’লে ২০২৯ চনৰ নিৰ্বাচনৰ পৰাই মহিলাসকলে বিধানসভা আৰু লোকসভাত সংৰক্ষণ লাভ কৰিব পাৰিলেহেঁতেন! আমাৰ বহু সংখ্যক মাতৃ আৰু ভগ্নী সাংসদ আৰু বিধায়ক হিচাপে দিল্লী-লক্ষ্ণৌত উপস্থিত হৈছিল। সেয়াও, আন কোনো শ্ৰেণীৰ আসন হ্ৰাস নকৰাকৈ! কিন্তু এছপিয়ে এই সংশোধনী বিধেয়কৰ বিৰুদ্ধে ভোটদান কৰিলে।
বন্ধুসকল,
এই বিধেয়কখনে সকলো ৰাজ্যৰ আসন বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। আমি সংসদত স্পষ্টকৈ কৈছিলো যে সকলো ৰাজ্যতে সমান অনুপাতত আসন বৃদ্ধি হ’ব। কিন্তু ডিএমকেৰ দৰে দল, যিয়ে উত্তৰ প্ৰদেশক গালি পাৰি ৰাজনীতি কৰিছিল, তেওঁলোকৰ আপত্তি আছিল যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ আসন কিয় বৃদ্ধি হ’ব? আপুনি দেখিছে, সমাজবাদী দলে সংসদত তেওঁৰ তেওঁৰ সুৰতেই কথা কৈছিল। এই এছ পিৰ লোকসকলে ইয়াৰ পৰা আপোনাৰ ভোট লৈ সংসদলৈ যায়, আৰু সংসদত উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক গালি দিয়া লোকসকলৰ সৈতে থিয় দিয়ে। সেয়েহে, উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণে কয়, সমাজবাদী পাৰ্টি কেতিয়াও উন্নত হ’ব নোৱাৰে। এই লোকসকলে সদায় মহিলা বিৰোধী ৰাজনীতি কৰিব। এইবোৰ সদায় তুষ্টিকৰণ আৰু অপৰাধীৰ সৈতে থিয় দিব। এছ পি-য়ে কেতিয়াও পৰিয়ালবাদ আৰু জাতিবাদৰ ওপৰত উঠিব নোৱাৰে। এই লোকসকলে সদায় উন্নয়ন বিৰোধী ৰাজনীতি কৰিব। উত্তৰ প্ৰদেশে এছ পি আৰু ইয়াৰ মিত্ৰশক্তিৰ পৰা সাৱধান হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশখনে এটা সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি আছে-উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প! এই সংকল্প পূৰণ কৰাত উত্তৰ প্ৰদেশৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে। আপোনালোক সকলোৱে লক্ষ্য কৰি আছে যে আজি সমগ্ৰ বিশ্ব কেনেকৈ যুদ্ধ, অস্থিৰতা আৰু অস্থিৰতাত আবদ্ধ হৈ আছে। বিশ্বৰ বৃহৎ দেশসমূহত পৰিস্থিতি অধিক বেয়া। অৱশ্যে, ভাৰতে একে গতিৰে উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি আছে। বাহিৰৰ শত্ৰুসকলে এইটো পচন্দ নকৰে। ভিতৰত বহি থকা কিছুমান লোকে ক্ষমতাৰ ভোকত ভাৰতক হেয়জ্ঞান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। তথাপিও, আমি কেৱল সুৰক্ষিত নহয় বৰঞ্চ উন্নয়নৰ নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিছো। আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানক আগুৱাই লৈ গৈছো। আমি আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰি আছো। গংগা এক্সপ্ৰেছৱে এই দিশত আন এক শক্তিশালী পদক্ষেপ। মই আত্মবিশ্বাসী যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু প্ৰতিভাৰে গংগা এক্সপ্ৰেছৱেই আমাৰ দুৱাৰমুখলৈ অনা সম্ভাৱনাবোৰ উপলব্ধি কৰি থাকিব। এই সংকল্পৰ সৈতে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন। বহুত বহুত ধন্যবাদ!
ভাৰত মাতাৰ জয়।
ভাৰত মাতাৰ জয়।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during the inauguration of Ganga Expressway in Hardoi, Uttar Pradesh
29 APR 2026 2:09PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai.
Ganga Maiya Ki Jai.
Ganga Maiya Ki Jai.
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath Ji, Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya and Brijesh Pathak Ji, my colleagues in the Union Cabinet Jitin Prasada Ji, Pankaj Chaudhary Ji, ministers of the UP government, Members of Parliament and Legislative Assembly, other public representatives, and my dear brothers and sisters who have gathered here in large numbers.
First of all, I bow to the sacred land of Lord Narasimha. Just a few kilometers from here flows the grace of Maa Ganga. Therefore, this entire region is no less than a pilgrimage. And I believe that this blessing of the Ganga Expressway to Uttar Pradesh is also the blessing of Maa Ganga. Now you can reach the Sangam in just a few hours, and also visit Baba in Kashi and return.
Friends,
Just as Maa Ganga has been the lifeline of UP and this country for thousands of years, in this era of modern progress, this expressway passing near her will become the new lifeline of UP’s development. It is also a wonderful coincidence that in the past four-five days, I have been in the presence of Maa Ganga. On 24 April, when I was in Bengal, I had darshan of Maa Ganga, and then yesterday I was in Kashi. This morning itself I had the fortune of darshan of Baba Vishwanath, Maa Annapurna, and Maa Ganga. And now I have the opportunity of inaugurating this expressway named after Maa Ganga. I am happy that the UP government has named this expressway after Maa Ganga. In this, our vision of development is reflected, and our heritage is also seen. I congratulate the crores of people of UP on the Ganga Expressway.
Friends,
Today is also an important day of the festival of democracy. In Bengal, the second phase of voting is happening at this time, and the news coming shows that heavy voting is happening in Bengal. Just like in the first phase, people are coming out of their homes in large numbers to vote, and pictures of long queues are all over social media. What had not happened in the past 6–7 decades, what was difficult even to imagine, this time voting in Bengal is happening in such a fearless environment. People are voting free from fear. This is a sacred symbol of the Constitution of the country and of the strengthening democracy of the country. I express gratitude to the great people of Bengal that they are so aware of their rights, voting in large numbers. Still many hours remain before voting ends, I urge the people of Bengal to participate in this festival of democracy with the same enthusiasm.
Friends,
Some time ago when elections happened in Bihar, BJP-NDA registered a massive victory, created history. Just yesterday, results of elections in Gujarat for municipal corporations, municipalities, district panchayats, nagar panchayats, and tehsil panchayats came. And you people of Uttar Pradesh will be happy, BJP has won 80 to 85 percent of municipalities and panchayats. And I am confident that in these five states’ elections also BJP is going to make a historic hat-trick of victories. The results of 4 May will strengthen the resolve of a developed India, and will fill the pace of the country’s development with new energy.
Friends,
For the rapid development of the country, we also have to build modern infrastructure quickly. In December 2021, I had come to Shahjahanpur to lay the foundation stone of the Ganga Expressway. It has not even been 5 years, and you see, among the largest expressways of the country, UP’s longest green corridor expressway has been completed within 5 years. Today its inauguration is also happening from Hardoi. Not only has the construction of the Ganga Expressway been completed, but work has also started on its expansion plan. Soon, the Ganga Expressway will extend beyond Meerut to reach Haridwar. For its better use, the Farrukhabad Link Expressway will be built, connecting it with other expressways. This is the vision of the double-engine government! This is the speed of the BJP government’s work! This is the way the BJP government works!
Brothers and sisters,
Just a few days ago I had the opportunity to inaugurate the Delhi-Dehradun Expressway. Then I had said that these newly built expressways are the palm lines of developed India, and these modern palm lines are today proclaiming the bright future of India.
Friends,
Now that era has gone, when one had to wait for decades for a road! Once an announcement was made, files would run for years! Stones would be laid for elections, then governments would come and go, but there would be no trace of work. Sometimes, to find old files, big officers had to work hard for two years. In the double-engine government, foundation stones are laid, and inaugurations also happen within a fixed time. That is why today, if there is more speed than UP’s expressways, it is the speed of UP’s development.
Friends,
This expressway is not just a high-speed road. It is a gateway of new possibilities, new dreams, new opportunities. The Ganga Expressway is about 600 kilometers long. In western UP-Meerut, Bulandshahr, Hapur, Amroha, Sambhal, and Badaun. In central UP-Shahjahanpur, Hardoi, Unnao, Raebareli. In eastern UP-Pratapgarh and Prayagraj, and other nearby districts. The Ganga Expressway will change the lives of crores of people in these areas.
Friends,
These regions have been blessed with the fertile soil of Ganga Ji and her tributaries. But because of the neglect of farmers by previous governments, farmers remained surrounded by difficulties! The crops of farmers here could not reach big markets. There was a lack of cold storage. There was a lack of logistics. Farmers did not get the right value for their hard work. Now solutions to those difficulties will also happen quickly. Through the Ganga Expressway, access to big markets will be achieved in less time. Infrastructure necessary for farming will be developed here. This will increase the income of our farmers.
Friends,
The Ganga Expressway not only connects one end of UP to the other, it will also bring closer the immense possibilities of NCR. Vehicles will run on the Ganga Expressway, and new industrial opportunities will develop along its sides. For this, industrial corridors are being developed in districts like Hardoi. Through this, new industries will come in all 12 districts including Hardoi, Shahjahanpur, Unnao. Clusters of different sectors like pharma, textile will be developed. New employment opportunities will also be created for the youth.
Friends,
Our youth are themselves setting new records with the strength of schemes like Mudra Yojana and ODOP. Here, small industries and MSMEs are being promoted. With better connectivity facilities, new paths will also open for them. The sports industry of Meerut, the handicrafts of Sambhal, the ceramics of Bulandshahr, the handloom of Hardoi, the leather of Unnao, the amla products of Pratapgarh-all these will reach the markets of the country and the world on a larger scale. The income of lakhs of families will increase from this. Tell me, could anyone even imagine in the old Samajwadi Party government that industrial corridors would be built in districts like Hardoi and Unnao? Could anyone ever think that an expressway would pass through our Hardoi? This work is possible only in the BJP government.
Friends,
Earlier Uttar Pradesh was called a backward and “BIMARU” state. The same Uttar Pradesh today is moving forward to become a 1 trillion dollar economy. This is a very big goal. But behind it is equally big preparation. Because UP has such immense capacity. UP has the potential of such a large youth population of the country. We are using this strength to make UP a manufacturing hub. New industries and factories will be set up in UP, when large-scale investment comes here, only then will the doors of economic progress open, and employment opportunities will be created for the youth.
Brothers and sisters,
Keeping this vision at the center, continuous work has been done in recent years. You yourselves are feeling it, the UP which was earlier identified with migration, today is known for investor summits and industrial corridors. In UP’s investor summit, companies come from the country and the world. Thousands of crores of rupees are being invested in UP. Today, if India is the second largest mobile manufacturer in the world, then UP has a very big contribution to it. Of all the mobiles India is making today, half are being made in our UP. Just a few weeks ago, I also laid the foundation stone of a semiconductor plant in Noida.
Friends,
You all know, in this era of AI, semiconductors are becoming such a big field. UP is moving forward to take the lead in that too. In the future, a very big area with immense opportunities is opening up for the people of UP.
Friends,
The industrial development of Uttar Pradesh today is also becoming India’s strategic strength. Today one of the country’s two defense corridors is in UP. Big defense companies are setting up their factories here. Missiles like BrahMos, which the world recognizes, are being made in UP today. For the manufacture of defense equipment, the small parts needed are being supplied by MSMEs. This is greatly benefiting the MSME sector of Uttar Pradesh. Even in small districts, youth can now dream of connecting with big industries.
Friends,
Today Uttar Pradesh is developing at such a fast pace because UP has changed old politics and created a new identity. Remember, there was a time when UP was identified with potholes. Today the same UP has become the state with the most expressways in the country. Earlier it was very difficult even to go to neighboring districts. But today there are 21 airports in Uttar Pradesh, 5 international airports. Now the inauguration of Noida International Airport has also happened. From the Ganga Expressway, Noida International Airport is just a few hours away.
Brothers and sisters,
Our Uttar Pradesh is the land of Lord Ram and Lord Krishna. But previous governments, because of their misdeeds, had made crime and jungle raj the identity of UP. Films used to be made on UP’s mafias. But now UP’s law and order is given as an example across the country.
Brothers and sisters,
The Samajwadi Party members, whose hands lost power that used to distribute resources, do not like this progress of UP. They want to push UP back into the old era again. They want once again to divide and break society.
Friends,
The Samajwadi Party is both anti-development and anti-women. Just recently the country once again saw the real face of parties like SP and Congress. The NDA government at the Centre had brought the Nari Shakti Vandan amendment in Parliament. If this amendment had passed, then from the 2029 elections itself, women would have got reservation in Legislative Assemblies and Lok Sabha! A large number of our mothers and sisters would have become MPs and MLAs, reaching Delhi and Lucknow. That too, without reducing seats of any other category! But Samajwadi Party (SP) voted against this amendment bill.
Friends,
This bill would have increased seats in all states too. We had clearly said in Parliament, seats in all states would increase in the same proportion. But parties like DMK, which do politics by abusing UP, objected to why UP’s seats would increase. You see, the Samajwadi Party was echoing the same tune in Parliament. These SP members take your votes from here, and in Parliament stand with those who abuse the people of UP. That is why the people of UP say, the Samajwadi Party can never improve. These people will always do anti-women politics. They will always stand with appeasement and criminals. SP can never rise above family politics and caste politics. These people will always do anti-development politics. UP must remain cautious of SP and its allies.
Friends,
Today the country is moving forward with one resolve-the resolve of a developed India! Uttar Pradesh has a very big role in fulfilling this resolve. You are seeing, today the whole world is trapped in war, unrest, and instability. In big countries of the world, conditions are bad. But India is moving forward on the path of development at the same speed. Outside enemies do not like this. Some people sitting inside, hungry for power, are also trying to show India down. Yet, we are not only safe, but also creating new records of development. We are advancing the campaign of self-reliant India. We are building the most modern infrastructure. The Ganga Expressway is another strong step in this direction. I am confident, the possibilities that the Ganga Expressway will bring to our doors, the people of UP will realize them with their hard work and talent. With this resolve, I once again give you all many congratulations. Thank you very much!
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Thank you very much!