থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
ইকাই খুম্নরবা উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী সি. পি. রাধাকৃষ্ণননা ২০২৬কী এপ্রিল ২১দা ১৮শুবা সিবিল সর্ভিসেস দেদা লৈবাক অসিগী সিবিল সর্ভেন্তশিংদা ৱা ঙাংলগনি
20 APR 2026 12:47PM by PIB Imphal
পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্ম্স এন্দ পব্লিক গ্রিভান্সেস (DARPG)না ২০২৬গী এপ্রিল ২১, লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ১৮শুবা সিবিল সর্বিসেস দে পাংক্লগনি। ভারতকী ইকাই খুম্নরবা উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী সি. পি. রাধাকৃষ্ণননা ন্যু দিল্লীগী ভিজ্ঞান ভৱনদা পাংথোক্কদৌরিবা থৌরম অদুদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াগনি। মহাক্না কীনোত এদ্রেস পীরগনি।
সিবিল সর্ভিসেস দে অসি ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা সিবিল সর্ভেন্তশিংনা মীয়ামগীদমক অমুক্কা হন্না থাজবা পীনবা অমসুং মীয়ামগী সেবা অমসুং মখোয়গী থবকশিংদা মগুন লৈনবা মখোয়গী ফিরেপ নৌহৌনা লৌনবা থৌরম অমা ওইনা চহি খুদিংগী পাংথোক্লি। ১৯৪৭কী ঙসিগী নুমিত্তা সরদার বল্লবভাই পতেলনা ওল ইন্দিয়া এদমিনিস্ত্রেতিব সর্বিসকী প্রোবেস্নরশিংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না সিবিল সর্ভেন্তশিংবু ভারতকী স্তীল ফ্রেমনি হায়না ফোঙদোকখি। থৌরম অসিনা সিবিল সর্ভেন্তশিংদা সিতিজন-সেন্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসনগীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না পীনবগী খুদোংচাবা পীরি। ২০২৬কী সিবিল সর্বিসেস দেগী থিমদি “ভিক্সিত ভারত: সিতিজন-সেন্ত্রিক গবর্নান্স অমসুং দিবেলপমেন্ত এত দ লাস্ত মাইল” হায়বসিনি। মসিনা ভিক্সিত ভারত ২০৪৭গী মঙলানগা মরী লৈনৈ অমসুং মসিনা লাস্ত মাইল দেলিভরী অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অকনবা মিৎয়েং থমদুনা ত্রান্সপরেন্ত, একাউন্তেবল অমসুং সিতিজন-সেন্ত্রিক ওইবা গবর্নান্সকীদমক সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু ময়েক শেংনা উৎলি।
হৌদোকপগী সেসন অদুদা ইকাইখুম্নরবা পার্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংনা ৱা ঙাংগনি অমসুং কেবিনেত সেক্রেতরী, দা. তি.ভি. সোমানাথননা ৱেলকম এদ্রেস পীরগনি। অহৌবগী সেসন অদুগী মতুংদা “সিবিল সর্ভিসশিংগী রোল অমসুং ইফেক্তিবনেস - এক্সতর্নেল পর্সপেক্তিব” হায়বা পান্দমদা পেনেল দিস্কসন অমা পাংথোক্কনি। মসিদা গবর্নমেন্ত, ইন্দস্ত্রী অমসুং পোলিসী ইনস্তিত্যুসনশিংগী শক্নাইরবা মীওইশিংনা গবর্নান্সতা একাউন্তেবিলিতী, ইন্নোবেসন অমসুং সর্ভিস দেলিভরী হেঙ্গৎহন্নবা খন্ন-নৈনগনি।
থৌরম অদুগী মনুংদা পাংথোক্কদবা ব্রেকঅৱে সেসন মরি অদুদা মরুওইবা গবর্নান্স প্রাইওরিতিশিংদা মীৎয়েং থম্বা থিমেতিক দেলিবরেসনশিং য়াওগনি। ‘পি.এম. বিশ্বকর্মাগী খুত্থাংদা সস্তেনেবল লাইবলিহুদ’কী মতাংদা পাংথোক্কদবা সেসন অদু মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেসকী মন্ত্রী, শ্রী জিতন রাম মাঞ্জিনা ময়াই তাংবল লৌগনি। ‘ভারত্তা নন-কম্যুনিকেবল দিজিজশিং থেংননবা: প্রিভেন্তিবতগী কেয়র ফাওবা’ হায়বা সেসন অদু হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রী, শ্রী জগৎ প্রকাস নদ্দানা ময়াই তাংবল লৌগনি। ‘KCC অমসুং অতোপ্পা অনৌবা থৌরাংশিংগী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী শেল-থুমগী রিস্ক হন্থহনবা’ হায়বা সেসন অদু লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা ময়াই তাংবল লৌরগনি। ‘পি.এম. সুর্য় ঘর মুফত বিজলী য়োজনাগী খুত্থাংদা ভারতকী নেত-জিরো পাথ খোংজেল য়াংখৎহনবা’ হায়বা অখন্নবা সেসন অমা পাংথোক্কনি। সেসনশিং অসিনা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং, এক্সপর্তশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংবু কুপ্না খন্ন-নৈনবগীদমক অমসুং সিতিজন-সেন্ত্রিক গবর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লাস্ত-মাইল সর্বিস দেলিভরী ফগৎহন্নবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং এক্সচেঞ্জ তৌনবগীদমক পুনশিনগনি। থৌরম অদু কেবিনেত সেক্রেতরীনা ‘সিবিল সর্বিসশিংদা এথিক্স অমসুং এফিসিয়েন্সী’ হায়বা হীরমদা ৱা ঙাংদুনা লোইশিনগনি।
ভারত সরকারগী সেক্রেতরীশিং, এদিস্নেল সেক্রেতরীশিং, জোইন্ত সেক্রেতরীশিং, দিপুতি সেক্রেতরীশিং, এসিস্তেন্ত সেক্রেতরীশিং অমসুং চীফ সেক্রেতরীশিং, এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিং, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং অমসুং সেন্ত্রেল ত্রেনিং ইনস্তিত্যুসনশিংগী হেদশিং, রেসিদেন্ত কম্মিস্নরশিং, সেন্ত্রেল সর্বিসশিংগী ওফিসিয়েলশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিং য়াওনা রাজ্য সরকারশিংগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা নোংমগী ওইবা থৌরম অসিদা শরুক য়ারগনি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Hon’ble Vice President Shri C. P. Radhakrishnan to address the Nation’s Civil Servants on 18th Civil Services Day on April 21, 2026
20 APR 2026 12:47PM by PIB Delhi
The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions will observe 18th Civil Services Day on Tuesday, April 21, 2026. Hon’ble Vice President of India, Shri C. P. Radhakrishnan, will grace the event at Vigyan Bhawan, New Delhi as the Chief Guest. He will deliver the keynote address.
The Civil Services Day is observed annually as an occasion for the Civil Servants across India to rededicate themselves to the cause of citizens and renew their commitment to public service and excellence in their work. On this day in 1947, Sardar Vallabhbhai Patel addressed the probationers of the All India Administrative Service where he described civil servants as the steel frame of India. The occasion provides an opportunity for civil servants to renew their commitment to citizen-centric administration. The theme for the Civil Services Day 2026 is “Viksit Bharat: Citizen-Centric Governance and Development at the Last Mile”. It is aligned with the vision of Viksit Bharat 2047 and underscores the Government’s commitment to transparent, accountable, and citizen-centric governance, with a strong emphasis on last-mile delivery, and inclusive development.
The inaugural session will include an address by the Hon’ble Minister of State in the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions Dr. Jitendra Singh and a welcome address by Cabinet Secretary Dr. T.V. Somanathan. The inaugural session will be followed by a panel discussion on the ‘Role and effectiveness of civil services - An external perspective’ which will bring together eminent personalities from government, industry, and policy institutions to deliberate on enhancing accountability, innovation, and service delivery in governance.
The four Breakaway Sessions scheduled during the event will feature focused thematic deliberations on key governance priorities. The session on ‘Sustainable Livelihood through PM Vishwakarma’ will be chaired by Shri Jitan Ram Manjhi, Hon’ble Minister of Micro, Small and Medium Enterprises. The session on ‘Addressing Non-Communicable Diseases in India: From Preventive to Care’ will be chaired by Shri Jagat Prakash Nadda, Hon’ble Minister of Health and Family Welfare. The session on ‘Mitigating Financial Risk of Farmers through KCC and other initiatives’ will be chaired by Shri Shivraj Singh Chouhan, Hon’bleMinister of Agriculture and Farmers Welfare. There will be a dedicated session on ‘Accelerating India’s Net-Zero Path through PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana’. These sessions will bring together senior officials, experts, and stakeholders for in-depth discussions and exchange of best practices towards strengthening citizen-centric governance and improving last-mile service delivery. The event will conclude with an address by the Cabinet Secretary on ‘Ethics and Efficiency in Civil Services.’
Senior Officials of Government of India including Secretaries, Additional Secretaries, Joint Secretaries, Deputy Secretaries, Assistant Secretaries and Senior Officials of State Governments including Chief Secretaries, Additional Chief Secretaries, Principal Secretaries and Heads of Central Training Institutions, Resident commissioners, Officials of Central Services and District Collectors will participate in the day-long event.